Početna stranicaPortalPretraľnikRegistracijaLogin

Share
 

 Vijesti iz Svemira

Go down 
Go to page : 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10  Next
Autor/icaPoruka
Alpha
Admin
Alpha

Female
Aries Goat
Broj postova : 29076
Age : 40
Registration date : 30.09.2007

Vijesti iz Svemira Empty
PostajNaslov: Vijesti iz Svemira   Vijesti iz Svemira Icon_minitimepon oľu 15, 2010 12:04 pm

Tema za objavljivanje raznih vijesti i otkrica vezanih uz Svemir :)

Evo jedna vijest:

Vijesti iz Svemira 27kozmicki_ples_200_196

Istraživanje objavljeno ovoga tjedna u časopisu "Nature" nudi objašnjenje porijekla patuljastih sferičnih galaksija. Istraživanje bi moglo riješiti otvorenu zagonetku o razumijevanju nastanka galaksija. Patuljaste sferične galaksije su vrlo male i blijede, sadrže malo zvijezda u usporedbi sa svojom cjelokupnom težinom. Čini se da su sačinjene većinom od tamne tvari – misteriozne supstance koja se može otkriti samo preko njezinog gravitacijskog utjecaja koji nadjačava normalnu tvar faktorom pet naprama jedan u svemiru kao cjelini.

Astronomima je bilo teško objasniti porijeklo patuljastih sferičnih galaksija. Prethodne su teorije podrazumijevale da patuljaste sferične galaksije kruže blizu velikih galaksija poput Mliječnog puta, ali to ne objašnjava kako su nastale patuljaste galaksije primjećene na rubnim dijelovima "Lokalne grupe" galaksija.

"Ovi su sistemi 'vilenjaci' ranog svemira i shvaćanje kako su formirani glavni je cilj moderne kozmologije", rekla je Elena D'Onghia iz Harvard-Smithsonian Centre for Astrophysics (CfA), glavna autorica ove studije.

D'Onghia i njezini kolege koristili su računalne simulacije kako bi pregledali dva scenarija formacija patuljastih sferičnih galaksija:

1. susret dviju patuljastih galaksija daleko od divova poput Mliječnog puta, nakon čega je patuljasta galaksija srasla s Mliječnim putom.
2. susret između patuljaste galaksije i Mliječnog puta u nastanku u mladom svemiru.

Tim je otkrio da galaktički susreti pobuđuju gravitacijske procese koje su nazvali "rezonantno skidanje". Ti procesi dovode do odstranjivanja zvijezda iz manjih patuljastih galaksija tijekom interakcije i transformacije u patuljastu sferičnu galaksiju.

"Poput kozmičkog plesa, susret aktivira gravitacijsku rezonancu koja skida zvijezde i plin iz patuljaste galaksije i proizvodi dugačke vidljive repove i mostove zvijezda", objašnjava D'Onghia. "Ovaj mehanizam objašnjava najvažniju karakteristiku patuljastih sferičnih galaksija - da u njima dominira crna tvar", dodala je koautorica Gurtina Besla.

Dugačke struje zvijezda otrgnute gravitacijskim interakcijama trebale bi biti prepoznatljive. Na primjer, nedavno otkriven most zvijezda između Lea IV i Lea V, dvije susjedne patuljaste sferične galaksije, mogao je biti ishod rezonantnog skidanja.

Rad koji opisuje ove rezultate napravili su Elena D'Onghia, Gurtina Besla, Thomas J. Cox i Lars Hernquist, svi sa CfA. (Izvor)

_________________
Respect
[Vrh] Go down
MoW
Čovjek
MoW

Male
Libra Dog
Broj postova : 6337
Age : 37
Location : Zagreb
Registration date : 26.05.2009

Vijesti iz Svemira Empty
PostajNaslov: Re: Vijesti iz Svemira   Vijesti iz Svemira Icon_minitimepon oľu 15, 2010 12:09 pm

Zanimljivo je da smo na Znanosti dosta pisali o crnim rupama i tamnoj tvari. Slučajnost ili sinkronicitet s današnjom preokupacijom fizičara? misli
Čini se da nam predstoje još mnoga otkrića... :)

_________________
"Let food be thy medicine" - Hippocrates
[Vrh] Go down
floridana
Legenda foruma CE-4
floridana

Female
Aries Tiger
Broj postova : 27984
Age : 57
Registration date : 22.09.2007

Vijesti iz Svemira Empty
PostajNaslov: Re: Vijesti iz Svemira   Vijesti iz Svemira Icon_minitimepon oľu 15, 2010 4:13 pm

zanimljivi su oni vaši upisi na Znanosti. i ovo mi je zanimljivo.
[Vrh] Go down
floridana
Legenda foruma CE-4
floridana

Female
Aries Tiger
Broj postova : 27984
Age : 57
Registration date : 22.09.2007

Vijesti iz Svemira Empty
PostajNaslov: Re: Vijesti iz Svemira   Vijesti iz Svemira Icon_minitimepon oľu 15, 2010 7:07 pm

Bumerang maglica je mlada planetarna maglica i najhladniji objekt do sada pronađen u svemiru. Slika NASA/ESA Hubble svemirskog teleskopa je još jedan primjer kako Hubbleovo oštro oko otkriva nevjerojatne detalje u nebeskim objekima.

Ova slika NASA/ESA Hubble svemirskog teleskopa prikazuje mladu planetarnu maglicu poznatu kao Bumerang maglica. Nalazi se u zviježđu Centaurus, 5000 svjetlosnih godina udaljena od Zemlje. Planetarne se maglice formiraju oko sjajne središnje zvijezde koja izbacuje plin u zadnjim stadijima svog života.

Bumerang maglica je jedno od neobičnih mjesta u svemiru. 1995. su astronomi pomoću petnaestometarskog švedskog ESO submilimetarskog teleskopa u Čileu otkrili da je to najhladnije do sad pronađeno mjesto u svemiru. S temperaturom od -272° C, samo je 1 stupanj toplija od apsolutne nule (najniže granice za sve temperature). Čak je i pozadinsko zračenje Velikog praska od -270° C toplije od ove maglice. To je jedini do sada pronađen objekt koji ima temperaturu nižu od pozadinskog zračenja.

Keith Taylor i Mike Scarrott su je nazvali Bumerang maglica nakon što su je uočili pomoću velikog zemaljskog teleskopa u Australiji. U nemogućnosti da vide detalje koje samo Hubble može otkriti, astronomi su vidjeli samo blagu asimetriju u magličinom obliku koja je podsjećala na uvijen oblik bumeranga. Hubbleove slike visoke rezolucije ukazuju da bi "Leptir-kravata maglica" bila daleko bolje ime.

Hubble teleskop je snimio ovu sliku 1998. Ona pokazuje slabo vidljive lukove i sablasne filamente utkane u difuzni plin magličinog oblika leptir-kravate. Difuzni oblik leptir-kravate čini ovu maglicu dosta drugačijom od drugih planetranih maglica. Ipak, Bumerang maglica je toliko mlada da možda nije imala vremena da se razvije u klasičan oblik. Zašto planetarne maglice imaju toliko različitih oblika, još uvijek predstavlja misteriju.

Opći oblik leptir-kravate Bumerang maglice nastao je, čini se, vrlo snažnim vjetrom koji je puhao ultrahladni plin s umiruće središnje zvijezde brzinom od 500.000 km/h. Zvijezda gubi jednu tisućinku solarne mase materijala godišnje već 1500 godina. To je 10 - 100 puta više no u drugih sličnih objekata. Brza ekspanzija maglice joj je omogućila i da postane najhladnija poznata regija u svemiru.

Slika je bila izložena 1000 sekundi kroz zeleno-žuti filter. Svjetlost na slici dolazi od zvjezdanog svjetla središnje zvijezde koje se reflektira na česticama prašine.

Vijesti iz Svemira 30bumerang_maglica

Izvor
[Vrh] Go down
Fantom
Superforumaš CE-4
Fantom

Male
Gemini Pig
Broj postova : 10363
Age : 48
Location : Salzburg
Registration date : 23.06.2009

Vijesti iz Svemira Empty
PostajNaslov: Re: Vijesti iz Svemira   Vijesti iz Svemira Icon_minitimeuto oľu 16, 2010 12:21 am

Narančasti patuljak juri prema Suncu!?

Susjedstvo Sunčevog sustava bi kroz 1,5 milijuna godina moglo postati prilično nemirno.
Naime, astronomi su procijenili da postoji 86% vjerojatnosti da zvijezda iz 'susjedstva'
udari ledeni Oortov oblak, koji okružuje rubove Sučevog sustava, zbog čega bi prema Zemlji mogli poletjeti brojni kometi.

Vijesti iz Svemira 60303129


Izvor
[Vrh] Go down
Chakotay
Guardian
Chakotay

Male
Scorpio Dragon
Broj postova : 8408
Age : 42
Location : Zagreb
Registration date : 28.12.2007

Vijesti iz Svemira Empty
PostajNaslov: Re: Vijesti iz Svemira   Vijesti iz Svemira Icon_minitimepet oľu 19, 2010 11:44 pm

Otkriven planet s umjerenim temperaturama kao na Zemlji

Vijesti iz Svemira Corot-9b_256056S1

Znanstvenici su po prvi put otkrili planet s umjerenom temperaturama nalik onima kakve nalazimo na Zemlji, a korištena tehnika bit će važna za nastavak potrage za drugim planetima izvan Sunčevog sustava.

Planet nazvan Corot-9b jedan je od oko 400 egzoplaneta otkrivenih u orbitama oko drugih zvijezda, međutim, prvi je koji ima temperature vrlo slične zemaljskim. Kruži oko zvijezde Corot-9 udaljene oko 1500 svjetlosnih godina u zviježđu Štita (Scutum). Temperature na Corotu-9b kreću se od -20 do 160 stupnjeva. Ime je dobio prema francuskom satelitu CoRoT-u koi traži nove planete.

Uvjeti na egzoplanetima utvrđuju se tijekom tranzita odnosno prolaska planeta ispred matične zvijezde.

- To je normalan egzoplanet umjerenih uvjeta. Iako smo dosad otkrili desetak sličnih ovaj je prvi čija svojstva može podrobno istražiti – objasnila je astronominja Claire Moutou iz European Southern Observatory.

- Corot-9b je prvi egzoplanet koji stvarno nalikuje planetima iz Sunčevog sustava – rekao je Hans Deeg, voditelj studije objavljene u časopisu Nature. – Veličina mu je poput Jupiterove, a orbita veličine Merkurove – dodao je.

Izvor
[Vrh] Go down
floridana
Legenda foruma CE-4
floridana

Female
Aries Tiger
Broj postova : 27984
Age : 57
Registration date : 22.09.2007

Vijesti iz Svemira Empty
PostajNaslov: Re: Vijesti iz Svemira   Vijesti iz Svemira Icon_minitimened oľu 28, 2010 11:55 pm

Cassinijeva opažanja Saturnovog prstenja i vremenskih uvjeta

Sa Zemlje, Saturn možda izgleda kao mirna kugla okružena savršeno skladnim prstenjem, ali NASA-ina letjelica Cassini već dugo vrši mjerenja na plinskom divu i bilježi burnu dinamiku među prstenjem. Također, pokazala je da je i vrijeme na samom planetu prilično burno uz promjenjive uzorke nabijenih čestica. Dva članka objavljena u ožujku u časopisu Science rezimiraju Cassinijeva istraživanja od dolaska do Saturna 2004. godine.

"Ovaj dinamičan sustav može nam dati uvid u ponašanje ranog Sunčevog sustava," rekla je Linda Spilker, planetarna znanstvenica i članica Cassinijevog znanstvenog tima u NASA-inom ''Jet Propulsion Laboratory'' u Pasadeni, u Kaliforniji. "Ovako precizni i bogati podaci mogu se dobiti samo orbitiranjem letjelice oko planeta i veselimo se sljedećih sedam godina misije oko Saturna, jer nas možda očekuje još iznenađenja."

U članku koji opisuje elegantni nered aktivnosti u prstenju, glavni je autor Jeff Cuzzi, interdisciplinarni znanstvenik na projektu Cassini, koji radi u NASA Ames Research Center, Moffett Field, Kalifornija. Zadužen za prstenje i prašinu, opisuje kako je Cassini pokazao da su sudari u prstenju učestali i da komadi leda ostavljaju tragove krhotina uzrokovane sudarima. Podaci s letjelice također su pokazali kako Saturnovi mjeseci povlače materijal prstenova, a planet ih povlači natrag što onemogućuje da od tog materijala u prstenu nastane novi mjesec.

Tijekom ekvinocija, perioda kada je sunčeva svjetlost paralelna s prstenjem, Cassini je svjedočio kako se prstenje debljine 10 metara, koje je inače ravno, mijenja u objekt visine 4.5 km. Letjelica je također pokazala kako se prstenje uglavnom sastoji od leda i misteriozne crvenkaste tvari koja bi mogla biti hrđa ili male organske molekule slične onima koje nalazimo u crvenim biljkama na Zemlji.

"Bilo je nevjerojatno vidjeti kako prstenje oživljava pred našim očima, mijenjajući se dok promatramo, prepuno boja i kako poprima opipljiv 3-D oblik," rekao je Cuzzi. "Za vrijeme dok sam bio student, čak i s najboljim teleskopima, prstenje je izgledalo nestrukturirano, ali Cassini nas je konačno bolje upoznao s njima."

Cuzzi je rekao da su znanstvenici koji sudjeluju u projektu bili iznenađeni tako finom strukturom gotovo po cijelom prstenju, što ih je prisililo da budu vrlo oprezni oko generaliziranja rezultata na cijeli Saturnov prsten. Otkriće da je prstenje grudasto također je dovelo u pitanje prijašnje procjene mase prstenja, zbog nepoznavanja mogućih materijala unutar komada.

U članku o Saturnovoj atmosferi, ionosferi i magnetosferi, glavni autor je Tamas Gombosi, interdisciplinarni znanstvenik za magnetosferu i plazmu na projektu Cassini, koji radi na University of Michigan u Ann Arboru. Opisuje kako je Cassini pomogao znanstvenicima pri razumijevanju južnog polarnog vorteksa promjera 20 do 40 puta većeg od uragana na Zemlji i bizarno stabilnog toka čestica heksagonalnog oblika na sjevernom polu. Znanstvenici projekta također su izračunali varijacije brzine Saturnovih vjetrova na različitim visinama i utvrdili da su varijacije 10 puta veće nego na Zemlji.

Prema Gombosijevom članku, Cassini je također pokazao da uzrok najvećem doprinosu nabijenih čestica u Saturnovoj magnetskoj okolini nije Titan, najveći Saturnov mjesec ili Sunce, nego mali mjesec Enceladus. Nabijene čestice s Enceladusa, mjeseca iz kojeg pršti vodena para i ostali plinovi s južnog pola, također doprinose aurori oko polova planeta. "Također smo naučili da Saturnova magnetosfera pliva u vodi," rekao je Gambosi. "Ovo je jedinstven fenomen u Sunčevu sustavu i čini Saturnovu plazmu fascinantnom."

Naravno, Cassinijeva intenzivna potraga otvorila je mnoge nove misterije. Primjerice, Cassini nam je pokazao slike objekata sličnih topovskim kuglama koje izlijeću iz jednog od vanjskih F prstenova, bez mnogo tragova otkud su došle i gdje su nestale.

Pokrenute su nove debate o Saturnovoj rotaciji, kako smo više saznali o vrsti radio emisija, takozvanim "kilometarskim radijacijama" (kilometric radiation). Dok su regularni periodi kilometarskih radijacija dali znanstvenicima osjećaj za rotaciju Jupitera, Saturn sada ima drugačije rotacijske periode nego tijekom NASA-ine misije Voyager 1980. i 1981. Varijacije su oko 30 sekundi do minute, ali varijacija uopće ne bi trebalo biti. Nepostojanost bi mogla biti povezana s izvorom magnetskog balona oko planeta, prije nego s jezgrom planeta, ali znanstvenici su još uvijek neodlučni.

"Cassini je odgovorio na pitanja za koja čak nismo znali da postoje za vrijeme planiranja misije i otvorio mnoga nova." rekao je Cuzzi. "Na tragu smo da i na njih odgovorimo."

Misija Cassini-Huygens kooperativni je projekt NASA, ESA i Talijanske Svemirske Agencije (ASI). JPL, odsjek na Caltechu, vodi projekt za NASA-in Science Mission Directorate u Washingtonu. Cassinijev orbiter dizajniran je i napravljen u JPL-u. Cassinijev radio podsustav zajednički je napravljen u NASA-i i ASI.

Izvor


Vijesti iz Svemira 36saturn_200_200
[Vrh] Go down
floridana
Legenda foruma CE-4
floridana

Female
Aries Tiger
Broj postova : 27984
Age : 57
Registration date : 22.09.2007

Vijesti iz Svemira Empty
PostajNaslov: Re: Vijesti iz Svemira   Vijesti iz Svemira Icon_minitimepon oľu 29, 2010 4:17 pm

Po prvi put, astronomi su napravili direktno mjerenje veličine i svjetline regija u kojima se rađaju zvijezde u dalekoj galaksiji, zahvaljujući slučajnom otkriću APEX teleskopa. Galaksija je toliko udaljena da je vidimo kakva je bila prije 10 milijardi godina. Kozmička "gravitacijska leća" povećava galaksiju i daje nam pobliži pogled koji bi inače bio nemoguć.

Istraživanje je objavljeno u časopisu Nature. Astronomi su promatrali masivni galaktički klaster s Atacama Pathfinder Experiment (APEX) teleskopom, koristeći submilimetarsku valnu duljinu svjetlosti, kada su otkrili novu i jedinstveno svijetlu galaksiju, udaljeniju od klastera i najsjajnije udaljene galaksije ikad viđene u submilimetarskom spektru. Svjetla je toliko jer zrnca svemirske prašine u galaksiji sjaje nakon što ih je zvjezdana svjetlost ugrijala. Nova galaksija nazvana je SMM J2135-0102.

"Zatečeni smo pronalaskom iznenađujuće svjetlog objekta koji nije bio na očekivanoj poziciji. Uskoro smo shvatili da je to bila nepoznata i udaljenija galaksija koju je povećavao bliži galaktički klaster." rekao je Carlos De Breuck iz ESO-a, član tima. De Breuck promatrao ju je APEX teleskopom na platou Chajnantor na visini od 5000 metara u čileanskim Andama.

Nova galaksija SMM J2135-0102 toliko je svjetla zbog masivnog galaktičkog klastera koji se nalazi ispred nje. Ogromna masa ovog klastera svija svjetlost udaljenih galaksija te se ponaša kao gravitacijska leća. Poput teleskopa, ona povećava i posvjetljuje naš pogled na udaljenu galaksiju. Zahvaljujući slučajnom poravnanju između klastera i udaljene galaksije, galaksiju možemo vidjeti 32 puta uvećanu.

"Uvećanje otkriva galaksiju u takvim detaljima, iako je toliko daleko da njenoj svjetlosti treba 10 milijardi godina da dođe do nas." objašnjava Mark Swinbank s Durham University, vodeći autor na radu koji opisuje ovo otkriće. "U sljedećim promatranjima sa Submillimeter Array teleskopom, moći ćemo s velikom preciznošću promatrati oblake u kojima se formiraju zvijezde u galaksiji."

Povećanje znači da će se oblaci u kojima se stvaraju zvijezde moći razaznati u galaksiji, sve do razmjera od nekoliko stotina svjetlosnih godina - skoro do veličine ogromnih oblaka u našem Mliječnom putu. Za takvo promatranje detalja, bez pomoći gravitacijske leće, potreban je jedan od budućih teleskopa poput ALMA-e (Atacama Large Millimeter/submillimeter Array), koji se trenutno gradi na istom platou na kojem je APEX. Ovo slučajno otkriće zato je dalo astronomima jedinstven uvid u znanost koja će biti moguća za nekoliko godina.

Ove "tvornice zvijezda" veličinom su slične Mliječnom putu, ali su stotinu puta svjetlije što sugerira da je formiranje zvijezda u počecima ovih galaksija mnogo energičniji proces no što se obično vidi kod galaksija koje se nalaze prostorno i vremenski bliže nama. Na mnogo načina, oblaci nalikuju najgušćim jezgrama oblaka u kojima se formiraju zvijezde u obližnjem Svemiru.

"Procjenjujemo da SMM J2135-0102 proizvodi zvijezde brzinom ekvivalentnom 250 Sunaca godišnje." izjavio je De Breuck. "Formacija zvijezda u njenim velikim oblacima prašine nije nalik onoj u obližnjem Svemiru, ali naša su promatranja također ukazala na korištenje slične temeljne fizike najgušćih zvjezdanih jaslica u obližnjim galaksijama kako bi razumjeli rađanje zvijezda u udaljenim galaksijama.

Vijesti iz Svemira Apex_milky_way

izvor

meni je nevjerovatan ovaj podatak da gledamo toliko daleko u prošlost, 10 milijardi godina conf1
[Vrh] Go down
Legionar
Moderni čovjek
Legionar

Male
Gemini Dog
Broj postova : 8711
Age : 25
Location : Negdje u mislima
Registration date : 27.07.2008

Vijesti iz Svemira Empty
PostajNaslov: Re: Vijesti iz Svemira   Vijesti iz Svemira Icon_minitimepon oľu 29, 2010 4:19 pm

Meni je nevjerojatno da gledamo ono što je bilo prije 10 milijardi godina, a nemamo pojma što nam se događa pred nosom :P

_________________
"Learn what is true in order to do what is right."
[Vrh] Go down
biga
Pračovjek
biga

Male
Taurus Cat
Broj postova : 2861
Age : 32
Registration date : 28.08.2009

Vijesti iz Svemira Empty
PostajNaslov: Re: Vijesti iz Svemira   Vijesti iz Svemira Icon_minitimepon oľu 29, 2010 4:23 pm

zamislite da ta galaksija nekako nestane, eksplodira, proguta je crna rupa, morski pas, šta bilo, mi bi to doznali tek za 10 milijardi godina..

i onda pomisliš da Zemlja nestane bili itko znao, za koliko vremena i bili mu to išta značilo?? bem ti jesmo mali i beznačajni....
[Vrh] Go down
Blizzard
Superforumaš CE-4
Blizzard

Male
Sagittarius Snake
Broj postova : 15088
Age : 29
Registration date : 01.10.2007

Vijesti iz Svemira Empty
PostajNaslov: Re: Vijesti iz Svemira   Vijesti iz Svemira Icon_minitimepon oľu 29, 2010 7:17 pm

Objekt povećan 32 puta gravitacijskom lećom... Bilo bi dobro da se otkri način kako da sami napravimo neku leću pomoću ostalih objekata i olakšamo si promatranje.
[Vrh] Go down
Chakotay
Guardian
Chakotay

Male
Scorpio Dragon
Broj postova : 8408
Age : 42
Location : Zagreb
Registration date : 28.12.2007

Vijesti iz Svemira Empty
PostajNaslov: Re: Vijesti iz Svemira   Vijesti iz Svemira Icon_minitimeuto oľu 30, 2010 12:16 am

biga je napisao/la:
zamislite da ta galaksija nekako nestane, eksplodira, proguta je crna rupa, morski pas, šta bilo, mi bi to doznali tek za 10 milijardi godina..
Ne samo da bi mi to vidjeli za 10 milijardi godina nego mi i dalje promatrali tu zvijezdu njen razvoj kao da postoji i ne bi niti znali da ona u stvarnosti ne postoji
[Vrh] Go down
floridana
Legenda foruma CE-4
floridana

Female
Aries Tiger
Broj postova : 27984
Age : 57
Registration date : 22.09.2007

Vijesti iz Svemira Empty
PostajNaslov: Re: Vijesti iz Svemira   Vijesti iz Svemira Icon_minitimeuto oľu 30, 2010 12:21 am

a jebenti kad bi znali di ćemo gledati i kako onda bi mogli i viditi taj famozni big bang hekla
[Vrh] Go down
Athena
Superforumaš CE-4
Athena

Female
Gemini Buffalo
Broj postova : 12345
Age : 34
Registration date : 09.09.2009

Vijesti iz Svemira Empty
PostajNaslov: Re: Vijesti iz Svemira   Vijesti iz Svemira Icon_minitimepet svi 07, 2010 3:58 pm

Fascinatne NASA-ine snimke Sunca

Prije nešto više od dva mjeseca američka svemirska agencija NASA u svemir je lansirala Solar Dynamics Observatory (SDO). Snimke koje je poslao najnoviji Sunčev satelit pokazuju zašto se projekt itekako isplatio.
SDO je snimio površinu Sunca izuzetno detaljno, pa se vrlo dobro vidi koliko je naša zvijezda aktivna.
Među fascinantnim snimkama koje su stigle na Zemlju je i solarna baklja.

SDO je u svemir lansiran još u veljači, a znanstvenicima će njegova zapažanja poslužiti da razumiju kako procesi koji se odvijaju na njegovoj površini utječu na Zemlju.
Satelit ima četiri teleskopa i radi snimke u rezoluciji deset puta većoj od HD videokamere prati i magnetska kretanja te ultraljubičastu energiju na površini Sunca.

Na fotografiji koju je objavila NASA vide se crvena zrnca, koja podsjećaju na sjemenke nara, vrući su uzdižući stupovi plazme okruženi tamnijim područjima hladnije plazme koja ponire, stoji u NASA-inom opisu fotografije.
Tamna područja mjestimično su posuta malenim svijetlim točkama koje predstavljaju koncentrirana magnetska polja što otkrivaju dublje toplije slojeve ispod fotosfere. One su stalno prisutne na površini Sunca i čini se da nisu povezane sa Sunčevim pjegama koje dolaze i odlaze sa Sunčevim magnetskim ciklusima.
Radi orijentacije u dnu slike je prikazana svijetla traka koja predstavlja dužinu od 5.000 kilometa. Snimku je napravio švedski Solarni teleskop 2007. godine.

Evo kompilacije NASA-inih videosnimaka: