Početna stranicaPortalFAQPretraľnikRegistracijaLogin

Share | 
 

 Porodično prokletstvo

Go down 
Autor/icaPoruka
grof
Višestanični organizam
avatar

Male
Capricorn Rat
Broj postova : 39
Age : 33
Registration date : 15.10.2007

PostajNaslov: Porodično prokletstvo   pet lis 17, 2008 8:36 am

Sloboda je došla prekasno za Stanisava, vojnika Jugoslovenske kraljevske vojske u zarobljeništvu u Nemačkoj. Bio je već suviše bolestan i iscrpljen da bi dočekao povratak u svoju Srbiju. Na samrti je zamolio druga Toplicu da uradi nešto za njega.

– Toplice, pobogu brate, meni je došao kraj.
– Nemoj tako, brate Stanisave! Evo, slobodu smo dočekali, još malo pa ćemo kući! ’De sad govoriš o umiranju!
– Da se ne varamo, brate, ja sam gotov, vidiš i sam. Nego, imam molbu za tebe.
– Kaži, brate.
– Ali da mi se zakuneš u decu da ćeš da izvršiš. U decu i njihovu decu.
– Kunem ti se.
- Pred rat, moj otac i ja smo sakupili nešto dukata za ne daj bože, stavili smo ih u limenu kutiju i zatrpali u dvorište, na određeno mesto, za koje samo nas dvojica znamo. Žena mi je javila poslednjem pismu da mi je otac umro i da se ona i deca mnogo muče. Znači, otac nije stigao da joj kaže za dukate. Ako umrem, nikad se za to saznati neće. Nego, ja ću tebi da kažem gde su, a ti ćeš uskoro kući, pa idi mojoj ženi te joj kaži gde su, tako ti tvoje dece!
– Ne brini, brate Stanisave, biće tako kako si ti rekao!
Radivoje i Milja su bili srećni ljudi. Sad, kad su oženili sina jedinca, život im je bio potpuno ispunjen. Još im je samo ostalo da pomažu sina i snaju, i da razmaze unučiće kad se uskoro rode. Imaće kome da ostave veliko imanje koje su stvorili.
Međutim, iznenada ih je zadesila potpuno neočekivana nesreća. Snaja im je bila u šestom mesecu trudnoće kad je sin iznenada oboleo od raka. Miran i radostan život pretvorio se u jurnjavu za lekarima i lekovima.

Nesrećni mladić je trpeo velike bolove, propadao je telesno, izgubio san. Pored njega je patila i njegova mlada žena. I ona je ubledela i propala od nespavanja i sekiracije. A roditelji, kad bi se povukli u svoju sobu na spavanje, zajedno su plakali i lelekali, ponekad tako glasno da bi snaja došla da ih utiša, jer su se čuli u novoj kući, kod dece.
Milja nije nameravala da sedi skrštenih ruku i čeka šta će lekari da učine, nego potera muža da idu kod vračare.
– Kakva tvoja crna vračarica – govorio je Raša. – Šta ona može da mu pomogne? Bajanje će nekome da pomogne. Samo lekari njemu mogu da pomognu.
– Ma nemoj ti meni da pričaš šta mogu vračarice, to ja bolje znam. Nisu sve lažne, ima ih koje znaju. Pre će da učine one, nego lekari. Lekari samo gledaju da l’ ćeš nešto da im daš. Bez para neće ni da te pogledaju. I oni će nekoga da leče!

Vračarica im saopšti da na njihovoj porodici leži prokletstvo, zato što se neki njihov predak, vojnik, za vreme rata mnogo ogrešio.
– ’Si vidô? – pitala je Milja na povratku.
– Šta sam vidô? Glupe bapske priče.
– Ama, nemoj ti mene da ubeđuješ. Neki tvoj stari se ogrešio. Ko zna šta je taj uradio, klao ljude, šta li. A sad moje dete da ispašta. I ja s tim da se pomirim?
– Što baš moj? Zar nisu i tvoji stari sumnjivi?
– Da ostaviš ti moje stare na miru! To je tvoja familija nevaljatna, svašta kod vas ima. Zato sam ja sve to i rasterala!
– Šta misliš da radiš?
– Celu ću tvoju familiju da preturim, ali ću da iskopam tog zlikovca, i da ispravim što se može.
– Kako da preturaš moju familiju kad s pola njih ne govoriš.
– Ima da govorim, ako treba, i s onim s kim sam se najgrđe svađala, kad je moje dete u pitanju. Nego, razmisli ti koji bi mogao da bude taj što se u ratu ogrešio?
– Nemam pojma.
– Kako nemaš pojma? Je l’ ti išô deda u rat?
– Deda po ocu nije, bio je nesposoban za vojsku. A deda po majci je bio, ali je zarobljen četr'es prve i ceo rat je proveo u zarobljeništvu. On nije mogao nikakvo zlo da učini.
– Videćemo mi to. Šta ti je s tim dedom?
– Umro je odavno.
– Ko ima njegov?
– Nema niko. Sin mu je umro mlad. Unučići se utopili u Moravi. A i on je umro još šeset pete-šeste. Ta kuća se potpuno zatrla.
– Je li? – uzvikne Milja ozarena. – Pa zar tebi to ne liči na prokletstvo?
– Nisam razmišljao o tome... Pazi, majku mu, ima tu nešto!
– Gde ti je živeo taj deda?
– U selu V. kod Jagodine.
– Je l’ imaš tamo još neku familiju?
– Mislim da ima, od dedinog brata. Ali nismo nikad imali veze s njima. Mislim da je deda s njima bio u svađi, šta znam. Ja nikad tamo nisam ni bio.
– Koliko sutra idemo za Jagodinu!
Sutra zorski njih dvoje sedoše u „kadeta karavana“ i uputiše se za Jagodinu. Stigavši u selo iz koga je poticala Rašina majka, počeše da se raspituju za Mihajloviće, kako je bilo njeno devojačko prezime.
– Mihajlovića ima nekoliko kuća. Koji vama trebaju? – reče im jedan čiča.
– Pa nama treba najstariji Mihajlović.
– Onda deda Vita. Taj ima preko devedeset godina.
– E, taj!
Čiča ih uputi, i oni pronađoše kuću prema opisu. Bila je to velika kuća s prostranim dvorištem. Pored nje je stajao jedan pust plac, obrastao u drveće i korov, u kome se nazirala polusrušena čatmara.
Rašu poče da hvata trema pred susret s dalekim rođacima. – Šta da im kažem, ženo božja? – vajkao se. – Možda to i nisu ti.
– Ti su! Zovi!
– Ooo, Bože blagi! Pa kako da ih zovem? Nikoga ne znam!
– Zovi po prezimenu.
Kroz dvorište promače stariji muškarac, noseći snop šaše u ruci. Raša ga pozva: – Mihajlović! – Čovek se okrenu, spusti šašu na tlo, i priđe.
– Dobar dan.
– Dobar dan, prijatelju. Koga tražiš?
– Ja sam Radivoje Milošević, iz M. Moja majka je bila od vaše familije. Otac joj se zvao Toplica Mihajlović.
– Aaa! E, drago mi je! Ja sam Drakče. Moj deda je Vita Mihajlović, brat tvog dede. ’Ajde, uđi, brate! Uđi!
Čovek ih uvede u dvorište, i ponudi ih da sednu na terasi. Spustiše se u pletene stolice, a mladi se sakupiše da ih upoznaju. Domaćin naruči posluženje za goste, i reče da vide da li je deda Vita budan.
– Biće mu drago da vas vidi. On ponekad priča o svojoj bratanici.
– Brate, da ti kažem pravo, mi njega i tražimo. Tražimo najstarijega u familiji, da ga pitamo ze neke stvari iz starine.
– Je l’ za Toplicu i njegove dukate?
– Jeste! Šta znaš o tome?
– Znam nešto malo, ali to će deda Vita najbolje da vam opriča.
Deda Vita se kretao pomoću štapa, sitnim koracima, sve nogu pred nogu. Jedva se dovukao do stola na terasi. Slabo je video i čuo, morali su da mu viču na uvo, a čim bi primetio nekoga pored sebe, pitao bi ko je, jer nije mogao da prepozna.
– Šta ste me zvali? – pitao je kad je seo.
– Dedo – pozva ga Drakče glasno – došao nam je sin od tvoje bratanice... Kako ti se, beše, zvala majka?
– Bisa – odgovori Raša.
– ... Bise! Topličine ćerke!
– Aaa! Bisa? Gde je Bisa?
– Nije Bisa došla, dedo! Njen sin je došô!
– Aaa! E, ako je! A ’de je?
– Evo ga pored mene, dedo! Kaži mu se – ćušne on Rašu.
– Ja sam, dedo, Radivoje, Bisin...
– Aaa?! Šta kažeš?!
– Kažem: ja sam Radivoje, Bisin sin, Topličin unuk!!!
– Aaa! Nek si živ i zdrav! A kako ti je majka?
– Umrla je ona još pedes' šeste. Ja sam imao dve godine.
– Aaa! Hmhmhm!
– Dedo, mi imamo muku veliku! – ubaci se Milja.
– A? Koja si ti?
– Ja sam Milja, Radivojeva žena!... Dedo, muku imamo! Zato smo došli da te potražimo!
Onda ispričaju sve što im se desilo u kući i što im je vračara kazala.
– Aaa! – potvrđivao je deda Vita sve što su pričali, kao da mu je sve već poznato.
– Jeste, to je prokletstvo što je moj brat navukô na celo svoje potomstvo.
– Ali kakvo je to prokletstvo? Šta je uradio?
– Moj brat je pao u ropstvo četres' prve. U zarobljeništvu je imao druga, iz sela ... u Levču. I taj drug mu je umro pred oslobođenje. Toplicu je zakleo da ode njegovoj ženi i da joj kaže da je zakopao dukate na tom i tom mestu, pa neka uzme i neka se brine o deci.
– Međutim, kad je Toplica doš'o, vide da je i žena u međuvremenu umrla. Kuća pusta, dece nema nigde. On se raspita po komšiluku i kažu mu da su decu uzeli neki rođaci od Kragujevca, da se o njima staraju. Toplica onda počne da kopa gde mu je drug rekô, i nađe limenku s dukatima. Onda se vrati kući, ispriča nam šta je bilo, i pokaže one dukate. Pokojni otac mu podvikne: „A što si se ti vraćao? Što nisi produžio za Kragujevac, da nađeš decu?“ A ovaj odgovori: „Bio sam umoran. Ima kad da ih nađem.“ Otac i dalje viče: „Šta ’ima kad’? Što pre da si odneo to tuđe zlato iz kuće!“ Onda ti moj brat rekne: „More, ja se nešto mislim, kako bi bilo da zadržimo mi ovo zlato? Niko za njega ne zna, deci nije potrebno, zbrinuta su, a mi smo sirotinja.“ Međutim, otac nije hteo ni da čuje za to, a ni ja. Toplica se odeli od nas, počne da živi sam i da se kući onim zlatom. U početku mu je lepo išlo, ali onda pođe sve naopako. Sin mu umre u dva'es i dve godine, a on ostane da čuva dva unuka. Onda se jedno dete utopi u Moravi.
– Zar se nisu oba utopila?
– Jok, jok. Mlađe dete je preživelo. Topličina snaja je bila pametna žena. Videla je da ispaštaju zbog svekrovog nedela. Ona je uzela dete i vratila se svojima. I nije htela ništa da uzme od Toplice! Koliko ja znam, to dete je još uvek živo i zdravo. Izgleda da prokletstvo deluje samo na one koji žive od ukradenog zlata.
– Tako je Toplica ostao sam kao panj. Kad je umirao, nije imao ko čašu vode da mu pruži. Od sveg njegovog imanja ostala je samo ova pusta avlija do nas i srušena kućica. A mi, hvala Bogu gospodu, lepo živimo i bez tuđeg zlata.
– E, sad, vidiš, pošto smo prestali da govorimo s njim, nisam znao šta je s Bisinom porodicom. Ali sad vidim da prokletstvo i vas prati. Sigurno je prešlo na vas preko njenog miraza.
– Šta da radimo da ga se oslobodimo?
– Eto, kažem vam da se Topličina snaja oslobodila tako što je dete odvela daleko od Topličinog imanja. Ja velim – trebalo bi da odbacite sve što vam je od Toplice ostalo.
Na povratku su oboje bili smrknuti. Sad je već i Raša ozbiljno shvatao priču o prokletstvu. On nije verovao u babe i veštice, ali mu je bilo prirodno da nesreća prati grešnika.
– Šta ćemo? – upita Milju.
– Nema tu, šta ćemo. Sve što potiče od Toplice i njegovih dukata ima da se zatre.
– Misliš...
– Mislim – sve! Sve što je tvoja majka donela u miraz i sve što je kupljeno od njenog miraza, ima da se otuđi.
– Kako da se otuđi?
– Da se proba da se pronađu deca od koje je ukrao i da se njima da.

Tako je Raša morao da ide u Levač, u selo odakle je bio Topličin drug, i da se raspituje šta je bilo s njegovom decom, ali nije mogao da im uđe u trag. Onda je učinio jedino što je mogao: dao je oglas na nekoliko Kragujevačkih radio stanica da traži potomke vojnika Stanisava iz sela tog i tog, koji je umro u zarobljeništvu u Nemačkoj, i da ima da im vrati neke stvari njihovog oca. Čudni oglas leteo je danima kragujevačkim etrom, usamljen između oglasa za prodaju i kupovinu, za traženje i nuđenje zaposlenja i poznanstava. Nakon pet-šest dana zaista se javi čovek, koji reče da mu se otac zvao Stanisav, i da je umro u zarobljeništvu. Odmah Raša i Milja odjure da se vide s njim.
Primio ih je stariji gospodin, koji reče da je profesor univerziteta. Nije mogao da poveruje u priču koju su mu ispričali, samo je stajao zapanjen. Kad su stavili na sto pretekle dukate, i novac od prodatih njiva (uspeli su da prodaju dve parcele, ali su obećali da će doneti još, čim sve rasprodaju), gospodin profesor nije hteo da čuje za to da novac primi. U međuvremenu je naložio ženi da pripremi ručak, i pozvao drugog brata da i on čuje priču. Kad mlađi brat dođe, on odmah pristade da primi novac, na najveću radost Raše i Milje.

I tako se ta priča završila. Sin Raše i Milje se izlečio, i reklo bi se da se potpuno oporavio. Da li zbog lečenja ili zbog okajanog greha pradedinog – teško je reći. Njegov sinčić je zdrav i napredan, a deda i baba veruju da će takav i ostati, jer su oni skinuli prokletstvo.

http://www.treceoko.novosti.rs/code/navigate.php?Id=96
[Vrh] Go down
gloria_g
Čovjek
avatar

Female
Leo Tiger
Broj postova : 4131
Age : 43
Location : Zagreb
Registration date : 16.11.2007

PostajNaslov: Re: Porodično prokletstvo   pet lis 17, 2008 11:14 am

lijepa priča.
no, nekako mi se čini da nije fer da ispaštaju nedužni.

nikada se baš nisam mogla složiti s onom starom narodnom - ispaštanje grijeha otaca.... roll
[Vrh] Go down
Alpha
Admin
avatar

Female
Aries Goat
Broj postova : 29066
Age : 39
Registration date : 30.09.2007

PostajNaslov: Re: Porodično prokletstvo   pet lis 17, 2008 12:24 pm

Slazem se u potpunosti s Gloriom...iako se precesto spominju takve stvari...dugovi predaka kao i karme proslih zivota...ne cini mi se fer...nije fer...a jbg...

_________________
Respect
[Vrh] Go down
Svjetloisjena
Legenda foruma CE-4
avatar

Female
Aquarius Dragon
Broj postova : 29065
Age : 53
Location : Zagreb
Registration date : 15.09.2007

PostajNaslov: Re: Porodično prokletstvo   pet lis 17, 2008 5:55 pm

Pa nije pitanje je li fer, nego je li moguće, čini mi se.
Vjerujem da neke stvari i neka mjesta mogu biti prokleta. Pa ako naletiš a da ne znaš ili ne predosjetiš... strah
[Vrh] Go down
stella
Majmun
avatar

Female
Pisces Rat
Broj postova : 902
Age : 46
Registration date : 06.02.2008

PostajNaslov: Re: Porodično prokletstvo   ned lis 19, 2008 9:17 pm

Nadam se da moji "pređi" nisu bili previše grešni!
[Vrh] Go down
Alpha
Admin
avatar

Female
Aries Goat
Broj postova : 29066
Age : 39
Registration date : 30.09.2007

PostajNaslov: Re: Porodično prokletstvo   ned lis 19, 2008 10:34 pm

Ali kako znati...mislim svatko od nas ima unazad tako puno predaka da je sansa da su svi bili krajnje cestiti minimalna ma koliko nam se to ne svidjalo...ali i dalje mislim da nije fer...
OK, mozda je 'fer' relativan pojam ili ja jednostavno ne kuzim stvar ali meni, kako god da okrenem, nije u redu ispastat za tudje grijehe...mislim, jesmo li jednike/individue ili Borg? :P

_________________
Respect
[Vrh] Go down
Svjetloisjena
Legenda foruma CE-4
avatar

Female
Aquarius Dragon
Broj postova : 29065
Age : 53
Location : Zagreb
Registration date : 15.09.2007

PostajNaslov: Re: Porodično prokletstvo   pon lis 20, 2008 12:13 am

Pa vjerojatno ljudi prije ili poslije shvate da posjeduju nešto što je bilo oteto i prokleto i onda imaju priliku ispraviti. Zna se što je krvarina, znalo se i nekad - Juda Iškariotski sa svojih trideset srebrnjaka nije bio ni prvi ni zadnji.
[Vrh] Go down
Cico
PraGlodavac
avatar

Male
Aquarius Tiger
Broj postova : 839
Age : 31
Registration date : 11.10.2008

PostajNaslov: Re: Porodično prokletstvo   pon lis 20, 2008 12:18 am

da, stvarno sam bio nervozan prije no sto sam poceo citati ovo, cak sam izlazio iz posta jer mi je teks nekako predug, al onda sam poceo citati i udubio se u njega,, lijepa prica i jako poucna...

onda, jel vjerujete u ovakva prokletstva??
[Vrh] Go down
Alpha
Admin
avatar

Female
Aries Goat
Broj postova : 29066
Age : 39
Registration date : 30.09.2007

PostajNaslov: Re: Porodično prokletstvo   pon lis 20, 2008 12:19 am

@S&S...Je, ali ako je to neki predak od prije 500 godina pa ti povezi...

A sto se Jude tice...to bi trebalo otvorit temu na Duhovnosti...naime, ja nikako nisam na cisto jel on zgrijesio ili ne...jer njemu je zbilja bilo sudjeno da to napravi i da nije napravio citava temelj vjere ne bi ni postojao...no dobro...to je zbilja za svoju temu...mozda ju uspijem i otvoriti ovih dana :)

_________________
Respect
[Vrh] Go down
Svjetloisjena
Legenda foruma CE-4
avatar

Female
Aquarius Dragon
Broj postova : 29065
Age : 53
Location : Zagreb
Registration date : 15.09.2007

PostajNaslov: Re: Porodično prokletstvo   pon lis 20, 2008 12:33 am

To će biti tema bez definitivnih odgovora...
[Vrh] Go down
gothic45
Dinosaur
avatar

Male
Gemini Monkey
Broj postova : 359
Age : 25
Location : Ploče
Registration date : 02.11.2008

PostajNaslov: Re: Porodično prokletstvo   pon stu 03, 2008 11:23 pm

Ovako, da iskreno kazem nisam procitao cijelu pricu, ali mislim da sam shavtio poantu, u međuvremenu mi je pala napamet jedna ukleta obitelj pod imenom Kennedy.
E sad sto se tice onog jeli fer\ne fer ispastati rad grijeha nasih predaka u jednu ruku sigurno nije jer zasto bi ja morao ispastati radi nekog mog pradjeda od prije 100 godina, ali fer je sa te strane sto nas to tjera da budemo bolji ljudi i da ucimo na tuđim greskama i ako je moguce ispraviti greske nasih starih i prenjeti dobre osobine i iskustva na nasu djecu i ona na svoju tako da to prokletstvo ne ostane u obitelji.
[Vrh] Go down
tuby
Višestanični organizam
avatar

Male
Gemini Horse
Broj postova : 62
Age : 28
Registration date : 06.12.2008

PostajNaslov: Re: Porodično prokletstvo   sri sij 14, 2009 2:35 am

vi samo odgovarate za sebe i za one poslije vas.
[Vrh] Go down
Alpha
Admin
avatar

Female
Aries Goat
Broj postova : 29066
Age : 39
Registration date : 30.09.2007

PostajNaslov: Re: Porodično prokletstvo   sri sij 14, 2009 2:13 pm

Navodno se danas vrijeme 'ubrzalo' i dok bi prije potomci ispastali grijehe svojih predaka sada se navodno to vec odrazi na samu osobu koja je uzrokovala situaciju...

_________________
Respect
[Vrh] Go down
tuby
Višestanični organizam
avatar

Male
Gemini Horse
Broj postova : 62
Age : 28
Registration date : 06.12.2008

PostajNaslov: Re: Porodično prokletstvo   čet sij 15, 2009 1:00 pm

ma cudno je to.
Mozda i ti nasi preci (oni koji su jos zivi) ispastaju kad vise sta se desava od nekoga njihovog. i pomisle da su oni mozda uzrocnici.
[Vrh] Go down
Alpha
Admin
avatar

Female
Aries Goat
Broj postova : 29066
Age : 39
Registration date : 30.09.2007

PostajNaslov: Re: Porodično prokletstvo   čet sij 15, 2009 1:41 pm

Sumnjam...prvo stoga jer ne vjerujem da uopce povezu to, a drugo zato jer najcesce nisu zivi...

_________________
Respect
[Vrh] Go down
Goran
Majmun
avatar

Male
Cancer Rooster
Broj postova : 1550
Age : 36
Registration date : 21.11.2008

PostajNaslov: Re: Porodično prokletstvo   uto sij 27, 2009 11:25 pm

Ako nešto mrzim - to su kilometarski uvodi u temu.
Ne postoji prokletstvo, jer bi samim tim zlo bilo jače od dobra da je to istina. Takve stvari si ljudi umišljaju i autosugestijom učine da se doista dogode neke loše stvari, ali prokletstvo ne postoji.
[Vrh] Go down
Alpha
Admin
avatar

Female
Aries Goat
Broj postova : 29066
Age : 39
Registration date : 30.09.2007

PostajNaslov: Re: Porodično prokletstvo   sri sij 28, 2009 10:50 am

Za autosugestiju bi prvo trebalo znati pricu pa da ti se desavaju sranja, a ovo je ka' malo obratno face

Mislim da se mozda to moze nazvati obiteljskom karmom...naravno, pod uvjetom da karma postoji miga

_________________
Respect
[Vrh] Go down
mare
Riba
avatar

Female
Virgo Snake
Broj postova : 154
Age : 28
Location : zagreb
Registration date : 26.07.2008

PostajNaslov: Re: Porodično prokletstvo   uto vel 10, 2009 7:52 pm

ja mislim da postoji...svi na neki nachin "nosimo svoj kriz"
gica
[Vrh] Go down
Svjetloisjena
Legenda foruma CE-4
avatar

Female
Aquarius Dragon
Broj postova : 29065
Age : 53
Location : Zagreb
Registration date : 15.09.2007

PostajNaslov: Re: Porodično prokletstvo   uto vel 10, 2009 8:18 pm

Pa za one koji vjeruju u karmu, postoji individualna karma, obiteljska karma, karma naroda... Ovo bi onda mogla biti loša obiteljska karma. Ali kao što nauk o karmi uči, imamo slobodnu volju činiti što hoćemo, ako činimo dobro, ublažit ćemo makar malo sve te vrste karme...
[Vrh] Go down
silver
Majmun
avatar

Male
Pisces Horse
Broj postova : 1439
Age : 28
Registration date : 25.10.2007

PostajNaslov: Re: Porodično prokletstvo   čet vel 12, 2009 4:27 pm

zanimljiva priča. ali ipak samo narodna priča, po mom mišljenju.
[Vrh] Go down
mali_djogani
Prašina
avatar

Male
Sagittarius Dragon
Broj postova : 5
Age : 29
Registration date : 04.03.2009

PostajNaslov: Re: Porodično prokletstvo   čet oľu 05, 2009 4:19 pm

Mislim da je svak krojač svoje sudbine. Malu ulogu igra prošlost.
[Vrh] Go down
Sponsored content
PostajNaslov: Re: Porodično prokletstvo   

[Vrh] Go down
 
Porodično prokletstvo
[Vrh] 
Stranica 1 / 1.

Permissions in this forum:Ne moľeą odgovarati na postove.
 ::  Misterije i neobjašnjivi fenomeni :: Parapsihologija-
Forum(o)Bir: