Početna stranicaPortalPretraľnikRegistracijaLogin

 

 Ocjene u osnovnoj školi

Go down 
Autor/icaPoruka
Svjetloisjena
Legenda foruma CE-4
Svjetloisjena

Female
Aquarius Dragon
Broj postova : 29065
Age : 55
Location : Zagreb
Registration date : 15.09.2007

Ocjene u osnovnoj školi Empty
PostajNaslov: Ocjene u osnovnoj školi   Ocjene u osnovnoj školi Icon_minitimened svi 03, 2009 10:57 pm

Znamo da se ocjene u posljednja dva razreda osnovne škole uzimaju kao osnova za upis u srednju školu. Zbog takve situacije učitelji u osnovnim školama nalaze se pod velikim pritiscima, a da popuštaju vidi se po "inflaciji" odlikaša u osmim razredima. Problem će ostati dok se ne promijene kriteriji upisa u srednje škole koji zapravo često izazivaju tu histeriju pri kraju sedmog i osmog razreda gdje ponekad dolazi i do prijetnji pa i fizičkog nasilja u ekstremnijim slučajevima. U svakom slučaju taj izvor "zle krvi" netko bi trebao malo očistiti, što i ne bi bilo tako teško, samo da ima malo dobre volje.

ČLANAK:

U osnovnim školama ima previše odlikaša. Mi koji radimo s njima znamo da je većina njih daleko od ocjene koju imaju. To se najprije pokaže na testovima koje pišu kada dođu u srednju školu, a kasnije i u ocjenama koje dobiju kod nas – kaže ravnatelj XVI. gimnazije prof. Ante Gulin držeći da treba promijeniti sustav ocjenjivanja i kriterije upisa u srednju školu.

U želji da sebi osiguraju odličan uspjeh radi upisa u željenu školu, učenici i roditelji često vrše pritisak na nastavnike.

Pritisak ravnatelja
– Nisam nikada bila izložena prijetnjama, za razliku od nekih mojih kolega, ali se, onako u rukavicama, tražilo od mene da nekim učenicima zaključim veću ocjenu. “Pritiskali” su me učenici, roditelji, pa čak i ravnatelji – priča Sanja Đurđek, nastavnica matematike u osnovnoj školi.

– Ravnateljev sin kod mene je imao četvorku, a tražili su od mene da mu dam peticu. Skupila sam hrabrost i rekla ne. Da nije zaslužio ni vrlo dobar, pokazalo se kad je u srednjoj imao jedinicu. Naučila sam da moraju postojati pravila i ako se njih držite, jasno je svima da se pritisci ne isplate. Kod mene se zna da je ključna ocjena iz pismenog testa i ako je iz njega učenik dobio jedinicu i nije je ispravio, iz zadaće, usmenog i aktivnosti može imati peticu, ali zaključena ocjena bit će mu negativna – naglašava S. Đurđek.

Da su priče o “inflaciji” odlikaša u osnovnim školama blizu istine, govori i podatak Ministarstva obrazovanja da je prošle školske godine osnovnu školu s odličnim završilo 35 posto učenika, a iz prvog razreda srednje izišlo ih je tek nešto više od 12 posto.

Sonja Mudrić iz Sindikata “Preporod”, profesorica matematike u gimnaziji, upozorava da nastavnici imaju problema sa savjetnicima koji znaju bez argumenata tražiti pozitivne ocjene za sve učenike.

Problemi s inspekcijom
– Nastavnici često daju traženu ocjenu jer nemaju snage ustrajati na svojoj odluci. Imaju problema i s inspekcijom koja im dolazi i na anonimne pozive. To znači da svaki učenik, ako nije zadovoljan, anonimno može nastavniku poslati inspekciju što je sramota – rekla je S. Mudrić.
[Vrh] Go down
Blizzard
Superforumaš CE-4
Blizzard

Male
Sagittarius Snake
Broj postova : 15088
Age : 31
Registration date : 01.10.2007

Ocjene u osnovnoj školi Empty
PostajNaslov: Re: Ocjene u osnovnoj školi   Ocjene u osnovnoj školi Icon_minitimepon svi 04, 2009 12:27 am

Slažem se da mnogo učenika ima nezaslužene ocjene koje su često produkt toga što je učenik ''miljenik'' neke profesorice pa dobi višu ocjenu. Navest ću prijere iz RL iz srednje škole:

Kemija, drugi razred. Odgovarao sam, profa me gnjavila 10 minuta, pitala detalje i detalje, nisam baš znao i dobio sam 2. Sljedeća je odgovarala kolegica, profesorica joj je postavljala osnovna pitanja, ništa detaljno, učenica nije znala stvari koje bi već u osnovnoj trebali znati, dobila je 3. Zašto? Primjetili smo da ta profesorica puno blaže ocjenjuje curama nego dečkima, za isto znanje cure dobe ocjenu više ako ne i dvije.

Biologija: Bio sam jedan od miljenika profesorice, dok je jedan moj kolega bio njen omraženi učenik. Pod testom, on se okrenuo da prepiše nešto, skoro mu je oduzela test i dala 1. Zatim sam se ja isto tako okretao, prepisivao, profa me gledala (skužio sam ju) i ništa mi nije rekla. Isto tako za svaku riječ što je taj učenik reko pod satom skoro je bio ''kastriran'', ja sam se spominao i nikom ništa.

To je što se tiče primjera nepravednosti profesora. Naravno takvi profesori imaju više miljenika od onih drugih. Razlog za više ocjene? Možda.

Što se tiče usporedbe ocjena iz osnovne i srednje... To ponekad nema baš smisla. Uzet ću sebe kao primjer. U osnovnoj sam sasvim pošteno imao petice (osim hrvatskog jer nisam čitao lektiru uopće), čak i iz njemačkog. U srednjoj sam iz njemačkog imao između 2 i 3, jednostavno me taj predmet ne zanima, a u osnovnoj sam imao 5 uz malo učenja dok to u srednjoj ne ide tako. Onda je tu i hrvatski iz kojega sam imao uredne trojke. Razlog je bio nečitanje lektire, dok u osnovnoj lektire i nisu bile tako važne, sada su postale.

Dakle uspoređivanje ocjena srednje i osnovne i nije baš precizno, puno toga tu ovisi. Isto tako lako je moguće da netko ima 5 iz matke u osnovnoj, a u srednjoj 2, gradivo se obrađuje na sasvim drugom nivou, više nema brojki, ima samo simbola i slova. Pa to ne znači da nije imao zasluženu peticu u osnovnoj.


A to da ima učenika-sebičnjaka, ima. Učinit će sve da ostvari svoj cilj, pa čak i prijetiti profesorici. Ako se radi o nepoštenoj profesorici, pošalje se inspekcija ili se obrati ravnatelju, drugo nema smisla. Isto tako razumljivo je da roditelji žele dobro svojoj djeci, ali neki si uzmu za pravo da vrše pritisak na profesoricu dok ne postignu cilj. E dragi roditelji i učenici, možda ćete dobiti u tom trenu što želite, ali se kroz srednju školu i fakultet vidi kakve je tko boje, barem u većini nekorumpiranih slučajeva, sad ovisi tko je koliko svjestan svog pravog znanja. Ja sam za sebe odmah znao da ću iz njemačkog i latinskog u srednjoj ''gorjeti'' jer znam da ne znam to niti me zanima previše, isto sam znao za hrvatski da imam nepravednu ocjenu i da ću tu imati problema u srednjoj. Nije da me zanima tko je bio Shakespeare i što je napisao, ne vidim ikakvu bitnost u tome, pa sam znao da ću iz književnosti biti na slabim nogama... Rekoh odmah starcima i oni su to znali da je tako i svi smo bili unaprijed spremni na ono što nas čeka.

Ali problem jest što neki odbijaju prihvatiti svoje ''neznanje'', jednostavno imaju preuveličan pogled na svoje znanje i misle da će ih u srednjoj spasiti petica iz osnovne i njihovi roditelji, pa su i očekivanja nerealna. Nažalost, tako je kako je, kada bi više učenika bilo svjesno svog pravog znanja, bilo bi manje prisila, prijetnji ili šta ja znam.
[Vrh] Go down
Svjetloisjena
Legenda foruma CE-4
Svjetloisjena

Female
Aquarius Dragon
Broj postova : 29065
Age : 55
Location : Zagreb
Registration date : 15.09.2007

Ocjene u osnovnoj školi Empty
PostajNaslov: Re: Ocjene u osnovnoj školi   Ocjene u osnovnoj školi Icon_minitimepon svi 04, 2009 2:17 am

Da, ali pad s 35% odličnih u 8. razredu na 12% u prvom srednje (ne u svim razredima srednje) ipak nešto govori. Promjene se i u srednjoj događaju postupno, prvi srednje je recimo u gimnaziji koja ima opći program kao i osnovna, naprosto nastavak osmog i jasno da je teži, kao što je osmi teži od sedmog ili bi barem trebao biti. No time da se ocjene iz osnovne uzimaju kao gotovo jedini kriterij za upis u srednju je uistinu izvor velikih pritisaka na učitelje u osnovnoj. Trebalo bi tome dodati još nešto osim bodova s državnih natjecanja koje ipak dobiva malen broj učenika s osvojena prva tri mjesta. Osim toga u Zagrebu MIOC (XVI gimnazija) i još neke druge gimnazije traže da učenik ima obavezno uspjeh 5.00 u 7. i u 8. razredu. To mi se čini vrhunskom nepravdom. Što ako netko super zna matematiku i većinu predmeta, a zariba likovni ili tjelesni? Onda ne preostaje drugo nego tražiti drugu školu ili izvršiti pritisak na profesora likovnog ili tjelesnog. Zašto bi zaboga ta ocjena bila relevantna za upis? misli
[Vrh] Go down
Blizzard
Superforumaš CE-4
Blizzard

Male
Sagittarius Snake
Broj postova : 15088
Age : 31
Registration date : 01.10.2007

Ocjene u osnovnoj školi Empty
PostajNaslov: Re: Ocjene u osnovnoj školi   Ocjene u osnovnoj školi Icon_minitimepon svi 04, 2009 8:57 pm

Prvi srednje je daleko teži od 8. osnovne. U osnovnoj nisam trebao učiti da prođem s 5, u srednjoj sam trebao učiti da prođem s 4. Govori, samo rekao bih da je većina toga čisto zbog težine više nego zbog nepravednih ocjena.

I meni jako smetaju ti kriteriji za upis. Šta ako je osoba genijalna, ali fizički nesposobna, tada ne može u gimnaziju. Ovisi o profesoru, ali ako profa tom učeniku pokloni 5, ostali koji imaju 4 će se buniti i nastat će još više pritiska... Koji je smisao bodovati i tjelesni za upis? Jel se na prijemnom polaže i tjelesni za upis? Ne. Pa šta ga onda uopće boduju za gimnaziju nije mi jasno.
[Vrh] Go down
floridana
Legenda foruma CE-4
floridana

Other / Decline to state
Aries Tiger
Broj postova : 27984
Age : 58
Registration date : 22.09.2007

Ocjene u osnovnoj školi Empty
PostajNaslov: Re: Ocjene u osnovnoj školi   Ocjene u osnovnoj školi Icon_minitimepon svi 04, 2009 10:21 pm

možda bi se pritisak smanjio kad bi se uzimale u obzir prolazne ocjene svih 8 razreda osnovne škole. zašto samo ta dva zadnja? kao da su ostali nevažni. i mislim da bi trebao biti nekav prijemi ispit.
ja kao roditelj mogu reći da nam je to razdoblje prije i za vrijeme upisa bilo jako stresno. određuje se budućnost a ćesto ni oni sami ne znaju šta bi dalje. mislim da je prerano da se odlučuje o tako važnim stvarima u tom periodu zato dan danas hvalim Šuvarovu desetljetku, tj. one dvije opće srednje. to je sasvim dovoljno da osoba sazrije i točno definira svoje želje šta se tiče budućeg zanimanja.
[Vrh] Go down
Svjetloisjena
Legenda foruma CE-4
Svjetloisjena

Female
Aquarius Dragon
Broj postova : 29065
Age : 55
Location : Zagreb
Registration date : 15.09.2007

Ocjene u osnovnoj školi Empty
PostajNaslov: Re: Ocjene u osnovnoj školi   Ocjene u osnovnoj školi Icon_minitimepon svi 04, 2009 10:44 pm

Nažalost imam u obitelji loše primjere šuvarice - po mjestu stanovanja morali su ići u slabije škole i bili kasnije zakinuti i takve stvari, dok su se drugi preko veze upisivali gdje su htjeli. No toga je uvijek bilo. Inače je sama Šuvarova ideja bila odlična, samo je izvedba bila loša, ni prvi ni zadnji put ovdje. no

@Griphon, ne moraš vjerovati, ali i ja se sjećam koliko je prvi gimnazije bio teži od osmog osnovne. No to ne mijenja problem i pritisak na sedmi i osmi osnovne kad su mnogi klinci u pubertetu i briga ih za učenje, a kasnije se moraju ipak nekamo upisati.

Prijemni ispiti pak bili su još veća noćna mora za roditelje od ovoga - sjećam se kad su se upisivali moji mlađi brat i sestra, užas, premda su se na kraju upisali kamo su željeli.
[Vrh] Go down
Alpha
Admin
Alpha

Female
Aries Goat
Broj postova : 29076
Age : 41
Registration date : 30.09.2007

Ocjene u osnovnoj školi Empty
PostajNaslov: Re: Ocjene u osnovnoj školi   Ocjene u osnovnoj školi Icon_minitimečet svi 14, 2009 12:33 pm

Kriteriji u svim obrazovnim institucijama rapidno padaju.

O osnovnim skolama da se ni ne prica. Nekada se i u osnovnoj skoli moralo dobrano zapeti i uciti za dobre ocjene pa i za prolaz. Ucitelji su bili strozi i u ulozi odgojitelja. Imali su neki rang. Postovanje od ucenika i roditelja. Danas se sve bazira na zastiti djeteta. Mislim da se time radi medvjeda usluga kako toj djeci tako i citavom drustvu.
Profesori gube dignitet u svakom pogledu. Bivaju pritskani sa svih strana pa ih cak niti drzava ne stiti. Na koncu popustaju jer za novce za koje rade, na radnom mjestu koje bi trebalo imati beneficirani radni staz, se tesko nalazi snaga za guranje pravde.
I prije je bilo korumpiranih profesora, miljenika, veza i svega ostalog. Ali danas svi profesori popustaju kriterije. Jednostavno gube bitku sa vjetrenjacama.

I tada milo dijete dolazi u srednju skolu gdje profesor popljuje uciteljicu koja je milom djetetu dala 4 ili 5, a ono nema pojma. Medjutim, vrlo brzo se pokaze kako se i u srednjoskolskom obrazovanju desavaju iste stavri. Profesor se nadje pred 30ak mile djece koja su dobila dobre ocjene bez truda i koja nemaju predznanje. Danasnji zakon je takav da ako 51% razreda dobije negativnu ocjenu test se ne vazi. Bas zabavan zakon, jel da kava I tako profesor rusi kriterije jer nema prostora ni vremena da pise isti test citavu godinu kad ima program za odradit.
Definitivno je profesorima matematike i najlakse i najteze. Tu je 2 i 2 uvijek 4 i test zbilja sve govori ako se hoce igrat posteno. Kod npr. povijesti uvijek ima vise prostora za manipulaciju i dogovor.
Kaze prof. matematike: "Ja ne mogu dati test po kriterijima koji bi bili normalni za taj program jer nitko, ali nitko, ne bi prosao."
I sto sad. Pisi nove, lakse, zadatke. Jer ako nitko ne prodje nagrnut ce roditelji, inspekcije i ostali i svi ce biti na strani djeteta. Pa se ti slikaj.

I onda dolazi fax gdje profesori, pak, popljuju srednjoskolske profesore (bas kao sto su ovi jednom to napravili sa osnovnoskolskima) jer su im se upisali ljudi koji smatraju da je sitnica ako ne promjene predznak ili zaborave zagradu. Khm kava A kriteriji padajuuuuu...

Na koncu dobijemo svjezeg npr. dipl. inga. koji je polupismen conf1

Nekada je na faxu bilo potrebno znati sve za 2. Sve. A za vise od 2 je trebalo time dobro baratati, imati sigurnost, znati povezivati, pa cak i znati vise od predvidjenog.
Danas dio gradiva mozes niti ne znati al ako imas vise od 50% testa rijesenog - prolazis.
Kaze jedan stari profesor sa gradjevinskog fakulteta: "Ono znanje za koje danasnjim studentima dajem 5 ne bi bilo dostatno niti za 2 prije 30 godina."
Kaze profesor sa medicinskog faxa: "Dojde mi studentica na 4. godinu i nema pooooojma. Stvari koje bi trebao znati netko u srednjoj skoli. Kako li je uopce dosla do 4. godine. I onda se jos urgira da ju pustim. A kako cu je pustit, ubit ce nekoga kad diplomira."

I sto onda reci...kriteriji su se prilagodili danasnjem neznanju umjesto da se neznanje prilagodi kriterijima.

_________________
Respect
[Vrh] Go down
Svjetloisjena
Legenda foruma CE-4
Svjetloisjena

Female
Aquarius Dragon
Broj postova : 29065
Age : 55
Location : Zagreb
Registration date : 15.09.2007

Ocjene u osnovnoj školi Empty
PostajNaslov: Re: Ocjene u osnovnoj školi   Ocjene u osnovnoj školi Icon_minitimečet svi 14, 2009 11:49 pm

Koji traktat! ides
[Vrh] Go down
Alpha
Admin
Alpha

Female
Aries Goat
Broj postova : 29076
Age : 41
Registration date : 30.09.2007

Ocjene u osnovnoj školi Empty
PostajNaslov: Re: Ocjene u osnovnoj školi   Ocjene u osnovnoj školi Icon_minitimepet svi 15, 2009 11:49 am

Je, jer sam okruzena ljudima koji rade u skolama/fakultetima, a i sama sam radila na faxu pa me strasno nervira taj novi princip bez postovanja i bez icega. Da ne spominjem roditelje koji nemaju nikavih kriterija prema svojoj miloj djecici.

_________________
Respect
[Vrh] Go down
.meLinda.
Stanica
.meLinda.

Female
Taurus Pig
Broj postova : 14
Age : 25
Location : Split - grad NEUKIH
Registration date : 06.11.2009

Ocjene u osnovnoj školi Empty
PostajNaslov: Re: Ocjene u osnovnoj školi   Ocjene u osnovnoj školi Icon_minitimepet stu 06, 2009 11:48 pm

oo odlicna tema.
samo u mom razredu ima toliko nepravde; od profesora koji imaju svoje bogate ljubimce do mamica i tatica koji po skoli moljakaju ocjene.

ali neka, bar ce se u srednjoj i na faksu vidit ko zna ;)
[Vrh] Go down
Blizzard
Superforumaš CE-4
Blizzard

Male
Sagittarius Snake
Broj postova : 15088
Age : 31
Registration date : 01.10.2007

Ocjene u osnovnoj školi Empty
PostajNaslov: Re: Ocjene u osnovnoj školi   Ocjene u osnovnoj školi Icon_minitimepet stu 06, 2009 11:51 pm

Bojim se da niti srednja nije što je nekad bila rofl2
[Vrh] Go down
.meLinda.
Stanica
.meLinda.

Female
Taurus Pig
Broj postova : 14
Age : 25
Location : Split - grad NEUKIH
Registration date : 06.11.2009

Ocjene u osnovnoj školi Empty
PostajNaslov: Re: Ocjene u osnovnoj školi   Ocjene u osnovnoj školi Icon_minitimepet stu 06, 2009 11:52 pm

Omega je napisao/la:
Bojim se da niti srednja nije što je nekad bila rofl2

ah i to.
[Vrh] Go down
biga
Pračovjek
biga

Male
Taurus Cat
Broj postova : 2861
Age : 33
Registration date : 28.08.2009

Ocjene u osnovnoj školi Empty
PostajNaslov: Re: Ocjene u osnovnoj školi   Ocjene u osnovnoj školi Icon_minitimesub stu 07, 2009 12:58 am

Dovezao bih se na omegin post, nije niti faks baš pravedan, al je ipak pravedniji nego srednja i osnovna...
[Vrh] Go down
Athena
Superforumaš CE-4
Athena

Female
Gemini Buffalo
Broj postova : 12345
Age : 35
Registration date : 09.09.2009

Ocjene u osnovnoj školi Empty
PostajNaslov: Re: Ocjene u osnovnoj školi   Ocjene u osnovnoj školi Icon_minitimesub stu 07, 2009 1:08 am

Slažem se da na faksu ipak vlada pravednija atmosfera nego u osnovnoj i srednjoj, izuzev nekih.
Rekla bi da uz naučeno, veliku ulogu igra sreća.

Uglavnom su i kriteriji drukčiji, ali opet ovisi o kojem se faksu radi.
Npr. na mom faksu petice su stran pojam, dobrano se moraš potruditi za prolaz, a ako te pohvale da si dobro naučio gradivo, dobivaš solidnu trojku. roll

_________________
"Riječi…spajaju ljude kao mostovi, stvarajući u isto vrijeme između čovjeka i čovjeka nepromostivosti vrlo često dublje od najmračnijega ponora."
[Vrh] Go down
Blizzard
Superforumaš CE-4
Blizzard

Male
Sagittarius Snake
Broj postova : 15088
Age : 31
Registration date : 01.10.2007

Ocjene u osnovnoj školi Empty
PostajNaslov: Re: Ocjene u osnovnoj školi   Ocjene u osnovnoj školi Icon_minitimesub stu 07, 2009 1:11 am

A kod nas su godinu prošli neki koji ne znaju elementarne stvari...

Uglavnom, potvrđujem da je potrebno imati i sreće, kakve je recimo imao moj cimer koji se nije bog zna što pripremio za ispit, ali je uspio izvući baš sva pitanja koja je znao...
[Vrh] Go down
biga
Pračovjek
biga

Male
Taurus Cat
Broj postova : 2861
Age : 33
Registration date : 28.08.2009

Ocjene u osnovnoj školi Empty
PostajNaslov: Re: Ocjene u osnovnoj školi   Ocjene u osnovnoj školi Icon_minitimesub stu 07, 2009 1:12 am

Athena je napisao/la:
Slažem se da na faksu ipak vlada pravednija atmosfera nego u osnovnoj i srednjoj, izuzev nekih.
Rekla bi da uz naučeno, veliku ulogu igra sreća.

Uglavnom su i kriteriji drukčiji, ali opet ovisi o kojem se faksu radi.
Npr. na mom faksu petice su stran pojam, dobrano se moraš potruditi za prolaz, a ako te pohvale da si dobro naučio gradivo, dobivaš solidnu trojku. roll
Slažem se s tobom u ovome... sreća je ipak nešto što ti može odlučit o prolasku na faksu, iako meni češće odnemaže... hehe...

@Omega
na mom faksu su prolazili neki koji nikad na predavanja išli nisu.... (mora da su super mozgovi... no )
[Vrh] Go down
Blizzard
Superforumaš CE-4
Blizzard

Male
Sagittarius Snake
Broj postova : 15088
Age : 31
Registration date : 01.10.2007

Ocjene u osnovnoj školi Empty
PostajNaslov: Re: Ocjene u osnovnoj školi   Ocjene u osnovnoj školi Icon_minitimesub stu 07, 2009 1:16 am

Pa i kod nas ima takvih... Jedan lik dođe na predavanje i apsolutno ništa ne piše, samo sjedi i promatra. Još dosad nisam vidio da je zapisao makar jedno jedino slovo na predavanjima ili na vježbama... A opet jedan je od najboljih. Ima takvih :D
[Vrh] Go down
Sponsored content
Ocjene u osnovnoj školi Empty
PostajNaslov: Re: Ocjene u osnovnoj školi   Ocjene u osnovnoj školi Icon_minitime

[Vrh] Go down
 
Ocjene u osnovnoj školi
[Vrh] 
Stranica 1 / 1.

Permissions in this forum:Ne moľeą odgovarati na postove.
CE-4 Misterije i neobjašnjivi fenomeni ::  Svijet oko nas :: Obrazovanje-
Forum(o)Bir: