Početna stranicaPortalFAQPretraľnikRegistracijaLogin

Share | 
 

 Mirovinci krše načela ulaganja, a HANFA ih štiti.

Go down 
Autor/icaPoruka
Chakotay
Guardian
avatar

Male
Scorpio Dragon
Broj postova : 8385
Age : 41
Location : Zagreb
Registration date : 28.12.2007

PostajNaslov: Mirovinci krše načela ulaganja, a HANFA ih štiti.   uto pro 21, 2010 3:29 pm

UPOZORENJE MIROS-a

Mirovinci krše načela ulaganja, a HANFA ih štiti

Udruga za promicanje i zaštitu prava i interesa članova obvezne i dobrovoljne mirovinske štednje - MIROS u priopćenju ističe da ekstenzivna kupovina donica Ine od malih dioničara, po cijeni od 2.830 kuna, 'koju proteklih tjedan dana na Zagrebačkoj burzi, isprva prikriveno, a potom otvoreno, kupuju društva za upravljanje hrvatskim mirovinskim fondovima nije u interesu 1,56 milijuna članova obveznih mirovinskih fondova'

To je, kako dodaju, u suprotnosti i s najmanje dva od ukupno tri zakonska načela ulaganja imovine mirovinskih fondova - sigurnosti i raznolikosti ulaganja.

'Usred teške gospodarske krize, koja je, posljedično, ozbiljno narušila socijalnu sigurnost budućih umirovljenika u nadolazećim godinama i desetljećima, navedene transakcije u rizičnu imovinu predstavljaju nerazboritu i neodgovornu igru s prosperitetom velikog broja hrvatskih građana koji na to ne mogu utjecati', poručuju iz MIROS-a.

Udruga pritom apsolutno podržava hrvatsku Vladu u 'naporima za konsolidaciju privremeno narušene nacionalne energetske strategije', ali i moli da to ne čini na teret samo dijela hrvatskog stanovništva, budući da joj za ostvarenje tog cilja stoje na raspolaganju i druge, puno učinkovitije mjere ekonomske politike.

Iz MIROS-a izražavaju i nezadovoljstvo ponašanjem Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (Hanfe) 'što je prešutno odobrila svojevrsnu udruženu akciju upravitelja mirovinskih fondova na kupnji Ininih dionica' te 'što u ovom slučaju ničim nije štitila interese članova mirovinskih fondova, iako je to, po zakonu, dužna činiti'.

Izražavaju i zabrinutost zbog mogućih kratkoročnih negativnih učinaka najnovijih burzovnih aktivnosti upravitelja mirovinskih fondova, jer, kako navode, ne bi bilo dobro kad bi posljedice snosili oni koji o tome nisu imali prigodu odlučivati.

Udruga u priopćenju koje potpisuje njen predsjednik Dražen Rajković poziva Vladu da u 'najskorije vrijeme otvori javnu raspravu i pokuša postići najširi konsenus o smjeru nastavka nedovršene mirovinske reforme s početka desetljeća'.

Udruga MIROS, objašnjava Rajković, osnovana je krajem 2004. godine kada su se pojavile zamisli o ukidanju drugog stupa mirovinskog osiguranja i korištenju zatečene mirovinske štednje.

Nakon što to nije prošlo, udruga je neko vrijeme pasivizirala aktivnosti, ali s obzirom na najnovija događanja, opasnosti za prava i interese ulagača u mirovinsku štednju, Rajković najavljuje organizacijsko jačanje i veći angažman udruge te poziva članove fondova u drugom i trećem stupu mirovinskog osiguranja da 'pomognu u artikulaciji zajedničkih interesa u dijalogu s hrvatskom Vladom, regulatorom mirovinskog tržišta i upraviteljima mirovinskih fondova'.

T-portal

U proteklom tjednu i ovih dana se dešava još jedna velika manipulacija našim novcem, tj. novcem svih budućih umirovljenika.

Naime svima je vjerojatno dobro poznato da je Hrvatska vlada prodala velik broj dionaca INA-e (44 %) mađarskom MOL-u i to po cijeni od oko 1 500 kuna po dionici. MOL bi želio imati preko 50% dionica te je dao javnu ponudu da otkupi od svih malih dioničara koji mu žele prodati po cijeni od 2 800 kuna. E sad da Vlada spriječi tu kupnju po toj cijeni je naložila mirovinskim fondovima da kupuju dionice po cijeni malo većoj od ponude MOL-a. tj. po 2 830 kuna. I fondovi koji nisu bili zainteresirani za kupnju prije dva, tri tjedna po burzovnoj cijeni od cca 1 500 kuna sada mahnito kupuju po cijeni od 2 830 kuna. To ustvari dovodi do ogromne manipulacije tržištem dionica, ali i do velike nelogičnosti jer je vlada prvo prodavala dionicu po cijeni od 1 500 kuna a sada nalaže kupnju po cijeni od 2 830 i to ne svojim novcem nego novcem svih budućih umirovljenika koji štete u drugom stupu.

Što mislite o tome?

_________________
Ako misliš da možeš ili pak misliš da ne možeš... i u jednom i u drugom slučaju si u pravu.
[Vrh] Go down
Chakotay
Guardian
avatar

Male
Scorpio Dragon
Broj postova : 8385
Age : 41
Location : Zagreb
Registration date : 28.12.2007

PostajNaslov: Re: Mirovinci krše načela ulaganja, a HANFA ih štiti.   uto pro 21, 2010 3:30 pm

Evo još jedan dobar tekst na tu temu:

MIROVINSKI FONDOVI
'U dionici Ine vidimo dobru investicijsku priliku'

Mirovinski fondovi kupuju dionice Ine isključivo na temelju vlastite procjene i u interesu svojih članova, priopćila je danas Udruga društava za upravljanje mirovinskim fondovima i mirovinskih osiguravajućih društava

Današnjim priopćenjem iz te je udruge i službeno potvrđeno da u intenzivnom trgovanju dionicama na Zagrebačkoj burzi zadnja tri dana sudjeluju upravo mirovinski fondovi

Potaknuta medijskim natpisima, a u cilju točnog informiranja javnosti i osobito članova mirovinskih fondova, Udruga društava za upravljanje mirovinskim fondovima i mirovinskih osiguravajućih društava u priopćenju 'posebno ističe da mirovinski fondovi svoje aktivnosti na burzi vezane na dionicu Ine provode isključivo na temelju vlastite procjene i vodeći se prvenstveno interesima svojih članova jer u dionici Ine vide dobru investicijsku priliku'.

Također, dodaju, 'mirovinski fondovi kupovali su dionicu Ine u više navrata tijekom ove godine u količinama koje je omogućavala oskudna tržišna likvidnost'.

Na Zagrebačkoj burzi danas do 14.30 sati promet dionicom Ine iznosio je više od 110 milijuna kuna, a protrgovano je oko 39.000 Ininih dionica.

U protekla dva dana, 14. i 15. prosinca, promet dionicom Ine na Zagrebačkoj burzi iznosio je 387,4 milijuna kuna, a vlasnike je u ta dva dana promijenilo 136.908 Ininih dionica.

T-portal

_________________
Ako misliš da možeš ili pak misliš da ne možeš... i u jednom i u drugom slučaju si u pravu.
[Vrh] Go down
Chakotay
Guardian
avatar

Male
Scorpio Dragon
Broj postova : 8385
Age : 41
Location : Zagreb
Registration date : 28.12.2007

PostajNaslov: Re: Mirovinci krše načela ulaganja, a HANFA ih štiti.   uto pro 21, 2010 3:43 pm

U stvari je ovo zanimljiv tekst, a ono gore je PR spika mirovinskih fondova ;)

TKO JE OVDJE LUD?
Potresna ispovijest člana mirovinskog fonda

Pratim udruženu akciju mirovinskih fondova koji danima nesmiljeno čiste dionice Ine na Zagrebačkoj burzi i u prvi mah pomislim: 'Konačno su i naši mirovinci našli zlatnu žilu', uvjeren da ih u svemu vodi zlatno pravilo investiranja - ostvariti što viši prinos uz umjereni rizik. Iz razmišljanja da će se njihov potez sigurno pozitivno odraziti i na moju buduću mirovinu, trgne me izjava uglednog ekonomskog mislioca Ljube Jurčića, koji uzrujano tvrdi da se radi o spekulaciji koja nema nikakve veze s ekonomskom logikom

Pomalo zabrinut za svoju mirovinu, odlučim posjetiti svog investicijskog gurua, koji mi obeća da će u ovoj prilici odigrati ulogu fond-menadžera i iz njegovog kuta pokušati mi razjasniti što se događa na burzi. Očekujući malo više argumenata za burzovni blitzkrig, osim fraze da se radi o 'dobroj investicijskoj prilici', pripremio sam nekoliko zdravorazumskih pitanja, na što je čuvar moje mirovine razdragano rekao: 'Pucaj!'

'Priča se da niste pokazali velik interes za te iste dionice dok im je cijena na burzi bila 1.700 kuna', kažem za početak. 'Ma nije istina, kupovali smo mi tu dionicu, ali nismo htjeli dizati cijenu.' Zbunjeno upitam: 'Dobro, pa zašto onda sad bjesomučno kupujete po 2.830 kuna?' 'Sad smo sigurni da je to dobra investicijska prilika', lakonski odgovori menadžer.

'Kad je to tako dobra prilika, zašto drugi dioničari masovno prodaju po toj cijeni?', nameće mi se novo pitanje. 'Ma oni su luzeri, ne znaju oni koliko vrijedi ova kompanija. Osim toga, ti ljudi ne žele braniti nacionalni interes.' Iako me zaintrigirala veza između nacionalnog interesa i investicijske strategije, odlučio sam čvrsto ostati na terenu preispitivanja investicijske logike.

'Ako je ovo tako dobra investicija, onda sigurno ima još puno investitora koji žele kupiti tu dionicu, cijena sigurno luduje, hoćemo li uspjeti kupiti onoliko koliko želimo?', pitao sam zabrinuto. 'Pa, ustvari, samo nas petorica na burzi kupujemo po toj cijeni i trenutno nitko drugi nije spreman platiti više', hladno mi odgovori financ-majstor. 'Doduše, želi ih jedan od najvećih vlasnika kompanije, ali izgleda da mu te dionice nisu toliko važne da se nadmeće s nama.'

'Dobro, ali ako svaki od vas petorice želi kupiti što više dionica, kako to da cijena ne raste?' 'Gle, mi smo se ustvari dogovorili da ne dižemo cijenu, ali nemoj to nikome reći', u pola glasa prizna moj financijaš. 'Ali zar nije to manipulacija cijenom, zar se ne bojite da će vas HANFA sankcionirati?', kažem ja zabrinuto. 'Ne brini se ti, ne znaju oni da smo se mi dogovorili, osim toga imaju oni drugoga posla.' 'Aha, super', procijedim ja, osjećajući da tu nešto smrdi.

Postajući sve nervozniji, pitam ga kako zna da će cijena rasti u budućnosti, ako sada nitko drugi osim njega i njegovog bratstva ne želi tu dionicu po toj cijeni? 'Ali to je izvrsna kompanija s odličnim perspektivama', kaže mi on ležerno. 'OK, htjeli ste reći da nitko drugi nije svjestan kvalitete te kompanije', konstatiram mudro ja, razmišljajući korak naprijed: 'Onda sigurno firma ostvaruje odličnu dobit i isplaćuje visoku dividendu.' 'Eh, pa ne baš', govori mi moj financijski guru, 'kompanija već godinama posluje s gubitkom'.

Ovdje sam već postao ozbiljno zabrinut. Pokušavajući pronaći pravi razlog za kupnju, bacim pogled u budućnost. Pa dobro, kad ta vaša kompanija krene poslovati s dobiti, onda će se sigurno na tržištu otimati za tom dionicom. Mislim si, vjerojatno ima još puno potencijalnih kupaca koji sada nemaju dovoljno hrabrosti, ali i malih dioničara koji ne žele prodati tu dionicu, čekajući pravi trenutak. Pitam ga kakva je situacija s ponudom i potražnjom, koliko ima slobodnih dionica na tržištu?

Vidim da i on pomalo gubi entuzijazam, nervozan zbog toliko pitanja. Ipak mi skrušeno odgovara: 'Postoje dva velika dioničara koji drže 92 posto dionica, a uskoro, vjerojatno, više neće biti slobodnih dionica jer, kako je krenulo, sve preostale dionice će mali dioničari prodati nama.' Glavom mi prostruji strašna misao: 'Pa ova dionica će uskoro postati nelikvidna!'

Progutavši knedlu, izgovaram istovremeno novo pitanje i željeni odgovor, koji mi se nameće sam po sebi, kao jedini preostali razlog za kupnju dionica Ine. 'Sad kužim, vi imate osiguranu izlaznu strategiju, prodat ćete ove dionice po puno višoj cijeni strateškim partnerima.'

Moj sugovornik spušta pogled i pomalo zamuckujući odgovara nešto što nisam mogao vjerovati da čujem. 'Pa kako da vam kažem, ovaj veći suvlasnik, koji drži 47 posto vlasništva, jako je ljut na nas, čak je rekao da ne želi imati posla s nama i da nas smatra špekulantima i manipulatorima. A onaj drugi, koji drži 43 posto, nije baš u najboljoj financijskoj situaciji i nema prebijene pare za kupnju dionica.'

'Pa dobro, zašto vi kupujete toliko tih dionica kada ih svi drugi manjinski dioničari bjesomučno prodaju, a istovremeno nema nijednog kupca koji želi platiti više od vas?', zavapim očajno. 'Mi ćemo ih čvrsto držati i svaki dan paliti svijeću na Kamenitim vratima, očekujući da se dogodi neko čudo', rezignirano odgovori moj dosad najdraži financijski stručnjak, dodajući: 'Dosta mi je više tih vaših laičkih pitanja.'

'Vratite vi meni moj novac i nađite drugu budalu', kažem ja odlučno. 'He, he, svoj novac možete dobiti tek kad odete u penziju', ispali on slavodobitno, dodajući cereći se: 'Najbolje vam je da zajedno sa mnom odete na Kamenita vrata.'

T-portal

_________________
Ako misliš da možeš ili pak misliš da ne možeš... i u jednom i u drugom slučaju si u pravu.
[Vrh] Go down
Sponsored content
PostajNaslov: Re: Mirovinci krše načela ulaganja, a HANFA ih štiti.   

[Vrh] Go down
 
Mirovinci krše načela ulaganja, a HANFA ih štiti.
[Vrh] 
Stranica 1 / 1.
 Similar topics
-
» ZAKONI I PRAVILNICI
» drvena ručka u lanenom ulju?!
» Pet dana u šumi
» Dugorocne zalihe hrane 5-10 godina i vise

Permissions in this forum:Ne moľeą odgovarati na postove.
 ::  Svijet oko nas :: Politika i Ekonomija-
Forum(o)Bir: