Početna stranicaPortalPretraľnikRegistracijaLogin

 

 Biblija

Go down 
Go to page : Previous  1, 2, 3, 4, 5
Autor/icaPoruka
Archangel
Pračovjek
Archangel

Male
Leo Rooster
Broj postova : 2973
Age : 39
Location : Leonberg
Registration date : 15.08.2009

Biblija - Page 5 Empty
PostajNaslov: Re: Biblija   Biblija - Page 5 Icon_minitimesri pro 19, 2012 6:47 pm

Žao mi je što nisam mogao pravovremeno postati ovo, bio sam bez struje sve dosad.

Star je napisao/la:
http://www.infidels.org/library/modern/donald_morgan/inconsistencies.html

Mislim da bilo tko s imalo volje da razmišlja može vidjeti koliko su ti argumenti smiješni.

Ovdje si dijelom u pravu. Oko 50%. Naime, prošao sam kroz te citate i našao da se barem pola može izbaciti ako se traži baš kontradikcija. Na nju sam se skoncentrisao i napravio kratku analizu svih tih citata koji nisu kontradiktorni. Radi uštede prostora, staviću to kao spoiler:

Spoiler:
 

Međutim, i kad izbacimo ove, ipak ih preostaje više nego što bi "smjelo".

Btw, @Star, jesi li čitao gnostička Jevanđelja? Ima li u njima kontradikcija?

Star je napisao/la:
GE 1:28 God encourages reproduction.
LE 12:1-8 God requires purification rites following childbirth which, in effect, makes childbirth a sin. (Note: The period for purification following the birth of a daughter is twice that for a son.)

Ovdje se radi o zdravstvenoj skrbi, fizičkoj zdravstvenoj skrbi ali ne i o duševnoj. Bog ne osuđuje rođenje, već propisuje da žena uzme vremena da se očisti što joj također omogučuje da se oporavi. Ni pred 100 godina su žene umirale od sepse zbog problema čistoće. To je odgovor na Lev 12:1-8. Postanak stoji i dalje.

No pasaran! To nema gotovo pa nikakve veze za "zdravstvenom skrbi" barem ne u medicinskom smislu. Pročitao sam taj odlomak dvaput da budem 100% siguran da je tako. Ono što Zakon nalaže spada u "rites" odn. "obrede". Kakve veze ima prinošenje goluba, janjeta ili kornjače sa održavanjem zdravlja?

I, kakve veze ima zdravstveno pročišćenje sa činjenicom je li žena rodila muško ili žensko dijete?

_________________
The meek shall inherit the earth, because the strong shall inherit the stars!
[Vrh] Go down
MoW
Čovjek
MoW

Male
Libra Dog
Broj postova : 6338
Age : 37
Location : Zagreb
Registration date : 26.05.2009

Biblija - Page 5 Empty
PostajNaslov: Re: Biblija   Biblija - Page 5 Icon_minitimečet pro 20, 2012 12:42 am

A šta ćemo s prirodom Božjom? A propos toga, ja to interpretiram da se tu radi o dva posve različita entiteta...

GE 4:15, DT 32:19-27, IS 34:8 God is a vengeful god.
EX 15:3, IS 42:13, HE 12:29 God is a warrior. God is a consuming fire.
EX 20:5, 34:14, DT 4:24, 5:9, 6:15, 29:20, 32:21 God is a jealous god.
LE 26:7-8, NU 31:17-18, DT 20:16-17, JS 10:40, JG 14:19, EZ 9:5-7 The Spirit of God is (sometimes) murder and killing.
NU 25:3-4, DT 6:15, 9:7-8, 29:20, 32:21, PS 7:11, 78:49, JE 4:8, 17:4, 32:30-31, ZP 2:2 God is angry. His anger is sometimes fierce.
2SA 22:7-8 (KJV) "I called to the Lord; ... he heard my voice; ... The earth trembled and quaked, ... because he was angry. Smoke came from his nostrils. Consuming fire came from his mouth, burning coals blazed out of it."
EZ 6:12, NA 1:2, 6 God is jealous and furious. He reserves wrath for, and takes revenge on, his enemies. "... who can abide in the fierceness of his anger? His fury is poured out like fire, and rocks are thrown down by him."
2CO 13:11, 14, 1JN 4:8, 16 God is love.
GA 5:22-23 The fruit of the Spirit of God is love, joy, peace, patience, kindness, faithfulness, gentleness and self-control.

I što je s divovima?
GE 6:4 There were Nephilim (giants) before the Flood.
GE 7:21 All creatures other than Noah and his clan were annihilated by the Flood.
NU 13:33 There were Nephilim after the Flood.

_________________
"Let food be thy medicine" - Hippocrates
[Vrh] Go down
Archangel
Pračovjek
Archangel

Male
Leo Rooster
Broj postova : 2973
Age : 39
Location : Leonberg
Registration date : 15.08.2009

Biblija - Page 5 Empty
PostajNaslov: Re: Biblija   Biblija - Page 5 Icon_minitimečet sij 24, 2013 11:57 am

Prije nekoliko dana sam malo šoblao po netu, po stranicama i temama koje nemaju nikakve veze s ovim, međutim - link po link, kao što to obično biva - nabasao sam na sljedeću priču. Ovaj momak je bio, što bi se reklo, pravi religiozni fanatik, i patio je od teškog slučaja religijske neuroze (uključujući i padanje na pod i mumlanje na polunepostojećim jezicima prilikom crkvene službe). U seriji kratkih filmova opisao je svoje iskustvo kao hrišćanina i svoj put koji ga je odveo u ateizam. Čitava priča o tom, po meni, veoma interesantnom i krajnje tegobnom i zamršenom putešestviju može se naći na ovom mjestu:

Why I am no longer a Christian

Ovime želim da skrenem pažnju na dio u njegovoj priči koji je direktno vezan za temu Biblije sa istorijskog aspekta: u njemu se opisuje ne samo evolucija Boga kao pojma, već i način na koji je Stari Zavjet nastao, način na koji je mijenjan kroz istoriju da bi odgovarao određenim političkim strujama tog doba, i mnoge druge stvari o kojima nikad dosad nisam čuo da se govori među apologetima i običnim hrišćanina ili Jevrejima, a sve posmatrano sa pozicije arheologije, antropologije i istorijskih činjenica.


_________________
The meek shall inherit the earth, because the strong shall inherit the stars!
[Vrh] Go down
primitive101
Majmun
primitive101

Male
Sagittarius Cat
Broj postova : 1763
Age : 32
Registration date : 20.10.2010

Biblija - Page 5 Empty
PostajNaslov: Re: Biblija   Biblija - Page 5 Icon_minitimečet sij 24, 2013 12:40 pm

shame on you Arch mlati
[Vrh] Go down
Star
Dinosaur
Star

Male
Broj postova : 391
Location : Zagreb
Registration date : 13.04.2010

Biblija - Page 5 Empty
PostajNaslov: Re: Biblija   Biblija - Page 5 Icon_minitimečet sij 24, 2013 4:13 pm

Pogledah film i nisam impresioniran... dapaće podsjetio me na davne tvrdnje da je Biblijski potop prepisan iz Babilonskih tj sumerskog potopa sa Gilgamešom. Uglavno se tvrdnja pokazala ridikulnom jer je brodarski institut u južnoj Koreji dokazao da je Noina lađa doista mogla ploviti i biti korisna dok Gilgamešova kocka ne bi mogla niti pravilno plutati.

Naime nemoram spominjati da je svaki Babilonski hram imao svoju verziju priće i ne samo o potopu već i o postanku svijeta i panteonu. Nećeš naći dva hrama koja kažu istu verziju priće postanka, potopa ili bilo kojeg drugog religijskog dijela.

Evo jedan link kao odgovor da ne tratim vrijeme na ove argumente ako ih je već netko obradio...

https://www.youtube.com/watch?v=XnBeh5xMVD4

Inaće @Arch rekao si mi
Archangel je napisao/la:
Problem je u činjenici da ono što se ne želi naći, ne može se naći čak ni kad je pred nosom, i ono što se želi naći, naći će se - makar se moralo izvući iz guzice.

To vrijedi za ove argumente iz videa a i za tebe ukoliko si povjerovao tako lošem "učenjaku"

Samo opet čekam kada će mi netko dati Zeitgeist da ga ponovno objašnjavam...
[Vrh] Go down
wanderer
Majmun
wanderer

Male
Cancer Cat
Broj postova : 1462
Age : 33
Registration date : 24.05.2010

Biblija - Page 5 Empty
PostajNaslov: Re: Biblija   Biblija - Page 5 Icon_minitimepet sij 25, 2013 4:21 am

Skulptura je napisao/la:
wanderer je napisao/la:
I još puno toga bi se moglo pričati o genijalnosti starih Grka (ali i drugih naroda prije njih) koji su promatranjem i logičkim umom dolazili do zapanjujućih spoznaja. Pa ako to uspoređujemo sa današnjom znanošću i mogućnostima koje joj stoje na raspolaganju, onda ja ne vidim neki veliki napredak osim u onim dijelovima znanosti koje financira kapital, radi samoga sebe. Znanost se na žalost stavila u službu ekonomije, a sve drugo je na marginama i životari.
Ne znam na što točno misliš. Zemlja je okrugla, planeti su okrugli, okreću se oko svoje osi i oko Sunca... Misliš da bi tu spoznaju trebalo mijenjati? :)
Znaš ti dobro na što sam ja mislio Skulptura. Ne mislim da bi spoznaju o kojoj govoriš trebalo mijenjati zubi

Star je napisao/la:
@Wanderer

Isus Krist nije pokazao točan stav oko priće, iako se usporedio s Jonom da će biti zarobljen 3 dana i tri noći u srcu zemlje poput Jone.
Sama prića ne daje naznake da se radi o alegoriji već o povijesnom iskazu. Čini se čudnim da bi morsko biće moglo progutati čovjeka i da on preživi...

Postoje ribe i sisavci u morima koji su u stanju progutati i veći plijen od čovjeka poput ulješure i kitopsine koje poznajemo, ali oceani su još uvijek velikim dijelom neistraženi pa je mogučnost i nekog drugog bića većeg ili manjeg.

Naturalistićki nije moguće preživjeti u želucu ribe ali se ovdje ne radi o naturalističkim zakonima. Trenutak kada je Jona završio u vodi oluja je prestala taj tren... dakle opet ruka Božja i onda riba jede Jonu pa ga na Božju zapovijed pljuje van.
@ Star, radi se o alegoriji, a ne o povijesnom iskazu. Tri dana ili kako to stručnjaci za obrednu antropologiju kažu - ''Tročlana opreka'', koristi se u svetim tekstovima svih vjera na svijetu i sa njom (oprekom) se opisuju najsvetiji dijelovi vjere. Utroba kita, pećina, grob, simboliziraju maternicu, a tri dana je vrijeme koje je potrebno za preobrazbu i ponovno rođenje. Primjera ima puno i u sakralnoj ali i u profanoj povijesti. Jedan primjer - Sveto trojstvo u kršćanstvu i recimo u dijalektici -> teza-antiteza-sinteza. Svaki broj koji se nalazi u bibliji ima svoje simboličko značenje.
[Vrh] Go down
Archangel
Pračovjek
Archangel

Male
Leo Rooster
Broj postova : 2973
Age : 39
Location : Leonberg
Registration date : 15.08.2009

Biblija - Page 5 Empty
PostajNaslov: Re: Biblija   Biblija - Page 5 Icon_minitimepet sij 25, 2013 4:20 pm

@Star,

Dragi kolega, nisam ti ja taj koji se bavi nekim "vjerovanjem" ili koji je nekome nešto "povjerovao". Znam da postoje učenjaci i "učenjaci", kako ti veliš, i da postoje neslaganja između njih. Neke stvari vezane za istoriju se mogu dosta pouzdano utvrditi, druge ne mogu. Pročitao sam ep "Enuma Elish", koji je, usput, jako oštećen, oštećeniji nego Jevanđelje po Judi, i mnogo teksta je nepovratno izgubljeno tako da je teško posve razumjeti što piše. Ono što sam primijetio je da Postanje 1 nije prepisano iz ovog epa, i iskreno, sumnjam da je iko ikad bio toliko glup da takvo nešto kaže. Ono što se može tvrditi, i što jeste moguće primijetiti, je sličnost između njih. Ipak su udaljeni vremenski od oko 1000 i nešto godina. Priče, legende, mitovi, vremenom "sazrijevaju", mijenjaju se, polako i postepeno i često finalni proizvod naizgled ne liči na ono od čega je nastao. Pada mi na um legenda o Marku Kraljeviću i to kako je on od Turskog vazala postao šampion Srba sa moćima i snagom koja je ravna Supermenovoj. Paralelno, kako je rasla njegova snaga kroz legendu, pojavila se potreba da mu se iskonstruiše dostojan protivnik, zapravo, gotovo dostojan, da bi njihove borbe bile neizvjesnije i zanimljivije, ali svejedno da Markova pobjeda na kraju ne bi protivriječila zdravom razumu. Govorim, naravno, o Musi Kesedžiji. I Musa je, na primjer, mogao smrskati kamen golom rukom ali samo je Marko mogao da iz njega iscijedi vodu...

Ovo navodim samo kao jedan poznatiji i skorašnjiji primjer. Kroz istoriju ima mnogo takvih primjera kako je nešto posve stvarno, neki događaj, vremenom prerastao u legendu i preko granica razuma, ili je čak počeo kao obična priča i na kraju se proglasilo da je to stvarno bilo. Naslušao sam se takvih slučajeva tokom života, ali trenutno mi ne pada na um ni jedan drugi. Budem naveo ako se sjetim još kojeg...

Dakle, ja ne tvrdim da je Postanje 1 prepisano, već da je bilo pod utjecajem Enuma Elisha i ostalih vavilonskih i kanaanskih legendi, s kojima su Jevreji svakako dolazili u kontakt tokom dugog vremenskog razdoblja. Jedna očigledna sličnost koja mi upada u oči je sličnost između Tiamata i Đavola - biblijski Đavo, Sotona, Lucifer je isto prikazan kao zmija i u Postanju i u Otkrovenju, i jedan i drugi su imali svoj sljedbenike (bogove odn. anđele/demone u judejskoj verziji), dio u kome se oni bore jedni protiv drugih i u kome Marduk odn. jevrejski Jehova na kraju pobjeđuje i ubija/izbacuje iz raja svog protivnika su isto tematski slični jer nakon te borbe Marduk i ostali bogovi/Jehova odlučuju da tek nakon toga stvore svijet i ljude - to su sve vrlo očigledne paralele i najnevjerovatnije objašnjenje bi bilo da su te dvije priče nastale posve neovisno. Šta bi onda objasnilo njihovu međusobnu korelaciju? Slučajnost? Opis nekog stvarnog događaja? Kao što sam rekao, slučajnost je jako nevjerovatna, obzirom da su Vavilonci i Jevreji ne samo bili susjedi, nego su jedno vrijeme Jevreji bili njihovi robovi, dok kad se uzme u obzir da među ostalim kulturama koje su geografski udaljenije, praktički se ne može naći ni jedna sličnost (npr. između Aboridžinske kulture i kulture sjevernoameričkih Indijanaca prije Kolumba).

Glede stavova raznih arheologa, ljudi koji su se baš posvetili proučavanju Biblije i vremena kad je Biblija pisana, istina je da se može naći i onih među njima koji su vjernici, koji doista misle da je priča o Potopu doista tačno opisana i da je bez mane, ili da su sličnosti između Tiamata i Lucifera samo slučajnost. Što se mene tiče, ja ne "vjerujem" ni jednom arheologu niti i jednom naučniku ukoliko ono što on govori protivriječi zdravoj pameti. "I have a brain, and I'm not afraid to use it!" gun Kad si već spomenuo Noinu Arku, ja mogu shvatiti da netko može u takvo što vjerovati, naravno, odbacujući zdrav razum po kojem je ta priča jedna od najapsurdnijih priča u Bibliji, ali ne mogu shvatiti ratio iza tvrdnje da ako su neki Koreanski brodari pokazali da je mogla ploviti, da to onda znači nešto jako bitno. Ne znači. Ni izdaleka!

Plovnost Noine Arke je posve beznačajna i posve drugoga reda kad se uzme u obzir ostatak priče u kojoj je Noa i 7 drugih osoba uspio za svog života skupiti 1 000 000+ vrsta insekata, 281 821+ sjemenki raznih biljaka cvjetnica, i još 23 155+ ostalih biljaka bez cvijeta, oko 10 000 vrsta ptica i gmizavaca, 5 490+ vrsta sisara - i, da ne nabrajam dalje - dakle, sve to je potrpao u prostor ne veći od 56 250 m3 (uzimajući u obzir da je Arka bila idealan kvadar, inače, stvarna zapremina je mnogo manja, a da bi se to moglo preciznije izračunati morao bi znati tačan oblik arke) uz to dodajući i hranu za sve te životinje i vodu koja bi morala da im traje decenijama a ne samo nekoliko mjeseci. Ako netko misli da je 8 ljudi to postiglo za vrijeme jednog života (namjerno idem na maksimum vremena) onda zajebi i Boga i sve svece i tu čitavu svitu - radije ajmo obožavati Nou i njegovu ženu i djecu i snajke, jer oni su postigli više u jednom vijeku nego mnogi bogovi drevnih kultura kroz čitavu vječnost...

Da zaključim, Biblija se ne može smatrati za istorijski dokument. Istina, neke stvari u njoj imaju istorijsku pozadinu, ali to nije ništa čudno, mnoge priče su otpočinjale na osnovu nekog stvarnog događaja. Ona je kolekcija priča i legendi, i iznad te tvrdnje nema nikakva razloga da se ide. Dalje od toga nema opravdanje. Navešću ovdje šta kažu neki establiraniji stručnjaci na tom području:

"Archaeology certainly doesn't prove literal readings of the Bible...It calls them into question, and that's what bothers some people. Most people really think that archaeology is out there to prove the Bible. No archaeologist thinks so. From the beginnings of what we call biblical archeology, perhaps 150 years ago, scholars, mostly western scholars, have attempted to use archeological data to prove the Bible. And for a long time it was thought to work. William Albright, the great father of our discipline, often spoke of the "archeological revolution." Well, the revolution has come but not in the way that Albright thought. The truth of the matter today is that archeology raises more questions about the historicity of the Hebrew Bible and even the New Testament than it provides answers, and that's very disturbing to some people." (William G. Dever, jedan od vodećih biblijskih arheologa)

"This is what archaeologists have learned from their excavations in the Land of Israel: the Israelites were never in Egypt, did not wander in the desert, did not conquer the land in a military campaign and did not pass it on to the 12 tribes of Israel. Perhaps even harder to swallow is that the united monarchy of David and Solomon, which is described by the Bible as a regional power, was at most a small tribal kingdom. And it will come as an unpleasant shock to many that the God of Israel, YHWH, had a female consort and that the early Israelite religion adopted monotheism only in the waning period of the monarchy and not at Mount Sinai." (Ze'ev Herzog, arheolog sa Univerziteta Tel Aviv)

[oba citata preuzeta sa Wikipedije]

Inače, dobar pokušaj sa onim mojim citatom, ides ali valja razlikovati šta jeste "izvlačenje iz guzice" a šta nije. Na primjer, na pitanje kako su endemske vrste puževa i ljenjivci iz Južne Amerike uspjeli stići do Izraela (ili blizu njega) da uđu u Arku, "izvlačenje iz guzice" bi bilo reći da je Bog poslao anđele koji su ih prenijeli preko oceana. Ili reći da su anđeli skupili sve one nebrojene biljke i životinje i strpali ih u Arku. E, to već jeste izvlačenje: u svaku šupljinu stavi Boga i - bog te veselio...! :)

_________________
The meek shall inherit the earth, because the strong shall inherit the stars!
[Vrh] Go down
Prometheus
Stanica
Prometheus

Male
Sagittarius Buffalo
Broj postova : 26
Age : 22
Location : Men in Black HQ
Registration date : 07.02.2013

Biblija - Page 5 Empty
PostajNaslov: Re: Biblija   Biblija - Page 5 Icon_minitimesub vel 09, 2013 4:24 pm

Archangel je napisao/la:

Dakle, ja ne tvrdim da je Postanje 1 prepisano, već da je bilo pod utjecajem Enuma Elisha i ostalih vavilonskih i kanaanskih legendi, s kojima su Jevreji svakako dolazili u kontakt tokom dugog vremenskog razdoblja.

Potpuno se slazem. Stoljecima prije nego sto je Biblija bila napisana, Sumerani su među nadenim glinenim plocima govorili o potopu, o "drvu spoznaje", o bogu koji se otkriva takozvanim "prorocima" i jos tisucu drugacijih, gotovo identicnih primjera koji se nalaze u oba slucaja(Sumerana-Židova). Tako da je u biti vise od 50% Staroga zavjeta doslovno "ukradeno" od drugih naroda. I iz toga proizlazi da milijarde ljudi diljem svijeta smatra da je Biblija u pravu ostale religije ne. Tu se varaju, jer u SVIM svjetskim religijama nailazimo na iste motive;(Potop, "Adam i Eva", "proroci" i dr.) iako katolicka crkva to ne priznaje kao istinu.
[Vrh] Go down
Kahali
PraGlodavac
Kahali

Male
Capricorn Dragon
Broj postova : 584
Age : 43
Registration date : 19.10.2011

Biblija - Page 5 Empty
PostajNaslov: Re: Biblija   Biblija - Page 5 Icon_minitimečet lip 20, 2013 5:59 am

Citat :
...Tako da je u biti vise od 50% Staroga zavjeta doslovno "ukradeno" od drugih naroda. I iz toga proizlazi da milijarde ljudi diljem svijeta smatra da je Biblija u pravu ostale religije ne. Tu se varaju, jer u SVIM svjetskim religijama nailazimo na iste motive;(Potop, "Adam i Eva", "proroci" i dr.) iako katolicka crkva to ne priznaje kao istinu.


Vidiš stari (Prometheus) postoji mnogo faktora vezanih za Bibliju i verzije Biblije koje se koriste u različitimn denominacijama a koje jednostavno nemaju mnogo smisla (pa su tako od strane raznih "majstora" retorike i Bibličara i analizirani i dokazani kao Bias), postoji isto tako poprilično velik broj "momenata" u Bibliji koji su potpuno kontradiktorni i besmisleni ukoliko se čitaju doslovno i još više znanih nam knjiga i odlomaka u toj defakto "kolekciji Knjiga" pod imenom Biblija za koje se danas zna da imaju mnogo verzija pa samim tim ne mogu sve odjednom biti točne ALI (naglašavam ALI i taj "ali" je razlog zašto ovo što slijedi pišem)

Ovo što si ti napisao u osnovi vrlo je ograničeno kao potencijal za kritiziranje bilo čega, a posebice je ograničeno kada se, i ako se, bavimo 'Istinom' ili kada se bavimo kritiziranjem textova bilo koje religijske, mistične ili ezoterične literature u svijetu.
Objasnit ću ti zašto.

Prije nego što ti tpokušam to približiti zapamti da ovo pišem ja koji nisam ustanovljen u nijednom globalnom ili široko rasprostanjenom i opće prihvaćenom duhovnom sustavu, ne pripadam nijednoj od velikih religija niti sam sljedbenik ijednog new-age guru-a..
... takodjer sam relativno poznat po vlastitom angažmanu u kritiziranju raznih Kršćanskih denominacija (posebice novijih kao katoličanstva i raznih verzija i denominacija katoličanstva) dok sam ujedno jedan od onih koji i cijeni i koji je dobro upozant sa kvalitetama rano-kršćanskih mistika (što je samo naizgled kontradiktorno uzevši u obzir moju kritiku današnjeg izmanipuliranog Kršćanstva), drevnih Tantričkih tradicija i starih Teurško-antropozofskih tradicija čije prakse (neke od njih) sam preuzeo kao dio svog osobnog angažmana u nastojanjima i vlastitom trudu da ostanem na dharmičnom putu k samorealizaciji inkorporirajući ono što prepozanh kao nešto kvalitetno, autentično i zaista i vrijedno i moćno orudje na Putu k "realizaciji Sebstva".


Dakle:
kada bilo tko kaže (u ovom slučaju ti) da je neka tradicija ili neka religija prepisala, ukrala ili preuzela nešto od neke druge religije (ili duhovne tradicije) koja je postojala prije te Religije ti u osnovi predstavljaš sebe kao čovjeka koji ili uopće ne razumije što je to Istina ili put do Istine (i to "Istine" u naj jednostavnijem i najizravnijem smislu te riječi) ili ti do sada nije palo na pamet da stvari postaviš tamo gdje im je mjesto te da ih iz tog ugla ih promatraš.

Bez da se ljutiš ili zauzimaš obrambeni stav unaprijed pokušaj shvatiti (zaista shvatiti što ti pokušavam u sljedećim rečenicama reći, mislim da će ti "sinuti" na što mislim i mislim da ukoliko ti 'sine' biti će ti drago i biti ćeš jedan od rijetkih koji si u tim godinama došao do nečega do čega je, barem meni, trebalo mnogo duže)
Dakle ukoliko postoji bilo kakva Istina o bilo čemu, onda ona nema dva naličja niti je u konačnom i najfinijem njenom obliku ona dvije suprotne ili dvije različite stvari istovremeno.
Ovo je zato jer priroda Istine nije drugačija za dva čovjeka ili za bezbroj ljudi, već Ista,.. tko god da do nje dođe ona je Ista Istina.
Ovdje ne pričam o subjektivnom dojmu Istine bveć o Objektivnoj istini kao manifestaciji spoznaje (Iskustva te Istine) u bilo kojem biću.

Drugim riječima ukoliko Mudrac sa drevnog Istoka dođe do Istine (do neke Spoznaje, Providjenja ili Prosvijetljenja o bilo čemu) i ispriča tu svoju Istinu i netko ju negdje pritom zapiše, on ju je tada u tom trenutku verbalizirao i njegov doživljaj te Istine jednostavno ne može biti mnogo različit od nekog, bilo kojeg, drugog Mudraca tisućama kilometara daleko od njega stotinama ili tisućama godina prije ili poslije njega.
Ako ne razumiješ da su različiti ljudi u različito vrijeme na različitim dijelovima svijeta dolazili do istih istina onda ti nije jasno da je Istina samo Jedna i konačno u najfinijem obliku jedinstvena i unikatna i da ne može ni biti mnogo drugačije opisana te je obično jedina razlika u verbalizaciji ovih ljudi u imenima, simbolima ili načinu na koji su opisali te SPoznaje, ali je u suštini to potpuno ista priča ako se dobro zagledaš.

Ja ovdje ne pokušavam braniti Kršćane ali pokušavam da branim izvorni Oganj svih izvora, pa makar i religijskih sistema koji su u tom svom prapočetnom, suštinskom kontextu SVE imale Istinu ugradjenu u pore i njihovu strukturu i ako netko povuče zaključak da je to zato jer su oni ukrali ili prepisivali jedni od drugih onda je čovjek koji zaključuje na takav način ograničeniji od onih koje on optužuje za krivotvorenje, "Kradju" ili prepisivanje jer mu nije jasno da koliko god ljudi dođe do Istine ona neće postati trazličita već će ostati ista.
Istina se ne može ukrasti, do nje se može doći ili ne doći a kada se dođe onda se ona ne razlikuje od neke druge istine jer ih jednostavno nema DVIJE !!
.. ti ne možeš očekivati da ćeš religije ili stare tradicije uspjeti Debunkirati ili obezvrijediti time, čak naprotiv, ti ćeš ukazujući na to meni i ljudima koji se bave komparativnim religijama i tradicijama dati potvrdu i jedan od latentnih dokaza autentičnosti nekih od njih.
Prije nego što postaneš "pametni skeptik" i kreneš Richard Dawkinskovim stopama koji uporno pokušava djelovati pametno žustro pokušavajući ispasti sve gluplji sa svojom misijom ateizma prvo razmisli koliko su zapravo "Mudri" ti današnji ateisti i "veliki Debunkeri", a koliko se zapravo oni ne bave nikakvim traganjem za spoznajom već traženjem zgodnog (vještog) načina da trivijaliziraju nešto što se trivijalizirati ne može.

Meni su iskreno jako smiješni Religijski fanatici pa čak i ovi današnji obični i ne fanatični vjernici i ostatak stada koji spada u tu kategoriju ispranih i uplašenih mediokriteta ucjenjenih paklom ili činom čika Isusa koji je "otkupio moje grijehe", ali da budem iskren još su mi smiješniji (i jadniji na neki način) svi ti neupućeni i prizemni wanna be "ateisti" i njihovi predstavnici danas koji su toliko angažirani oko dokazivanja da nešto nije točno da su zaboravili da su oni mnogo dalje od puta do Spoznaje nego oni koje oni pokušavaju obezvrijediti...
Eto to je to, promisli prije nego što na taj način nešto pokušaš kritizirati jer si "ubo" baš tamo gdje dokazuješ suprotno od onoga što si pokušao, a to je da različite religije bile one novijeg ili starijeg datuma imaju smisla jer pričaju iste stvari.
Naravno ovdje ne pričam o hrpi morona koji se izrodiše kroz vrijeme i koji postaše sve samo ne ono što ih izvorni manuscripti ili Prosvijetljeni čarobnjaci učiše.

Ne moraš dalje čitati, ovo je ako želiš čuti istu stvar na drugi način.. jer za ovo što si izjavio ima toliko prekrasnih načina da se objasni... pa samo ako želiš.. lol

p.s.
Čak i u onim istinama kada je vječna praznina jednaka vječnoj punini (kao u Hinduizmu recimo i njihovoj "kvaliteti" vječnog impersonalnog Brahmana i onog manifestiranog, personalnog, svijetskog ali privremenog Brahme ili Ishware i iako takve "istine" bile kontradiktorne ljudi dolaze do njih u različitim religijama na različitim mjestima svijeta i postaju svetim textovima koji ne samo da su često slični već ukoliko proučavaš komparativne religije ii ezoteričke pravce doći ćeš do toga da više njih nemaju apsolutno nikakve razlike u mehanizmima mikro-makro kozmičkih zakonitosti a da nisu nikada bile ni u kakvom dodiru jedna sa drugom ...
Dakle to ne može nikako značiti kradju ili prepisivanje, a može značiti da kada se dolazi do Mudrosti dolazi se do jedne Mudrosti i spoznajnog procesa koji nije različit zato što je jedan od onih koji su uspjeli SPozanti ima plave oči i crnu kosu a drugi nosi štikle 2000 godina poslije..
Nije bitno kako izgleda, gdje se nalazi, što radi, kako se zove ili koliko je visok (ili na kraju krajeva koliko se tebi osobno sviđa ili ne sviđa), već je bitno shvatiti da se ne može zaključiti kako je netko prepisivao domaću zadaću od nekog samo zato jer imaju slične priče.. pogotovo ako je domaća zadaća zapravo tema koja se bavi Prakreacijom i svrhom postojanja.

[Vrh] Go down
Star
Dinosaur
Star

Male
Broj postova : 391
Location : Zagreb
Registration date : 13.04.2010

Biblija - Page 5 Empty
PostajNaslov: Re: Biblija   Biblija - Page 5 Icon_minitimečet lip 20, 2013 11:08 am

@Prometheus

Dati ću ti alternativu onome što ti je dao @Kahali i složit ću se s onime što je rekao da postoji samo jedna istina.
Dakle, potopa je bilo i svih drugih ostalih stvari. Recimo da je to doista istina...

Mislim da iz toga mogu izvući isti zaključak kao @Kahali da su svi nekako došli do te istine bez obzira na to tko je krao od koga.
ALI! ja bih tu stao. Pročitaj Biblijski potop i Sumerski. Vidjet ćeš vrlo bitne elemente koji će ti pokazati koja je "prvotnija"

Noa je gradio lađu i Bog mu je dao upute. Te su upute zapisane i danas ih možemo pročitati i vjerovati im. Zašto?

Noina lađa je bila 300 lakata u duljinu, pedeset u širinu i 30 u visinu. Presvućena paklinom izvana od smolastog drveta. Neka ima donji, srednji i gornji kat (dakle 3 etaže).

Koreanski istraživački instutut strojarstva i brodogradnje je dao punu podršku planovima koji su izrađeni u Bibliji. Taj brod kažu nije mogao ploviti niti je njegova namjena bila da plovi već da pluta i izdrži valove više od 30 metara.

Dok recimo Gilgamešov brod je bio kocka i takav brod bi jedva stajao stabilno na vodi.

Mislim da iz ovoga možemo izvući nekakav zakljućak...

Osvrnuo bih se opčenito na Bibliju kao takvu gdje bez obzira na verzije možeš im vjerovati jer se verzije razlikuju u takvom pogledu da u jednoj piše "Isus je hodao vodom" a u drugoj "vodom je Isus prohodao".
Nije na kraju skoro ni bitno koju verziju Biblije čitao jer sve na kraju govore istu poruku: "prijeti nam smrt i tome je stano na kraj".
Danas je "moderno" ne-vjerovati Bibliji i pomodno ali to ne znaći da je sve što na internetu piše doista istinito.

II Timoteju 4:3-4

Jer doći će vrijeme kad ljudi neće podnositi zdrave nauke, nego će prema svojim strastima sebi nagomilati učitelje da im škaklju uši, te će odvratiti uši od istine, a okrenut će se bajkama.
[Vrh] Go down
Archangel
Pračovjek
Archangel

Male
Leo Rooster
Broj postova : 2973
Age : 39
Location : Leonberg
Registration date : 15.08.2009

Biblija - Page 5 Empty
PostajNaslov: Re: Biblija   Biblija - Page 5 Icon_minitimepet lip 21, 2013 10:02 pm

@Star,

Imam par pitanja za tebe, obzirom da si trenutno jedini (manje-više) aktivni apologet na forumu. Nisi odgovorio na moje prethodno pitanje, ali i ne trebaš - imam ih još na lageru koliko hoćeš... :)

Glede te "Noine arke" -

Izuzimajući ono moje prethodno o tome kako uglaviti toliki teret na tako relativno mali prostor, pitanja su sljedeća:

1. Odakle je došla voda koja je potopila Zemlju?

2. Kuda je ta ista voda nestala i na koji način?

3. Kako su ljudi i životinje disali nekoliko mjeseci u atmosferi u kojoj ima 70% manje kiseonika, bez da umru od visinske bolesti?

4. Kako i na koji način je došlo do normalizacije atmosferskog pritiska na današnji nivo od približno 100 kPa (1 bar)?

5. Šta su ljudi i životinje (naročito mezožderi) jeli neposredno nakon potopa?

Toliko zasad što se tiče naučne strane problema. Ostala pitanja slijede:

6. Šta Biblija kaže da je bio razlog zbog kojeg je Bog potopio Zemlju? Molim citat.

7. Šta Biblija kaže da je bio razlog zbog kojeg je Bog odlučio da više nikad neće potopiti Zemlju? Molim citat.

8.  Zašto je Bog poubijao i životinje, a ne samo ljude? Koji je bio njhov grijeh?

Staću ovdje, da nam ne bi postovi postali nečitljivo dugi. Mislim da su navedena pitanja svakako validna i da bi na njih valjalo odgovoriti, u svakom slučaju...

_________________
The meek shall inherit the earth, because the strong shall inherit the stars!
[Vrh] Go down
Novus ordo seclorum
Pračovjek
Novus ordo seclorum

Male
Libra Rooster
Broj postova : 1881
Age : 26
Registration date : 16.11.2011

Biblija - Page 5 Empty
PostajNaslov: Re: Biblija   Biblija - Page 5 Icon_minitimeuto srp 09, 2013 8:55 am

Što ako je ovo s životinjama (koje su u paru) i ulaze u noinu arku samo metafora, a možda su to bili embriji, ili u epruveti hahaha.

Negdje sam čitao teoriju da je Noa bio jedan od znanstvenika na Atlantidi!?
Te kad je vidio da se sprema katastrofa, spremio opremu u nekakvu "arku".

U knjizi Henokovoj se spominju Čuvari koji su naučili ljude stvarima koje ako pokušate prenijeti u kontekst današnjeg vremena i shvaćanja, ustvari bi mogle opisivati vrlo naprednu tehnologiju.

Neznam koliko je istine u svemu tome, ali ako netko zna, želio bih da se uključi u raspravu.
[Vrh] Go down
Anđeo
Stanica
Anđeo

Male
Pisces Goat
Broj postova : 23
Age : 29
Registration date : 30.06.2013

Biblija - Page 5 Empty
PostajNaslov: Re: Biblija   Biblija - Page 5 Icon_minitimesri srp 10, 2013 1:31 pm

@Archangel - Smatram da raspravljanje o takvim stvarima ne vodi nigdje. Da imamo odgovore na konfuzna pitanja unutar svetih spisa, mi ne bi imali potrebu za VJEROM jer bi imali ZNANJE. ;)

Uostalom, uvijek u prvi plan treba promicati moralno-etička načela koje propagiraju sveti spisi. :)

[Vrh] Go down
Star
Dinosaur
Star

Male
Broj postova : 391
Location : Zagreb
Registration date : 13.04.2010

Biblija - Page 5 Empty
PostajNaslov: Re: Biblija   Biblija - Page 5 Icon_minitimesri srp 10, 2013 8:50 pm

@Novus

Moje je mišljenje da je čovjek prije potopa bio barem 5x superiorniji nego što smo mi danas, u svakom mogučem pogledu. Tjelesno su ljudi živjeli do 900 godina (Adam) a njihov superiorniji intelekt je sigurno bio u stanju razviti tehnologiju iako je moje mišljenje da nije ni trebao.

Današnja tehnologija postoji samo kako bi nadomjestila naše fizičke nedostatke...strojevi obavljaju koristan rad umjesto nas jer mi nemamo snage ni elana za takve stvari. Znanje je sigurno bilo veće nego danas ali se znanje koristilo na drugačiji način.

Čak i van Enohove knjige točnije u Bibliji se spominje da je čovjek sagriješio protiv svega pa čak i zemaljskih životinja što bi dalo naslutiti uz malo mašte (napominjem mašte) da se radilo o kakvom genetskom inžinjeringu.
Demoni nemaju tijela koja umiru i imaju umove još bolje od ondašnjih ljudi i znanja o ovom svijetu koja ni mi dan danas ne razumijemo stoga ono što "oni" mogu prenijeti je enormno i to znanje se može iskoristiti za gotovo bilo što.

Što se tiće Noine Arke - To je čak mogao biti i drveni brod bez puno problema. Noa je imao snage (sa svojih par sto godina) i vremena izgraditi takav brod a sigurno i tehnologiju (što znaći da nije nužno morao imati fleksericu, ali znanje o metalurgiji bi to pokrilo). Bog je također rekao da pokupi sve "čiste" životinje što bi opet možda moglo aludirati na kakve tjelesne promjene.

Koliko god to @Archangel htio predstaviti, ideja broda nije neizvediva.
[Vrh] Go down
Skulptura
Guardian
Skulptura

Male
Leo Buffalo
Broj postova : 6015
Age : 35
Location : Earth
Registration date : 05.09.2009

Biblija - Page 5 Empty
PostajNaslov: Re: Biblija   Biblija - Page 5 Icon_minitimesri srp 10, 2013 10:59 pm

@Star

Vidim neke nejasnoće u tvom zadnjem postu pa ako možeš malčice objasniti par stvari koje me zanimaju. Ako uzmemo da je čovjek bio puno napredniji nego danas, u svakom pogledu, znači fizički, mentalno i tehnološki, kako to da ih je uništio potop? To bi se čak i današnjim ljudima teško dogodilo, jer sam siguran da bi se ljudi uz pomoć tehnologije i inteligencije nekako snašli, ako bi uistinu došlo do tako ozbiljne prijetnje čovječanstvu.

Znanje se tada vjerojatno jest koristilo na drugačiji način, danas se previše resursa i znanja koristi u krive svrhe. Ali to što strojevi rade umjesto nas nije nikakav minus, jednostavno smo upregnuli strojeve da sebi olakšamo, a i pošto danas novac 'okreće' Zemlju, strojevi su puno efikasnije riješenje za proizvodnju. To nema veze sa našom fizičkom snagom jer mislim da niti tadašnji ljudi nisu rukama rušili šume i 'ravnali' brda. Možeš ti biti jak koliko hoćeš, ali ako nemaš 20 tona nećeš pomaknuti stijenu bez bagera.

Demone neću komentirati jer nisam kompetentan za takav razgovor, ali komentirati ću Nou. Prvo bi se osvrnuo na tvrdnju da su ljudi živjeli više stotina godina, zapravo gotovo cijeli jedan milenij. Vjerojatno bi Zemlja bila prenapučena, moguće je da bi bilo (bubam brojku) pedesetak milijardi ljudi. Uzevši u obzir da su bili mentalno i fizički napredniji, razumno je zaključiti da su trebali višestruko više resursa nego mi danas, bar onih u pogledu hrane. Mislim da bi to bio veliki pritisak na ondašnju prehrambenu industriju, a ona je bila neophodna. U tom slučaju genetski inženjering nije isključen nego je potreba. Zbog tih faktora bi zaključio da ljudi i niti jedno živo biće koje je sposobno razmnožavati se kad poželi, nije živjelo toliko dugo. Ako jest, ta vrsta je izumrla zbog nestašice hrane.

Brod, odnosno arka... svakako je izvedivo, ali je malo vjerojatno. Prvo, brod bi trebao biti ogroman, stvarno ogroman. Možda i veći od bilo koje današnje građevine. Samo hrana i voda za sve te životinje za četrdesetak dana bi zauzela prostora kao nogometno igralište (desetak kvadrata više-manje). Za same životinje bi vjerojatno trebalo još više prostora. Drugo, trebalo je pronaći i uhvatiti te sve životinje i dovesti ih u arku. Kažu da su životinje dolazile same. Sumnjam, ali moguće je ukoliko su bježale od potopa, a jedino kopno u blizini je bilo ono na kojem se nalazila arka. Korištenje metala u svrhu izrade broda bi dodatno povećalo njegov volumen zbog težine materijala. Znači, ono što mene najviše muči oko broda su njegove dimenzije i to što ga je navodno radio samo jedan čovjek. Za to bi mu stvarno trebalo par života i brdo materijala veličine... brda. Samo priprema za takav posao bi trajala godinama.

Ne kažem da se potop nije dogodio, ali mislim da nije bio tolikih razmjera nego da je bilo potopljeno jedno područje, kako to biva i danas. Nije moguće da je potopljena cijela Zemlja, za to jednostavno - nema dovoljno vode.

_________________
When you have eliminated all which is impossible, then whatever remains, however improbable, must be the truth.
[Vrh] Go down
Novus ordo seclorum
Pračovjek
Novus ordo seclorum

Male
Libra Rooster
Broj postova : 1881
Age : 26
Registration date : 16.11.2011

Biblija - Page 5 Empty
PostajNaslov: Re: Biblija   Biblija - Page 5 Icon_minitimečet srp 11, 2013 12:58 am

Pokušajmo razmisliti o teoriji životinja u arci u obliku embrija. To ima po meni više logike.
[Vrh] Go down
wanderer
Majmun
wanderer

Male
Cancer Cat
Broj postova : 1462
Age : 33
Registration date : 24.05.2010

Biblija - Page 5 Empty
PostajNaslov: Re: Biblija   Biblija - Page 5 Icon_minitimečet srp 11, 2013 2:53 am

Skulptura je napisao/la:

Ne kažem da se potop nije dogodio, ali mislim da nije bio tolikih razmjera nego da je bilo potopljeno jedno područje, kako to biva i danas. Nije moguće da je potopljena cijela Zemlja, za to jednostavno - nema dovoljno vode.
Ja mislim da se potop ipak dogodio na cijeloj zemlji. Priče o potopu postoje na svim kontinentima. Ali vjerojatno potop nije prekrio brdsko planinska područja, a to je bio spas za ljude i životinje koji su tu mogli naći utočište i preživjeti zubi
[Vrh] Go down
Hladni
Majmun
Hladni

Male
Libra Buffalo
Broj postova : 1634
Age : 34
Location : I don´t know
Registration date : 02.01.2012

Biblija - Page 5 Empty
PostajNaslov: Re: Biblija   Biblija - Page 5 Icon_minitimečet srp 11, 2013 2:54 am

Novus ordo seclorum je napisao/la:
Pokušajmo razmisliti o teoriji životinja u arci u obliku embrija. To ima po meni više logike.

Pa to bi zapravo bila i najrealnija teorija koju sam pročitao na ovome topicu. Noa je mogao biti i izvanzemaljac.
[Vrh] Go down
wanderer
Majmun
wanderer

Male
Cancer Cat
Broj postova : 1462
Age : 33
Registration date : 24.05.2010

Biblija - Page 5 Empty
PostajNaslov: Re: Biblija   Biblija - Page 5 Icon_minitimečet srp 11, 2013 4:39 am

Star je napisao/la:

Noa je gradio lađu i Bog mu je dao upute. Te su upute zapisane i danas ih možemo pročitati i vjerovati im. Zašto?
Noina lađa je bila 300 lakata u duljinu, pedeset u širinu i 30 u visinu. Presvućena paklinom izvana od smolastog drveta. Neka ima donji, srednji i gornji kat (dakle 3 etaže).
Koreanski istraživački instutut strojarstva i brodogradnje je dao punu podršku planovima koji su izrađeni u Bibliji. Taj brod kažu nije mogao ploviti niti je njegova namjena bila da plovi već da pluta i izdrži valove više od 30 metara.
Dužina - 300 lakata = 144 m.
Širina   -  50 lakata =   24 m.
Visina   -  30 lakata =  14,4 m.
To bi bile mjere broda/arke izražene u metrima. Ja ne znam na koji način su Koreanci došli do zaključka da bi brod izdržao valove od 30 m. Prije svega na osnovu zadanih parametara se ne može ništa zaključiti jer nedostaje glavne mjere koja su nam nepoznata. A glavne mjere svakog broda su njegova deplasman, nosivost, zapremina, kapacitet. Druga važna stvar jeste da li brod plovi slanom ili slatkom vodom jer je deplasman jednak težini vode koju istiskuje svojim trupom, a to je i cjelokupna težina broda. Pa onda na Noinom brodu imamo problem odrediti vrstu tereta jer je brod mješavina broda za generalni i rasuti teret. U praksi, brod nakrcan rasutim teretom brzo popuni nosivost ali ne i kapacitet, dok je kod generalnog tereta obrnuto.  Da ne nabrajam ostale važne elemente kao što je uzdužni raspored tereta kako bi brod imao na kobilici trim koji mu je potreban kod ''valjanja'' na valovima od 30 m. Ne znam koji bi suvremeni čelični brod izdržao 40 dana pod opsadom valova od 30 m.
[Vrh] Go down
Kahali
PraGlodavac
Kahali

Male
Capricorn Dragon
Broj postova : 584
Age : 43
Registration date : 19.10.2011

Biblija - Page 5 Empty
PostajNaslov: Re: Biblija   Biblija - Page 5 Icon_minitimečet srp 11, 2013 6:27 pm

za sve ljubitelje Noe ali i sve one koji to nisu:

https://www.youtube.com/watch?v=ZmaE1966kjo

hahahah, genijalan je ...
[Vrh] Go down
web dust
Majmun
web dust

Male
Capricorn Broj postova : 1627
Age : 2019
Location : suha tinta
Registration date : 07.10.2015

Biblija - Page 5 Empty
PostajNaslov: Re: Biblija   Biblija - Page 5 Icon_minitimesri stu 15, 2017 10:57 am

biblija je bila prvi guttenbergov ulet u svijet kapitala, kaj ne? od izumitelja do poslovnjaka. svako ko je htjel prčkat oko vlasti i korupcije moral je imat od kud citirati i izvlačit bezpogovorne demagoške, ideološke i represivne teze, svako ko je htjel živit bez maltretiranja moral je znat služiti se biblijom i njenim citatima, svako bogoštujući i bogobojazani vjernik htjel je živit u skladu s biblijskim kanonima - znači biblija je bila izuzetno tražena roba. budući je bibliju je lako tumačiti(kak ti paše) ali ju je teško čitati(s razumijevanjem) popovi(ekonomsko-politička institucija vjere: crkva - protestantska, pravoslavna, rimokatolička ...) su ultimativnom agresivnošću izborili, i osigurali vječni i ekskluzivni interpretacijski mononopol nad biblijom.
[Vrh] Go down
Sponsored content
Biblija - Page 5 Empty
PostajNaslov: Re: Biblija   Biblija - Page 5 Icon_minitime

[Vrh] Go down
 
Biblija
[Vrh] 
Stranica 5 / 5.Go to page : Previous  1, 2, 3, 4, 5

Permissions in this forum:Ne moľeą odgovarati na postove.
CE-4 Misterije i neobjašnjivi fenomeni ::  Svijet oko nas :: Povijest-
Forum(o)Bir: