Početna stranicaPortalPretraľnikRegistracijaLogin

 

 Saint Germain – Besmrtni Grof

Go down 
Autor/icaPoruka
WEISHAUPT
Riba
WEISHAUPT

Male
Aries Dragon
Broj postova : 110
Age : 44
Location : Novi Sad, Republika Vojvodina
Registration date : 06.09.2009

Saint Germain – Besmrtni Grof Empty
PostajNaslov: Saint Germain – Besmrtni Grof   Saint Germain – Besmrtni Grof Icon_minitimečet ruj 10, 2009 8:51 am

Bio je neverovatan alhemičar za koga se kaže da je uspeo da pronikne u tajnu večnog života. Uživao je društvu bogatih i slavnih stotinama godina... I neki veruju da je još uvek živ. Iako je bio dobro poznat na većini dvorova tadašnje Evrope, veoma malo se znalo o njegovom životu. Nije nam poznato ni mesto ni vreme njegovog rođenja, a i okolnosti pod kojima je zvanično umro najverovatnije su u potpunosti isfabrikovane. Njegovo poreklo ostaje misterija, kao i izvor njegovog neverovatnog iskustva i obrazovanja. Pa ko je onda bio (ili još uvek jeste) Grof de Saint Germain?

Da li je moguće da čovek može da dostigne besmrtnost i da živi večno? To je šokantna tvrdnja istorijske figure poznate pod imenom Comte de Saint Germain (Grof Sen-Žermen). Prema postojećim podacima rodio se negde potkraj XVII veka, iako neki veruju da je živeo još u vreme Hrista.

Pojavljivao se mnogo puta kroz istoriju - čak i ne tako davnih 70-ih godina prošlog veka i uvek je izgledao kao da mu je 45 godina. Poznavao je mnoštvo najpoznatijih ličnosti u evropskoj istoriji, kao što su Casanova, Madame de Pompadour, Voltaire, kralj Louis XV, Katarina Velika, Anton Mesmer, a ruski pisac Aleksandar Sergejevič Puškin pominje ga u svojoj kratkoj priči “Pikova dama”. Ko je ustvari bio ovaj misteriozni čovek? Da li su priče o njegovoj besmrtnosti obične legende i folklor? Ili je moguće da je stvarno uspeo da pronikne u tajnu života i pobedio smrt?

Poreklo

Kada je čovek koji je kasnije postao poznat pod imenom Saint-Germain u stvari rođen danas ne možemo sa sigurnošću da utvrdimo, iako mnogi pokazatelji navode da je rođen oko 1690. godine. Najraširenije verovanje kazuje da je rođen kao sin udovice Čarlsa II od Španije i grofa Adanera. Ova Španska kraljica bila je lično Maria Anna of Pfalz-Neuburg, koju je Viktor Igo učinio junakinjom svoje najbolje drame Ruy Blas, napisane 1838. godine za samo mesec dana. Oni koji grofa nisu preterano voleli govorili su da je sin portugalskog Jevrejina po imenu Aymar, a oni koji su ga mrzeli, pokušavajući da ga potpuno diskredituju tvrdili su da je on ništa više nego sin alzaškog Jevrejina po imenu Wolf. Postoje još i tvrdnje da je u stvari bio sin sakupljača poreza iz mesta Rotondo u Italiji ili čak sin Kralja Portugala. Sam grof nikada nije našao za shodno da rasvetli enigmu njegovog pravog porekla.

Geneaološko stablo koje je, zajedno sa grupom teozofa, kao koautor za knjigu “The Comte De St. Germain: The Secret of Kings” (Grof St. Germain: Tajna Kraljeva) sačinila Annie Besant navodi da mu je otac bio Franz-Leopold Rakoczy (negde još i Ragoczy ili Racoczi) II (1676-1735), princ Transilvanije, i da je rođen 1690. godine. Njegova deca odrastala su pod patronatom austrijskog cara, ali je jedan od njegovih sinova pod misterioznim okolnostima izgubio zaštitu austrijskog dvora. Pričalo se tada da je jedan od grofovih sinova umro, ali je on u stvari bio predat poslednjem potomku čuvene familije Mediči i da je odrastao u Italiji. Navodno je ime Saint-Germain uzeo po imenu malenog gradića San Germano gde je proveo nekoliko godina u školi i gde je njegov otac posedovao imanja.

Isabel Cooper-Oakley, uz pomoć Madamme D'Adhémar, sačinila je listu različitih imena pod kojima je grof bio poznat između 1710. i 1822. godine: Marquis de Montferrat, Comte Bellamarre, Chevalier Schoening, Chevalier Weldon, Comte Soltikoff, Graf Tzarogy, Prinz Ragoczy i konačno Saint-Germain.

Međutim, svi se gotovo jednoglasno slažu sa podacima koji govore da se Grof St. Germain uputio u tajne alhemije, misteriozne “nauke” koja za cilj ima kontrolu elemenata. Krajnji cilj alhemijskih istraživanja bilo bi otkriće “filozofskog kamena mudrosti”, supstance koja bi, dodata nekom od osnovnih metala od njih stvarala čisto srebro ili zlato. Štaviše, ovakva magična supstanca mogla bi se koristiti u napitku koji bi lečio sve bolesti, štitio od svih bolesti ubuduće i omogućio večni život onome ko ga ispije. Veruje se da je Grof St.Germain uspeo da pronikne u tajne alhemije.
[Vrh] Go down
WEISHAUPT
Riba
WEISHAUPT

Male
Aries Dragon
Broj postova : 110
Age : 44
Location : Novi Sad, Republika Vojvodina
Registration date : 06.09.2009

Saint Germain – Besmrtni Grof Empty
PostajNaslov: Re: Saint Germain – Besmrtni Grof   Saint Germain – Besmrtni Grof Icon_minitimečet ruj 10, 2009 8:51 am

U aristokratskom društvu

Da bismo bolje razumeli njegov život i legende koje ga prate, moramo barem malo da poznajemo vreme i okruženje kroz koje se kretao, a Grof Saint-Germain je stupio na međunarodnu scenu u vreme koje je bilo puno kontradiktornosti.

Racionalizam doba prosvetljenja, predstavljen umovima kao što su Voltaire, Goethe, Rousseau, John Locke, Charles de Montesquieu i drugi, bio je suprotstavljen sentimentalnim i romantičnim, pa čak i reakcionarnim tendencijama. Grof Alessandro Cagliostro (1743-1795), slavna figura na dvorovima Evrope, bio je šarlatan koliko i njegovi protivnici. Cagliostro, čije pravo ime je bilo Giuseppe Balsamo, verovatno se sreo sa St. Germainom na Siciliji. Emanuel Swedenborg (1688-1772) impresionirao je Kraljicu Louisu Ulriku, sestru Frederika Velikog, donoseći joj poruku od njenog mrtvog brata. François, Vojvoda od Lorene, oženio je Mariju Tereziju Austrijsku, i bio prvi evropski princ koji je javno objavio svoje masonske afinitete, koje je uostalom gajio i Grof St.Germain. U Nemačkoj, figura čuvenog Barona Minhauzena bila je povod mnogim pričama. A publika je uvek volela fantastične i neobične priče.

Grof de Saint-Germain po prvi put se uspeo u aristokratsko društvo tadašnje Evrope 1742. godine, kada se vratio sa petogodišnjeg odsustva koje je, navodno, proveo na dvoru persijskog Šaha, gde je izučavao juvelirski zanat. Privukao je silnu pažnju na sebe pojavivši se obučen u crno. Moda tog vremena nalagala je nošenje živih boja, satena i čipke, raznih ornamenata i raznolikog dizajna, a grof se udostojio obući crno odelo i crni šešir, cipele na kopču i ukrasiti prste gomilom sjajnih dijamanata. Tako je privukao pažnju pomodnih grofova Zabor i Lobkowitz, koji su ga predstavili Francuzu po imenu Marshal de Belle Isle. Marshal de Belle Isle bio je navodno veoma bolestan čovek koga je novi prijatelj Saint-Germain izlečio i zauzvrat, u znak zahvalnosti, dobio apartman i laboratoriju u Parizu. Drugi izvor navodi da je apartman u Chateau du Chambord u Parizu dobio lično od Luja XV.

Grofova pojava zabavljala je tadašnje aristokrate svojim poznavanjem nauke i istorije, muzičkim talentima, svojim šarmom, visprenošću i retorikom. Tečno je govorio mnogo jezika, uključujući francuski, nemački, holandski, španski, portugalski, ruski i engleski, a poznavao je i kineski, latinski, arapski, pa čak i starogrčki, aramejski i sanskrt.

Moguće je da je njegova neverovatna veština brzog učenja navodila ljude iz njegovog okruženja da uvide da je grof čovek izuzetnih osobina, ali je anegdota iz 1760. godine začela ideju da bi on mogao da bude besmrtan. U Parizu je te godine Grofica von Gergy čula da je Grof Saint-Germain došao na prijem kod Madame de Pompadour, ljubavnice francuskog Kralja Luja XV. Postarija grofica zainteresovala se za tu posetu jer je poznavala Grofa još od njihovog susreta, pedeset godina ranije, u Veneciji 1710. godine, pod imenom Marquis de Montferrat. Kada ga je ponovo susrela, zapanjila se činjenicom da Grof Saint-Germain nije nimalo ostareo, te ga je pitala nije li čovek kojeg je upoznala u Veneciji bio njegov otac. Grof joj je odgovorio da je on lično živeo u Veneciji na prelasku vekova i da je tada po prvi put imao čast da se nađe u njenom društvu. Iznenađena grofica izjavila je da je to nemoguće jer, bi u tom slučaju Grof St. Germain morao imati barem stotinu godina, pošto je u vreme kada se prvi put susrela sa njim on izgledao upravo kao i sada, dakle kao da ima 45. Grof je sa tajnovitim smeškom izjavio da to nije nemoguće i da je u stvari veoma star, a zatim nastavio da je ubeđuje da je on stvarno osoba koju je ona srela u Veneciji 50 godina ranije. Ona mu je tada poverovala i na sav glas, pred mnoštvom ljudi, izjavila da je on vrlo neobičan čovek, ako ne i sam đavo. Na pomen đavola grof se strašno uvredio i demonstrativno napustio prijem.

Bio je to veoma dramatičan ulazak u parisko društvo toga vremena i ostaje misterija da li je to stvarno bio Grof Saint-Germain ili veoma vešt prevarant koji je namerno uzeo ime nekoga ko je veoma star ili već odavno mrtav i o kome podosta zna, te odlučio da započne novi život pod tuđim imenom koristeći laži i prevare. U svakom slučaju, ovaj susret je početak legende, a mnoge druge priče poput ove širile su se kao požar po Evropi toga vremena.

Oko 1760. godine, Engleski list po imenu “The London Mercury” objavio je prilično ozbiljnu priču koja kaže: “Grof Saint-Germain je jednoj svojoj prijateljici, koja je bila zabrinuta vlastitim starenjem, poklonio flašicu svog čuvenog eliksira koji je omogućavao dug život. Ona je taj eliksir odložila u ladicu. Jedna od njenih sluškinja, sredovečna dama, misleći da flašica sadrži bezopasan laksativ, ispila je eliksir. Kada je gospođa sutradan sazvala sve svoje sluge i sluškinje, pred njom se, umesto sredovečne dame, pojavila mlada devojka, gotovo dete. Bio je to efekat eliksira. Uopšte ne sumnjam da je kojim slučajem popila samo nekoliko kapi više, sluškinja bi se na poziv odazvala dečijim plačem.”

Navodi da je lično poznavao “Svetu porodicu” i da je bio pozvan na svadbu u Kani gde je mladi Hrist “pretvorio vodu u vino”, ili da je on lično predložio kanonizaciju na prvom Vaseljenskom saboru u Nikeji 325. godine, nisu potekli direktno od Grofa, već od Lorda Gower-a, koji je bio šaljivdžija i često umeo dobro da imitira poznate ljude svoga vremena, pa je tako jednom prilikom Lord Gower imitirao imaginarni razgovor Grofa St. Germaine-a i Isusa Hrista.

Grof St. Germain nikada nije poricao ovakve tvrdnje, jer su mu sigurno pribavljale veliku pažnju. No, u slučaju Grofa St. Germaine-a nailazimo na problem: koje su od silnih priča koje su o njemu kružile istina i koje su od tih priča stvarno o njemu?

Bertold Volz se, dvadesetih godina prošlog veka, posvetio istraživanju na ovu temu. Otkrio je da je Duc de Choiseul (1719-1785), klerik i njegov stari neprijatelj koji je bio neverovatno ljubomoran na grofa, unajmio čoveka koji je ličio na grofa St. Germaine-a sa zadatkom da putuje unaokolo, preteruje u svemu što radi i izigrava budalu ne bi li pomračio ugled koji je grof uživao gde god se kretao.

Ili je i ovo jedna od njegovih priča dizajnirana da potpomogne legendu?
[Vrh] Go down
WEISHAUPT
Riba
WEISHAUPT

Male
Aries Dragon
Broj postova : 110
Age : 44
Location : Novi Sad, Republika Vojvodina
Registration date : 06.09.2009

Saint Germain – Besmrtni Grof Empty
PostajNaslov: Re: Saint Germain – Besmrtni Grof   Saint Germain – Besmrtni Grof Icon_minitimečet ruj 10, 2009 8:52 am

Uvek prisutan, nikada star

Grof Saint-Germain sledećih je 40 godina proveo putujući kroz Evropu i za svo to vreme uopšte nije stario. Oni koji su ga sretali na njegovim putovanjima bivali su impresionirani njegovim brojnim veštinama i neobičnostima:

1. Bio je virtuoz na violini i mnogi koji su ga čuli kako svira govorili su kako je ravan ili čak i bolji od najvećih majstora na violini toga doba. Navodi se da je uspeo da na delu pokaže i dokaže svoju izjavu da je dosegao apsolutni vrhunac koji se može postići u muzici.

2. Bio je vešt sa obe ruke i mogao je obema rukama da piše istovremeno. Franc Gräffer bio je prisutan kada je Grof de Saint-Germain napisao dva ista pisma istovremeno, obema rukama, na dva različita lista papira. Kada su potom dva pisma upoređena, jedno preko drugog, na prozorskom staklu, jasno se videlo da su potpuno identična, kao da su otisnuta u štampariji.

3. Čak i kada se obraćao najvišim državnim zvaničnicima, carevima i kraljevima, govorio je bez uvijanja i ceremonijalnih pravila i bio je veoma svestan svoje superiornosti.

4. Mogao je vešto da slika i bio je priznat i poštovan slikar. Isticao se po veštini realističnog oslikavanja stenja i kamenja na slikarskom platnu. Iako se pričalo da je umeo da umeša sedef u slikarsku boju, grof nikada nije otkrio svoju tajnu i njegove boje nikada posle niko nije uspeo da proizvede.

5. Gde god da je putovao, postavljao bi svoju laboratoriju, verovatno za svoje alhemičarske eksperimente.

6. Izgledalo je da je posedovao izuzetno bogatstvo ali nije bilo poznato da je i gde imao bankovni račun (ako je i bio u mogućnosti da pretvara metal u zlato nikada to nije nikome pokazao). Jednom je prilikom uzeo srebrni novčić iz džepa Casanove i pretvorio ga u čisto zlato za manje od dva minuta. Kada je Casanova potom izrazio sumnju u ono što je malopre video, Grof Saint-Germain je odgovorio: „Ljudi koji polažu sumnje u moju umetnost nisu vredni moje pažnje.“ I nikada posle toga nije sreo Casanovu. Casanova je dva meseca kasnije dao novčić maršalu Keith-u u Berlinu.

7. Često je prisustvovao večerama sa svojim prijateljima i uživao u njihovom društvu, ali nikada nije viđen da jede. Pričalo se da se pridržava stroge dijete koja se sastojala od zobene kaše.

8. Prepisivao je recepte za uklanjanje bora sa lica i za bojenje kose.

9. Obožavao je drago kamenje, i veliki deo njegove odeće, uključujući i cipele, bio je načičkan draguljima. Jednom prilikom je priznao da je umeo da gaji bisere veštačkim putem, a drugom prilikom je uklonio nepravilnost iz jednog od većih dijamanata u posedu kralja Luja XV.

10. Usavršio je tehniku bojenja dragog kamenja.

11. U džepovima je nosio pregršt dijamanata koje je koristio umesto novca. Njegov lični nakit bio je od neverovatne vrednosti, a samo nakit na njegovim cipelama vredeo je u to doba preko 200 hiljada franaka. Čak i pozivnice za česte bankete koje je organizovao bile su prožete dragim kamenjem. Imao je otvoren kredit u svakoj banci, ali nikada nikome nije bio dužan niti je iko uspeo da otkrije poreklo njegovog bogatstva.

12. Tvrdio je da je u stanju da spoji nekoliko manjih dijamanata u jedan veći.

13. Imao je veze sa nekoliko najvećih tajnih udruženja kao što su rozenkrojceri, masoni, Vitezovi svetla, Iluminati i Red vitezova templara.

14. Kroz ceo XVIII vek Grof Saint-Germain nastavlja da koristi svoje neograničeno znanje u svetu politike i socijalnih intriga evropske elite:

- 1740. godine postaje poverljivi diplomata na dvoru francuskog kralja Luja XV i za njega obavlja tajne misije po Engleskoj, gde biva otkriven, i odakle, pod pretnjom da bude uhapšen, mora da pobegne, prvo u Holandiju, a zatim u Rusiju.

- 1760. godine kralj Luj XV šalje ga u Hag kao ličnog izaslanika da ugovori pozajmicu od Austrije koja je trebalo da finansira Sedmogodišnji rat protiv Engleske. Tamo susreće čuvenog ljubavnika po imenu Giacomo Girolamo Casanova, koji je takođe bio na diplomatskoj funkciji. Kazanova je tada, bez uspeha, pokušao da ga javno diskredituje. Kasnije, uveren u ono što govori, izjavio da je St. Germain čovek koji ima 300 godina, koji poznaje tajne univerzalne medicine, da poseduje kontrolu nad prirodom, da može da topi dijamante i da sve to grofu uopšte mnogo ne znači.

- 1762. godine putuje u Rusiju gde navodno uzima učešće u zaveri koja postavlja Katarinu Veliku na presto. Kasnije je služio kao savetnik komandantu ruske imperijalne vojske Grofu Alekseju Orlovu u ratu protiv Turske iz kojeg su Rusi izašli kao pobednici.

- 1774. godine vraća se u Francusku kada su Louis XVI i Marie Antoinette okupirali presto. Navodno ih je upozorio na revoluciju koja će da se desi kojih petnaestak godina kasnije (1789. godine), događaj koji je ona dokumentovala u svom dnevniku navodeći kako žali što ga nije poslušala kada joj je pričao o revoluciji.

- 1779. godine odlazi u Hamburg gde postaje prijatelj još jednom princu. Prince Charles of Hesse-Cassel prima ga kao gosta u svoj zamak u Schleswig-u gde pod njegovim patronatom ostaje punih pet godina.

Grof je u to doba potrošio svoje bogatstvo, rasprodao svoje brojne neprocenjive dijamante, a ostao mu je samo reumatizam. Prema crkvenom registru Eckernföde-a tu i umire 27. Februara 1784. godine, premda niko nakon toga nije video njegovo telo.

Bio je poznat pod imenom Comte de St. Germain i Weldon, Welldown, Wethlone, Welldone ili Woeldone. Na njegovom nadgrobnom spomeniku u Eckenförde-u nalazi se tekst:

“Onaj koji je sebe nazivao Comte de St. Germain i Welldone, o kome nema drugih informacija, sahranjen je u ovoj crkvi.”
[Vrh] Go down
WEISHAUPT
Riba
WEISHAUPT

Male
Aries Dragon
Broj postova : 110
Age : 44
Location : Novi Sad, Republika Vojvodina
Registration date : 06.09.2009

Saint Germain – Besmrtni Grof Empty
PostajNaslov: Re: Saint Germain – Besmrtni Grof   Saint Germain – Besmrtni Grof Icon_minitimečet ruj 10, 2009 8:52 am

Povratak iz mrtvih

Za običnog smrtnika ovo bi bio kraj priče. Ali ne i za besmrtnog grofa. Nastavio je da se pojavljuje kroz ceo XIX i XX vek!

Godine 1785. viđen je u Nemačkoj sa Anton Mesmer-om, koji se pogrešno smatra ocem hipnoze (okriće hipnotičkog transa pripada u stvari jednom od Mesmerovih učenika po imenu Marquis de Puysgur).

Prema zvaničnoj istoriji reda slobodnih zidara, Saint-Germain je pozvan i prisustvovao je Masonskom kongresu u Parizu 1785. godine. Društvo su mu na kongresu pravili i Saint-Martin, Antoan Mesmer i Cagliostro, čak I Johann Adam Weishaupt (osnivač Reda illuminata), a isto ovo društvo bilo je prisutno i na ranijem Kongresu masona u Wilhelmsbadu 16. Jula 1782. godine.

Nakon preuzimanja Bastilje tokom francuske revolucije 1789. godine, Grofica d'Adhémar izjavljuje da je imala poduži razgovor sa grofom. Saint-Germain joj je navodno pričao o njenoj budućnosti na način koji je pokazivao da on tačno zna šta će da se desi. Ona ga je viđala nekoliko puta tokom svog života i svaki put je izgledao kao da ima četrdesetak godina.

Nakon 1821. godine Grof Saint-Germain verovatno je uzeo drugi identitet. U svojim memoarima Albert Vandam piše o susretu sa čovekom koji je, ne samo svojim izgledom, neverovatno podsećao na grofa, ali se ovaj put zvao Major Fraser. Albert Vandam piše:

“Nazivao se Major Fraser, živeo je sam i nikada nije pominjao svoju familiju. Bio je više nego bogat, iako je izvor njegovog bogatstva za svakoga ostajao misterija. Posedovao je neverovatno znanje o svakoj zemlji Evrope i svakom istorijskom momentu u istoriji evropskih država. Njegova memorija bila je apsolutno fantastična, i što je veoma neobično, često je onima koji su ga slušali davao do znanja da svoje znanje i mudrost nije stekao iz knjiga. Mnogo puta mi je, sa čudnim osmehom na licu, kazivao da je poznavao Nerona i razgovarao sa Danteom… i tako dalje.”

Major Fraser nestao je bez traga.

Između 1880. i 1900. godine ime grofa Saint-Germain-a ponovo dospeva u javnost. U to vreme slavni mistik i medijum Helena Petrovna Blavatsky, jedan od osnivača Teozofskog Društva, zajedno sa još nekoliko članova tog udruženja, tvrdi da je Grof Saint-Germain još uvek živ, da radi na “duhovnom razvoju Zapada” i da je postao jedan od “skrivenih majstora” kao što su Hrist, Buddha, Appollonius iz Tyane, Christian Rosencreutz, Francis Bacon i drugi.

Postoji navodno i originalna fotografija na kojoj su zajedno Madame Blavatsky i Saint-Germain. A 1897. godine, čuvena francuska pevačica Emma Calve posvetila je svojim autogramom jedan od svojih portreta Grofu St.Germain-u.

Najskorije pojavljivanje čoveka koji je tvrdio da je Grof Saint-Germain bilo je 1972. godine u Parizu, kada je čovek po imenu Richard Chanfray izjavio da je on lično legendarni grof. Pojavio se na francuskoj televiziji, i kako bi potvrdio svoje izjave, koristeći plinski rešo pred kamerama, navodno pretvorio olovo u zlato. Richard Chanfray je 1983. godine počinio samoubistvo.
[Vrh] Go down
WEISHAUPT
Riba
WEISHAUPT

Male
Aries Dragon
Broj postova : 110
Age : 44
Location : Novi Sad, Republika Vojvodina
Registration date : 06.09.2009

Saint Germain – Besmrtni Grof Empty
PostajNaslov: Re: Saint Germain – Besmrtni Grof   Saint Germain – Besmrtni Grof Icon_minitimečet ruj 10, 2009 8:53 am

Skeptici

Pa ko je onda bio Grof Saint-Germain? Da li je stvarno bio uspešan alhemičar koji je pronašao tajnu večnog života? Da li je on možda bio putnik kroz vreme? Ili je samo bio visoko inteligentna osoba čija je reputacija prerasla u fantastičnu legendu?

Napoleon III oformio je komisiju sa ciljem da istraži život i aktivnosti Grofa Saint-Germain-a, ali su svi rezultati istraživanja izgoreli u požaru u Hotel de Ville u Parizu 1871. godine i mnogi smatraju da to nije bilo slučajno.

Francois Marie Arouet Voltaire (1694-1778), čuveni francuski pisac i filozof, autor je rečenice koja se često koristi van konteksta u kome je napisana: “Grof Saint-Germain je čovek koji nikada ne umire i koji sve zna.” Ovu čuvenu izjavu Voltaire je napisao 1758. godine u svom ironičnom pismu Frederiku od Prusije, i ona nije izjava vere u besmrtnost Grofa St. Germaine-a. Voltaire kaže da mu nisu otkrivene nikakve tajne i da se rečenica odnosi na ulogu koju Grof St. Germain često igra u svojim veštim političkim manevrima. “Grof Saint-Germain je čovek koji nikada ne umire i koji sve zna, i koji će verovatno imati čast da se susretne i sa Vašim Veličanstvom u sledećih pedesetak godina.”

U kratkoj priči pod naslovom “Pikova Dama”, koju je Aleksandar Puškin (1799-1837) objavio 1834. godine, tri godine pre njegove tragične smrti, mlada aristokratkinja, Grofica Ana Fedorovna, traži pomoć Grofa St. Germaine-a nakon što je izgubila mnogo novca za kartaškim stolom. Grof joj otkriva tajnu karata koja joj pomaže da u potpunosti povrati izgubljeni novac. Ona čuva ovu tajnu sve dok, decenijama kasnije, mladi čovek ne postane opsednut tajnom i izazove njenu smrt. Ona se potom vraća kao duh i dobije svoju osvetu – mladić izgubi razum. Puškin nikada nije sreo enigmatičnog grofa, ali je veoma dobro poznavao legende o njemu, te je i sam pridodao još malo navodeći nas na pomisao da Grof Saint-Germain može da predvidi budućnost.

Grof Saint-Germain izuzetno je dobro poznavao dijamanate, drago kamenje i hemiju, a njegovo umeće bojenja bilo je uveliko poznato. Grof Karl Cobenzl piše u pismu 1763. godine kako je video da Grof St. Germain izvodi neke eksperimente od kojih je najvažniji transmutacija gvožđa u metal koji je nalik zlatu. Bez ikakve sumnje, fizički ciljevi alhemije – eliksir večnog života i filozofov kamen mudrosti duboko su fascinirali Grofa. Švajcarski psihijatar Carl Jung pisao je da alhemija može da se sagleda kao psihologija. Ono što su alhemičari nazivali “materija” u stvari je bilo “nesvesno ja”. Namerna mistifikacija tako, po Jungu, može da bude blef kako bi se iskoristila tuđa lakovernost, ali i projekcija nerešenih unutrašnjih tenzija. St. Germain je bio tajnovit kada je u pitanju bila njegova prošlost, imao je nekoliko identiteta i možda je u svojim okultnim istraživanjima tražio istinu o sebi.

Epilog

Većina današnjih istoričara smatra da Grof nije bio ništa više nego slatkorečivi šarlatan. Međutim, iza njega ipak ostaje toliko pitanja bez odgovora. Na koji je način stekao neverovatno bogatstvo - ostaje misterija. Kako da objasnimo njegov neobično dug životni vek? I odakle se uopšte pojavio? Ako je i bio šarlatan i tvrdio da je neko drugi – kako to da ga niko nikada nije prepoznao ili raskrinkao?

Jedini sačuvan grofov rukopis pod nazivom: ”La Tres Sainte Trinosophie” nalazi se u biblioteci grada Troyes u Francuskoj, i do današnjeg dana nije u potpunosti dešifrovan i razjašnjen. Jedan deo njegovog rukopisa navodi:

“Kretali smo se kroz prostor brzinom koja ne može da se poredi ni sa čim do samom brzinom. U deliću sekunde ravnice ispod nas nestale su iz vidokruga i Zemlja je postala jedva vidljiva maglina.”

Kako da protumačimo ovaj njegov zapis? Da li je moguće da je Grof St.Germaine bio putnik kroz vreme i prostor? Odbegli otpadnik iz budućnosti koji je voleo da se poigrava sa prošlošću? Ili vanzemaljac (annunaki)?

Možda je onda stvarno razgovarao sa Hristom i kraljevima starih, zaboravljenih vremena?...
[Vrh] Go down
WEISHAUPT
Riba
WEISHAUPT

Male
Aries Dragon
Broj postova : 110
Age : 44
Location : Novi Sad, Republika Vojvodina
Registration date : 06.09.2009

Saint Germain – Besmrtni Grof Empty
PostajNaslov: Re: Saint Germain – Besmrtni Grof   Saint Germain – Besmrtni Grof Icon_minitimečet ruj 10, 2009 8:54 am

Da li bi ovo mogle biti iste osobe?Saint Germain – Besmrtni Grof Sentjermaingi0
[Vrh] Go down
zvezda
Guardian
zvezda

Female
Capricorn Rooster
Broj postova : 3244
Age : 38
Location : Gore
Registration date : 23.09.2007

Saint Germain – Besmrtni Grof Empty
PostajNaslov: Re: Saint Germain – Besmrtni Grof   Saint Germain – Besmrtni Grof Icon_minitimečet ruj 17, 2009 12:15 am

Odličan post! :)

Grof je svakako intrigantan lik, ali do sada nisam naišla na ovoliko podataka o njemu na jednom mestu... *

_________________
"...ja sam Bog, ja sam junak, ja sam filozof, ja sam Đavo i ja sam svet, a to je zamoran način da se kaže da ne postojim."
[Vrh] Go down
sound-of-stars
Stanica
sound-of-stars

Female
Virgo Monkey
Broj postova : 29
Age : 27
Location : Vz
Registration date : 05.09.2009

Saint Germain – Besmrtni Grof Empty
PostajNaslov: Re: Saint Germain – Besmrtni Grof   Saint Germain – Besmrtni Grof Icon_minitimened lis 11, 2009 10:58 pm

svaka čast na postu/postovima :D
uspjela sam ga čak cijelog pročitati

moram priznati da je jako teško povjerovati da bi netko mogao živjeti vjećno. Više mi se nekako sviđa teorija da je grof bio samo jedan visoko obrazovan i inteligentan čovjek koji je ostavio trag na ondašnjem društvu i koji su zatim prenosili legendu o njemu na sljedeće naraštaje..

ima i teorija o putovanju kroz vrijeme.. pa, neznam.. to mi isto nekako ne izgleda moguće..
[Vrh] Go down
tomi
Pračovjek
tomi

Male
Libra Goat
Broj postova : 2381
Age : 28
Location : Zagreb
Registration date : 22.08.2009

Saint Germain – Besmrtni Grof Empty
PostajNaslov: Re: Saint Germain – Besmrtni Grof   Saint Germain – Besmrtni Grof Icon_minitimepon lis 12, 2009 2:00 am

WEISHAUPT je napisao/la:
Da li bi ovo mogle biti iste osobe?Saint Germain – Besmrtni Grof Sentjermaingi0

Tesko. Oblik usta i celjusti se ne podudaraju.
[Vrh] Go down
MisteryManiac
Dinosaur
MisteryManiac

Male
Capricorn Pig
Broj postova : 381
Age : 24
Location : Nibiru
Registration date : 05.10.2009

Saint Germain – Besmrtni Grof Empty
PostajNaslov: Re: Saint Germain – Besmrtni Grof   Saint Germain – Besmrtni Grof Icon_minitimepon lis 12, 2009 9:09 pm

ja mislim da je putovo kroz vrijeme
[Vrh] Go down
sound-of-stars
Stanica
sound-of-stars

Female
Virgo Monkey
Broj postova : 29
Age : 27
Location : Vz
Registration date : 05.09.2009

Saint Germain – Besmrtni Grof Empty
PostajNaslov: Re: Saint Germain – Besmrtni Grof   Saint Germain – Besmrtni Grof Icon_minitimepon lis 12, 2009 11:33 pm

tomi je napisao/la:
WEISHAUPT je napisao/la:
Da li bi ovo mogle biti iste osobe?

Saint Germain – Besmrtni Grof Sentjermaingi0

Tesko. Oblik usta i celjusti se ne podudaraju.

ma ništ se ne podudara.. ni nos, ni oči, ni obrve... jedino i jedan i drugi imaju visoko čelo! :D
mislim da je ovaj lik bio samo željan slave, kao vjerojatno i mnogi drugi.. roll
[Vrh] Go down
Berny_Sinara
Pračovjek
Berny_Sinara

Female
Sagittarius Snake
Broj postova : 2704
Age : 30
Location : Zagreb :D
Registration date : 24.02.2009

Saint Germain – Besmrtni Grof Empty
PostajNaslov: Re: Saint Germain – Besmrtni Grof   Saint Germain – Besmrtni Grof Icon_minitimeuto lis 13, 2009 2:49 pm

uopce mi ne izgledaju isto -.-
[Vrh] Go down
MisteryManiac
Dinosaur
MisteryManiac

Male
Capricorn Pig
Broj postova : 381
Age : 24
Location : Nibiru
Registration date : 05.10.2009

Saint Germain – Besmrtni Grof Empty
PostajNaslov: Re: Saint Germain – Besmrtni Grof   Saint Germain – Besmrtni Grof Icon_minitimesri lis 14, 2009 10:29 am

pa kad i nisu iste osobe Saint Germain – Besmrtni Grof 863565
[Vrh] Go down
silver
Majmun
silver

Male
Pisces Horse
Broj postova : 1439
Age : 30
Registration date : 25.10.2007

Saint Germain – Besmrtni Grof Empty
PostajNaslov: Re: Saint Germain – Besmrtni Grof   Saint Germain – Besmrtni Grof Icon_minitimepet lis 16, 2009 1:06 am

zasto bi taj grof, kad se vec tako potrudio skrivati od javnosti, odjednom pred svima otkrio svoje tajne? nekako mi se to baš i ne uklapa..

i slike ne sliče.
[Vrh] Go down
srdjan888
Riba
srdjan888

Male
Pisces Rat
Broj postova : 119
Age : 24
Registration date : 06.08.2009

Saint Germain – Besmrtni Grof Empty
PostajNaslov: Besmrtnost-mit ili tajna istina?   Saint Germain – Besmrtni Grof Icon_minitimečet stu 26, 2009 8:26 pm

http://www.misterije.com/tekstovi/misterije-zivota/80-zagonetne-licnosti/43-saint-germain-besmrtni-grof Ljudi sta mislite o ovome.Navodno je alkemičar iz 18 stoljeća za kojeg se misli da je još živ i da je pronašao tajnu vječnog života!!!!!!!!!!! Pa me zanima da li mislite da je to istina i da li postoji mogućnost da čovijek bude besmrtan. P.S. izvinite ako sam promašio kategoriju gdje da stavim temu.ali mislim to da je povezano Saint Germain – Besmrtni Grof 998351


Zadnja promjena: srdjan888; sub stu 28, 2009 6:32 pm; ukupno mijenjano 1 put.
[Vrh] Go down
schmizzl
PraGlodavac
schmizzl

Female
Aries Tiger
Broj postova : 594
Age : 34
Location : Alnilam sys
Registration date : 19.11.2009

Saint Germain – Besmrtni Grof Empty
PostajNaslov: Re: Saint Germain – Besmrtni Grof   Saint Germain – Besmrtni Grof Icon_minitimečet stu 26, 2009 10:03 pm

danas se recimo zna da je od grafita u posebnim reaktorima, bombardiranjem čestica moguće stvoriti dijamant. ali je to jako skupo. postoji čak jedna firma, koja od umrle osobe, traži zapaljivanje i određenu količinu pepela, a od njega radi dijamant - i vaša je ljubav vječno uz vas!?
mislim da ne postoji način da čovjek bude besmrtan, da mu se duša seli iz tijela u tijelo a da je toga duša svjesna. postoje neke ćiri bu stvari u hudu magiji koja navodno omogućava preseljenje duša.
a mislim da se životni vijek može produžiti. kornjače žive i po 200 god - jer su krajnje spore! kad razmislim o brzini - što sporije to bezbolnije! kad bi postojao način da se životi procesi uspore - živjeli bi duže! :) ali to je moja teorija koja vjerojatno nije izvediva!
pogledaj film SKELETON KEY (ključ tajni) - ta tema je... a još ako voliš psihotrilere, pravi je! :)
tema je ok...skroz..
[Vrh] Go down
Jaykof
Pračovjek
Jaykof

Male
Gemini Goat
Broj postova : 2477
Age : 29
Location : Na temi za odbrojavanje do 21.12.2012.
Registration date : 30.07.2008

Saint Germain – Besmrtni Grof Empty
PostajNaslov: Re: Saint Germain – Besmrtni Grof   Saint Germain – Besmrtni Grof Icon_minitimepet stu 27, 2009 1:06 am

Imamo temu o Saint Germainu.

OVDJE
[Vrh] Go down
srdjan888
Riba
srdjan888

Male
Pisces Rat
Broj postova : 119
Age : 24
Registration date : 06.08.2009

Saint Germain – Besmrtni Grof Empty
PostajNaslov: Re: Saint Germain – Besmrtni Grof   Saint Germain – Besmrtni Grof Icon_minitimepet stu 27, 2009 9:11 pm

Izvinjavam se nisam vidio da ima ista tema
[Vrh] Go down
srdjan888
Riba
srdjan888

Male
Pisces Rat
Broj postova : 119
Age : 24
Registration date : 06.08.2009

Saint Germain – Besmrtni Grof Empty
PostajNaslov: Re: Saint Germain – Besmrtni Grof   Saint Germain – Besmrtni Grof Icon_minitimesub stu 28, 2009 6:33 pm

Evo preimenovao sam da nebude potpuno ista kava
[Vrh] Go down
zvezda
Guardian
zvezda

Female
Capricorn Rooster
Broj postova : 3244
Age : 38
Location : Gore
Registration date : 23.09.2007

Saint Germain – Besmrtni Grof Empty
PostajNaslov: Re: Saint Germain – Besmrtni Grof   Saint Germain – Besmrtni Grof Icon_minitimened stu 29, 2009 3:24 am

Spojila :) *

_________________
"...ja sam Bog, ja sam junak, ja sam filozof, ja sam Đavo i ja sam svet, a to je zamoran način da se kaže da ne postojim."
[Vrh] Go down
Einar
Majmun
Einar

Male
Capricorn Broj postova : 1241
Location : Daleko od zdravog razuma...
Registration date : 27.04.2010

Saint Germain – Besmrtni Grof Empty
PostajNaslov: Re: Saint Germain – Besmrtni Grof   Saint Germain – Besmrtni Grof Icon_minitimeuto tra 03, 2012 8:19 pm

schmizzl je napisao/la:
danas se recimo zna da je od grafita u posebnim reaktorima, bombardiranjem čestica moguće stvoriti dijamant. ali je to jako skupo. postoji čak jedna firma, koja od umrle osobe, traži zapaljivanje i određenu količinu pepela, a od njega radi dijamant - i vaša je ljubav vječno uz vas!?
mislim da ne postoji način da čovjek bude besmrtan, da mu se duša seli iz tijela u tijelo a da je toga duša svjesna. postoje neke ćiri bu stvari u hudu magiji koja navodno omogućava preseljenje duša.
a mislim da se životni vijek može produžiti. kornjače žive i po 200 god - jer su krajnje spore! kad razmislim o brzini - što sporije to bezbolnije! kad bi postojao način da se životi procesi uspore - živjeli bi duže! :) ali to je moja teorija koja vjerojatno nije izvediva!
pogledaj film SKELETON KEY (ključ tajni) - ta tema je... a još ako voliš psihotrilere, pravi je! :)
tema je ok...skroz..

onaj plavi dio plamena najobičnije svijeće je pretvaranje ugljika iz parafina, masti i sl. u dijamant te izgaranje u CO2
[Vrh] Go down
Madonna
Pračovjek
Madonna

Male
Virgo Dragon
Broj postova : 2438
Age : 43
Location : split-solin-rim-los angeles...@
Registration date : 07.11.2010

Saint Germain – Besmrtni Grof Empty
PostajNaslov: Re: Saint Germain – Besmrtni Grof   Saint Germain – Besmrtni Grof Icon_minitimeuto tra 10, 2012 6:19 pm

mozda imamo dokaz neke vrste vampirizma...@ kava
[Vrh] Go down
Sponsored content
Saint Germain – Besmrtni Grof Empty
PostajNaslov: Re: Saint Germain – Besmrtni Grof   Saint Germain – Besmrtni Grof Icon_minitime

[Vrh] Go down
 
Saint Germain – Besmrtni Grof
[Vrh] 
Stranica 1 / 1.

Permissions in this forum:Ne moľeą odgovarati na postove.
CE-4 Misterije i neobjašnjivi fenomeni ::  Misterije i neobjašnjivi fenomeni :: Ostale misterije-
Forum(o)Bir: