Početna stranicaPortalPretraľnikRegistracijaLogin

 

 Evolucijske i vjerske postavke za vanzemaljski oblik zivota

Go down 
Autor/icaPoruka
Alpha
Admin
Alpha

Female
Aries Goat
Broj postova : 29076
Age : 41
Registration date : 30.09.2007

Evolucijske i vjerske postavke za vanzemaljski oblik zivota Empty
PostajNaslov: Evolucijske i vjerske postavke za vanzemaljski oblik zivota   Evolucijske i vjerske postavke za vanzemaljski oblik zivota Icon_minitimesri stu 18, 2009 2:33 pm

Treba li Crkva slati misionare na planete s inteligentnim bićima u svemiru i vrijedi li za njih otkupljenje po Isusu Kristu ili su oni imali svoju verziju, pita se otac Consolmagno.
Crkveni astronom, isusovac Guy Consolmagno otvorio je pitanje o pokrštavanju izvanzemaljaca, piše Jutarnji list.
Consolmagno dijelom radi u Vatikanskom opservatoriju u Arizoni, a dijelom u onom starijem i slabije opremljenom u papinskoj ljetnoj rezidenciji u Catel Gandolfu.
U izdanju američkog Katoličkog društva istine objavio je džepnu knjigu u kojoj postavlja nekoliko pitanja ključnih za kršćanstvo u slučaju susreta s inteligentnim životom drukčije vrste od ljudskog na Zemlji.
Jutarnji prenosi glavna pitanja koja postavlja Consolmagno:

• Hoće li ljudi znati prepoznati inteligentan život ako naiđu na njega?
• Hoćemo li komunicirati s njime? Treba li uopće pokušati?
• Nasljeđuju li sva inteligentna bića istočni grijeh?
• Vrijedi li otkupljenje po Isusu Kristu za inteligentna bića u svemu svemiru?
• Bi li ostali svjetovi imali svoju verziju Sina Božjeg i Otkupitelja?
• Treba li Crkva slati misionare na planete s izvanzemaljcima?
(Izvor)

U Vatikanu je u utorak (10.11.2009.) zaključena višednevna konferencija posvećena mogućnosti postajanja života u svemiru i njegovih implikacija po katoličku crkvu.
Skup je dio događanja kojima se obilježava Međunarodna godina astronomije i 400. obljetnice prvih promatranja teleskopom Galilea Galileija.
Konferenciju je u utorak zatvorio ravnatelj vatikanskog opservatorija otac Jose Gabriel Funes i rekao da su "pitanja porijekla života i postoji li život drugdje u svemiru vrlo prikladna i zaslužuju ozbiljno razmatranje", izvijestila je agencija Associated Press.
Na skupu su sudjelovali fizičari, kemičari, astrobiolozi i geolozi koji su, uspoređujući rezultate njihovih istraživanja (...) ocijenili "vjerojatnim" postojanje stotina milijuna nastanjivih mjesta samo u našoj galaktici, koja je samo jedna od mnogih u svemiru, navodi ANSA i posebno ističe kako je znakovito da je Vatikan ovom složenom pitanju odlučio prvo pristupiti iz znanstvene perspektive.
"Opipljiv je osjećaj da svemir udomljuje oblike života i postoji nada da nas samo malo godina dijeli od prvih otkrića", rekao je američki astronom Chris Impey.
(Izvor)

Darwinova teorija evolucije će nam pomoći u pronalaženju izvanzemaljskog života, tako što će nam 'pokazati' gdje trebamo tražiti, tvrdi jedan astrobiolog iz NASA-e.
Na obljetnici 150. godišnjice od objavljivanja O podrijetlu vrsta, dr. John Baross iz NASA-inog Astrobiološkog instituta je izjavio da će Darwinova teorija evolucije biti glavna pokretačka snaga života bilo gdje u svemiru te da bi je trebalo iskoristiti za predviđanje mjesta na kojem moramo tražiti.
"Ja zaista mislim da Darwinova teorija definira svojstva sveg postojećeg života", rekao je Baross.
"A njezina će ograničenja definirati raspon planeta koji mogu podržavati život. Barem život u zemaljskom smislu", dodao je.
Držeći javno predavanje u NASA-inom istraživačkom centru Ames u kaliforniji, dr. Baross je rekao da je misija svemirskog teleskopa Kepler, koji traži planete nalik Zemlji oko drugih zvijezda, vrlo uzbudljiva za astrobiologiju jer se zapravo traži izvanzemaljski život.
"Predviđam da ćemo u sljedećih pet do deset godina doći do otkrića koja će voditi do teorija i ideja velikih kao što su bile Darwinove", rekao je.
Baross kaže da je potraga za izvanzemaljskim životom uvijek uzimala Zemlju kao model. Iako je naše razumijevanje o nastanku života nepotpuno, jasno je da postoje određeni uvjeti.
Sav život na Zemlji treba vodu, organske molekule na bazi ugljika i izvor energije, bez obzira bila ona solarna ili kemijska.
No, izvanzemaljski život bi mogao biti različit od onog na Zemlji.
"Želio bih naglasiti da postoje mnogi različiti načini za nezemaljski život, koji ne bi morao koristiti niti svjetlost niti kemijsku energiju, nego neke druge oblike zračenja energije, energiju valova ili ultraljubičastu energiju", kaže Baross.
Slično tome, možda ni potreba za vodom nije univerzalna.
"Život može postojati u organskim otopinama, a ne tekućoj vodi. I na temperaturama koje se spuštaju do 100 stupnjeva ispod ništice – postoji mnogo načina na koje možemo razmišljati, zbog toga jer na različitim planetima postoje različiti uvjeti", kaže dr. Baross.
Do sada su astronomi pronašli 304 egzoplaneta – planeta izvan našeg Sunčevog sustava.
I dok je većina plinovitih divova nalik Jupiteru, stotinama ili tisućama puta veće od Zemlje, otkriveno je i nekoliko manjih. Očekuje se da će i Kepler u sljedećih nekoliko godina bitno pridonositi tom broju.
"Mislim da svi mi očekujemo da netko svakog trenutka objavi vijest da je otkriven stjenoviti planet nalik Zemlji", Baross.
(Izvor)


U gornjim tekstovima obradjena su odredjena razmisljanja vezana za vanzemaljske oblike zivota. Dakle, od strane Crkve postavlja se pitanje uopce postojanja inteligentnog zivota (po mjerilima Zemljana) u Svemiru. U slucaju da postoje sto je sa njihovim duhovnim razvojem? Sto je sa njihovom vjerom i sto mi (Ljudi) mozemo tu napraviti?
Istodobno imamo clanak u kojem se predpostavlja da bi Darwinova teorija evolucije trebala pomoci u pronalazenju izvanzemaljskog zivota. Zasto? Zar je Darwinova teorija apsolutna? Ne bih rekla. Dapace, pitanje je da li je tocna cak i za razvoj zivota na ovom nasem Planetu, a kamoli univarzalno.

Uglavnom se svi slazu u predpostavci kako postoji inteligentan zivot i na drugim Planetama. Cak i Crkva to dopusta. Dakle, podjimo od te postavke i jos dodajmo da se radi o bicima na puno visem nivu tehnoloskog razvoja.
E sad...ako kazemo da je za nas, Zemljane, Darwinisticka teorija evolucije tocna te da je sa evolucijom tijela doslo i do evolucije duha (da se tako izrazim) te ako uzmamo ovu premisu koja kaze da se ista teorija na neki nacin moze primjeniti i na izvanzemaljski zivot, da li bi to znacilo da bi tehnoloski razvijenija civilizacija znacila i visi stupanj razvoja na duhovnom nivou? Razmisljanja sam da to sve skupa slabo drzi vodu... Naime, ne samo sto na znamo pouzdano niti kako smo se mi pojavili/razvili, ne znamo ni koliko ima istine u raznim religijama koje se nude kao apsolutno istinite.

Na ovu situaciju vise gledam kao na poluslucajan moment razvoja mozga. Dakle, mozak je fantasticna stvar...potencijalno beskonacnog kapaciteta...ali prakticno gledano vrlo ogranicenog. Tako, nama na Zemlji mozak dozvoljava da vidimo samo u odredjenom dijelu spektra, da pojmimo samo odredjenu kolicinu svijeta oko sebe...a opet, ponekad se dogodi digresija i nekim pojedincima mozak dopusti vise...dopusti im ono sto mi zovemo paranormalne sposobnosti...
Jednako kako netko moze imati iznimno visok apstraktni IQ i postizati vrhunske rezultate iz matematike istodobno moze imati gotovo 'zakrzljalu' emotivnu inteligenciju (ali o tome u drugoj temi...da se sada vratim na poantu)... Cak ako je teorija evolucije tocna, cak ako se moze primjeniti na citav Svemir, misljenja sam kako vanzemaljske civilizacije mogu u nekim pravcima biti ekstremno razvijene dok u drugim potpuno zakocene. Moguce je da imaju spoznaju o eventualnoj visoj energiji koja obitava u fizickim tijelima (nazovimo to dusom) ali da uopce nemaju osjecaj empatije. Ili ce prije biti da ipak cijene fizicko ispoljavanje zivota u bilo kojem obliku? Sto god da bilo ideja da vanzemaljske civilizacije krenemo obracat na neku nasu vjeru mi se ne cini kao pametna ideja...

_________________
Respect
[Vrh] Go down
Fantom
Superforumaš CE-4
Fantom

Male
Gemini Pig
Broj postova : 10363
Age : 49
Location : Salzburg
Registration date : 23.06.2009

Evolucijske i vjerske postavke za vanzemaljski oblik zivota Empty
PostajNaslov: Re: Evolucijske i vjerske postavke za vanzemaljski oblik zivota   Evolucijske i vjerske postavke za vanzemaljski oblik zivota Icon_minitimesri stu 18, 2009 3:28 pm

Kada jednog dana pronadjemo ili stupimo u kontakt sa vanzemaljskom inteligencijom to ce biti kraj raznoraznim
vjerskim dogmama na zemlji.
Vrijeme do prvog susreta pogoduje svim vjerama i vjerskim velikodostojnicima tako da je i u njihovom interesu da do tog prvog susreta nikada i nedodje...
Nadam se samo da tada nece likovati tj. slaviti pobjedu
Sajatenlogija i njihovi pobornici i pristalice koje tvrde da je zivot na zemlji djelo vanzemaljaca i njihov pokus...
O ovoj temi se moze diskutovati sve do onog trenutka kada
ostvarimo prvi kontakt a tada ce se sve iz temelja promjeniti,
kako vjerske nabuloze tako i pogledi na sveukupnu filozofiju koja je i inace na klimavim nogama kao i vjerska ubjedjenja pojedinih vjerskih fanatika...Evolucijske i vjerske postavke za vanzemaljski oblik zivota 888361
[Vrh] Go down
Legionar
Moderni čovjek
Legionar

Male
Gemini Dog
Broj postova : 8711
Age : 26
Location : Negdje u mislima
Registration date : 27.07.2008

Evolucijske i vjerske postavke za vanzemaljski oblik zivota Empty
PostajNaslov: Re: Evolucijske i vjerske postavke za vanzemaljski oblik zivota   Evolucijske i vjerske postavke za vanzemaljski oblik zivota Icon_minitimesri stu 18, 2009 3:33 pm

Fantom je napisao/la:
Kada jednog dana pronadjemo ili stupimo u kontakt sa vanzemaljskom inteligencijom to ce biti kraj raznoraznim
vjerskim dogmama na zemlji.
Vrijeme do prvog susreta pogoduje svim vjerama i vjerskim velikodostojnicima tako da je i u njihovom interesu da do tog prvog susreta nikada i nedodje...
Nadam se samo da tada nece likovati tj. slaviti pobjedu
Sajatenlogija i njihovi pobornici i pristalice koje tvrde da je zivot na zemlji djelo vanzemaljaca i njihov pokus...
O ovoj temi se moze diskutovati sve do onog trenutka kada
ostvarimo prvi kontakt a tada ce se sve iz temelja promjeniti,
kako vjerske nabuloze tako i pogledi na sveukupnu filozofiju koja je i inace na klimavim nogama kao i vjerska ubjedjenja pojedinih vjerskih fanatika...Evolucijske i vjerske postavke za vanzemaljski oblik zivota 888361
ides
Bez nepotrebnog filozofiranja. Kratko, sažeto i jasno. miga

_________________
"Learn what is true in order to do what is right."
[Vrh] Go down
MoW
Čovjek
MoW

Male
Libra Dog
Broj postova : 6338
Age : 37
Location : Zagreb
Registration date : 26.05.2009

Evolucijske i vjerske postavke za vanzemaljski oblik zivota Empty
PostajNaslov: Re: Evolucijske i vjerske postavke za vanzemaljski oblik zivota   Evolucijske i vjerske postavke za vanzemaljski oblik zivota Icon_minitimesri stu 18, 2009 3:41 pm

Mišljenja sam da mi ljudi ništa ne možemo napraviti po pitanju vanzemaljske vjere, budući da oni vjerojatno imaju svoja vlastita uvjerenja.
To je dakako uz uvjet da su na sličnom stupnju razvoja kao i mi. Mislim da takvih vrsta koji su na našem stupnju razvoja ima relativno malo u odnosu na vrste koje su na nižem i višem stupnju duhovnog i tehnološkog razvoja.
U slučaju susreta s takvom naprednom vanzemaljskom rasom, složio bih se s Fantomom da bi se vjerovanja većine vjernika laika stubokom počela mijenjati, jer bi konačno otvorili oči prema novim saznanjima. Razumijevanje teologije bi se također značajno unaprijedilo u skladu s novim činjenicama.

Složio bih se Alphom, da ako nađemo neku vrstu na sličnom stupnju razvoja, da nipošto ne bi trebali zabadati posla u neka njihova vjerovanja. S druge strane, nisu li i oni viši već tu pa se neće petljati u neka naša primitivna vjerovanja? miga :)

_________________
"Let food be thy medicine" - Hippocrates
[Vrh] Go down
floridana
Legenda foruma CE-4
floridana

Female
Aries Tiger
Broj postova : 27984
Age : 58
Registration date : 22.09.2007

Evolucijske i vjerske postavke za vanzemaljski oblik zivota Empty
PostajNaslov: Re: Evolucijske i vjerske postavke za vanzemaljski oblik zivota   Evolucijske i vjerske postavke za vanzemaljski oblik zivota Icon_minitimesri stu 18, 2009 3:47 pm

mišljenja sam da ih treba pokrstiti, a ako neće milom onda silom kava
[Vrh] Go down
Legionar
Moderni čovjek
Legionar

Male
Gemini Dog
Broj postova : 8711
Age : 26
Location : Negdje u mislima
Registration date : 27.07.2008

Evolucijske i vjerske postavke za vanzemaljski oblik zivota Empty
PostajNaslov: Re: Evolucijske i vjerske postavke za vanzemaljski oblik zivota   Evolucijske i vjerske postavke za vanzemaljski oblik zivota Icon_minitimesri stu 18, 2009 3:58 pm

MoW je napisao/la:
Mislim da takvih vrsta koji su na našem stupnju razvoja ima relativno malo u odnosu na vrste koje su na nižem i višem stupnju duhovnog i tehnološkog razvoja.
Misliš da smo mi na nekakvoj tranzitnoj fazi? :D

_________________
"Learn what is true in order to do what is right."
[Vrh] Go down
Skulptura
Guardian
Skulptura

Male
Leo Buffalo
Broj postova : 6014
Age : 34
Location : Earth
Registration date : 05.09.2009

Evolucijske i vjerske postavke za vanzemaljski oblik zivota Empty
PostajNaslov: Re: Evolucijske i vjerske postavke za vanzemaljski oblik zivota   Evolucijske i vjerske postavke za vanzemaljski oblik zivota Icon_minitimesri stu 18, 2009 4:05 pm

Fantom je napisao/la:
Kada jednog dana pronadjemo ili stupimo u kontakt sa vanzemaljskom inteligencijom to ce biti kraj raznoraznim
vjerskim dogmama na zemlji.
Vrijeme do prvog susreta pogoduje svim vjerama i vjerskim velikodostojnicima tako da je i u njihovom interesu da do tog prvog susreta nikada i nedodje...
Nadam se samo da tada nece likovati tj. slaviti pobjedu
Sajatenlogija i njihovi pobornici i pristalice koje tvrde da je zivot na zemlji djelo vanzemaljaca i njihov pokus...
O ovoj temi se moze diskutovati sve do onog trenutka kada
ostvarimo prvi kontakt a tada ce se sve iz temelja promjeniti,
kako vjerske nabuloze tako i pogledi na sveukupnu filozofiju koja je i inace na klimavim nogama kao i vjerska ubjedjenja pojedinih vjerskih fanatika...Evolucijske i vjerske postavke za vanzemaljski oblik zivota 888361
Odlican post ides
Ja se iskreno nadam da ce, nakon pronalaska druge inteligentne vrste, nestati religija sa ovog planeta. Od uvijek sam za "world without religion". Nemam sta puno filozofirati, Fantom je odlicno napisao sto je mislio i u potpunosti se slazem sa svime.

@Flo
Nadam se da se salis :P

_________________
When you have eliminated all which is impossible, then whatever remains, however improbable, must be the truth.
[Vrh] Go down
Alpha
Admin
Alpha

Female
Aries Goat
Broj postova : 29076
Age : 41
Registration date : 30.09.2007

Evolucijske i vjerske postavke za vanzemaljski oblik zivota Empty
PostajNaslov: Re: Evolucijske i vjerske postavke za vanzemaljski oblik zivota   Evolucijske i vjerske postavke za vanzemaljski oblik zivota Icon_minitimesri stu 18, 2009 4:41 pm

@Fantom...ne bih se slozila. Naime, Crkva vec neko vrijeme dopusta ideju o vanzemaljskom postojanju kao i teoriju evolucije, a sve u smislu beskonacne bozanske kreacije. No, na stranu Crkva... Cisto ako pogledamo postojanje religija i spustanje vanzica na Zemlju...pa...spustili se oni ili ne ideja o Isusu, Buddhi ili bilo kojem drugom duhovnom ucitelju i dalje stoji. Zasto ne? Different strokes for different folks, reklo bi se, jelte. Nama su (ili nekima od nas) mozda za duhovno osvjesnje jednostavno bili nuzni duhovni ucitelji poput navedenih postojali vanzici ili ne. A sto se tice samih dogmi...opet...postojali vanzici ili ne oni kojima su dogme potrebne da bi zivjeli, da bi se osjecali sigurno - i dalje ce naci nacina da ih opravdaju. S druge strane vec je sada mnogo onih koji dogme kao takve ne prihvacaju iako prihvacaju koncept neke religije. .

Dakle, meni ko meni i mojoj vjeri vanzici ne bi promijenili bas nista.

_________________
Respect
[Vrh] Go down
Alpha
Admin
Alpha

Female
Aries Goat
Broj postova : 29076
Age : 41
Registration date : 30.09.2007

Evolucijske i vjerske postavke za vanzemaljski oblik zivota Empty
PostajNaslov: Re: Evolucijske i vjerske postavke za vanzemaljski oblik zivota   Evolucijske i vjerske postavke za vanzemaljski oblik zivota Icon_minitimesri stu 18, 2009 4:44 pm

@MoW...pa...u biti sam nekako krenula pisat ovaj topic na nacin da istaknem kako ljudi svim silama pokusavaju sve objasniti i pokoriti nekim svojim postojecim idejama.
Mislim, pa mi na Zemlji imamo vec dovoljno razlicitih vjera tako da spustanje jos neke desete iz svemirskog broda zbilja ne bi bilo nista novo.
Ako ne pokrstavamo npr. muslimane onda nema smisla ni vanzice. Vjera bi trebala biti kao neki slobodan izbor, zar ne?

_________________
Respect
[Vrh] Go down
Skulptura
Guardian
Skulptura

Male
Leo Buffalo
Broj postova : 6014
Age : 34
Location : Earth
Registration date : 05.09.2009

Evolucijske i vjerske postavke za vanzemaljski oblik zivota Empty
PostajNaslov: Re: Evolucijske i vjerske postavke za vanzemaljski oblik zivota   Evolucijske i vjerske postavke za vanzemaljski oblik zivota Icon_minitimesri stu 18, 2009 5:24 pm

Potpis

_________________
When you have eliminated all which is impossible, then whatever remains, however improbable, must be the truth.
[Vrh] Go down
MoW
Čovjek
MoW

Male
Libra Dog
Broj postova : 6338
Age : 37
Location : Zagreb
Registration date : 26.05.2009

Evolucijske i vjerske postavke za vanzemaljski oblik zivota Empty
PostajNaslov: Re: Evolucijske i vjerske postavke za vanzemaljski oblik zivota   Evolucijske i vjerske postavke za vanzemaljski oblik zivota Icon_minitimesri stu 18, 2009 6:35 pm

@Alpha Slažem se da bi vjera trebala biti osoban izbor, ali religija je najlakši način kako u svakodnevnom životu možemo pojmiti našu vjeru. Ona je nauk o vjeri. Naravno, svaki nauk, pa tako i onaj od većine religijskih zajednica je manjkav. Zato treba osoba misliti svojom glavom. No smatram da je bolje imati i religijski sustav koji podučava o duhovnosti nego propagirati ateizam.

Dakle, slažem se da vanzići neće ništa puno napraviti oko temeljnih postavki bilo koje velike svjetske religije, one će i dalje postojati. Ono na što će ukazati to je besmislenost ratova i agresije, besmislenost većine rituala i besmislenost odabira religije kao načina lagodnog života. Jer svaki pravi put nije lagodan.

_________________
"Let food be thy medicine" - Hippocrates
[Vrh] Go down
Skulptura
Guardian
Skulptura

Male
Leo Buffalo
Broj postova : 6014
Age : 34
Location : Earth
Registration date : 05.09.2009

Evolucijske i vjerske postavke za vanzemaljski oblik zivota Empty
PostajNaslov: Re: Evolucijske i vjerske postavke za vanzemaljski oblik zivota   Evolucijske i vjerske postavke za vanzemaljski oblik zivota Icon_minitimesri stu 18, 2009 6:52 pm

A sto ako nas vanzici uskoro posjete i otkriju nam da smo mi zapravo neki njihov bioloski eksperiment?

_________________
When you have eliminated all which is impossible, then whatever remains, however improbable, must be the truth.
[Vrh] Go down
MoW
Čovjek
MoW

Male
Libra Dog
Broj postova : 6338
Age : 37
Location : Zagreb
Registration date : 26.05.2009

Evolucijske i vjerske postavke za vanzemaljski oblik zivota Empty
PostajNaslov: Re: Evolucijske i vjerske postavke za vanzemaljski oblik zivota   Evolucijske i vjerske postavke za vanzemaljski oblik zivota Icon_minitimesri stu 18, 2009 7:04 pm

To ne umanjuje vrijednost većine naših religija. To samo probudi čovjeka, ali većina religija posjeduju dublja znanja o Svemiru i našem položaju u kozmičkoj hijerarhiji Svijesti.
Ne bi bilo ništa čudno da je naš fizički oblik rezultat djelovanja napredne vanzemaljske rase. Dapače, to mi je čak i logično. :)

_________________
"Let food be thy medicine" - Hippocrates
[Vrh] Go down
Skulptura
Guardian
Skulptura

Male
Leo Buffalo
Broj postova : 6014
Age : 34
Location : Earth
Registration date : 05.09.2009

Evolucijske i vjerske postavke za vanzemaljski oblik zivota Empty
PostajNaslov: Re: Evolucijske i vjerske postavke za vanzemaljski oblik zivota   Evolucijske i vjerske postavke za vanzemaljski oblik zivota Icon_minitimesri stu 18, 2009 7:10 pm

I meni je to logicno, cak mozda i najlogicnije obrazlozenje naseg postojanja. Ali sto sa crkvom i Bogom. Kome se milijarde ljudi mole? Nastao bi opci kaos kad bi saznali da Bog nema veze sa nasim postojanjem i da je krscanstvo jedna velika laz.

_________________
When you have eliminated all which is impossible, then whatever remains, however improbable, must be the truth.
[Vrh] Go down
MoW
Čovjek
MoW

Male
Libra Dog
Broj postova : 6338
Age : 37
Location : Zagreb
Registration date : 26.05.2009

Evolucijske i vjerske postavke za vanzemaljski oblik zivota Empty
PostajNaslov: Re: Evolucijske i vjerske postavke za vanzemaljski oblik zivota   Evolucijske i vjerske postavke za vanzemaljski oblik zivota Icon_minitimesri stu 18, 2009 7:23 pm

Mole se Kristu. Krist je svjetlo svijeta, on je jedan od onih entiteta kojemu se dolazi nakon smrti, biće svjetla koje je zaduženo za duše onih koji su se inkarnirali na Zemlji. Nema tu ničega neobičnog. Vjerojatno je da je duša koja je inkarnirana bila u Isusu, Siddharti Gautami, Muhamedu i još nekima zapravo naš zaštitnik u kozmičkoj hijerarhiju. I s pravom mu se molimo. To ne čini religiju neispravnom, samo pogrešno semantički razumljenom. :)
Što se Boga tiče, postoje brojne definicije Boga. Čak i u kršćanstvu, a kamoli ne u drugim religijama. Jednostavno rečeno, da iskažem mišljenje većine vrhunskih teologa današnjice, Bog je sve što postoji, sve što je ikad postojalo i što će ikad postojati. On je i Krist i ti i ja i sve u fizičkom i nefizičkom svemiru, on je sva energija, on je Jedno. Stoga možeš se moliti općenito Bogu, a "njegovi sluge" će ispuniti tvoje molitve, ako su shvaćene i ako dolaze iz dubine tvoje duše. Nikakav vanzić ili neki drugi kozmički entitet neće nas lišiti Boga, jer je i on Bog.
To mi je smiješno zapravo, takvo nerazumijevanje masa, ali da, ne uče nas o tome nego o Bogu s bradom ili o Bogu alienu. Da, kao. :D

_________________
"Let food be thy medicine" - Hippocrates
[Vrh] Go down
Chakotay
Guardian
Chakotay

Male
Scorpio Dragon
Broj postova : 8408
Age : 43
Location : Zagreb
Registration date : 28.12.2007

Evolucijske i vjerske postavke za vanzemaljski oblik zivota Empty
PostajNaslov: Re: Evolucijske i vjerske postavke za vanzemaljski oblik zivota   Evolucijske i vjerske postavke za vanzemaljski oblik zivota Icon_minitimesri stu 18, 2009 8:52 pm

Kad čitam ova pitanja i rasprave koje su oni tamo vodili pitam se da li su tamo doista sudjelovali pravi fizičari, astrofizičari, astrobiolozi i drugi znanstvenici. Ako jesu, siguran sam da svatko od njih zna da ukoliko i dođe do susreta sa vanzićima za vrijeme našeg života to će biti na naći da će oni posjetiti nas, nikako mi njih. U tom slučaju će oni biti tehnološki superiorniji i gotovo da nema nikakve šanse da ćemo mi uopće doći u mogućnost da njih preobraćamo, prekrštava ili bilo što radimo na silu prema njima.

Da smo mi inteligentni koliko tvrdimo da jesmo, mi bi učili od njih i to o tehnologiji i o znanosti sasvim sigurno, a možda i o duhovnosti, vjeri uređenju društva i slično.
Alpha je napisao/la:

Dakle, meni ko meni i mojoj vjeri vanzici ne bi promijenili bas nista.
Ni meni isto prvenstveno zato što mislim da neke osnovne vrijednosti kao što su dobro, moral, ljubav, radišnost, poštenje, prijateljstvo... su univerzalne i da vrijede kako kod nas tako i na drugim svjetovima. Ono što bi vanzići mogli nam možda proširiti naše vidike i potvrditi naša uvjerenja.
[Vrh] Go down
Sponsored content
Evolucijske i vjerske postavke za vanzemaljski oblik zivota Empty
PostajNaslov: Re: Evolucijske i vjerske postavke za vanzemaljski oblik zivota   Evolucijske i vjerske postavke za vanzemaljski oblik zivota Icon_minitime

[Vrh] Go down
 
Evolucijske i vjerske postavke za vanzemaljski oblik zivota
[Vrh] 
Stranica 1 / 1.

Permissions in this forum:Ne moľeą odgovarati na postove.
CE-4 Misterije i neobjašnjivi fenomeni ::  Svijet oko nas :: Znanost i tehnologija-
Forum(o)Bir: