Početna stranicaPortalFAQPretraľnikRegistracijaLogin

Share | 
 

 Bogovi starih civilizacija-misterija i danas?

Go down 
Go to page : Previous  1, 2
Autor/icaPoruka
randajad
PraGlodavac
avatar

Male
Virgo Pig
Broj postova : 726
Age : 22
Registration date : 05.10.2010

PostajNaslov: Re: Bogovi starih civilizacija-misterija i danas?   sub lis 16, 2010 5:43 pm

Mitologija starih Slovena
Veoma širok raspon božanstava bio je štovan među slavenskim narodima, na širokom geografskom području od obala Baltika do obala Crnog mora, u vremenskom rasponu od preko 600 godina. Povijesni izvori također pokazuju da je svako slavensko pleme štovalo vlastite bogove, te je kao takvo imalo vlastiti panteon. U cjelini, staroslavenske religije čine se prilično lokalne i kultne po naravi, te su se bogovi i uvjerenja razlikovali od plemena do plemena. Ipak, kao što je to slučaj s raznim slavenskim jezicima (svi potječu od jednog, protoslavenskog jezika), moguće je uspostaviti neku vrstu protoslavenskog Olimpa, i kroz pažljivo proučavanje običaja naroda, rekonstruirati neke elemente ovog prvotnog panteona, od kojih su potekli razni bogovi slavenskih plemena, koji često imaju različita imena i ulogu od prvotnih.

Vrhovni bog
Postoje brojne današnje teorije o vrhovnom bogu Slavena, poput Roda ili Svaroga, te povijesni izvori kako su neka plemena štovala Svarožića, Svantevida ili Triglava kao svoje vrhovno božanstvo. No, najboljim se kandidatom za ovo mjesto smatra Perun. Njegovo je ima najčešće spominjano u svim povijesnim zapisima slavenske religije; zapravo, Perun je prvi slavenski bog ikada spomenut u zapisanoj povijesti (Prokopije spominje kako je bog groma i munje jedini bog Slavena, bog svega). Povijest prošlih godina spominje ga kao vrhovnog boga kijevskih Rusa prije kristijanizacije. Kratka bilješka u Helmoldovom djelu Chronica Slavorum tvrdi kako zapadni Slaveni vjeruju u jedinstvenog boga koji vlada nad svim ostalim božanstvima: ime ovog boga nije spomenuto, no otvorena je mogućnost kako je Helmold mislio upravo na Peruna. Iako ne pronalazimo Perunovo ime u nijednom većem zapisu zapadnih Slavena, bio je poznat svim granama Slavena, što se da zaključiti prema velikom broju toponima koji i danas nose njegovo ime u raznim slavenskim zemljama. Naposljetku, analizirajući folklorne tekstove, da se zaključiti kako je Perun jedino slavensko božanstvo koje je izjednačeno s kršćanskim Bogom. Ovo su snažni pokazatelji kako je Perun zapravo bio vrhovni bog originalnog protoslavenskog panteona.

Perun je, doduše, imao svog dvojnika. Kao što je to Roman Jakobson istaknuo, u svakom spominjanju Peruna kroz povijesne zapise, spominje se još jedan bog, Veles. Ova povezanost očita je i kod promatranja toponima. Kada pronađemo brdo ili planinski vrhunac u čijem se imenu nazire povezanost s Perunovim imenom, ispod njega, u nizinama, obično u blizini rijeke, postojat će mjesto čije je ime povezano s Velesom. Nadalje, kako je Perun u narodu ponekad poistovjećivan s Bogom, Veles je poistovjećivan sa Sotonom.

Perun i Veles

Gromoviti znaci, drevni Perunovi simboli, često izdjelani, nacrtani ili ugravirani na krovovima kuća, posebice u istočnoslavenskim narodima, da bi zaštitili ljude od gromova.Ivanov i Toporov rekonstruirali su drevni mit koji je uključivao dva velika boga protoslavenskog panteona, Peruna i Velesa. Njih su dvoje suprotni jedan drugom u gotovo svakom pogledu. Perun je nebeski bog groma i munje, vatrenog i suhog, koji vlada živim svijetom iz svoje utvrde visoko iznad, koja se nalazi na najvišoj grani Svjetskog drveta. Veles je podzemni bog povezan s vodom, zemljom i vlagom, kralj podzemlja, koji vlada carstvom mrtvih iz korijenja Svjetskog drveta. Perun je davatelj kiše zemljoradnicima, bog rata i oružja, zazvan od strane boraca. Veles je bog stoke, zaštitnik pastira, povezan s magijom i trgovinom.

Svemirska borba između njih dvoje odzvanja drevnim indoeuropskim mitom o borbi između gromovitog boga i zmaja. Napadajući ga munjama i gromovima s nebesa, Perun proganja svog zmijolikog neprijatelja Velesa koji klizi nad zemljom. Veles izaziva Peruna i bježi, pretvarajući se pritom u razne životinje, skrivajući se iza drveća, kuća, ili ljudi. Naposljetku, Perun ga ubija, ili Veles bježi u vodu, u podzemni svijet. Ubivši Velesa, Perun ga ne uništava, već ga jednostavno vraća natrag na njegovo mjesto u svijetu mrtvih. Zato je mir u svijetu, poremećen Velesovim nedaćama, ponovo uspostavljen od strane Peruna. Ideja o gromu i munjama koji su zapravo božanska borba između vrhovnog boga i njegovog zakletog neprijatelja Slavenima je bila veoma važna, i nastavila je postojati kao uvjerenja dugo nakon što su Perun i Veles zamijenjeni Bogom i Sotonom. Grom koji je udario u drvo ili u kuću seljaka koju bi naposljetku i spalio objašnjavan je kroz uvjerenje o vrhovnom božanstvu koje napada svog zemaljskog, podzemnog, neprijatelja.

Neprijateljstvo između ova dva boga objašnjavana je također kroz Velesovu krađu Perunove stoke, ili Perunove krađe Velesove stoke (pošto je Veles bio bog stoke, vlasništvo nad istom upitno je). Motiv iza krađe božanske stoke čest je u indoeuropskoj mitologiji; stoka se zapravo može protumačiti kao metafora za nebesku vodu ili kišu. Pa tako Veles krade kišnicu od Peruna, ili Perun krade Velesovu vodu radi stvaranja kiše (opet, pošto je Veles povezan s vodama, a Perun s nebom i oblacima, nejasno je kome pripada kiša). Još jedan razlog neprijateljstva mogla bi biti i krađa žene. Kroz priče naroda postaje jasno kako je Sunce smatrano Perunovom ženom. Ipak, Sunce, prema mitskom pogledu na svijet, umire svake večeri kada utone iza obzora u podzemlje, gdje provodi noć, što su Slaveni objasnili kao Velesovu krađu Perunove žene (no, istovremeno, ponovo rađanje Sunca u zoru može se protumačiti kao Perunova krađa Velesove žene).

Jarilo i Morana
Kačić i Belaj nastavili su putem Ivanova i Toparova te rekonstruirali mit koji uključuje boga plodnosti i vegetacije, Jarila, te njegovu sestru i ženu Moranu, žensko božanstvo prirode i smrti. Jarila se povezuje s Mjesecom, dok je Morana smatrana kćerkom Sunca. Oboje su djeca Perunova, rođeni u noći nove godine. Ipak, iste večeri, Jarilo je ukraden iz kolijevke i odveden u podzemni svijet, gdje ga Veles odgaja kao svog sina. Tijekom Jurjeva, proljetnog festivala, Jarilo se vraća iz svijeta mrtvih, noseći proljeće iz vazdazelenog podzemlja u svijet živih. Tada susreće svoju sestru Moranu i udvara joj se. Na početku ljeta, Kupalo slavi njihovo božansko vjenčanje. Sveta zajednica brata i sestre, djece vrhovnog boga, donosi plodnost i izobilje, osiguravajući bogatu žetvu. Istovremeno, kako je Jarilo Velesov posinak, a njegova žena kćer Perunova, ovaj brak donosi mir među dva velika boga; drugim riječima, osigurava kako neće biti oluja koje bi mogle naštetiti žetvi.

Ipak, nakon žetve, Jarilo postaje nevjeran prema svojoj ženi, te ga ona iz osvete ubija (vraća ga natrag u podzemni svijet), oživljavajući neprijateljstvo između Peruna i Velesa. Bez njenog muža, boga plodnosti i vegetacije, Morana – i čitava priroda – vene i smrzava se tijekom nadolazeće zime; Morana postaje stara, užasna i opasna božica tame i leda, i naposljetku umire na kraju godine. Čitav se mit ponavlja svake godine, a prepričavanje njegovih ključnih dijelova pratilo je sve veće godišnje festivale slavenskog kalendara. Priča također pokazuje brojne paralele sa sličnim mitovima baltičke i hetitske mitologije.

Svarog, Svarožić, Dažbog
Ime Svaroga pronađeno je samo u istočnoslavenskim spisima, gdje je obično ravnan s grčkim kovačem, bogom Hefestom. Ipak, ime je veoma staro, što pokazuje kako je Svarog bio božanstvo protoslavenskog panteona. Korijen imena, svar, znači bistro, jasno, dok sufiks –og označava mjesto. Pri usporedbi sa Svargom, Svarog jednostavno označava (danje) nebo. Moguće je da je Svarog prvotni nebeski bog panteona, slavenska verzija protoindoeuropskog *Dyēus Ph2ter. Svarog se isto tako može protumačiti kao sjajno, vatreno mjesto; kovačnicu. Ovo, kao i njegovo poistovjećivanje s grčkim bogom Hefestom označava njegovu povezanost s vatrom i kovanjem. Prema tumačenjima Ivanova i Toparova, Svarog je imao dva sina: Svarožića, koji je predstavljao vatru na zemlji, i Dažboga, koji je predstavljao vatru na nebu i bio povezan sa Suncem. Smatra se kako je Svarog iskovao Sunce i dao ga svom sinu Dažbogu da ga nosi preko neba.

U ruskim zapisima poistovjećen je sa Suncem, i folklor ga se prisjeća kao dobroćudno božanstvo svjetlosti i neba. Srpski folklor, pak, predstavlja mnogo mračniju sliku; zapamćen je kao Dabog, zastrašujuće i šepavo božanstvo koje je čuvalo vrata podzemlja, povezano s rudarstvom i dragim metalima. Veselin Čajković istaknuo je kako ova dva gledišta zapravo odlično objedinjuju slavenski simbolizam solarnog božanstva; dobroćudna strana predstavlja Dažboga tijekom dana, kada nosi Sunce preko neba. Zastrašujući i neugledni Dabog vodi Sunce kroz podzemlje tijekom noći. Ovaj se uzorak može prenijeti i na Sunčev godišnji ciklus; dobroćudno gledište povezano je s mladim, ljetnim Suncem, dok je zlonamjerno gledište povezano sa zimskim Suncem.

Svarožić je štovan kao vatreni duh od strane ruskih seljaka čak i nakon kristijanizacije. Bio je također poznat među zapadnim Slavenima, no tamo je štovan kao vrhovno božanstvo u svetom gradu Radagestu. Svarožić je jednostavno deminutiv Svarogova imena, i kao takav možda je samo još jedan aspekt Dažboga. Također postoji gledište kako je Svarog predak svih slavenskih bogova, te da je Svarožić zapravo epitet svim ostalim božanstvima, pa su tako Dažbog, Perun i Veles mogući Svarožići.

Svantevid i Triglav

Idol SvantevidaIronično je kako se ne može jasno razlučiti položaj spomenuta dva boga u protoslavenskom panteonu, iako je o njima najviše zapisano. Lako se da zaključiti kako su igrali važnu ulogu svim poganskim Slavenima po značajnom broju toponima čija se imena povezuju s imenim ovih bogova, te po otkrićima višeglavih statua u raznim slavenskim zemljama. Oba se se boga smatrala vrhovnima na raznim područjima; povezivani su s divljenjem i simbolizirao ih je konj. Moguća značajna razlika među njih dvoje jest ta da je Svantevid imao bijelog konja, dok je Triglav imao crnog, te je Svantevid predstavljan s četiri glave dok je Triglav (kao što mu i samo ime govori) s tri glave. Svantevid je isto tako bio povezan s ratnim pobjedama, žetvom i trgovinom.

Pretpostavljene su mnoge hipoteze o njima: da su zapravo jedno božanstvo, s nekim sličnostima; da zapravo nisu bili jedinstveno božanstvo već dijelovi triju ili četiriju različitih bogova, poput mini-panteona. Slavenski neopogani smatraju kako je upravo Triglav predstavljao Sveto Trojstvo. Svantevid je isto tako bio proglašen kasnim zapadnoslavenskim Perunom ili Jarilom, ili uspoređivan s Svarožićem kao solarno božanstvo. Nijedna od navedenih hipoteza nije poptuno zadovoljavajuća, te su većina samo nagađanja (još jedan pokušaj rekonstruiranja slavenske mitologije kakva bi trebala biti, umjesto otkrivanja kakva je zapravo bila).

Zora i Danica

Iako njihova imena predstavljaju normalne prirodne pojave u okolini, u svim slavenskim narodima opisivalo ih se kao osobe, ili povezivalo s osobama, na sličan način kao što je to učinjeno sa Suncem i Mjesecom. Danica (mitologija) je često nazivana Sunčevom mlađom sestrom ili kćerkom, i vjerojatno je povezivana s Moranom. Isto tako, Zora (mitologija) je smatrana Sunčevom majkom ili starijom sestrom.

Izuzev navedenih, u ovom trenutku ostatak bogova ne može se sa sigurnošću prozvati protoslavenskim božanstvima. Ipak, treba napomenuti kako je moguće da su svi ovi bogovi bili poznati pod različitim imenima čak i na istom jeziku. Religiozni tabui korištenja pravih imena božanstava zasigurno je postojao među Slavenima, i radi toga bogovima su često dodijeljivana dodatna imena ili pridjevi, opisivajući njihove vrline i kvalitete. Tijekom vremena, ovi su pridjevi preuzeli vlastita značenja.


Ili ukratko :
Bjelobog, rekonstruirani svijetli bog, upitnog postojanja
Černobog (Crnobog), bog tame, zla i nesreće
Dabog (Daždbog, Daba), bog sunca, kiše
Danica, personifikacija istoimene zvijezde
Davor (Rugovit), sedmoglavi bog rata
Drinus, bog rijeke Drine
Dzidzilelya, poljska boginja djece
Hors, bog sunca
Jarilo, bog proljeća
Jarovit (Gerovit), bog rata
Kupalo, boginja uroda, obilja i veselja
Lada, boginja ljubavi, ljepote i proljeća, usporedi: Afrodita
Morana, boginja smrti i zime
Nia-Nya, poljska boginja smrti
Pagod, bog lijepog vremena
Perun, bog gromovnik i zaštitnik pravde, vladar neba, usporedi: Zeus
Perunika (Perperuna, Dodola), braniteljica pravednosti u braku
Pikutik, bog mrtvih
Radogost, bog gostoprimstva
Semenik (Karas), bog jela i pića
Slava, boginja časti, junaštva, slave i pobjede, usporedi: Nika
Stribog (Stribor), bog vjetra i šume
Svarog (Svarun), stvoritelj svijeta, prvi bog sunca
Svarožić, bog svjetlosti, sunca i topline
Svantevid (Svetovid), četveroglavi bog rata i proricanja
Triglav, troglavi bog
Veles (Volos, Voloh), bog zemlje, ratarstva, zaštitnik pastira, ali također i voda i podzemlja, prijevare, Perunov protivnik, ratnički bog (općenito štovano božanstvo)
Vesna, boginja mladosti, proljetne radosti i bujnosti
Vida, zaštitnica bračne sloge, usporedi: Hera
Vodan (Vodna), bog voda, rijeka i mora, usporedi: Posejdon
Voloska, zaštitnica kućnog ognjišta i doma
Zermagla, boginja zime
Zimstrla, boginja protivnica zime, družica Pagoda
Zora, personifikacija zore.
Živa i Žibog, božanstva života i plodnosti
Druga nadnaravna bića [uredi]
Banik, duh saune
Domovoj, kućni duh
Kikimora, zao kućni duh
Lešij, šumski duh
Pokola, zloduh podzemlja
Rusalke, ćudljive šumske i vodene vile
Vampir, povratnik iz mrtvih koji se hrani ljudskom krvlju
Vodanoj, vodeni demon
Vodenjak, vodeni duh


Zadnja promjena: randajad; sub sij 22, 2011 12:12 am; ukupno mijenjano 1 put.
[Vrh] Go down
Alpha
Admin
avatar

Female
Aries Goat
Broj postova : 29068
Age : 39
Registration date : 30.09.2007

PostajNaslov: Re: Bogovi starih civilizacija-misterija i danas?   ned lis 17, 2010 6:40 pm

Jako dobro Randajad ides

_________________
Respect
[Vrh] Go down
randajad
PraGlodavac
avatar

Male
Virgo Pig
Broj postova : 726
Age : 22
Registration date : 05.10.2010

PostajNaslov: Re: Bogovi starih civilizacija-misterija i danas?   ned lis 17, 2010 6:41 pm

Alpha je napisao/la:
Jako dobro Randajad ides
hvala 5 ljubi oduvijek me zanimala mitologija
[Vrh] Go down
randajad
PraGlodavac
avatar

Male
Virgo Pig
Broj postova : 726
Age : 22
Registration date : 05.10.2010

PostajNaslov: Re: Bogovi starih civilizacija-misterija i danas?   ned lis 17, 2010 10:14 pm

Hermes

Hermes ili Hermo (grč. Ἑρμῆς, Hermễs) u grčkoj mitologiji glasnik je bogova, zaštitnik putnika i lopova, pastira, pjesnika, atletičara i trgovaca; Zeusov i Majin sin. Hermes je u rimskoj mitologiji Merkur.
Hermesovi su simboli pijevac i kornjača, a može ga se prepoznati po putničkoj kapi (petasus), torbi, krilatim sandalama (talaria) i glasničkom štapu - grč. kerykeion s astrološkim simbolom bika ili pak štap kaducej sa zmijama. Nosio je odjeću putnika, radnika ili pastira.

Hermes je glasnik koji prenosi ljudima poruke bogova, najbrži je od svih bogova i odan svome ocu Zeusu. Izumio je vatru i pritom ga možemo usporediti s Prometejem koji ju je donio ljudima. Također je izumio liru i sirinks koje je potom razmijenio s Apolonom. Izmislio je i mnoge vrste utrka i boksački sport te je bio zaštitnik atletičara.

Hermes je bio i pratitelj mrtvih u Had. Često su ga prikazivali kao jedinog boga koji može ulaziti i izlaziti u Had bez ograničenja, uz Hada i Perzefonu.

Isprva je Hermes bio falični bog, prikazivan s bradom i falusom, a poslije je atletski stiliziran.

Hermesa je rodila nimfa Maja na brdu Kileni u Arkadiji. Maja je bila jedna od Plejada, Atlantova kći.

U Homerskim himnama opisano je rađanje boga Hermesa. Njegovu je majku Maju tajno oplodio Zeus te je ona zamotala dijete u povoje, ali ono je pobjeglo dok je spavala. Hermes je otišao u Tesaliju gdje je Apolon držao svoju stoku, ukrao mu je goveda i odnio ih u jednu pećinu u šumi blizu Pila, prekrivši tragove. U pećini je pronašao kornjaču koju je ubio, uzeo joj oklop i u njega smjestio kravlja crijeva i tako napravio prvu liru. Apolon se požalio njegovoj majci da mu je Hermes ukrao stoku, ali Hermes se već vratio u svoje povoje te Maja nije vjerovala Apolonovim riječima. Zeus se umiješao i složio s Apolonom tvrdivši da je vidio sve događaje. Hermes je zatim počeo svirati na svojoj novoj liri, a Apolon se zaljubio u taj instrument te mu je ponudio stoku u zamjenu za liru. Apolon je tada postao umjetnik na liri, a Hermes je kasnije izumio još jedan instrument - sirinks. Poslije je Apolon u zamjenu za sirinks Hermesu dao kaducej.

Zbog ovog je događaja Hermes zaštitnik lopova.


:)


Zadnja promjena: randajad; sub sij 22, 2011 12:14 am; ukupno mijenjano 2 put/a.
[Vrh] Go down
jade
Riba
avatar

Female
Sagittarius Goat
Broj postova : 127
Age : 26
Registration date : 11.10.2010

PostajNaslov: Re: Bogovi starih civilizacija-misterija i danas?   ned lis 17, 2010 10:48 pm

mene je oduvjek privlachila Egipatska civilizacija,nacin njihovog zhivljenja,bozanstva..evo nesto o boginji Hathor,koja mi je ujedno i najdrazha...:)) Hathor je nastala iz Raovog oka te mu je najdraža kćer. Tokom pobune ljudi protiv Ra, Hathor je bila osvetnica. Ljudi su mislili da je Ra prestar da bi bio kralj. Tada reče Ra tada Nunu (prvom okeanu): "Najstariji među bogovima od koga postadoše bogovi. Gle, ljudi stvoreni od oka moga smisliše zla dijela protiv mene i bogova. Čekao sam, nisam ih ubio, prije nego što čujem riječi vaše o tomu." Reče tada Njegovo Veličanstvo Nun: "Sine moj, Ra, ti si bog veći od onoga što ga je stvorio i onih koji ga stvoriše! Tvoje je prijestolje snažno, veliki je strah među ljudima od tebe zavladao. Neka tvoje oko kazni one koji te uvrijediše!" I slože se tada svi bogovi i božice (bili su to Geb, Nut, Šu i Tefnut) i rekoše oni Ra: "Veliki Ra, pobjegoše ljudi od tebe u pustinju, njihova su srca u strahu. Pošalji oko svoje da uništi one koji smisliše zlo protiv tebe, neka ono siđe u obliku Hathor." Hathor siđe i pretvori se u groznu lavicu Sekhmet, koja donosi kugu i bolest. Ali, Ra je zaustavio Sekhmet te su ljudi preživjeli. Hathor se poslije udala za Horusa i rodila mu 4 sina.
[Vrh] Go down
randajad
PraGlodavac
avatar

Male
Virgo Pig
Broj postova : 726
Age : 22
Registration date : 05.10.2010

PostajNaslov: Re: Bogovi starih civilizacija-misterija i danas?   pon lis 18, 2010 7:14 pm

Malo o nordijskoj mitologiji (za početak je malo) :

Loki-bog šale
U početku, Loki je bio bog vatre i ljudskog duha; po većini mitova stvaranja, on je dao čoveku "toplu krv," tj. emocije i inituiciju.
On je imao i ulogu šaljivdžije (trickster): njegovi mitovi (slično pričama o grčkom Hermesu, ili o Kojotu severnoameričkih Indijanaca) se često bave praktičnim vicevima i šalama koje je izvodio nad ostalim Bogovima.
Tako je on ukrao Frejinu ogrlicu, obrijao Torovoj ženi Sif kosu dok je spavala ;), a jednom je čak i napravio kardinalnu grešku dopustivši džinu Thiassiju [Tiasi] da odnese Boginju mladosti, Idun, što je zamalo dovelo do toga da Bogovi umru od starosti.
U svim slučajevima Loki je igrao ključnu ulogu u rješavanju problema; a rješenja su imala dubok uticaj na tok događaja.
Često su se Bogovi nalazili u boljoj poziciji nakon Lokijevih viceva nego što su bili prije.
Loki je poznat kao bog zezarija i spletki u Nordijskoj mitologiji. Zvan i Lopt i Hvedrung, zapravo nije bog, iako živi s njima u Asgardu.


Zadnja promjena: randajad; sub sij 22, 2011 12:02 am; ukupno mijenjano 4 put/a.
[Vrh] Go down
randajad
PraGlodavac
avatar

Male
Virgo Pig
Broj postova : 726
Age : 22
Registration date : 05.10.2010

PostajNaslov: Re: Bogovi starih civilizacija-misterija i danas?   uto sij 18, 2011 6:35 pm

Torov čekić
Iskoristivši odsustvo boga groma Tora , bog vatre i razaranja Loki provali u njegovu kuću i njegovoj ženi Sif od seče dugu kosu.Saznavši šta se desilo dok je bio odsutan , Tor se silno naljuti i htjede da ubije Lokija.Da bi spasao glavu , Loki obeća da će njegovi prijatelji patuljci napraviti Torovoj ženi zlatnu kosu koja se neće ni malo razlikovati od one prirodne. Patuljci donesoše Lokiju kosu i uz to mu pokloniše koplje koje vazda pogađa namenjeno bogu Odinu i čamac koji razvijenih jedara plovi sam ka cilju. Bio je to čudesan čamac : mogao je da se rasklopi i strpa u džep . On je bio namjenjen bogu Frejaru . Vraćajući se kući Loki ugleda dva brata patuljka , Broka i Sindrija. Nije mogao da odoli iskušenju : morao je da pokaže patuljcima svoje blago.Pri tom ih je zadirkivao da čak i kad bi imali vješte ruke ne bi mogli da naprave nešto bolje od njegovog blaga.Normalno , uvrijeđeni patuljci smjesta prionuše na posao.Taj spor je trebalo , kao sudije da , riješe Odin,Tor i FrejarSindri stavi na vatru kožu divljeg vepra i naredi Broku da stalno održava vatru i da ne skida oči sa nje. Loki je bio siguran da će dobiti opkladu , ali za svaki slučaj pretvorio se u muhu i počeo da pecka Broka za ruku. Međutim, patuljak se nije obazirao na to već je nastavio da radi svoj posao. Nešto kasnije Sindri izvuče iz vatre veprovu kožu : ona se pretvorila u zlatodlakog vepra.Poslije toga Sindri stavi u ognjište zlatnu šipku pa opet zapovijedi bratu da pomno pazi na vatru i da je raspiruje mijehom. I dalje Loki pretvoren u muhu poče da smeta patuljcima.Slete na Brokov vrat i ubode ga iz sve snage.Patuljak samo malo trzne glavom ali nastavi da radi svoj posao.Ubrzo potom Sindri izvuče iz ognjišta predivan čarobni prsten koji je imao tu moć da za devet noći napravi osam takvih istih prstenova.Treći put Sindri gurnu u žar običan komad gvožđa i ponovi bratu šta treba da radi.Ovoga puta Loki , pretvoren u muhu , ubode Broka za očni kapak.Patuljak za trenutak odloži meh , otjera muhu rukom i nastavi da radi Kada je Sindri čuo šta se dogodilo je bio ljut i mislio je da su upropastili sav njihov trud!I zaista , kad su izvukli čekić koji su naumili da naprave , primjetili su da mu je drška prekratka. Loki i Brok s pojaviše pred sudijama. Loki im pokaza kosu , čamac i koplje.Patuljak je prsten poklonio Odinu , vepra Frejaru , a čekić Toru.Čekić sa onako kratkom drškom nije izgledao baš lijepo.Međutim , patuljak objasni kako taj čekić uvijek pogađa cilj i da se zatim vraća u ruke onoga koga je bacio.Osim toga , mogao se smanjiti i sakriti ispod odjeće.Bogovi su presudili da je to najljepši poklon i tako je patuljak Brok dobio opkladu.Patuljak je kao nagradu zatražio da se Lokiju odrubi glava.Videvši sjekiru u patuljčevoj ruci , Loki pokuša da pobegne , ali ga Brok obori na zemlju. Tada se Loki doseti i reče mu da će dati glavu , ali ne i vrat. Tada su shvatili da ne može da mu odrubi glavu , a da pri tom ne odsiječe vrat , odustade od namjere da ga ubije.Tako je Loki spasao svoj život.]Zadnja promjena: randajad; sri sij 19, 2011 4:18 pm; ukupno mijenjano 3 put/a.
[Vrh] Go down
Legionar
Moderni čovjek
avatar

Male
Gemini Dog
Broj postova : 8711
Age : 24
Location : Negdje u mislima
Registration date : 27.07.2008

PostajNaslov: Re: Bogovi starih civilizacija-misterija i danas?   uto sij 18, 2011 6:51 pm

Loki je najdraži bog jednom mom prijatelju ;) Baš mu odgovara ime :D

_________________
"Learn what is true in order to do what is right."
[Vrh] Go down
randajad
PraGlodavac
avatar

Male
Virgo Pig
Broj postova : 726
Age : 22
Registration date : 05.10.2010

PostajNaslov: Re: Bogovi starih civilizacija-misterija i danas?   uto sij 18, 2011 8:22 pm

Loki je najzanimljiviji od svih nordijskih bogova. A i najčudniji...
po jednom mitu on je izmamio od boginje Frig šta je to što može da ubije boga Baldura(imela) i vodeći ruku slijepog boga Holdera zašiljenom grančicom imele pogodio Baldura.Svi su plakali za Baldurom , osim Lokija i zato je bilo nemoguće da se Baldur oživi.Loki se sakrio , a ostali bogovi su ga tražili i kad su ga našli odveli su ga u jednu špilju i vezali za veliki kamen.Da bi kazna bila još okrutnija doveli su zmiju čiji je otrov neprestano , kap po kap, padao na Lokijevo lice.
Kasnije su se bogovi sažalili , pa su Lokujevoj ženi Sigin dozvolili da držeći pehar u ruci skuplja zmijski otrov i olakšava Lokijeve patnje.Ali kada se pehar prepuni, poneka kap padne na lokijevo lice.On tada počne da se uvija i grči od bolova tako da čitava zemlja počne da podrhtava. Tako , navodno nastaju zemljotresi xD


Zadnja promjena: randajad; ned sij 23, 2011 2:04 pm; ukupno mijenjano 2 put/a.
[Vrh] Go down
MisteryManiac
Dinosaur
avatar

Male
Capricorn Pig
Broj postova : 381
Age : 22
Location : Nibiru
Registration date : 05.10.2009

PostajNaslov: Re: Bogovi starih civilizacija-misterija i danas?   uto sij 18, 2011 9:13 pm

kad vec tako pises jel mozes barem podebljat oci me ubijaju dok pokusavam pprocitat
[Vrh] Go down
randajad
PraGlodavac
avatar

Male
Virgo Pig
Broj postova : 726
Age : 22
Registration date : 05.10.2010

PostajNaslov: Re: Bogovi starih civilizacija-misterija i danas?   sub lis 01, 2011 9:24 pm

Nordijski heroji

Vikinzi su bili čuveni po svom borbenom duhu , suočavanju sa smrću i propašću na inteligentan i hrabar način.Njihovo izdržljivo junaštvo je sigurno oblikovano uz pomoć nemilosrdne nordijske klime , ali isto tako i stoičkim fatalizmom. Prihvatajući neminovnost smrti na ratištu i sumrak na kraju svijeta , Nordijci su se borili sa nesmanjenim duhom. Za Vikinge riječ slava bila je najvažnija , ona je opravdavala herojevu smrt i produžavala njegovo postojanje. Poslije smrti , najodvažniji heroji odlazili su u Valhalu gdje su čekali sudbonosnu bitku u Ragnaroku.Ništa manje od njih i nordijski bogovi isticali su se velikim herojstvom , iščekujući Ragnarok sa borbenim duhom. Finski heroji bili su isto tako bili odlučni i hrabri na svoj način , mada manje poznati. Naoružani magičnim silama, oni su se borili činima radije nego brutalnom silom oružja.Za Fince , smrt nije uvijek bila trajna : Leminkainen imao je više od jednog života , dok je stari Vainamoinen uvijek mogao da se izvuče iz kritične situacije tako što bi promijenio svoj oblik.

Guner i Hogni,braća Nibelunzi, umrli su gospodski iako ni jedan od njih nije vodio besprekoran život. Uvučeni u tragičnu intrigu koju je ispleo ukleti prsten, oni su ubili izuzetnog heroja Sigurda i prisvojili njegovo zlato. Kada je zlato uzeo Atli , odbili su da se predaju sve dok im nije priprećeno smrću.Hogni je umro smejući se probodenog srca , a Guner je bačen u rupu sa zmijama vezanih ruku pri čemu je svirao na nožnim prstima harfu i na taj način se opirao smrti do samog kraja.

Tor, natprirodno snažan i naoružan magičnim čekićom je bio veoma štovan.Iako nije bio besmrtan ni nepovrijediv , posjedovao je neustrašiv duh za borbu, koji mu je omogućavao da ubija divove sa lakoćom i uz nepredvidivu žestinu.Zajedno sa još nekim drugim bogovima Torova sudbina bila je da herojski nastrada u Ragnaroku,pošto je izdržao žestoku borbu i ubio svog neprijatelja - Zmiju Svijeta.

Sigurd , najčuveniji među islandskim herojima , ubio je zastrašujućeg zmaja Fafnira. Naoružan magičnim mačem svog oca, Sigurd se sakrio u jazbini pored muljevitog puta kojim je Fafnir svakog dana prolazio do šumskog jezera i zabio maču stomak zmaja.Ogromno stvorenje je poraslo u neverovatnog monstruma i po obliku i po karakteru kako bi što bolje čuvalo svoje ukleto blago.Iako je ovo herojsko dijelo Sigurdu donijelo slavu i bogatstvo, njegov život je od tada bio umrljan kletvom kojom je blago bilo označeno.

Volsung je dokazao svoj herojski status tako što je zabio magični mač u Branstok.Sa ovim mačem on je zadobio slavu u cijeloj Skandinaviji, ali je takođe izazvao ljubomoru svog rođaka koji je pokušao da ubije sve VolsungeSvih deset sinova bili su zavezani za drveće u šumi kako bi ih pojele zvijeri. Samo je jesan od njih preživeo tako što je vuku odgrizao jezik i poslije toga krenuo u potragu da osveti svoju braću.

izvor: Različite knjige mitologije... 8) :)
[Vrh] Go down
Korplikan
Pračovjek
avatar

Male
Pisces Monkey
Broj postova : 1980
Age : 26
Location : Hrvatska
Registration date : 22.03.2011

PostajNaslov: Re: Bogovi starih civilizacija-misterija i danas?   sub lis 01, 2011 11:02 pm

agnus_dei je napisao/la:
Legionar je napisao/la:
U mezopotamijskim religijama najviše se ističu Ep o Gilgamešu u kojem je poanta djela da bezobzira na smrtnost čovjeka, on može biti kreator, stvoritelj i da za sobom treba stvarati te se tu nalazi smisao života (prekrasno nešto cerek). U to djelo spada pločica o 'sumeranskom Noi' Utnapištinu koja je zapravo čvrst argument toga da je Biblija prepisana.
U ovom epu se nalazi nekoliko motiva koji će se kasnije pojaviti u Bibliji; najuočljiviji je POTOP, te zmija koja simbolizira zlo, ali to sto su baš ti motivi preuzeti iz tog epa ne znači da je Biblija prepisana; u njoj se mogu naći i sličnosti sa drugim djelima.
Poznato je da se motivi u književnosti ponavljaju, kao i ideje i pitanja koja se nameću u književnom stvaralaštvu, ali se izmjenjuju i obrađuju na način svojstven razdoblju koje ih preuzima.
P.S. treba imati na umu da Biblija, Kur'an, Talmud i ostale tzv. "svete knjige" nisu samo dio vjerske baštine, nego i svjetske književnosti, pa ih se zato treba promatrati i kao književna djela.
Potop se svagdje spominje pa i maje i inke imaju mit o potopu.
Ocito se nesto tako i desilo jednom kada su svi ljudi jos zivjeli na jednom kontinentu ili nesto kasnije se stvarno desio potop cijele planete. Moj profesor vjeruje da je rijec o kraju ledenog doba.
[Vrh] Go down
Narsil
Prašina


Male
Aries Horse
Broj postova : 2
Age : 28
Registration date : 08.10.2011

PostajNaslov: Re: Bogovi starih civilizacija-misterija i danas?   sub lis 08, 2011 5:11 pm

Ja sam novi na forumu, ali zelio bih reci...
Kojem narodu bih pripadao?

Gotima ili Vikinzima..jer sam porjetlom iz djela Nijemacke s granicom s Danskom...
Ja i jesam pripadnik Wotanizma/Odinizma...
Vikinzi su veliki narod, na koji se gleda samo kao krvoloke...
Vikinizu su usto bili izvrsni moreplovci kao i trgovci...Vikinzi su povezali citavu Europu i djelom Aziju.
Vikinzi nisu nosili kacige s rogovima u borbu, iz cistog razloga sto bi ih neprijatelj mogao ugrabiti i skinuti im kacigu....isto, velike dvosjekle sjekire su mit...neprakticne su i teze mnogo, a svi znamo da su njihovi pohodi uglavnom bili pljacka...

Pozdrav za sada!
[Vrh] Go down
Sponsored content
PostajNaslov: Re: Bogovi starih civilizacija-misterija i danas?   

[Vrh] Go down
 
Bogovi starih civilizacija-misterija i danas?
[Vrh] 
Stranica 2 / 2.Go to page : Previous  1, 2
 Similar topics
-
» Medvednica danas
» danas na sljemenu -kukri, špek i ja
» 28.03.2009. Banijska Avantura
» Izrada prototipa najboljih hlača za survival
» Život "kao nekad"...

Permissions in this forum:Ne moľeą odgovarati na postove.
 ::  Misterije i neobjašnjivi fenomeni :: Alternativna povijest-
Forum(o)Bir: