| Oslobodite knjige s polica | |
|
|
Autor/ica | Poruka |
---|
Svjetloisjena Legenda foruma CE-4
Broj postova : 29065 Age : 59 Location : Zagreb Registration date : 15.09.2007
| Naslov: Oslobodite knjige s polica čet tra 23, 2009 9:02 pm | |
| Bookcrossing je riječ kojom označavamo cirkuliranje knjiga - umjesto da stoje na nečijoj polici, one idu iz ruke u ruku i čitaju se, što je u krajnjoj liniji svrha tih svezaka koje mnogi od nas tako grčevito čuvaju i nakon što su ih pročitali. Knjiga koju želimo pustiti na slobodu treba biti stavljena u nepromoćivu vrećicu s natpisom poput ovog: "Uzmi me, čitaj i ponovo pusti na slobodu!". Zatim se ostavi u kafiću, na zidiću, na nekom pultu ili sličnom posjećenijem mjestu gdje ima šanse naći novog privremenog vlasnika. O tome više možete pročitati OVDJEZanima me biste li se i vi uključili u taj pokret? Meni ne bi bio problem dati knjigu, osim što sam malo lijena pakirati je u vrećicu s naljepnicom i nositi okolo. No veći mi je problem uzeti tako ponuđenu knjigu - bez obzira na naljepnicu koja me oslobađa odgovornosti, ne volim osjećaj da imam nešto tuđe u rukama. U antikvarijatu je sve OK - knjige su bile plaćene vlasniku i sad ih ja kupujem po sniženoj cijeni. Nije dakle problem starost knjiga ili prijašnji vlasnik. No možda se jednom i naviknem. A vi? | |
|
| |
floridana Legenda foruma CE-4
Broj postova : 27984 Age : 62 Registration date : 22.09.2007
| Naslov: Re: Oslobodite knjige s polica čet tra 23, 2009 9:44 pm | |
| ali ako je tako upakirana i fino piše "Uzmi me, čitaj i ponovo pusti na slobodu!" ne bi ti trebao biti veliki problem uzeti je, pročitati i pustiti dalje. ideja je zanimljiva mada sam se i bez tog pokreta uvjerila da knjige cirkuliraju od ruke do ruke, tj posuđuju se i na kraju nitko nema pojma gdje je knjiga završila i kod koga šta napraviti sa tim knjigama kad nam više nisu interesantne osim tog pakiranja i ostavljanja na zidiću? imam u kutijama knjige koje me ne zanimaju a stoje u podrumu. dali bi knjižnica primila te knjige pitala sam se? | |
|
| |
| Naslov: Re: Oslobodite knjige s polica čet tra 23, 2009 9:51 pm | |
| Ma neće nitko, ni knjižnice ni antikvarijati, nitko, oni bi eventualno birali od onoga što im želiš pokloniti... | |
|
| |
floridana Legenda foruma CE-4
Broj postova : 27984 Age : 62 Registration date : 22.09.2007
| Naslov: Re: Oslobodite knjige s polica čet tra 23, 2009 10:11 pm | |
| meni je to tako žao baciti. nedavno sam u smećarnici naišla na kutije pune knjiga. vjerovatno ni sam vlasnik nije znao kuda bi s njima. | |
|
| |
| Naslov: Re: Oslobodite knjige s polica čet tra 23, 2009 10:13 pm | |
| Pa ja imam tonu knjiga kod kuće, a za mnoge znam da ih nikad više neću otvoriti. Mislim, to je veliki problem za nas koji ne možemo zamisliti bacanje knjiga. | |
|
| |
Absynthia Pračovjek
Broj postova : 2346 Age : 40 Registration date : 01.12.2007
| Naslov: Re: Oslobodite knjige s polica ned tra 26, 2009 7:20 pm | |
| Ja ne bi mogla svoje knjige samo tako ostaviti na nekoj klupici, i nadati se da će na nju naići netko tko voli knjige i pročitati ju. A i to je kao da sam bacila 50, 100, 150 kn na cestu i odšetala. One su samo moje, i uživam u sakupljanju knjiga. Mogu ja njih posuditi, ali onda očekujem da mi se vrate u određenom roku i u istom stanju u kojoj su bile kada sam ih posudila. | |
|
| |
| Naslov: Re: Oslobodite knjige s polica ned tra 26, 2009 7:28 pm | |
| Čekal malo, ako sad već marljivo sakupljaš knjige (i ja sam) onda ćeš vidjeti što ćeš imati kod kuće kad budeš u mojim godinama | |
|
| |
Absynthia Pračovjek
| |
| |
| Naslov: Re: Oslobodite knjige s polica ned tra 26, 2009 7:52 pm | |
| Ne mislim da ih imam više jer nemam pojma koliko ih ti imaš. Kažem samo da se kod ljudi koji skupljaju knjige one nakupljaju i mogu postati problem. | |
|
| |
zvezda Guardian
Broj postova : 3245 Age : 42 Location : Gore Registration date : 23.09.2007
| Naslov: Re: Oslobodite knjige s polica pon tra 27, 2009 12:54 am | |
| Mislim da bih ja moje pustila da idu svojim putem... Volim misliti kako knjige imaju svoj "životni put" i bilo bi fer prema njima omogućiti im da ga slede... Svejedno, ne gledam ih kao novac koji sam za njih dala. Novac nije bitan. A nije ni posedovanje samo po sebi. I onako ne posedujemo ništa ... * _________________ "...ja sam Bog, ja sam junak, ja sam filozof, ja sam Đavo i ja sam svet, a to je zamoran način da se kaže da ne postojim."
| |
|
| |
Absynthia Pračovjek
| |
| |
| |
| |
gloria_g Čovjek
Broj postova : 4131 Age : 50 Location : Zagreb Registration date : 16.11.2007
| Naslov: Re: Oslobodite knjige s polica uto tra 28, 2009 10:56 am | |
| ja ću propast u prizemlje jednog dana od težine knjiga... no slažem se sa oslobađanjem knjigica, ja ih svim svojim prijateljima rado posuđujem, i vjerujem ako mi je suđeno da imam tu knjigu, ona će mi se vratiti...mnoge mi se vrate.... vjerujete istina je | |
|
| |
Sponsored content
| Naslov: Re: Oslobodite knjige s polica | |
| |
|
| |
| Oslobodite knjige s polica | |
|