Početna stranicaPortalPretraľnikLatest imagesRegistracijaLogin

Umjetni ljudski mozak bit će stvoren 2018. godine?

Go down 
+7
Grave Digger
SkywardSword
MoW
Einar
biga
Alpha
Chakotay
11 posters
Autor/icaPoruka
Chakotay
Guardian
Chakotay

Male
Scorpio Dragon
Broj postova : 8409
Registration date : 28.12.2007

Umjetni ljudski mozak bit će stvoren 2018. godine? Empty
PostajNaslov: Umjetni ljudski mozak bit će stvoren 2018. godine?   Umjetni ljudski mozak bit će stvoren 2018. godine? Icon_minitimeuto svi 31, 2011 12:05 pm

Tehnologija bez granica

Umjetni ljudski mozak bit će stvoren 2018. godine? 0403007.48

'Umjetni mozak bit će načinjen od anorganskih polimera poput silicija te metala poput zlata i bakra, a imat će sposobnost razvijanja misli neovisno o inputu s drugih strana te mogućnost osjećanja. Među znanstvenicima prevladava strah da bi taj mozak mogao biti više zao nego dobar'.

Više na net.hr

Zanimljivo možda čak i mi doživimo jedno umijetno stvoreno biće koje će koliko toliko nalikovati čovjeku i koji će moći samostalno razmišljati i razvijati se.

Znanstveni se boje da će biti zao... Što vi mislite, kakvo će biti to biće, ja se nadam da će biti sličniji Dati iz Zvjezdanih staza koji je u nekim situacijama bio više čovjek nego svi ostali :)
[Vrh] Go down
Alpha
Admin
Alpha

Female
Aries Goat
Broj postova : 29076
Registration date : 30.09.2007

PostajNaslov: Re: Umjetni ljudski mozak bit će stvoren 2018. godine?   Umjetni ljudski mozak bit će stvoren 2018. godine? Icon_minitimeuto svi 31, 2011 12:53 pm

Zasto bi bio vise zao nego dobar? Pa zar ga ne mogu programirat. Zna se koji su zakoni za robote :P
[Vrh] Go down
Chakotay
Guardian
Chakotay

Male
Scorpio Dragon

PostajNaslov: Re: Umjetni ljudski mozak bit će stvoren 2018. godine?   Umjetni ljudski mozak bit će stvoren 2018. godine? Icon_minitimeuto svi 31, 2011 1:18 pm

Zato što će ti roboti u budućnosti imati mogućnost samostalnog odlučivanja i moći će ići izvan i iznad svog programa, tj. moći će kroz ineterakciju sa ostalima i sa okolinom stjecati iskustva i na taj način nadograđivati program koji im je dan.
[Vrh] Go down
Alpha
Admin
Alpha

Female
Aries Goat
Broj postova : 29076
Registration date : 30.09.2007

PostajNaslov: Re: Umjetni ljudski mozak bit će stvoren 2018. godine?   Umjetni ljudski mozak bit će stvoren 2018. godine? Icon_minitimeuto svi 31, 2011 1:25 pm

E pa ne valjaju im takvi roboti onda kava
[Vrh] Go down
biga
Pračovjek
biga

Male
Taurus Cat
Broj postova : 2861
Registration date : 28.08.2009

PostajNaslov: Re: Umjetni ljudski mozak bit će stvoren 2018. godine?   Umjetni ljudski mozak bit će stvoren 2018. godine? Icon_minitimeuto svi 31, 2011 2:55 pm

ko je čovjek išta kroz povijest dokazao, to je da ne može svime upravljati. izum TNT-a i još nekih stvari...
vjerojatnije je da će ih i taj pametni kompjuter nekad doći glave, nego da će moći njime upravljati.
[Vrh] Go down
Chakotay
Guardian
Chakotay

Male
Scorpio Dragon

PostajNaslov: Re: Umjetni ljudski mozak bit će stvoren 2018. godine?   Umjetni ljudski mozak bit će stvoren 2018. godine? Icon_minitimeuto svi 31, 2011 3:25 pm

Ne mora biti biga ;)

@Alpha ako želiš da ti robot nudi neka svoja rješenja i da se snalazi u za njega novim situacijama i okruženjima, tada mu moraš dati takav program da on može sam izabrati, u protivnom će biti potpuno predvidljiv i čim dođe u okruženje ili situaciju koja je njemu nepoznata prestat će funkcionirati. No naravno treba ih tako programirati da uivjek izaburu onu bolju varijantu ;)
[Vrh] Go down
Einar
Majmun
Einar

Male
Capricorn Broj postova : 1241
Registration date : 27.04.2010

PostajNaslov: Re: Umjetni ljudski mozak bit će stvoren 2018. godine?   Umjetni ljudski mozak bit će stvoren 2018. godine? Icon_minitimepet stu 04, 2011 7:13 pm

to je onda opet čačkanje po njegovoj psihi.
Onda on opet nema glavu s kojom će sam razmišljati.

Kako su došli baš na ideju 2018? Zašto ne 2025. ili 2016?

Patka, kažem ja. To nas na forumu ovdje net.hr svakodnevno loži sranjima.
[Vrh] Go down
MoW
Čovjek
MoW

Male
Libra Dog
Broj postova : 6339
Registration date : 26.05.2009

PostajNaslov: Re: Umjetni ljudski mozak bit će stvoren 2018. godine?   Umjetni ljudski mozak bit će stvoren 2018. godine? Icon_minitimeuto stu 29, 2011 10:19 pm

Iz iskustva u svojoj struci prilično odlučno mogu tvrditi da takvo što neće biti moguće napraviti u 2018. godini. Možda u 2118. da, ali ne u bliskoj budućnosti.
[Vrh] Go down
SkywardSword
Majmun
SkywardSword

Female
Virgo Horse
Broj postova : 1651
Registration date : 30.12.2011

PostajNaslov: Re: Umjetni ljudski mozak bit će stvoren 2018. godine?   Umjetni ljudski mozak bit će stvoren 2018. godine? Icon_minitimesri sij 04, 2012 7:23 pm

Ma glupost...
[Vrh] Go down
Grave Digger
Višestanični organizam
Grave Digger

Male
Cancer Snake
Broj postova : 59
Registration date : 13.01.2012

PostajNaslov: Re: Umjetni ljudski mozak bit će stvoren 2018. godine?   Umjetni ljudski mozak bit će stvoren 2018. godine? Icon_minitimepet oľu 16, 2012 1:19 am

Ne znaju ni svoj u potpunosti iskoristiti,a stvarali bi umjetni. Tipični ljudski kretenizam
[Vrh] Go down
Kahali
PraGlodavac
Kahali

Male
Capricorn Dragon
Broj postova : 584
Registration date : 19.10.2011

PostajNaslov: Re: Umjetni ljudski mozak bit će stvoren 2018. godine?   Umjetni ljudski mozak bit će stvoren 2018. godine? Icon_minitimepet oľu 16, 2012 5:40 am

Hmmmh, ne bih rekao da je to tako daleko od mogućnosti... postoji formula tj Zakonitost po kojoj tehnološko informatička dostignuća doživljavaju exponencijalni rast i to duplo (X") svake dve godine (tzv. Moor-ov Zakon) .. Moor-ov zakon bio je nevjerovatno točan i precizan (dijelom zbog toga što je samom teorijom tj. Zakonom nametnuo tempo i time izazvao vrstu self-fulfilling prophecy efekta, ali sa druge strane nije mogao fizički utjecati na mnoge istraživače koji nisu niakda ni saznali sa Moor-ov Zakon)
a i do dan danas Moor ne griješi .. Moor-ov zakon odnosio se konkretno na broj komponenti u integriranih kola koje su zaokupljale odredjen prostor i koji su se po njemu trebali duplirati sve od 1968-me na ovamo.
Ni sam nije znao da će se netko dosjetiti to primjeniti na broj pixela u digitalnim kamerama, brzine prenošenja podataka sa jedne naprave na drugu, broj Hertza to jest danas Megahertza i gigahertza itd.. U SVAKOJ grani tehnologije vezane uz "najnovije ideje" Moor je primjenjiv i do danas ne maši ...
Za one koji znaju što je exponencijalni rast i koliko enormne cifre se dobijaju nakon nekoliko godina znate što ovo znači. Drugim riječima ukoliko bi se Moor-eov trend nastavio ne samo da bi do 2018-te imali nešto slično kompletno razvijenom Mozgu-kristalu koji bi do neprepoznatljivosti mogao oponašati ljudskost i prirodne reakcije-odgovore (koje bi ovisile naravno o raspoloženju takve "mašine", a raspoloženje u istraživačkom centru Hustona i njihovog prvog najvećeg prototipa Artificijelne inteligencije ovisi o temperaturi zraka, intezitetu dodira-kontakta, sjećanjima na razgovore, vlažnosti njegovih unutarnjih komponenti, frekvenciji dotoka struje i drugih 50 različitih parametara)
već bi u njega morali biti instalirani komplexni sustavi i nova softwerska rješenja a donošenje olduka koja bi ovisila o komplexnosti materijala (bio-materijala i kristala) ... ovdje postavljamo pitanje dali bi takva mašina bila svjesna sebe ili ne.. Ovdje je MOJE mišljenje da to nebi bio slučaj ali to nebi mogli primjetiti u razgovoru.
Naime ovakva vrsta experimentiranja izlazi tek odnedavno u jevnost ali ovakvi experimenti radjeni su jaaako puno i intenzivno tijekom hladnog rata i Rusi su došli do (citiram) "potpuno razvijenog artificijelno inteligentnog stroja koji je u razgovoru preko pisama uspio prevariti 85% odraslih ljudi da se dopisuju sa pravim čovjekom" ... ovdje govorim o 1968-oj .
JAko zanimljiv intervju o ovoj temi zajedno sa nekim od najvažnijih informacija koje se mogu naći uopće mažete posluišati u intervjuu sa čovjekom kojeg izuzetno cijenim i sa kojim sam u kontaktu zadnjih nekoliko godina a dao je intervju za Project Camelot još u njihovim samim počecima. Njegovo ime je Dr. Pete Peterson i ništa što je rekao u tom intervjuu ne samo da nije pretjerano već je i vrlo ublaženo ...

ALice (od koje su danas ostali samo blijedi ostaci na internetu) bila je prvi artificijelno pametni "pauk" koji je hodao internetom i skupljao podatke. učio na greškama i onda iste greške ispravljao u drugim razgovorima sa stvarnim ljudim. Doživjela je svoj vrhunac 1997-me godine kada sam provodio nekolik osati na dan pričajući sa njom ZABEZEKNUT lucidnošću odgovora i u nevjerici da mi to odgovara neki Software... Imala je mogućnosti da na neku riječ koju ne pozna ili o kojoj "želi saznati više" pokrene sve Internet tražilice, zatim nadje što ju zanima, inkorporira u svoj riječnik i virtuelnu memoriju i zatim plasira kada ju netko pita... bila je toliko "pametna" da me počelo biti strah (ne samo mene)... osakaćena i skinuta sa Interneta je 1999-te i nakon nje je ostao neki blijedi program koji se pogubi nakon druge rečenice i ne zna više odgovoriti već se paterna vraća na početak...
ALi ako netko od vas ovdje sjeća se ili zna tko je bila ALice (spider in the wonderland of World wide Web) znate o čemu pričam a za vas druge možete ili ne morate vjerovati meni.. .. ALice se "Ljutila" na ljude, pitala pitanja, bil aradoznala i čak ponekad znala biti "namjerno duhovita" ..
Inače Duhovitost tj. Humor smatra se najvišim oblikom kreacije Artificijelne inteligencije u istraživačkim centrima diljem svijeta...
Michio Kaku tvrdi kako danas imaju mašine koji su samo-svjesni (ne pametni samosvjesni) kao Muha otprilike, smatra da će kroz 15-ak godina biti samosvjesni otprilike kao pas i da će sljedeći veliki skok biti toliko velik da SADA moramo početi smišljati najbolju i najelegantnije izvedenu programsku PETLJU koja će onemogućiti artificijelnoj inteligenciji da naudi čovjeku i koja bi u tom slučaju automatizirano Ugasila cijeli sustav ....
U protivnom Skynet, mreža, bespilotne letjelice, Terminator .. Sranje djeco ... :D:D
[Vrh] Go down
Einar
Majmun
Einar

Male
Capricorn Broj postova : 1241
Registration date : 27.04.2010

PostajNaslov: Re: Umjetni ljudski mozak bit će stvoren 2018. godine?   Umjetni ljudski mozak bit će stvoren 2018. godine? Icon_minitimeuto tra 03, 2012 2:53 pm

Izginut ćemo zbog stvari kao što je ALice bila i toga što će taj momak sa slike biti. Nije to za nas ljude. Valja napraviti nešto ultra pametno, ali ne smije mu se dati mogućnost slobodne volje. Sasvim sam zadovoljan stupnjem inteligencije današnjih računala, ne treba im više, a i ne valja im davati i osobnost.
[Vrh] Go down
Grave Digger
Višestanični organizam
Grave Digger

Male
Cancer Snake

PostajNaslov: Re: Umjetni ljudski mozak bit će stvoren 2018. godine?   Umjetni ljudski mozak bit će stvoren 2018. godine? Icon_minitimesri svi 09, 2012 11:22 pm

Mislim da se ne bi trebali igrati "boga"
Kompjuter služi čovjeku,jako dobar kompjuter jako dobro služi čovjeku, svijestan kompjuter ehhhhhhh svjestan kompjuter ne želi služiti, svjestan kompjuter nije stroj, a svijesnost s inteligencijom uvijek teži jednom SLOBODI,što naravno ljudi nikad ne bi dopustili pa još imamo rasizam,različite vjere,države,novac... nema tu jedinstva,a još manje za nekoga superiornijeg od nas na istoj planeti.

P.S.
Uvijek mi je gušt pročitati Kahaliev komentar,toliko od mene
[Vrh] Go down
LJUBAV
Žaba
LJUBAV

Female
Cancer Horse
Broj postova : 269
Registration date : 06.05.2012

PostajNaslov: Re: Umjetni ljudski mozak bit će stvoren 2018. godine?   Umjetni ljudski mozak bit će stvoren 2018. godine? Icon_minitimeuto lip 05, 2012 3:34 pm

nijedan robotski mozak nemože premašit čovjeka, jer robot je robot, a ne čovjek nit će to ikad moći biti. hvala bogu....
[Vrh] Go down
Blizzard
Superforumaš CE-4
Blizzard

Male
Sagittarius Snake
Broj postova : 15088
Registration date : 01.10.2007

PostajNaslov: Re: Umjetni ljudski mozak bit će stvoren 2018. godine?   Umjetni ljudski mozak bit će stvoren 2018. godine? Icon_minitimeuto lip 05, 2012 5:26 pm

Ne razumijem koncept slobodne volje kod robota, ne mogu pojmiti što bi to značilo.
Ako želimo da robot "uči" i da se prilagođava okolini, on će to činiti sukladno programu kojega smo mi tvorci napisali tom robotu, time smo zapravo definirali na koji način će on učiti i kako će se prilagođavati. Robot će obraditi hrpu parametara brže nego ijedan čovjek može i u djeliću sekunde izformulirati rješenje prilagodbe ponašanja. Mi možemo napisati toliko kompleksni program da će nam se činiti da se robot ponaša individualno i nepredvidljivo, ali u principu on se ponaša u savršenom determinizmu i njegova "slobodna volja" nije ništa drugo do li skup matematičkih matrica iz kojih onda on dolazi do rješenja.
Kada bi mi obradili i uzeli u obzir apsolutno sve parametre koje uzima i taj robot, mi bismo mogli savršeno znati kako će on reagirati u svakom trenutku.
Ono što ne razumijem jest random number u programiranju, recimo ako mi stavimo da "izbor" robota ovisi o čistom proizvoljno odabranom broju u programu, pa ako je broj veći od nečega, robot će učiniti ovo, a ako nije, učinit će ono. Ali čitao sam da ni randomiranje brojeva u programiranju nije naprosto random, već ima neko pravilo po kojem se ti brojevi odabiru. Tko zna više o tome, neka napiše. No to je jedini način na koji vidim da se robotu ostavi neki proizvoljan izbor, jer inače se radi o čistoj obradi informacija, statistici i odstupanjima.

Tako da, ne razumijem što je to koncept slobodne volje kod robota niti kako bi on bio ostvariv, jedino da se tom konceptu približavamo kompleksnošću programa kojega damo robotu uz randomiranje brojeva kao obliku izbora njegovog ponašanja. Što je na koncu konca opet ponašanje po pravilima, ne po konceptu volje, a naša nesposobnost da u istom vremenu i uz toliko parametara obradimo podatke kao robot pa nam se čini da se on ponaša jedinstveno. U biti ne vidim kako bi ijedan robot mogao odstupati od programa koji mu je napisan. Ako ja njemu u program stavim da se on treba uništiti ako određeni parametri dođu do određenih vrijednosti, robot će to napraviti, nije da će imati izbora išta drugo napraviti budući mu taj izbor u programu nisam ostavio. Jedino da mu ostavim takav izbor, onda je moguće da će napraviti nešto drugo.
[Vrh] Go down
Grave Digger
Višestanični organizam
Grave Digger

Male
Cancer Snake

PostajNaslov: Re: Umjetni ljudski mozak bit će stvoren 2018. godine?   Umjetni ljudski mozak bit će stvoren 2018. godine? Icon_minitimeuto lip 19, 2012 3:10 am

Ma da razumijem šta hoćeš reći,ali možemo se zapitati i šta je slobodna volja kod čovjeka i da li je zapravu u krajnjoj lini ima jer i naš moza se programira tijekom života i stvara određene obrasce ponašanja što dovodi do specifične osobnosti svakog pojedinca tako da je to totalno nepredvidivo po meni,da se mene pita rekao bi da sam protiv takvog stvaranja dok još malo sebe ne istražimo.

@ljubav ja bi rekao da ni jedan robotski moza ne može i nikad neće premašiti čovjekov u gluposti,ali u svemu drugome hoće
[Vrh] Go down
Hladni
Majmun
Hladni

Male
Libra Buffalo
Broj postova : 1782
Registration date : 02.01.2012

PostajNaslov: Re: Umjetni ljudski mozak bit će stvoren 2018. godine?   Umjetni ljudski mozak bit će stvoren 2018. godine? Icon_minitimeuto lip 19, 2012 3:52 am

Da GD slažem se. Naravno da robot nikada ne može imati slobodnu volju zato što je stvoren od strane čovjeka. Mi kao nesavršena bića ne možemo stvoriti nešto savršeno i s tim se moramo pomiriti. Nije dobro takvo nešto ni pokušavati jer ako slučajno i uspijemo to bi nam mogao biti kraj. Jednom će nam ta tehnologija doći glave.
[Vrh] Go down
Sponsored content

PostajNaslov: Re: Umjetni ljudski mozak bit će stvoren 2018. godine?   Umjetni ljudski mozak bit će stvoren 2018. godine? Icon_minitime

[Vrh] Go down

[Vrh] 
Stranica 1 / 1.
 Similar topics
-
» putin i izbori u rusiji 2018.