| | Pablo Neruda - Oda Federicu Garcia Lorci (UPOMOOC!) | |
|
|
| Autor/ica | Poruka |
|---|
ThE_IMMORTAL Majmun

Broj postova: 1320 Age: 21 Location: Evanescence Croatia Registration date: 18.09.2007
 | Naslov: Pablo Neruda - Oda Federicu Garcia Lorci (UPOMOOC!) uto ruj 23, 2008 8:06 pm | |
| Pablo Neruda Oda Federicu Garcia Lorci Kad bih mogao plakati od straha u nekoj samotnoj kući, kad bih mogao izvaditi svoje oči i pojesti ih, učinio bi to za tvoj glas naranče u crnini i za poeziju tvoju, koja se rađa s krikovima. jer zbog tebe u plavo bojadišu bolnice, zbog tebe rastu škole i lučke četvrti i perjem se zaodijevaju ranjeni anđeli, i ljuskama se pokrivaju ribe u mrijestu, i morski ježevi se dižu u nebesa; zbog tebe se krojačnice, sa svojim crnim membranama, pune žlicama i krvlju, i gutaju pokidane vrpce, i ubijaju se poljupcima, i odijevaju se u bjelinu. kada letiš u breskvin cvijet odjeven, kada se smiješ smijehom uskovitlane riže, kada treseš arterijama i zubima, grlom i prstima, da bi mogao pjevati, toliko si mio te bih umro za tebe, umro bih zbog crvenih jezera gdje sred jeseni živiš s jednim atom palim i jednim bogom okrvavljenim, umro bih zbog grobišta, koja prolaze kao rijeke pepeljaste s vodom i grobnicama, noću, između potopljenih zvonova: rijeke nabite kao spavaonice bolesnih vojnika, što naglo urastaju prema smrti u rijekama s mramornim brojevima i uvenulim vijencima i uljima pogrebnim: umro bih zato da te vidim noću gdje gledaš potopljene križeve kako prolaze, uspravan i plačući jer pred rijekom smrti plačeš, u zaboravu ranjeno, plačeš plačući očima svojim što su ispunjene samo suzama, i suzama i suzama. kako vi dozivljavate ovu pjesmu. ja je nikako ne razumijem, a trebao bih razumit. bio bih vrlo zahvalan na pomoci. hitno je... |
|
 | |
Svjetloisjena Legenda foruma CE-4

Broj postova: 29065 Age: 47 Location: Zagreb Registration date: 15.09.2007
 | Naslov: Re: Pablo Neruda - Oda Federicu Garcia Lorci (UPOMOOC!) uto ruj 23, 2008 8:13 pm | |
| Premjestila u svijet knjige  |
|
 | |

| Naslov: Re: Pablo Neruda - Oda Federicu Garcia Lorci (UPOMOOC!) uto ruj 23, 2008 8:21 pm | |
| Kao prvo, ovakve pjesme nisu spjevane da bi ih se razumjelo, nego da bi ih se doživjelo. Lorca i Neruda imaju puno zajedničkog - jaki su poput najjačeg crnog vina i obaraju s nogu one koji su u stanju doživjeti nbjihovu poeziju, a tu sam se našla iako inače puno više cijenim prozu. Mislim da je cijela ova pjesma jedna velika referenca na Lorcina djela. U srednjoj sam pročitala sve što se od Lorce moglo naći, no u međuvremenu sam ipak spala na one najpoznatije njegove pjesme. Neruda ovdje koristi pjesničke slike koje Lorca upotrebljava u svojoj poeziji, ali ih dovodi do još višeg stupnja napetosti. Neruda je još ekspresivniji pjesnik, sjećam se kad sam čitala jednu njegovu pjesmu u kojoj govori o Amazoni kao o maternici ja sam tu Amazonu ugledala pred sobom na jedan poseban način. Mislim da se u svakom stihu krije aluzija o nekom Lorcinom liku ili opisu, ali to možeš znati samo ako si Lorcu detaljno pročitao. Npr. ono o mrtvom atu se vjerojatno odnosi na pjesmi o vojniku koji se vraća u Cordobu i umire gledajući njezine tornjeve u daljini i želeći se onamo vratiti... Bojim se da to ovo moje razmišljanje ne može puno pomoći. Koji ti je zapravo točno zadatak? |
|
 | |
ThE_IMMORTAL Majmun

Broj postova: 1320 Age: 21 Location: Evanescence Croatia Registration date: 18.09.2007
 | Naslov: Re: Pablo Neruda - Oda Federicu Garcia Lorci (UPOMOOC!) uto ruj 23, 2008 8:28 pm | |
| | Svjetloisjena je napisao/la: | | Kao prvo, ovakve pjesme nisu spjevane da bi ih se razumjelo, nego da bi ih se doživjelo. Lorca i Neruda imaju puno zajedničkog - jaki su poput najjačeg crnog vina i obaraju s nogu one koji su u stanju doživjeti nbjihovu poeziju, a tu sam se našla iako inače puno više cijenim prozu. Mislim da je cijela ova pjesma jedna velika referenca na Lorcina djela. U srednjoj sam pročitala sve što se od Lorce moglo naći, no u međuvremenu sam ipak spala na one najpoznatije njegove pjesme. Neruda ovdje koristi pjesničke slike koje Lorca upotrebljava u svojoj poeziji, ali ih dovodi do još višeg stupnja napetosti. Neruda je još ekspresivniji pjesnik, sjećam se kad sam čitala jednu njegovu pjesmu u kojoj govori o Amazoni kao o maternici ja sam tu Amazonu ugledala pred sobom na jedan poseban način. Mislim da se u svakom stihu krije aluzija o nekom Lorcinom liku ili opisu, ali to možeš znati samo ako si Lorcu detaljno pročitao. Npr. ono o mrtvom atu se vjerojatno odnosi na pjesmi o vojniku koji se vraća u Cordobu i umire gledajući njezine tornjeve u daljini i želeći se onamo vratiti... Bojim se da to ovo moje razmišljanje ne može puno pomoći. Koji ti je zapravo točno zadatak? |
kao prvo hvala ti puno sto mi pomazes!!!! sad u skoli radimo o nadrealizmu, kubizmu, expresionizmu i tako to - moderna / suvremena knjizevnost. uglavnom, poezija mi ne lezi uopce, pa mi treba bilo kakva pomoc jer stvarno nemam nikakvog smisla za to.
zadatak nam je interpretirati pjesmu, napisati misljenje o pjesmi, pjesnicke slike, kako pisac vidi svijet, u ovom slucaju Lorcin... i tako to. |
|
 | |

| Naslov: Re: Pablo Neruda - Oda Federicu Garcia Lorci (UPOMOOC!) uto ruj 23, 2008 8:43 pm | |
| Pa svoje mišljenje sam napisala. Ostalo mi baš trenutno i nije nešto... Imaš figure - ovako od oka vidim anafore - mjesta gdje se ponavljaju riječi na početku stihova, ima dosta epiteta - pridjeva koji nisu korišteni u onom uobičajenom, neutralnom značenju. Ima metafora i pjesničkih usporedbi, ali ja sam trenutno tako umorna da jedva mogu shvatiti što čitam. A kao što rekoh, ovo nije pjesma koja se shvaća, nego pjesma koja se doživljava. A pjesnikov svijet je nevjerojatno slikovit...  |
|
 | |
ThE_IMMORTAL Majmun

| Naslov: Re: Pablo Neruda - Oda Federicu Garcia Lorci (UPOMOOC!) uto ruj 23, 2008 9:03 pm | |
| trebat ce mi uskoro, za par dana. trebamo predati sveske. unaprijed zahvalan, i jos jednom puno hvala! ne znam kako da ti se oduzim  |
|
 | |

| Naslov: Re: Pablo Neruda - Oda Federicu Garcia Lorci (UPOMOOC!) uto ruj 23, 2008 9:08 pm | |
| |
|
 | |
ThE_IMMORTAL Majmun

| Naslov: Re: Pablo Neruda - Oda Federicu Garcia Lorci (UPOMOOC!) uto ruj 23, 2008 9:24 pm | |
| bas mi je drago sto ti se svidja pjesma i da sam ti uljepsao dan (nadam se da ti nisam velik napor  ) hvala ^^ |
|
 | |

| |
 | |
ThE_IMMORTAL Majmun

| Naslov: Re: Pablo Neruda - Oda Federicu Garcia Lorci (UPOMOOC!) uto ruj 23, 2008 9:31 pm | |
| mein je to napor, gledam spram sebe. samo ne razumijem odakle ti toliko ideja i inspiracije :? zelim i ja...  |
|
 | |

| |
 | |
ThE_IMMORTAL Majmun

| Naslov: Re: Pablo Neruda - Oda Federicu Garcia Lorci (UPOMOOC!) uto ruj 23, 2008 9:46 pm | |
| citam i ja puno, ali svako cita razlicito. sve zavisi od toga sta covjek voli, da li je to krimic, roman, ep, pjesma, znanstvena fantastika... ja volim citati horror-romane, znanstvene knjige, prije i stripove (mange) - inace ono sto je jednostavno i sto razumijem. |
|
 | |

| Naslov: Re: Pablo Neruda - Oda Federicu Garcia Lorci (UPOMOOC!) sri ruj 24, 2008 6:14 am | |
| | ThE_EMORTAL je napisao/la: | citam i ja puno, ali svako cita razlicito. sve zavisi od toga sta covjek voli, da li je to krimic, roman, ep, pjesma, znanstvena fantastika... ja volim citati horror-romane, znanstvene knjige, prije i stripove (mange) - inace ono sto je jednostavno i sto razumijem. |
Pa naravno, ne mora se čovjek siliti, čitanje mora biti zadovoljstvo  |
|
 | |
ThE_IMMORTAL Majmun

| Naslov: Re: Pablo Neruda - Oda Federicu Garcia Lorci (UPOMOOC!) čet ruj 25, 2008 4:22 pm | |
| hoces li imat vremena do ponedeljka da ovo zavrsimo. molim te treba mi inace nece biti dobro, za mene... |
|
 | |

| |
 | |
| | Pablo Neruda - Oda Federicu Garcia Lorci (UPOMOOC!) | |
|