Početna stranicaPortalPretraľnikRegistracijaLogin

 

 Dugo skrivana istina o lažnom slijetanju na Mjesec

Go down 
Go to page : 1, 2  Next
Autor/icaPoruka
daughter_of_Sun
PraGlodavac
daughter_of_Sun

Female
Virgo Pig
Broj postova : 734
Age : 25
Location : in Wonderland ^^
Registration date : 12.05.2010

Dugo skrivana istina o lažnom slijetanju na Mjesec Empty
PostajNaslov: Dugo skrivana istina o lažnom slijetanju na Mjesec   Dugo skrivana istina o lažnom slijetanju na Mjesec Icon_minitimened sij 30, 2011 3:49 pm

Nije me bilo dugo na forumu,naleteh na ovaj clanak negde na internetu sasvim slucajno,pa ako vec postoji tema o ovome,onda obrisite temu ;)


NAJVEĆA PREVARA U ISTORIJI ČOVEČANSTVA
Ovu temu je najbolje početi sa izjavom jednog NASA-inog čoveka, kada su ga nedavno pitali kada će ponovo na Mesec.Njegov odgovor bio je, ‘Kada ovladamo tehnologijom, ponovo ćemo tamo…’.
Da li je greškom načinio lapsus ili je samo bio iskren, ali ovo je prilično čudno.Pre 40 godina, pomoću štapa i kanapa ladno su u konzervi išli na Mesec, a danas sa ovakvom tehnologijom, još čekaju…
Ima još jedna zanimljiva činjenica.Kada je novinar Bart Sibrel prišao jednom prilikom Armstrongu, ovaj mu je odgovorio ‘Nemojte me ništa pitati i ja vam neću ništa slagati’. Da li bi Armstrong rekao ovako nešto da nema ništa da sakrije? Inače, Nil Armstrong se danas suočava sa mentalnom bolešću.Da li je to rezultat povezivanja njegovog imena sa najvećom prevarom u istoriji ili mu je jednostavno proradila savest.
Uverenje da je čovek kročio na Mesec, odnosno da su poduhvati misije Apolo bili uspešni, toliko je čvrsto ukorenjeno u našoj svesti da tvrdnja da to nije istina deluje prilično smešno svakome.To je prihvaćeno kao svojevrsna dogma.Pa ipak, ima mnogo ozbiljnih dokaza u prilog tvrdnji da je celo čovečanstvo žrtva jedne od najvećih podvala u režiji Amerike, to jest NASA-e, (Američka agencija za svemirska istraživanja).
Počelo je pre dvadeset godina kada jednom od inženjera koji je radio na projektu savest više nije dozvoljavala da ćuti.Izdao je knjigu gde je potanko objasnio ovu neviđenu prevaru.Tu su bile navedene sve same činjenice, kao što su: mesto gde je sve snimano, boravak astronauta u karantinu posle ‘vraćanja na Zemlju’ gde su u stvari učili odgovore na sva moguća pitanja koja će im biti postavljena od strane novinara, izbacivanje modula iz transportnog aviona – kao navodno spuštanje modula na Zemlju, pogibija tog pilota koji je vozio taj avion već na njegovom prvom sledećem letu, istina o lunarnom modulu koji nikada nije testiran na Zemlji i mnogo toga još.NASA je bila potpuno zatečena i uložila je nekoliko desetina miliona dolara da bi demantovala ove informacije.A zašto uložiti toliki novac za nešto što se smatra potpuno normalnim, očiglednim i sveprihvaćenim.
Samo logičko razmišljanje baca totalnu sumnju na ovaj njihov ‘poduhvat’.Kada su Rusi otišli u orbitu, Amerikanci su bili poniženi.Da i oni odu u orbitu, bili bi samo drugi koji su to uradili.Samo je postojala jedna opcija sa kojom su mogli da preteknu Ruse.Odlazak na Mesec bio je jedino rešenje.I šta su uradili, pa ladno su otišli na Mesec i to u rekordnom roku.Ovde treba spomenuti jednu činjenicu kada su vojni avioni u pitanju, a to je da je jednom vojnom avionu, od ideje pa do konačne realizacije, to jest da se nađe u naoružanju jedne armije, potrebno 15 godina.Koliko je potrebno onda jednoj napravi koja ‘vozi na Mesec’.Po toj logici oni su trebali još početkom 50 godina da krenu u realizaciju projekta leta na Mesec.A kakva je tehnologija bila 50-tih godina? Pogledajte auto industriju, ili avio industriju toga doba.Informatičari koji dobro poznaju istorijat računarstva takođe vrlo dobro znaju na čega su ličili tadašnji računari, šta su mogli i naročito koliko su bili veliki.
1969. godine (a kamoli na početkju projekta) kompjuterski čip još nije bio pronađen.Maksimalna kompjuterska memorija bila je 256k, a kompjuter u Apolo 11 imao je ‘neverovatnih’ 32 k memorije.Danas kada kod Kineza kupite dve majice, na poklon dobijete kalkulator koji ima deset puta više memorije nego računar Apola 11. I sa tim su oni otišli na Mesec !?
Kako sprečiti današnju tehnologiju da otkrije prevare na snimcima i video materijalu.Vrlo jednostavno.Francuski časopis Figaro objavio je vest da je NASA ‘izgubila’ ni manje ni više nego 13.000 kaseta na kojima su bili snimci sa meseca.Ono što nema, nemožete ni testirati.Gde su kasete sklonjene, samo oni znaju.
Inače, treba spomenuti i autora Vilijama Kerela, koji je snimio dokumentarni film ‘Operation Lune’ za francuski ‘Point du Jour Production and Arte France’.U ovom dokumentarcu, udovica poznatog režisera Stenlija Kjubrika otkriva frapantnu činjenicu da je on bio angažovan 1969. godine od strane američke državne administracije da snimi kadrove šetnje astronauta po Mesecu.Stenli Kjubrik je uradio taj zadatak i to u istom studiju gde je završio i svoj najpoznatiji film ‘Odiseja u svemiru 2001′.Kjubrik je za snimanje tih kadrova koristio specijalne Zeiss objektive, koji su bili napravljeni upravo za potrebe NASA-e.U filmu se navodi da je američkoj administraciji bilo najvažnije da astronauti budu viđeni kako hodaju po Mesecu.Nagrada Kjubriku za dobro obavljen posao bila je ta da je on dobio te iste objektive da bi kasnije mogao da snimi svoj film ‘Beri Lindon’, za koji je specifično da uopšte nije korišćeno veštačko svetlo, već samo svetlost sveća.
ČUDNE ČINJENICE
Na slici koju je načinio Ruski špijunski satelit poznate Oblasti 51 može jasno da se vidi oblast koja je potpuno čista od bilo kakvog biljnog sveta.Na tom delu postoje krateri, koji izgledaju potpuno isto kao krateri na Mesecu.Još preciznije istraživanje pokazalo je da je jedan od tih kratera identičan sa kraterom snimljenim na Mesecu prilikom misije Apollo 12.
Kamera koja se koristila da napravi sve snimke na Mesecu, bila je postavljena na prednjoj strani odela astronauta i nije imala okular (ono kroz čega gledate dok pravite snimak.Imaju ga i većina digitalnih aparata, bez obzira što se slika gleda kroz ekran).Sve što su astronauti mogli da urade je da se okrenu prema objektu koji žele da slikaju, upere kameru i nadaju se da će im to ući u kadar.To je jednostavno bilo slikanje naslepo, a da se ne spominje skakanje i slično.Međutim, pogledajte slike sa Meseca, one su fantastično kadrirane, svaki objekat je potpuno fokusiran, nema kadrova koji izlaze van okvira, niti zamućenih slika usled skakanja.Tako je napravljeno hiljade perfektnih slika.Još jedan dokaz tvrdnji da je sve to napravila filmska ekipa.
Samo mesec dana pre misije Apollo 11, Armstrong je testirao Lender u vazdušnoj bazi.U toku testiranja nije mogao nikako da uspostavi potpunu kontrolu nad njim.Lender je slupan, a Armstrong se spasao iskočivši iz njega u poslednjem momentu.
Gus Grisom bio je veteran svemirskih putovanja koji je često okolo kritikovao NASU i govorio, ‘Neko ide da bude ubijen’.Međutim taj neko bio je baš on.On je bio unutar kapsule koju je zahvatila vatra, komunikacija se izgubila i cela posada je izginula.Ostaci ove kapsule završili su zaključani daleko u vojnoj bazi. Familija Gus Grisoma misli da vatra uopšte nije bila nesrećan slučaj. Beti Grisom, Gusova udovica, tražila je od NASA-e da kaže istinu o ovom slučaju, kao i o Apollo misijama.
Čarls Barent sakupio je preko 500 stranica NASA izveštaja koji su se ticali sigurnosti.Rakao je: ‘Apollo program je velika zbka i nered, oni nikada to neće napraviti za let na mesec’. Jednu nedelju kasnije voz je udario u njegov auto, ubivši njega, ženu i ženinu ćerku iz prvog braka.Svi njegovi izveštaji su nestali!
Između 1964. i 1967.godine, desetorica astronauta izgubili su živote u nesrećama.Samo vrlo mali broj ljudi iz NASA-e znao je pravo stanje i šta se u stvari dešavalo.Raketni inženjer koji je radio za kompaniju proizvodeći raketne motore za Apollo program, prijavio je mnogo problema i izrazio veliku sumnju u uspeh misije.
Nekoliko godina nakon NASA-inog navodnog spuštanja na Mesec, Baz Oldrin, ‘drugi čovek na mesecu’ bio je upitan na jednom banketu kakav je osećaj hodati po Mesečevoj površini.Oldrin je nakon toga pogledao u svoja stopala i napustio prostoriju plačući nekontrolisano.To nije bio ni prvi ni poslednji put da je učinio tako nešto.Da li je to bila patnja i pokušaj da živi udaljen od velike laži.
Odmah ćemo navesti i slučaj astronauta na misiji Apollo 12. Pit Konrad rekao je da će javno progovoriti o prevari letova na mesec kada bude 30-godišnjica njegovog navodnog leta na Mesec.To je trebalo da se desi 1999. godine.Ubijen je jednu nedelju pre navršetka 30 godina od njegovog leta i tako sprečen da progovori.
NASA-ima slika sa Apollo 11 misije pokazuje Nila Armstronga kako čini veliki korak za čovečanstvo. Fotograf bi morao biti u tom slučaju na površini Meseca.Ako je Armstrong bio prvi čovek na Mesecu, ko je onda načinio fotografiju?
Kaže se da su samo dva čoveka šetala po Mesecu prilikom Apolo 12 misije.Astronaut koji se vidi na viziru naslikanog astronauta nema kameru, pa ko je onda načinio fotografiju.
Lunarni modul kojim su se navodno spustili na Mesec bio je težak 17 tona.Imao je izuzetno snažne raketne motore na donjem delu koji su ga trebali prizemljiti, kao i izbaciti pri povratku sa mesečeve površine.Međutim, na slikama modula, nigde nema nikakvih tragova ispod njega.Nikakvog, ni najmanjeg kratera koji bi trebao ostaviti, nikakvih tragova u prašnjavom tlu Meseca.Modul deluje kao da nikada nije upaljen.
Ko je toliko lud da rizikuje korišćenje lunarnog modula na Mesecu, kada simulacija spuštanja na Mesec nije nikada testirana?
Zašto su NASA-ini administratori dali ostavke dan pre prve Apollo misije?
Kada pogledate šta su Apolo misije ostavile na Mesecu, zapitajte se zašto ništa od toga nije vidljivo putem jakih teleskopa.Sonda Klementina periodično mapira Mesečevu površinu, ali nikako da pokaže bilo koji artefakt koji je ostao tokom Apolo misija.Gde su Mesečev bagi i baza od Lunarnog modula nestali.
Bilo je nemoguće imati svemirska odela sa vodenim hlađenjem, kada je spoljna temperatura bila stalno na tački ključanja vode.
Navodno Mesečevo kamenje doneto sa Meseca je basaltna stena pronađena negde na Zemlji, a NASA ju je veštački načinila radioaktivnom.
RADIJACIJA
Radijacija je ono što i dan danas predstavlja najveću prepreku putovanjima u svemir.Jedan američki autor je istraživao i otkrio da bi Apolo raketa trebala biti dva metra debela da bi zaštitila astronaute unutar kapsule od kuvanja usled kosmičke radijacije.Pitanje je veliko kako je NASA zaštitila filmove i
kamere od radijacije i estremnih temperatura?
Rusi su obelodanili da oni neće nikada pokušati otići na Mesec, pošto nemaju ideju šta sve radijacija može da uradi.Možda i ovo dovoljno govori o problemu radijacije.
Sunčevi blesci mogu povrediti astronaute u svako doba.Da bi otišli na mesec, astronauti bi morali proći kroz 2 posebne oblasti sa veoma visokom radijacijom koje su poznate kao Van Alenov Pojas. Prvo polje je 272 milje od Zemlje. Količina radijacije u pojasevima varira od godine do godine, ali svakih 11 godina zračenje postaje najgore.I koja slučajnost.Baš od 1969. do 1970. bio je jedan od najgorih perioda u kome je radijacija dostigla svoj vrhunac. NASA je na ovo pitanje odgovorila da aastronauti nisu dugo prolazili kroz Van Alenov Pojas.Kada smo kod ovoga, setite se samo koliko traje snimanje na rendgenu.Delić sekunde, a i to je dosta. Zašto je onda NASA koristila tanke ploče od aluminijuma da bi zaštitila astronaute, kada su znali da je nivo radijacije u Svemiru nekoliko stotina puta jači od smrtonosne doze.
Da li ste znali da je vlada SAD-a 1962. godine pokušala da napravi rupu u Van Alenovom Pojasu 248 milja od Zemlje.Tokom operacije Starfish Prime, megatoni nuklearnih bombi bili su korišćeni da naprave neprirodni koridor kroz Van Alenov Pojas.Nažalost, ne da nisu uspeli da naprave rupu u pojasu, već su napravili totalni haos.Napravili su treći pojas koji je bio 100 puta intenzivnijeg zračenja od prirodnih pojaseva, a 2002.godine ova veštačka zona još uvek je imala 25 puta jaču radijaciju od druga dva pojasa.Danas čak nema ni slaganja u pogledu širine pojaseva. Dr Džejms Van Alen, koji je i pronalazač ovih pojaseva otkriva da se oni prostiru najmanje 64.000 milja u dubinu, dok NASA kaže da su oni samo 24.000 milja u dubinu.Svaka od Apolo raketa provela je približno oko 4 sata u pojasu, izložena ogromnoj količini radijacije.Nikada nijednom od astronauta nije ni dlaka sa glave falila, a kamoli da su oboleli od bolesti koje prouzrokuju i mnogo manje količine radijacije.

Na Mesecu, mnoge od stvari koje mogu ubiti astronaute su potpuno nevidljive: vakum, ekstremne temperature i naravno svemirska radijacija.
1994. određeni naučnici su zaključili da ljudska vrsta nemože rizikovati odlazak van Zemljine atmosfere, sve dok se ne pronađe put da se zaobiđe smrtonosna svemirska radijacija.Kako je danas? 2006. godine NASA je napravila 30 minutni video snimak, u kojem NASA-ini naučnici iz svemirskog programa nekoliko puta ponavljaju zaključak naučnika iz 1994.
Putovanje, to jest navodno spuštanje na Mesec je savršen primer događaja za koji ne postoje dokazi osim snimaka i fotografija koje je za prikazivanje izabrala NASA.Ali, kao da se nije očekivalo da će neko pažljivo proučiti taj materijal i otkriti da tu nešto nije u redu.Tada ni oni znali da će se jednog dana pojaviti internet i da neće moći blokirati informacije, da će se pojaviti tehnike kojima se lako dokazuje svaka falsifikovana i montirana fotografija i video.
Stručnjaci su ustanovili nepodudarnost filmskih kadrova snimljenih navodno na Mesecu sa fotografijama koje su ‘astronauti’ tamo napravili; na TV snimcima se gotovo i ne vidi da oni prave fotografije, kao da je reč o sasvim odvojenim dešavanjima.Zatim, i na tim kadrovima i na fotografijama, navodno napravljenim na Mesecu, vide se nemogući svetlosni efekti.
Ovde ćemo vam sada pokazati neke od brojnih snimaka, i fotografskih i onih iz filmskih snimaka i TV prenosa, napravljenih između 1969. i 1972. godine na kojima postoje jaki dokazi da nisu pravljeni na Mesecu, kako to tvrdi NASA.Komentare na slike dao je Dejvid Persi, čuveni britanski stručnjak za film i fotografiju.a evo ovde mozete videti i slike i objasnjenja... http://debeljaca.wordpress.com/2010/03/15/najvaca-prevara-u-istoriji/
[Vrh] Go down
julija81
Žaba
julija81

Female
Cancer Rooster
Broj postova : 217
Age : 39
Registration date : 15.10.2010

Dugo skrivana istina o lažnom slijetanju na Mjesec Empty
PostajNaslov: Re: Dugo skrivana istina o lažnom slijetanju na Mjesec   Dugo skrivana istina o lažnom slijetanju na Mjesec Icon_minitimened sij 30, 2011 5:37 pm

Interesantno! Sve i da su otisli na Mesec,tu nisu cista posla.Mnogo toga se krije i zataskava,a pitanje je da li cemo ikada saznati pravu istinu? Ko zna sta sve i ko sve stoji iza toga, i sta je u stvari to sto ne zele da se otkrije. Mislim da tim "razotkrivanjem" da nisu bili na Mesecu ,pokusavaju da nam odvuku paznju sa neke druge (mozda jos kontraverznije) stvari... ce4

_________________
...you can run, but you can not hide...
[Vrh] Go down
daughter_of_Sun
PraGlodavac
daughter_of_Sun

Female
Virgo Pig
Broj postova : 734
Age : 25
Location : in Wonderland ^^
Registration date : 12.05.2010

Dugo skrivana istina o lažnom slijetanju na Mjesec Empty
PostajNaslov: Re: Dugo skrivana istina o lažnom slijetanju na Mjesec   Dugo skrivana istina o lažnom slijetanju na Mjesec Icon_minitimeuto vel 01, 2011 1:23 pm

hm...to sam i ja prvo pomislila...da nisu naleteli na vanzemaljce i tome slicno?
[Vrh] Go down
Neo
Majmun
Neo

Male
Capricorn Tiger
Broj postova : 1051
Age : 33
Location : State of Columbia
Registration date : 02.08.2008

Dugo skrivana istina o lažnom slijetanju na Mjesec Empty
PostajNaslov: Re: Dugo skrivana istina o lažnom slijetanju na Mjesec   Dugo skrivana istina o lažnom slijetanju na Mjesec Icon_minitimepet tra 22, 2011 5:23 pm

ma to je najobičnija laž :x
čovjek nikad nije bio na mjesecu
Gagarin je kružio na 8.000 kilometara od površine
a mjesec je u trenutku Apolla bio na 386.780 kilometara.
To je dosta veća udaljenost,a treba ti još isto toliko za povratak.
pa ak su otišli 1969. na Mjesec.
Sada je 2011.
Prošle su 42 godine,a mi još nismo bili.
Svatko pametan bi se zapitao.
I zašto onda Rusi nisu ni blizu Mjesecu,
a SAD """navodno""" priprema misiju na Mars confused
ma odma mi je zlo čim čujem
o tom odlasku na Mjesec amen
[Vrh] Go down
Chakotay
Guardian
Chakotay

Male
Scorpio Dragon
Broj postova : 8408
Age : 44
Location : Zagreb
Registration date : 28.12.2007

Dugo skrivana istina o lažnom slijetanju na Mjesec Empty
PostajNaslov: Re: Dugo skrivana istina o lažnom slijetanju na Mjesec   Dugo skrivana istina o lažnom slijetanju na Mjesec Icon_minitimepet tra 22, 2011 10:54 pm

daughter_of_Sun je napisao/la:
hm...to sam i ja prvo pomislila...da nisu naleteli na vanzemaljce i tome slicno?
U stvari je to odlično pitanje, jer ako u '60 tim i '70 tima možda nismo bili sposobni za odlazak na Mjesec i možda je sve filmska predstava, sada to sigurno jesmo, a i dalje se ne poduzimaju ti letovi. Pitanje je zašto, zašto to ne ponoviti ili pak učiniti po prvi puta? misli

_________________
Ako misliš da možeš ili pak misliš da ne možeš... i u jednom i u drugom slučaju si u pravu.
[Vrh] Go down
Neo
Majmun
Neo

Male
Capricorn Tiger
Broj postova : 1051
Age : 33
Location : State of Columbia
Registration date : 02.08.2008

Dugo skrivana istina o lažnom slijetanju na Mjesec Empty
PostajNaslov: Re: Dugo skrivana istina o lažnom slijetanju na Mjesec   Dugo skrivana istina o lažnom slijetanju na Mjesec Icon_minitimepet tra 22, 2011 11:32 pm

Chakotay je napisao/la:
daughter_of_Sun je napisao/la:
hm...to sam i ja prvo pomislila...da nisu naleteli na vanzemaljce i tome slicno?
U stvari je to odlično pitanje, jer ako u '60 tim i '70 tima možda nismo bili sposobni za odlazak na Mjesec i možda je sve filmska predstava, sada to sigurno jesmo, a i dalje se ne poduzimaju ti letovi. Pitanje je zašto, zašto to ne ponoviti ili pak učiniti po prvi puta? misli

Zato što ne postoji ta tehnologija koja će to odvesti cirka 350.000 km u Svemir,i natrag uz sve te probleme.
Ne žele riskirati dok ne budu sigurni da to mogu izvesti.
A tako i tako se svim astronautima koji idu na misije u svemir daje
tkz. Smrtonosna tableta,ako nesto pođe po zlu.
Nitko ne zeli "lepršati" po svemiru.
[Vrh] Go down
PathFinder
Riba
PathFinder

Male
Libra Monkey
Broj postova : 170
Age : 28
Registration date : 16.06.2010

Dugo skrivana istina o lažnom slijetanju na Mjesec Empty
PostajNaslov: Re: Dugo skrivana istina o lažnom slijetanju na Mjesec   Dugo skrivana istina o lažnom slijetanju na Mjesec Icon_minitimečet lip 30, 2011 4:54 pm

Stara je tema ali ja imam pitanje na koje ćete možda znati odgovor... a to je ako smo sletili na mjesec i ako smo stali na njega te ako znamo da on nema atmosferu ta bi stopala trebala i dan danas ostati nepomaknuta na njemu... Da li se može nekim super teleskopom pogledati na taj dio i vidjeti da li uistinu postoje ista ako postoje odlično ako ne postoje opet odlično...
[Vrh] Go down
Foto
Žaba
Foto

Male
Scorpio Tiger
Broj postova : 233
Age : 34
Location : Dugo Selo
Registration date : 22.06.2011

Dugo skrivana istina o lažnom slijetanju na Mjesec Empty
PostajNaslov: Re: Dugo skrivana istina o lažnom slijetanju na Mjesec   Dugo skrivana istina o lažnom slijetanju na Mjesec Icon_minitimepet srp 01, 2011 1:14 pm

Gledao sam neki dokumentarac o tome da li je to snimano u studiju ili su stvarno bili gore. I sve ove navode koji su na onom linku su u biti pobili. Po tome se da zakljuciti da su stvarno bili gore.
Sto se mene tice bili su, nasli sto nisu trebali i vise ne idu gore, mislim da ima hrpa teorija zavjere o vanzemaljcima i bazama na mjesecu, di su stupili u kontakt i receno nam je da je mjesec njihov. I tako, sta je istina a masta ne znam, ali znam da su pobili te tvrdnje da je sve snimano u studiju. Probat cu pronaci taj dokumentarac pa stavim link.
[Vrh] Go down
Chakotay
Guardian
Chakotay

Male
Scorpio Dragon
Broj postova : 8408
Age : 44
Location : Zagreb
Registration date : 28.12.2007

Dugo skrivana istina o lažnom slijetanju na Mjesec Empty
PostajNaslov: Re: Dugo skrivana istina o lažnom slijetanju na Mjesec   Dugo skrivana istina o lažnom slijetanju na Mjesec Icon_minitimepet srp 01, 2011 1:26 pm

Ne znam koliko je ta teorija uvjerljiva da su na Mjesecu vanziči i da su nas potjerali. Mislim i oni znaju da mi živimo na Zemlji i da je Mjesec "naš" pitanje je samo vremena kad ćemo se razviti dovoljno da ga koloniziramo. Ako su oni došli do našeg Mjeseca onda mogu i do nekog drugog tijela koje nema u blizini tako razvijena bića kao što smo mi ili čak do nekog sustava u kojem nema uopće života. Ne znam zašto bi nas tjerali, a opet nas ne bi napadali na Zemlji. To mi baš ne drži vodu.

_________________
Ako misliš da možeš ili pak misliš da ne možeš... i u jednom i u drugom slučaju si u pravu.
[Vrh] Go down
Foto
Žaba
Foto

Male
Scorpio Tiger
Broj postova : 233
Age : 34
Location : Dugo Selo
Registration date : 22.06.2011

Dugo skrivana istina o lažnom slijetanju na Mjesec Empty
PostajNaslov: Re: Dugo skrivana istina o lažnom slijetanju na Mjesec   Dugo skrivana istina o lažnom slijetanju na Mjesec Icon_minitimepet srp 01, 2011 2:01 pm

Ma ne kažem ja da svjerujem u tu teoriju zavjere sa vanzemaljcima na mjesecu, samo kažem da ima raznih teorija, ova mi je prva pala na pamet. Ali što se tiče spuštanja na mjesec i ovim sumnjivih fotografija, znam da su dokazali znanstveno da su fotografije autentične. Osim ako ne vjerujemo znanstvenim dokazima jer njima netko manipulira radi svoje koristi. Onda imamo opet problem :D
[Vrh] Go down
Gulliver
Stanica
Gulliver

Male
Taurus Horse
Broj postova : 17
Age : 54
Registration date : 16.12.2011

Dugo skrivana istina o lažnom slijetanju na Mjesec Empty
PostajNaslov: Re: Dugo skrivana istina o lažnom slijetanju na Mjesec   Dugo skrivana istina o lažnom slijetanju na Mjesec Icon_minitimesub pro 17, 2011 2:59 pm

Ljudi, ma dajmo, ne trpajmo te vanzemaljce baš u sve i sva jer s temom nema blage veze, napis daughter_of_sun je izvrstan i opširan, a uz sve spomenuto ima tu još štošta; preporučam izvrstan dokumentarac "Something funny happened on the way to the Moon" i "Astronauts gone mad", koji do kraja rasčišćava sve dvojbe oko rečenog. Bude li nakon toga još tkogod vjerovao u tu tragikomičnu farsu (u čiju su nas istinitost, puneći nas ponosom što smo pripadnici ljudskog roda, uvjeravali od djetinjstva), to samo jednostavno znači da je SVJESNO izabrao živjeti u laži u kojoj nas kupaju od kolijevke pa do groba.
Pogledajte filmove i zaključite sami.
Mimika intervjuiranih "mjesečara"-astronauta, njihove reakcije, agresivnost, provala znoja u trenutku suočenja s optužbom za insceniranje/fingiranje "leta na Mjesaec" 1969 govori više o pravoj istini od kilometara materijalnih dokaza (kojih također ne nedostaje; na njima se bazira prvospomenuti dokumentarac).
Dobro van jutro u stvarnom svijetu!
[Vrh] Go down
Q
Riba
Q

Male
Sagittarius Rat
Broj postova : 170
Age : 107
Location : u kontiniumu
Registration date : 14.12.2009

Dugo skrivana istina o lažnom slijetanju na Mjesec Empty
PostajNaslov: Re: Dugo skrivana istina o lažnom slijetanju na Mjesec   Dugo skrivana istina o lažnom slijetanju na Mjesec Icon_minitimesub pro 17, 2011 4:19 pm

1969e je hladni rat bio u punom jeku. Amerikanci idu na mjese. CCCP 3,14zdi, nema s čime odgovorit. Amerikanci slete na mjesec pokupe nešto kamenja i prašine i vrate se na zemlju.
CCCP u ni na kraj pameti da na bilo koji način to omalovaži a kamoli da priča o lažnom slijetanju na mjesec. Gle čak i mada teška srca i čestitaju amerima. A onda cig godina kasnije se počnu javljat neki profesionalni skeptici, dobro upučeni stručnjaci za sve i svašta (naročito za izmišljanje urota) i vele da je to sve jedna velika laž. Naravno imaju i "dokaze" za to. (da sad ne duljim sa njima u nekim vašim postovima ste ih več naveli)
[Vrh] Go down
Blizzard
Superforumaš CE-4
Blizzard

Male
Sagittarius Snake
Broj postova : 15088
Age : 30
Registration date : 01.10.2007

Dugo skrivana istina o lažnom slijetanju na Mjesec Empty
PostajNaslov: Re: Dugo skrivana istina o lažnom slijetanju na Mjesec   Dugo skrivana istina o lažnom slijetanju na Mjesec Icon_minitimesub pro 17, 2011 5:24 pm

Citat :
Kada pogledate šta su Apolo misije ostavile na Mesecu, zapitajte se zašto ništa od toga nije vidljivo putem jakih teleskopa.Sonda Klementina periodično mapira Mesečevu površinu, ali nikako da pokaže bilo koji artefakt koji je ostao tokom Apolo misija.Gde su Mesečev bagi i baza od Lunarnog modula nestali.

Zato jer povećanje teleskopa i moć razlučivanja su dvije različite stvari. Teleskop valjda i može povećati površinu do detalja, ali druga je stvar što bi od svega toga drek vidli jer bi bilo mutno.

Kopiram:

Maksimalna rezolucija teleskopa ovisi isklučivo o njegovu promjeru. Ona se jednostavno računa pomoću Dawesove formule. Kad se ubace parametri promjera Hubbleovog zrcala od 2.4 metra dobije se rezolucija od cca 0.05 lučnih sekundi. Ako uzmemo da Mjesec sa Zemlje ima prividnu veličinu maksimalnih 35' (minuta) znači da Hubble može razlučiti 0,0000238-mi dio mjesečevog promjera (0.05 sekundi /60 = 0.000833 minute). Mjesečev promjer je 1737 km i kad to podijelimo sa 0,0000238 dobije se vrijednost od 0.041km iliti 41 metar. Dakle, Hubble može razlučiti pojedinosti na Mjesecu ako su međusobno udaljene barem 41 metar. Mjesečev modul je daleko manji, prema tome na Hubbleovim fotkama ne može biti niti točkica.

LINK

Na toj istoj temi koju sam linkao netko je stavio slike mjesta slijetanja, ali mi se sada neda tražiti gdje je to, tko hoće neka si sam potraži.

A usput da linkam, ako nekoga dodatno zanimaju objašnjenja koja se traže u uvodnom postu, ovo pokriva dosta toga

http://www.badastronomy.com/bad/tv/foxapollo.html
[Vrh] Go down
Gulliver
Stanica
Gulliver

Male
Taurus Horse
Broj postova : 17
Age : 54
Registration date : 16.12.2011

Dugo skrivana istina o lažnom slijetanju na Mjesec Empty
PostajNaslov: Re: Dugo skrivana istina o lažnom slijetanju na Mjesec   Dugo skrivana istina o lažnom slijetanju na Mjesec Icon_minitimesub pro 17, 2011 5:53 pm

Da ne idem dalje s čitavom hrpetinom dokaza (anyway, reče besmrtni Mark Twain "Protiv bolesne mašte dokazi ne vrijede ništa" - bolesna je mašta smislila tu prijevaru stoljeća, a maštači koji su prijevaru progutali jer vole bajke i opasne zablude u vidu slike o čovjekovoj nadmoći i sili nad svim i svačim smo bli mi), počnimo od notorne činjenice da se ni na jednoj snimci "Mjeseca" ne vidi niti jedna jedina zijezda!
E sad, odgovorimo li bilo kojem , po običaju znatiželjnom, iole inteligentnom petogodišnjaku na pitanje "A zašto?", i iz ljubavi prema istini opskrbimo ga usput podatkom da Mjesec za razliku od Zemlje NEMA ATMOSFERE, a atmosfera je svojevrsni filter koji nam omogućava da vidimo golim okom samo mali dio postojećeg univerzuma u usporedbi s onim kojim bismo vidjeli da atmosfere nema, on će nam uzvratiti logičnim pitanjem "Pa kako se onda s Mjeseca ne vidi tisuće i tisuće sjajnih, čistih zvijezda?", on će pogoditi u srž stvari, u srž Istine.
A mi, dokle god izabrali gutati laži koje uz iskru razuma može prozrijeti i petogodišnjak kojeg, još neiskvarenog, pokreće strast za otkrivanjem istine, ostat ćemo, dok god pristajemo biti puko oruđe manipulacije onih koji itekako dobro znaju moć kolektivnog sljepila masa koje kreiraju, slijepi pored zdravih očiju...
Rado se pridružim nastavku diskusije kad svi zainteresirani odgledaju spomenute dokumentarce.
Onda možemo popričati i npr. o tome zašto niti jedan od intervjuiranih astronauta nije želio
prisegnuti u bibliju da je ikad bio na Mjesecu (a jedan ča pribjegao "fizičkom uvjeravanju"); zašto su se sjene snimanih objekata širile na sve strane, prkoseći zakonima fizike, zašto su astronauti problijedjeli i postajali nasilni suočeni s dokazom da je tobožnja slika Zemlje s Mjeseca zapravo samo slika PROZORA letjelice (u jednom trenutku zaklonjena ramenom astronauta) negdje u bliskoj orbiti; kako objesniti nesumnjive dokaze zavjere u obliku zvučnih snimaka iz NASA-inog studija itd itd...
Btw, glede zaključka da se dokazi pomaljaju "čitav niz godina kasnije", sumnji o čitavoj prljavoj raboti je bilo od samog početka, palo je, kao što govori i uvodni post, i "kolateralnih žrtava", prije svega među onma koji su čeprkanjem došli najbliže istini, no to nije ugušilo čovjekovu iskonsku strast za nalaženjem istine - oni što je koče su, i sada kad je raskrinkana, kao i uvijek naravno, oni koji tu istinu NE ŽELE i koji ne vide da samo ona OSLOBAĐA,
A vanzemaljce ostavimo za neku drugu temu, ovdje nam samo zamagljuju perspektivu - ono šo nas u ovoj temi muči sasvim sigurno dolazi isključivo sa Zemlje...
[Vrh] Go down
Blizzard
Superforumaš CE-4
Blizzard

Male
Sagittarius Snake
Broj postova : 15088
Age : 30
Registration date : 01.10.2007

Dugo skrivana istina o lažnom slijetanju na Mjesec Empty
PostajNaslov: Re: Dugo skrivana istina o lažnom slijetanju na Mjesec   Dugo skrivana istina o lažnom slijetanju na Mjesec Icon_minitimesub pro 17, 2011 6:09 pm

Na linku koji sam dao je odgovor zašto se zvijezde ne vide. I sad netko tko se razumije u fotografiranje neka pročita taj dio i kaže je li sve to stoji.
[Vrh] Go down
Gulliver
Stanica
Gulliver

Male
Taurus Horse
Broj postova : 17
Age : 54
Registration date : 16.12.2011

Dugo skrivana istina o lažnom slijetanju na Mjesec Empty
PostajNaslov: Re: Dugo skrivana istina o lažnom slijetanju na Mjesec   Dugo skrivana istina o lažnom slijetanju na Mjesec Icon_minitimesub pro 17, 2011 6:50 pm

Svaka globalna prijevara TE MAGNITUDE zahtijeva naravno i prateću industriju "podrške dokazima" podjednake magnitude... Suviše je toga na kocki za njene kreatore, a da si ne bi dali truda u "obaranju"...
Da, dođoh, vidjeh taj link i - zgadih se šupljinom "protudokaza" - ali ovdje smo svjedoci još nečega - blatantnog potcjenjivanja inteligencije čitatelja, koje svojom drskošću gotovo parira samoj prijevari.
Što se mene tiče, lica intervjuiranih astronauta rekla su mi više od nabacivanja dokazima i protudokazima ... jedno je sigurno - tako se NE ponašaju ljudi kojima istina predstavlja luč vodilju, tako se ponašaju prevaranti-iluzionisti koji su LAŽ pretvorili u svoju istinu, i svoj životni biznis.
[Vrh] Go down
Foto
Žaba
Foto

Male
Scorpio Tiger
Broj postova : 233
Age : 34
Location : Dugo Selo
Registration date : 22.06.2011

Dugo skrivana istina o lažnom slijetanju na Mjesec Empty
PostajNaslov: Re: Dugo skrivana istina o lažnom slijetanju na Mjesec   Dugo skrivana istina o lažnom slijetanju na Mjesec Icon_minitimesub pro 17, 2011 7:47 pm

Joj, ima neki dokumentarac gdje teoreticari zavjera tvrde da zbog ovog i onog nismo bili na mjesecu, a onda ovi drugi pokazuju u svojim teorijama, koje usput pokazu i na zemlji, da je teorija zavjere samo plod ogranicenosti uma. Sjecam se da je bilo to sa zvijezdama, i svugdje je bila tama, ali su i sve slike bile po danu, a jednostavno je sunce presvijetlo da bi se ostalo moglo vidjeti dok je sunce. Sjecam se i toga da izgleda da su sjene pod razlicitim kutevima pa kao to je dokaz da su iza bili reflektori, ali onda su lijepo primjerom objasnili i pokazali da ako je povrsina neravna da sjene izgledaju ko da su duze i krace i pod razllicitim kutevima.

Ima jos nekih ideja oko tlaka posto ga na mjesecu nema, pa su i to pokazali kako bi bilo i kako su astronauti to radili u tim uvjetima i slicno.. da ne duljim, bili smo gore i nema niti jedan dokaz da nismo, a razlog zasto nismo opet je sljedeci: smrtonosno je.

Zracenje je opaki problem, i dok se za to znalo i onda, politika je bila "il mi il rusi" a mislim da je svima jasno da rusi nisu nikako smjeli pobijediti, a posto su cijelo vrijeme vodili, moralo se ic na sve ili nista. Sjetite se samo apolo 13, koji nije sletio zbog tehnickih problema i ekipa je skoro umrla, a dosli su do mjeseca i natrag. Tesko da bi isli skroz do tamo i natrag, a da se ne bi spustili kad vec mogu do tamo.

Sve je stvar toga da treba razmisliti o svemu tome, ali na jedan vrlo detaljni nacin. Nije dovoljno rec da je sjena u koso i da je to dokaz, a da se ne posavjetujes sa strucnjacima u vezi fotografije, a u isto vrijeme treba primjetiti da je teren neravan pa i to uzet u obzir.

Danas nema hladnog rata i medijski je sve puno izlozenije i jednostavno si NASA ne moze dopustiti da riskira zivot astronauta samo da bi dosli do tamo. Kada srede problem sa zracenjem i gubitkom kostane mase i slicne stvari, onda ce to biti normalno da se ide do mjeseca il marsa, al do tada nitko ne bi htio da se nesto dogodi dok kamere gledaju.
[Vrh] Go down
Blizzard
Superforumaš CE-4
Blizzard

Male
Sagittarius Snake
Broj postova : 15088
Age : 30
Registration date : 01.10.2007

Dugo skrivana istina o lažnom slijetanju na Mjesec Empty
PostajNaslov: Re: Dugo skrivana istina o lažnom slijetanju na Mjesec   Dugo skrivana istina o lažnom slijetanju na Mjesec Icon_minitimesub pro 17, 2011 8:10 pm

Ono što meni nedostaje su protuargumenti na argumente koje sam linkao. To je samo jedan link, ima ih još sa više ili manje objašnjenja. Ne kažem da su argumenti savršeni ili čak skroz točni, ali ono što me interesira jest argumentirana analiza tih argumenata da se obrazloži što s njima ne štima. To je ono što me zanima i što ne uspjevam naći. Je li objašnjenje za Van Allenov pojas dobro ili nije. Jel stoji ono za fotografije. Itd. itd.

Dokumentarce nisam gledao pa o tome ne mogu nešto reći.
[Vrh] Go down
MoW
Čovjek
MoW

Male
Libra Dog
Broj postova : 6339
Age : 38
Location : Zagreb
Registration date : 26.05.2009

Dugo skrivana istina o lažnom slijetanju na Mjesec Empty
PostajNaslov: Re: Dugo skrivana istina o lažnom slijetanju na Mjesec   Dugo skrivana istina o lažnom slijetanju na Mjesec Icon_minitimesub pro 17, 2011 8:47 pm

To je zato što većina ljudi nije sposobna to argumentirati. Ne radi se tu o stručnjacima o fotografiju niti o znanstvenicima, već o teoretičarima zavjere. Mahom. Ja sam dobio informaciju od meni bliske osobe kad je pitala Eda Mitchella je li bio tamo, da joj je odgovorio smireno i potvrdno, bez trunke sumnje u to. Meni je to dovoljno dok se ne skupi brdo dokaza protiv toga.

_________________
"Let food be thy medicine" - Hippocrates
[Vrh] Go down
Gulliver
Stanica
Gulliver

Male
Taurus Horse
Broj postova : 17
Age : 54
Registration date : 16.12.2011

Dugo skrivana istina o lažnom slijetanju na Mjesec Empty
PostajNaslov: Re: Dugo skrivana istina o lažnom slijetanju na Mjesec   Dugo skrivana istina o lažnom slijetanju na Mjesec Icon_minitimesub pro 17, 2011 9:07 pm

Ok, sve u svemu stvar se svodi na sraz TEORETIČARA zavjere protiv PRAKTIKANATA zavjere (i ionih kojima se mili njihov slatki sirenski zov)...
Ovi potonji, naravno (kao što je to oduvijek) uvjerljivo vode...a kako bi se inače kotači stoljetnih laži i dalje okretali?
Laž koja se nebrojeno puta ponavlja postaje istina. Da su te decenijama preparirali da naučiš prihvatiti laž kao istinu - i, last but not least, (bogovski) živiš od toga, izvjesno je da bi i ti (na tko zna koji upit povremenih znatiželjnika) bez problema bio u stanju odgovoriti "smireno i potvrdno, bez imalo sumnje u to". Nije li najvažnija sigurnost i prehrana potomstva, poslije mene potop, pa ako neka sitnica npr. istina pritom strada, jaka stvar, pa "svatko zna" da se ne živi od istine, to je samo izmišljotina "teoretičara zavjere"!
[Vrh] Go down
MoW
Čovjek
MoW

Male
Libra Dog
Broj postova : 6339
Age : 38
Location : Zagreb
Registration date : 26.05.2009

Dugo skrivana istina o lažnom slijetanju na Mjesec Empty
PostajNaslov: Re: Dugo skrivana istina o lažnom slijetanju na Mjesec   Dugo skrivana istina o lažnom slijetanju na Mjesec Icon_minitimesub pro 17, 2011 9:20 pm

Pa, u pravilu se slažem s time da čovjek može sam sebe uvjeriti da je bio na Mjesecu, a da ustvari tamo nije bio. Međutim, također se slažem s Blizzardom po pitanju toga da teoretičari zavjere ne nastoje pobiti kontraargumente s valjanom analizom. To je mahom zato jer im fali znanja za to. Čast iznimkama. Koliko ja znam, nisu pružili nijedan valjani znanstveni argument zašto bi snimke bile lažne.

_________________
"Let food be thy medicine" - Hippocrates
[Vrh] Go down
Foto
Žaba
Foto

Male
Scorpio Tiger
Broj postova : 233
Age : 34
Location : Dugo Selo
Registration date : 22.06.2011

Dugo skrivana istina o lažnom slijetanju na Mjesec Empty
PostajNaslov: Re: Dugo skrivana istina o lažnom slijetanju na Mjesec   Dugo skrivana istina o lažnom slijetanju na Mjesec Icon_minitimesub pro 17, 2011 9:23 pm

Hm..

Al ako je argument za teoriju zavjere opovrgnut ne teorijom nego praksom, zar onda taj argument ne pada u vodu?

Ja za sada nisam cuo niti za jedan argument koji dokazuje da ljudi nisu bili na mjesecu, dapace, ima nekih argumenata koji sugeriraju da su na mjesecu osim ljudi bili i neki drugi. (one izjave neila da je djed mraz tu, a nikada nisu objasnili sta im to znaci pa neki pretpostavljaju sifra za elijene)

Jedno je sumnjat, a potpuno drugo manijakalno vjerovat nakon dobro iznesenih protuargumenata.
[Vrh] Go down
Gulliver
Stanica
Gulliver

Male
Taurus Horse
Broj postova : 17
Age : 54
Registration date : 16.12.2011

Dugo skrivana istina o lažnom slijetanju na Mjesec Empty
PostajNaslov: Re: Dugo skrivana istina o lažnom slijetanju na Mjesec   Dugo skrivana istina o lažnom slijetanju na Mjesec Icon_minitimened pro 18, 2011 1:37 am

...a nešto posve treće, ali drugom sasvim slično, manijakalno vjerovat u "protuargumente", a da se argumente koje spomenuti "demantiraju" niti vidjelo nije. Stoga još jednom velim, pogledajte spomenute filmove kao preduvjet bilo kakve buduće rasprave...
"Kreatori" tog zloglasnog termina "teoretičari zavjera", mora se priznati, samim su tim terminom, kojim su obuhvatili sve, ali baš SVE koji sumnjaju (iznosili oni pritom argumente ili ne), zapravo samim činom takvog "prozivanja" i trpanja svega u isti koš ružnog imena (već u startu aludirajući da "praktične" zavjere nema) učinili već takoreći pola posla u diskreditaciji slobodnomislećih, unaprijed stvorivši i osiguravši klimu nevjerice među populacijom koja bez pogovora guta sve servirano, koja zatim u konačnici, relativizirajući sam pojam "zavjere", odbija i svaku natruhu pomisli da ta riječ ("zavjera") uopće i postoji kao takva u rječniku. "Ha - vidite ih, kakva hrpa čudaka i nezadovoljnika, sve je u savršenom redu, a oni gnjave pa gnjave i stalno nešto propituju i prčkaju!" - poručuju nam sa svojom tipičnom nabusitom bahatošću; pa se svi uljuljkani u slatku toplu kolotečinu nesumnjanja u išta mogu i dalje nastaviti ugodno ljuljuškati. Dok se ljuljuškaju, istina, neminovno će doći krize, počet će puštati iz svih nikad propisno začepljenih već samo privremeno saniranih rupa, ali nema veze, ljuljuškaju se oni i dalje i čakaju da sve prođe "samo od sebe". A zašto i ne bi? Pa znaju oni dobro u svojoj mudrosti, da zavjere ne postoje i da nikad ništa njima nalik nije ni postojala već je samo zla izmišljotina "teoretičara zavjere" koji mute ostatku svijeta njihovu čistu bistru vodu! Naime, farmaceutska industrija i njena ortakinja prehrambena industrija zapravo su humanitarne organizacije koje skrbe za dobrobit prirode, u industriji goriva nema interesa već joj na pameti samo lijep, zdrav, čist, kvalitetan život svih, a u politici i zrna sumnje ili nečasnih namjera, a kamoli zavjere!
I zato, ljuljuškajmo se, ljuljuškajmo, a na kolac s "teoretičarima" i ostalim mutivodama! Zašto li nam samo kvare snove? Dokle ćemo li ih uopće samo slušat? A da jednostavno zatvorimo uši? A da zaklopimo oči? Onda možda ni te teoretičarske mutivode neće vidjeti ni nas?
Ringe ringe raja...
[Vrh] Go down
snake
Riba
snake

Male
Leo Buffalo
Broj postova : 108
Age : 47
Location : BIH
Registration date : 28.03.2008

Dugo skrivana istina o lažnom slijetanju na Mjesec Empty
PostajNaslov: Re: Dugo skrivana istina o lažnom slijetanju na Mjesec   Dugo skrivana istina o lažnom slijetanju na Mjesec Icon_minitimepon pro 19, 2011 9:55 am

sta je sa uzorcima sa Mjeseca koji su poklanjani drzavnicima sirom svijeta, konkretno znam da je Tito od Nasa-e dobio nekoliko kamencica na poklon..

i meni je sumnjivo sve to oko spustanja na Mjesec ali ne kontam da bi Nasa rizikovala pa tako "lako" dijelila kamencice koji su se mogli provjeriti od strane nezavisnih strucnjaka za geologiju ili sta vec..

a mozda je i Tile bio u sistemu zataskavanja zubi
[Vrh] Go down
nesholo1986
Stanica
nesholo1986

Male
Cancer Tiger
Broj postova : 29
Age : 34
Location : Loznica
Registration date : 14.03.2011

Dugo skrivana istina o lažnom slijetanju na Mjesec Empty
PostajNaslov: Re: Dugo skrivana istina o lažnom slijetanju na Mjesec   Dugo skrivana istina o lažnom slijetanju na Mjesec Icon_minitimepon pro 19, 2011 2:15 pm

Kamen koji je Tito dobio je obican minetral sa zemlje koji je "doteran" u laboratoriji i deljen raznim drzavnicima!
[Vrh] Go down
Sponsored content
Dugo skrivana istina o lažnom slijetanju na Mjesec Empty
PostajNaslov: Re: Dugo skrivana istina o lažnom slijetanju na Mjesec   Dugo skrivana istina o lažnom slijetanju na Mjesec Icon_minitime

[Vrh] Go down
 
Dugo skrivana istina o lažnom slijetanju na Mjesec
[Vrh] 
Stranica 1 / 2.Go to page : 1, 2  Next

Permissions in this forum:Ne moľeą odgovarati na postove.
CE-4 Misterije i neobjašnjivi fenomeni ::  Misterije i neobjašnjivi fenomeni :: Manipulacija-
Forum(o)Bir: