| Eko-žarulje uzrokuju rak ? | |
|
+6Skulptura biga Athena Alpha Chakotay Deti 10 posters |
|
Autor/ica | Poruka |
---|
Deti Majmun
Broj postova : 1743 Location : Dalmacija Registration date : 29.09.2007
| Naslov: Eko-žarulje uzrokuju rak ? pon lip 27, 2011 10:51 pm | |
| BOJAZAN GLEDE SIGURNOSTI ŠTEDLJIVIH ŽARULJA PONOVNO JE POTAKNULA SKUPINA ZNANSTVENIKA KOJA JE UPOZORILA DA SADRŽE KEMIKALIJE KOJE UZROKUJU RAK. U njihovom se izvještaju savjetuje da ih se ne drži upaljenima dulje vrijeme, posebno ne blizu nečije glave jer dok su uključene emitiraju otrovne tvari. Peter Braun, koji je proveo istraživanje u berlinskom laboratoriju "Alab", rekao je: "Takve kancerogene supstance važno je držati što dalje od ljudskog okružja." Spomenute žarulje već su u širokoj upotrebi u Velikoj Britaniji, nakon direktive Europske unije da se tradicionalna rasvjeta sa žarnom niti postupno ukine do kraja ove godine. No, njemački znanstvenici su otkrili da ekološke "kompaktne fluorescentne žarulje" kada su uključene oslobađaju nekoliko kancerogenih kemikalija, uključujući fenol, naftalen i stiren. Andreas Kirchner iz Federacije njemačkih inženjera rekao je: "Oko takvih svjetiljki stvara se električni smog. Stoga ih ja koristim vrlo ograničeno. Ne bi ih trebalo koristiti u prostoru koji se ne provjetrava i sasvim sigurno ne u blizini glave? Britanski znanstvenici inzistiraju da je potrebno provesti dodatna istraživanja i pozivaju potrošače da se ne prepuštaju panici. Dr. Michelle Bloor, starija predavačica ekologije na Sveučilištu u Portsmouthu za Daily Express je izjavila: "Potrebno je provesti dodatne nezavisne studije koje bi potvrdile objavljeno njemačko istraživanje." Ministarstvo za zaštitu okoliša inzistira na tome da su žarulje sigurne, usprkos činjenici da sadrže male količine žive koja bi procurila kada bi se žarulja razbila. Savjet na internetskim stranicama ministarstva glasi: “Energetski učinkovite žarulje nisu opasne. Iako sadrže živu, najviše pet miligrama po žarulji, živa ne može izaći iz žarulje koja je neoštećena. U svakom slučaju, malo je vjerojatno da bi mala količina sadržana u štedljivoj žarulji mogla uzrokovati štetu po zdravlje čak i da se žarulja razbije." Najnoviji izvještaj prenosi tvrdnje Abrahama Haima, profesora biologije na Sveučilištu u Haifi u lzraelu, da žarulje mogu uzrokovati veću stopu raka dojke ako se koriste kasno navečer. Takoder, rekao je da je plavije svjetlo koje isijavaju kompaktne fluorescentne žarulje vrlo slično dnevnom svjetlu pa remeti tjelesnu proizvodnju hormona melatonina više od tradicionalnih žarulja sa žarnom niti, koja daje žuće svjetlo. Udruženje za borbu protiv migrene upozorilo je da mogu uzrokovati migrene, a specijalisti za njegu kože ustvrdili da njihova intenzivna svjetlost može pogoršati niz postojećih problema s kožom. izvor | |
|
| |
Chakotay Guardian
Broj postova : 8409 Age : 48 Location : Zagreb Registration date : 28.12.2007
| Naslov: Re: Eko-žarulje uzrokuju rak ? pon lip 27, 2011 11:45 pm | |
| Eto, a u EU u koju mi hrlimo otvorenih ruku naložili da se moraju upotrebljavati samo te žarulje Naši kažu da ima malo žive koja ne može izići iz žarulje, a ovi govore da žarulja dok svijetli emitira kancerogene tvari. Ja se sad pitam tko je tu lud. Izgleda oni koji kupuju i koriste te žarulje, uključujući i mene _________________ Ako misliš da možeš ili pak misliš da ne možeš... i u jednom i u drugom slučaju si u pravu.
| |
|
| |
Alpha Admin
Broj postova : 29076 Age : 45 Registration date : 30.09.2007
| Naslov: Re: Eko-žarulje uzrokuju rak ? uto lip 28, 2011 11:34 am | |
| Meni su te zarulje koma. Najbolje su mi one obicne, normalne. Jednom sam procitala da je neka zena kupila zivotnu zalihu obicnih zarulja kad je cula da ce ih se prestat prodavat jer joj nikako ne odgovaraju ove stedne i ne vidi dobro pod njihovom svjetlosti. _________________ Respect
| |
|
| |
Athena Superforumaš CE-4
Broj postova : 12351 Age : 39 Registration date : 09.09.2009
| Naslov: Re: Eko-žarulje uzrokuju rak ? uto lip 28, 2011 11:46 am | |
| Doma imamo većinom eko žarulje, iako mi baš nisu praktične. Slabije svijetle pa sam si za radnu lampu stavila najobičniju žarulju. Očito sve ima svoje prednosti i nedostatke. _________________ "Riječi…spajaju ljude kao mostovi, stvarajući u isto vrijeme između čovjeka i čovjeka nepromostivosti vrlo često dublje od najmračnijega ponora."
| |
|
| |
Chakotay Guardian
| Naslov: Re: Eko-žarulje uzrokuju rak ? uto lip 28, 2011 2:27 pm | |
| Ma dosta dobro one svijetle, naravno postoje jače i slabije kao i ove obične, meni su one ok, ne vidim neku razliku, no ako zrače te neke kancerogene tvari to onda nije dobro, mislim da mi to ne možemo osjetiti, barem ne na kraći rok.
No dobra je stvar što dolaze nove LED žarulje, koje su još štedljivije, samo se nadam da neće i one imati nekih štetnih posljedica na ljudski organizam. _________________ Ako misliš da možeš ili pak misliš da ne možeš... i u jednom i u drugom slučaju si u pravu.
| |
|
| |
Alpha Admin
| Naslov: Re: Eko-žarulje uzrokuju rak ? uto lip 28, 2011 2:29 pm | |
| Meni ne odgovaraju. Em sto mi ne odgovara tip svjetlosti, em su mi nekako preslabe. Mutnjikave su. Bez obzira na snagu. _________________ Respect
| |
|
| |
biga Pračovjek
Broj postova : 2861 Age : 37 Registration date : 28.08.2009
| Naslov: Re: Eko-žarulje uzrokuju rak ? uto lip 28, 2011 2:46 pm | |
| meni ovo sve smrdi na posljednji trzaj tvrtki koje su radile one prijašnje žarulje... a LEDice troše abnormalno manje struje + puno ljepše izgledaju i puno ljepšu svjetlost daju... _________________ I'm not a loser. 'Cause despite it all, me and every other guy who will never be what we wanna be are still out there being what we don't wanna be 40 hours a week for life! And the fact that I haven't put a gun in my mouth, makes me a winner!
| |
|
| |
Skulptura Guardian
Broj postova : 6015 Age : 39 Location : Earth Registration date : 05.09.2009
| Naslov: Re: Eko-žarulje uzrokuju rak ? uto lip 28, 2011 4:07 pm | |
| Ma kakve kancerogene tvari, mislim da je to totalna glupost. Štedljive žarulje su fenomenalna stvar i ne razumijem zašto si ovi koji gunđaju ne kupe neku koja svijetli jačim intenzitetom. Ako ni te ne valjaju, onda je vjerojatno stvar navike, žuto vs. plavo tj. danje svijetlo. Dakako, štedljive žarulje nisu štedljive ako su upaljene kratko vrijeme, npr. žarulje u ostavi i sl. Zbog faznog zagrijavanja u trenutku kad ih upalimo "povuku" puno struje, ali dok su upaljene praktički ih se ne isplati gasiti _________________ When you have eliminated all which is impossible, then whatever remains, however improbable, must be the truth.
| |
|
| |
Deti Majmun
Broj postova : 1743 Location : Dalmacija Registration date : 29.09.2007
| Naslov: Re: Eko-žarulje uzrokuju rak ? uto lip 28, 2011 4:45 pm | |
| Znao sam da postoji više nijansi boja kojom svijetle ove žarulje ali nisam bio upućen u detalje, pa sam malo potražio po internetu i našao slijedeće: Temperatura svjetlosti se izražava u Kelvinima. Ne radi se o svjetlini, već o nijansi, što nam govori o toplini ili hladnoći svjetlosti. Što je viša temperatura boje u Kelvinima to nam se svjetlost čini hladnijom. Što je temperatura viša to je zastupljenija plava komponenta u spektru, a sve je manje zastupljena crvena komponenta. Prirodna sunčeva svjetlost je u rasponu od 3500K (u zoru) do 5300K (u podne). U kući koristim štedne žarulje. Evo ova u stolnoj lampi ima 9W i 6400 K. Sasvim sam zadovoljan. | |
|
| |
Skulptura Guardian
| Naslov: Re: Eko-žarulje uzrokuju rak ? uto lip 28, 2011 5:08 pm | |
| Uh! Evo i žute za ove "hladnije" tipove ljudi _________________ When you have eliminated all which is impossible, then whatever remains, however improbable, must be the truth.
| |
|
| |
Alpha Admin
| Naslov: Re: Eko-žarulje uzrokuju rak ? sri lip 29, 2011 10:12 am | |
| @Deti...je, postoje razne nijanse...plava mi je horor, bijela mi je psihodelicna, jedino mi ona na zuckasto nekako prolazi pa te i koristim ako se bas mora ali sve mi je to shit _________________ Respect
| |
|
| |
Fantom Superforumaš CE-4
Broj postova : 10363 Age : 53 Location : Salzburg Registration date : 23.06.2009
| Naslov: Re: Eko-žarulje uzrokuju rak ? sri lip 29, 2011 4:37 pm | |
| Eko-žarulje uzrokuju rak ? To je vec svima dobro poznato,zato se iz istog(gore navedenog) razloga iskljucivo pale svijece za zive i mrtve u Bozijim hramovima... | |
|
| |
Chakotay Guardian
| Naslov: Re: Eko-žarulje uzrokuju rak ? sri lip 29, 2011 9:25 pm | |
| _________________ Ako misliš da možeš ili pak misliš da ne možeš... i u jednom i u drugom slučaju si u pravu.
| |
|
| |
Legionar Moderni čovjek
Broj postova : 8711 Age : 30 Location : Negdje u mislima Registration date : 27.07.2008
| Naslov: Re: Eko-žarulje uzrokuju rak ? sri lip 29, 2011 10:28 pm | |
| Obične žarulje će prestati proizvoditi? Meni ne odgovaraju niti neonske niti eko žarulje. Obične žarulje su mi najbliže Sunčevoj svjetlosti. Iako je njihova korisnost mizerno mala, što se tiče same "kvalitete" svjetlosti, sigurno je bolja. Eko i neonske žarulje emitiraju svjetlost na manjim valnim duljinama, ali tada njihov spektar uključuje manje toplinskog, a više ultraljubičastog zračenja. Iako je takvo UV zračenje značajno manje od UV zračenja sa Sunca, ne sviđa mi se taj pomak prema većim frekvencijama. Obične žaruljice većinu spektra zrače na infracrvenom dijelu spektra i zbog toga su loše korisnosti. Ipak, takva svjetlost je najsličnija Sunčevoj svjetlost nakon prolaska kroz atmosferu (ne netaknutoj Sunčevoj svjetlosti). Inače, pretpostavljam da je spektar eko žaruljice najsličniji spektru Sunca. Zato preferiram takve žaruljice i mislim da su općenito najbolje i za vid i za eventualnu opasnost od kancerogenog ili inog zračenja. _________________ "Learn what is true in order to do what is right."
Zadnja promjena: Legionar; sri lip 29, 2011 10:33 pm; ukupno mijenjano 1 put. | |
|
| |
Chakotay Guardian
| Naslov: Re: Eko-žarulje uzrokuju rak ? sri lip 29, 2011 10:31 pm | |
| Aaa zato se one toliko zagrijavaju, dok ove štedne možeš držati u ruci koliko su "hladnije". _________________ Ako misliš da možeš ili pak misliš da ne možeš... i u jednom i u drugom slučaju si u pravu.
| |
|
| |
Legionar Moderni čovjek
Broj postova : 8711 Age : 30 Location : Negdje u mislima Registration date : 27.07.2008
| Naslov: Re: Eko-žarulje uzrokuju rak ? sri lip 29, 2011 10:45 pm | |
| Evo kako izgleda spektar Sunca. Ovo je spektar flourescentne žaruljice. Kao što vidimo, na bijeloj podlozi je normalno izgledao, ali čak i naš forum kaže da ne valja Evo još jedne halofosfatne flourescentne. Na spektrima flourescentih žaruljica postoje vrhunci zračenja za pojedine kemijske elemente. To zbunjuje naše oči jer sa Sunca dolazi nasumična svjetlost oslobođena iz svakolikih elemenata. Evo usporedbe Sunčeve svjetlosti i obične žaruljice. Lijepi su spektri, kao da su oba sa zvijezde I evo ostalih usporedbi: Ovi spektri mi se opet ne sviđaju. Ne mogu doći s neke prosječne zvijezde, pogotovo LED spektar. _________________ "Learn what is true in order to do what is right."
| |
|
| |
Chakotay Guardian
| Naslov: Re: Eko-žarulje uzrokuju rak ? sri lip 29, 2011 10:51 pm | |
| LED ima skroz mali spektar i to u crvenom, no one nisu baš tako crvene ili možda jesu? _________________ Ako misliš da možeš ili pak misliš da ne možeš... i u jednom i u drugom slučaju si u pravu.
| |
|
| |
Legionar Moderni čovjek
| Naslov: Re: Eko-žarulje uzrokuju rak ? sri lip 29, 2011 11:02 pm | |
| Ma čudno je to. Obične žaruljice imaju vrhunac spektra u infracrvenom, pa ih ne vidimo skroz crveno, nego žućkasto. Tako da ti ne znam odgovoriti _________________ "Learn what is true in order to do what is right."
| |
|
| |
Skulptura Guardian
| Naslov: Re: Eko-žarulje uzrokuju rak ? pet srp 01, 2011 6:21 pm | |
| Ja ću onako seljački. Kod klasičnih žarulja je izvor svjetlosti užarena volframova nit. Svaki užareni metal svijetli jakim intenzitetom i nije prepuručljivo gledati u njega, kao niti u sunce. Problem je što najveći dio energije odlazi na zagrijavanje volframove niti i održavanje njene temperature. Kod štednih žarulja je utrošak energije za jednako osvjetljenje smanjen i do 90% naspram klasičnih žarulja. Upravo zato što ne trebamo užariti nikakav metal da bi dobili svijetlost. _________________ When you have eliminated all which is impossible, then whatever remains, however improbable, must be the truth.
| |
|
| |
Legionar Moderni čovjek
| Naslov: Re: Eko-žarulje uzrokuju rak ? sub srp 02, 2011 11:06 am | |
| Znamo mi to, ali govorimo "kvaliteti" svjetlosti, i o tome postoji li takvo što uopće. _________________ "Learn what is true in order to do what is right."
| |
|
| |
Gea Moderator
Broj postova : 10254 Age : 35 Location : Iznad Oblaka Registration date : 21.04.2009
| Naslov: Re: Eko-žarulje uzrokuju rak ? sub srp 02, 2011 9:52 pm | |
| Meni su led žarulje bolje.. svjetlost nije tako žutkasta i ne umara oči, najviše to osjetim na moru gdje nema struje za trošenja pa ti je prilično bitno kakvo i što stavljaš. žuta iako više troši je slabije osvjetljava određeni prostor, dok štedna dok se ne zagrije od blage svjetlosti do one poželjne koja po mojim promatranjima je puno lakša za oči _________________ I never lose myself because I never found me
| |
|
| |
Skulptura Guardian
| Naslov: Re: Eko-žarulje uzrokuju rak ? pon srp 04, 2011 11:08 pm | |
| - Legionar je napisao/la:
- Znamo mi to, ali govorimo "kvaliteti" svjetlosti, i o tome postoji li takvo što uopće.
Onda svakako halogene žarulje Edit: To je osobno mišljenje. Imam ih na poslu i najbolje mi odgovaraju za oči, što ne znači da će i drugima. Nekako su mi najbliže danjem svijetlu, ne po boji ili tako nešto nego... hm.. kako da objasnim. Možda si nekada nešto u kupio u dučanu, i kad si izašao to je izgledalo malo drugačije. Ako jesi onda znaš na što mislim, ak ne jbg Uglavnom, kod halogenih žarulja ne vidim stvari "drugačije" nego pod danjim svijetlom. Sad ne znam koliko je danje svijetlo zapravo "kvalitetno". _________________ When you have eliminated all which is impossible, then whatever remains, however improbable, must be the truth.
| |
|
| |
Legionar Moderni čovjek
| Naslov: Re: Eko-žarulje uzrokuju rak ? uto srp 05, 2011 1:25 pm | |
| Mislim da je danje svjetlo najkvalitetnije jer smo se evolucijski prilagodili na njega. I ne, ne kupujem lutke na napuhavanje pa mi nisu izgledale zgodnije u dućanu nego vani _________________ "Learn what is true in order to do what is right."
| |
|
| |
Gea Moderator
Broj postova : 10254 Age : 35 Location : Iznad Oblaka Registration date : 21.04.2009
| Naslov: Re: Eko-žarulje uzrokuju rak ? uto srp 05, 2011 1:38 pm | |
| omg Usput to je i jedan od razloga zašto je jako mračno u noćnim klubovima _________________ I never lose myself because I never found me
| |
|
| |
Skulptura Guardian
| Naslov: Re: Eko-žarulje uzrokuju rak ? čet srp 07, 2011 12:34 pm | |
| Ma mora bit mrak u noćnom klubu. Bilo bi glupo vidjeti ljude u onako svakakvim divnim stanjima Legi, znači ti još nisi nikad...? Saznao sam da kod svijetla nije najvažnija temperatura nego nešto što se zove CRI (nisam stigao proučiti) _________________ When you have eliminated all which is impossible, then whatever remains, however improbable, must be the truth.
| |
|
| |
Sponsored content
| Naslov: Re: Eko-žarulje uzrokuju rak ? | |
| |
|
| |
| Eko-žarulje uzrokuju rak ? | |
|