Početna stranicaPortalPretraľnikLatest imagesRegistracijaLogin

Promjene novog doba

Go down 
+4
Legionar
Fantom
josip21
Alpha
8 posters
Autor/icaPoruka
Alpha
Admin
Alpha

Female
Aries Goat
Broj postova : 29076
Registration date : 30.09.2007

Promjene novog doba Empty
PostajNaslov: Promjene novog doba   Promjene novog doba Icon_minitimeuto ruj 15, 2009 1:36 pm

Jedna od mogućih “crnih lista” od 10 stvari koje je internet spremio u ropotarnicu sjećanja ili je na dobrom putu da to učini.

1. Nestanak pristojnog neslaganja
Dovoljno je otvoriti komentare ispod bilo kojeg članka u on-line izdanju novina i eto ti najuvredljivijih izraza protivljenja koje ni pas s maslom ne bi polizao jer, čini se, najlakše je pljuvati po svima iz anonimnosti svoje sobe kopajući jednom rukom nos, a drugom tipkajući po tastaturi. Najgora sankcija u takvim slučajevima je da vam ažurni administrator izbriše post, osim ako i sam nije zaokupljen kopanjem nosa.

2. Izumiranje pisama
Pojavom e-maila i SMS-ova klasična pisma otišla su u zaborav, a slična sudbina bi mogla zadesiti i kartoline. Srećom, još uvijek je prevladavajuće mišljenje da je pozivnicu za vjenčanje ili izraz sućuti povodom nečije smrti nepristojno poslati elektroničkim putem, no koliko dugo će vrijediti ovo nepisano pravilo, ostaje nam tek vidjeti.

3. Gašenje glazbenih trgovina
Iako smo nekada s ponosom na policama slagali kolekcije originalnih ploča, kaseta, a kasnije i CD-ova, danas te gotovo uhvati sram pri ulasku u CD shop u kojem namjeravaš kupiti original jer se čini suludim dati više od 100 kuna za novi album omiljenog izvođača kada možeš zahvaljujući internetu imati “pržotinu” istog za manje od dvije kune. Pa ipak, onaj omot, tekstovi, poštovanje prema omiljenoj zvijezdi...

4. Slabljenje pamćenja
Čini se da se i naš mozak ponešto ulijenio pojavom interneta pa se često pitamo zašto bi uopće pamtili sve te podatke do kojih vrlo lako možemo doći ako samo “uguglamo” traženi pojam. No, što će se dogoditi onog dana kada zaboravimo što smo uopće htjeli “uguglati”? Valjda će nam tada pomoći kakav pripravak od ginka, osim ako i njega ne zaboravimo popiti na vrijeme...

5. Nestanak klasičnih fotoalbuma
Pojavom Facebooka i drugih društvenih mreža na kojima možemo stavljati fotoalbume, sve smo manje skloni razvijanju fotografija i slaganju klasičnih albuma. Ionako smo svi postali poput Japanaca pa nigdje više ne idemo bez fotića, barem onoga na mobitelu, a razvijanje svih tih slika stajalo bi nas čitavo bogatstvo. Tako ih radije lijepimo po Faceu, no tko sve ima pristup njima, zapravo nikad nismo posve sigurni.

6. Gubitak privatnosti
Na spomenutim društvenim mrežama često ostavljamo više podataka o sebi nego što bi ih tajne službe stigle prikupiti dugogodišnjim špijuniranjem... Zato se možemo tješiti činjenicom da jednom kada sami otkrijemo svoje prljavo rublje, drugi nas neće imati čime ucjenjivati.

7. Slabljenje autoriteta liječnika
Jednim klikom miša možemo na nekoj od stranica posvećenih zdravlju provjeriti i dijagnozu koju nam je postavio liječnik jer naposljetku, nije li nas prebrzo “špedio” iz ordinacije a da nas nije pažljivo saslušao do kraja? Što će nam uostalom njegovo mišljenje kad na internetu lijepo piše...

8. Smanjenje zajedničkog gledanja TV
Nekada su se cijele obitelji, susjedstvo i prijatelji okupljali oko televizora gledajući filmove i serije. Sjetimo se samo dogodovština Blakea Carringtona, Krystle i Alexis te ostalih protagonista ‘‘Dinastije’’ koja je tijekom osamdesetih prikovanim uz male ekrane držala brojne obitelji. I danas je sigurno moguće doživjeti ovakve situacije, ali surfanje po netu, što je prilično samodostatna aktivnost, krade naše vrijeme koje smo mogli podijeliti s dragim ljudima, pa makar i pred TV-om.

9. Zanemarivanje ‘gluvarenja’
Umjesto da ponekad uzmemo vrijeme predviđeno samo za gluvarenje pod utjecajem dominantne ideologije sažete u izrekama “vrijeme je novac” ili “onaj tko ima informaciju ima moć”, stalno smo u potrazi za nečim, bojimo se da će nam promaknuti kakva važna vijest pa neprestano provjeravamo novosti na portalima, je li nam tko poslao kakav važan mail ili tko je sve on-line... jer, bože moj, gdje bi nas odvelo to gledanje kroz prozor u zelene krošnje?!

10. Nestanak slatkog iščekivanja
I na kraju, umjesto zaključka, primijetimo da zahvaljujući internetu danas informacije putuju brže nego ikada do sada, no time smo izgubili ponešto i u onom slatkom iščekivanju. Jednostavno sve želimo odmah i sad, ili još bolje - jučer. (Izvor)

Eto procitah ovaj clanak pa se razmisljam...da li je ovih 10 navedenih stvari nesto dobro ili nesto lose...meni se cini da je vise toga dobrog nego loseg...
[Vrh] Go down
josip21
banned

Male
Libra Buffalo
Broj postova : 4822
Registration date : 15.12.2008

PostajNaslov: Re: Promjene novog doba   Promjene novog doba Icon_minitimeuto ruj 15, 2009 1:42 pm

ma lako je meni za sve to...al zamisli ako pive nestane.....ajoj.....
[Vrh] Go down
Fantom
Superforumaš CE-4
Fantom

Male
Gemini Pig
Broj postova : 10363
Registration date : 23.06.2009

PostajNaslov: Re: Promjene novog doba   Promjene novog doba Icon_minitimeuto ruj 15, 2009 1:50 pm

Ma nece nestati pive,cak je mozes poruciti preko interneta u neogranicenim kolicinama... zubi
[Vrh] Go down
Legionar
Moderni čovjek
Legionar

Male
Gemini Dog
Broj postova : 8711
Registration date : 27.07.2008

PostajNaslov: Re: Promjene novog doba   Promjene novog doba Icon_minitimeuto ruj 15, 2009 11:26 pm

Alpha je napisao/la:
Najgora sankcija u takvim slučajevima je da vam ažurni administrator izbriše post, osim ako i sam nije zaokupljen kopanjem nosa.
Aludiraš li ti time da ti kopaš nos dok pišeš na Forumu? zubo

Mislim da ne treba puno filozofiranja oko interneta. Svaka stvar je dobra ako se koristi u umjerenim količinama.
Po meni, najgora stvar je upravo taj nestanak 'gluvarenja' iili ''gubljenja vremena'' zezajući se u dvorištu s obitelji ili susjedom. Nestala je ona uživancija u svakodnevici.
Osobno koristim sve oblike piratluka evil i mislim da je to dobra stvar, samo što je kvaliteta pjesama sve niža i niža, a kvalitetne pjesme se više ne cijene toliko jer su sve pjesme nadohvat ruke.
Fotići... pozitivna stvar... No opet, postoji ona čar u listanju albuma 5
Zajedničko gledanje TV-a... Nekad smo prigovarali tome... to je moj komentar :(
Sve je zapravo relativno - ovisi u kojoj dozi internet koristimo daz
[Vrh] Go down
Alpha
Admin
Alpha

Female
Aries Goat

PostajNaslov: Re: Promjene novog doba   Promjene novog doba Icon_minitimesri ruj 16, 2009 9:51 am

Legi da si bio iole perceptivan u trenutku pisanja gornjeg posta kao i citanja uvodnog, primjetio bi dvije stvari:
1. Ispod teksta je link sa Izvorom istog sto znaci da ga nisam ja pistala i
2. Tekst ima kvacice...a ja ne koristim kvacice...sto jos jednom kazuje da ga nisam ja pisala kava
[Vrh] Go down
floridana
Legenda foruma CE-4
floridana

Other / Decline to state
Aries Tiger
Broj postova : 27984
Registration date : 22.09.2007

PostajNaslov: Re: Promjene novog doba   Promjene novog doba Icon_minitimesri ruj 16, 2009 10:08 am

slažem se s Legijem. sve ima svoje pozitivne i negativne strane pa tako i internet. u svakom slučaju ne znam kako sam mogla bez njega svih ovih pustih godina prije nego li sam se priključila. sve je tako dostupno, samo treba izabrati ono šta zaista želiš i ne gubiti se previše na nebitne informacije.
[Vrh] Go down
Remke
Pračovjek
Remke

Male
Libra Pig
Broj postova : 3399
Registration date : 05.07.2009

PostajNaslov: Re: Promjene novog doba   Promjene novog doba Icon_minitimesri ruj 16, 2009 10:24 am

Alpha je napisao/la:
5. Nestanak klasičnih fotoalbuma
Pojavom Facebooka i drugih društvenih mreža na kojima možemo stavljati fotoalbume, sve smo manje skloni razvijanju fotografija i slaganju klasičnih albuma. Ionako smo svi postali poput Japanaca pa nigdje više ne idemo bez fotića, barem onoga na mobitelu, a razvijanje svih tih slika stajalo bi nas čitavo bogatstvo. Tako ih radije lijepimo po Faceu, no tko sve ima pristup njima, zapravo nikad nismo posve sigurni.

ovo nije skroz istina, ja imam album sa svim vaznim slikama, vjencanje, moja i bratova pricest i krizma, svi nasi rodjendani, ali u zadnje vrijeme vise nerazvijamo slike, jer imamo digitalni foto aparat i mama ima neki foto papir na koji samo kopira sliku i ispadne isto

Alpha je napisao/la:
8. Smanjenje zajedničkog gledanja TV
Nekada su se cijele obitelji, susjedstvo i prijatelji okupljali oko televizora gledajući filmove i serije. Sjetimo se samo dogodovština Blakea Carringtona, Krystle i Alexis te ostalih protagonista ‘‘Dinastije’’ koja je tijekom osamdesetih prikovanim uz male ekrane držala brojne obitelji. I danas je sigurno moguće doživjeti ovakve situacije, ali surfanje po netu, što je prilično samodostatna aktivnost, krade naše vrijeme koje smo mogli podijeliti s dragim ljudima, pa makar i pred TV-om.
sad ja na kompu gledam tv
[Vrh] Go down
Michael Wittmann
Pračovjek
Michael Wittmann

Male
Scorpio Broj postova : 2443
Registration date : 24.05.2009

PostajNaslov: Re: Promjene novog doba   Promjene novog doba Icon_minitimesri ruj 16, 2009 10:46 am

Promjene novog doba Med_robotics_revolution_1
[Vrh] Go down
Legionar
Moderni čovjek
Legionar

Male
Gemini Dog

PostajNaslov: Re: Promjene novog doba   Promjene novog doba Icon_minitimesri ruj 16, 2009 7:15 pm

Alpha je napisao/la:
Legi da si bio iole perceptivan u trenutku pisanja gornjeg posta kao i citanja uvodnog, primjetio bi dvije stvari:
1. Ispod teksta je link sa Izvorom istog sto znaci da ga nisam ja pistala i
2. Tekst ima kvacice...a ja ne koristim kvacice...sto jos jednom kazuje da ga nisam ja pisala kava
Shvatio sam da ti to nisi pisala kao što sam isto tako predvidio da ćeš mi odgovoriti upravo to što si napisala gica
Šalio sam se i smatram da tada nije potrebno uzimati nekakvu filozofiju :)
[Vrh] Go down
Alpha
Admin
Alpha

Female
Aries Goat

PostajNaslov: Re: Promjene novog doba   Promjene novog doba Icon_minitimesri ruj 16, 2009 8:06 pm

E vidis...zgodno...znas, ja ti brzo ucim...ko stakor gica ...tako da vise ne padam na te tvoje i Omegine fore "znao sam da ces tako reagirati" ...znate vi drek zubi ...jer da kuzis ko sto mislis da kuzis onda bi znao da sam to namjerno napisala...normalno da je jasno da nisam auotor teksta, normalno da je jasno da je to tebi jasno i normalno da je jasno da me zezas...ali htjela sam da mi napises to da si "znao sto cu odgovoriti" da ti malo ukazem kako zivis u zabludi misleci da si korak ispred mene raspa ... zubi
[Vrh] Go down
Remke
Pračovjek
Remke

Male
Libra Pig
Broj postova : 3399
Registration date : 05.07.2009

PostajNaslov: Re: Promjene novog doba   Promjene novog doba Icon_minitimesri ruj 16, 2009 8:36 pm

Alpha je napisao/la:
E vidis...zgodno...znas, ja ti brzo ucim...ko stakor gica ...tako da vise ne padam na te tvoje i Omegine fore "znao sam da ces tako reagirati" ...znate vi drek zubi
to je isto kosto moj tat zna rec kad mu kazem nes sto nezna:
ma znao sam to samo sam htio vidit oces ti znat rofl2
[Vrh] Go down
Legionar
Moderni čovjek
Legionar

Male
Gemini Dog

PostajNaslov: Re: Promjene novog doba   Promjene novog doba Icon_minitimesri ruj 16, 2009 11:39 pm

@Alpha rofl2 lolcina 5
[Vrh] Go down
tomi
Pračovjek
tomi

Male
Libra Goat
Broj postova : 2381
Registration date : 22.08.2009

PostajNaslov: Re: Promjene novog doba   Promjene novog doba Icon_minitimečet ruj 17, 2009 12:23 am

Remke je napisao/la:
Alpha je napisao/la:
E vidis...zgodno...znas, ja ti brzo ucim...ko stakor gica ...tako da vise ne padam na te tvoje i Omegine fore "znao sam da ces tako reagirati" ...znate vi drek zubi
to je isto kosto moj tat zna rec kad mu kazem nes sto nezna:
ma znao sam to samo sam htio vidit oces ti znat rofl2
Iz koje je to pjesme? :D
[Vrh] Go down
Sponsored content

PostajNaslov: Re: Promjene novog doba   Promjene novog doba Icon_minitime

[Vrh] Go down

Promjene novog doba
[Vrh] 
Stranica 1 / 1.
 Similar topics