Početna stranicaPortalFAQPretraľnikRegistracijaLogin

Share | 
 

 Mit o Amazonkama

Go down 
Autor/icaPoruka
zvezda
Guardian
avatar

Female
Capricorn Rooster
Broj postova : 3244
Age : 36
Location : Gore
Registration date : 23.09.2007

PostajNaslov: Mit o Amazonkama   sub sij 19, 2008 5:45 pm

Na pocetku naglasavam da nisam autor ovog teksta, ali, na zalost, ne znam ni ko jeste... *

Amazonke - zene ratnici (1)
Anticka sjecanja
Legende i mitovi o Amazonkama, neukrotivim i nemilosrdnim zenskim ratnicima, tokom minulih stoljeca prošle su mnoge ispite i provjere, pa ipak, još i danas, prica o njihovom postojanju nije izgubila aktuelnost. Naprotiv!
Posljednje, ko zna koje po redu, "otkrivanje" prapostojbine zena-ratnika, svjetski su mediji zabiljezili sredinom januara/sijecnja 1976. godine, kada je poznati talijanski arheolog Gvido Boldrini, znanstvenik koji je svoj zivot posvetio proucavanju podataka o postojanju mitoloških Amazonki, sazvao tiskovnu konferenciju i javnosti obznanio svoja posljednja otkrica:
- Poslije dugotrajnih i napornih traganja, uspjeli smo pronaci veliki broj keramickog posuda, vrceva i pladnjeva, što odrazava nacin zivota legendarnih zena-ratnica. Otkopavanja koja smo na teritoriju Brazila obavili moje kolege i ja, svjedoce da je pleme Amazonki, zena-ratnika, uistinu postojalo!
Sta kazu legende?
Gvido Boldrini u svijetu istrazivaca nije nepoznat. Puna je dva desetljeca, sa svojim suradnicima, strpljivo proucavao biljni i zivotinjski svijet Amazonije; pješice i raznim sredstvima prevoza prevalio je desetine tisuca kilometara; boravio je medu brojnim divljim amazonskim plemenima i kopao na mnogim mjestima za koje je pretpostavljao da su pod površinom tla sacuvali kakve-takve ostatke mozebitnih naselja legendarnih Amazonki. Pa ipak, njegovo otkrice u Brazilu, nije do kraja potvrdilo autenticnost drevne sage koja je još uvijek omiljena tema brojnih avanturista i istrazivaca.
Mit o divljim i opasnim zenama-ratnicima datira, kako je poznato, iz najstarijih vremena ljudske historije. Susrecemo ih još kod Homera, potom kod grckog historicara i moraliste Plutarha (oko 50 - 125 n.e.), Pausanija i u gotovo svim "aleksandridama", pricama koje govore o ratnim pohodima i uspjesima grckog osvajaca Aleksandra Velikog (356-323 pr.n.e.).
Cak ni on, kazu predanja, nije mogao ostati pošteden okršaja s tim navodnim ratobornim "muškaracama", beskompromisnim ratnicima koje su se borile hrabro i do posljednjeg daha, te paranoicno mrzile muškarce i, nerjetko, bezobzirno ubijale cak i vlastite sinove!
Konacno, ova uzbudljiva saga ocigledno je doprinijela da i najmocnija rijeka na svijetu - Amazon - dobije svoje ime!
Sta su zabiljezili grcki povjesnicari?
Nesvakidašnja legenda o djevojkama-ratnicima izazivala je kroz historiju ljudskog roda veliku paznju medu istrazivacima, misionarima i odvaznim putnicima, tim prije što je postojanje Amazonki oduvijek smatrano - kontraverznom cinjenicom. Cak je i samo njihovo ime bilo kontraverzno. Grcki historicar Herodot (oko 481- oko 425 pr.n.e.), koji je ucestvovao u grcko-perzijskim ratovima, kaze da ime Amazonki potjece od skitske rijeci koja oznacava "ubice muškaraca". No, drugi je historicari izvlace iz cerkeske rijeci, koja oznacava "sve one koji obozavaju Mjesec", a treci misle da su u pravu oni koji tvrde da je narod zena ratnika s pravom dobio svoje ime prema grckoj rijeci "amazos" ("bez dojke"), buduci da su Amazonke mladim djevojkama amputirale ili spaljivale desnu dojku kako im ne bi smetala pri gadanju strijelom ili bacanju koplja!
Jedno je vrijeme smatrano da Amazonke zive negdje u Maloj Aziji, u oblasti Euksina ili Crnog mora i da odatle polaze u svoje ljute osvajacke pohode. No, kasnije se vjerovalo da nastanjuju prostor oko Kavkaza, a u svojim ih djelima spominju i veoma strogi grcki povjesnicari, koji su pratili Aleksandra Makedonskog u njegovim osvajackim pohodima na Istok.
Kako su odgajane Amzonke
Kasnije su romanopisci i kronicari ovoj legendi dodavali nove (mozda izmišljene) detalje. Tako se do današnjih dana ocuvalo prilicno detaljna slika o njihovom zivotu, aktivnostima i društvenom ustrojstvu. Znamo, izmedu ostalog, da su za vladara imale kraljicu, da je najvaznije odluke donosio zenski parlament i da su se zenska djeca, poput Spartanaca, od malih nogu ucila borilackim vještinama.
Problem brojcanog odrzavanja rješavale su na jednostavan nacin: jednom su godišnje pozivale muškarce iz susjednog plemena Gargareanaca, o kojima gotovo ništa ne znamo, na veliku svetkovinu mira i ljubavi, cija je jedina svrha bila razmnozavanje rase.
Muška djeca koja su se radala iz tih veza, bila bi vracena svojim ocevima ili osudivana na smrt, dok su majke pazljivo odgajale svoje djevojcice i vec ih od prvih dana zivota poducavale da jašu, idu u lov, krote divlje konje i junacki se bore do posljednjeg daha. Drugim rijecima, Amazonke su svoj ratnicki zivot prilagodavale svojim interesima i svojim pogledima na svijet, izokrecuci naglavacke tradicionalnu strukturu klasicnog društva, koje je, kako je poznato, bez iznimke bilo patrijarhalno!
Tako je historija dobijala nova, zanimljiva obiljezja i dramatiku.
Za suvremenike antickog i predantickog vremena, Amazonke su bile samo jedno od polubarbarskih ratnickih plema koja su nastanjivala granicna prostranstva helenskog svijeta i koja su, s vremena na vrijeme, vodila zestoke bitke protiv Lidijaca, Frigijaca, Trojanaca i drugih naroda u Maloj Aziji. Njihovo naoruzanje sacinjavali su luk i strijela, koplje i laka sjekira, te štit u obliku polumjeseca i lagani šljem. Bile su vješte jahacice, te su njihovi napadi bili iznenadni i ubojiti.

Amazonke - zene ratnici (2)
Gospodari maloazijskih stepa
Jedno predanje kaze da su Amazonke pod svojom vlascu dugo drzale siroko podrucje Male Azije, pa cak i gradove kao sto su Efes, Izmir, Mirna, Pafos i Sinope, te da su u Efesu podigle jedno od sedam graditeljskih cuda antike, glasoviti Artemidin hram.
Anticka mitologija posebno istice tri tragicne amazonske kraljice - Pentesileju, koju je tokom legendarnog Trojanskog rata ubio grcki junak Ahil; Hipolitu koju je obescastio i ubio Zeusov sin Heraklo (Herkul), i Antiopu, koju je ubio osnivac atenske drzave, legendarni junak Tezej.
Istodobno se cini da se nijedan dogadaj nije dublje usjekao u folklornu memoriju Stare Grcke kao sto je invazija Amazonki na Atiku i njihov rat protiv Helade. Prema drevnim autorima, armija hrabrih, dobro uvjezbanih i nauruzanih zena-ratnika, uspjela se probiti od juznih obala Crnog mora, i stici cak do samog srca Atine, gdje ih je poslije duge i krvave borbe savladao i unistio Tezej.
Vrijeme matrijarhata
Jedno drugo predanje kaze da su Amazonke pod svojom vlascu dugo vremena drzale siroko podrucje Male Azije, pa cak i gradove kao sto su Efes, Izmir, Mirna, Pafos i Sinope, te da su u Efesu podigle jedno od sedam graditeljskih cuda antike, glasoviti Artemidin hram, kojem se sirom Grcke odavala pocast u slavu Artemide, bozice mjeseca, lova, planina i suma, ali i u slavu hrabrih zena-ratnika, koje su svoje zivote polozili u odbrani Troje od grckih agresora.
Legenda se o Amazonkama najcesce pripisuje uspomenama na matrijarhat, sto je, velika zabluda, jer shvatati matrijarhat kao vladavinu zena nad muskarcima, u najmanju je ruku naivno i neozbiljno. U dobu matrijarhata nije se radilo o zamjeni funkcija muskaraca i zena. Pogotovo, ne u vrijeme vodenja ratova ili u podijeli domacih poslova.
Ozbiljniji povjesnicari, koji su se bavili pitanjima razvoja drustva, ovako nesto nikada nisu zastupali. Osnovna karakteristika matrijarhata bila je takozvana "matrilinearita", odnosno odredivanje rodackih veza po majcinoj, a ne po ocevoj liniji, kao i "matrilokacija", koja zahtijeva da muz zivi sa svojom suprugom na teritoriju njenog roda ili plemena!
Kada je rijec o narodnom stvaralastu i literaturi, matrijarhalni motivi mogu se naci u mnogim znamenitim djelima, kao sto su, recimo, njemacka "Pjesma o Hieldebrandtu", u staroperzijskoj bajci o Hrustemu, u zanimljivoj ruskoj pripovjesti o Ilji Muromcu, te u srednjovjekovnim avanturistickim storijama i drugim predanjima gotovo svih naroda svijeta.
Medutim, vecina znanstvenika i istrazivaca danasnjice smatraju da je objasnjenje legende o zenama-ratnicima veoma jednostavno - prvi ga daje glasoviti grcki lijecnik i osnivac znanstvene medicine Hipokrat (460-377 pr.n.e) u svom spisu "O podneblju, vodi i predjelima", a vezano je za Skite, divlja nomadska i ratnicka plemena iz maloazijskih stepa, koja su bila krajnje ratoborna i neprijateljski raspolozena prema svim svojim susjedima.
Njihovi odlucni napadi na susjede, ucinili su da su se mnoga tadasnja plemena povlacila pod njihovim ratnickim pohodima, otvarajuci im prostore prema Europi.
Nemilosrdni Skiti
Grci su Skite upoznali u vrijeme kada su se u sedmom stoljecu prije nove ere pojavili u predjelima oko Crnog mora. Pripadnici ovih plemena bili su niska rasta, duge kose, nabijene misicave muskulature, bez dlaka na licu, s kratkim nogama, ljutita pogleda i nadasve - nemilosrdni. Na svojim ratnim pohodima bojili su lice specijalno priredenim biljnim smjesama, pa je njihov izgled jos vise zastrasivao iznenadene zrtve.
Ako tome dodamo tradicionalnu skitsku odjecu, koja ni po cemu nije licila na grcku musku odjecu, kao i okolnost da su Skiti bili krajnje nepovjerljivi i predostrozni, i da su se uvijek pojavljivali samo na sigurnoj razdaljini od neprijateljskih strijela i kopalja, dakle, na velikom odstojanju, nije cudno da su ih Grci, u prvi mah, smatrali zenama-ratnicama, koje su na poludivljim konjima jurile preko beskrajnih stepa, boreci se zilavo, uporno, do pobjede ili do smrti!
Kada je, s vremenom, uspostavljena veza sa Skitima i pogreska bila ispravljena, legenda je vec bila stvorena i prihvacena u mnogim zemljama i medu mnogim narodima antike. Na isti nacin moglo je nastati i ime rijeke Amazon, jer su i pripadnici vecine divljih plemena koja zive u dubini amazonskih prasuma, takoder, slicnog izgleda kao Skiti. Obnazeni, oniski, misicavi, kratkonogi, ratoborni, dugih kosa, bez dlaka na licu i sa izrazitim potkoznim masnim naslagama. Lako je moguce da je spanjolce zacudilo i ucestvovanje zena u cestim ratnickim pohodima i bitkama, te su iskreno povjerovali da su u Juznoj Americi otkrili plemena Amazonki.
Drugo objasnjenje imena rijeke Amazon najvjerojatnije proistice iz indijanske rijeci "amacunu", koja u jednom dijelu Amazonije oznacava vodu, oblake, buku..., a u drugom znaci "onaj koji prozdire camce", kako se inace nazivaju tsunami valovi, koji nerjetko s plimom krecu uzvodno od oceana i dopiru daleko uz tok najveceg rijecnog sliva na svijetu, plaveci i pustoseci daleke prasumske obale.
Orellanova ekspedicija
Ipak, postoji jos jedno objasnjenje. Iste godine (1541.) kada je spanjolski konkvistador i osvajac blistavog carstva Inka Francisco Pizzaro (1475-1541) umro u Limi, njegov se brat Gonzalo, s golemim trupama i oruzjem, zaputio preko Anda, gdje je 1542. godine zalutao u mocvarne predjele gornje Amazonije. Da bi ekspedicija ostvarila svoje ciljeve i obezbjedila neophodne kolicine hrane za brojnu ekspediciju (oko 4000 ljudi), Gonzalo je izgradio brik (vrsta jedrenjaka) i nalozio odanom oficiru Franciscu de Orellanu da prokrstari podrucjem rijeke Rio Napa.
Plan, medutim, nije uspio, jer su snazne struje Rio Nape odvukle spanjolski brik u rijeku Amazon. Orellana je tako, ni kriv ni duzan, postao prvim Europljaninom, koji se s obronaka Anda spustio do usca Amazona u Atlantski ocean. Kronicar na brodu i svjedok ovog mukotrpnog i dramaticnog putovanja bio je franjevacki misionar Gaspar Caravahal, koji u svom dnevniku na nekoliko mjesta spominje i okrsaje s Amazonkama, divljim zenama-ratnicima, koje su ih napadale za vrijeme neizvjesne plovidbe.
Stotinu godina nakon Orellanovog dramaticnog putovanja niz Amazon, jedna je portugalska ekspedicija prokrstarila zelenim paklom najveceg rijecnog sliva na svijetu. U povratku joj se prikljucio isusovacki svecenik Christobal de Acunna, koji je napisao kroniku "Novo otkrice velike rijeke Amazon" ("Nuevo descubrimento del gran Rio de las Amazonas") u kojoj takoder pominje "divlje i ratoborne Amazonke", ali danas malo tko vjeruje da se odista radilo o plemenima zena-ratnica. Prije ce biti da je bilo rijeci o indiosima, koje su kronicari zbog njihove duge kose i lica bez dlaka pogresno smatrali zenskim ratnicima!
Bez pravih dokaza
Pokusaji da se mit o Amazonkama i znanstveno dokaze, na zalost, nikada nikome do kraja nisu posli za rukom. Jos su stari paganski istrazivaci i arheolozi ukazivali na brojne misteriozne grobnice, nadgrobne humke i trofeje, te na zagonetne svecanosti, misticne ceremonijale i zrtvene obrede, koji su asocirali na davnasnje postojanje nekakvog zagonetnog naroda zena-ratnika, ali istinski (nepobitni) dokazi nikada nisu izbili na vidjelo. Pa cak i danas, nakon arheoloskih iskopavanja u blizini Pokrovke, u Rusiji, gdje je otkriveno drevno naselje i grobnice za koje se tvrdi da je pripadalo plemenu zena-ratnika, mnogi jos uvijek sumnjaju da je uistinu rijec o divljim i nemilosrdnim Amazonkama.
sto se tice Grka, tajanstvene su Amazonke za njihove kipare, pjesnike, mitologe i oratore bile nepresusni izvor inspiracija i oni su toj zanimljivoj storiji dodavali razlicite epizode. Ukratko, mit o zenama-ratnicama mozda vuce korijen iz davnasnjih folklornih sjecanja na jedan period u istoriji covjecanstva kada je drustvo bilo matrijarhalno. Sjecanja na jedan od takvih perioda nalazimo i u djelu "Germanija" rimskog historicara Kornelija Tacita (oko 55 - 120 n.e.), koji je opisivao germanska plemena, cije su zene svoje sinove i muzeve pratile u rat.
[Vrh] Go down
zvezda
Guardian
avatar

Female
Capricorn Rooster
Broj postova : 3244
Age : 36
Location : Gore
Registration date : 23.09.2007

PostajNaslov: Re: Mit o Amazonkama   sub sij 19, 2008 5:46 pm

Amazonke
U nekoliko redaka
...
Otkrivene grobnice
Posljednjih godina arheolozi i istrazivaci imali su dosta uspjeha u rjesavanju drevne misterije zvane – Amazonke. Na prostorima bivseg Sovjetskog Saveza otkriveno je nekoliko bogatih arheoloskih nalazista koja se pripisuju Skitima, nomadskom i ratnickom narodu koji je imao vrlo razvijenu izradu borilackog oruzja i zlatnog nakita. Posebno je dragocijeno otkrice ostataka naselja i grobnica, koji se pripisuju zenama-ratnicama. Lokalitet se nalazi u blizini Pokrovke (Rusija) gdje je oko 600. godine prije nove ere zivjelo jedno pleme “Amazonki”. Na lokalitetu je naden velik broj ostataka oruzja koje su u cestim ratnickim pohodima koristile pripadnice ovog opasnog plemena.
Tajna svjetloputih
U dzunglama su Amazonije, brazilski antropolozi otrkrili bjeloputo pleme Yanomane, koji svojim stasom, plavim ocima i bjelom puti, vise lice na Europljane nego na amazonske domoroce. Yanomani nose dugu kosu, ratnicko su pleme i do sada su izbjegavali svaki kontakt s civilizacijom. Neki istrazivaci smatraju da zagonmetni Yanomani, zapravo, predstavljaju potomke legendarnih Amazonki!
Legendarni susret
Jedno izvjesce s osvajackog puta Aleksandra Makedonskog na Istok govori da je "negdje, u Maloj Aziji", makedonskog kralja posjetila kraljica Amazonki, zvana Talestra, koja ...
[Vrh] Go down
Svjetloisjena
Legenda foruma CE-4
avatar

Female
Aquarius Dragon
Broj postova : 29065
Age : 53
Location : Zagreb
Registration date : 15.09.2007

PostajNaslov: Re: Mit o Amazonkama   uto sij 22, 2008 9:59 am

Zanimljiv tekst. Moram samo napomenuti da je gotovo nevjerojatno da Amazonke koje spominju starogrčki pisci imaju neke veze s Amazonkama iz Južne Amerike osim imena. Zapravo je uobičajeno u našoj kulturi svaku ženu ratnicu nazvati Amazonkom, to smo naslijedili od starih Grka kao termin za takvu muškarcima zastrašujuću pojavu :)

Nastavak teksta može se pročitati na OVIM STRANICAMA ako se učlanite.

Amazonka na starogrčkoj vazi:

[Vrh] Go down
zvezda
Guardian
avatar

Female
Capricorn Rooster
Broj postova : 3244
Age : 36
Location : Gore
Registration date : 23.09.2007

PostajNaslov: Re: Mit o Amazonkama   sri sij 23, 2008 6:14 pm

Hvala na dodatku... :) *
[Vrh] Go down
vladimir
banned


Male
Taurus Dog
Broj postova : 10694
Age : 47
Location : Paris
Registration date : 19.09.2007

PostajNaslov: Re: Mit o Amazonkama   pet svi 02, 2008 4:25 pm

[Vrh] Go down
Michael Wittmann
Pračovjek
avatar

Male
Scorpio Broj postova : 2443
Age : 126
Location : Heidenheim
Registration date : 24.05.2009

PostajNaslov: Re: Mit o Amazonkama   uto svi 26, 2009 8:05 pm

jedino dobro sto kad su amazonke zarobljavale muskarce te muskarce nisu ubijale zubo
[Vrh] Go down
zvezda
Guardian
avatar

Female
Capricorn Rooster
Broj postova : 3244
Age : 36
Location : Gore
Registration date : 23.09.2007

PostajNaslov: Re: Mit o Amazonkama   sri svi 27, 2009 11:12 pm

Siguran???... ;)
Kao da bi poživeli da nam o tome ispričaju... :) *

_________________
"...ja sam Bog, ja sam junak, ja sam filozof, ja sam Đavo i ja sam svet, a to je zamoran način da se kaže da ne postojim."
[Vrh] Go down
Michael Wittmann
Pračovjek
avatar

Male
Scorpio Broj postova : 2443
Age : 126
Location : Heidenheim
Registration date : 24.05.2009

PostajNaslov: Re: Mit o Amazonkama   sri svi 27, 2009 11:49 pm

zvezda je napisao/la:
Siguran???... ;)
Kao da bi poživeli da nam o tome ispričaju... :) *
pa sta mislis kako su se raznozavale amazonke zubi
zarobljene muskarce nisu ubijali, nego su umirali od isprljenosti od sex zubi
[Vrh] Go down
Berny_Sinara
Pračovjek
avatar

Female
Sagittarius Snake
Broj postova : 2704
Age : 28
Location : Zagreb :D
Registration date : 24.02.2009

PostajNaslov: Re: Mit o Amazonkama   čet svi 28, 2009 12:28 am

amazonke su zakon :D
[Vrh] Go down
Michael Wittmann
Pračovjek
avatar

Male
Scorpio Broj postova : 2443
Age : 126
Location : Heidenheim
Registration date : 24.05.2009

PostajNaslov: Re: Mit o Amazonkama   čet svi 28, 2009 1:05 am

haha, bar bih umreo lepom smrcu :)
[Vrh] Go down
Svjetloisjena
Legenda foruma CE-4
avatar

Female
Aquarius Dragon
Broj postova : 29065
Age : 53
Location : Zagreb
Registration date : 15.09.2007

PostajNaslov: Re: Mit o Amazonkama   pet svi 29, 2009 12:08 am

Stayter je napisao/la:
haha, bar bih umreo lepom smrcu :)

Ne bi, kažu da su bile okrutne, krvoločne i bez trunke ljubavi prema muškom rodu face
[Vrh] Go down
Michael Wittmann
Pračovjek
avatar

Male
Scorpio Broj postova : 2443
Age : 126
Location : Heidenheim
Registration date : 24.05.2009

PostajNaslov: Re: Mit o Amazonkama   pet svi 29, 2009 12:10 am

Svjetloisjena je napisao/la:
Stayter je napisao/la:
haha, bar bih umreo lepom smrcu :)

Ne bi, kažu da su bile okrutne, krvoločne i bez trunke ljubavi prema muškom rodu face
da to je istina, ali nebi stigle da me ubiju tj nebi stigle nikoga jer bi umreo od umora zubi
[Vrh] Go down
Gea
Moderator
avatar

Female
Scorpio Snake
Broj postova : 10250
Age : 28
Location : Iznad Oblaka
Registration date : 21.04.2009

PostajNaslov: Re: Mit o Amazonkama   sub svi 30, 2009 12:36 am

meni je gadno ono s grudima...

_________________
I never lose myself because I never found me
[Vrh] Go down
Michael Wittmann
Pračovjek
avatar

Male
Scorpio Broj postova : 2443
Age : 126
Location : Heidenheim
Registration date : 24.05.2009

PostajNaslov: Re: Mit o Amazonkama   sub svi 30, 2009 12:37 am

Gea je napisao/la:
meni je gadno ono s grudima...
to se je samo pricalo da rade, ja ne verujem da su to radile..
[Vrh] Go down
Gea
Moderator
avatar

Female
Scorpio Snake
Broj postova : 10250
Age : 28
Location : Iznad Oblaka
Registration date : 21.04.2009

PostajNaslov: Re: Mit o Amazonkama   sub svi 30, 2009 12:41 am

ne znam, ratnicama bi to po prilično smetlo, a tako i onako mit o njima ih ne prikazuje kao brižne majke

_________________
I never lose myself because I never found me
[Vrh] Go down
Michael Wittmann
Pračovjek
avatar

Male
Scorpio Broj postova : 2443
Age : 126
Location : Heidenheim
Registration date : 24.05.2009

PostajNaslov: Re: Mit o Amazonkama   sub svi 30, 2009 12:44 am

Gea je napisao/la:
ne znam, ratnicama bi to po prilično smetlo, a tako i onako mit o njima ih ne prikazuje kao brižne majke
one su vecinom koristile koplja, jedino zene koje su koristile lukove i strele su imale taj problem ali od 20 strelaca samo je 1 trebala to da uradi...
[Vrh] Go down
Gea
Moderator
avatar

Female
Scorpio Snake
Broj postova : 10250
Age : 28
Location : Iznad Oblaka
Registration date : 21.04.2009

PostajNaslov: Re: Mit o Amazonkama   sub svi 30, 2009 12:55 am

ma i u trčanju i borbi prsa o prsa, nisu tada imali današnje sportske grudnjake :P

_________________
I never lose myself because I never found me
[Vrh] Go down
Michael Wittmann
Pračovjek
avatar

Male
Scorpio Broj postova : 2443
Age : 126
Location : Heidenheim
Registration date : 24.05.2009

PostajNaslov: Re: Mit o Amazonkama   sub svi 30, 2009 12:59 am

nema to veze, uglavnom u juznoj americi su bile zene koje su prve masovno silovale :zubo
[Vrh] Go down
Svjetloisjena
Legenda foruma CE-4
avatar

Female
Aquarius Dragon
Broj postova : 29065
Age : 53
Location : Zagreb
Registration date : 15.09.2007

PostajNaslov: Re: Mit o Amazonkama   sub svi 30, 2009 10:01 pm

Stayter je napisao/la:
nema to veze, uglavnom u juznoj americi su bile zene koje su prve masovno silovale :zubo

U Južnoj Americi? Amazonke su iz grčkog mita, ne znam za ovo što spominješ, daj pojasni malo :)
[Vrh] Go down
Michael Wittmann
Pračovjek
avatar

Male
Scorpio Broj postova : 2443
Age : 126
Location : Heidenheim
Registration date : 24.05.2009

PostajNaslov: Re: Mit o Amazonkama   sub svi 30, 2009 11:49 pm

Svjetloisjena je napisao/la:
Stayter je napisao/la:
nema to veze, uglavnom u juznoj americi su bile zene koje su prve masovno silovale :zubo

U Južnoj Americi? Amazonke su iz grčkog mita, ne znam za ovo što spominješ, daj pojasni malo :)
moja greska..
[Vrh] Go down
Berny_Sinara
Pračovjek
avatar

Female
Sagittarius Snake
Broj postova : 2704
Age : 28
Location : Zagreb :D
Registration date : 24.02.2009

PostajNaslov: Re: Mit o Amazonkama   uto lip 02, 2009 5:12 pm

Amazonke su mozda bas bile brizne majke :D al opake ratnice? Nes kao Lavica kada cuva mlade :)
[Vrh] Go down
Svjetloisjena
Legenda foruma CE-4
avatar

Female
Aquarius Dragon
Broj postova : 29065
Age : 53
Location : Zagreb
Registration date : 15.09.2007

PostajNaslov: Re: Mit o Amazonkama   uto lip 02, 2009 9:14 pm

Berny, pročitaj malo uvodni post, jest da je dug, ali isplati se :)
[Vrh] Go down
Mystica
Višestanični organizam


Male
Taurus Goat
Broj postova : 51
Age : 38
Registration date : 27.05.2009

PostajNaslov: Re: Mit o Amazonkama   ned ruj 27, 2009 5:45 pm

Jedino Grci imaju zapise o Amazonkama , a to je zato šta su takve skupine i živjele po šumama Grčke u davna vremena.

Leaving aside the mythology, the Amazons did exist. It was a tribe of independent women who were scattered throughout Greece.

They lived for a thousand years in the forested areas of this country, and rarely saw them off cliffs or by the sea.

It is true that to cut off one of her breasts to better manage the bow and arrow, but he pressed fiber for us to bother them to use their weapons.

With regard to taking prisoners to the men and then killed them using them to procreate, it is true, but did so primarily to make themselves known not hiding.

Phobia were not man, but who considered it an be weaker and inferior to them, so they would not admit his supremacy.

They became two thousand and existed for about a millennium.
[Vrh] Go down
tomi
Pračovjek
avatar

Male
Libra Goat
Broj postova : 2381
Age : 26
Location : Zagreb
Registration date : 22.08.2009

PostajNaslov: Re: Mit o Amazonkama   pon ruj 28, 2009 12:14 am

Prafeministkinje :D
[Vrh] Go down
Sponsored content
PostajNaslov: Re: Mit o Amazonkama   

[Vrh] Go down
 
Mit o Amazonkama
[Vrh] 
Stranica 1 / 1.

Permissions in this forum:Ne moľeą odgovarati na postove.
 ::  Misterije i neobjašnjivi fenomeni :: Alternativna povijest-
Forum(o)Bir: