|
|
| Imaju li životinje dušu? | |
|
+26tinityrannical Bella.Lilly Fantom Michael1 Ymir primitive101 demonkiler1 Annabel Lee Flamezar Black rainbow MaTT PathFinder Legionar Alpha Blizzard biga Maria Elena Goran emalaith hromi Svjetloisjena ThE_IMMORTAL Chakotay MoW Dragony calypso 30 posters | |
Autor/ica | Poruka |
---|
primitive101 Pračovjek
Broj postova : 1816 Age : 36 Registration date : 20.10.2010
| Naslov: Re: Imaju li životinje dušu? pet stu 18, 2011 10:05 pm | |
| Dobro,slazem se,ali sta je sa tim ljudima koji su spoznali dusu i znaju na sta ta rjec asocira ? Oni onda trebaju radi sebe ipak napraviti model realnosti u kojoj koriste rjec dusa i oni se mogu baviti istrazivanjem imaju li zivotinje dusu. | |
| | | Ymir Žaba
Broj postova : 216 Age : 25 Location : London Registration date : 16.02.2014
| Naslov: Re: Imaju li životinje dušu? uto oľu 25, 2014 12:42 pm | |
| Slažem se na prvoj stranici s @Dragoniyem. | |
| | | Michael1 Riba
Broj postova : 161 Age : 1975 Location : Legoland Registration date : 19.05.2014
| Naslov: Re: Imaju li životinje dušu? pon svi 19, 2014 7:44 pm | |
| - calypso je napisao/la:
- Zar se nikada niste zapitali imaju li nasi mezimci dusu?
Ili je to samo podsecanje Svevisnjeg ko smo i sto smo? Kao vecita borba izmedju dobra i zla,kao pas i macka... Macka je mazna al nezahvalna po prirodi dok pas zacvili,zaurla ka opasnosti i moze poput orke koja se nasuka na obali jer mu je partner otisao u vahali,ako uopste postoji vahala za zivotinje,da crkne od tuge... I zasto covek umire a zivotinja crkava? Ko su ljudi koji imaju urodjenu empatiju te puste suzu ka zivotinji dok im je smrt ljudiju ravna do neba? Postoje li ljudi sa zivotinjskom dusom i sta ona znaci? Zivotinje imaju "anima animalis". Razlika od Duh-duse koju mi ljudi posjedujemo sastoji se u tome, da zivotinje nemaju Duha, po kojem smo mi ljudi "Imago Die!"="Slika Bozja!" Dakle, zivotinje i biljke, koje takodjer posjeduju "anima phitalis" cine skup Bozjih stvorenja, koja su podvrgnuta instiktima ili, dakle zakonima "prirodne kauzalnosti". Dusa je princip Zivota svakog zivog kompleksnog bica. | |
| | | Alpha Admin
Broj postova : 29076 Age : 45 Registration date : 30.09.2007
| Naslov: Re: Imaju li životinje dušu? sri lip 11, 2014 2:32 pm | |
| Imaju dušu. Imaju i duh. Imaju sve jer su, kao i mi, manifestacija Jednog. Nemaju ljudsku bahatost koja se diči idejom da je čovjek iznad drugih kreacija.
| |
| | | Fantom Superforumaš CE-4
Broj postova : 10363 Age : 53 Location : Salzburg Registration date : 23.06.2009
| Naslov: Re: Imaju li životinje dušu? pet lip 13, 2014 5:01 pm | |
| - Alpha je napisao/la:
Imaju dušu. Imaju i duh. Imaju sve jer su, kao i mi, manifestacija Jednog. Nemaju ljudsku bahatost koja se diči idejom da je čovjek iznad drugih kreacija. Kad mi Ateista ovako odgovori,ja se postidim svoje vjere. Cuj JEDNOG,kojeg jednog hebo ga ja...ha ja...kazali bi budisti i hindusi | |
| | | MoW Čovjek
Broj postova : 6339 Age : 42 Location : Zagreb Registration date : 26.05.2009
| Naslov: Re: Imaju li životinje dušu? pet lip 13, 2014 7:18 pm | |
| - Michael1 je napisao/la:
Zivotinje imaju "anima animalis". Razlika od Duh-duse koju mi ljudi posjedujemo sastoji se u tome, da zivotinje nemaju Duha, po kojem smo mi ljudi "Imago Die!"="Slika Bozja!" Dakle, zivotinje i biljke, koje takodjer posjeduju "anima phitalis" cine skup Bozjih stvorenja, koja su podvrgnuta instiktima ili, dakle zakonima "prirodne kauzalnosti". Dusa je princip Zivota svakog zivog kompleksnog bica. Mislim da postoji problem u definiciji Duha i Duše i da se možda zato ne razumijemo. Sve životinje i svi ljudi imaju Dušu, koja je naše izvorno jastvo, nepromijenjivo, neuništivo i stalno. Duh, kao kolektivna nad-Duša je također dio svakog živog bića budući da su naša fizička tijela manifestacija tog jednog Duha. Slika Božja nema veze s Duhom, već s time da smo slični po svojim fizičkim svojstvima kao i Božanska bića koja su nas ostvarila. | |
| | | Michael1 Riba
Broj postova : 161 Age : 1975 Location : Legoland Registration date : 19.05.2014
| Naslov: Re: Imaju li životinje dušu? sri srp 02, 2014 7:56 pm | |
| - MoW je napisao/la:
- Michael1 je napisao/la:
Zivotinje imaju "anima animalis". Razlika od Duh-duse koju mi ljudi posjedujemo sastoji se u tome, da zivotinje nemaju Duha, po kojem smo mi ljudi "Imago Die!"="Slika Bozja!" Dakle, zivotinje i biljke, koje takodjer posjeduju "anima phitalis" cine skup Bozjih stvorenja, koja su podvrgnuta instiktima ili, dakle zakonima "prirodne kauzalnosti". Dusa je princip Zivota svakog zivog kompleksnog bica. Mislim da postoji problem u definiciji Duha i Duše i da se možda zato ne razumijemo. Sve životinje i svi ljudi imaju Dušu, koja je naše izvorno jastvo, nepromijenjivo, neuništivo i stalno. Duh, kao kolektivna nad-Duša je također dio svakog živog bića budući da su naša fizička tijela manifestacija tog jednog Duha. Slika Božja nema veze s Duhom, već s time da smo slični po svojim fizičkim svojstvima kao i Božanska bića koja su nas ostvarila.
Naravno da postoji problem u definiciji "duha", jer mi nismo u stanju definirati ni duh niti materiju. Zelio bih iskljucivo jedno naglasiti, a to je da mi na Zapadu poistovjecujemo duh i dusu i koristimo sinonim "dusa" za oba aspekta u sastavu ljudskog bica. Covjek kao osoba posjeduje: 1) samorefleksivni duh, koji ga cini slikom Bozjom, 2) dusu, kao princip zivota, i 3) fizicko tijelo kao "nosaca" ta dva aspekta. Zato je ljudsko bice definirano preko jedinstva duh-duse i tijela. Ovdje bih ti zelio postaviti jedno pitanje: koja je fizicko-kemijska razlika izmedju "friskog" ljudskog lesa i zivog i zdravog covjeka, naglasavam, da u lesu jos uvjek imamo sadrzanu i cijelu informaciju? Osim toga, zelio bih saznati razliku izmedju tzv. mrtve anorganske tvari i organske tvari. Samorefleksija ljudskog duha cini glavnu razliku izmedju ljudi, biljnog i zivotinjskog svijeta. Sto se tice definicije naseg "ega", "jastva" zelim primjetiti, da imamo tri razlicite interpretacije zapadne psihologije i sve tri su ne samo kontradiktorna jedna drugoj, nego su i potpuno opsoletne. Od ta tri aspekta najprihvatljiviji je onaj od C. Junga, docim su Freudov i Adlerov aspekt fakticna nauka o dusi bez duse. A ovo u svezi sa "bozanskim bicima koja su nas stvorila" zelio bih apstrahirati, ako mi ne ponudis bar neku vrstu argumentacije za tu tvrdnju. | |
| | | MoW Čovjek
| Naslov: Re: Imaju li životinje dušu? sub srp 05, 2014 12:08 am | |
| Postove s ove teme prebacio sam u kantu radi toga što se ne piše o temi.
@Michael1 Posljednji put te opominjem prije banniranja. Ohladi se, piši argumentirano a ne iz pozicije "ja sve znam jer sam tako pročitao u Bibliji" ili nađi drugi forum. | |
| | | Michael1 Riba
| Naslov: Re: Imaju li životinje dušu? sub srp 05, 2014 11:00 am | |
| - MoW je napisao/la:
- Postove s ove teme prebacio sam u kantu radi toga što se ne piše o temi.
@Michael1 Posljednji put te opominjem prije banniranja. Ohladi se, piši argumentirano a ne iz pozicije "ja sve znam jer sam tako pročitao u Bibliji" ili nađi drugi forum. Nije mi potpuno jasno o cemu ti ovdje pises. Istini za volju, nisam ja kriv da ja imam daleko veci kvantum znanja od tebe, pa me onda niti ne cudi, zasto ti mislis da je ono sto ti pieses argumentacija, a ono sto ja pisen ne! Pokusaj to galeriji objasniti, bez upotrebe sile i bez potrebe da ju upotrijebis. Covjece, ohladi se ti. Ako si misljenja, da ti imas bolje argumente od mene, onda podjimo redom, i izdiskutirajmo ovu temu, ili bilo koju drugu na jednom odredjenom akademskom nivou, da se vidi sto ti znas, a sto ja znam i tko je u posjedu bolje argumentacije... Prijtnjama i silom ne postizes apsolutno nista, osim sto tim nacinom pisanja omogucavas neznalicama i rezistentnim na ucenje, da upropastavaju ovaj forum svojim neukusnim, netolerantnim i nedokazivim spekulacijama. VOILA! | |
| | | Bella.Lilly Riba
Broj postova : 107 Age : 31 Registration date : 09.07.2013
| Naslov: Re: Imaju li životinje dušu? sub srp 05, 2014 2:21 pm | |
| Ne razumijem zašto ste izbrisali Michaelove postove. Ako se čovjek ne slaže da životinje imaju JEDNAK sklop duh-duša i tijelo kao i ljudi vjerovatno ima argumente za to jer ste iskreno, ostali malo naivni po tom pitanju... Životinje NISU iste kao ljudi na "psihičkom" planu jer jednostavno nemaju toliko široku paletu emocija, rezonovanja i instinkata, nemaju isti kemizam tijela i nemaju isti metabolizam. Zašto bi priroda dozvolila da se duša nalik ljudskoj sa recimo, izvrsnim potencijalom za učenje komponiranja muzike inkarnira u tijelo životinje? To životinjsko tijelo ne bi podnijelo, a duša(mislim na um, duh i psihu) bi se UŽASNO patila i to bi se primijetilo. Ako bi se to hipotetički ikad desilo, životinja bi sigurno pokazivala jako čudno ponašanje, bila bi totalno frustrirana i divlja, sigurna sam da ne bi bila ni 1% pitoma, u najmanju ruku. Kad neko izrazito poštuje životinje je lijepo,ali izjednačavanje životinja i ljudi po pitanju psihe je, sorry, ali uvreda za čovjeka. Da to postavimo ovako, ako čovjek sa svim što je naučio o sebi, izgradio moralne kodekse, viziju šta bi mogao kreirati (osim novog života), razvio filozofiju života, sagradio nešto, putovao, itditd. u jednom trenutku prekine vezu s višim razinama svog duha i prepusti se totalno animalnom ponašanju, vratili bismo se drito u pećine i lupali se toljagama po glavi, ubijali se međusobno i reagirali potpuno instinktivno. Bez obzira kako humani, praiskonski i nedvojbeno, realni instinkti bili (koje imamo slične životinjskima), mi imamo daleko razvijenije emotivne reakcije i bolje kognitivne funkcije od životinja i to je potpuno u redu (recimo i sposobnost učenja apstraktnih pojmova - da je DUŠA ista, hoću reći, ista frekvencija psihičke materije, ista materija, naše tijelo se ne bi formiralo ovako kako se formiralo, ne bismo se odijevali i ne bismo MAŠTALI), to nije bahatost nego potreba koja je 1) naslijeđena, 2) naučena, 3) koju stalno trebamo nadograđivati. Ako je ne nadograđujemo i još je se odričemo, može doći do psihičkih smetnji, bar ja tako mislim... U smislu, šta ima veze što je neko xy puta bolji sportaš od mene, koga to boli k.... pa to jako znači tom čovjeku i on je napravio nešto od sebe što je želio, a što nije bio po rođenju.. dakle, "upregnuo" je svoje mišiće voljom i isklesao se. Dakle jeste bolji (bar u jednom aspektu) i zaslužuje poštovanje spram toga.
PS: Zašto nazivate čovjeka "talibanom", njegov stil pisanja nije "talibanski" agresivan. #justsayin'. | |
| | | Bella.Lilly Riba
| Naslov: Re: Imaju li životinje dušu? sub srp 05, 2014 2:35 pm | |
| Smatram da su životinje također refleksija prirode i neka vrsta utjelovljenja instinkata koji možda može percipirati isto ono što i mi, ali mu to jednostavno nije svrha postojanja. Pustite životinje da budu životinje, hoćemo se baviti razvojem duše kod životinja a ne znamo ni šta je naša... Primijetila sam da na netu postoji inicijativa da vlasnici životinja hrane svoje ljubimce isključivo biljnom hranom, bez obzira na to jesu li mesojedi i je li im meso biološka potreba. Ta ideja im je potekla iz teze da su sve duše iste i svi biološki mehanizmi isti, kao, mi kad jedemo životinje onda smo ni manje ni više nego kanibali. Užas jedan i sumrak pameti. Odučiti mačku od mesa taman i umrla - strašno ludilo i iživljavanje. | |
| | | tinityrannical PraGlodavac
Broj postova : 749 Age : 31 Location : Depths of Hell Registration date : 19.02.2011
| Naslov: Re: Imaju li životinje dušu? sub srp 05, 2014 3:00 pm | |
| - Bella.Lilly je napisao/la:
- Ne razumijem zašto ste izbrisali Michaelove postove. Ako se čovjek ne slaže da životinje imaju JEDNAK sklop duh-duša i tijelo kao i ljudi vjerovatno ima argumente za to jer ste iskreno, ostali malo naivni po tom pitanju...
Nisu izbrisani, Mow ih je prebacio na drugu temu. "Vjerovatno ima argumenti" onda si odi procitaj prvo njegove takozvane argumente i kako ih nosi, pa vidi. - Citat :
- Životinje NISU iste kao ljudi na "psihičkom" planu jer jednostavno nemaju toliko široku paletu emocija, rezonovanja i instinkata
Cak imaju i vise instinkata nego mi, a odkud ti to da nemaju siroku paletu emocija? To jos nije dokazano. - Citat :
- Zašto bi priroda dozvolila da se duša nalik ljudskoj sa recimo, izvrsnim potencijalom za učenje komponiranja muzike inkarnira u tijelo životinje? To životinjsko tijelo ne bi podnijelo, a duša(mislim na um, duh i psihu) bi se UŽASNO patila i to bi se primijetilo. Ako bi se to hipotetički ikad desilo, životinja bi sigurno pokazivala jako čudno ponašanje, bila bi totalno frustrirana i divlja, sigurna sam da ne bi bila ni 1% pitoma, u najmanju ruku.
To je tvoja teorija, ali nikakve veze nema sa reinkarnacijom, mozda tu primitive moze dalje pomoci (jer on ima daleko vise znanja o tome, zato ja ne zelim nista pricati o cemu ja nisam iskljucivo sigurna), ali ukoliko ja znam, tog "znanja" se ne sjecas kad se reinkarniras, jer si DUSA po tom pitanju, a ne covijek sa talentima, znanjem, itd. koji se reinkarnira. - Citat :
- Kad neko izrazito poštuje životinje je lijepo,ali izjednačavanje životinja i ljudi po pitanju psihe je, sorry, ali uvreda za čovjeka.
Shvacam da je jedno jabuka, i jedno kruska, ali isto smo voce. Zasto je to uvrijeda za covijeka? Po cemu smo mi to bolji od zivotinja? Sto smo mi tog lijepog postigli i vratili prirodi? Nikad nisam razumijela tu arogantnost prema drugim "rasama". Nemamo na sta biti ponosni, i nemamo se uvrijediti ni za sto. - Citat :
- Da to postavimo ovako, ako čovjek sa svim što je naučio o sebi, izgradio moralne kodekse, viziju šta bi mogao kreirati (osim novog života), razvio filozofiju života, sagradio nešto, putovao, itditd. u jednom trenutku prekine vezu s višim razinama svog duha i prepusti se totalno animalnom ponašanju, vratili bismo se drito u pećine i lupali se toljagama po glavi, ubijali se međusobno i reagirali potpuno instinktivno. Bez obzira kako humani, praiskonski i nedvojbeno, realni instinkti bili (koje imamo slične životinjskima), mi imamo daleko razvijenije emotivne reakcije i bolje kognitivne funkcije od životinja i to je potpuno u redu (recimo i sposobnost učenja apstraktnih pojmova - da je DUŠA ista, hoću reći, ista frekvencija psihičke materije, ista materija, naše tijelo se ne bi formiralo ovako kako se formiralo, ne bismo se odijevali i ne bismo MAŠTALI), to nije bahatost nego potreba koja je 1) naslijeđena, 2) naučena, 3) koju stalno trebamo nadograđivati. Ako je ne nadograđujemo i još je se odričemo, može doći do psihičkih smetnji, bar ja tako mislim... U smislu, šta ima veze što je neko xy puta bolji sportaš od mene, koga to boli k.... pa to jako znači tom čovjeku i on je napravio nešto od sebe što je želio, a što nije bio po rođenju.. dakle, "upregnuo" je svoje mišiće voljom i isklesao se. Dakle jeste bolji (bar u jednom aspektu) i zaslužuje poštovanje spram toga.
PS: Zašto nazivate čovjeka "talibanom", njegov stil pisanja nije "talibanski" agresivan. #justsayin'. o cemu ti sad? ne mozes usporediti ribicu u vodi i majmuna koji se penje po grani. Ne mozes ocekivat da ribica isto skace po grani. Nismo "mi" bolji od zivotinja jer smo dobili "dar" tog sporazuma. Mozda nije agresivan, ali je namecujuci, #hashtagsforlikes | |
| | | Bella.Lilly Riba
| Naslov: Re: Imaju li životinje dušu? sub srp 05, 2014 9:54 pm | |
| Nije to "samo moja teorija" i itekako ima veze sa reinkarnacijom. Da, neka primitive napiše slobodno šta misli, voljela bih čuti njegovo mišljenje, ali ja ću govoriti sad onako kako ja znam. Ako se slažemo da um oblikuje tijelo i da se te stvari dešavaju po nekom unaprijed određenom obrascu, tako da svaki organizam može prirodno i harmonično funkcionirati, nema logike da bi jedna vibracija svijesti, jedna frekvencija koja, po meni, predstavlja simbiozu prirode, iskustva i stupanj svijesti te duše, mogla funckionirati u tijelu koje njoj nije prilagođeno i biološki jer bi se u momentu stupanja te svijesti na vlast u tom organizmu desila destabilizacija DNK lanaca i urušavanje tog organizma, mislim da bi recimo u slučaju da ljudska duša nastani tijelo životinje u roku od pet minuta došlo do užasnih muka za tu dušu i možda samoubistva, jer taj organizam nije životinjski, (ono čega je on svjestan da jeste) a prisiljen je da bude. Mislim da je to gore od recimo ljudi koji su svjesni a ne mogu se micati ni pričati ili imaju neki neurološki poremećaj da se ne ponašaju u skladu sa onime što osjećaju, pa gore jedno 10000 puta. Dakle do srastanja između životinjskog tijela i ljudske duše ne bi bilo NORMALNO ni SKLADNO da dođe jer su to jednostavno potpuno drukčije vibracije. Razlika je što su životinje dio kolektivnog uma svoje vrste a čovjek se razvija dosta diferenciranije i sposoban je za raznovrsne aktivnosti, emocionalne, intelektualne itd.. Nije tinity dokazano ni to da imaju jako široku paletu emocija, jer ne postoje bogzna kakve indikacije, eventualno neki majmuni, a neke životinje nemaju ni majčinski instinkt nego im se potomci odmah po rođenju bore da ne budu pojedeni od pripadnika SVOJE vrste dok su još skroz mali.
| |
| | | primitive101 Pračovjek
Broj postova : 1816 Age : 36 Registration date : 20.10.2010
| Naslov: Re: Imaju li životinje dušu? sub srp 05, 2014 10:19 pm | |
| Pa ja sam tooliko ljudi sreo koji imaju Svjest od zivotinje da bi se ti bez problema osjecali u tjelu svinje, vepra ili kokoske hahaha
Vi podrazumjevate celularni tip duse,po kojem ima beskonacan broj dusa koja se micu tamo vamo i povlace za sobom ostala energetska tjela, ja doduse ne vidim tako.Dusa je jedna,u svima,a ono sto se pomjera je skup nasih odluka,emocija i misli,a na kraju i fizicka manifestacija toga.
Takodje nemaju ni ljudi dusu,tacnije je reci da ljudi i cjela Kreacija vibrira u jednoj nerodjenoj i vjecnoj Dusi,koja je kao platno na kojoj se manifestuju sve kreirane stvari.To je mozda teze za shvatiti ali nija dusa u tjelu(bilo fizickom bilo nekom drugom),nego su ta tjela u dusi,kao iluzorno postojeci entiteti.
Onda je sasvim lako shvatiti kako su zivotinje zive,a kako se opet razlikuju od covjeka,po pitanju razvijenosti relativnih energetskih tjela. Tu ima zanimljivih pitanja.
Npr,moze li se desiti da neka zivotinja ima jako razvijeno astralno tjelo sa citavim spektrom astralnih Oka i moci,ali da zbog zivotinjskog fizickog tjela jednostavno nema alate da to sprovede na fizickoj razini jer je prekid izmedju fizickog tjela i astrala preveliko?
Fizicko tjelo je samo zadnja karika,mnogo je vaznije nase tjelo na astralnoj razini a jos vaznije ono na Kauzalnoj.Po tom pitanu svi ljudi imaju manje vise slicno fizicko tjelo,ali vec kod astrala se uzasno razlikuju,kod intelekta jos vise,a kod mogucnosti koristenja alata i oruzja sa Kauzala jos vise,i to mi je fascninantno kod ljudi,sto mogu utjeloviti jedva nesto malo astralne supstance sposobne za ne bash neke velike intelektualne i emotivne sposobnosti,a a sa druge strane nekakvog genijalnog Mudraca kroz koje se manifestuje Transcendencija.
| |
| | | MoW Čovjek
| Naslov: Re: Imaju li životinje dušu? ned srp 06, 2014 7:09 pm | |
| - Bella.Lilly je napisao/la:
- Nije to "samo moja teorija" i itekako ima veze sa reinkarnacijom. Da, neka primitive napiše slobodno šta misli, voljela bih čuti njegovo mišljenje, ali ja ću govoriti sad onako kako ja znam. Ako se slažemo da um oblikuje tijelo i da se te stvari dešavaju po nekom unaprijed određenom obrascu, tako da svaki organizam može prirodno i harmonično funkcionirati, nema logike da bi jedna vibracija svijesti, jedna frekvencija koja, po meni, predstavlja simbiozu prirode, iskustva i stupanj svijesti te duše, mogla funckionirati u tijelu koje njoj nije prilagođeno i biološki jer bi se u momentu stupanja te svijesti na vlast u tom organizmu desila destabilizacija DNK lanaca i urušavanje tog organizma, mislim da bi recimo u slučaju da ljudska duša nastani tijelo životinje u roku od pet minuta došlo do užasnih muka za tu dušu i možda samoubistva, jer taj organizam nije životinjski, (ono čega je on svjestan da jeste) a prisiljen je da bude. Mislim da je to gore od recimo ljudi koji su svjesni a ne mogu se micati ni pričati ili imaju neki neurološki poremećaj da se ne ponašaju u skladu sa onime što osjećaju, pa gore jedno 10000 puta.
Zašto bi došlo do muka za tu dušu? Nije da duša nema izbora. U klasičnoj teoriji reinkarnacije, izbor konkretnog tijela ostavljen je pojedinoj duši na volju, ali vrsta je u određenoj mjeri i determinirana na temelju naših postupaka u prethodnim životima. Moguće je da će se duša osjećati čak i bolje u životinjskom tijelu nego što joj je u prošlom životu godilo ljudsko tijelo. To ovisi o puno toga. - Citat :
Dakle do srastanja između životinjskog tijela i ljudske duše ne bi bilo NORMALNO ni SKLADNO da dođe jer su to jednostavno potpuno drukčije vibracije. Razlika je što su životinje dio kolektivnog uma svoje vrste a čovjek se razvija dosta diferenciranije i sposoban je za raznovrsne aktivnosti, emocionalne, intelektualne itd.. Nije tinity dokazano ni to da imaju jako široku paletu emocija, jer ne postoje bogzna kakve indikacije, eventualno neki majmuni, a neke životinje nemaju ni majčinski instinkt nego im se potomci odmah po rođenju bore da ne budu pojedeni od pripadnika SVOJE vrste dok su još skroz mali.
I ljudi i životinje imaju kolektivni um i individualni um. Individualizacija je međutim u prosjeku nešto izraženija kod ljudi, ali to nije nešto što bi nas "odlikovalo", a niti učinilo boljim od ostalih životinja. Što se tiče emocija, većina sisavaca ima dobro razvijene emocije, koje su kod ljudi samo istančanije odnosno šireg spektra. | |
| | | MoW Čovjek
| Naslov: Re: Imaju li životinje dušu? ned srp 06, 2014 7:14 pm | |
| - primitive101 je napisao/la:
- Pa ja sam tooliko ljudi sreo koji imaju Svjest od zivotinje da bi se ti bez problema osjecali u tjelu svinje, vepra ili kokoske hahaha
Pa, da, nije to čak ni smiješno, @primitive. To je naprosto tako. - Citat :
Vi podrazumjevate celularni tip duse,po kojem ima beskonacan broj dusa koja se micu tamo vamo i povlace za sobom ostala energetska tjela, ja doduse ne vidim tako.Dusa je jedna,u svima,a ono sto se pomjera je skup nasih odluka,emocija i misli,a na kraju i fizicka manifestacija toga.
Takodje nemaju ni ljudi dusu,tacnije je reci da ljudi i cjela Kreacija vibrira u jednoj nerodjenoj i vjecnoj Dusi,koja je kao platno na kojoj se manifestuju sve kreirane stvari.To je mozda teze za shvatiti ali nija dusa u tjelu(bilo fizickom bilo nekom drugom),nego su ta tjela u dusi,kao iluzorno postojeci entiteti.
Aha, to što ti zoveš Dušom ja zovem Duhom. Individualna Duša također postoji i nepromijenjiva je, te je dio Duha. Tijelo kao takvo je manifestacija Duha kroz individualnu Dušu. - Citat :
Onda je sasvim lako shvatiti kako su zivotinje zive,a kako se opet razlikuju od covjeka,po pitanju razvijenosti relativnih energetskih tjela. Tu ima zanimljivih pitanja.
Npr,moze li se desiti da neka zivotinja ima jako razvijeno astralno tjelo sa citavim spektrom astralnih Oka i moci,ali da zbog zivotinjskog fizickog tjela jednostavno nema alate da to sprovede na fizickoj razini jer je prekid izmedju fizickog tjela i astrala preveliko?
Zašto ne? Ako joj više razine rastu i postaju moćnije, vjerojatno će se sljedeći put inkarnirati u sposobnije tijelo. - Citat :
Fizicko tjelo je samo zadnja karika,mnogo je vaznije nase tjelo na astralnoj razini a jos vaznije ono na Kauzalnoj.Po tom pitanu svi ljudi imaju manje vise slicno fizicko tjelo,ali vec kod astrala se uzasno razlikuju,kod intelekta jos vise,a kod mogucnosti koristenja alata i oruzja sa Kauzala jos vise,i to mi je fascninantno kod ljudi,sto mogu utjeloviti jedva nesto malo astralne supstance sposobne za ne bash neke velike intelektualne i emotivne sposobnosti,a a sa druge strane nekakvog genijalnog Mudraca kroz koje se manifestuje Transcendencija.
Da, to su podvrste ljudi. Samo mi ne govorimo o tome u svakodnevnom govoru i ne radimo takve podjele jer bi se one smatrale diskriminirajućima. U realnosti ima puno podvrsta ljudi različitih razina razvoja. | |
| | | Michael1 Riba
| Naslov: Re: Imaju li životinje dušu? sri srp 09, 2014 10:35 am | |
| Koja je razlika izmedju zivotinja i covjeka, iz buddhistickog aspekta, ako se reinkarnacijom egalitiraju sve osobine duh-duse kod realiziranja same reinkarnacije?
| |
| | | MoW Čovjek
| Naslov: Re: Imaju li životinje dušu? sri srp 09, 2014 3:34 pm | |
| Koliko mi je poznato, klasični budizam ne govori detaljno o tome, već samo o transformaciji svijesti na temelju karme - ako je karma loša, čovjek će vjerojatno biti inkarniran u tijelo životinje i obrnuto, ako je karma dovoljno dobra, bit će mu dano ljudsko tijelo. Kasnija učenja su tu neke stvari rafinirala, a posebno hinduizam koji je tu svašta nakrcao. Vidjeti i ovdje: http://en.wikipedia.org/wiki/Rebirth_%28Buddhism%29 | |
| | | tinityrannical PraGlodavac
Broj postova : 749 Age : 31 Location : Depths of Hell Registration date : 19.02.2011
| Naslov: Re: Imaju li životinje dušu? sri srp 09, 2014 5:22 pm | |
| - Citat :
- Nije tinity dokazano ni to da imaju JAKO široku paletu emocija, jer ne postoje bogzna kakve indikacije, eventualno neki majmuni, a neke životinje nemaju ni majčinski instinkt nego im se potomci odmah po rođenju bore da ne budu pojedeni od pripadnika SVOJE vrste dok su još skroz mali.
evo ti "eventualno neki majmuni": http://www.pbs.org/wnet/nature/episodes/unforgettable-elephants/elephant-emotions/4489/http://www.psychologytoday.com/blog/animal-emotions/201203/elephants-mourn-loss-elephant-whisperer-lawrence-anthonyhttp://www.nydailynews.com/news/world/elephant-chained-50-years-cries-freed-india-article-1.1857195http://www.psychologytoday.com/blog/animal-emotions/201406/fish-are-sentient-and-emotional-beings-and-clearly-feel-painhttp://www.psychologytoday.com/blog/animal-emotions/201406/captive-grey-parrots-suffer-social-isolation-lonelinesshttp://www.psychologytoday.com/blog/animal-emotions/201406/the-emotional-lives-crayfish-stress-and-anxiety(slobodno potrazi vise na tim stranicama o zivotinjama i emocijama njihovim) http://www.onekind.org/be_inspired/animal_sentience/emotions/emotions_in_cows/... - Citat :
- Emotional pain
Are animals capable of feeling emotional pain? Humans can certainly feel pain without physical damage – after the loss of a loved one, or the break-up of a relationship, for example. Some scientists suggest that only primates and humans can feel emotional pain, as they are the only animals that have a neocortex – the ‘thinking area’ of the cortex found only in mammals. However, research has provided evidence that monkeys, dogs, cats and birds can show signs of emotional pain and DISPLAY behaviours associated with depression during painful experience, i.e. lack of motivation, lethargy, anorexia, unresponsiveness to other animals. [...] An important issue in animal pain is empathy [...] I sto ako ni nemaju nasu paletu emocija Zasto ih to cini manje vrijednijim? Ako se po tome sudi, onda spadaju i sociopati, psihopati u tu grupu, cak i neki autisti. Nemaju mozda nasu paletu emocija, ali zato sto i ne trebaju za prezivjet. Ali definitvno imaju puno vise emocija nego samo bjes, zadovoljstvo itd... | |
| | | Jedi Mind Tricks Majmun
Broj postova : 1448 Age : 32 Registration date : 10.08.2012
| Naslov: Re: Imaju li životinje dušu? čet srp 10, 2014 2:54 pm | |
| | |
| | | Michael1 Riba
| Naslov: Re: Imaju li životinje dušu? pet srp 11, 2014 2:34 pm | |
| Ljudske emocije nisu identicne instinktu i nadrazajnim reakcijama zivotinja, koje I. Kant naziva 'prirodna kauzalnost'. Osjecaji ljubvi ili mrznje kod ljudi nisu identicni sa nadrazajem svrbezi ili skalljanja. Kod zivotinja nema razlike, jer se sve svodi na instinktivne reakcije kauzalnosti. | |
| | | MoW Čovjek
| Naslov: Re: Imaju li životinje dušu? pet srp 11, 2014 3:24 pm | |
| Danas postoji mnogo znanstvenih radova koji svjedoče upravo suprotnome - emocije u širokom rasponu, ovisno o kojim se životinjama radi. Naravno da ne osjećaju sve životinje na isti način kao čovjek. Pa ni dva čovjeka ne osjećaju sve na isti način. I da, čovjek je sposoban imati veći i istančaniji raspon emocija od životinja čisto zbog toga kako je sazdan. Ali da postoje emocije kod životinja koje nisu vezane samo uz instinkte - postoje.
| |
| | | Jedi Mind Tricks Majmun
Broj postova : 1448 Age : 32 Registration date : 10.08.2012
| Naslov: Re: Imaju li životinje dušu? pet srp 11, 2014 5:52 pm | |
| Tko misli da zivotinje nemaju emocije, ocito nije gledao Hachika. Istinit događaj. | |
| | | Michael1 Riba
| Naslov: Re: Imaju li životinje dušu? pet srp 11, 2014 7:14 pm | |
| Pa ja sam misljenja, da zivotinje ne posjeduju emocija. Nije potrebno argumentirati iz aspekta antropocentrizma, pa emocije i emotivni nacin zivota prepisivati zivotinjama, koje ne posjeduju samorefleksivnu svijest. | |
| | | Michael1 Riba
| Naslov: Re: Imaju li životinje dušu? pet srp 11, 2014 7:15 pm | |
| Za emotivni zivot potreban je razum. | |
| | | Sponsored content
| Naslov: Re: Imaju li životinje dušu? | |
| |
| | | | Imaju li životinje dušu? | |
|
Similar topics | |
|
| Permissions in this forum: | Ne moľeą odgovarati na postove.
| |
| |
| |
|