Početna stranicaPortalPretraľnikRegistracijaLogin

 

 Mogući smak svijeta

Go down 
Go to page : Previous  1, 2, 3
Autor/icaPoruka
arhont
PraGlodavac
arhont

Male
Aries Horse
Broj postova : 579
Age : 30
Location : Slavonski Brod
Registration date : 06.06.2008

Mogući smak svijeta - Page 3 Empty
PostajNaslov: Re: Mogući smak svijeta   Mogući smak svijeta - Page 3 Icon_minitimesri lip 08, 2011 2:55 pm

ma ja ne drzim do tih bajki, mislim u Bibliji je i predstavljena zmija koja govori, covjek koji zivi u kitu, neko bice koje bi trebalo biti vrhovno, ali je izuzetno ljubomorno i lako se naljuti i mnoge druge stvari, zato mi slabo znaci kad nesto pise u bibliji, sta cu kad sam takav zubi
[Vrh] Go down
biga
Pračovjek
biga

Male
Taurus Cat
Broj postova : 2861
Age : 33
Registration date : 28.08.2009

Mogući smak svijeta - Page 3 Empty
PostajNaslov: Re: Mogući smak svijeta   Mogući smak svijeta - Page 3 Icon_minitimesri lip 08, 2011 5:18 pm

Alpha je napisao/la:
@Biga...hmmm...a zamisli ovo...bacis kalendar....jel onda dozivis momentalu smrt ili vjecni zivot? face
prepuna si ideja... ne znam. treba to probati, al onako znanstveno, tj snimati bacanje kalendara i promjene koje bi eventualno mogle usljediti nakon toga... :P

_________________
I'm not a loser.
'Cause despite it all, me and every other guy who will never be what we wanna be
are still out there being what we don't wanna be 40 hours a week for life!
And the fact that I haven't put a gun in my mouth, makes me a winner!
[Vrh] Go down
biga
Pračovjek
biga

Male
Taurus Cat
Broj postova : 2861
Age : 33
Registration date : 28.08.2009

Mogući smak svijeta - Page 3 Empty
PostajNaslov: Re: Mogući smak svijeta   Mogući smak svijeta - Page 3 Icon_minitimesri lip 15, 2011 10:53 am

http://www.nasa.gov/centers/hq/emergency/personalPreparedness/index.html

jel se ovo NASA sprema na nešto veliko ili samo bezveze upozoravaju djelatnike da trebaju razmisliti o smišljanju plana evakuacije sa obitelji od mogućih 'nepogoda'??

_________________
I'm not a loser.
'Cause despite it all, me and every other guy who will never be what we wanna be
are still out there being what we don't wanna be 40 hours a week for life!
And the fact that I haven't put a gun in my mouth, makes me a winner!
[Vrh] Go down
Chakotay
Guardian
Chakotay

Male
Scorpio Dragon
Broj postova : 8408
Age : 44
Location : Zagreb
Registration date : 28.12.2007

Mogući smak svijeta - Page 3 Empty
PostajNaslov: Re: Mogući smak svijeta   Mogući smak svijeta - Page 3 Icon_minitimesri lip 15, 2011 12:02 pm

Hm zanimljivo, zar bi samo tako bez veze stavili tako nešto na svoju web stranicu i to na cijelu naslovnicu, a ne recimo samo na jedan mali dio misli

_________________
Ako misliš da možeš ili pak misliš da ne možeš... i u jednom i u drugom slučaju si u pravu.
[Vrh] Go down
zvezda
Guardian
zvezda

Female
Capricorn Rooster
Broj postova : 3244
Age : 38
Location : Gore
Registration date : 23.09.2007

Mogući smak svijeta - Page 3 Empty
PostajNaslov: Re: Mogući smak svijeta   Mogući smak svijeta - Page 3 Icon_minitimened kol 07, 2011 2:13 am

Ah, plašim se da sa njima nikad nisi na sigurnom... sve može da bude to što pišu, ali i mnogo toga drugog... :-( *

_________________
"...ja sam Bog, ja sam junak, ja sam filozof, ja sam Đavo i ja sam svet, a to je zamoran način da se kaže da ne postojim."
[Vrh] Go down
Fantom
Superforumaš CE-4
Fantom

Male
Gemini Pig
Broj postova : 10363
Age : 49
Location : Salzburg
Registration date : 23.06.2009

Mogući smak svijeta - Page 3 Empty
PostajNaslov: Re: Mogući smak svijeta   Mogući smak svijeta - Page 3 Icon_minitimesri kol 10, 2011 3:18 pm

Kada će smak sveta?

Pitanje je zapravo neprecizno jer se ne zna na šta se smak odnosi. Tako bi moglo da se odnosi na sve postojeće, tj. na čitav univerzum, ili pak samo na Zemlju. U ovom drugom slučaju smak može da se odnosi na samu planetu ili samo na život na njoj. Ako se odnosi na život, treba precizirati da li se misli na čitav živi svet ili samo na čoveka. Ako se misli na čoveka onda je pitanje da li se pod smakom sveta misli na uništenje postojeće čovekove civilizacije (tj. vraćanje u praistorijsko doba) ili na prestanak puke egzistencije čoveka. I na kraju, ako se misli na bukvalno nestajanje čoveka kao vrste onda je pitanje da li se misli na izumiranje čoveka samo na Zemlji ili bilo gde - gde se on eventualno bude preselio.

Idemo redom.

Smak svega

Konačna sudbina univerzuma spada u red najvećih pitanja koja je čovek ikada stavio pred sebe. Kosmolozi su postavili više dobrih teorija o ovom konačnom kraju, ali svaka ta teorija se zasniva uglavnom na nekim pretpostavkama, pa je svaka baš toliko i pouzdana tj. koliko su pouzdane pretpostavke na kojima se one zasnivaju. U novije vreme postignuti su neki interesantni osmatrački rezlutati što je dovelo do toga da neke teorije odu u istoriju. Ipak, baš iz tih istorijskih razloga treba i njih poznavati pa ih zato navodimo.

♦ ♦ ♦

Univerzum se širi i ta je činjenica potkrepljena i teorijskim i posmatračkim dokazima. Šta će biti u budućnosti s univerzumom zavisi od odnosa između brzine širenja i snage gravitacionog privlačenja koje se tom širenju opire. A snaga gravitacije zavisi od količine mase kosmosa. Ukoliko je brzina širenja mala, onda je dovoljna i mala masa da to širenje zaustavi. Brzinu širenja kosmosa astronomi mogu da izračunaju posmatranjem dalekih galaksija. Spektralne linije galaksija se „razvlače" i pomeraju ka crvenom delu, pa se taj efekat naziva crveni pomak. Merenjem crvenog pomaka utvrđuje se i brzina bežanja galaksija. Mada i tu postoje problemi, jer brzina širenja kosmosa nije konstantna, ipak je to lakši deo problema. Teži je merenje mase kosmosa zato što nju ne čini samo ono što se vidi. Masa je koncentrisana u zvezdama, ali još više, mnogo više, u tamnim telima kakve su crne rupe, braon patuljci, planete, oblaci gasova i prašine, razne čestice i, konačno, energija. Neki računi pokazuju da više od 90% svega postojećeg mi ne vidimo. Drugim rečima, ne znamo kolika je masa vasione i o toj veličini postoje samo grube pretpostavke. Iz ovoga slede sledeći odgovori na pitanje konačne sudbine univerzuma.
A Ukoliko bi u obračunu sa širenjem, gravitacija odnela pobedu, svemir bi prestao da se širi, da bi nakon nekog vremena počeo da se sažima, sve više i više, do momenta kada prestane da postoji, tj. do tačke iz kakve je, pre blizu 14 milijardi godina, u Velikom Prasku, i nastao (i započeo širenje koje i danas opažamo). Ta nova tačka može opet da eksplodira u neki nov i nepojmljivo drugačiji univerzum, sa potpuno drugačijom strukturom i fizičkim zakonima. Ali to je tema za neku drugu priču.
Ne pitajte kada će svemir, po ovoj teoriji, početi da se sažima jer i to zavisi od brzine i mase. Ali, ako bi sažimanje počelo za recimo 100 milijardi godina onda bi svedoci tog velikog događaja mogli da budu spokojni i uživaju u životu još desetak milijardi godina dok se ne desi prvi zabrinjavajući događaj - znatno povećanje temperature. Jedino što bi u početku primetili budući astronomi jeste plavi umesto crvenog pomaka galaksija. Ali i to je već druga priča.

Ako bi do sažimanja došlo mnogo kasnije od tih 100 milijardi godina, onda bi sudbina svega nalikovala onom što opisujemo pod:

B Najnovija osmatranja govore da kosmos ne da se širi već se širi sve brže i brže, kažu astronomi zbog energije vakuuma - što je takođe tema za neki poseban članak. Prema tome prethodna teorija je gurnuta u istoriju, a glavnu ulogu u odgovoru na pitanje sudbine univerzuma preuzima teorija po kojoj kosmos ima da se širi i širi... koliko dugo? Pa, toliko dok i samo pitanje ne izgubi smisao. Tada već svakako neće biti nikog da ga postavi i razmišlja o njemu. Glavni događaji tekli bi otprilike ovako.

U prvih sto hiljada milijardi godina godina (i ne pokušavajte da zamislite toliki broj) većina planeta već će se survati na svoje, matične zvezde. Mali broj njih gravitacija drugih tela zavitlaće i odbaciti daleko u kosmičku pustoš da besciljno lutaju. Polako, potrošiće se materijal od koga se prave zvezde i njihov broj vremenom će opadati. Onda će doći dan kada će se i poslednja zvezda ugasiti i kosmos će utonuti u konačan, beskrajan mrak, mračniji od najtamnije olujne noći u šumi. Vremenom, zvezdani ostaci, crne zvezde, biće uhvaćene u smrtonosnu zamku. Veoma sporo, ali neumitno, one će u svom poslednjem plesu, po dugoj spirali prilaziti sve bliže i bliže središtu svoje galaksije gde ih čeka - džinovska crna rupa.
Ipak, neke ugasle zvezde, vrlo mali broj njih, će uspeti da umaknu crnim rupama. U susretu sa drugim umrlim zvezdama, u složenom spletu gravitacionih uticaja, one će kao iz praćke biti izbačene u beskrajnu pustoš kosmosa, daleko od bilo čega.

U međuvremenu univerzum će se već proširiti daleko izvan sfere najsmelije ljudske mašte i tim bezmernim prostranstvom lutaće ono što je preostalo: crne rupe, veoma razređeni oblaci prašine, odbegle planete, crni ostaci nekadašnjih zvezda koje su izbegle nestanak u crnim rupama i fini prah subatomskih čestica, neutrina, pozitrona i možda još ponekih koje su nam sad nepoznate. Ali to nije kraj priče. Nakon toliko dugog vremena da ga nema smisla pominjati (1066 ili čak i 10100 godina, a ni za neuporedivo manje brojeve ne postoje imena) sve, pa i same crne rupe će ispariti. Jer, iako smo učili da iz crne rupe ništa, ama baš ništa ne može da izađe, one ipak, pod oređenim uslovima, emituju slabašno toplotno zračenje (uz ovu napomenu u popularnoj literaturi je obavezna i primedba da je do tog zaključka došao Hoking 1974. i da eto ispada da „crne rupe ipak nisu sasvim crne"). Ovo zračenje je malo i traje neizmerno dugo, ali kad vremena imate na pretek onda ono nije problem.

Pa ni to nije sve. Na kraju se rastaču i sami atomi, pa i čestice od kojih su oni sačinjeni, na fotone i neutrine. I tada počinje večnost, jalova, bez fizičkih događaja. Ostaje još samo da i samo vreme stane.

C Postoji i teorija o ravnoteža između sila rastezanja i sažimanja svemira, ali ona danas služi samo da upotpuni sliku o putu koji su kosmolozi u rešavanju problema sudbine univerzuma do sada prešli.

Smak planete Zemlje

U ovom trenutku se ne vidi opasnost od potpunog uništenja planete. To bi bilo moguće samo u slučaju kolosalnog sudara sa telom sličnog ili većeg prečnika koje bi potpuno zdrobilo Zemlju. Nije na vidiku. Jednog dana Zemlja će verovatno pasti na Sunce (za oko šest milijardi godina), ali kad to bude aktuelno na Zemlji više ionako neće biti nikog koga bi to zanimalo.

Smak života na Zemlji, u celosti

Mogući smak svijeta - Page 3 Zemlja

Život će potpuno biti uništen za otprilike milijardu godina. Uzrok tome biće povećanje sjaja Sunca (koga interesuje, to je zbog nagomilavanja helijuma i povećanja pritiska u njegovim centralnim oblastima - takav je životni put naše i svih drugih zvezda na Glavnom nizu). Tada će Sunce toliko snažno zračiti da će otpočeti tzv. lavinski vlažni efekat staklene bašte («vlažni» zato što se zasniva na vodenoj pari, a ne na ugljen-dioksidu ili nekom drugom gasu staklene bašte). Posledice će biti potpuno dramatične. Najpre će mora i okeani isušiti, a potom će i atmosfera ispariti u međuplanetarni prostor. Nakon toga Zemlja će ostati užarena, sparušena i sterilisana. Njoj preostaje da sačeka da se Sunce toliko naduje da je proguta, zajedno sa Merkurom i Venerom. Nakon tog događaja Sunce će se skupiti u belog patuljka, a njegove planete, ako im se ne desi nešto dramatično u međuvremenu, stropoštaće se na njega, pre ili kasnije, zbog neumtnih, mada izuzetno sporih procesa kakav je gubitak energije gravitacionim zračenjem. Ako shvatate šta hoću da kažem.

Postoji i mnogo brži scenario. U sudaru naše planete s telom prečnika od 100 pa naviše kilometara posledice bi bile toliko dramatične da bi se celokupno stanovništvo Zemlje svelo samo na bakterije. Isti efekat bio bi postignut i pretvaranjem Zemlje u gigantsku grudvu leda i snega o čemu smo pisali u broju pet.

Smak čoveka

Postoji veći broj opasnosti po čovečanstvo. Od onih koje dolaze iz svemira najrealnija opasnost je udar nekog malog tela (asteroida ili komete) prečnika preko pet kilometara. Takvi udari su veoma retki i danas nije poznata skora takva opasnost (što ne isključuje opasnost od udara nekog manjeg tela koje ne bi uništilo ljudski rod, ali bi ga, moguće je, vratilo u kameno doba). Postoje i opasnosti od bliske supernove, eksplozije magnetara, ulazak Sunčevog sistema u neki po nas opak oblak gasova itd. ali te opasnosti danas nisu na vidiku i o njima ne vredi raspravljati jer su mnogo realnije, tj. vremenski bliže i izvesnije, opasnosti na samoj Zemlji.

To su promene klime usled npr. erupcija supervulkana, promene u kretanju okeanskih struja, zatim opasnosti usled razmagnetisavanja planete (magnetno polje nas štiti od kosmičkog zračenja), usled uništavanja ozonskog sloja u atmosferi itd. Ali ni ovo nisu najveće opanosti. Mnogo realnije i opasnije dolaze od samog čoveka koji svojom delatnošću može u mnogo kraćem roku, efikasno i zauvek da zapečati svoju sudbinu. Jedna vrsta takvih opasnosti su uzgredne, nenamerne, na primer uništenje već pomenutog ozonskog sloja i prezasićavanje atmosfere elementima koji drastično pojačavaju efekat staklene bašte što bi dovelo do takvih promena u klimi da bi opstanak čoveka bio nemoguć. Druga vrsta opanosti su, ma kako bezumne, ipak osmišljene i namerne. Te opanosti se odnose na „igranje" sa hemijskim i biološkim oružjem koje bi moglo da izazove masovno i konačno izumiranje svega što liči na čoveka. Postoji izvesna opasanost i od nuklearnog oružja, ali i verovatnoća da će se ta opasnost držati pod kontrolom (kontrola laboratorija za proizvodnju hemijskog i biološkog oružja je mnogo teža, jer takve laboratorije ne moraju da budu velike i upadljive na bilo koji način).

Kada će doći do takvog smaka sveta? Svojevremeno je prof. S. Hoking izazvao veliku medijsku pažnju izjavom da postoje značajni izgledi da će se čovek samouništiti do kraja milenijuma. Ima, međutim, dosta onih koji ne dele Hokingov optimizam, već taj datum smeštaju mnogo bliže današnjem danu.

U svakom slučaju ovako će sa lica planete nestati uglavnom samo čovek, a to ostala živa bića neće doživeti kao neku tragediju. Naprotiv, neki životni oblici biće zahvalni na srećnoj sudbini što je ljudski rod konačno prestao da prlja i uništava planetu.

Ali, ovakvo uništenje bi moglo da dođe u vreme kada već mnoge flote kosmičkih brodova, nakrcane našim potomcima, napuste Zemlju u potrazi za srećnijom planetom. U takvom slučaju čoveka čeka uzbudljiva, mada neizvesna sudbina.

IZVOR
[Vrh] Go down
kika13
PraGlodavac
kika13

Female
Aries Goat
Broj postova : 847
Age : 29
Location : Berry Pomeroy Castle
Registration date : 03.08.2011

Mogući smak svijeta - Page 3 Empty
PostajNaslov: Re: Mogući smak svijeta   Mogući smak svijeta - Page 3 Icon_minitimesri kol 10, 2011 4:34 pm

Od svih pretpostavki, nekako najrealnije zvuči ovo:
Citat :
Život će potpuno biti uništen za otprilike milijardu godina. Uzrok tome biće povećanje sjaja Sunca (koga interesuje, to je zbog nagomilavanja helijuma i povećanja pritiska u njegovim centralnim oblastima - takav je životni put naše i svih drugih zvezda na Glavnom nizu).


Svi vi nekako mislite da više tada neće biti nikakvog života na zemlji, ali neznam zašto, ja osobno nekako vjerujem da to nije istina. Ratovi (nukl. oružjem), erupcije vuklana i slični događaji neće u potpunosti obrisati život. Možda NAS neće biti više ovdje za tih milijardu godina, ali vjerujem da će biti NEKAKVOG oblika života. Bilo kakvog. Takav život će ugasiti jedino asteroid ili nešto slično tome.

Sumnjam da je smak svijeta u "našim rukama" ili opčenito da ima veze sa našom planetom, tj unutrašnjosti. Prije mi nekako realni zvuči djelovanje svemira na nas. Mislim da će svemir i sve što je u njemu biti presudno. Koliko god glupavo možda zvučalo. =/ Svemir nije baš najbolje istražen, tako da, tko zna što je tamo vani i što će nas zadesiti dok mi uporno mislimo da ćemo mi dovesti život do kraja postojanja. Ljudi uporno misle da je sve u našim rukama. Nije.

Što se tiče Maja, i takvih sličnih proročanstava, naravno da to nije niti približno istini. Vjerujem da svi znamo što su Maje htjele reći sa tim 21.12.2012., dok su u zadnje vrijeme (tko drugi nego) mediji to totalno iskrivili i izvrnuli.

S obzirom da sam nova na ovom forumu, tek sam danas pročitala ovu temu od početka. I totalno me fasciniralo ovo:
Citat :

9. U zemlju udara asteroid, ali on nije prijetnja zemlji, nego sa sobom nosi virus za koji moderna medicina nema lijeka, čovječanstvo umire.
Nikad mi to nije palo na pamet niti sam ikada čula za to. Zvuči skroz moguće...
[Vrh] Go down
LJUBAV
Žaba
LJUBAV

Female
Cancer Horse
Broj postova : 269
Age : 30
Registration date : 06.05.2012

Mogući smak svijeta - Page 3 Empty
PostajNaslov: Re: Mogući smak svijeta   Mogući smak svijeta - Page 3 Icon_minitimened svi 13, 2012 10:12 pm

život pobjeđuje u bilokojem obliku bio... čega se bojati... smrti koja ne postoji? hehehehehahahhaha... rofl2 lol! dance
[Vrh] Go down
Blizzard
Superforumaš CE-4
Blizzard

Male
Sagittarius Snake
Broj postova : 15088
Age : 30
Registration date : 01.10.2007

Mogući smak svijeta - Page 3 Empty
PostajNaslov: Re: Mogući smak svijeta   Mogući smak svijeta - Page 3 Icon_minitimepon svi 14, 2012 5:00 pm

Ovisi koliko čvrsti su temelji na kojima je bazirana tvrdnja da smrt ne postoji zubi
[Vrh] Go down
LJUBAV
Žaba
LJUBAV

Female
Cancer Horse
Broj postova : 269
Age : 30
Registration date : 06.05.2012

Mogući smak svijeta - Page 3 Empty
PostajNaslov: Re: Mogući smak svijeta   Mogući smak svijeta - Page 3 Icon_minitimeuto svi 15, 2012 4:58 pm

hahahahahahaha rofl2 xD zubi
[Vrh] Go down
Blizzard
Superforumaš CE-4
Blizzard

Male
Sagittarius Snake
Broj postova : 15088
Age : 30
Registration date : 01.10.2007

Mogući smak svijeta - Page 3 Empty
PostajNaslov: Re: Mogući smak svijeta   Mogući smak svijeta - Page 3 Icon_minitimesri lip 20, 2012 1:47 pm

@ Ljubav
Smiješno ti je, ali zapravo ti zbilja mogu postaviti to pitanje. Jasno je meni u što ti vjeruješ, ali se pitam koliko su čvrsti temelji te vjere, tj. na temelju čega si toliko sigurna u nepostojanost smrti.
Good for you, ali daj nešto reci povodom toga da i drugi znaju zubi
[Vrh] Go down
waldox
Majmun


Male
Virgo Broj postova : 1669
Registration date : 18.03.2014

Mogući smak svijeta - Page 3 Empty
PostajNaslov: Re: Mogući smak svijeta   Mogući smak svijeta - Page 3 Icon_minitimepon tra 27, 2015 11:26 pm

smak svijeta će biti samo ako se međusobno poubijamo,ali sunce će za milijun godina uništiti cijeli planet miga
[Vrh] Go down
tinityrannical
PraGlodavac
tinityrannical

Female
Cancer Rooster
Broj postova : 748
Age : 27
Location : Depths of Hell
Registration date : 19.02.2011

Mogući smak svijeta - Page 3 Empty
PostajNaslov: Re: Mogući smak svijeta   Mogući smak svijeta - Page 3 Icon_minitimeuto tra 28, 2015 8:11 pm

^milijun godina? rofl2 malo si fulao :p
[Vrh] Go down
waldox
Majmun


Male
Virgo Broj postova : 1669
Registration date : 18.03.2014

Mogući smak svijeta - Page 3 Empty
PostajNaslov: Re: Mogući smak svijeta   Mogući smak svijeta - Page 3 Icon_minitimeuto tra 28, 2015 8:43 pm

tinity kako sam fulao? za milijun godina neće bit nikog na planeti,more će presušiti, a sunce će se ugasiti drunken
[Vrh] Go down
Sponsored content
Mogući smak svijeta - Page 3 Empty
PostajNaslov: Re: Mogući smak svijeta   Mogući smak svijeta - Page 3 Icon_minitime

[Vrh] Go down
 
Mogući smak svijeta
[Vrh] 
Stranica 3 / 3.Go to page : Previous  1, 2, 3

Permissions in this forum:Ne moľeą odgovarati na postove.
CE-4 Misterije i neobjašnjivi fenomeni ::  Misterije i neobjašnjivi fenomeni :: Ostale misterije-
Forum(o)Bir: