|
|
| Bonsai | |
|
+4Jaykof switch Svjetloisjena floridana 8 posters | Autor/ica | Poruka |
---|
floridana Legenda foruma CE-4
Broj postova : 27984 Age : 62 Registration date : 22.09.2007
| Naslov: Bonsai ned oľu 01, 2009 12:21 pm | |
| Bonsai u doslovnom prijevodu znači stabalce u posudi. Za njegovo oblikovanje i uzgoj je potrebno mnogo više od same hortikulturne vještine, a velik je naglasak na umjetničkim sklonostima samog uzgajivača. Osnovni princip je uzgojiti minijaturno stabalce koje ima sve karakteristike te biljne vrste u "normalnoj" veličini u prirodi. kaže wikipedijameni osobno ti bonsaići izgledaju predivno. rado bi se bavila time kad bi imala uvjete i vremena za to. ako netko ima iskustva sa uzgajanjem bonsaija može ovdje podijeliti s nama, a u međuvremenu možemo stavljati slike pa se bar tako diviti tim umjetničkim radovima. Bonsai javora | |
| | | floridana Legenda foruma CE-4
| Naslov: Re: Bonsai ned oľu 01, 2009 12:32 pm | |
| | |
| | | Svjetloisjena Legenda foruma CE-4
Broj postova : 29065 Age : 59 Location : Zagreb Registration date : 15.09.2007
| Naslov: Re: Bonsai ned oľu 01, 2009 7:27 pm | |
| Prekrasni su za vidjeti, ali oni nastaju zapravo nekim oblikom zlostavljanja biljke (premalo vode, podrezivanje korijena itd) | |
| | | switch Višestanični organizam
Broj postova : 75 Age : 34 Registration date : 26.01.2009
| Naslov: Re: Bonsai ned oľu 01, 2009 8:01 pm | |
| prelijepi su....ja bi tooo | |
| Naslov: Re: Bonsai pon oľu 02, 2009 1:23 am | |
| istina Svjetlo, ali za napraviti bonsai uzima se biljka iz prirode koja je već zbog pomanjkanja uslova zakržalja pa bi svejedno usahla nakon nekog vremena. | |
| | | Jaykof Pračovjek
Broj postova : 2477 Age : 33 Location : Na temi za odbrojavanje do 21.12.2012. Registration date : 30.07.2008
| Naslov: Re: Bonsai pon oľu 02, 2009 1:26 am | |
| Jel to slično ko Banzai Mislim da ja imam neku knjigu o tome A mislim da i tata obožava to, htio bi se time baviti, al baš i nema vremena :S | |
| Naslov: Re: Bonsai pon oľu 02, 2009 10:52 pm | |
| Dok se zapitamo, što je to bonsai? Stojimo u prirodi ispred starog stabla, izbrazdane kore, grana izvijanih i kvrgavih, sa gustom krošnjom.Takovu ljepotu samo može podariti starost - kolika, ne znamo. Uzimamo čarobni štapić, smanjujemo to stablo na nekih 20 do 30 cm, vadimo ga iz zemlje i sadimo u plitku posudu. Upravo - to je bonsai. Naravno, takovo brzo smanjenje je nemoguće, zato samo stpljivi i smireni ljudi mogu činiti čuda, uz dugotrajno učenje od prirode i promatranje kako to i ona sama radi. Bavljenjem biljkama - naročito patuljastim drvećem - smiruje užurbani svakodnevni život, a čovjekovu psihičku opterećenost pretvara u duševni mir. Razvoj samog bonsaija tokom njegovog života, postaje pravi doživljaj, jer sve ostalo u životu je trenutno i prolazno. Mi samim stvaranjem patuljastog drveća, stvaramo nešto što se svakoga dana mijenja, u biti stvaramo umjetničko djelo, koje ostavljamo slijedećim naraštajima, ukoliko se pridržavamo pravila uzgoja. Cilj bonsaija je u malom prikazati i održati ljepotu starih stabala, koja su desetljećima i tisućljećima odoljevala vremenskim promjenama. Kod uzgoja bonsaija, put je važniji od cilja. Pod putom ovdje mislim na dnevno promatranje, razmišljanje i tihi rad s biljkama, na odmor, radost i povećanje znanja i iskustva koje donosi malo drveće. Pojam punsai, prvi put se spominje u Kini u vrijeme dinstije Tsin (265 - 420. god. Naše ere). U japanskom jeziku ta se riječ pretvorila u bonsai, što se prihvatilo u cijelom svijetu. Riječ je složena iz bon - plitka posuda, i sai - uzgajati biljku. Slobodno prevedeno bonsai znači - biljka u plitkoj posudi. Nekada je bavljenje bonsaiem bila privilegija samo careva i samuraja (čak nekoliko stoljeća ), dok je danas to postalo narodna svojina. Bavljenje bonsaiem najviše se razvijalo u istočno Azijskoj kulturi, zbog toga što ti narodi smatraju da čovjek nije središte svijeta. Smatraju da je čovjek ravnopravan sudionik života na Zemlji, uz životinje i biljke. Zbog svega toga kod tih naroda postoji uzajamna veza čovjeka i bilja, te samim time je produbila odnos kod samog uzgoja, što se ne može reći za Europske narode. U istočnoj Aziji su npr. omiljeni darovi za Novu godinu upravo drvca bonsaia, što ujedno simboliziraju dug život, sreću, proljeće i sl. Iz Kine se bonsai proširio tako, što je potkraj dinstije Ming, jedan kineski vladin činovnik odbio poslušnost, pobjegavši u Japan. Osim kineske literature sa sobom je donio i veliko znanje iz umjetnosti uzgoja patuljastog drveća. Majstori bonsaia su iz generacije u generaciju zapisivali u knjige svoja iskustva, koja su svakim danom bila sve bogatija. Sva ta iskustva dugo su čuvana u tajnosti. Za vrijeme vladavine cara Daiga (898 - 930) bonsai je bio poznat u cijelom Japanu. I upravo i sam car je poticao razvoj kulture i bonsaia kao sastavni dio njihove kulture, te je i on najzaslužniji za širenje ove umjetnosti. Zatim se iz Japana postepeno širi po čitavom svijetu, naročito nakon 2. svj. rata. Najstariji bonsai na svijetu (1100 godina) nalazi se i čuva u carskoj palači u Japanu, dok se najstariji u Europi (700 godina) nalazi u Heidelbergu (Europskoj Meki za bonsaie). Ova umjetnost osvaja mnoge ljude širom svijeta. Iz dana u dan stiče brojne poklonike, različitih kultura, starosti i spola. Bonsai nas uči skromnosti, jer priroda ne ispunjava sve naše želje. Izvor | |
| Naslov: Re: Bonsai pon oľu 02, 2009 10:53 pm | |
| | |
| Naslov: Re: Bonsai pon lip 15, 2009 10:57 pm | |
| jedan mali... jedan veliki.. | |
| | | Aurora Borealis Dinosaur
Broj postova : 474 Age : 37 Location : Split/Sovinjak Registration date : 25.06.2009
| Naslov: Re: Bonsai sub lip 27, 2009 12:14 am | |
| da se pohvalim hehe ja sam imala Bonsai,kupila sam ga u 6.razredu kada smo išli na putovanje u botanički vrt u Austriju. Moj je nekako usahnuo nakon 2 godine što sam ga imala iako sam ga održavala kako su mi oni u botaničkom rekli,ne znam što mu se dogodilo. šteta, jako je lijepo kad ga imaš doma... a di ga se može nabavit nemam pojma | |
| | | Svjetloisjena Legenda foruma CE-4
Broj postova : 29065 Age : 59 Location : Zagreb Registration date : 15.09.2007
| Naslov: Re: Bonsai ned lip 28, 2009 10:33 pm | |
| Mislim da ih drže neke cvječarne. Znam da je jedan centar u Velom Lošinju specijaliziran za Bonsaje | |
| | | Galileo Galilei Superprašina
Broj postova : 11032 Age : 52 Registration date : 26.12.2007
| Naslov: Re: Bonsai pet sij 28, 2011 10:21 pm | |
| stvaram bonsaie | |
| Naslov: Re: Bonsai pet sij 28, 2011 10:25 pm | |
| važno je znati da imamo bonsaie koje moramo držati vani, a imamo i bonsaie koji se mogu držati u kući i stanu. kućni bonsai su zapravo vrste cvijeća (tako ih zovem ) kao što je benjamin. | |
| Naslov: Re: Bonsai pet sij 28, 2011 10:25 pm | |
| znao sam da ćeš otvoriti temu koja mi odgovara | |
| Naslov: Re: Bonsai pet sij 28, 2011 10:30 pm | |
| - Svjetloisjena je napisao/la:
- Prekrasni su za vidjeti, ali oni nastaju zapravo nekim oblikom zlostavljanja biljke (premalo vode, podrezivanje korijena itd)
Pitao mene kolega da li se time nanosi bol drvetu. E pa sada, sa moralne strane gledano, zapitajte se jedete li vi jabuke i ostalo voće. Koliko znam, baš u ovo vrijeme, kasne zime, voćke se podrezuju, pa nitko se nije zapitao da li je to moralno i ispravno. Ili ćemo ići tako daleko. | |
| Naslov: Re: Bonsai pet sij 28, 2011 10:32 pm | |
| - Aurora Borealis je napisao/la:
- da se pohvalim hehe ja sam imala Bonsai,kupila sam ga u 6.razredu kada smo išli na putovanje u botanički vrt u Austriju.
Moj je nekako usahnuo nakon 2 godine što sam ga imala iako sam ga održavala kako su mi oni u botaničkom rekli,ne znam što mu se dogodilo. šteta, jako je lijepo kad ga imaš doma... a di ga se može nabavit nemam pojma mora se svako par godina presađivati i obrzivati. bonsai, zbog plitke posude, ima jako malo zemlje koja može držati vlagu, tako da je nužno zaljevati svaki dan. Dohranjivanje ide u ogromnim količinama. A možda si držao vanjski bonsai u kući i time ga polako ubijao. On u stanu može biti max 2-3 dana. | |
| | | Athena Superforumaš CE-4
Broj postova : 12351 Age : 39 Registration date : 09.09.2009
| Naslov: Re: Bonsai sub sij 29, 2011 2:11 am | |
| Meni se bonsai sviđaju, međutim oni pravi, lijepi primjerci su prilično skupi. Mislim da neki koji se prodaju od kojih 80-200 kuna, baš i nisu pravi primjerci svoje vrste. Uglavnom, razmišljala sam da prvo za probu kupim tako neki jeftiniji primjerak, ali čini mi se da zahtijeva previše pažnje i brige. Usput, informativno me zanima gdje bi se u Hrvatskoj mogao nabaviti neki pravi bonsai i koja je njegova okvirna cijena? _________________ "Riječi…spajaju ljude kao mostovi, stvarajući u isto vrijeme između čovjeka i čovjeka nepromostivosti vrlo često dublje od najmračnijega ponora."
| |
| Naslov: Re: Bonsai sub sij 29, 2011 11:42 am | |
| - Athena je napisao/la:
- Meni se bonsai sviđaju, međutim oni pravi, lijepi primjerci su prilično skupi.
Mislim da neki koji se prodaju od kojih 80-200 kuna, baš i nisu pravi primjerci svoje vrste. Uglavnom, razmišljala sam da prvo za probu kupim tako neki jeftiniji primjerak, ali čini mi se da zahtijeva previše pažnje i brige.
Usput, informativno me zanima gdje bi se u Hrvatskoj mogao nabaviti neki pravi bonsai i koja je njegova okvirna cijena? cijena ovisi o starosti bonsai. čini mi se oko 200 kn po godini. pa sad računaj. ili sam početi, ali toliko ćeš u 10 godina potrošiti na đubrivo, vodu, alat, grnčariju ... svaki bonsai je pravi. nema pravog ili krivog. bitno ga je održavati u formi i imati ga u plitkoj posudi (koja je b.t.w. široka 2/3 širine krošnje) to od 80-200 kn zaboravi. | |
| | | web dust Majmun
Broj postova : 1746 Age : 2024 Location : suha tinta Registration date : 07.10.2015
| Naslov: Re: Bonsai uto kol 09, 2016 1:50 pm | |
| zbilja dobra temica - floridana je napisao/la:
- Dok se zapitamo, što je to bonsai? Stojimo u prirodi ispred starog stabla, izbrazdane kore, grana izvijanih i kvrgavih, sa gustom krošnjom.Takovu ljepotu samo može podariti starost - kolika, ne znamo. Uzimamo čarobni štapić, smanjujemo to stablo na nekih 20 do 30 cm, vadimo ga iz zemlje i sadimo u plitku posudu. Upravo - to je bonsai. Naravno, takovo brzo smanjenje je nemoguće, zato samo stpljivi i smireni ljudi mogu činiti čuda, uz dugotrajno učenje od prirode i promatranje kako to i ona sama radi.
Bavljenjem biljkama - naročito patuljastim drvećem - smiruje užurbani svakodnevni život, a čovjekovu psihičku opterećenost pretvara u duševni mir. Razvoj samog bonsaija tokom njegovog života, postaje pravi doživljaj, jer sve ostalo u životu je trenutno i prolazno. Mi samim stvaranjem patuljastog drveća, stvaramo nešto što se svakoga dana mijenja, u biti stvaramo umjetničko djelo, koje ostavljamo slijedećim naraštajima, ukoliko se pridržavamo pravila uzgoja. Cilj bonsaija je u malom prikazati i održati ljepotu starih stabala, koja su desetljećima i tisućljećima odoljevala vremenskim promjenama.
Kod uzgoja bonsaija, put je važniji od cilja. Pod putom ovdje mislim na dnevno promatranje, razmišljanje i tihi rad s biljkama, na odmor, radost i povećanje znanja i iskustva koje donosi malo drveće. Pojam punsai, prvi put se spominje u Kini u vrijeme dinstije Tsin (265 - 420. god. Naše ere). U japanskom jeziku ta se riječ pretvorila u bonsai, što se prihvatilo u cijelom svijetu. Riječ je složena iz bon - plitka posuda, i sai - uzgajati biljku. Slobodno prevedeno bonsai znači - biljka u plitkoj posudi. Nekada je bavljenje bonsaiem bila privilegija samo careva i samuraja (čak nekoliko stoljeća ), dok je danas to postalo narodna svojina. Bavljenje bonsaiem najviše se razvijalo u istočno Azijskoj kulturi, zbog toga što ti narodi smatraju da čovjek nije središte svijeta. Smatraju da je čovjek ravnopravan sudionik života na Zemlji, uz životinje i biljke. Zbog svega toga kod tih naroda postoji uzajamna veza čovjeka i bilja, te samim time je produbila odnos kod samog uzgoja, što se ne može reći za Europske narode. U istočnoj Aziji su npr. omiljeni darovi za Novu godinu upravo drvca bonsaia, što ujedno simboliziraju dug život, sreću, proljeće i sl. Iz Kine se bonsai proširio tako, što je potkraj dinstije Ming, jedan kineski vladin činovnik odbio poslušnost, pobjegavši u Japan. Osim kineske literature sa sobom je donio i veliko znanje iz umjetnosti uzgoja patuljastog drveća. Majstori bonsaia su iz generacije u generaciju zapisivali u knjige svoja iskustva, koja su svakim danom bila sve bogatija. Sva ta iskustva dugo su čuvana u tajnosti. Za vrijeme vladavine cara Daiga (898 - 930) bonsai je bio poznat u cijelom Japanu. I upravo i sam car je poticao razvoj kulture i bonsaia kao sastavni dio njihove kulture, te je i on najzaslužniji za širenje ove umjetnosti. Zatim se iz Japana postepeno širi po čitavom svijetu, naročito nakon 2. svj. rata. Najstariji bonsai na svijetu (1100 godina) nalazi se i čuva u carskoj palači u Japanu, dok se najstariji u Europi (700 godina) nalazi u Heidelbergu (Europskoj Meki za bonsaie). Ova umjetnost osvaja mnoge ljude širom svijeta. Iz dana u dan stiče brojne poklonike, različitih kultura, starosti i spola. Bonsai nas uči skromnosti, jer priroda ne ispunjava sve naše želje.
Izvor nije li održati mini kaktuse i kaktuse na životu u kući, slična tradicija ~ možda i stara tradicja amerike(?) - jedino nema podrezivanja korijenja i sličnih radikalnijih intervencija. | |
| | | Sponsored content
| Naslov: Re: Bonsai | |
| |
| | | | Bonsai | |
|
| Permissions in this forum: | Ne moľeą odgovarati na postove.
| |
| |
| |
|