Početna stranicaPortalPretraľnikLatest imagesRegistracijaLogin

Siddhi

Go down 
4 posters
Autor/icaPoruka
Svjetloisjena
Legenda foruma CE-4
Svjetloisjena

Female
Aquarius Dragon
Broj postova : 29065
Registration date : 15.09.2007

Siddhi Empty
PostajNaslov: Siddhi   Siddhi Icon_minitimesub stu 15, 2008 9:59 am

Budući da na forumu ima dosta članova zainteresiranih za levitaciju, telekinezu i slične pojave koje uglavnom smatramo čudima (dakle nečim što prkosi poretku stvari kako ga mi trenutno vidimo), mislim da ne bi bilo loše da se malo pogleda što nam Istok može reći o tim pojavama. Zanimljivo je da se siddhi smatraju sposobnostima duše koja je kroz mnoga utjelovljenja dospjela do petog stupnja duhovnog razvoja (ima ih sedam inače). Mnogi misle da su čuda znak visoke razvijenosti neke osobe, no to može biti i varka jer čovjek koji nije dostigao potpuno oslobođenje od karmičkih spona sa svijetom zapravo može ta čuda koja mu dođu u jednom trenutku i zlorabiti. Zato učitelji često preporučuju svojim učenicima da se na pojavu siddhi uopće ne obaziru jer su oni samo "nuspojava" meditativne prakse. No ljudi smo i činjenica je da nas čuda oduševljavaju kao igračke malu djecu. Ona su na neki način obećanje onoga što će se svakome od nas putnika jednom dogoditi. Mnogim ljudima čuda su dokaz postojanja Boga i više stvarnosti od one u kojoj živimo.

Citat :
Siddhi (Sanskrit:सिद्धिः; siddhiḥ) is a Sanskrit word that literally means "perfection", "accomplishment", "attainment", or "success".[1] It is also used as a term for spiritual power (or psychic ability). The term is used in that sense in Hinduism and Tantric Buddhism. These spiritual powers supposedly vary from relatively simple forms of clairvoyance to being able to levitate, to be present at various places at once, to become as small as an atom, to materialize objects, to have access to memories from past lives, and more.

Ovdje dakle nabraja vidovitost, levitaciju, bilokaciju, mogućnost smanjivanja do veličine atoma, materijalizaciju predmeta, sjećanja na prošle živote i još toga.

Sve je ukratko razrađeno OVDJE odakle je uzet i gornji citat.

Mnogi koji dođu do visokog stupnja razvoja, svoja čuda ne pokazuju u javnosti niti ih inače koriste. Najpoznatija osoba koja danas namjerno pokazuje siddhi bez zadrške je Sai Baba koji kaže da ljudima daje ono što oni žele dobiti kako bi im on dao ono što im želi dati - dakle pomoć na duhovnom putu. Ima jako različitih mišljenja o njegovom životu i radu, ali činjenica je da njegova čuda kao što su materijalizacije koje izvodi u velikom broju i svakodnevno dosad nitko nije uspješno osporio.

Svima koje zanimaju čuda ove vrste preporučujem da pročitaju Autobiografiju jednog jogija od Paramahanse Yoganande - u njoj je sve tako jednostavno opisano kao za djecu, a može se i čitati kao bajkovita priča. Pa kad nam kasnije dođe do svijesti da možda ipak nije samo priča...
[Vrh] Go down
Cico
PraGlodavac
Cico

Male
Aquarius Tiger
Broj postova : 839
Registration date : 11.10.2008

Siddhi Empty
PostajNaslov: Re: Siddhi   Siddhi Icon_minitimesub stu 15, 2008 12:20 pm

da, gledao sam to na Rubu znanosti jednom o dusevnom razvoju do nekih odredjenih stupnjeva..

mislim, ako se ne varam, obican covjek moze doci do 2. stupnja, a to je kad spavamo..
[Vrh] Go down
Svjetloisjena
Legenda foruma CE-4
Svjetloisjena

Female
Aquarius Dragon

Siddhi Empty
PostajNaslov: Re: Siddhi   Siddhi Icon_minitimesub stu 15, 2008 12:29 pm

Mislim da nijedan čovjek nije "običan" :)

Sve je pitanje vremena (i to samo dok silom prilika živimo u linearnom vremenu)
[Vrh] Go down
Cico
PraGlodavac
Cico

Male
Aquarius Tiger

Siddhi Empty
PostajNaslov: Re: Siddhi   Siddhi Icon_minitimesub stu 15, 2008 12:33 pm

Svjetloisjena je napisao/la:
Mislim da nijedan čovjek nije "običan" :)

pod tim 'obican' mislim da je razlicit od ljudi koji svjesno mogu radit dusevna cuda..

npr, mi nismo svjesni kad nam dusa napusti tijelo dok spavamo, a to nam se dogadja svaku noc..

Neko dvoje brazilaca to cak i svijesno naprave (odnosno jedan brazilac i brazilka) bilo na Rubu znanosti :cheers:
[Vrh] Go down
Svjetloisjena
Legenda foruma CE-4
Svjetloisjena

Female
Aquarius Dragon

Siddhi Empty
PostajNaslov: Re: Siddhi   Siddhi Icon_minitimesub stu 15, 2008 12:39 pm

A ja sam gornjom rečenicom mislila da svaki čovjek ima, ukoliko je zdrav, predispozicije da se razvije barem iznad tog drugog stupnja, a neki i puno više. Sve je to stvoreno za učenje, možda zubi
[Vrh] Go down
Cico
PraGlodavac
Cico

Male
Aquarius Tiger

Siddhi Empty
PostajNaslov: Re: Siddhi   Siddhi Icon_minitimesub stu 15, 2008 12:49 pm

Svjetloisjena je napisao/la:
A ja sam gornjom rečenicom mislila da svaki čovjek ima, ukoliko je zdrav, predispozicije da se razvije barem iznad tog drugog stupnja, a neki i puno više. Sve je to stvoreno za učenje, možda zubi

pa ukoliko je zdrav, mozda su i retardirane osobe dusevno razvijenije od nas, mozda oni drukcije i rezvijenije vide svijet od nas, a mi to ne znamo..
[Vrh] Go down
Merkurica
Čovjek
Merkurica

Female
Capricorn Cat
Broj postova : 3886
Registration date : 24.12.2007

Siddhi Empty
PostajNaslov: Re: Siddhi   Siddhi Icon_minitimesub stu 15, 2008 12:52 pm

Cico je napisao/la:

npr, mi nismo svjesni kad nam dusa napusti tijelo dok spavamo, a to nam se dogadja svaku noc..
da ne misliš možda na astralno tijelo?
[Vrh] Go down
Cico
PraGlodavac
Cico

Male
Aquarius Tiger

Siddhi Empty
PostajNaslov: Re: Siddhi   Siddhi Icon_minitimesub stu 15, 2008 12:55 pm

kako mislis astralno?
[Vrh] Go down
Merkurica
Čovjek
Merkurica

Female
Capricorn Cat

Siddhi Empty
PostajNaslov: Re: Siddhi   Siddhi Icon_minitimesub stu 15, 2008 1:40 pm

Cico je napisao/la:
kako mislis astralno?
osim fizičkog tijela (i još nekih drugih zubo ) imamo i astralno tijelo. ono se ponekad spontano odvaja od fizičkog tijela, npr. kada doživimo šok, u snu se također navodno odvaja, a može se takvo odvajanje i istrenirati raznim vježbama. odvajanje astralnog tijela od fizičkog zove se astralna projekcija. međutim, valjda ne dolazi do potpunog odvajanja, nego su astralno i fizičko povezani srebrnom niti.
ap je opasna za one koji ne znaju što rade i koji nisu dovoljno informirani i pripremljeni za sve ono što mogu susresti na suptilnijim nivoima postojanja.
[Vrh] Go down
Cico
PraGlodavac
Cico

Male
Aquarius Tiger

Siddhi Empty
PostajNaslov: Re: Siddhi   Siddhi Icon_minitimesub stu 15, 2008 2:13 pm

merkurica je napisao/la:
Cico je napisao/la:
kako mislis astralno?
osim fizičkog tijela (i još nekih drugih zubo ) imamo i astralno tijelo. ono se ponekad spontano odvaja od fizičkog tijela, npr. kada doživimo šok, u snu se također navodno odvaja, a može se takvo odvajanje i istrenirati raznim vježbama. odvajanje astralnog tijela od fizičkog zove se astralna projekcija. međutim, valjda ne dolazi do potpunog odvajanja, nego su astralno i fizičko povezani srebrnom niti.
ap je opasna za one koji ne znaju što rade i koji nisu dovoljno informirani i pripremljeni za sve ono što mogu susresti na suptilnijim nivoima postojanja.

pametna cura confused

da, vjerovatno su na to mislili...
al jel to astralno tijelo u biti nas duh?
[Vrh] Go down
Merkurica
Čovjek
Merkurica

Female
Capricorn Cat

Siddhi Empty
PostajNaslov: Re: Siddhi   Siddhi Icon_minitimesub stu 15, 2008 3:13 pm

Cico je napisao/la:

al jel to astralno tijelo u biti nas duh?
oprosti što tek sad odgovaram. bolesna sam, ležim u krevetu, pa povremeno sjednem za komp.

zapravo, nemaš pojma kako si mi teško pitanje postavio. i vrlo vjerojatno si ga postavio krivoj osobi s obzirom na količinu sumnje koju imam u odnosu na spoznaje koje se tiču duhovnosti.
ja ti mogu reći svoje viđenje duha, te različitih razina našeg postojanja, ali molim te shvati da su to moji osobni uvidi i nemoj ih uzimati kao konačnu istinu.
odgovore na svoja pitanja ipak ćeš morati sam pronaći. hug

kao što sam ti već napisala, nemamo samo fizičko tijelo, nego još nekoliko njih, a među tih nekoliko su mentalno i eterično/astralno tijelo.
iznad svih njih izdvojila bih još jedno koje ne znam kako bih nazvala. rofl2
nazovimo ga čistim duhom.
svako od tih tijela ima drugačiju gustoću, pa je tako mentalno najsuptilnije, zatim slijedi eterično i na kraju fizičko kao najgušće.
mentalno bi odgovaralo ideji, eterično/astralno osjećaju, a fizičko materiji.
kako bi bolje shvatio funkcioniranje tih tijela, poslužit ću se sobom kao primjerom.
na primjer, danas ležim jer imam grčeve maternice. to je već fizička manifestacija nečega što ne štima na mojoj osjećajnoj razini (astralno tijelo), a do osjećajne razine došlo je preko mentalne razine (mentalno tijelo).
u tu svrhu služe i različite alternativne tehnike liječenja jer nam ne liječe samo tijelo, nego i dušu, a potom duh.

astralno tijelo ne bih nazvala našim duhom. duh bi odgovarao intelektu, ali bio bi iznad mentalnog tijela. dakle, duh ne izjednačavam s mentalnim tijelom, iako imaju sličnu funkciju. astralno tijelo ne bih nazvala niti našom dušom, ali rekla bih da je ono moguća razina naše duše.

eto, to su nekakva moja razmišljanja.
[Vrh] Go down
Svjetloisjena
Legenda foruma CE-4
Svjetloisjena

Female
Aquarius Dragon

Siddhi Empty
PostajNaslov: Re: Siddhi   Siddhi Icon_minitimesub stu 15, 2008 3:47 pm

Cico, ono gore nije mišljeno kako si interpretirao dalje. Preporučujem ti da pročitaš onu knjigu koju sam u prvom postu spomenula, sve je u njoj vrlo jednostavno i kroz priče objašnjeno, i siddhi i astral i još puno drugih stvari, ukoliko je pročitaš do kraja.
[Vrh] Go down
Cico
PraGlodavac
Cico

Male
Aquarius Tiger

Siddhi Empty
PostajNaslov: Re: Siddhi   Siddhi Icon_minitimesub stu 15, 2008 6:56 pm

[quote="merkurica"]
Cico je napisao/la:

odgovore na svoja pitanja ipak ćeš morati sam pronaći. hug

ovo mi se svidja, kao ono:
"Neo ja ti mogu samo pokazat vrata, ti samo moras proci kroz njih"

ok thx, SiS mozda i procitam tu knjigu :)
[Vrh] Go down
Svjetloisjena
Legenda foruma CE-4
Svjetloisjena

Female
Aquarius Dragon

Siddhi Empty
PostajNaslov: Re: Siddhi   Siddhi Icon_minitimesub stu 15, 2008 7:02 pm

Svi ljudi sami prolaze kroz sva iskustva, ali su toga rijetko svjesni. Ali možemo jedni drugima pomoći i ubrzati razvoj. Ukoliko smo na to spremni. Bilo bi mi drago da nastavimo ovdje razgovarati o čudesnim moćima. Vjerujemo li u njih, jesmo li skeptični, zašto vjerujemo ili ne vjerujemo. Jesmo li možda bili svjedocima nekom od čuda. Isus je rekao svom učeniku Tomi koji nije povjerovao da je on uskrsnuo dok ga nije vidio i stavio prste u rane od čavala: Povjerovao si jer si vidio. Blaženi oni koji ne vidješe, ali povjerovaše. Možemo li, dakle, vjerovati u čuda i ako ih ne vidimo svojim očima...
[Vrh] Go down
Merkurica
Čovjek
Merkurica

Female
Capricorn Cat

Siddhi Empty
PostajNaslov: Re: Siddhi   Siddhi Icon_minitimesub stu 15, 2008 7:34 pm

@Svjetlo, znam da si se osvrnula na Istok, ali čitala sam danas na netu nešto o daru govorenja jezicima. Ne znam koliko je izvor relevantan, ali evo što o tome kaže Zlatko Sudac na www.kapisrece.blog.hr:

"Dar jezika ima dvije ili tri grupe. Jedna je da osoba nije nikada učila znani jezik, ali je u mogućnosti govoriti taj jezik.
Druga je da osoba može govoriti stari, zaboravljeni hebrejski, aramejski ili drugi stari semitski jezik. I treći dar je tzv. brbljanje, kada osoba kroz Božju milost može govoriti tzv. anđeoski jezik. Ovaj dar se spominje u Svetom pismu.
Moramo biti vrlo oprezni s ovim darom zato što zlodusi također mogu koristiti dar jezika.
Jednom je bila grupa ljudi koji su molili u jezicima i to je snimljeno na kazetu. Osoba koja je imala dar tumačenja jezika je shvatila da su sve to bila prokletstva - huljenja i psovke protiv Boga."

Još jednom kažem, ti si se osvrnula na Istok, no čuda se, kao što si napisala, događaju kao posljedica meditativnih stanja, a ona su poželjan i sastavni dio duhovnog života svake osobe koja želi napredovati u tom pogledu.
Meni je eto, glosolalija, nešto me strašno fascinira. Dok u ostala čuda pomalo sumnjam, u glosolaliju zaista vjerujem.
[Vrh] Go down
Svjetloisjena
Legenda foruma CE-4
Svjetloisjena

Female
Aquarius Dragon

Siddhi Empty
PostajNaslov: Re: Siddhi   Siddhi Icon_minitimesub stu 15, 2008 8:00 pm

Pa to sam i ja željela spomenuti, uživo sam čula čovjeka koji je govorio jezicima, to se smatra darom Duha Svetoga. A vlč. Zlatko Sudac navodno ima dar bilokacije - istovremeno je bio na dva mjesta. Mnogi kršćanski sveci mogli su levitirati. No kad na ovom forumu ili drugdje spomeneš takve stvari, obično se počne raspravljati o crkvi umjesto o temi pa sam posudila trenutno manje osjetljiv i valjda atraktivniji Istok, a ovo sam htjela kasnije "podmetnuti" zubi

Sad sam na odlasku, imam mjesečni susret sa ženskama na kavi, ali vratit ću se relativno rano pa se još javim i ovdje mase
[Vrh] Go down
Alpha
Admin
Alpha

Female
Aries Goat
Broj postova : 29076
Registration date : 30.09.2007

Siddhi Empty
PostajNaslov: Re: Siddhi   Siddhi Icon_minitimened stu 16, 2008 11:09 am

Cula sam za Sudca i bilokaciju. Mislim da vjeroispovjest nema veze u duhovnom napreku...tj. da je svaka vjera ili put koji odaberemo za duhovni razvoj dovoljno dobar da njime dojdemo do cilja ako se tome zbilja predamo...
[Vrh] Go down
Svjetloisjena
Legenda foruma CE-4
Svjetloisjena

Female
Aquarius Dragon

Siddhi Empty
PostajNaslov: Re: Siddhi   Siddhi Icon_minitimened stu 16, 2008 11:10 am

Naravno da nema veze. Samo kod nas se iz političkih razloga događa što se događa pa onda rasprava o duhovnosti lako završi u sasvim drugim vodama...

Evo da priupitam, upravo sam se vratila sa sv. mise. Osjećaš li ti koji čitaš ove riječi nelagodu? Ako da, onda je to objašnjenje gornje tvrdnje.

Btw, molim ne odgovarati meni na pitanje, samo sebi zubo

A postoji za to još jedan razlog. O njemu možda otvorim temu.
[Vrh] Go down
Sponsored content

Siddhi Empty
PostajNaslov: Re: Siddhi   Siddhi Icon_minitime

[Vrh] Go down

Siddhi
[Vrh] 
Stranica 1 / 1.