Početna stranicaPortalPretraľnikLatest imagesRegistracijaLogin

Kako uštedjeti...

Go down 
+6
Fantom
Athena
Green
hawara
Chakotay
floridana
10 posters
Autor/icaPoruka
floridana
Legenda foruma CE-4
floridana

Other / Decline to state
Aries Tiger
Broj postova : 27984
Registration date : 22.09.2007

Kako uštedjeti...  Empty
PostajNaslov: Kako uštedjeti...    Kako uštedjeti...  Icon_minitimesri vel 09, 2011 12:16 pm

Kako uštedjeti na namirnicama

Postoji nekoliko načina za uštedu prilikom odlaska u dućan. Najčešći način su kuponi, ali ako niste pobornik skupljanja kupona, imamo i druge načine za uštedu. Ako skupljate kupone, koristite ih samo na stvari koji bi i inače kupili, kako ne bi umjesto da uštedite još potrošili dodatan novac na stvari koje inače ne kupujete. Ako imate kupon za novi voćni keks koji inače ne jedete niste uštedjeli novac, već ste ga potrošili. Ovo ima smisla samo ako možete kupiti isti ili sličan proizvod koji uobičajeno kupujete, po sniženoj cijeni – sve ostalo je trošenje novaca.

1. Nikada ne kupujte gladni. Prema istraživanjima ljudi kupe oko 35% namirnica više kad su gladni. To je sve što imam za reći, a vi sami zaključite na koji način ćete uštedjeti.

2. Prije nego krenete u kupovinu, napravite popis stvari koje vam trebaju i toga se pridržavajte. Najbolji način da zapišete sve što vam treba jest da na frižider stavite papir na koji ćete pisati što vam treba odmah kad vam ponestane. Tako ćete biti sigurni da niste ništa izostavili. Samo nemojte zaboraviti ponijeti papir sa sobom u dućan.

3. Probajte marke lanca dućana. Neke namirnice su isto toliko dobre kao i brandovi, ali neke i nisu, no u pravilu su uvijek jeftinije, pa zašto ih ne bi barem probali. Samo nemojte reći djeci da niste kupili brand.

4. Kad dođete u dućan, nedajte se prevariti robom na akciji koja vam uz proizvod daruje i neki poklon ili igračku. Umjesto da uštedite, ovako ćete kupiti stvari, koje vam u krajnjem slučaju i ne trebaju.

5. Uzmite košaricu umjesto kolica. Mnogi supermarketi zamjenjuju manja kolica onim većima. Razlog je da izgleda kao da ste kupili manje stvari. Kroz ovu optičku varku, kupci dolaze u iskušenje da kupe više stvari nego su planirali. Najbolja zaštita protiv toga je da uzmete košaricu.

6. Kupite više proizvoda kad je rasprodaja. Ako su konzerve rajčice izuzetno povoljne, kupite zalihu konzervi – ako kupujete stvari koje imaju sniženu cijenu 30-80% znatno ćete uštedjeti na prehrani. Kupujte naravno samo hranu koja ima duži rok upotrebe, da ne bi morali bacati hranu jer joj je prošao rok trajanja.

7. Obratite pozornost na niže police. Najskuplji proizvodi obično su smješteni na policama u razini očiju. Što niže pogledate, to su i niže cijene proizvoda.

8. Pratite što se prodaje na komad / na kilogram. Tamo gdje je cijena po komadu, uzmite najveći komad voća ili povrća. Očito ćete dobiti više za utrošeni novac. Manje očito jest isto tako da bi trebali kupovati manje komade kad je cijena po kilogramu. Možete kupiti 4 manje banane za cijenu 2 velike, ionako ćete pojesti jednu po jednu. Opet, dobit ćete više za svoj novac.

9. Budite oportunista. Kupujte ono što vam se sviđa kad je na rasprodaji. Trebate li svaki dan imati naranče? Kupite ih onda kad su jeftinije. Onda kada nisu, uzmite sok od naranče, grapefruit ili neko drugo voće koje je na sniženju. Kao oportunist kod kupovanja namirnica imate veliki izbor. Isto tako kupujete sve što vam se sviđa, jer prije ili kasnije će neke namirnice biti na sniženju. Bonus: kada je voće ili povrće na sniženju, obično je i najbolje kvalitete, jer je vrhunac sezone.

10. Izbjegavajte spontane shoppinge, jer tada najmanje možete usporediti cijene i stvarne potrebe. Ono što vam se u trenutku spontane kupovine čini kao ušteda 30%, u stvarnosti je, ako taj proizvod nećete koristiti, 70%-tni nepotrebni trošak.

11. Zapisujte koliko ste novaca potrošili u dućanu. Na taj način ćete vidjeti koliko novaca stvarno mjesečno trošite, te koji su vam veći mjesečni izdaci. Idući mjesec ćete onda lakše isplanirati što vam je neophodno u kućanstvu, a što može i pričekati. Isto tako lakše ćete pratiti što ste kupovali i moći ćete bez problema smanjiti troškove za 10% u odnosu na prethodni mjesec, samo ako obratite pozornost na to što kupujete.

izvor

dobri savjeti. ako imate još ideja kako uštedjeti podijelite s nama.
[Vrh] Go down
Chakotay
Guardian
Chakotay

Male
Scorpio Dragon
Broj postova : 8409
Registration date : 28.12.2007

Kako uštedjeti...  Empty
PostajNaslov: Re: Kako uštedjeti...    Kako uštedjeti...  Icon_minitimesri vel 09, 2011 2:33 pm

Dobri savjeti ja ih se većinom držim. Važno je kupovati ono što nam treba i što ćemo koristiti. Ono što se meni čini da ne bi trebali previše planirati pa reći e sad idem kupiti to i to, jer se može desiti da toga ili nema ili nije povoljno. Već imati u planu kupnju neke stvari i kupiti ju kad "naletimo" na nešto povoljno. Tu prvenstveno mislim na kupnju odjeće i obuće ili pak nekih tehničkih uređaja.
[Vrh] Go down
hawara
Riba
hawara

Female
Aries Snake
Broj postova : 189
Registration date : 09.11.2010

Kako uštedjeti...  Empty
PostajNaslov: Re: Kako uštedjeti...    Kako uštedjeti...  Icon_minitimesri vel 09, 2011 3:27 pm

Sto se markiranih / brandiranih proizvoda tice, moja majka je otkrila brandirane proizvode upakirane u marku trgovackog lanca, npr. kekse koje su 9 kn jeftinije, proivodjac je isti.
Savjeti su odlicni, ali ja ili ne znam stedjeti ili ne mogu. Kako god okrenemo, u kojem god trgovackom lancu da kupujemo, uvijek je mjesecno isto. Kupujem i na Marktu voce npr., meso u mesnici, jer u lancima ne valja. ali sve se svodi da na kraju mjeseca potrosimo 400-450 € samo na hranu, i vodu. Voda mi je najskuplja na racunu. Cevape i pivu kad se kod nas gleda nogomet ne racunam.:)

Pokusavala sam filtrirati vodu iz pipe,ali ne valja.Nasa je voda pretvrda, i bljutava nakon filtera, i samo sam potrosila pare na aparat. :D
I kad sve preracunam u kune,a to stalno radim, neznam zakai, nas dvoje trosimo jednu hrv.placu, mozda jednu i pol, samo na dupe.

Omeksivace i tekuce praskove kupujem kad je akcija, tako da kupim 2 L Lenora za oko 1,50 €, i onda kupim odmah 10 kom, i ovaj moj govori da sam luda, a inace je 1 L za oko 2 €.

Ali mozda je bit i u novcima. Da se nema bilo bi dobro meso i iz trgovackih lanaca, i voda iz pipe. Ako nisu drugi od toga umrli, ne bi ni mi.
[Vrh] Go down
Green
PraGlodavac
Green

Female
Virgo Buffalo
Broj postova : 647
Registration date : 26.12.2010

Kako uštedjeti...  Empty
PostajNaslov: Re: Kako uštedjeti...    Kako uštedjeti...  Icon_minitimesri vel 09, 2011 3:40 pm

Savjeti su dobri, držim ih se koliko god mogu.
Vama kojima je blizu ili usput preporučam Lidl za sredstva za čišćenje. Imaju velika pakiranja sredstva za pranje suđa i veša, 1.5 L za suđe sam prije mjesec dana platila manje od deset kuna, još uvijek ga nisam potrošila i stvarno se ok i pjeni i pere. Slična je priča i sa praškom za veš bila.

Konzum u principu izbjegavam, osim za meso koje je dosta jeftino i večinom marke Pik Vrbovec kojoj kolko tolko vjerujem. Izbjegavam ga jer dosta dugo nije imao ništa od Gavrilovića što smatram sramotom i zato jer je licemjeran, a živimo u državi koja to puši. Reklamira se da ima hrvatske proizvode, a jedino je meso iz Hrvatske, sve ostalo je Srbija, Bosna, Turska, itd, ali večinom Srbija. Sve pet, ali nemreš se onda reklamirat sa kupujmo hrvatsko jer lažeš.

u principu preferiram Metro, povoljnije mi kupovat velika pakiranja, a čak i manja pakiranja Aro marke su ok.

Po pitanju savjeta, preporučila bi još i rađenje tjednog ili dvotjednog menia, barem okvirno, pa onda smanjujemo rizik kupnje nepotrebnih stvari.
[Vrh] Go down
floridana
Legenda foruma CE-4
floridana

Other / Decline to state
Aries Tiger

Kako uštedjeti...  Empty
PostajNaslov: Re: Kako uštedjeti...    Kako uštedjeti...  Icon_minitimesub vel 12, 2011 12:15 pm

meso kupujem u privatnoj mesarnici. jeste skuplje ali s obzirom da znam da ga kupuju od lokalnih seljaka pretpostavljam da nije napumpano hormonina nego da su te kravice pasle travu i šetale po suncu. to se i vidi na mesu. ono iz tomija je puno masnoće.
moj savjet je- ako imate klince ne vodite ih sa sobom u shoping. oni su pravi porezničari.
[Vrh] Go down
Athena
Superforumaš CE-4
Athena

Female
Gemini Buffalo
Broj postova : 12351
Registration date : 09.09.2009

Kako uštedjeti...  Empty
PostajNaslov: Re: Kako uštedjeti...    Kako uštedjeti...  Icon_minitimesub vel 12, 2011 4:07 pm

Također se pridržavam navedenih prijedloga uštede. :)
Već znam gdje je koja namirnica jeftnija, međutim nije pravilo da će trgovina ili trgovački lanac koji primjerice ima najjeftnije voće i povrće imati i najpovoljnije slatkiše i ostalu hranu.
U određenim trgovinama kupujem voće i povrće, a drugdje ostali špecaraj.
Što se tiče odjeće, preferiram kupovati na sniženjima. Zimsku odjeću, obuću i opremu kupujem nakon sezone ili sredinom siječnja, a isto je i sa ljetnom.
Zaista se može jako puno uštedjeti.

Inače, uvijek se prije kupnje određenog proizvoda prethodno informiram, ako treba nazovem telefonom ili progooglam, kako bi saznala gdje su cijene najpovoljnije.
Općenito, nikad ne kupujem na "blef" skuplje stvari pa prethodno razmislim i iskalkuliram isplativost kupnje.
[Vrh] Go down
Fantom
Superforumaš CE-4
Fantom

Male
Gemini Pig
Broj postova : 10363
Registration date : 23.06.2009

Kako uštedjeti...  Empty
PostajNaslov: Re: Kako uštedjeti...    Kako uštedjeti...  Icon_minitimesub vel 12, 2011 5:19 pm

Redovan post,svakog petka i na velike blagdane(Bozic,Uskrc itd...) koji traju po nekoliko tjedana... moli

Svakodnevno uzdrzavanje od mnogih poroka od kojih je najgori soping koji je nama(hvala Bogu)
muskarcima nepoznat grijeh... 8)
[Vrh] Go down
MoW
Čovjek
MoW

Male
Libra Dog
Broj postova : 6339
Registration date : 26.05.2009

Kako uštedjeti...  Empty
PostajNaslov: Re: Kako uštedjeti...    Kako uštedjeti...  Icon_minitimepon vel 14, 2011 1:13 am

Mene kupovina obično uopće ne brine, jer kupujem u principu samo ono što mi treba, i nikad ne napunim više od pola košarice. Tako da, mogli su rađe napisati: kontrolirajte se i disciplinirajte se...
[Vrh] Go down
floridana
Legenda foruma CE-4
floridana

Other / Decline to state
Aries Tiger

Kako uštedjeti...  Empty
PostajNaslov: Re: Kako uštedjeti...    Kako uštedjeti...  Icon_minitimened svi 15, 2011 9:22 am

analiza cijena portala supermarketi.info promatramo kroz SM indeks, Getro i Plodine uvjerljivo najpovoljniji supermarketi. Kaufland i Mercator drže sredinu ljestvice, pri čemu je Kaufland uvjerljivi. Konzum, Interspar i Billa su na začelju liste.

Kako uštedjeti...  Index-11-05-13

al šta ne volim taj Getro. doduše davno sam kupovala tamo. rekla sam da neću više jer me iziritiralo provjeravanje kupljenih artikala od strane zaštitara par metara dalje od blagajne pri izlasku vani. tretiraju te ko lopova dok se ne dokaže suprotno neides

[Vrh] Go down
Chakotay
Guardian
Chakotay

Male
Scorpio Dragon

Kako uštedjeti...  Empty
PostajNaslov: Re: Kako uštedjeti...    Kako uštedjeti...  Icon_minitimened svi 15, 2011 11:39 am

Hvala Bogu da je netko rekao da je Konzum na začelju, izgleda da više nemaju novaca podmićivati te ljude koji rade ankete. Oni se nešto hvale kao sve domaće i super jeftino, a ono tamo sve super skupo i sve uvozno neides U Intersparu se može naći jeftinih namirnica samo se treba paziti i dobro gledati :)

Što se tiče Getroa, ja također već dugo nisam bio u nekom njihovom dućanu, ali meni nikad nisu smetale te kontrloe jer znam da se u tim velikim dućanima jako puno krade i da su potrebne takve, pa još i strože kontrloe. A i to nije neka velika procedura, jednostavno pokažeš račun i čovjek na brzinu pregleda košaru i račun. Sve skupa ne traje duže od minute, dvije, čak i manje ako imaš malo toga u košari.
[Vrh] Go down
wanderer
Majmun
wanderer

Male
Cancer Cat
Broj postova : 1462
Registration date : 24.05.2010

Kako uštedjeti...  Empty
PostajNaslov: Re: Kako uštedjeti...    Kako uštedjeti...  Icon_minitimened svi 15, 2011 11:53 am

Dobri stari Trst zubi
Dva puta mjesečno moja mama ide tamo po spežu. Cijene su od 30 do 50% u prosjeku jeftinije nego kod nas.
Kod kuće kupujemo samo kruh, voće, povrće i meso.
Uostalom evo pogledajte na ovom LINKU pa se i sami uvjerite.
I kao što reče onaj čovjek na kraju, izgleda da u Hr vrijeme i život ne idu naprijed nego unazad :)
[Vrh] Go down
Chakotay
Guardian
Chakotay

Male
Scorpio Dragon

Kako uštedjeti...  Empty
PostajNaslov: Re: Kako uštedjeti...    Kako uštedjeti...  Icon_minitimened svi 15, 2011 12:10 pm

...30 do 50% jeftinije, to je stvarno osjetno više tj. manje. Mi smo jedno vrijeme išli u Sloveniju. Možda se Zagrepčani sjećaju Begrosa, tamo su cijene isto bile osjetno niže, sad više ne znam jel to radi i kakve su cijenu.
[Vrh] Go down
floridana
Legenda foruma CE-4
floridana

Other / Decline to state
Aries Tiger

Kako uštedjeti...  Empty
PostajNaslov: Re: Kako uštedjeti...    Kako uštedjeti...  Icon_minitimened svi 15, 2011 11:38 pm

mi smo išli u Soviće. prestali smo kad su nas dočekali sa plakatom " Dobro došli drugovi! zubi to je bilo kad je Račan pobjedio na izborima kava
ali to je off...
a sramote da mi moramo putovati kilometrima da bi se jeftinije hranili.
[Vrh] Go down
AnchyAmonRa
Višestanični organizam
AnchyAmonRa

Female
Scorpio Dog
Broj postova : 32
Registration date : 19.12.2011

Kako uštedjeti...  Empty
PostajNaslov: Re: Kako uštedjeti...    Kako uštedjeti...  Icon_minitimepon pro 19, 2011 7:13 pm

u dučanu uredno napravim dar mar...nemogu odoljetu svemu šta se nudi, bez obzira bila ja gladna ili ne... :/

[Vrh] Go down
SkywardSword
Majmun
SkywardSword

Female
Virgo Horse
Broj postova : 1651
Registration date : 30.12.2011

Kako uštedjeti...  Empty
PostajNaslov: Re: Kako uštedjeti...    Kako uštedjeti...  Icon_minitimesub pro 31, 2011 1:12 am

Hvala
[Vrh] Go down
Sponsored content

Kako uštedjeti...  Empty
PostajNaslov: Re: Kako uštedjeti...    Kako uštedjeti...  Icon_minitime

[Vrh] Go down

Kako uštedjeti...
[Vrh] 
Stranica 1 / 1.
 Similar topics
-
» Kako se smiriti?