Početna stranicaPortalPretraľnikRegistracijaLogin

 

 Urušio se dio Zemljine atmosfere

Go down 
Autor/icaPoruka
floridana
Legenda foruma CE-4
floridana

Other / Decline to state
Aries Tiger
Broj postova : 27984
Age : 58
Registration date : 22.09.2007

Urušio se dio Zemljine atmosfere Empty
PostajNaslov: Urušio se dio Zemljine atmosfere   Urušio se dio Zemljine atmosfere Icon_minitimesub srp 17, 2010 1:20 pm

Visoko iznad Zemljine površine, na visini od 100 do 600 kilometara, nalazi se sloj Zemljine atmosfere zvan termosfera, koji je zapravo rijedak sloj plina, i koji je nedavno naprosto kolabirao i sad se polako počeo obnavljati, otkrivaju znanstvenici na NASA-inoj platnoj listi.

'To je najveća kontrakcija termosfere u posljednjih 43 godine. To je rekord našeg svemirskog doba', istaknuo je John Emmert, autor izvješća u kojem je otkriće objavljeno, u znanstvenom žurnalu Geophysical Research Letters.

Znanstvenici su otkrili kako se kolaps termosfere dogodio između 2008. i 2009. godine, u trenutku najvećeg solarnog minimuma, što je znanstvenike pomalo iznenadilo. Ono što im nije jasno, jest da je magnituda kolapsa dva do tri puta veća od vrijednosti koja bi se mogla objasniti solarnom aktivnošću.

60 posto kolapsa je nepoznanica

'Nešto se tu događa što mi zasad ne razumijemo', dodaje Emmert. Termosfera je dio Zemljinog omotača kroz koji prolaze meteori, u kojem se javlja aurora borealis i australis te konačno, i svi umjetni sateliti lansirani sa površine Zemlje. Možda i bitnije od toga, to je ujedno i prva granica obrane i prvo mjesto kontakta solarne radijacije s našom planetom.

Zadaća termosfere jest presretanje ekstremnih ultraljubičastih fotona sa Sunca, prije nego li se oni probiju do površine Zemlje. kad je solarna aktivnost velika, ti fotoni zagrijavaju termosferu, uzrokujući njezino bujanje te rast temperature do 1127 stupnjeva Celzija. Kad je solarna aktivnost slaba, događa se upravo suprotno.

Nedavno se još i naveliko pisalo o tome što se događa sa našim Suncem i odsutnosti solarnih pjega na njemu, kao i solarnih baklji. Razdoblje u kojem je to najviše zamijećeno bio je 2008. i 2009. godine. Prema Emmertu i njegovim kolegama, niska aktivnost Sunca objašnjava tek 30 posto kolapsa termosfere. Višak CO2 na to dodaje još nekih 10 posto objašnjenja, no što je s preostalih 60 posto?

Znanstvenici upravo traže objašnjenje za to. 'nastavit ćemo motriti situaciju', zaključio je Emmert i dodao kako je smanjena solarna aktivnost pri kraju te da je porast ultraljubičastog zračenja u uzlaznoj putanji, što rezultira bujanjem termosfere.
izvor
[Vrh] Go down
Skulptura
Guardian
Skulptura

Male
Leo Buffalo
Broj postova : 6015
Age : 35
Location : Earth
Registration date : 05.09.2009

Urušio se dio Zemljine atmosfere Empty
PostajNaslov: Re: Urušio se dio Zemljine atmosfere   Urušio se dio Zemljine atmosfere Icon_minitimeuto srp 20, 2010 4:34 pm

Ček malo. Kaj nije riječ o magnetosferi?
Ili je ovo sad nešto novo opet?

Članak za magnetosferu. Sa Reutersa je tak da bi trebao biti točan.
http://www.reuters.com/article/idUSTRE4BF79220081216

_________________
When you have eliminated all which is impossible, then whatever remains, however improbable, must be the truth.
[Vrh] Go down
floridana
Legenda foruma CE-4
floridana

Other / Decline to state
Aries Tiger
Broj postova : 27984
Age : 58
Registration date : 22.09.2007

Urušio se dio Zemljine atmosfere Empty
PostajNaslov: Re: Urušio se dio Zemljine atmosfere   Urušio se dio Zemljine atmosfere Icon_minitimeuto srp 20, 2010 8:17 pm

kažu termosfera. valjda znaju šta pričaju.

Urušio se dio Zemljine atmosfere 60342736
[Vrh] Go down
Skulptura
Guardian
Skulptura

Male
Leo Buffalo
Broj postova : 6015
Age : 35
Location : Earth
Registration date : 05.09.2009

Urušio se dio Zemljine atmosfere Empty
PostajNaslov: Re: Urušio se dio Zemljine atmosfere   Urušio se dio Zemljine atmosfere Icon_minitimeuto srp 20, 2010 8:51 pm

Nemaju oni pojma...
Ma joj, rupa u ovom, rupa u onom... Ubit će nas Sunce, izgorit
ćemo ko u mikrovalnoj miga

_________________
When you have eliminated all which is impossible, then whatever remains, however improbable, must be the truth.
[Vrh] Go down
Kahali
PraGlodavac
Kahali

Male
Capricorn Dragon
Broj postova : 584
Age : 43
Registration date : 19.10.2011

Urušio se dio Zemljine atmosfere Empty
PostajNaslov: Re: Urušio se dio Zemljine atmosfere   Urušio se dio Zemljine atmosfere Icon_minitimeuto stu 08, 2011 3:51 pm

-Ovo objašnjenje koje ću napisati truditi ću se napisati što točnije ali i što bliže svakodnevnoj terminologiji.
-Iako ću se truditi biti razumljiv upozoravam vas da je bez obzira na to sljedeći text DUG, ne znam napisati 'kratak sadržaj' nečeg ovakvog i ako vam se neda čitati duge post-ove sjetite se da vas nitko na to ne tjera, ne prijeti i ne prisiljava (primjer kolege prvog oficira Voyagera i drugih koji bi rado čitali moje textove ali ne baš pre duge :))
ako ste Nerd i zanima vas ovakav Nerding, napisan od Nerd-a, onda će vam biti lako štivo.,
Neke stvari ste možda znali, neke možda niste.


Termosfera je jedna stvar,a magnetosfera druga i obje postoje i sa objema imamo problema i iako nisu u direktnoj relaciji što se tiče problema i 'rupa' jesu u nekoj indirektnoj.
Eh da, osim ovih sfera koje imaju veze sa zaštitom (i regulacijom) od Sunca postoji i svima nam znani Ozonski omotač koji nije ni jedan od ove dvije sfere ali je (po)vezan sa Termosferom u nekim funkcijama i inter-funkcijama.
Termosfera je ujedno i najveća sfera od svih ostalih sfera.
Radi se o sljedećem: U središtu zemlje (i nekih drugih sličnih nebeskih tijela i bez obzira na 'pitku' Hollow-Earth teoriju) izmedju 3 i 5 tisuća kilometara od površine ogroman je tlak i ogromne su temperature, ovakvi uvjeti uzrokuju da se teški matali (koji su nastali hladjenjem i sabijanjem Zemlje tijekom milijardi godina nastanka planete iz plinovitog diva u zbijenu materiju) tope to jest mjenjaju agregatno stanje iz krutog u plazmično-tekuće, to stanje nije baš tekuće a nije ni skroz plazma (mislim da postoji i strčan termin za to).
Teški metali u takvom stanju i uz konstantno gibanje planete napravili su potanju kojim idu sagorijevajući sve što je sagorjeti moglo i tako je u sredini nastalo sferno gibanje tekućeh metala, a svaki metal koji se kreće u krug i k tome ima jaku centri-petalnu ali i fugalnu silu, sa jedne strane na drugu stvara jako magnetno polje koje rezultira stvaranjem i magnetosfere oko planete Zemlje.
Bez ove sfere Sunce i Zemlja bili bi u odnosu kao da recimo uzmete malu ping pong lopticu i iz blizine od pola metra ju počnete paliti najjačim plamenom iz bacača plamena.
Ovakav efekt Sunce ima na sve druge planete u Sunčevom sustavu osim na Zemlju i ovo znamo pouzdano da je točno. Kada bi na bilo kojoj planeti dočekali Jutro nestali bi u prah u nekoliko djelića sekundi.
Ovo se dešava u slučaju da se termosfera u medjuvremenu uruši kao posljedica urušavanja magnetosfere i objasniti ću.
Magnetosfera koja bi se "urušiti" mogla dakle urušava se zbog nekih mogućih magnetnih utjecaja kojih može biti nekoliko vrsta,ali jedan od njih najintenzivniji je, opet Sunce.
Sunce ne mjenja sastav (kako je netko negdje napisao na forumu), ono mjenja polove i to danas zna većina ljudi iz filmova i raznih teorija. Ono što se ne zna baš svugdje jest da sunce mjenja polove svakih 11 godina na mikro nivou a svakih 11 000 godina na makro nivou i u tim trenucima Sunce, osim drugih znanih (i neznanih) zračenja i čestica, izbacuje ogromne količine pozitivno nabijenih aniona to jest pozitrona kada pričamo o disbalansu u odnosu na njihovu normalnu količinu, a od dvojnika anti-čestice elektronu ... neki to zovu jednostavno Protonima, ali nije baš točno jer se ne kreću kroz iste uvjete...
Sve bi ovo bilo ok i ništa nebi pretjerano značilo za Zemlju ni milioni ni sttotine miliona tih čestica pa čak ni milijarde u sekundi, medjutim ukoliko bi imali milijarde po sekundi po kvadratnom milimetru svake sekunde tijekom dužeg vremena (nekoliko dana) tada bi naša magnetosfera zaista morala raditi savršeno i bez mana.
Situacija je ovakva:
Ovaj put, i ako se desi sve (pro)rečeno, nebi nam dolazile milijarde već trilioni po kv. milim. a osim toga imali bi problem sa magnetosferom za koju se zna da je trenutno nestabilna (začudna je stvar što je P.Garyl znao za ovu nestabilnost prije nego što su igdje službeno objavili da se 'Urušava' i začudno je, a i nekima zabrinjavajuće, što se P.Garyl u početku ismijavan sa svojim amaterskim predikcijama, sve više pokazuje točnim u svemu što je nagovijestio do sada).
Ove dvije stvari povezane i zbrojene jedna sa drugom takodjer nisu za neku veliku brigu da se proces tu zaustavlja, ali tu dolazi na red da bi sva ta silna gomila pozitivno nabijenih čestica zasigurno bila privučena od strane negativno nabijenog pola Zemljine nutrine o kojem smo diskutirali ranije..
Eeee tu nastaje 'kvaka' oko koje se i razvila jedna od 26 postojećih teorija o 2012-toj (od njih 26 njih oko 5 "pije vodu").
Ako bi se i kada bi se ovo desilo, tijekom narednog sata (60min) spomenuti tekući metal, to jest "motor" Zemlje, "polako" bi stao i počeo se rotirati na drugu stranu (ovdje neću objašnjavati zašto jer nebi stalo) ,
U roku od nekoliko minuta, možda sati (maximalno) i Zemlja sama bi se zaustavila i sa brzine od 1600 km/h se progresivno spuštala do 0 km/h, a zatim i ona počela vrtiti na drugu stranu, usljed ovih nezamislivo velikih promjena, stvorio bi se 'tidle wave' (ogromno pomicanje vode, preveliko da bi se zvalo Val ili Tsunami) koji bi bio visok aproximativno kilometar i po' i koji bi obišao Zemlju skoro Dva puta...
... sve gradjevine (99% sigurno) bi se usljed Zemljotresa (koji bi bio snage van mjernih jedinica) sravnile sa Zemljom, sva skloništa ispod Zemlje bi bila gotova tijekom prvih minuta dogadjaja, Obje Amerike bi se pomakle prema Sjeveru izmedju dva i pol i 3 tisuće km, a kontinenti koji su najbliže ekvatoru bi se pomicali sporije.
Patrick Geryl koji je prvi ovu teroiju iznio na svijetlo dana je potpuno uvjeren u nju i do dan danas i tvrdi kako ima neki specijalni izračun do kojeg je došao preko Mayanskog kalendara i specijalne formule (koju navodno nema nitko drugi iz svijeta Znanosti) i neki ljudi se sa njim uvelike spremaju otići u jednu Južno afričku Zemlju iznad 2000 m za koju on smatra da će biti jedna od mjesta koja će jedina preživjeti, ostala mjesta koja dolaze u obzir po Garylu su Tibet (ne svi dijelovi), Sierra Leone, Lesoto, Senegal (samo dio), Himalaya i jedan mali dio Europe iznad 1700 m...

Ovo je naravno samo jedna od 5 teorija koja ima neka uporišta i ima neke stvari temeljene na istini...
U slučaju da se ne desi "worst case scenario"
(iako Garyl kaže u svom intervjuu da je to ublažena verzija jer da misli da će se takodjer probuditi dva super-vulkana u prvih 20 minuta i da bi oni izbacili toliko zemlje i prašine u atmosferu da Sunce uopće nebi uspjelo prodrijeti na Zemlju u narednih 2-3 godine i da nije računao 250 nuklearnih elektrana i njihove posljedice),
Michio Kaku kaže da bi se moglo desiti da baš negdje oko kraja 2012-te (Kaku je inače bio VELIKI skeptik u ove priče i predikcije i jedan je od astrofizičara koji se uvijek pojavljuju kada treba oboriti neko od laprdanja kada su u pitanju Znanost ili lažna predvidjanja) da se desi sa Suncem nešto slično prvom dijelu opisa ali on predvidja jedino krah Električne struje na Zemlji .
Ovo je zanimljivo inače jer takav krah tj. prestanak rada električne struje na Zemaljskoj kugli predvidjan je i od Tesle u jednom razgovoru, od jednog Švicarskog Fizičara Akademika Schilmmana i od još nekoliko moćnih umova Znanosti u povijesti koji su rekli da bi dovoljno jaka explozija u stratosferi i magnetosferi 1/3 veća bili dovoljno da rezonantni val pogodi sve električne naprave i uredjaje i da jednostavno "ugasi" Zemlju.
Ovo bi se desilo ne samo na jednom dijelu Zemlje nego svugdje i što je još zanimljivije nebi mogli ponovno inducirati električnu struju kao prije uopće ... jer bi se, po nekim objašnjenjima Kvantnog Vala, neki ioni i subatomske čestice počele "drugačije ponašati" usljed niza promjena magnetnih odnosa koji bi na kraju zahvatio sve i zbog Zakona "Ne-Lokalnosti" nebi više izbacivali elektron iz zadnje ljuske na isti način u istim uvjetima.

Kako se ovdje radi o urušavanju dijela atmosfere, sve napisano je moguća (ne)posredna reakcija.

Nerding is not dead.
[Vrh] Go down
Foto
Žaba
Foto

Male
Scorpio Tiger
Broj postova : 233
Age : 34
Location : Dugo Selo
Registration date : 22.06.2011

Urušio se dio Zemljine atmosfere Empty
PostajNaslov: Re: Urušio se dio Zemljine atmosfere   Urušio se dio Zemljine atmosfere Icon_minitimeuto stu 08, 2011 10:02 pm

@Kahali ovo je cak bilo kratko i jasno :D

Ja sam dalje u uvjerenju da nam nista nece biti iduce godine, i dalje se nadam da ipak hoce i da se na zemlji nece moci zivjeti i da cu se od iduce godine inkarnirati na nekom normalnom mjestu miga
[Vrh] Go down
Alpha
Admin
Alpha

Female
Aries Goat
Broj postova : 29076
Age : 41
Registration date : 30.09.2007

Urušio se dio Zemljine atmosfere Empty
PostajNaslov: Re: Urušio se dio Zemljine atmosfere   Urušio se dio Zemljine atmosfere Icon_minitimesri stu 09, 2011 12:05 am

@Foto... lol ...znaci mislis da ce 2012. doci doslovno do apokalipse?

_________________
Respect
[Vrh] Go down
Foto
Žaba
Foto

Male
Scorpio Tiger
Broj postova : 233
Age : 34
Location : Dugo Selo
Registration date : 22.06.2011

Urušio se dio Zemljine atmosfere Empty
PostajNaslov: Re: Urušio se dio Zemljine atmosfere   Urušio se dio Zemljine atmosfere Icon_minitimesri stu 09, 2011 1:49 pm

Ma neee, mislim da nece biti nista, mislim da je jednostavno stvoren hype oko toga svega...

ALI..NADAM se da hoce :D

Ja vjerujem u besmrtnost duse i reinkarnaciju i da nam ovo sve sluzi da ucimo kako bi postali bolji i izdigli se iznad svega ovoga i prestali se inkarnirati, ali isto tako ne mislim da je nakon toga kraj, nego da je ovo nesto kao vrtic i nakon inkarniranja idemo u pravu skolu, nakon koje cemo ic na faks pa doktorirat, pa pocet raditi...jedino sto nisam siguran dal ce penzija ikad ako smo besmrtni confused iako mozda smao za nasa fizicka ljudska mjerila zivimo pun ku*ac dugo pa nam sada izgleda kao vjecnost..

I zbog toga bi volio kada bi bila katastrofa jer bi ovo bilo unisteno jer iskreno ne da mi se vise. Jednostavno mi se ne svida tu. Bolje bi mi bilo negdje drugdje, ili u krajnjem slucaju nigdje vise. Ostat "gore" i ne zivjet vise na fizickom planu, pa makar to drasticno usporilo ucenje.

Al mislim da nece biti nista, iako ako ne bude nista ce opet biti komentar "u biti se je dogodilo, ali na duhovnoj razini pa mi to ne vidimo, a promjena ce jako dugo trajati pa necemo primjetiti da se ista desava"..
[Vrh] Go down
Kahali
PraGlodavac
Kahali

Male
Capricorn Dragon
Broj postova : 584
Age : 43
Registration date : 19.10.2011

Urušio se dio Zemljine atmosfere Empty
PostajNaslov: Re: Urušio se dio Zemljine atmosfere   Urušio se dio Zemljine atmosfere Icon_minitimesri stu 09, 2011 4:50 pm

Foto pa ja ni ne mislim da će 2012-te biti nikakva kataklizma, pisao sam negdje o tome... to je početak prelaznog perioda i 5-te u 6-tu korijensku rasu.. taj prelazni period trajati će 700 godina i njegov početak biti će označen raznim pizdarijama tipa Vulkani Zemljotresi i slično...
ALi se i ja NADAM kao i foto što gorem post-apokaliptičnom sadržaju.
[Vrh] Go down
Sponsored content
Urušio se dio Zemljine atmosfere Empty
PostajNaslov: Re: Urušio se dio Zemljine atmosfere   Urušio se dio Zemljine atmosfere Icon_minitime

[Vrh] Go down
 
Urušio se dio Zemljine atmosfere
[Vrh] 
Stranica 1 / 1.

Permissions in this forum:Ne moľeą odgovarati na postove.
CE-4 Misterije i neobjašnjivi fenomeni ::  Svijet oko nas :: Ekologija-
Forum(o)Bir: