| Nebeski show - konjunkcija nebeskih objekata | |
|
+7kety6 Cico Annon Imus Svjetloisjena Daenerys floridana Legionar 11 posters |
|
Autor/ica | Poruka |
---|
Svjetloisjena Legenda foruma CE-4
Broj postova : 29065 Age : 59 Location : Zagreb Registration date : 15.09.2007
| Naslov: Re: Nebeski show - konjunkcija nebeskih objekata sri pro 03, 2008 6:25 pm | |
| A da stavimo Tko je gledao... nebeski show, kako predlaže Legionar? | |
|
| |
Legionar Moderni čovjek
Broj postova : 8711 Age : 30 Location : Negdje u mislima Registration date : 27.07.2008
| Naslov: Re: Nebeski show - konjunkcija nebeskih objekata sri pro 03, 2008 7:20 pm | |
| Ok Svjetloisjena Floridana, ali mi tu govorimo o giganstskim silama za naš pojam tako da ne možemo zanimariti niti jedan utjecaj, no siguran sam da je djelovalo na plime zato je piše da je Zemlja sigurna od kometa radi Jupiterove gravitacije | |
|
| |
Svjetloisjena Legenda foruma CE-4
Broj postova : 29065 Age : 59 Location : Zagreb Registration date : 15.09.2007
| Naslov: Re: Nebeski show - konjunkcija nebeskih objekata sri pro 03, 2008 7:22 pm | |
| Pa neka Alpha stavi ako se slaže, ja se ne bih htela mešat, trenutno | |
|
| |
Blizzard Superforumaš CE-4
Broj postova : 15088 Age : 34 Registration date : 01.10.2007
| Naslov: Re: Nebeski show - konjunkcija nebeskih objekata sri pro 03, 2008 9:03 pm | |
| - legionar je napisao/la:
Floridana, ali mi tu govorimo o giganstskim silama za naš pojam tako da ne možemo zanimariti niti jedan utjecaj, no siguran sam da je djelovalo na plime zato je piše da je Zemlja sigurna od kometa radi Jupiterove gravitacije Da, pričamo o gigantskim silama, ali isto tako pričamo o ogromnim udaljenostima među objektima. Gravitacijska sila među 2 mase pada sa kvadratom udaljenosti, ali isto tako ovisi i o masama objekata. Za gravitacijsku silu ima formula F = GMm / r^2. Kao omjer sile Zemlja-Mjesec i sile Zemlja-Jupiter (masa Zemlje je m) dobi se omjer M (Mjesec) * d^2 (Zemlja-Jupiter) / M (Jupiter) * d^2 (Zemlja-Mjesec) Uvrštavanjem podataka u slučaju kada je Zemlja za Jupiter u donjoj konjnkciji, dobi se omjer F (Mjesec-Zemlja) / F (Jupiter-Zemlja) je približno 101. Za Veneru se dobi omjer od 201. Jačina plimne sile ovisi i o udaljenosti, pa se dobivena vrijednost podijeli sa omjerom udaljenosti među tijelima. Udaljenost Mjeseca je oko 0.0026 a.j. dok je Jupitera 4.204. Omjer jest 0.0006. Ako podijelimo omjer između sila Mjesec-Zemlja i Zemlja-Jupiter, dobi se vrijednost od oko 101 puta. Ako pak to podijelimo sa omjerom udaljenosti Zemlja-Mjesec i Zemlja-Jupiter, dobi se omjer plimnih sila Mjesec-Zemlja i Jupiter-Zemlja, a iznosi oko 168 300 puta. Za omjer plimne sile Mjesec-Zemlja i Venera-Zemlja dobi se omjer oko 23 183 puta. Plimni utjecaj Venere na Zemlju je daleko veći nego utjecaj Jupitera na Zemlju. Sunce pak na Zemlju djeluje oko 180 puta jačom silom nego Mjesec, no kako je Sunce oko 385 puta dalje, tako je plimna sila Mjeseca duplo jača od plimne sile Sunca. Ako bih ove rezultate pretvorio u omjere, ako si uzmem da je plimni utjecaj Mjeseca na Zemlju = 1, tada je plimni utjecaj Sunca = 0.5, Venere = 0.000043 i Jupitera 0.000006. U situaciji konjunkcije to bi bio zbroj, a iznosio bi 1.000049 što je i dalje približno 1. Veoma je važno uzeti u obzir udaljenost objekata od nas. Jupiter ima puno jači gravitacijski utjecaj od Mjeseca, ali nam je predaleko da bismo to osjetili. S druge pak strane kometi priđu Jupiteru dovoljno da ih Jupiter skrene sa putanje, no to skretanje s putanje može isto tako ugroziti Zemlju, ne ju nužno spasiti. | |
|
| |
Legionar Moderni čovjek
Broj postova : 8711 Age : 30 Location : Negdje u mislima Registration date : 27.07.2008
| Naslov: Re: Nebeski show - konjunkcija nebeskih objekata sri pro 03, 2008 9:52 pm | |
| Da, no plimna sila isto pada s kubom udaljenosti, jesi li to uračunala?
Što ti je d^2? Misliš na r^2?
Uostalom, kada bi Jupiter i Venera djelovali ma i desetinu kao Mjesec, to bi bile katastrofične plime!
Samo što Jupiter djeluje i kada nema i kada ima konjukcije pa se sile zbrajaju preko pitagorinog poučka pa je zbroj sila puno manji nego kada su se vektori tako lijepo posložili kao jučer. Ove malo veće plime su upravo radi te konjukcije, radi onih 0.00005% jer, ponavljam, sile su gigantske tako da niti to nije zanemarivo.
Zato i nastaju takve plime.
P.S. Svaka čast na trudu.
Uostalom, ti si meni računala za utjecaj gravitacije (nemam podatke, formule poznajem pa ću ti vjerovati na riječ), a plimna sila će biti ČAK i manja od ovog omjera.
U Svemiru takvi mali omjeri NISU zanemarivi | |
|
| |
ThE_IMMORTAL Majmun
Broj postova : 1324 Age : 33 Location : Evanescence Croatia Registration date : 18.09.2007
| Naslov: Re: Nebeski show - konjunkcija nebeskih objekata sri pro 03, 2008 10:32 pm | |
| vidio sam, bas je neobicno. nazalost nisam slikao, a ionako se ne bi vidjelo | |
|
| |
kety6 Višestanični organizam
Broj postova : 79 Age : 30 Registration date : 14.09.2008
| Naslov: Re: Nebeski show - konjunkcija nebeskih objekata sri pro 03, 2008 11:14 pm | |
| same pohvale jako ste to ljepo izracunali.. | |
|
| |
Legionar Moderni čovjek
| Naslov: Re: Nebeski show - konjunkcija nebeskih objekata čet pro 04, 2008 1:01 am | |
| - kety6 je napisao/la:
- same pohvale jako ste to ljepo izracunali..
to stvarno nije komplicirano. imaš formulu F g=GmM/r^2 Dalje se samo uvrštava | |
|
| |
| Naslov: Re: Nebeski show - konjunkcija nebeskih objekata čet pro 04, 2008 2:53 am | |
- Da, no plimna sila isto pada s kubom udaljenosti, jesi li to uračunala?
Uračunao. - Citat :
- Što ti je d^2? Misliš na r^2?
Oznaka sama po sebi nije toliko bitna, bitno je znati što se radi bez obzira na oznake. d sam uzeo kao međusobnu udaljenost. - Citat :
- Uostalom, kada bi Jupiter i Venera djelovali ma i desetinu kao Mjesec, to bi bile katastrofične plime!
I pišem cijelo vrijeme da je utjecaj Venere i Jupitera naspram Mjeseca zanemariv. Ipak se radi o petoj decimali. - Citat :
- Samo što Jupiter djeluje i kada nema i kada ima konjukcije pa se sile zbrajaju preko pitagorinog poučka pa je zbroj sila puno manji nego kada su se vektori tako lijepo posložili kao jučer.
Ove malo veće plime su upravo radi te konjukcije, radi onih 0.00005% jer, ponavljam, sile su gigantske tako da niti to nije zanemarivo. Mogao sam i zakomplicirati situaciju uvrštavajući vektore u račun, tada bi formula izgledala ovako F= (-GmM / r^3) * vektor r Nisam htio komplicirati, nego sam uzeo sasvim jednostavan slučaj tako da bude više-manje jasno o čemu pričam. I opet sile nisu tako gigantske, a tih 0.005% uračunaj u visinu plime... Uostalom zbog eliptičnosti staze Mjeseca oko Zemlje, u slučaju kada je najbliži i najdalji razlika plime i oseke je možda i do 100 puta veća nego u slučaju konjunkcije. - Citat :
- P.S. Svaka čast na trudu.
Uostalom, ti si meni računala za utjecaj gravitacije (nemam podatke, formule poznajem pa ću ti vjerovati na riječ), a plimna sila će biti ČAK i manja od ovog omjera. Ovo što sam računao je dječja igra, nisam niti formule pisao... To nije precizan rezultat, ali je donekle ispravan. Uostalom podatke lako nabaviš pa sam izračunaj. Možeš i usporediti dobivene rezultate sa stvarnim, vidjet ćeš da odstupanja nisu velika. - Citat :
- U Svemiru takvi mali omjeri NISU zanemarivi
Ponekad se priča o zanemarivosti. Ovaj utjecaj Jupitera i Venere na Zemlju nikako nije zanemariv gledano po brojkama jer u svemiru postoje veoma male, ali veoma značajne vrijednosti. S druge strane ovaj slučaj je zanemariv ako se gleda po plimi, jer utjecaj tih objekata na plimu na Zemlji je daleko manji nego utjecaj Mjeseca na iste s obzirom na apogej i perigej. Možeš reći da je utjecaj Orionove maglice na nas zanemariv, no ako se to uspoređuje sa utjecajem daleke zvijezde na nas, tada to nikako nije zanemarivo. Ovisi na koji način se gleda na stvari. | |
|
| |
| Naslov: Re: Nebeski show - konjunkcija nebeskih objekata čet pro 04, 2008 12:53 pm | |
| Promijenio sam naslov ove teme s ciljem da u nju stavljamo još takvih sličnih pojava kojih bude, pa da stalno ne otvaramo novu temu, imamo ovu. Ovaj naslov isto tako točnije opisuje o čemu je riječ zapravo. Nadam se da se svi slažu sa ovom idejom. | |
|
| |
kety6 Višestanični organizam
Broj postova : 79 Age : 30 Registration date : 14.09.2008
| Naslov: Re: Nebeski show - konjunkcija nebeskih objekata čet pro 04, 2008 10:57 pm | |
| meni odgovara... :bravo:heh | |
|
| |
Legionar Moderni čovjek
| Naslov: Re: Nebeski show - konjunkcija nebeskih objekata čet pro 04, 2008 11:07 pm | |
| - Procyon je napisao/la:
F= (-GmM / r^3) * vektor r
Ovu formulu s vektorima sam si baš danas izveo Meni nije jasno s kim se ja dopisujem, šta ti nisi bio floridana, a sada si muško Niš mi nije jasno! | |
|
| |
| Naslov: Re: Nebeski show - konjunkcija nebeskih objekata čet pro 04, 2008 11:12 pm | |
| | |
|
| |
Legionar Moderni čovjek
| Naslov: Re: Nebeski show - konjunkcija nebeskih objekata čet pro 04, 2008 11:44 pm | |
| Evo, napravio si dobar naslov. Znam o vektorima, ...ne znam, sve... Eh ja i moji paradoksi! | |
|
| |
| Naslov: Re: Nebeski show - konjunkcija nebeskih objekata pet pro 05, 2008 12:44 am | |
-
Evo, napravio si dobar naslov.
Hvala. Alpha je isto tako dala odličan naslov za temu, čak i bolji od mog, no kako si poželio vratiti na staro, ona se više nije htjela miješati u to... | |
|
| |
Alpha Admin
Broj postova : 29076 Age : 45 Registration date : 30.09.2007
| Naslov: Re: Nebeski show - konjunkcija nebeskih objekata pon pro 08, 2008 2:30 pm | |
| Hvala Omega Inace, ova konjunkcija koju smo imali prilike vidjeti u noci 01.12.08....Venera, Jupiter i Mjesec...ce nam iduci puta biti ovako vidljiva 18.11.2052. Ostale prilike kada ce oni biti u slicnom polozaju, a prije 2052., ce se desavati tijekom svijetlog dijela dana tako da nam nece biti vidljive... | |
|
| |
Alpha Admin
Broj postova : 29076 Age : 45 Registration date : 30.09.2007
| Naslov: Re: Nebeski show - konjunkcija nebeskih objekata pon pro 08, 2008 2:38 pm | |
| A Novu ce godinu Jupiter i Merkur cekati zajedno Na 31.12.2008. ta dva planeta biti ce biti prilicno blizu pa bude li vedro | |
|
| |
Legionar Moderni čovjek
| Naslov: Re: Nebeski show - konjunkcija nebeskih objekata pon pro 08, 2008 8:53 pm | |
| | |
|
| |
| Naslov: Re: Nebeski show - konjunkcija nebeskih objekata pon stu 09, 2009 5:12 pm | |
| Legi, još ne mogu vjerovati da si popušio foru u vezi ove izmjene imena Koliko vidim po podacima, sljedeći tranzit bude 5.-6. 6. 2012. Isto tako piše da će biti vidljiv za područja sa druge strane Zemlje, Pacifik, Australija, istočna Azija... Dakle, ako bude tako, tada se tranzit neće vidjeti od nas. Nakon toga je 2117. godine, opet neće biti vidljivo kod nas. 2125. bude vidljivo iz Evrope, pa tko planira biti robocop, moći će uživati u prizoru. Zadnji tranzit sam gledao preko tamnog papira sličnog onome koji se dobiva kada idemo na slikanje kostiju. Vidla se lijepa crna točkica na Suncu, čak i ne toliko sićušna koliko bih na prvi pogled procjenio... | |
|
| |
schmizzl PraGlodavac
Broj postova : 594 Age : 38 Location : Alnilam sys Registration date : 19.11.2009
| Naslov: Re: Nebeski show - konjunkcija nebeskih objekata sri pro 16, 2009 1:11 pm | |
| vidim ja da "Hrvatska ima znanje".. mi smo svi bili glupi... | |
|
| |
Legionar Moderni čovjek
| Naslov: Re: Nebeski show - konjunkcija nebeskih objekata sri pro 16, 2009 7:48 pm | |
| - Omega je napisao/la:
- Legi, još ne mogu vjerovati da si popušio foru u vezi ove izmjene imena
Koliko vidim po podacima, sljedeći tranzit bude 5.-6. 6. 2012. Isto tako piše da će biti vidljiv za područja sa druge strane Zemlje, Pacifik, Australija, istočna Azija... Dakle, ako bude tako, tada se tranzit neće vidjeti od nas.
Nakon toga je 2117. godine, opet neće biti vidljivo kod nas.
2125. bude vidljivo iz Evrope, pa tko planira biti robocop, moći će uživati u prizoru.
Zadnji tranzit sam gledao preko tamnog papira sličnog onome koji se dobiva kada idemo na slikanje kostiju. Vidla se lijepa crna točkica na Suncu, čak i ne toliko sićušna koliko bih na prvi pogled procjenio... Ne znam od kuda ovaj post, šta, kako, ali idući tranzit Venere će biti vidljiv s naših krajeva u samo jutro. Tranzit koji ćemo moći vidjeti taman će biti pri kraju i moći ćemo uživati ''tek'' u sat vremena tranzita. | |
|
| |
schmizzl PraGlodavac
Broj postova : 594 Age : 38 Location : Alnilam sys Registration date : 19.11.2009
| Naslov: Re: Nebeski show - konjunkcija nebeskih objekata čet pro 17, 2009 6:38 pm | |
| Legi... a kada će se to dogoditi? | |
|
| |
Legionar Moderni čovjek
| Naslov: Re: Nebeski show - konjunkcija nebeskih objekata čet pro 17, 2009 8:22 pm | |
| - schmizzl je napisao/la:
- Legi... a kada će se to dogoditi?
Sunce će 06.06.2012. u 5h i 13min izaći i od tada će to teoretski biti vidljivo. No budući da nam uvijek neke planine, drveće, kuće i sl. zaklanjaju pogled, trebat ćemo pričekati još neko vrijeme. Tranzit će trajati do 6:50h kada će se Sunce popesti dobrih 15,25° iznad horizonta. Zora je povoljno doba dana za lijepo vrijeme ljeti, tj. za mogućnost promatranja tranzita | |
|
| |
schmizzl PraGlodavac
| Naslov: Re: Nebeski show - konjunkcija nebeskih objekata pet pro 18, 2009 7:20 pm | |
| | |
|
| |
Legionar Moderni čovjek
| Naslov: Re: Nebeski show - konjunkcija nebeskih objekata pet pro 18, 2009 8:06 pm | |
| | |
|
| |
Sponsored content
| Naslov: Re: Nebeski show - konjunkcija nebeskih objekata | |
| |
|
| |
| Nebeski show - konjunkcija nebeskih objekata | |
|