Početna stranicaPortalPretraľnikLatest imagesRegistracijaLogin

Gibanja Mjeseca i Venere

Go down 
5 posters
Autor/icaPoruka
Legionar
Moderni čovjek
Legionar

Male
Gemini Dog
Broj postova : 8711
Registration date : 27.07.2008

Gibanja Mjeseca i Venere Empty
PostajNaslov: Gibanja Mjeseca i Venere   Gibanja Mjeseca i Venere Icon_minitimened sij 18, 2009 8:36 pm

Čujte ljudi, promatram faze Venere i Mjeseca za natjecanje iz astronomije. Isto tako moram složiti nešto i gibanjima i Mjesečevim godinama.
Htio bih malu pomoć oko toga.

P.S. Uz to moram napraviti i nešto zanimljivo, neki dodatak. Ja sam mislio kako se istražuje Venerina površina. Ako znate za nešto zanimljivije preporučite mi! tongue
[Vrh] Go down
Blizzard
Superforumaš CE-4
Blizzard

Male
Sagittarius Snake
Broj postova : 15088
Registration date : 01.10.2007

PostajNaslov: Re: Gibanja Mjeseca i Venere   Gibanja Mjeseca i Venere Icon_minitimepon sij 19, 2009 2:06 pm

Na koji način promatraš Venerine faze? Jel gledaš optički, jel koristiš neki program gdje gledaš optički, jel koristiš samo matematički izračun uz znanje deklinacije i rektascenzije...? Malo detaljnije.

Dakle promatraš i Mjesec, no ne kužim o kakvim godinama se tu radi? Kod Mjeseca možeš pratiti sinodički i siderički period, a kod Venere još možda možeš mjeriti albedo ako znaš udaljenost, fazu i magnitudu, iako bi bio potreban izračun % osvjetljenosti površine, a to bude malo teže...

Sada si 1. razred i od natjecatelja se očekuje više praktičnog dijela, manje teorije. Ovo sa istraživanjem Venere možeš staviti, no onda bi bilo dobro da staviš i o istraživanju Mjeseca budući da ti je i on dio radnje. Svakako se pobrini da imaš slike svog praktičnog dijela, kako gledaš Mjesec, Veneru, kako računaš, stavi papire gdje si bilježio promatranja, bilo šta, to se jako cijeni i nosi dodatne bodove na radnji.
Ja sam prošle godine stavio sliku papira u radnju na kojem su bili izračuni, a to je bilo užasno neuredno, i još frenda s bananom u ustima kako radi u programu rofl2 No bitno da sam stavio.

Moraš se požuriti, županijska su u 3. mjesecu, često oko sredine mjeseca, do onda trebaš imati gotovu radnju. Po najnovijem su tu i školska natjecanja, a u Zagrebu i gradska... Za školsko i gradsko ne trebaš radnju, samo znanje.
[Vrh] Go down
Alpha
Admin
Alpha

Female
Aries Goat
Broj postova : 29076
Registration date : 30.09.2007

PostajNaslov: Re: Gibanja Mjeseca i Venere   Gibanja Mjeseca i Venere Icon_minitimepon sij 19, 2009 3:04 pm

Ako se ne varam ti si unatoc toj neurednosti bio prvi na drzavnom iz astronomije cerek
[Vrh] Go down
floridana
Legenda foruma CE-4
floridana

Other / Decline to state
Aries Tiger
Broj postova : 27984
Registration date : 22.09.2007

PostajNaslov: Re: Gibanja Mjeseca i Venere   Gibanja Mjeseca i Venere Icon_minitimepon sij 19, 2009 3:08 pm

a mi smo tako ponosni na njega gica
[Vrh] Go down
Alpha
Admin
Alpha

Female
Aries Goat

PostajNaslov: Re: Gibanja Mjeseca i Venere   Gibanja Mjeseca i Venere Icon_minitimepon sij 19, 2009 3:15 pm

Jesmo, vrlo cerek cerek cerek
[Vrh] Go down
Blizzard
Superforumaš CE-4
Blizzard

Male
Sagittarius Snake

PostajNaslov: Re: Gibanja Mjeseca i Venere   Gibanja Mjeseca i Venere Icon_minitimepon sij 19, 2009 5:49 pm

Eh, Alpha, moraš ti reći face ljubi
[Vrh] Go down
Legionar
Moderni čovjek
Legionar

Male
Gemini Dog

PostajNaslov: Re: Gibanja Mjeseca i Venere   Gibanja Mjeseca i Venere Icon_minitimepon sij 19, 2009 9:43 pm

Procyon je napisao/la:

Čestitam ti 8) zivili

Inače, na to mjesto bez ikakve šale i ja ciljam.

Profa mi uglavnom da papire sa svojim neurednim rukopisom i crta ravninu ekliptike i šta sve ne i onda mi daje te čačkarije da se snađem -.-' Ma mislim na ono oko drakonističke godine i libracija...

Inače, Mjesec pratim golim oko zubo a Veneru običnim optičkim teleskopom, makar namjeravam kupiti novi ovaj tjedan. Već sam počeo bilježiti faze na papire.
[Vrh] Go down
Legionar
Moderni čovjek
Legionar

Male
Gemini Dog

PostajNaslov: Re: Gibanja Mjeseca i Venere   Gibanja Mjeseca i Venere Icon_minitimepon sij 19, 2009 9:57 pm

Inače, uopće nisam zadovoljan sovim praktičnim radom koji ću imati. Ja bih narađe antimateriju zubo . Sanader bu mi izgradil lab i sve uz to.

Mislim, to proučavanje faza je potpuno neoriginalno, a profa mi je nekako nemaštovita pa sam prepušten samom sebi.
Prijatelju sam preporučio da određuje solarnu konstantu.

Mislio sam odrediti radijus Zemlje ako neću biti zadovoljan ovim radom.

Imate kakve savjete?
[Vrh] Go down
Blizzard
Superforumaš CE-4
Blizzard

Male
Sagittarius Snake

PostajNaslov: Re: Gibanja Mjeseca i Venere   Gibanja Mjeseca i Venere Icon_minitimeuto sij 20, 2009 12:47 am

Legionar je napisao/la:
Procyon je napisao/la:
Eh, Alpha, moraš ti reći Gibanja Mjeseca i Venere 301833 Gibanja Mjeseca i Venere 787955

Čestitam ti Gibanja Mjeseca i Venere 793385 Gibanja Mjeseca i Venere 996688

Inače, na to mjesto bez ikakve šale i ja ciljam.

Profa mi uglavnom da papire sa svojim neurednim rukopisom i crta ravninu ekliptike i šta sve ne i onda mi daje te čačkarije da se snađem -.-' Ma mislim na ono oko drakonističke godine i libracija...

Tada te čeka puno štrebanja kao i vježbanja zadataka. Za prvi razred potrebno je znati računati sa deklinacijom i rektascenzijom, luminozitet, baratanje sinusima i kosinusima, logaritmi, zakoni gravitacije, stvari u vezi teleskopa... Isto tako pun kup pojmova, štreberaj godina i događaja, praćenje sadašnjih novosti, dobro znanje astrognozije itd.

Citat :
Inače, Mjesec pratim golim oko Gibanja Mjeseca i Venere 257951 a Veneru običnim optičkim teleskopom, makar namjeravam kupiti novi ovaj tjedan. Već sam počeo bilježiti faze na papire.

Bilo bi dobro da poslikaš razne faze Mjeseca pa staviš slike u radnju. Za Veneru su dobri crteži, no bilo bi poželjno usporediti dobivene Venerine faze sa stvarnim vrijednostima.

Legionar je napisao/la:
Inače, uopće nisam zadovoljan sovim praktičnim radom koji ću imati. Ja bih narađe antimateriju Gibanja Mjeseca i Venere 257951 . Sanader bu mi izgradil lab i sve uz to.

Nije to loš praktičan rad, bitno je kako obradiš radnju. Sve mora biti detaljno i lijepo napisano. A za antimateriju, mislim da postoji metoda rada sa mikrovalkom, ali nisam siguran kako točno. To je ionako radnja za 4. srednji.

Citat :
Mislim, to proučavanje faza je potpuno neoriginalno, a profa mi je nekako nemaštovita pa sam prepušten samom sebi.

Iz neoriginalne ideje može svanuti i originalna, no je li to doista neoriginalna ideja... Ne znam baš, nije, samo ju treba malčice dopuniti.

Citat :
Mislio sam odrediti radijus Zemlje ako neću biti zadovoljan ovim radom.

I to je odlična ideja za napraviti.
[Vrh] Go down
Legionar
Moderni čovjek
Legionar

Male
Gemini Dog

PostajNaslov: Re: Gibanja Mjeseca i Venere   Gibanja Mjeseca i Venere Icon_minitimeuto sij 20, 2009 12:55 am

Hvala na savjetima, Procyon.
Jesi li upoznat s time da sada više nema pisanja 'enciklopedijskog' (čitaj štreberskog) znanja nego samo rješavanje zadataka.

To mi, ustvari, ide na ruku jer jedine stvari koje me ne zanimaju o Svemiru su upravo one ljudskog podrijetla - letjelice, sonde, astronauti...

Sve te faze mi i je u planu slikati, no pitat ću profu kako stoji s tim da promjenim temu ako ova neće ići, nemam neki dobar filing - a već sam se naućio da me on nikad ne vara.

U stvari, sve ovo što si nabrojao uopće nismo učili na astronomiji, osim zakona gravitacije, a to ostalo koliko znam čitajući enciklopedije i razne knjige... Nije mi baš milo.
Poznam ja samog sebe, na predavanju ću se tako raspričati da bih i od najlošijeg rada napravio nešto izvanredno, no upravo me koči to što imam malo vremena.

U četvrtak mi je školsko pa javim kako je prošlo :)
[Vrh] Go down
Blizzard
Superforumaš CE-4
Blizzard

Male
Sagittarius Snake

PostajNaslov: Re: Gibanja Mjeseca i Venere   Gibanja Mjeseca i Venere Icon_minitimeuto sij 20, 2009 2:43 am

Legionar je napisao/la:
Hvala na savjetima, Procyon.
Jesi li upoznat s time da sada više nema pisanja 'enciklopedijskog' (čitaj štreberskog) znanja nego samo rješavanje zadataka.

Jesi li apsolutno siguran? Već je tradicija da se test sastoji od teorije i zadataka i jako bih se iznenadio da izbace teoriju jer ipak je za astronomiju bitna i teorija jer inače to ne bi bila astronomija, već astrofizika.

Citat :
U stvari, sve ovo što si nabrojao uopće nismo učili na astronomiji, osim zakona gravitacije, a to ostalo koliko znam čitajući enciklopedije i razne knjige... Nije mi baš milo.

U knjigama jako malo piše. Za prvu godinu je dovoljno znati formule i ubaciti podatke u iste. Neke formule ti mogu i ja reći ako ne nađeš ili ako trebaš.

Što se izlaganja tiče... Pokušaj biti zanimljiv, učini predavanje zanimljivo za publiku, i to je dio ocjene rada.
[Vrh] Go down
Alpha
Admin
Alpha

Female
Aries Goat

PostajNaslov: Re: Gibanja Mjeseca i Venere   Gibanja Mjeseca i Venere Icon_minitimeuto sij 20, 2009 12:07 pm

Procyon je napisao/la:
Moram, da cerek

miga

Zadnja promjena: Alpha; sri sij 21, 2009 12:23 pm; ukupno mijenjano 1 put.
[Vrh] Go down
Legionar
Moderni čovjek
Legionar

Male
Gemini Dog

PostajNaslov: Re: Gibanja Mjeseca i Venere   Gibanja Mjeseca i Venere Icon_minitimeuto sij 20, 2009 11:43 pm

Procyon je napisao/la:

Jesi li apsolutno siguran? Već je tradicija da se test sastoji od teorije i zadataka i jako bih se iznenadio da izbace teoriju jer ipak je za astronomiju bitna i teorija jer inače to ne bi bila astronomija, već astrofizika.

Malo sam se zaletio. Biti će i pitanja, ali na zaokruživanje. Neće biti godina i slično, nego samo tipično znanje o Svemiru, bez ikakvih brojeva i detalja.

Danas mi je rekla da su 3 računska zadatka.

Računski će zauzimati najviše, a siguran sam da će jedan biti s gravitacijom, a jedan s sinodičkim i sideričkim godinama za neki planet.

Kako natjecanja utječu na upise na faks, pogotovo PMF?
Boduje li se sam prolazak na državno ili...?
[Vrh] Go down
Blizzard
Superforumaš CE-4
Blizzard

Male
Sagittarius Snake

PostajNaslov: Re: Gibanja Mjeseca i Venere   Gibanja Mjeseca i Venere Icon_minitimesri sij 21, 2009 12:47 am

Dosada je uvijek bilo nekoliko dijelova na testu. Prvi dio bila su pitanja na zaokruživanje, drugi dio bio je dopuniti ili napisati odgovor, treći dio su računski zadatci (po 3 ili 4) i zadnji dio je astrognozija, poznavanje neba. Astrognozija je lagana ako znaš, a nosi puno bodova ;)

Nisu uvijek sa gravitacijom. Meni je od zadnja 3 natjecanja samo jednom bio zadatak sa gravitacijom.

Ne znam kako je sada stanje, no meni je sudjelovanje na državnom značilo izravni upis na pmf, a dal je sada dovoljno sudjelovanje ili je potrebno biti na prva 3 mjesta, to nisam siguran...
[Vrh] Go down
Jaykof
Pračovjek
Jaykof

Male
Gemini Goat
Broj postova : 2477
Registration date : 30.07.2008

PostajNaslov: Re: Gibanja Mjeseca i Venere   Gibanja Mjeseca i Venere Icon_minitimesri sij 21, 2009 1:47 am

Sad je i državna matura, tak da ne znam dal ovo sve fukcionira još uvijek ... Mislim da da, jer u mom razredu su i oni informatičari kaj su po Americi žarili i palili (zapravo bili su 2. 1. tak nekak), a i još je jedan matematičar olimpijac, mislim da ima mjesto na PMF-u.
A ja ću ko i svi ostali smrtnici se jaako nadat da ću proć na maturi ... Iako kažu za moju školu da je "elitna" xD
[Vrh] Go down
Legionar
Moderni čovjek
Legionar

Male
Gemini Dog

PostajNaslov: Re: Gibanja Mjeseca i Venere   Gibanja Mjeseca i Venere Icon_minitimesub sij 24, 2009 5:41 pm

Procyon je napisao/la:
zadnji dio je astrognozija, poznavanje neba. Astrognozija je lagana ako znaš, a nosi puno bodova ;)

whee
Nije bila na školskom
Ja ju ne volim -.-'

Imadoh 2 greške na školskom. Nadam se da će na županijskom biti bolje :)
[Vrh] Go down
Sponsored content

PostajNaslov: Re: Gibanja Mjeseca i Venere   Gibanja Mjeseca i Venere Icon_minitime

[Vrh] Go down

Gibanja Mjeseca i Venere
[Vrh] 
Stranica 1 / 1.
 Similar topics
-
» Mijena mjeseca
» Mjesec
» Zemlja je imala dva mjeseca?!
» Utjecaj punog mjeseca