Početna stranicaPortalFAQPretraľnikRegistracijaLogin

Share | 
 

 Mali Jerusalim

Go down 
Autor/icaPoruka
julija81
Žaba
avatar

Female
Cancer Rooster
Broj postova : 217
Age : 36
Registration date : 15.10.2010

PostajNaslov: Mali Jerusalim   čet lis 28, 2010 1:47 pm

Misterije „malog Jerusalima"

U pirotskom kraju, prepunom crkava, nalaze se freske neobične za pravoslavno slikarstvo. U manastiru Sukovo sveti Hristofor je oslikan sa magarećom glavom, a Bogorodica s krilima. U crkvi svetog Petra i Pavla Isus je ćelav
s1
Sveti Hristofor sa životinjskom glavom

Retkost u freskoslikarstvu... Sveti Hristofor sa životinjskom glavom

http://img534.imageshack.us/img534/3068/sukovomanastis.jpg

Mnogobrojne svetinje „malog Jerusalima", kako je Pirot zbog velikog broja crkava, manastira i hodočasnika nazvao sveti vladika Nikolaj Velimirović, vekovima čuvaju misteriozne freske koje se retko ili uopšte ne mogu naći u pravoslavnom freskoslikarstvu. One i danas pobuđuju veliku pažnju vernika, ali i stručne javnosti. Na freskama su prikazivani čak i ljudožderi.

Jedna od najinteresantnijih jeste freska u Sukovskom manastiru, nedaleko od Pirota, na kojoj je prikazan sveti Hristofor, koji je za života bio ljudožder, zbog čega je i naslikan sa životinjskom glavom.

- On je živeo u ranom hrišćanskom periodu i pripadao je plemenu ljudoždera. Smatra se, kako piše u Žitijima svetih, da je i sam izgled njihovog lica bio izdužen. Kad je Hristofor video kako hrišćani stradaju za Hrista, poželeo je i on da strada za Hrista, jer je video čuda Hristove vere. Zavolevši Gospoda svim srcem i on je poželeo da strada, tako da su ga njegovi saplemenici mučili. Završio je svoj zemaljski život mučeničkom smrću, ali je dobio večni život - kaže monah Teofil.

Veoma je interesantna i freska Presvete Bogorodice sa krilima, takođe pravi raritet u pravoslavnom freskoslikarstvu.

- Postoje crkveni kanoni kako se koji svetac slika. Sa krilima se obično prikazuju arhangeli, kao angelske sile, sveti Jovan Krstitelj, kao onaj koji je najavljivao dolazak gospoda Isusa Hrista, tako da je čudno što Bogorodica ima krila. Međutim, postoji bledi natpis iznad freske koji pojašnjava da nas Bogorodica svojim krilima čuva i štiti od svih napada zloga koji pokušava da nas pokoleba u našoj veri. Uostalom, i u molitvama stoji „presvjataja Bogorodice, zakrili nas omoforom svojim", što objašnjava zašto ima krila - kaže monah Teofil.
s2
Bogorodica s krilima i ćelavi Isus

Neobične slike... Bogorodica s krilima i ćelavi Isus

Prema njegovim rečima, temelji manastira Sukovo datiraju između 7. i 9. veka.

- Na jednoj mapi iz 1020. godine stoji da je selo Sukovo tada bilo grad, a da je ovde bio episkopat. Kasniji period u istoriji manastira je veoma malo poznat, a novija istorija manastira potiče tek od sredine 19. veka. Ovo zemljište je pripadalo Turčinu Salaj-begu, koji je imao sina Emina. Kada je čuo da se na njegovom imanju nalazila pravoslavna svetinja i njeni temelji, počeo je da skrnavi ovo mesto. Ali, Emin se paralizovao i nije mogao više da se pomeri. Njegov otac je pozvao pravoslavnog sveštenika, koji mu je pročitao molitvu i Emin je ozdravio. U znak blagodarnosti, Salaj-beg pisao je sultanu i dobio ferman kojim se dozvoljava izgradnja hrama koja je počela 1857, a 1859. godine izgrađen je hram - pripoveda monah Teofil.

Osim Sukovskog manastira, u pirotskom kraju ima još nekoliko manastira koji kriju velike misterije. Jedan od svakako najzanimljivijih je crkva svetog Petra i Pavla, koja su, kako se veruje, izgradili isposnici sa Sinaja, koji su u ovom kraju boravili u 13. veku. Crkva je ukopana u stenu u selu Rsovci i poznata je kao pećinska crkva. U njoj se nalazi pravi biser freskoslikarstva, jedinstveni prikaz Isusa kao ćelavog.
a

Puno svetinja

- Ovde gotovo da nema sela koje nema crkvu. Ima 72 registrovana verska objekta, uz mnogo kapela, crkvišta, manastira u kojima se okuplja narod. Mi imamo 11 manastira u kojima žive monasi zbog čega ovaj kraj podseća na malu Svetu goru - kaže protojerej Hristivoje Nikolić.

Upravo zbog velikog broj svetinja, ali i hodočasnika, sveti vladika Nikolaj Velimirović je Pirot nazvao „malim Jerusalimom".

- Epitet „malog Jerusalima" Pirot je dobio pred Drugi svetski rat, kada je jednom prilikom ovde služio sveti vladika Nikolaj Velimirović. Shvativši da u Pirotu ima mnogo vernika koji su išli na hadžiluk u Jerusalim, vladika je rekao da u Pirotu ima više Jerusalimljana nego u Jerusalimu, odnosno da ima mnogo onih koji su bili na poklonjenju grobu Gospodnjem, pa je posle toga Pirot nazvao „malim Jerusalimom" i počastio na neki način vernike u ovom kraju - kaže za Press protojerej Hristivoje Nikolić.

http://www.pressonline.rs/sr/vesti/regioni/story/78071/Misterije+%E2%80%9Emalog+Jerusalima%22.html
https://www.youtube.com/watch?v=0trX9QyetTI


Postojeca velika crkva podignuta je na temeljima male i veoma stare bogomolje. Za pronalazenje ovih temelja,koji datiraju iz kasno rimskih vremena, vezuju se mnoga cuda.Ktitori danasnjeg hrama ,koji je izgradjen 1857.g bili su pop Jovan Madic i monah Vinijamin. Protomajstor je bio Matija Nesic iz Izatovca sa druzinom. O ovim podacima saznajemo iz zapisa iznad prozora sa zapadne strane.Bugari su manastir harali 1885, 1913, i 1941.g Pljackali su ga i Cerkezi 1886.g.Priprata je renovirana 1947.g. nastojanjem monahinje Heruvime.Hram je oslikan 1869.g. Po sacuvanom zapisu saznajemo da je ovo delo,osrednje vrednosti, rad Vasilija pop-Hristova, iz Riste iz Samokova.Nesto kasnije,ali samo delimicno,oslikana je i priprata. Istocni zid ispred ulaza u naos oslikan je velikom kompozicijom "Borba dobra i zla".

Ikonostas ikona Bogorodice s Hristom

Hram je gradjen kao jednobrada gradjevina u obliku trikonhosa,pomalo asimetricne osnove.Zidan je u sivom tesanom kamenu,naizmenicno sa ne gasenim krecom.Krovna konstrokcija je pokrivena ceramidom.Iznad krova se uzdize visoko osmostrano kube,koga krunise piramida na vrhu. Iako skromno,ovo sve,asocira na moravski graditeljski stil. к

Veliki ikonostas je postavljen 1859. g. Тo potvrdjuje ktitorski zapis na ikoni Bogorodice. Ikone slikane u baroknom stilu ukrasene su izvanrednim duborezom.

Na ulazu u pripratu, sa lece strane je zajednicka grobnica osnivaca obnmovljenog manastira. Pop Jovan je prvenstveno bio sahranjen u porti, i to mesto je danas obelezeno mermernim krstom.

U manastiru se danas cuva nekoliko vrednih ikona vecih dimenzija i znacajnih starih knjiga.Po sacuvanom inventaru iz 1912. g. vidi se da je riznica bila veoma bogata.

http://www.eparhija-niska.rs/Sukovo.html https://www.youtube.com/watch?v=0trX9QyetTI http://sr.wikipedia.org/wiki/%D0%9C%D0%B0%D0%BD%D0%B0%D1%81%D1%82%D0%B8%D1%80_%D0%A1%D1%83%D0%BA%D0%BE%D0%B2%D0%BE
http://www.pirot.pi.co.rs/istkul/tsukovos.htm

_________________
...you can run, but you can not hide...
[Vrh] Go down
 
Mali Jerusalim
[Vrh] 
Stranica 1 / 1.
 Similar topics
-
» Mali gumenjak
» Mali Kekec [još jedan u nizu Karlovih uradaka]
» veliki i mali medvjed
» Jedan mali izlet (Ivanščica)
» Bijeg od kuće

Permissions in this forum:Ne moľeą odgovarati na postove.
 ::  Svijet oko nas :: Duhovnost-
Forum(o)Bir: