Broj postova : 8711 Age : 30 Location : Negdje u mislima Registration date : 27.07.2008
Naslov: Rasprava o planetima ned pro 07, 2008 2:26 am
Ovo je topic na kojem čemo obrađivati svaki planet posebno i raspravljati o njemu.
Nema planeta u Sunčevom sustavu koji nije zanimljiv
Započinjemo s Merkurom
To je surov planet skoro bez atmosfere, s plinovima u tragovima koji se stalno otpuhuju u Svemir zbog Sunčevog vjetra EM nabijenih čestica.
Ima iznenađujuće veliku jezgru većinom od željeza i jako magnetsko polje za svoju veličinu. Možda se željezo i cink ne može taliti u njegovoj unutrašnjost pa to polje stvara otaljeni sumpor!
Dan na Merkuru traje jako dugo zato jer mu je rezonancija 3:2 - godina mu traje 1 i pol dan Revolucija mu traje 88 dana pa si vi mislite kolko mu traje noć! - toliko dugo da na području gdje je dan temperature sežu 400 i nešto °C, dok na strani gdje je noć i do -180°C
Posjetio ga je samo jedan od Mariner-a te snimio manje od 50% njegove površine.
Najvjerojatnije ima led na polovima na kojima je stalno sjena još iz vremena stvaranja Sunčeva sustava.
Merkur je još neistražen i upravo postojanje leda može nam pružiti zanimljive podatke o prošlosti Sunčeva sustava
Zadnja promjena: Legionar; sub lip 26, 2010 5:34 pm; ukupno mijenjano 1 put.
kety6 Višestanični organizam
Broj postova : 79 Age : 30 Registration date : 14.09.2008
Naslov: Re: Rasprava o planetima ned pro 07, 2008 2:32 am
po meni su jakoo zanimljivi saturnovi sateliti,ali naravno da je svaki planet zanimljiv posebi...
Legionar Moderni čovjek
Broj postova : 8711 Age : 30 Location : Negdje u mislima Registration date : 27.07.2008
Naslov: Re: Rasprava o planetima ned pro 07, 2008 2:32 am
Merkur se sa Zemlje može vidjeti samo u sumrak ili zoru zato jer je uvijek blizu Sunca
Zadnja promjena: legionar; ned pro 07, 2008 2:35 am; ukupno mijenjano 1 put.
Legionar Moderni čovjek
Naslov: Re: Rasprava o planetima ned pro 07, 2008 2:35 am
tranzit Merkura preko Sunca
Merkur vidljiv sa Zemlje
Snimio Mariner, po meni najljepšta slika Merkura
floridana Legenda foruma CE-4
Broj postova : 27984 Age : 62 Registration date : 22.09.2007
Naslov: Re: Rasprava o planetima ned pro 07, 2008 8:03 am
Merkur ima jednu zanimljivu pojavu. ako promatrate izlazak Sunca sa Merkura to će izgledati kao da Sunce izlazi, vraća se nazad i opet izlazi. ako budemn imala vremena ovih dana mogla bi napraviti gifić koji prikazuje ovu pojavu.
Svjetloisjena Legenda foruma CE-4
Broj postova : 29065 Age : 59 Location : Zagreb Registration date : 15.09.2007
Naslov: Re: Rasprava o planetima ned pro 07, 2008 3:52 pm
Čarolija je napisao/la:
Merkur ima jednu zanimljivu pojavu. ako promatrate izlazak Sunca sa Merkura to će izgledati kao da Sunce izlazi, vraća se nazad i opet izlazi. ako budemn imala vremena ovih dana mogla bi napraviti gifić koji prikazuje ovu pojavu.
Zvuči zanimljivo, daj stavi. Ali mi nije jasno zašto. Jest da je jako blizu Sunca, ali ipak, Sunce se pojavljuje s istočne strane, a zalazi na zapadnoj. Ili ne?
Naslov: Re: Rasprava o planetima pon pro 08, 2008 11:41 pm
nisam uspila napraviti gifić ali je zato filmić tu
ovako bi izgledao izlazak Sunca s površine Merkura. simpa razlog ovakvom izlasku Sunca je Merkurova orbita koja je ekscentrična i varira 46 do 70 milijuna km u polumjeru. na dijelu gdje je Merkur bliži Suncu planet ubrzava a a što je dalje usporava.
Naslov: Re: Rasprava o planetima uto pro 09, 2008 12:13 am
Merkurova orbita
Legionar Moderni čovjek
Naslov: Re: Rasprava o planetima uto pro 09, 2008 12:32 am
To je zbog drugog keplerovog zakona.
Površine koje planet mora obrisati u određenom vremenu koje je isto za pojedine dijelove staze mora biti jednaka.
Zato, kada je Merkur udaljen, udaljenost od Sunca mu je veća, pa mu brzina mora biti manja da bi površine koju obriše po zamišljenoj ekliptici mora biti jednaka
Legionar Moderni čovjek
Naslov: Re: Rasprava o planetima uto pro 09, 2008 12:37 am
Zaboravih napisati da su zbog Newtonovog zakona gravitacije koji ne vrijedi na tako male udaljenosti kao Merkur-Sunce astronomi mislili da mora postojati još jedan planet -Vulkan
Naslov: Re: Rasprava o planetima pet pro 12, 2008 11:55 pm
ovo mi nije jasno da ne vrijedi zakon gravitacije...zar Merkur ne dobiva ubrzanje upravo zbog gravitacije kad se nađe bliže Suncu i to ubrzanje mu neda da bude privučen? nije baš da se kužim u fiziku ali mi je ovo nekako logično.
Legionar Moderni čovjek
Naslov: Re: Rasprava o planetima sub pro 13, 2008 1:56 am
da, tako je nekako, malo kompliciranije, ali ajmo laički reći da je tako.
A za postojanje Vulkana, tu bi već trebali ulaziti u relativistiku, pa ako netko zna više o tome (možda Omega?)
Legionar Moderni čovjek
Naslov: Re: Rasprava o planetima sub pro 13, 2008 6:31 pm
Nakon nepete i iscrpljujuće rasprave o Merkuru i njegovim nepoznanicama hoćemo li preći na Veneru?
Naslov: Re: Rasprava o planetima sub pro 13, 2008 6:36 pm
legionar je napisao/la:
Nakon nepete i iscrpljujuće rasprave o Merkuru i njegovim nepoznanicama hoćemo li preći na Veneru?
može
Blizzard Superforumaš CE-4
Broj postova : 15088 Age : 34 Registration date : 01.10.2007
Naslov: Re: Rasprava o planetima pon pro 15, 2008 1:11 pm
legionar je napisao/la:
Zaboravih napisati da su zbog Newtonovog zakona gravitacije koji ne vrijedi na tako male udaljenosti kao Merkur-Sunce astronomi mislili da mora postojati još jedan planet -Vulkan
Reci mi zašto je Sunce stabilno ako Newtonov zakon gravitacije ne vrijedi recimo na - površini Sunca? Što ion vodika drži u fotosferi Sunca ako ne vrijedi Newtonov zakon gravitacije?
Čarolija je napisao/la:
ovo mi nije jasno da ne vrijedi zakon gravitacije...zar Merkur ne dobiva ubrzanje upravo zbog gravitacije kad se nađe bliže Suncu i to ubrzanje mu neda da bude privučen? nije baš da se kužim u fiziku ali mi je ovo nekako logično.
Upravo je tako. Gravitacijska sila ubrzava Merkur u tangencijalnom smjeru elipse njegove putanje. To je lako objašnjivo vektorima, no za laičko objašnjenje, da bi se održao drugi Keplerov zakon, tada se tijelo bliže Suncu treba brže gibati nego ono dalje od Sunca.
Mislim, sve je to laičko objašnjenje
legionar je napisao/la:
A za postojanje Vulkana, tu bi već trebali ulaziti u relativistiku, pa ako netko zna više o tome (možda Omega?)
Ne znam na temelju čega su točno pretpostavili postojanje Vulkana, no vjerojatno zbog velikog ekscentriciteta Merkurove staze oko Sunca koji je objašnjiv ako se pretpostavi postojanje masivnog tijela koje je utjecalo na Merkur. Uglavnom, sada su stvari objašnjene relativistikom.
Alpha Admin
Broj postova : 29076 Age : 45 Registration date : 30.09.2007
Naslov: Re: Rasprava o planetima pon pro 15, 2008 1:53 pm
Procyon je napisao/la:
legionar je napisao/la:
Reci mi zašto je Sunce stabilno ako Newtonov zakon gravitacije ne vrijedi recimo na - površini Sunca? Što ion vodika drži u fotosferi Sunca ako ne vrijedi Newtonov zakon gravitacije?
Meni se cini kao da je Legi tu rekao da taj zakon ne vrijedi na relaciji navedenih objekata (dakle izmedju Merkura i Sunca), a ne na njihovim povrsinama...ali sto god mislio zapravo ne kuzim...jer zakon djeluje i na povrsinama i izmedju objekata...
Naslov: Re: Rasprava o planetima pon pro 15, 2008 2:06 pm
Alpha je napisao/la:
Meni se cini kao da je Legi tu rekao da taj zakon ne vrijedi na relaciji navedenih objekata (dakle izmedju Merkura i Sunca), a ne na njihovim povrsinama...ali sto god mislio zapravo ne kuzim...jer zakon djeluje i na povrsinama i izmedju objekata...
Htio je reći da na malim razdaljinama ne vrijedi taj zakon. Dao sam mu primjer razdaljine polumjera Sunca što je daleko manja razdaljina nego Merkur-Sunce. Možda je mislio na to da ovdje dolaze relativistički efekti više do izražaja nego Newtonov zakon koji nema relativistiku u sebi. No svejedno računa li se utjecaj gravitacije Sunca na Merkur Newtonovom formulom ili Einsteinovom dobi se gotovo isti rezultat. Relativistika dolazi do izražaja kod većih masa i većih brzina, a ovdje je utjecaj tih efekta jako malen.
Alpha Admin
Broj postova : 29076 Age : 45 Registration date : 30.09.2007
Naslov: Re: Rasprava o planetima pon pro 15, 2008 2:10 pm
I ja sam tako nekako shvatila...kao da ne vrijedi na malim razdaljinama...poput Merkur - Sunce...ali malo mi je nejasna ta ideja jer jasno je da i nas na Zemlji drzi upravo ta gravitacija...ili ovi primjeri koje si ti naveo...
Poanta je da zapravo ne kuzim sto je Legi htio reci jer mi nema smisla...
Legionar Moderni čovjek
Naslov: Re: Rasprava o planetima pon pro 15, 2008 6:27 pm
Alpha me skužila. Nisam mislio da gravitacija i njegov zakon da postoji ne vrijedi nego onaj ''računski'' dio. Dolazi do grešaka da sada ne duljim, ti si to dobro objasnio
Procyon je napisao/la:
Možda je mislio na to da ovdje dolaze relativistički efekti više do izražaja nego Newtonov zakon koji nema relativistiku u sebi.
I ti su efekti stvarno došli do izražaja jer su bili opsesija mnogih znanstvenika 18 i 19. st. koji su mislili da su ga vidjeli za vrijeme pomrčine Sunca. A ako uzmemo greške zbog planeta X
Naslov: Re: Rasprava o planetima pon pro 15, 2008 8:22 pm
legionar je napisao/la:
Alpha me skužila. Nisam mislio da gravitacija i njegov zakon da postoji ne vrijedi nego onaj ''računski'' dio. Dolazi do grešaka da sada ne duljim, ti si to dobro objasnio
I ti su efekti stvarno došli do izražaja jer su bili opsesija mnogih znanstvenika 18 i 19. st. koji su mislili da su ga vidjeli za vrijeme pomrčine Sunca. A ako uzmemo greške zbog planeta X
I ja sam te skužio. Pa, efekti su došli do izražaja u nekoj određenoj mjeri, no ne tolikoj da se ne bi isplatilo računati i Newtonovom formulom.
Legionar Moderni čovjek
Naslov: Re: Rasprava o planetima pon pro 15, 2008 9:30 pm
U astronomiji se uvijek mora biti savršeno precizan
Jedan od letova s ljudskom posadom, barem koliko nam je prof. iz fizike istinito rekao, je završio tragično zato jer je inženjer komad metala debljine jednog cm označio samo s 1, a kada su radili taj komad Amerikanci su mislili da je to jedan inč. Ovo je samo da usporedim
Dovoljno je da se posumnja u postojanje Vulkana ili i da ljudska posada strada na ''izletu'' do, npr. Merkura.
Isto tako, da su Apollo sonde išle 1 kmh^-1 manje-više fulale bi mjesec za tisuće km.
Naslov: Re: Rasprava o planetima pon pro 15, 2008 10:11 pm
Bez brige, jako dugo se bavim astronomijom i svašta sam radio.
S druge pak strane potrebno je raspodijeliti prioritete kod svake stvari. Ako ideš računati put letjelice do Merkura, tada je svaka preciznost veoma važna, no ako ideš otprilike opisati stazu Merkura, tada stvarno nije potrebno komplicirati situaciju. Eto, mali savjet da ne bi završio u računu od pola kilometara zbog 4 decimale
Naslov: Re: Rasprava o planetima pet pro 19, 2008 6:16 pm
oće li ta Venera
Legionar Moderni čovjek
Naslov: Re: Rasprava o planetima ned pro 21, 2008 12:37 am
Vidiš da smo se zadržali na Merkuru malo.
Naslov: Re: Rasprava o planetima sri stu 18, 2009 2:03 am