Početna stranicaPortalFAQPretraľnikRegistracijaLogin

Share | 
 

 Top 10 misteriozno nestalih civilizacija

Go down 
Autor/icaPoruka
julija81
Žaba
avatar

Female
Cancer Rooster
Broj postova : 217
Age : 36
Registration date : 15.10.2010

PostajNaslov: Top 10 misteriozno nestalih civilizacija   ned sij 23, 2011 11:17 pm

Neke od ovih smo spomenuli ,a neke i nismo.Zato evo kratkog pregleda, a ako neko zeli da dopuni ili prosiri temu - samo napred!Kroz hiljade godina istorije sveta, uzrok nestanka civilizacija svodio se na polagano propadanje ili uništenje prirodnom katastrofom. Ipak, nestanak nekih od njih i dalje je narazjašnjen, a evo kratke liste najzanimljivijih:

10. OlmeciOlmeci su nastanjivali tropske krajeve južnog i središnjeg dela Meksika, a predstavljali su jedno od prvih mezoameričkih društava. Nalazi i artefakti iz San Lorenza, glavnog Olmečkog naselja, i dva obližnja grada (Tenochtitlan i Potrero Nuevo), datiraju iz 1400. p.n.e.
Olmeci su bili pravi majstori s kamenom, svaki glavni grad sastojao se od ceremonijalnih dvorova, konusnih piramida i neobičnih kuća, kao i spomenika, od kojih je najpoznatija gigantska glava.
Uglavnom su se bavili trgovinom, a, kao najstarije i najnaprednije društvo tog doba, verovatno su izvorište svih drugih mezoameričkih kultura, koje su nastale kasnije
Oko 400. p.n.e. jednostavno su nestali. Istočni deo njihove zemlje ostao je potpuno pust i bez stanovnika, što je najverovatnije posledica promena u okolini, koje je mogao izazvati i vulkan. Druga teorija govori o invaziji, ali identitet potencijalnih napadača i dalje nije poznat.

9. Nabatejci

Nabatejci su bili semitski narod, koji je od 6. stoleća p.n.e. živio na području Jordana, Kanana i dela današnje Saudijske Arabije. Poznati su po izgradnji grada Petra, koji im je ujedno služio i kao prestonica. Grad je isklesan u samoj litici, a slavan je i po svojoj Riznici, zvanoj Khazneh.
Kako su bili jedno od najvažnijih trgovačkih središta, kroz Petru su prolazili slonovača, svila, začini, plemeniti metali, dragulji, parfemi, šećer i lekovi. Zbog rute na kojoj su se nalazili, bili su pod uticajem Grka, Rimljana, Arapa i Asiraca. Za razliku od drugih kultura tog vremena, nisu držali robove, a svaki je član zajednica imao svoje poslovne obaveze prema drugima.
Tokom 4-og stoleća Nabatejci su, iz još uvek nepoznatog razloga, napustili grad. Arheološki nalazi ukazuju na organizovan i planiran odlazak, što dovodi do zaključka da nisu isterani ili napadnuti. Pretpostavlja se da ih je na odlazak prisilio pad zarade od trgovine, nakon što su se glavne trgovačke rute premestile severnije.


8. Aksumitsko carstvoAksumitsko carstvo datira iz I veka, a prostiralo se na području današnje Etiopije. Veruje se da je u njemu vladala slavna Kraljica od Sabe. Aksum je bio važan trgovački centar, koji je izvozio slonovaču i zlato, koji su preko Crvenog mora stizali sve do Rimskog carstva i Indije. Zbog povoljnog položaja Aksum se razvio u bogato društvo, a smatra se i prvom afričkom kulturom koja je kovala vlastiti novac, što je u tim vremenima donosilo velik ugled.
Aksum je poznat po svojim ogromnim klesanim stelama, koje su označavale grobnice kraljeva i plemstva. Rani Aksumiti poštovali su nekoliko bogova, od kojih se glavni zvao Astar. Godine 324. kralj Ezana II prešao je na hrišćanstvo, nakon čega Aksum postaje društvo hrišćana. Ponekad se navodi i kao poslednje počivalište Zavetnog kovčega.
Prema lokalnim legendama, Aksumitsko carstvo uništila je židovska kraljica Yodit, koja je navodno spalila sve crkve i uništila svu literaturu i knjige. Prema drugoj teoriji, propast carstva uzrokovala je južnjačka poganska kraljica Bani al-Hamwiyah, a prema trećoj uništila ih je promena klime i trgovačkih ruta, kao i osiromašena i iscrpljena zemlja, zbog čega su masovno umirali od gladi.


7. MikenjaniMikenjani se u južnoj Grčkoj spominju već 1600. p.n.e.
Područje koje su nastanjivali protezalo se preko dva ostrva i južnog dela kopna današnje Grčke, a vladavinu su širili osvajanjem gradova poput Pilosa, Atene, Tebe i Knososa. Mikenjani su bili i glavna pomorska sila, a mornaricu su koristili za trgovinu i za ratove.
Zbog nedostatka prirodnih resursa bili su prisiljeni uvoziti sirovine, koje su s velikim umećem pretvarali u prelepa umetnička dela i razne proizvode koje su prodavali i drugim narodima. Širom Egejskog mora bili su poznati po svom oružju i draguljima.
Niko ne zna kako su i zbog čega nestali. Teorije govore o društvu razorenom pobunom seljaka, potresima, smanjenju prihoda od trgovine, ali i o invaziji Dorana, koji su pohrlili sa severa i naselili se na prostoru koji je pripadao Mikenjanima.


6. Kmersko carstvoKmersko carstvo proizašlo je iz kraljevstva Chenla, smeštenog u današnjoj Kambodži. Uspon počinje u 9.veku, nakon čega Kmeri postaju najmoćnije carstvo jugoistočne Azije. Poznati su po izgradnji Angkora, glavnog grada Kambodže. Kmeri su bili neverovatno moćno i bogato društvo, otvoreno prema hinduizmu, kao i Mahayana i Theravada budizmu, što su ujedno bile i službene religije carstva.
Propast Kmerskog carstva najverovatnije je rezultat nekoliko faktora - carstvom je vladao Devarajo, Bog-kralj, koji je s uvođenjem Theravada budizma, koji je podučavao prosvetljenje, postao suvišan. Ljudi više nisu hteli raditi za kralja, što se odrazilo na proizvodnju hrane.
Tokom vladavine Jayavarmana VII., izgrađena je cela mreža puteva. Namena im je bila lakši prevoz robe, ali istoričari veruju da su istu mrežu puteva iskoristili i njihovi neprijatelji, poput Ayuthaya, kako bi osvojili glavni grad.


5. Kultura Kukuteni - Tripolje


U Rumuniji ih zovu Kukuteni, u Ukrajini su Tripiljska, a u Rusiji Tripoljska kultura. Arheološki nalazi upućuju na neolitik, odnosno razdoblje od 5500. do 2750. p.n.e. Na vrhuncu svog razvoja gradili su najveća neolitska naselja u Evropi - u nekima od njih živelo je i do 15.000 ljudi. Ni danas se ne zna zbog čega se razvila tradicija spaljivanja sela - svakih 60-80 godina spalili bi kompletno naselje i na njemu izgradili novo.
Kultura im je bila matrijarhalna, žene su vodile domaćinstvo, obavljale poljoprivredne poslove i proizvodile grnčariju, tkanine i odeću. Muškarci su bili lovci, izrađivali su alate i brinuli za domaće životinje. Religija se sastojala od obožavanja Velike Božice Majke, koja je bila simbol majčinstva i plodnosti. Takođe su obožavali bika (snaga i plodnost) i zmiju (večno kretanje).
Glavna teorija o nestanku ove zanimljive civilizacije je tzv. Kurganska hipoteza, prema kojoj su ih osvojili ratoborni Kurganci. Ipak, nedavna arheološka istraživanja upućuju na dramatične klimatske promene koje su dovele do jedne od najgorih suša u istoriji Evrope. Kultura koja se toliko oslanjala na poljoprivredu teško bi preživela takve promene.

4. Kultura Klovis
Ova praistorijska kultura američkih indijanaca postojala je pre otprilike 12.000 godina. Područje koje su nastanjivali obuhvatalo je južne i središnje ravnice Severne Amerike, a prepoznaju se po kamenim vrhovima strelica i kopalja, koje su koristili za lov na mamute, bizone, jelene i zečeve.
Pripadnici ove kulture prvi su ljudski stanovnici Novog sveta i smatraju se precima svih severno i južnoameričkih urođeničkih društava. Istoričari veruju da su u Severnu Ameriku stigli za vrieme ledenog doba i to preko Beringovog prolaza, nakon čega su nastavili migrirati na jug, u topliju klimu.
Nekoliko je teorija o nestanku ove civilizacije. Prva tvrdi da su se zbog nestanka većih životinja koje su lovili razgranali u razne manje kulture i zajednice. Druga govori o preteranom izlovu i izumiranju mamuta, zbog čega su ostali bez hrane. Treća za nestanak krivi udarac kometa koji je pao blizu Velikih Jezera.

3. MinojciMinojska civilizacija ime je dobila po legendarnom kralju Minosu, a postojala je na području današnje Krete, od 3000. do 1000. pr.Kr. U grčkoj mitologiji, to je bila zemlja Kretskog bika i njegovog sina, Minotaura. Minojci su bili prva poznata civilizacija u Evropi, bazirana na umjetnosti i trgovini.
Jedini ostaci ovog kraljevstva su razrušene palate i artefakti pronađeni u njima. Rani Minojci pisali su pismom koje se danas naziva Linear, da bi ga kasnije zamenilo Linear B. Oba su bazirana na piktogramima.
Minojsko je društvo najverovatnije zavisilo o snažnoj ekonomiji, jer nisu pronađeni tragovi vojnog delovanja. Iako je kraljevstvo propalo, njihovu su kulturu nasledili Mikenjani, a zatim i Grci.
Mnogi veruju da je Minojce uništila vulkanska erupcija na ostrvu koje se danas zove Santorini, iako postoje dokazi koji govore da su preživeli. Ako i nije uništila same stanovnike, erupcija je verovatno pobila sve biljke i dobar deo životinja, što je dovelo do velike gladi. Propast je verovatno ubrzala i invazija, a kao krivce često navode upravo Mikenjane.

2. AnasaziAnasazi, ili drevni Pueblo indijanci, nastanjivali su područje koje je obuhvatalo delove današnjeg Novog Meksika, Arizone, Kolorada i Utaha. Prvi put se pominju pre 3200 godina. Anasazi su u početku bili lovci-sakupljači, da bi kasnije počeli uzgajati kukuruz, grašak i bundeve. Na nalazištima je pronađeno i posuđe, vešto ispletene korpice, sandale, krznena odeća, razno kamenje za mlevenje žitarica i oružje, poput luka i strele.
Tokom perioda Pueblo II i III, Anasazi su od obližnjih litica isklesali cele gradove, poput onih kraj Mesa Verde i Bandeliera. Druge su izgradili od kamena i blata, kao naselje u kanjonu Chaco. U gradovima su se održavali razni kulturni i društveni događaji, a bili su međusobno povezani stotinama kilometara puteva.
Oko 1300.g. napustili su svoje gradove u stenama i nestali. Mnogi istoričari veruju da su loše metode obrade zemlje i nagli porast populacije, u kombinaciji s velikim sušama, uzrokovali opštu glad. Zbog nedostatka hrane, Anasazi su se preselili i nastanili udzuž reke Rio Grande ili na stenovite visoravni područja Hopi. Razna plemena današnjih Pueblo indijanaca stoga veruju da su im preci upravo Anasazi. Najnovija istraživanja dovode do zaključka da za nestanak nisu krive samo klimatske promene, već i društveni i politički sukobi, a možda i rat.

1. Civilizacija doline IndaCivilizacija pod imenom Harappan postojala je od 3300. do 1300. p.n.e., a zauzimala je područje veličine zapadne Evrope, koje je danas deo Pakistana i Indije. Taj deo sveta ima dugu istoriju naseljenosti, koja seže sve do 7000 godina p.n.e
Iako su bili jedna od najvećih drevnih civilizacija, o njima se zna vrlo malo, većinom jer im jezik nikad nije odgonetnut. Zna se da su izgradili preko stotinu gradova i sela, uključujući gradove Harappa i Mohenjo-Daro, i da su svi gradovi bili pomno isplanirani, sa naprednim sastavom kanalizacije i WC-om unutar kuća.
U društvu nije bilo klasnih razlika, a nema ni dokaza o vojnim aktivnostima, što znači da su verojatno živeli u miru sa susedima. Bili su vešti astronomi i odlični zemljoradnici, uzgajali su pšenicu, ječam, grašak, bundeve, susam, a bili su i prva civilizacija koja je proizvela pamučnu tkaninu. Držali su i domaće životinje, poput krava.
Od svih teorija o razlogu nestanka tako napredne kulture, dve su najpopularnije. Prema prvoj, uništile su ih nagle promene u okolini, ponajviše oko reke Ghaggar Hakra, kao i niže temperature i suva klima. Druga teorija pominje invaziju Arijaca, oko 1500.g p.n.e.

izvor

_________________
...you can run, but you can not hide...
[Vrh] Go down
randajad
PraGlodavac
avatar

Male
Virgo Pig
Broj postova : 726
Age : 22
Registration date : 05.10.2010

PostajNaslov: Re: Top 10 misteriozno nestalih civilizacija   pon sij 24, 2011 5:07 pm

Petra (arap.البتراء, al-Bitrā’) je napušteni grad na području današnjeg Jordana, a u vrijeme antike je bio glavni grad Nabatejaca. Poznata je upravo po svojim građevinama uklesanim u stijene a 1985. ga je UNESCO uvrstio u popis mjesta koja se smatraju svjetskom kulturnom baštinom.

Meni je Petra prelijepa...al' nisam znao da je ta civilizacija nestala sa tih prostora... confused
[Vrh] Go down
Fear
Žaba
avatar

Male
Aries Monkey
Broj postova : 227
Age : 26
Location : Yuggoth
Registration date : 19.12.2010

PostajNaslov: Re: Top 10 misteriozno nestalih civilizacija   sub stu 05, 2011 12:04 am

Ne znam jel itko ovdje citao Zagora, ali u jednom dijelu se prica o Anasazima i sedam gradova cibole koji su povezani sa Atlantidom. Zanimljivo :D
[Vrh] Go down
Einar
Majmun
avatar

Male
Capricorn Broj postova : 1241
Location : Daleko od zdravog razuma...
Registration date : 27.04.2010

PostajNaslov: Re: Top 10 misteriozno nestalih civilizacija   sub stu 05, 2011 7:43 pm

meni su fascinantni Hetiti.

Jedan dan imaš praznu Tursku. Bez ikoga tamo osim nekih kampova/sela.

Drugi dan imaš ibercarstvo koje se mjeri kao jedna od 3 svjetske sile (uz Babilon i Egipat) i koje odjednom poznaje željezo (u to nisam siguran).

Treći dan nema ni njih, niti glavnog grada. Znači, opet prazna Turska bez ikoga tamo osim nekih kampova/sela.


WTF?
Kao da ih nije ni bilo...

Ovdje nije zanimljivo samo kako su Hetiti nestali nego i kako su došli.

Kaže teorija da, kako je to izrazito dobro ustrojeno društvo, dugo vremena nije došlo do bilo kakvog građanskog rata, U trenutku kad je veličina Carstva prešla granicu svog ustroja došlo je do korupcije, malverzacija i skoro građanskog rata. Hetiti ko Hetiti vidjeli da im je dosta, spalili gradove i u koloni se pokupili odande.

Kao da ih nije ni bilo...
[Vrh] Go down
Fear
Žaba
avatar

Male
Aries Monkey
Broj postova : 227
Age : 26
Location : Yuggoth
Registration date : 19.12.2010

PostajNaslov: Re: Top 10 misteriozno nestalih civilizacija   sub stu 05, 2011 9:55 pm

mozda su ih oteli mali zeleni :D
[Vrh] Go down
Korplikan
Pračovjek
avatar

Male
Pisces Monkey
Broj postova : 1980
Age : 26
Location : Hrvatska
Registration date : 22.03.2011

PostajNaslov: Re: Top 10 misteriozno nestalih civilizacija   ned stu 06, 2011 12:06 am

Zasto mikenjani? Pa zna se da su u dorskim seobama nastradali. Jedini je misterij zasto grad opet nije naseljen. Naravno da to nije 100% sigurno ali sta u povijesti jest. Ako cemo tako mogli su i sumerani i egipcani iz starog kraljevstva i mnogi drugi biti navedeni suspect

_________________
Like the fella says, in Italy for 30 years under the Borgias they had warfare, terror, murder, and bloodshed, but they produced Michelangelo, Leonardo da Vinci, and the Renaissance. In Switzerland they had brotherly love - they had 500 years of democracy and peace, and what did that produce? The cuckoo clock. So long Holly.

- The Third Man
[Vrh] Go down
Einar
Majmun
avatar

Male
Capricorn Broj postova : 1241
Location : Daleko od zdravog razuma...
Registration date : 27.04.2010

PostajNaslov: Re: Top 10 misteriozno nestalih civilizacija   ned stu 06, 2011 6:54 pm

Mikenjani su nastradali uslijed provala drugih grčkih plemena. Uglavnom Dorana (koji osnovaše Spartu, Korint i ostale).

Nabatejci su jednostavno propali. Polako je država bivala slabija i slabija....i slabija.

Minojci su bili gotovi u trenutku kad je bio potres koji je digao plimni val koji je poharao njihovu flotu na Kreti. Kako je to bila talasokratska država, propali su ko Nabatejci. Bivali su slabiji i slabiji dok nisu došli Rimljani.
[Vrh] Go down
Madonna
Pračovjek
avatar

Male
Virgo Dragon
Broj postova : 2438
Age : 41
Location : split-solin-rim-los angeles...@
Registration date : 07.11.2010

PostajNaslov: Re: Top 10 misteriozno nestalih civilizacija   pon pro 12, 2011 4:00 pm

Fear je napisao/la:
Ne znam jel itko ovdje citao Zagora, ali u jednom dijelu se prica o Anasazima i sedam gradova cibole koji su povezani sa Atlantidom. Zanimljivo :D
da cito drzo ga u ruci...salim se...da, imam ih u svojoj kolekciji,zbilja interesantna epizoda ali ima o tome podosta i u martiju misteriji(martin mistery)...@ :D
[Vrh] Go down
Fear
Žaba
avatar

Male
Aries Monkey
Broj postova : 227
Age : 26
Location : Yuggoth
Registration date : 19.12.2010

PostajNaslov: Re: Top 10 misteriozno nestalih civilizacija   čet pro 15, 2011 9:32 pm

Cak stovise jer je broj 21 (Tajna Anasaza) bio povucen iz prodaje. Ali uspio sam ga nabaviti i predobar je zavrsetak. :) Nisam nikad citao Martija, ali sam cuo ponesto. Vise mi je bio drag Dylan Dog :D
[Vrh] Go down
Madonna
Pračovjek
avatar

Male
Virgo Dragon
Broj postova : 2438
Age : 41
Location : split-solin-rim-los angeles...@
Registration date : 07.11.2010

PostajNaslov: Re: Top 10 misteriozno nestalih civilizacija   uto sij 10, 2012 7:02 pm

i meni je drazi dylan dog iako se oni cak i poznaju te cesto mm predbacuje dd da je staromodan itd...ne koristi kompjutere i sl...ali mi je interesantniji jer cesto mijenja zene ide s njima u kino i sve sto poslije toga biva te je vezan vise uz strasnije i nevjerojatnije dogadaje dok je mm vise na misterijama kao sto mu i prezime govori...u svakom slucaju oboje igraju do boli...malo smo otisli u off... ako je to uopce moguce s obzirom na tematiku martyja i doga...@ roll
[Vrh] Go down
Sponsored content
PostajNaslov: Re: Top 10 misteriozno nestalih civilizacija   

[Vrh] Go down
 
Top 10 misteriozno nestalih civilizacija
[Vrh] 
Stranica 1 / 1.
 Similar topics
-
» Popis nestalih osoba na području RH

Permissions in this forum:Ne moľeą odgovarati na postove.
 ::  Misterije i neobjašnjivi fenomeni :: Alternativna povijest-
Forum(o)Bir: