Početna stranicaPortalPretraľnikRegistracijaLogin

 

 Marxove zablude

Go down 
Autor/icaPoruka
petarbosni4
Riba


Male
Scorpio Rat
Broj postova : 157
Age : 72
Registration date : 01.12.2010

Marxove zablude Empty
PostajNaslov: Marxove zablude   Marxove zablude Icon_minitimesub pro 03, 2011 8:03 pm

Marxove zablude

Po mom mišljenju, Marx je bio najbolji poznavalac ekonomske znanosti do sada, Na području te znanosti polučio je najdublje i najasnije spoznaje, ali je također napravio i najveće zablude. Neke je stvari shvatio dijametralno suprotno istini.

Kapital je npr. shvatio kao mrtvi rad koji služi kao sredstvo za isisavanje i eksploataciju živog rada, dok se radi o tome da je kapital umjetno biće stvarano tisućljećima, radi toga da bi u radu zamijenilo čovjeka. Stvaranje kapitala bio je cilj povijesti, i taj je cilj postignut, ostvaren u zadnjih nekoliko stoljeća. Kapital ne isisava živi rad, nego obrnuto; živi rad budi i pokreće mrtvi, tako da on, koji je produkt kreativnog rada već davno preminulih genija radi za živuće ljude, i cijele živuće generacije, a radit će i za one buduće.

Napredak se ne postiže ukidanjem kapitala, nego njegovim održanjem i usavršavanjem. Uostalom, nije ni potrebno da se čovjek angažira na održavanju kapitala, jer budući da je on biće i da je bićevit, on nužno, kao i svako drugo biće, sadrži u sebi moć samoodržanja i samorazvoja. Ta moć je ono što je uništilo komunizam i sva druga društva i pokrete, koja su išli za tim da unište njega.

Društvo se ne unapređuje ukidanjem privatnog vlasništva, i uspostavljanjem društvenog, nego uspostavljanjem umjetnog privatnog vlasnika. Društveno vlasništvo spada u neolitsku civilizaciju. A, umjetni privatni vlasnik je taj subjekt koji će omogućiti ostvarivanje onakvog društva kakvo je zamišljao Marx, a i mnogo više od toga. Umjetni vlasnik je zapravo kapital u kojeg se, putem naročitih društvenih zakona, ugrađuje pravna sposobnost kojom on štiti svoju moć samoočuvanja i samoodržanja te želju za samouvećavanjem i samousavršavanjem. Kapital se uvećava i usavršava radi toga da bi mogao ostvariti one ultimativne ciljeve ljudske vrste. Ovi ciljevi mogu se ostvariti samo nekim sredstvom koje je bićevito i koje, upravo zbog toga što je bićevito, može raditi umjesto čovjeka i za čovjeka. Stvari to ne mogu.

Nasuprot Marxovom mišljenju, dakle, koje kaže da je kapital krvnik čovječanstva, ja kažem da je kapital njegov istinski osloboditelj i spasitelj.

Čovjek je ontogenično biće - biće sposobno stvoriti nešto bićevito. Povijest je ontogenički proces - proces stvaranja umjetnog bića. Počela je možda prije nekoliko desetina tisuća godina, a završena je u nekoliko zadnjih stoljeća.

Jedan od uvjeta stvaranja umjetnog bića, kapitala, jest samootuđenje čovjeka, alienacija. Prvo razdoblje svog humanog postojanja čovjek treba svoj vlastiti razvoj žrtvovati stvaranju i razvijanju umjetnog bića. Sve dosadašnje generacije žrtvovale su se tome. Sada kad je umjetno biće stvoreno, polako otpočinje njegova upotreba u svrhu ostvarivanja ciljeva vrste. Upotreba umjetnog bića dati će slobodno vrijeme i mogućnost nastavka razvoja čovjeka koji je bio prekinut s početkom povijesti. Jedino nešto bićevito, nekakvo umjetno biće može poslužiti kao sredstvo samorazvoja čovjeka...itd.itd.

U 11. Tezi o Feuerbachu Marx kaže da su do sada filozofi tumačili svijet, a da je stvar u tome da se on izmijeni. Vrlo zanimljivo.

Marx je bio svjedokom najintezivnijeg mijenjanja svijeta i čak ga je opisao u Komunističkom manifestu, koji je, po meni, knjiga nad knjigama, i bez obzira na brojne zablude koje iznosi. No, čak ni u toj knjizi on nije razvio svijest o tome da se svijet intezivno mijenjao i da je kraj tih promjena koincidirao s vremenom njegova rada.

Neplanirano i nehotično, komunistički manifest je prava, istinka i poštena apologija kapitala i kapitalizma. Kao da je izdaleka naslućivao da se to zbiva kraj povijesti (ontogeničkog procesa) i da se formiralo društvo koje je sinteza razvoja ljudskog drušva i to zato što može poslužiti kao adekvatan politički ili organizacijski instrument za ostvarivanje ciljeva ljudske vrste. No, na nesreću, podstaknut Hegelovom triadičkom dijalektikom, mislio je da se to društvo mora odmah ukinuti i zamjeniti komunističkim.

Slično kao i u Platonovom shvaćanju idealne države, čak su i Marxove radikalne zablude nekako jako bremenite istinom. I zato će njegov rad biti aktualan dok god bude postojao ljudski rod

To je sažeti sažetak sažetka mojih radova posvećenih ovoj temi.

Koliko mi je poznato, ja sam jedina individua nakon Marxa, koja se posvetila traženju istine o kapitalu i dala neke konkretne, decidirane odgovore. Kao što se vidi, oni su suprotni Marxovim, zato je i radni naslov knjige u kojoj sam izložio svoje spoznaje nosio naziv Antikapital. Objavljena je pod naslovom Suma ekonomije, zato jer držim da je je kroz taj moj rad kapital spoznao svoju bićevitost i svoju narav, bit.
[Vrh] Go down
 
Marxove zablude
[Vrh] 
Stranica 1 / 1.

Permissions in this forum:Ne moľeą odgovarati na postove.
CE-4 Misterije i neobjašnjivi fenomeni ::  Svijet oko nas :: Politika i Ekonomija-
Forum(o)Bir: