Početna stranicaPortalPretraľnikRegistracijaLogin

 

 Laya-kundalini yoga

Go down 
Autor/icaPoruka
zvezda
Guardian
zvezda

Female
Capricorn Rooster
Broj postova : 3244
Age : 39
Location : Gore
Registration date : 23.09.2007

Laya-kundalini yoga Empty
PostajNaslov: Laya-kundalini yoga   Laya-kundalini yoga Icon_minitimesri stu 07, 2007 7:27 pm

Laya-kundalini Yoga
(od sefirota 10 do sefirota 0)

SEFIROT 0
SEFIROT 1: samadhi
SEFIROT 2: laya-kriya
SEFIROT 3
SEFIROT 4: dhyana
SEFIROT 5: pratyahara
SEFIROT 6: dharana
SEFIROT 7: sukšma-kriya
SEFIROT 8: sthula-kriya
SEFIROT 9: niyama
SEFIROT 10: yama

Laya označava iščeznuće. To iščeznuće se postiže sjedinjenjem puruše (jastva, atmana, individualiziranog brahmana) sa prakrti (prekrita, nemenifestirana priroda, primarni uzrok). Sjedište puruše (jastva) je u sahasrari (najviša čakra, kether), a mahašakti (velika energija, velika moć) nazvana kundalini spava neprobuđena u muladhari (korjenka, korjen potpora, najniža čakra, malkuth). Čin laye (iščeznuća) se sastoji u buđenju kundalini i tada ona prolazi kroz sve čakre (lotuse, lopoče) i konačno se sjedinjuje sa purušom (jastvom) u sahasrari (najvišoj čakri). To sjedinjenje kundalini i puruše je krajnji cilj laya-kundalini yoge.

Kao što kap vode kada padne u ocean iščezne i postane jedno sa tim oceanom, slično je tome kada prana (bioenergija, elektromagnetizam, životna energija) i manas (duhovni " ja" ) jivatme (duhovne duše) iščezne u paramatmanu (vrhovna nad-duša) potpuno sjedinjenje je postignuto. To stanje sjedinjenja sa uzvišenim zove se mahalaya (veliko iščeznuće).

"Posred tijela nalazi se Brahmanova šupljica, dobrica, suncolika, sjajna kao pun mjesec. Počev od korijenske potpore ide do Brahmanove pukotine. U njenoj sredini blista se kundalini, krasotica ravna miljunima munja, suptilna tijela sličnog niski lopočevih vlati. Samo razborom sagledavši je, zatorom svih grijeha čovjek se izbavljuje." iz Advayatarakopanišad upanišade.


*Napominjem da je ovo materijal koji sam odavno prekopirala sa Interneta, a uz to i oblast u kojoj sam slaba... Postam je samo da olaksam uvod nekome ko se ovde snalazi bolje... *
[Vrh] Go down
Alpha
Admin
Alpha

Female
Aries Goat
Broj postova : 29076
Age : 41
Registration date : 30.09.2007

Laya-kundalini yoga Empty
PostajNaslov: Re: Laya-kundalini yoga   Laya-kundalini yoga Icon_minitimepet pro 10, 2010 12:46 am

Danas sam bila na prvom danu tecaja Sudarshan Kriye. Radi se o tecaju od 6 dana. Svaki dan po 2 ili 3h.

Evo da sad ne opisujem o cem se radi citirat cu dio teksta sa ove stranice:

U Sudarshan kriyi koriste se posebni ritmovi disanja za obnovu ravnoteže u životu istodobno preplavljujući sve stanice tijela kisikom i energijom. Oživljavamo sve naše razine postojanja: tijelo, um (misli i emocije), intelekt, ego i memoriju.

Sri Sri Ravishankar je prosvijetljeni učitelj, rođen 13.5.1956, godine u indijskoj državi Tamil Nadu. U dobi od četiri godine recitirao je čitavu Bhagavad Gitu, a s devet apsolvirao je Rig – Vedu. Nakon što je završio studij modernih znanosti i tradicionalno vedsko obrazovanje, zapazio ga je Maharishi Mahesh Yogi uz kojeg se razvijao do 1982.g. Tada je odlučio nastaviti svojim putem. Uronio je u desetodnevnu tišinu u kojoj je otkrivena Sudarshan Kriya, jedinstvena pročišćavajuća i revitalizirajuća tehnika bazirana na mijenjanju ritmova disanja, oko koje je kasnije nastala radionica na kojoj polaznik posebnim tehnikama disanja, fizičkim vježbama, kognitivnim i grupnim procesima postepeno ulazi u proces pročišćavanja od stresa.

_________________
Respect


Zadnja promjena: Alpha; pet pro 10, 2010 12:54 am; ukupno mijenjano 1 put.
[Vrh] Go down
Dada289
Pračovjek
Dada289

Female
Libra Horse
Broj postova : 2222
Age : 42
Location : Beyond Earth
Registration date : 08.09.2010

Laya-kundalini yoga Empty
PostajNaslov: Re: Laya-kundalini yoga   Laya-kundalini yoga Icon_minitimepet pro 10, 2010 5:55 pm

Željela sam ovu temu! Kundalini...

KUNDALINI

Kundalini je evolutivna energija i dolazi iz baze života, Zemlje. U našem tijelu Kundalini je smještena u dnu kralježnice, u prvoj čakri. Buđenje Kudalini energije dovodi do razvoja uma, znanja i sposobnosti. Probuđena Kundalini uzdiže se glavnim vertikalnim energetskim kanalom duž kralježnice, na kojem je locirano sedam glavnih čakri – energetskih točaka. Tu se nalaze zapisi onog što je duša prošla kroz svoje fizičko postojanje, ono što sada prolazi i potencijala budućnosti. Budućnost je određena sadašnjim akcijama, dok je sadašnjost najčešće produkt prošlih iskustava – ovog i prošlih života.
Koliki ćemo stupanj napretka doživjeti u jednom iscjeliteljskom procesu (reiki tretman, meditacija, molitva) ovisi o protočnosti naših energetskih kanala. Spoznaja realnosti našeg fizičkog postojanja, tj. način na koji mi doživljavamo sebe, temelji se na našim mnogobrojnim iskustvima. Sve to zabilježeno je u energetskim impulsima koji prolaze kroz Kundalini.
Glavni cilj Kundalini energije jest prosvjetljenje. Za razliku od Kundalini koja komunicira sa Umom Božjim, Duh sveti komunicira sa Srcem Božjim. To je božanska energija koja razvija ljubav i mudrost. Cilj je biti ispunjen Bogom i Kristom. Praktičari Kundalini imaju znanje kako se čuda događaju, a kršćanski mistici ta ista čuda postižu vjerom u Boga. Da bi postigli cjeloviti razvoj moramo spojiti obje energije – mentalnu, Kundalini i spiritualnu, Duh sveti. Kundalini je moć majčinskog aspekta Božanskog u čovjeku. Sve sumnje i strahovi nas napuštaju kada je Božanska moć naš životni izbor. Fizičko tijelo je manifstacija Kundalini snage ili snage prane. Prana znači dah, odnosno tijelo energije koja djeluje kao posrednik za prenošenje svijesti. Prana, životna energija, protiče kroz tri glavna kanala: Ida, Pingala, Sushumna. Ta tri kanala nalaze se u našem suptilnom tijelu, a ne u fizičkom. Znanost kretanja prane tim kanalima naziva se otvaranje ili dizanje kundalinija.
Ida prenosi životnu energiju lijevom stranom tijela. Glavno svojstvo Ide je smirenost i blagost. Povezana je sa planetama Merkur i Mjesec.
Pingala prenosi životnu energiju desnom stranom tijela. Povezana je sa Suncem i Marsom i njena karaktesristika je moćna i dinamična vatrenost.
Sushumna prenosi tok životne energije sredinom kičmenog stupa.
Ida, Pingala i Sushumna se susreću na šest mjesta. Na svakom mjestu susreta formira se centar zvan čakra. Čakre su različita sjedišta kundalinija, one su različiti stupnjevi centri svijesti, koje formiraju tijelo kundalinija. Kundalini je centralna tjelesna moć smještena u prvom energetskom centru. Tu je njen dinamički centar sa svojim potencijalnim mogućnostima – sve moći uma, prošla i sadašnja iskustva, volja, ego, intelekt u latentnom stanju. Kundalini moć smještena u prvoj čakri je centar iz kojeg se sve najrazličitije aktivnosti uma osjetila i tijela napajaju energijom. Njen statički centar u ljudskom tijelu je u sedmoj čakri. Uzdizanjem kundalinija po energetskim centrima postajemo zdravija i sretnija osoba. Ona održava mentalno i fizičko zdravlje, sve tjelesne funkcije, toplinu i hladnoću u tijelu. Njenim podizanjem u više čakre dobivamo veću snagu volje, dobru memoriju i koncentraciju. Sve natprirodne moći nalaze se u suptilnoj ili nemanifestiranoj formi u šest energetskih centara. Buđenjem kundalinija u najnižem centru, prvoj čakri, te uspavane moći se aktiviraju i ispoljavaju u svakoj višoj čakri. Kundalini, mistična sila Univerzuma budi se u čovjeku za povećanje njegovog zdravlja, zadovoljstva i blagostanja. Ona također omogućava rast psihičkih moći, stjecanje duhovnih iskustava do prosvjetljenja. Prilikom dizanja kundalinija osobe mogu doživjeti intenzivnu toplinu, trnce, pojačane otkucaje srca, njihanje cijelog tijela. Kad kundalini djeluje u četvrtoj i petoj čakri, meditant može čuti spiritualne zvukove, oni se manifestiraju kao zvonjenje zvončića, šum oceana, vodopada, sviranje flaute, orgulja. Također popratna pojava mogu biti različite vizije svjetla, fluorescentnih boja, duhovnih bića, anđela, vrhovnog Jastva.
Cilj svakog čovjeka bi trebao biti skladan razvoj tijela, duše i duha.

http://www.kristalni-izvor.hr/html/kundalini.htm

Znam da se nije pametno igrati sa buđenjem kundalini energije, jer neukom može prouzrokovati više štete nego koristi._________________
- It is said some lives are linked across time. Connected by an ancient calling that echoes through the ages. -  
[Vrh] Go down
orca
PraGlodavac
orca

Male
Libra Dragon
Broj postova : 592
Age : 32
Location : Under the Guillotine
Registration date : 17.08.2011

Laya-kundalini yoga Empty
PostajNaslov: Re: Laya-kundalini yoga   Laya-kundalini yoga Icon_minitimeuto kol 23, 2011 9:11 am

@Alpha - prakticiras li jos uvijek Sudarshan Kriyu te kakvi su tvoji dojmovi od evo sada ce vec skoro 9 mjeseci (sudeci prema datumu posta) od upozavanja sa istom?

[Vrh] Go down
Alpha
Admin
Alpha

Female
Aries Goat
Broj postova : 29076
Age : 41
Registration date : 30.09.2007

Laya-kundalini yoga Empty
PostajNaslov: Re: Laya-kundalini yoga   Laya-kundalini yoga Icon_minitimeuto kol 23, 2011 10:02 am

Da, prakticiram. Dobri su dojmovi. Jednom tjednom se dise velika Kriya sto traje oko pola sata. Kod kuce se radi mala Kriya. Meni dosta odgovara velika. Umiri um, a napuni energijom. Doduse to je moja reakcija. Neke ljude posve smiri...ovisi.

_________________
Respect
[Vrh] Go down
orca
PraGlodavac
orca

Male
Libra Dragon
Broj postova : 592
Age : 32
Location : Under the Guillotine
Registration date : 17.08.2011

Laya-kundalini yoga Empty
PostajNaslov: Re: Laya-kundalini yoga   Laya-kundalini yoga Icon_minitimeuto kol 23, 2011 10:30 am

Razumijem, a reci mi kada velis velika Kriya - da li mislis na grupno prakticiranje ili?
[Vrh] Go down
Alpha
Admin
Alpha

Female
Aries Goat
Broj postova : 29076
Age : 41
Registration date : 30.09.2007

Laya-kundalini yoga Empty
PostajNaslov: Re: Laya-kundalini yoga   Laya-kundalini yoga Icon_minitimeuto kol 23, 2011 12:25 pm

Da.

_________________
Respect
[Vrh] Go down
LJUBAV
Žaba
LJUBAV

Female
Cancer Horse
Broj postova : 269
Age : 30
Registration date : 06.05.2012

Laya-kundalini yoga Empty
PostajNaslov: Re: Laya-kundalini yoga   Laya-kundalini yoga Icon_minitimeuto lip 19, 2012 2:10 pm

zna li netko što znači riječ Kriya? misli
[Vrh] Go down
primitive101
Majmun
primitive101

Male
Sagittarius Cat
Broj postova : 1764
Age : 33
Registration date : 20.10.2010

Laya-kundalini yoga Empty
PostajNaslov: Re: Laya-kundalini yoga   Laya-kundalini yoga Icon_minitimeuto lip 19, 2012 2:41 pm

"Kriya (in Sanskrit "action, deed, effort") most commonly refers to a "completed action", technique or practice within a yoga discipline meant to achieve a specific result. Types of kriya may vary widely between different schools of yoga."

Ima isti korjen rjeci kao i rjec karma/karman,dakle odnosi se na akciju,djelo i slicno.
Dakle,generalno,kriya predstavlja razni set vjezbi ili akcija.

Medjutim,za mene je kriya sljedece :

"Another meaning of Kriya is the outward physical manifestations of awakened kundalini. Kriyas can also be the spontaneous movements resulting from the awakening of Kundalini energy."

Naglasak na "spontani pokreti" tjela,koji nastaju kada Kundalini krece da izbacuje iz podsvjesti sve potisnute energije,koje onda zbog povezanosti sa fizickim tjelom,tjeraju to tjelo da se cima,pokrece,trza,jer dolazi do praznjenja prane iz neke zacahurene psihicke strukture i przenja vezanosti izmedju Uma i te strukture(sto cesto rezultira intenzivnim znojenjem,jer Kundalini je element vatre u tjelu),i gdje su kriye 100posto bezbjedne(jer se zasnivaju na totalnoj predanosti unutrasnjoj istini,bogu),ali su TOLIKO intenzivne da se pitate na koju foru je tjelo to izdrzalo.

To je prava kundalini kriya yoga koju "prenosi" Babaji,koji je izmedju ostalih ucio i Adi Shankaru i Kabira.[Vrh] Go down
Sponsored content
Laya-kundalini yoga Empty
PostajNaslov: Re: Laya-kundalini yoga   Laya-kundalini yoga Icon_minitime

[Vrh] Go down
 
Laya-kundalini yoga
[Vrh] 
Stranica 1 / 1.

Permissions in this forum:Ne moľeą odgovarati na postove.
CE-4 Misterije i neobjašnjivi fenomeni ::  Misterije i neobjašnjivi fenomeni :: Alternativna medicina-
Forum(o)Bir: