Početna stranicaPortalPretraľnikLatest imagesRegistracijaLogin

pelene

Go down 
4 posters
Autor/icaPoruka
floridana
Legenda foruma CE-4
floridana

Other / Decline to state
Aries Tiger
Broj postova : 27984
Registration date : 22.09.2007

pelene Empty
PostajNaslov: pelene   pelene Icon_minitimesri oľu 04, 2009 3:08 pm

vidila sam da je osvanuo novi jumbo plakat koji sugerira upotrebu višekratnih pelena radi očuvanja prirode. svaka čast za to.
kakve pelene ste koristili ili još koristite za djecu?
razmišljate li ekološki kad su pelene u pitanju?

evo i članak na tu temu

U Hrvatskoj se na godinu potroši oko 122 milijuna jednokratnih pelena koje završavaju na odlagalištima otpada. Kupnjom jednokratnih pelena baca se i novac, što je u Hrvatskoj na godinu oko 210 milijuna kuna. Količinu otpada na odlagalištima moguće je, uz kompostiranje biootpada, odvojeno skupljanje papira i kartona te staklene, plastične i limene ambalaže, korištenje platnenih vrećica umjesto plastičnih, smanjiti i korištenjem platnenih pelena za bebe.

Razgradnja jednokratne pelene traje nekoliko stotina godina, a skuplje, ekološke jednokratne pelene nemaju uvjeta na odlagalištima za bržu razgradnju jer nisu izložene suncu.
Pri raspadanju jednokratnih pelena u zrak se otpušta staklenički plin metan, a pri spaljivanju pelena razvijaju se otrovni plinovi - dioksin, furan i klor. Za proizvodnju 5000 pelena treba posjeći i nekoliko stabla te potrošiti 1600 litara sirove nafte i 78.000 litara vode!

Jednokratne pelene sadrže i niz kemikalija, od natrijevog poliakrilata, koji se u kontaktu s vodom pretvara u gel i upija tekućinu iz bebine kože, pa je suši više nego što treba, do toksičnog TBT-a, koji nastaje u proizvodnji PVC-a i kancerogenog dioksina - a bebini intimni dijelovi u kontaktu su s pelenom 24 sata na dan, oko dvije i pol godine!
S pelenama se na odlagališta odlažu i fekalije. Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji fekalije je zabranjeno odlagati na smetlišta jer su izvor bakterija i virusa.

U Hrvatskoj ima nekoliko proizvođača od kojih se mogu kupiti različite vrste platnenih pelena. Ukoliko želite saznati više o tome, posjetite web stranice www.pahuljica.hr, www.flafi-platnene-pelene.com, www.luci.hr, www.roda.hr. Platnene pelene izrađuju se od prirodnih materijala poput pamuka, konoplje ili bambusa, a njihovo korištenje ima niz prednosti: zdravije su za bebe, bolje za okoliš i financijski opravdane.
[Vrh] Go down
Svjetloisjena
Legenda foruma CE-4
Svjetloisjena

Female
Aquarius Dragon
Broj postova : 29065
Registration date : 15.09.2007

pelene Empty
PostajNaslov: Re: pelene   pelene Icon_minitimesri oľu 04, 2009 4:23 pm

Pamuk je naravno prihvatljiviji od ovih plastičnih kerefeka, ali uz uporabu prikladnih gaćica i veću kvalitetu nego što se nudila kad sam ja imala klince. Jednokratne pelene nude veliki komfor djetetu, a treba naravno pripaziti da se mijenjaju na vrijeme kako ne bi došlo do osipa i ostalih neugodnosti. Stariji mi je danju bio u običnim pelenama jer nisam imala novaca za jednokratne osim za noć i moram reći da je češće bio ispečen bez obzira na našu pažnju - ako se popiški ili pokaka negdje vani ili dok spava a vi ne primijetite, guza je začas u komi. Jednokratne izazivaju probleme ako se ne mijenjaju dovoljno često i ako se dijete ne očisti kad se presvlači, a dobro ga je ostaviti kojih četvrt sata pola sata da uživa golo ako nije prehladno...
[Vrh] Go down
floridana
Legenda foruma CE-4
floridana

Other / Decline to state
Aries Tiger
Broj postova : 27984
Registration date : 22.09.2007

pelene Empty
PostajNaslov: Re: pelene   pelene Icon_minitimesri oľu 04, 2009 9:13 pm

ja sam sa ovo dvoje starijih upotrebljavala te pamućne. u stvari to je malo komplicirano. pelena se stavljala u nešto šta je bilo nalik gaćicama koje su se vezivle (to smo zvali ćiripi) pa poviše toga se stavljala takva slična najlonska zaštita. nepraktično za putovanja ali ekonomično. sa trećim sam samo ove kupovne upotrebljavala.
ja mislim da su ove nove platnene praktičnije.
to ovako nekako izgleda

pelene DSC_3871

unutra se stavlja uložak.
[Vrh] Go down
Svjetloisjena
Legenda foruma CE-4
Svjetloisjena

Female
Aquarius Dragon

pelene Empty
PostajNaslov: Re: pelene   pelene Icon_minitimesri oľu 04, 2009 9:16 pm

Pa to je super, ali takvih nije bilo kad su moji bili mali. tuzni
[Vrh] Go down
stella
Majmun
stella

Female
Pisces Rat
Broj postova : 902
Registration date : 06.02.2008

pelene Empty
PostajNaslov: Re: pelene   pelene Icon_minitimesri oľu 11, 2009 10:36 pm

Mi smo ipak (još uvijek oops ) na Pampersicama.
Inače sam veliki zagovornik ekologije i pokušavam ne nauditi prirodi, ali o pelenama nisam ni razmišljala na takav način.

Osim toga, NADAM SE da nam uskoro neće trebati ni jednokratne, ni višekratne pelene! moli
[Vrh] Go down
Svjetloisjena
Legenda foruma CE-4
Svjetloisjena

Female
Aquarius Dragon

pelene Empty
PostajNaslov: Re: pelene   pelene Icon_minitimened svi 24, 2009 11:55 pm

I ja sam se zgrozila kad sam pročitala koliko štetnih tvari ima u pelenama za jednokratnu uporabu, no te pelene pružaju toliku udobnost djetetu i roditeljima da ih se teško odreći...
[Vrh] Go down
Aurora Borealis
Dinosaur
Aurora Borealis

Female
Scorpio Cat
Broj postova : 474
Registration date : 25.06.2009

pelene Empty
PostajNaslov: Re: pelene   pelene Icon_minitimepet lip 26, 2009 1:02 am

ja koristim jednokratne... inače se stvarno zalažem za prirodu i da ej se ne onečišćuje ali prije poroda nisam gotovo ni znala da postoje višekratne, a da sad idem mjenjat ne mogu iz više razloga,prvo financijski, jer te pelene koštaju a treba ih imat puno u rezervi a ja sam u bankrotu... možda ako budem imala drugo dijete onda ću preć na višekratne
[Vrh] Go down
Sponsored content

pelene Empty
PostajNaslov: Re: pelene   pelene Icon_minitime

[Vrh] Go down

pelene
[Vrh] 
Stranica 1 / 1.