Početna stranicaPortalFAQPretraľnikRegistracijaLogin

Share | 
 

 Sve je zapravo san

Go down 
Go to page : Previous  1, 2, 3 ... 9, 10, 11, 12, 13  Next
Autor/icaPoruka
leont
Dinosaur
avatar

Male
Libra Monkey
Broj postova : 483
Age : 38
Registration date : 16.12.2011

PostajNaslov: Re: Sve je zapravo san   sub tra 29, 2017 4:45 pm

Još neke nezgodne zgode

Zgode iz "duhovne" stolice - II
Bhaerava Kaala·субота 29. април 2017.
 
"Koliko god da smo iskusni u određenom poslu uvijek u početku radimo greške, došle one iz potrebe da se dokažemo da smo spremni ili iz želje da nekom pomognemo. Greška je greška i nije kazna, ona je način učenja, ali ne i način samo-opravdanja. Neke greške malo skuplje koštaju od nekih drugih, neke koštaju osmijeha, neke kajanja, neke unište mogućnost evolucije. Opet, pogrešno bi bilo gledati grešku kao kaznu. Ona nije kazna, ona je prirodna reakcija niza Zakona oko nas, niza Sila i njihovih djelovanja unutar cjeline ljudske evolucije, koja nije orijentirana samo na jedan život.

Svojevremeno, a i danas, imao sam dosta grešaka i na njih nisam gledao kao na kaznu ili osjećao pogrešnost (ne krivicu). Za neke od njih trenutačno sam platio "cijenu" a za neke od njih platio sam cijenu malo kasnije. U nekim greškama, plaćao je cijenu onaj koji je sjedio nasuprot mene.

Sada, kada mogu da, u nekoj mjeri, povežem niz sila i zakona te njihovo djelovanje mogu reći da i jedan i drugi, tj. oboje čine zajedničku grešku jer sile uvijek djeluju u skladu sa osnovnim zakonom kozmosa a to je zakon dualnosti koji kaže da je sve u dualnoj formi te da samo postojanje kozmosa traži onog koji svjedoči tom postojanju. Drugim riječima, vi i onaj preko puta vas ste jedno te isto. Naravno, razumjeti ovo traži dugotrajan i naporan Rad.

Na svakih nekoliko godina pojavljuju se određeni dijelovi učenja ili cijela učenja - a nekad bih rekao i manipulacija jer učenje je inteligentna manipulacija sa određenim, pretežno pozitivnim, ciljem - koji kao da rade po nekom bioritmu, pojave se na vrhuncu talasa pa opadaju te na kraju nestanu i ponovo se pojave i tako u određenom ritmu Zakona Vremena. S vremena na vrijeme, a uvijek u skladu sa tim ritmom vibracije - koja je kontrolirana iz niz sfera iznad nas, naročito je povezana sa sunčevim ritmom - pojave se dijelovi ili cjeline učenja ili lažnih učenja u kojima se određeni ljudi poigravaju sa različitim manifestacijama energije, tj. različitim energetskim praksama s različitim ciljevima koji ne moraju nužno biti pozitivno ili afirmirajuće (potvrđujuće) orijentirani, iako tako mogu da izgledaju. To su dijelovi učenja ili cijela učenja koja određenim djelovanjem Učitelja ili Majstora, ili nekog tko se na taj ili sličan način predstavlja, utječu na evoluciju učenika, sljedbenika, vjernika ili đaka (onog koji uvijek nešto zapisuje i citira ali nikako da postane učenik). Pod tim mislim na direktno djelovanje na tragaoca (da na pravim razlike tipa, učenik, sljedbenik, itd.) sa različitim tehnikama djelovanja, različitim načinima pomoći koje se daju tragaocu koji je došao do određene prepreke te mu se pomaže da pređe tu prepreku. Jedan od tih načina je ono što mnogi nazivaju Shaktipath, ili u prijevodu "dodir energije", ili točnije "dodir Sile". Pod "Silom" mislim na Djelatnu snagu Apsoluta, što u prijevodu i Shakti znači. Shakti nije samo energija, to je Sila koja u sebi sadrži niz vibracija, niz sfera manifestacije, a opet to je i sama Svijest u manifestaciji. Ovo zadnje je teško razumljivo onima koji pod izrazom "Shakti" podrazumijevaju energiju, pranu, kozmičku energiju. Sve dok ste vi svjesni da se u vama budi neka kretnja koju je netko nazvao Shakti, to nije Shaktipath. U Shaktipath-u, ili dodiru Sile, vi ste ta Sila i između vas i kretnje te Sile nema razlike. Kada osjetite različite efekte kretnji prilikom tzv. "dodira" Shakti a vi ih promatrate to je djelomično pokretanje prane i mijenjanje njenog toka koju svaki dobar bioenergetičar može da pokrene i za to vam ne treba tzv. "guru", to nije pravi "dodir Sile". U pravom "dodiru Sile" vi ste ta Sila koja se kreće i često puta gubite svijest o sebi na način na koji je sada imate, ne možete promatrati kretnje Sile, ne možete svjedočiti bilo čemu, a to je ono na što sam mislio da je Shakti također Svijest, ali da bi ste ovo do kraja razumjeli morate razumjeti Zakone manifestacije, kretnje Svijesti i Prirode (energije) ili Shive i Shakti. U pravom "dodiru Sile" vi se momentalno mijenjate, jer temelj vas je Sila, Shakti.

Da ne dužim dalje. Svojevremeno sam tražio od bivšeg Majstora da mi da Shaktipath i naravno, nije htio da mi da. Iako sam bio spreman za njega, mogao izdržati tu silinu buđenja Sile u sebi putem Majstora nisam je dobio. Dobio sam je par godina kasnije na mjestu na kojem sam najmanje mislio da ću je dobiti. No, to nije bitno. Njegovo objašnjenje zašto mi je ne da jeste da sam mogu da doživim sve što treba da doživim i da mi "dodir Sile" ili Shakti nije potreban, jer sve prepreke mogu sam preći. Govori se da je Shaktipath transmisija energije od Majstora do Učenika s ciljem buđenja Shakti. I tu sav nesporazum nastaje. To nije energija, to nije buđenje mistične energije u dnu kičme, ili mjestu gdje je zaglavila, iako se i to događa. Shaktipath je transmisija svijesti Majstora koje je jedno te isto sa sviješću Učenika te preokretanje te svijesti u pravcu sjedinjenja ili postizanja određenog cilja kod Učenika, ili prevazilaženja prepreke, ili davanja dodatne motivacije Učeniku, itd. Sada, tu postoji niz nivoa Shaktipath-a, i obično je igra sa nižim nivoima tog toka između Majstora i Učenika. Osobno, mnogo je manipulatora pod tim "krovom" Shaktipath-a oko nas. I obično ti manipulatori rade sa energijom, pranom, tzv. čakrama ali ne i sa "prijenosom" svijesti, iako u biti tu nema nikakvog prijenosa svijesti već razbuđivanja svijesti kod Učenika. Jedan od nivoa je da se njegova svijest probudi na neko vrijeme, on postaje budan, vidi, svjedoči, svjestan je sebe kao izraza sjedinjenja sa Apsolutom, ali to traje određeno vrijeme, nekoliko minuta ili sati. Rijetko traje nekoliko dana. Drugi nivo je da se Majstor probudi u Učeniku. To je opasan nivo miješanja u nečiju manifestaciju ali se on dešava kod onih koji su napredovali na unutarnjoj stazi do nivoa kada su potpuno predani tom napretku i skoro da nema šanse da se "vrate" nazad u svakodnevni, mehaničan, život. Neki pod nivoi su čišćenja nekih blažih oblika karme, transformacija dijelova osobnosti, probijanje prepreka kod Učenika i slično.

Kada se dobije Shaktipath obično je to ekstatično iskustvo kojem vi svjedočite i to je kretanje energije u vama, ali ne i direktno djelovanje na vašu svijest. Kada se djeluje na vašu svijest, na vas kao izraz Sile ili Shakti podiže vam se svijest na određeni nivo te tek poslije toga se dešava izlijevanje ekstatičnosti emotivnog uma i vitalnog uma, ali vi ne svjedočite tome jer VI TO JESTE. Ako se ide dalje, po tzv. shemi čakri (iako su čakre samo simboli kretanja svijesti), ide se sve dublje i iskustva kretanja energije skoro pa prestaju. Nemate nikakvo iskustvo već ste vi to najviše iskustvo i to jasno znate. Ne treba vam nitko da vam to potvrdi.

Sada, pošto je ovo tekst o "zgodama iz 'duhovne' stolice" jasno je da ovdje nije cilj pojašnjavanja Božanske Djelatne Sile već zgode sa njom, ili da kažem "igre" sa njom.

Svojevremeno sam bio zatucan kao mnogi na duhovnom putu i žarko želio buđenje mistične kundalini shakti, a time i samog shaktipath-a. Vremenom to se mijenjalo, počeo sam razumijevati šta je to, kako to djeluje i slično, i u meni su nestale fantazije i mašta oko tog procesa, pretjerana idealizacija tog procesa, projekcije u vezi s njim i slično. Onda se desio taj trenutak kada me taj proces zadesio i um je to tumačio nizom iskustava, laži, fantazija. Srećom već sam bio spreman da sva ta iskustva odbacim kao lažna jer ona to i jesu. Um tumači ono što se njemu sviđa i time daje iskustva u skladu sa sviđanjem. Najviše iskustvo je iskustvo u kojem nema iskustva. Ali to nitko ne želi, zar ne? Ili da kažem velika većina. Jer s čim ćete se hvaliti ako nemate iskustvo? Kako ćete se takmičiti sa drugima koliko ste shaktipath-a dobili ako niste imali neko iskustvo? No, to moje tzv. "iskustvo" nije cilj ove priče. Cilj je moja igra sa tim.

U počeku sam davao "šakom i kapom" različita iskustva mnogim ljudima oko sebe. Ili da to kažem, igrao sam se sa tim, proučavao to, gledao kako djeluje na druge, itd. Naravno, pod tim mislim na one koji su bili tu zarad Rada, ili želje da nešto nauče, ili da probiju neka ograničenja. Nisam se igrao sa tim izvan tog kruga ljudi. Nekad se to dešavalo prilikom inicijacije, nekad poslije nje, nekad tokom nekog posla koji smo radili, nekad tokom priče o nečemu pa nekog gurnem u to stanje da on sam to vidi, ispriča i slično. U par navrata sam probao da se ja sam probudim u nekom. Ovo je jako čudno, ali ovo je najbolja riječ koja to opisuje "probudim" u nekome. Ne mogu vam, a i ne želim vam opisati proces toga. Tada sam uvidio šta to radi drugom čovjeku, kako on reagira, šta osjeća, šta prolazi, podizao mu brzinu evolucije i obično oni su brzo pobjegli od mene. Srećom. Kažem "srećom" ne zbog štete ili zbog zloupotrebe već oni nisu bili spremni da idu do kraja. Oni su željeli samo šlag a ne cijelu tortu. Tada sam odlučio da to neću više raditi osim u slučaju kada je čovjek do kraja predan procesu Evolucije, a to je nešto što vam nitko riječima ne može potvrditi koliko god glorificirali sebe i svoju predanost.
Da, zaboravih, opisujem vam proces u kojem sam korak po korak odbacivao bili kakvu tendenciju da bilo kome pomognem da napreduje u evoluciji putem određenih moći, rada umjesto tragaoca, pomoći putem energije, prijenosa svijesti ili nečeg sličnog. To je bio proces od par godina mog osobnog učenja i potvrđivanja onog što sam naučio ali nisam odmah primijenio ili mi je trebao dokaz za to što sam naučio.
Sljedeća razina koju sam isprobavao i gledao kakav učinak na učenike ima jeste skidanje slojeva osobnosti, ubrzavanje umova dodavanjem specifične energije, usporavanje umova oduzimanjem određenih supstanci, utjecanja ne nadije u čovjeku, buđenje Budnog stanja svijesti kod njih, pojačavanje osjećaja Postojanja ili onog što volite nazvati "Ja Jesam stanja", i slično.

No, i tu sam se "opekao". U nekim slučajevima sam nekim ljudima tokom razgovora skidao određene odbojnike kako bi mogli da vide kontradiktorne dijelove učenja ili sebe, ali samo odbojnike koje kada se skinu neće čovjeka otjerati u ludnicu. Oni su vidjeli razine koje prije toga nisu mogli da razumiju, osjetili ih, dobili određeno razumijevanje. Ono što nisam očekivao bilo je da u skladu sa određenim razumijevanjem, ili skidanjem odbojnika kod čovjeka, mora da se promijeni i struktura uma, tj. odbojnici se kod nas skidaju u skladu sa ravnotežom uma i cijelog sistema te njihovom cjelokupnom evolucijom. Kada se na to djeluje sa strane, posredstvom tzv. "yogičke moći" tada se uklanja dio ali ne može se utjecati na cjelinu razvoja, već samo na razvoj nekog zaostalog dijela koji se opire promijeni cjeline, po uvjetom da je ta cjelina napredovala. Prilikom skidanja odbojnika primijetio sam da čovjek razumije to što prije toga nije razumio, može da vidi jer mu sada odbojnik ne smeta, ali cjelina ne napreduje. Ona ostaje ista. Tada nastupa razdor unutar te cjeline. Jedan dio njega nešto zna cjelina (mislim na cjelinu čovjeka, ne cjelinu Bića) o tome nema pojma. Srećom, opet kažem srećom, ili su oni napuštali mene ili sam ja napuštao njih jer nije bilo moćnosti daljnjeg Rada sa njima.

Tada sam probao da skinem određene slojeve osobnosti, kojih ima oko 49 slojeva. Svi ti slojevi su povezani sa svjetovima iznad nas koji ima oko 49, naravno suptilnim svjetovima, ali to tada nisam znao. Prilikom skidanja slojeva osobnosti čovjek se naglo mijenja, mijenja ono što ga je ograničavalo, uviđa mnogo širu sliku, osjeća promjenu, vidi da se sam promijenio, drugi tome svjedoče također. Problem nastaje opet sa cjelinom, jer cjelina strukture nije doživjela promjenu. Također, problem nastaje sa cijenom svega toga. Cijena se uvijek plaća, to nitko ne može izbjeći. Problem sa cijenom, na svim razinama djelovanja putem Sile na druge, jeste da svi misle da je to njihovo postignuće. Naravno, izvana će vam govoriti da znaju da je to "isforsirano" kod njih, tj. da se djelovalo specifičnom "moći" na njihov um i da znaju da to nije njihovo postignuće, ali u pozadini um luduje. Osobnost luduje i umišlja da je ona sama bila spremna za promjenu, da je to njene postignuće i slično. Tada kreće igranka. Obično se tragaocu kaže koja će biti cijena i kako da je plati, koji napor mora da uloži, kako da se postavi prema tome svemu, ali on samo klima glavom i počinje zloupotreba tog nivoa, tj. na tom nivou na kojem se djelovalo. Što, skoro pa uvijek, vodi napuštanju Rada, umišljanju vlastite veličine i dostignuća praksom, superiornost, fantazija podivlja, itd. Što je najljepše u svemu tome na sve to je on upozoren ali upozorenje nije prihvatio, nije htio da plati cijenu. Cjelina ludosti iza te promjene dobila je tzv. "boost" te sada pada niže nego što je bio. Kroz proces skidanja određenog sloja osobnosti, dolazi drugi sloj na prvo mjesto i samim tim osobnost postaje moćnija, sposobnija, inteligentnija, zna nešto, nema ograničenja koja je prije toga imala i misli da je ona zaslužna za skidanje ograničenja. One gubi obične strahove, svakodnevna ograničenja, osjeća se moćnom i snažnom i tu počinje pad tog čovjeka.

Pazite, sve što pišem i govorim da se desilo, ne navodeći imena, može se potvrditi, čak i to plaćanje cijene i ne plaćaju cijenu samo oni, već i ja.
Tada sam uvidio greške toga i rekao sebi da to više neću raditi, odbacio to i prestao skidati slojeve osobnosti kod drugih.
Sljedeće je bilo "boostovanje" različitih umova kao pod-umova glavnog uma, dodavanje energije, njihovo ubrzavanje, premještanje iz nižih aspekata umova u više aspekte, ili oduzimanje energije kako bi se to desilo. To je bilo simpatično, na trenutak. Dok se nije uvidio isto problem kao i kod drugih djelovanja na tragaoca. Ulazili su u više dijelove umova, u zavisnosti na koji um sam djelovao, doživljavali efekte tog podizanja percepcije u druge, više dijelove umova, mehanizmi nižih dijelova umova su nestajala dok su u tom stanju, energija je bila pojačana, osjećaj cjeline je bio pojačan, osjećaj prostornosti kada se u tim dijelovima umova bio je pojačan, i slično. Naravno, opet je tu bila cijena. Nitko nije voljan platiti cijenu. A jedna od tih cijena je Poniznost.  
I to sam odbacio i više nisam radio. Tada sam prešao na "boostovanje" Budnosti kod njih. Ubacivao sam ih u pojačanu Budnost, mijenjao im percepciju kako bi bili u tom stanju, ili samo djelovao na taj osjećaj Postojanosti, Prostornosti, Stabilnosti, Ravnoteže, itd. I to im je bilo simpatično, uživali su u tome, neki su mogli tada da osjete moj osjećaj Bivanja te su se tu prepali, ili su mogli da vide kako drugih ljudi spavaju - tj. to se opisivalo sa izrazom "svi su mrtvi", "nema živih", itd. - što je posljedica koja se primjećuje kada se u tom stanju svijesti. No, nisam primijetio da je itko radio sa tim dalje, bilo im je lijepo dok sam ih gurao u to stanje i slično. Naravno, cijenu nitko nije želio da plati. U međuvremenu, dok sa se "igrao" sa tim naletjeli su neki i "Gurđijeovci" pa su i oni dobili porciju toga i pobjegli su glavom bez obzira. Obično, oni imaju intelektualnu petlju, ali ne i emotivnu petlju (što kompeziraju alkoholom, te vemenom postaju alkoholičari) da stvarno prođu kroz ono što vole da pričaju da su prošli.

U tom periodu, kod mene je bio izrazit jedan fenomen, a to je tzv. "praznina" u očima. To nije nikakva "praznina" već se tako percipira. Umjesto očiju čovjek ima osjećaj da gleda u Univerzum i to mu um tumači kao da nema očiju, zjenica, već da gleda u "rupu", "crnu rupu" univerzuma koja je svjesna, postojana, koja je bivanje oslobođeno bilo kojeg ograničenja ili identifikacije. To je dovodilo do raznih smiješnih situacija. Tipa, neki su mislili da se šminkam, da koristim kreon (ako sam dobro to imenovao), da je to neki trik kojim se igram sa umovima ljudi i slično. Srećom, i oni su pobjegli i nastavili svojim snom, neki su ostali i žalili, dan danas žale, što nisam nastavio sam tim guranjem u više stanje svijesti. I to sam odbacio kao nekorisno i prestao to da radim.
Sljedeće je bilo da sam ljudima dao određene zabranjene tehnike, da tako kažem, rad sa Silom ili Shakti, i pao sam na molećive poglede. Tj. dao sam nekima za koje sam znao da ne smijem da im dam. Suosjećanje je bilo jače od Mudrosti. Naravno, dobili su i upozorenje. Igrati se sa tom Silom a ostati čitav, to je uspjela nekolicina ljudi oko nas. Naravno, pošto vam nisam opisao šta je to, niti šta to znači, ne možete znati točno o čemu govorim. To je ono što neki nazivaju Spuštanjem Sile, ili ti pravo značenje riječi "Shaktipath". U čovjeka se spusti Sila ali tako da on SAM MOŽE UVIJEK DOĆI U KONTAKT SA NJOM. Njemu se daje, kako to kažemo, Sila i često puta njihova superiornost, arogancija, umišljenost pređe najgore razine i unište se tim procesom. No, do tada sam već imao dovoljno iskustva sa ljudima i stavio sam mehanizam zaštite unutra. No, nisam ih mogao zaštiti od njihova ludila, ali sam mogao spriječiti da to ludilo eskalira preko određene granice. Ni danas, oni koji rade sa Njom (Silom) ne znaju koje je to ograničenje. Jer ono je postavljeno na novu Vremena, tj. Zakona Vremena. Drugim riječima, ako nisu osigurani svi potrebni "sastojci" ili Supstance, a naročito supstanca Svijesti, njihov kontakt sa Silom je ograničen vremenom, razinom svijesti, razinom upotrebne, čak dotle da je ograničen i razinom njihova povjerenja ka Sili. Elem, tu je bilo zanimljivih situacija koje se dešavaju još i danas. Sa nekih od njih Sila je "sišla", tj. nema je više kod njih, ali oni imaju vitalni osjećaj, baš kao i oni koji prime ono što zovemo "lažni" shaktipath, ili igricu raznih "gurua" njihovom pranom. Tj. oni osjećaju da Ona još postoji kod njih, naizgled se igraju Njome ali to je igra sa vitalnim osjećajem i nalazi se u umu, ne u Sili. Kada se dođe u kontakt sa tom Silom, to se dešava IZVAN UMA. Ali um dobiva benefite od toga i ako niste razvili promatrača i on dobro ne razlučuje, ti benefiti će vas povući dole. U Tantri, tj. crnoj tantri, ljudima se nikada ne daje ta "kontrola" nad Silom. Već se ona u njih utisne, što rade mnogi na magijsko-okultnom putu, putem rituala, mantri ili odluke ali ona ne ostaje i taj u kojeg je ona utisnuta ne može doći u kontakt sa tom Silom poslije toga. Naravno, to nije Sila o kojoj ovdje pričam, već njen niži astralni aspekt. Ova Sila o kojoj pričam dolazi sa nivoa Mentala (mentalnog tijela), ne intelekta da ne pomislite na to, već sa višeg svijeta od astralnog svijeta, i ako čovjek nije u mogućnosti da bude u tom svijetu ona ne može da se spusti u njega. Najjače djeluje kod onih koji su u budnom stanju. Ono što ona radi nije bitno za vas u ovom trenutku, ali daje strahovite moći tome koji ZNA KAKO DA JE KORISTI. To je Djelatna Snaga Apsoluta manifestirana na razini Mentala ili Sunca a to je Razina Budnosti kod čovjeka. No, dalje nije bitno. O njoj se priča ali jako sam rijetko sreo neke koji mogu da "gospodare" njom. Kažem to pod navodnicima jer to nije kontrola te Sile, jer to je nemoguće, već je u pitanju određeni "trik".

No, s tim nisam stao, ali sam postao mudriji. Tj. više je ne dajem olako, već specifičnim ljudima, i to uvijek u ograničenoj formi i kako napreduju pojašnjavam im djeliće koje ne mogu znati dok im se ne ukaže na njih. Mogu vam reći da je to Znanje o Sili dato javno, ali nitko ga ne prepoznaje. Čak sam i sam pisao o tome, skoro pa direktno, ali nitko nije prepoznao, tako da ona ostaje i dalje tajna.
Da se vratim na dio buđenja u čovjeku, taj nivo rada sa Silom. To je zanimljiv dio, i dat je čovječanstvu na nižem nivou. Naravno, neću vam reći o čemu se radi. Koliko vidim svi to ponavljaju kao papige, nebitno od učenja kojem pripadaju, jer sva učenja o tome govore, čak i religije. Ali ne razumijete o čemu se radi. Što je SREĆA. No, postoje okidači zaštite u tome.

Kada se "probudite" u drugom čovjeku njegova osobnost i um se gase. On pada ili u trans, ili u strahovito budno stanje u kojem ne vidi sebe kao sebe, tj. ne vidi da je osoba, osjeća probuđeno stanje, ali ne može da ga se sjeti kada izađe iz toga. On zna da je bio u nečemu, ali ne zna u čemu, osjeća benefite toga u smislu pojačane energije, razumijevanja, znanja, sposobnosti, ali ne može znati kako je to došlo, na neko vrijeme nestaje mehaničnost, ograničenja na koja je navikao, ima znanje, svijest, sposobnosti, ali ne traje dugo poslije tog iskustva. Zna da ima nešto, što ne može da vrati u sjećanje, i zna koliko je to moćno, sveobuhvatno, prodorno, koliko je on iznad ograničenja, ali ne zna KAKO da uđe u to. Naravno, ne zna zato što to nije njegov napor. No, kada mu se desi taj trenutak, makar i na minut ili dva, njegovim naporom on to prepoznaje i poslije toga žudi za tim stanje, želi ga, ali sve dok se osobnost ne očisti od pozadinskih motiva, prepreka, ograničenja, ne može ostati u tom stanju, niti ga "zadobiti".

Postoji još niz načina koje nisam opisao zbog toga što nije dobro da se oni opišu, načina na koji djeluju, kako se prenose, itd. No, ima jedan koji je siguran za vas.

OTVORITE SE DJELOVANJU MAJSTORA do kraja. Tada ćete biti GURANI U TO STANJE sami od sebe. Ispunit će vas silina, snaga, stabilnost, ljubav, prodornost, znanje, budnost što se više otvarate, što se više dajete, što manje obraćate pažnju na sebe kao osobu, kao ograničeno pojedinačno biće. Ako imate tu PETLJU, a za to je potrebna petlja veća od otvaranja djelovanju Majstora na vas putem Sile ili Shakti, tada ćete prosto biti poneseni u ta stanja, imat ćete Milost. Sada, ta riječ "milost" je malo čudna i dosta zlouporabljena oko nas. No, neki drugi put o tome šta je to "milost". To nije ono što mislite da jeste. To stanje dolazi iz čiste svijesti, budne svijesti ne vaše imitacije otvorenosti, poniznosti i slično.
Tko radi taj i griješi. Bitno je da svoje greške platite i VIŠE IH NIKADA NE UČNITE. Jednom je napravite i više je ne ponavljajte. To je kršćansko pokajanje ili Metanoia, to je evolucija, itd. Cijena se uvijek plaća, ali Univerzum a time i njegova djelatna Sila nije sudac i dželat. Ona vam ne sudi na načine kako to inače mnogi misle. I često oprašta (da to tako kažem a ne ulazim šta to znači), pod uvjetom da ste se promijenili. Ako ste shvatili ludosti koje ste radili, ako ste to radili sa čistom namjerom, ako ste… (imate sve ostale savjesne elemente, naravno ne da MISLITE DA IH IMATE, već ih imate) tada ona "pokrije" oči, "nasmije se" djetetu, oprosti. Zato kažem SREĆOM pa time vlada nekolicina ljudi i to onih koji su VJEČNO UČENICI, ne majstori. Neki od vas će ovo razumjeti. Obično, uvijek i na vrijeme bivamo upozoreni. Ali rijetko tko od nas želi platiti cijenu. A cijena je sve.

Učenik, autentični učenik, se ne boji platiti cijenu. Dapače, on žudi da je plati. Tada razumije, shvati, nasmije se cijeloj igri.

Ovdje sam vam opisao neke sitnice, naravno, nigdje nije opisan način ili KAKO se to radi. Oni koji imaju ove "tajne" razumiju šta sam rekao i tome su svjedočili nemalo puta, a sada svjedoče i onom što oni mogu. Ali cijena se uvijek plaća i ona nije uvijek nužno loša. Čovjek koji zna ovo, koji je "dobio" ovo svjestan je cijene i ne igra se sa tim, niti to zloupotrebljava. Ostali.. ostali su izgubili kontakt sa tim razinama ili su ih transformirali. Oni koji su izgubili uvijek imaju način da se vrate, naravno te su razine tada mnogo teže za "osvojiti" jer se mora platiti cijena. Koliko znam, svatko je dobio ono što je htio. Neki i više od toga. Ali koliko ih je spremno platiti cijenu?

Bilo je tu još čudnijih situacija i mijenjanja percepcije kod ljudi, čak i kada nisam htio da to radim, već je to Sila preko mene radili. Cijena koju sam morao prihvatiti nije bila ugodna, i danas mi nije ugodna. Neću vam reći koja je to cijena. Ona je mješavina suosjećanja i mudrosti i nikada nije laka za prihvatiti koliko god da razumijete o čemu se radi. Jer dio vas je čovjek, a dio vas nije ljudsko. Taj dio ljudskog u vama, uvijek teško prihvaća cijenu iako i on razumije njenu potrebu i najradije bi je izbacio da može, ali suosjećanje nije milost, niti je mudrost. Ako je samo suosjećanje bez milosti i mudrosti tada patite. Ako nije, već je udružena sa njima, tada razumijete.

Toliko. Nadam se da vam je bilo simpatično čitate ovu "zgodu" i da ste nešto naučili iz nje.

Da li ste?"
[Vrh] Go down
web dust
Majmun
avatar

Male
Capricorn Broj postova : 1558
Age : 2017
Location : suhatinta
Registration date : 07.10.2015

PostajNaslov: Re: Sve je zapravo san   ned tra 30, 2017 4:31 pmiako je još uvijek u "beti", umjetna intiligencija se po svemu sudeći ; ljepše, sažetije i pametnije od  "religioznih mudraca" ; snalazi u temi "sve je zapravo san"  lolcina  ides
[Vrh] Go down
leont
Dinosaur
avatar

Male
Libra Monkey
Broj postova : 483
Age : 38
Registration date : 16.12.2011

PostajNaslov: Re: Sve je zapravo san   pet svi 05, 2017 10:14 am

free picture uploadcertificity.com„ Tehnika „ Ja

"Opustite se.
Nebitan je položaj u kojem sjedite. Ako vam je udoban taj u kojem ste sada onda je on idealan za ovo.
Prepustite se nekoliko trenutaka prostom posmatranju tijela i uma. Bez
mješanja u proces koji traje. Taj proces je samo odraz trenutnih
vibracija koje prožimaju vaš um. Tijelo prosto reaguje na njih.


Stoga
ništa ne mjenjate samo posmatrajte što se zbiva.
Nakon nekoliko minuta obratite pažnju na sam proces posmatranja. Na sam cin posmatranja. Pratite posmatranje do njegovog Izvora.
Nebitno je koliko duboko to osjecate.
Sada, dok je vaša pažnja usmjerena na posmatraca i osjecaj koji duboko u sebi osjecate kao JA. Ne kao Ja Jesam, jer je to definicija i ona ce vas vrlo brzo izbaciti na površinu, zbog identifikacije.
Jedna od "zamki" jeste prostor koji možete osjetiti dok se "konektujete" na osjecaj JA. Ne obracajte pažnju na njega, to je proces koji se zbiva obrtanjem pažnje.
Taj prazan prostor ce se uskoro pretvoriti u punocu koju prožima JA osjecaj. Samo nastavite da idete ka Izvoru tog osjecaja, bez obzira na ekstazu koja ce se vjerovatno javiti i ona je samo u ovom trenutku ometajuci faktor.

Ostanite u tom osjecaju JA koliko možete. Ako se izgubi, što je normalno u pocetku, ponovo se vratiti na taj osjecaj JA.


DAH

Jedan od nacina da se takoder pride tom osjecaju jeste da uskladite dah sa osjecajem JA.
Osjetite kako svaki udah i izdah ulazi i izlazi iz tog osjecaja JA.


Veoma brzo ce vas uvesti u isti prazan prostor koji ispunjava osjecaj JA.
Što dah postaje suptilniji i laganiji, jedva osjetan, više cete osjecati "konekciju" sa JA.
Taj "dodir" sa JA-osjecajem jeste prvi korak u apsorbovanju u Sebe.

I on je najbliži osjecaj onom što se zove Budenje ili Samospoznaja.
No, znajte da ni osjecaj JA nije Probudenje. On je najbliži "osjecaju" koji se zbiva u trenutku dodira sa Apsolutnim u sebi.

Sljedece što sljedi iza toga osjecaja JA jeste lagani gubitak, lagani nestanak sve percepcije koja se može desiti na nekoliko trenutaka, apsorbcijom u JA.
Nemojte ga ganjati, jer ce sama intencija da ga odagna. Sama intencija je pomjeranje uma. I to vas vraca nazad na pocetak.

Redovnom praksom ovog gore što sam napisao, vecina ce jako brzo da dotakne onaj unutrašnji duboki osjecaj Sebstva.
Iz ove "tehnike" meditacije cete izlaziti osvježeni kao poslje dubokog sna. (Duboki san je boravak u onom Što Jeste.)

Ako je radite odmah nakon ustajanja osjecaj JA koliko god da bude izbljedio dnevnim aktivnostima nece u potpunosti nestati. Kasnije ce se dogadati nešto veoma interesantno a to je da u nekim trenutcima taj osjecaj JA "sam" dode u polje vaše svakodnevne percepcije u bilo kojoj aktivnosti koju trenutno radite.


Još nešto.
Pre nego što se bilo šta pojavi, bilo to vanjski svijet ili unutrašnji svijet mora postojati JA koje svjedoci postojanju toga.
Osjecaj JA je ispoljenje Apsoluta. Ne i sam Apsolut. No to je najbliži osjecaj koji možete percepirati. Iza njega nastaje potpuna APSORBACIJA u Apsolutu. Ili ti Nirvikalpa Samadhi. On može trajati par minuta ili par dana. Nebitno.
JA osjecaj je sam Život. I on prožima ovu kreaciju.

Ovo je jedan od najdirektnijih puteva.


Nema potrebe da zamišljate Apsolut, niti da meditirate na kvalitete Saguna Brahmana niti da meditirate na vrline. Udite u osjecaj JA i odbacite sve ostalo, jer JA osjecaj je JEDINA STVARNOST koja postoji.
Budnost koja se posle toga javlja je ono što vecina osjeti nakon niza godina meditacije sa tehnikama Afirmacije. Sa ovom "tehnikom" to je mnogo brže, da ne kažem tri ili cetri puta brže od klasicnih pristupa.Kasnije ovaj osjecaj JA možete svesno dovoditi u sve aktivnosti koje radite, što ce vas održavati u povišenom stanju svesti. A i za to postoji jedan nacin koji je dosta jak i brz. No o njemu malo kasnije, kada odradite ovo ovdje napisano.
Ako štogod nije jasno, rado cu odgovoriti.


Niti jedno iskustvo koje se javlja tokom ovoga a bice ih mnogo, nije previše bitno. Dapace, sve je to ometanje i odvracanje pažnje sa JA osjecaja. Znaci sve ih odbacite.Ovo tehnika stvaljam pod navodnike, jer taj nacin, iako je objašnjen teško može da se svrsta u neke od tehnika, jer JA nikako ne može biti tehnika. "Tehnika" JA je u stvari hvatanje Prirodnog procesa ispoljavanja vas kao Svjesti i plivanje sa tim tokom. Priroda Svjesti jeste samo Postojanje, Bitisanje. No, kada se ona ispoljava ona je tok.

Pomocu ove "tehnike" vi ne uskacete u njen tok, jer ne postoji trenutak kada niste taj tok, no ona vam omogucava da se svjesno "prikopcate" na njega/tok. I da plovite sa njim nevezujuci se sa sadržajem niti procesima koji se pojavljuju u vašem umu.

Primjeticete vremenom, ako ovu "tehniku" budete praktikovali, sve ono što inace duhovni pravci zahetjevaju od tragaoca kako vam se PRIRODNO dešava bez vaše intencije ili voljnog napora da imate vrline ili da se držite nekih pravila. Jer ono što prethodi tome svemu jeste sam TOK Svjesti, a vi napokon postajete svjesni tog toka duboko u vama i oko vas. Taj tok je vaša Priroda. Ne znam kako bih taj tok vaše Prirode nazvao. Mogu ga nazvati Dharma, mogu ga nazvati Tao, mogu ga nazvati Zen, ili Sattvicna Tantra ili ko zna kako, ali odabiram ga zvaiti samo Tokom ili Prirodom, prosto zato da u vaš um ne uvlacim neka tumacenja koja se vezuju za ta imena.

Kao što je prirodno disanje, tako ce vam s vremenom biti prirodno i BITI tokom, Prirodom. Jer cete ga prepoznavati u svemu oko vas i unutar vas.
Nema sukoba.
I kada ste ljuti, tok Svjesti je iza toga, i kada dišete tok je tu, i kada spavate on je tu, svaki vaš pokret je tok, vi Jeste. Vi ste i pokret i ljutnja i nesvjesno i svjesno.. Jer ste uvijek VI (JA) pre svakog ispoljavanja. A ova "tehnika" vas uvodi direktno ka tome.

Probudenje, Prosvjetljenje, Budenje.. sve te rijeci i sva ta znacenja ce poceti da pricinjavaju buku u vama. Odustacete od njih. Ne
zato što to nema svoju vrijednost, vec zato što tok vaše Svjesti, vaše Prirode, sve to razlaže direktno vas bacajuci u Sadašnji trenutak u vjecno Ovdje. Bez želje, bez namjere, prosto i direktno.

Javice se smijeh svim naporima koje ste radili i koje radite kada svhatite koliko je to bio napor u suprotnosti sa vama. Ali zancete da
je taj napor bio potreban da bi ušli u Ne-napor, Wei Wu Wei."
JivanMukta
[Vrh] Go down
leont
Dinosaur
avatar

Male
Libra Monkey
Broj postova : 483
Age : 38
Registration date : 16.12.2011

PostajNaslov: Re: Sve je zapravo san   sub svi 06, 2017 10:46 am

nastavak:

"Neću vam puno pričati o koristima, jer ćete ih doživjeti ako praktikujete ovo. Želim vam pojasniti proces koji djeluje kada se uvede kao Sadhana ili duhovna vježba i zašto je bitno da provo radite meditaciju pa pranajamu pa asanu.

MEDITACIJA

Meditacija na ovu "tehniku" vas spaja sa Vama Samima.
Ulazite svjesno u tok u vašu Prirodu. Započinje proces "povezivanja" sa samim Sobom.

Kada iz meditacije, spojeni sa Sobom ili sa JA ulazite u pranajamu dešava se mnogostruko djelovanje. Negacija, koja se dešava sa procesom osveštavanja JA, postaje afirmacija na neki način.

Sve negacijske tehnike služe da odbace sa vas ono što vi niste, tj. ono za što se Svjest veže i vi zbog toga ne znate svoju Prirodu.
Afirmativne tehnike se služe trikom da vas dovedu do iste stvari. Ona vam na umjetan način ukazuje na Stvarnost, kontemplacijom na Boga, Postojanje, Shivu.. te na taj način pokušavaju da vas osveste da doživite svoju Prirodu. Naravno ovo je samo rečeno ukratko.

"Tehnika" JA vas putem odvajanja (negacijski) od umne igre obraćanjem pažnje na JA osjećaj koji svi imate povezuje sa Vama Samima. Kada se desi to uvezivanje tada ulazite u ostalu praksu koja služi da vam "otključa" sve mogućnosti koje imate kao čovjek.

PRANAJAMA

Pranajama je energitiziranje sistema uma i tijela, pročišćavanje nadija i pokreće Pranu kroz Nadije i naposljetku kroz Shushumnu ka Agji i Sahasrari.
No, posljedica pranajame jeste dvojake prirode.
Ako u vama ima dosta nesvjesnog sadržaja pranajama će ga pojačati, kao što će pojačati ili energetizirati i pozitivne stvari u vama. Ona ne pravi razliku. Ona energetizira um i njegove kvalitete kao što energetizira vaše tijelo.
Kada se iz "tehnike"JA spustite da radite pranajamu dešava se da (pranajama) energetiziranje pojačava efetke "tehnike" JA. "Spuštajući" taj osjećaj na cijelokupan um. No, vaša konemplacija na JA udaljuje vašu Svijest od poistovjećivanja sa procesima tj. mislima i emocijama i samim tim udaljuje ih od kvaliteta. U početku od negativnih a na kraju od svih umjetnih ili lažnih kvaliteta koje mislimo da treba da imamo.
Tada pošto se u vama pojavljuje stanje nevezanosti za procese uma, pranajama pojačava JA osjećaj za koji ste se "vezali" u toku "tehnike" JA. Jer je u vama izražen tok ili vaša Priroda koje ste sada svjesni.
Um je odbacio većinu procesa jer nije dobijao energiju od vaše poistovjećenosti sa njima i vi ste prirodno spojeni sa samim Sobom.
Pranajama pojačava to spajanje jer energetizira kompletan um a on je zaokupljen sa JA osjećajem. Tada se ekstaza i spoj sa JA pojačava.
Tih par minuta provedenih u prostom i jednostavnom jogičkom disanju ili nekoj drugoj laganoj pranajami energetizira um i pojačava se JA osjećaj.

TELO

Sledeće ako želite jeste "spuštanje" JA osjećaja iz pranajame na tijelo, putem asana, thai chija, ili neke druge lagane tjelesne vježbe.
Kada započnete da radite asane i dalje održavajući JA osjećaj u sebi, tj. održavajući sjedinjenost sa Sobom vi počinjete da u svoje
tijelo spuštate isti taj osjećaj. Asane su usko povezane sa raznim aspektima um, nadijima, raznim procesima koji su postali rigidni u vama i stvorili zastoj energije a samim tim i blokade u umu. No raditi pranajame kao što većina radi ne vodi nikuda ili vodi jako sporim putem koji može trajati godinama.
Na ovaj način uz pomoć "tehnike" JA vi ubrzano širite svoju Svjest na svoje tijelo i samim tim ga osveštavate mnogo brže nego bez te Svijesti ili ti bez Svjesnosti.

Održavajući "konektovanost" na JA osjećaj vi raznim položajima asana koje radite direktno djelujete na blokove u tijelu a pošto je vaš um sada energetizovan i pojačan u sjedinjenju sa vašom Prirodom on mnogo brže osveštava blokade u tijelu a samim tim i oslobađa se sam svojih blokada. Kada se radi ovaj proces i kada se on prebaci na tijelo, više nije potrebno da zamišljate chakre ili da mantrate mantre koje su povezane sa svakim položajem i chakrom koju stimulišu. Jer sve mantre i sve chakre nastaju iza procesa pojavljivanja JA svjesti. Vi direktno sa Izvorom ulazite u asane i one mnogo jače djeluju šireći sada osjećaj JA na svaki dio vašeg tijela. Ono što je posljedica rada sa ovom "tehnikom" JA i rada asane jeste kao i kod uma.
JA osjećaj koji je sada podržan energetizovanim Umom sada širi ekstazu, svjesnost i tok vaše Prirode na tijelo. I svaka pora vašeg tijela počinje da vibrira sa tom snagom i svješću.

Vi ste zaokružili proces rada na svim tijelima i potpuno, koliko možete u tom trenutku, usmjereni ste na Sebe i Svjest koja je Izvor svih iskustava, svog života.

Zato je bitno, i zato se u tantri prvo radi meditacija, pa pranajama, pa asana. Proces rada u yogi je obrnut. I nemojte misliti da ga negiram ili govorim da je on loš. Ne. Samo vam dajem mnogo jači i brži metod.

Što ljudsko biće želi od života?
Prosto da bude radosno i sretno, ispunjeno ekstazom, znanjem da je sve OK, osjećajem prihvaćenosti, sigurnosti samog sebe..
Ovo je jedan od načina koji vam to daje. Naravno kao posljedicu povratka Sebi.

Ovdje spominjem JA osjećaj.
Isti proces je i kada meditirate na svoju Išta Devatu ili božanstvo koje ste izabrali. No, koliko znam, a znam jer sam radio i jedno i drugo, ovo je mnogo jače. Prosto zato što i Išta Devata je samo ideja uma. A što možete probati, bez da mi vjerujete, već se sami uvjerite u ovo što sam sada iznio.

U skladu sa ovim temama koje se zadnje vrijeme pišu na ovom blogu, i o kojima se komentariše, ima jedna mala zaniljivost. Kada ste sposobni da se uvežete sa svojim JA na bilo kom nivou otvaraju vam se nove mogućnosti sa praksama koje se inače rade u svim školama duhovnosti. Te prakse nisu loše i donose dosta koristi, ali tek kada se rade sa znanjem o JA.

Bez toga to sve liči na ono što liči i vaš život. Zbrku i kaos.
Pre Iskustva JA prakse rade na određenim nivoima i one pokušavaju posredno upotrebom raznih načina ili trikova da vas uvedu u ono isto JA o kojem pričamo cijelo vrijeme.
No, put je težak i često puta se završi prije nego što se krene.
JA unosi kvalitet u te prakse koji je presudan za daljni rad i one pomažu da se JA Svest brže "spusti" u ovu realnost.
I kvalitet prakse se drastično mjenja.
Elem."
JivanMukta
[Vrh] Go down
web dust
Majmun
avatar

Male
Capricorn Broj postova : 1558
Age : 2017
Location : suhatinta
Registration date : 07.10.2015

PostajNaslov: Re: Sve je zapravo san   sub svi 06, 2017 11:30 am

[Vrh] Go down
leont
Dinosaur
avatar

Male
Libra Monkey
Broj postova : 483
Age : 38
Registration date : 16.12.2011

PostajNaslov: Re: Sve je zapravo san   ned svi 07, 2017 11:57 am

free image hostcertificity.com

Identifikacijom sa identitetima tj. nasim malim ja-ovima, njihove ciljeve dozivljavamo kao svoje ali kada nekim nacinom, poput gore opisanim, pocnemo da razotkrivamo  JA, onda svi ti ciljevi gube na znacaju tako da to JA postaje jedan jedini cilj. I tek tada mozemo da razumemo o cemu se tu radi, sta je i kakva je to BORBA ZA SEBE.
[Vrh] Go down
leont
Dinosaur
avatar

Male
Libra Monkey
Broj postova : 483
Age : 38
Registration date : 16.12.2011

PostajNaslov: Re: Sve je zapravo san   pon svi 08, 2017 11:12 am

uploading picturescertificity.com

"Prostor i Vrijeme ne može da vas Manifestuje onim što Jeste, već samo ono van Prostora i Vremena. Ali Stari Čovjek ne može da bude izvan Prostora i Vremena jer on je kreacija Prostora i Vremena. Tu leži Tajna Promjene za one koji Razumiju.

Tajna ne postoji u Vremenu i Prostoru, već izvan njega. Ona je spoj Prošlosti i Budućnosti koja se manifestuje Sadašnjošću. Vi ste Prošlost ako ste Stari Čovjek. Prošlost koja se nada Budućnosti, ali se samo nada. Budan Čovjek je Budućnost koja je izmjenila Prošlost i živi Sadašnjost Sobom. Učenje vam o tome govori, ali sve dok Stari Čovjek pokušava shvatiti Učenje i promjeniti se u Budućnosti to je nemoguće ostvariti jer on ne Razumije Supstancu koju skuplja. Otuda u prisustvu Budnog osjećate Životnost, osjećate Prožetost nečim što ne možete da imate kada ste sami. Njegova Budućnost je stvorila Sadašnji oblik kao Živu Supstancu koja vibrira i vi je osjećate kao Životnost, kao Prožetost “nečim” u njegovom prisustvu." BhK
[Vrh] Go down
web dust
Majmun
avatar

Male
Capricorn Broj postova : 1558
Age : 2017
Location : suhatinta
Registration date : 07.10.2015

PostajNaslov: Re: Sve je zapravo san   uto svi 09, 2017 6:05 pm

nije tajna, ljudi imaju životne snove [ne brkati sa temom sve je zapravo san]. tvoj život je leonte životni san o dostizanju novog sebe usredotočenog na probuđenost ali buduči nisi samouvjeren umjesto slobode sanjanja suragat snu nalaziš u religioznoj povodljivosti.
[Vrh] Go down
leont
Dinosaur
avatar

Male
Libra Monkey
Broj postova : 483
Age : 38
Registration date : 16.12.2011

PostajNaslov: Re: Sve je zapravo san   sri svi 10, 2017 8:38 pm

"Misao je sama priroda (ili oblik) uma.
Osim misli, nema niceg takvog kao sto je svet.
U dubokom snu nema misli, (i stoga) nema sveta.
Kada um izadje (osvane) iz Sopstva, pojavljuje se svet.
Stoga, kada se svet pojavljuje, Sopstvo se ne pojavljuje; a kada se Sopstvo pojavi (sija), svet se ne pojavljuje."
Maharshi
[Vrh] Go down
web dust
Majmun
avatar

Male
Capricorn Broj postova : 1558
Age : 2017
Location : suhatinta
Registration date : 07.10.2015

PostajNaslov: Re: Sve je zapravo san   čet svi 11, 2017 8:59 am

- zrno istine sanjača u metrou teže je i stvarnije od svijeta istina gurua iz rolce royca

[Vrh] Go down
Novus ordo seclorum
Pračovjek
avatar

Male
Libra Rooster
Broj postova : 1868
Age : 25
Registration date : 16.11.2011

PostajNaslov: Re: Sve je zapravo san   čet svi 11, 2017 10:39 am

Nevermore!
[Vrh] Go down
Jedi Mind Tricks
Majmun
avatar

Male
Aquarius Monkey
Broj postova : 1440
Age : 26
Registration date : 10.08.2012

PostajNaslov: Re: Sve je zapravo san   čet svi 11, 2017 3:04 pm

The Crow! Ili u ovom slucaju The Raven!
Jel to gavran ima i uzicu?
[Vrh] Go down
Novus ordo seclorum
Pračovjek
avatar

Male
Libra Rooster
Broj postova : 1868
Age : 25
Registration date : 16.11.2011

PostajNaslov: Re: Sve je zapravo san   čet svi 11, 2017 6:05 pm

To je gavran, vrane su sivo crne boje
[Vrh] Go down
Jedi Mind Tricks
Majmun
avatar

Male
Aquarius Monkey
Broj postova : 1440
Age : 26
Registration date : 10.08.2012

PostajNaslov: Re: Sve je zapravo san   pet svi 12, 2017 11:12 am

Kazem, u ovom slucaju The Raven.
[Vrh] Go down
leont
Dinosaur
avatar

Male
Libra Monkey
Broj postova : 483
Age : 38
Registration date : 16.12.2011

PostajNaslov: Re: Sve je zapravo san   pet svi 12, 2017 11:24 am

how to capture screencertificity.com

"Misao "ja" je uistinu prva misao uma; ona je sama ego.

Um moze postojati samo ukoliko se uvek oslanja na nesto grubo (tj, samo tako sto uvek poistovecuje jedno grubo ime-i-oblicje, telo, sa "ja"); on ne moze da opstane sam.

Izvor uma i prane je jedan te isti.
Prana je grubi oblik uma.
Kada prana izadje, um takodje izlazi i luta pod uticajem teznji (vasana).
Kada um izadje, on dozivljava patnju.
Dah se pojavljuje iz istog mesta odakle potice i ego.

---

Vracanje Sopstvu:  

Nacin da se zapostavi paznja usmerena na misli i da se ponovo usmeri na
Sopstvo je sledeci:

- Ako u samom trenutku kada se svaka pojedina misao pojavi, sa punom
budnoscu ispitamo "Kome se ovo javilo?" znacemo: MENI.

Ako tada ispitamo "Ko sam ja?", um (nasa moc paznje) ce se okrenuti
natrag ( od misli) svom izvoru (Sopstvu); tada ce, posto nema nikog da
prianja uz nju) misao koja se pojavila takodje potonuti.
Kako nastavljate da primenjujete ovo, tako ce narasti moc uma da
obitava na svom izvoru.

Samo mesto (odnosno stanje) gde ne postoji ni najmanji trag misli 'ja"
je Sopstvo (swarupam). Samo se to naziva Tisina.

Kada um (paznja)... obitava u srcu, svom izvoru, Sopstvu, imena i
oblicja iscezavaju.
Kada  svet  nestane, tj.  kada  nema  misli,  um  dozivljava blazenstvo
(anandu); kada se svet pojavi, dozivljava patnju.


Samo drzanje uma (paznje) uvek fiksiranog u Sopstvu (u osecaju 'ja") se
naziva samoispitivanje (atma-vichara)."
Maharshi
[Vrh] Go down
web dust
Majmun
avatar

Male
Capricorn Broj postova : 1558
Age : 2017
Location : suhatinta
Registration date : 07.10.2015

PostajNaslov: Re: Sve je zapravo san   sub svi 13, 2017 10:42 am

a kaj bi drugo seronja iz rolce-royca rekel psycho bednikima koji neznaju sanjati neg da je život patnja ali kad mu daju sve materijalno, ostaće im samo atma-vichara (gola kenjara - nije ih slago al ih je navuko). ko voli jesti masne kukce koji nelete zakopava mrtve trupine (brine za zimnicu) https://youtu.be/dsHiOwR7cfc ko voli vaš novac brine za vašu prosvijetljenost.
[Vrh] Go down
leont
Dinosaur
avatar

Male
Libra Monkey
Broj postova : 483
Age : 38
Registration date : 16.12.2011

PostajNaslov: Re: Sve je zapravo san   sub svi 13, 2017 11:58 am


Jedni rekose "Zivot je patnja" i nazvase ih Crnim.
Drugi rekose "Postojanje je cista radost" i nazvase ih Belim.
Treci drze balans izmedju njih.

Ti izgleda pripadas drugima jer je tako ocigledno zadovoljstvo i uzivanje sa kojim pises na forumu.
[Vrh] Go down
web dust
Majmun
avatar

Male
Capricorn Broj postova : 1558
Age : 2017
Location : suhatinta
Registration date : 07.10.2015

PostajNaslov: Re: Sve je zapravo san   uto svi 16, 2017 8:49 am

upravo jutros ugledavši ostatke puževa poslije vlažne proljetne noći na asfaltu, pomislih:
snails snail, sails sail, sellers sell
souls are dreaming
eon stirs all
(!baš je dobra gramatika tog engleskog jezika)

puž(ev)i pužu, jedra jedre, prodavači prodaju
duše sanjaju
vječnost sve pokreće

btw: ispiranje osobnosti ono je opče mjesto religije svih crkava  gdje stanuje isti način vladanja
nad svim narodima, uopravo kao što je osobnost opće mjesto gdje stanuju varijante koje čine ljudska
bića različitima tako je i gramatika opće mjesto gdje stanuju varjante koja čine jezke naroda razlčitima
[Vrh] Go down
leont
Dinosaur
avatar

Male
Libra Monkey
Broj postova : 483
Age : 38
Registration date : 16.12.2011

PostajNaslov: Re: Sve je zapravo san   sri svi 17, 2017 10:03 am

online photo storageEVO ME

2.3,1 A Mojsije pasijaše stado Jotoru tastu svojemu, svešteniku
Madijamskomu, i odvede stado preko pustinje, i dode na goru Božiju Horiv.

2.3,2 I javi mu se andeo Gospodnji u plamenu ognjenom iz kupine. I pogleda, a to kupina ognjem gori a ne sagorijeva.

2.3,3 I Mojsije rece: idem da vidim tu utvaru veliku, zašto ne
sagorijeva kupina.

2.3,4 A Gospod kad ga vidje gdje ide da vidi, viknu ga Bog iz kupine, i rece: Mojsije! Mojsije! A on odgovori: EVO ME.

2.3,5 A Bog rece: ne idi ovamo. Izuj obucu svoju s nogu svojih, jer je mjesto gdje stojiš sveta zemlja.

"U izvornoj Kabali postoje meditativne tehnike za anahilaciju ega
(bittul ha-yesh), nešto kao židovska Jnana Yoga i atma vichara.

Jedna od meni najdražih je kabalisticka meditacija "hine ani" ili "ja
sam tu/evo me". Služi za prebivanje u trenutku i svjesnost sebe u
potpunosti. Radi se kao u zazenu, bitna je potpuna relaksacija,
pravilno disanje, poza tijela.. Tek kad se tijelo i um smire treba
uroniti u afirmaciju "ja sam tu" ili "hine ani". Kada se to mentalno
izgovara treba biti potpuno svjestan sebe u ovom trenutku (sve razine bica), kao da smo svevideci i sveprisutni. Na taj nacin covjek cešce prebiva u trenutku sada, pobjeduje fragmentaciju jastva i stoji spreman da cuje Božji glas u sebi. Kada misli dodu ne bi ih trebalo gledati kao neprijatelje, vec reci samo "ja sam tu".

Može se zamisliti da božanski glas s nebesa vice tvoje ime a ti se
odazivaš afirmacijom cijelog svog bica: "Evo me, ja sam tu".

Ovdje Bog kaže "hine ani":
"Ako tada zovneš, daje ti odgovor Gospod. Ako vikneš za pomoc, on ce reci: EVO ME." Izaija 58:9

A ovdje duša (Mojsije) kaže "hine ani":
"Kad Gospod vidje, gdje ide da vidi, poviknu mu Bog iz grma: "Mojsije, Mojsije!" On odgovori: EVO ME!" Izlazak 3:4

Dakle radi se o stalnom bitku, apsolutnom postojanju, Ain Sophu,
bezgranicnom Ništa."
[Vrh] Go down
Novus ordo seclorum
Pračovjek
avatar

Male
Libra Rooster
Broj postova : 1868
Age : 25
Registration date : 16.11.2011

PostajNaslov: Re: Sve je zapravo san   sri svi 17, 2017 1:57 pm

Uvijek sam vjerovao da je taj "događaj" bio neka Mojsijeva vizija za vrijeme neke vrste meditativnog stanja.
[Vrh] Go down
leont
Dinosaur
avatar

Male
Libra Monkey
Broj postova : 483
Age : 38
Registration date : 16.12.2011

PostajNaslov: Re: Sve je zapravo san   sri svi 17, 2017 4:25 pm

Ponovo ono pitanje - Spoljasnje ili Unutrasnje?
O tome smo sad skoro diskutovali samo je bilo vezano za Gitu.

Putokazi duhovne izgradnje se ocigledno nekada daju kao  dogadjaji koji leze u Spoljasnjem pa oni sa sensom ukapiraju a za ostale to bude samo manje ili vise interesantna, u ovom slucaju, biblijska pricica. Tako se Znanje istovremeno deli ali i stiti. Da li se takav dogadjaj zaista zbio ili ne je tesko utvrditi ali je zato provera Unutrasnjeg procesa na dohvat ruke.

Pored gore opisanog tantrickog i atma vichara pristupa ovo bi bio treci, hajde da ga nazovimo  kabalisticki  prilaz OSECAJU JA.
[Vrh] Go down
web dust
Majmun
avatar

Male
Capricorn Broj postova : 1558
Age : 2017
Location : suhatinta
Registration date : 07.10.2015

PostajNaslov: Re: Sve je zapravo san   sri svi 17, 2017 5:45 pm

Novus ordo seclorum je napisao/la:
Uvijek sam vjerovao da je taj "događaj" bio neka Mojsijeva vizija za vrijeme neke vrste meditativnog stanja.
rofl2 vizija iz stanja pod ujecajem fermentiranih kupina

rofl2


- u religijama katoličkih crkvi odnos prema vjernicima jednak je odnosu gurua prema učeniku; kupiš čin, oprost
od grijeha, reiki nivo ili već. ako nemaš čime kupiti možeš se besplatno zatupljivati meditacijom o svom odnosu
s bogom - iznutra prema van i izvana prema unutra, ukoliko si prirodno obdaren taštinom i glupošću počastičeš
se jedinstvom sa bogom.što naravno nema veze sa snom,to je samo ambicija a ti si samo mali sebični motorčić
koji ju pokreče.
[Vrh] Go down
leont
Dinosaur
avatar

Male
Libra Monkey
Broj postova : 483
Age : 38
Registration date : 16.12.2011

PostajNaslov: Re: Sve je zapravo san   pet svi 19, 2017 10:47 am

images upload
Gospodin Gurđijev je govorio:“ ... Onako kako je organizovan, to jest, takav kakvog ga je priroda stvorila, čovek može da bude biće svesno-sebe. Takav je stvoren i takav je rođen. Ali on se rađa među uspavanim ljudima, i, naravno, on pada u san među njima baš tada kada bi trebalo da počne da bude svestan sebe. Sve ide na ruku tome: nenamerno imitiranje starijih od strane deteta, namerne i nenamerne sugestije, i ono što se zove „obrazovanje“. Svaki pokušaj da se probudi od strane deteta se odmah zaustavlja. To je neizbežno. I jako puno napora i puno pomoći je potrebno da se kasnije probudi, kada se na hiljade navika-koje-na-san-prisiljavaju akumuliralo. I to se veoma retko dešava. U većini slučajeva, čovek kada je još dete već gubi mogućnost buđenja; on živi u snu ceo svoj život i on umire u snu.“
[Vrh] Go down
Novus ordo seclorum
Pračovjek
avatar

Male
Libra Rooster
Broj postova : 1868
Age : 25
Registration date : 16.11.2011

PostajNaslov: Re: Sve je zapravo san   pet svi 19, 2017 1:55 pm

Čika Brko opet napada hehe. Htio bi rado jedanput otići na meeting onih koji se zanimaju za njegov rad.
[Vrh] Go down
leont
Dinosaur
avatar

Male
Libra Monkey
Broj postova : 483
Age : 38
Registration date : 16.12.2011

PostajNaslov: Re: Sve je zapravo san   pet svi 19, 2017 3:56 pm

Nisam nikada bio na njegovim radionicama ali vidim da se odrzavaju u Sloveniji, Hrvatskoj, BiH, Srbiji.

http://www.gurdjieff-alsace.com/hr_s/hrvatska.php
[Vrh] Go down
Sponsored content
PostajNaslov: Re: Sve je zapravo san   

[Vrh] Go down
 
Sve je zapravo san
[Vrh] 
Stranica 10 / 13.Go to page : Previous  1, 2, 3 ... 9, 10, 11, 12, 13  Next
 Similar topics
-
» Razumijemo li noževe zapravo?
» KOLIKO ZAPRAVO VRIJEDI BEAR GRYLLS ULTIMATE KNIFE

Permissions in this forum:Ne moľeą odgovarati na postove.
 ::  Svijet oko nas :: Duhovnost-
Forum(o)Bir: