Početna stranicaPortalPretraľnikRegistracijaLogin

 

 Astrološki rječnik

Go down 
Autor/icaPoruka
Lyra
Majmun
Lyra

Female
Leo Snake
Broj postova : 1398
Age : 42
Registration date : 09.06.2011

Astrološki rječnik Empty
PostajNaslov: Astrološki rječnik   Astrološki rječnik Icon_minitimepet pro 23, 2011 5:11 pm

AFLIKCIJA – neharmonični aspekt u nečijoj natalnoj karti. Aflikcijom se obično smatraju kvadrati (planete pod međusobnim kutom od 90 stupnjeva) i opozicija (180 stupnjeva), no uvijek treba gledati i o kojim se planetima radi. Općenito, kvadrati čine konflikt i stalno tjeraju osobu da ga rješava, pa je na neki način i pokreću, a popuštaju nakon i tokom 30-tih godina nečijeg života jer po primarnim direkcijama dolaze u trigon. Opozicije popuštaju tek nakon 60-tih godina života i zato djeluju većinu vremena, a tjeraju osobu da stalno balansira između suprotnih gledišta, da uvažava i druge, ali i da podnosi i uči kako isplivavati iz sukoba.

APLIKACIJA – ulazeći aspekt, tj. takva pozicija planeta koji svojim kretanjem ulazi u neki aspekt s drugim planetom. Obično brži planet aplicira sporiji. Ulazeći aspekti uvijek su jači od izlazećih.

ARAPSKE TOČKE – stupnjevi u krugu zodijaka do kojih se dolazi formulama. Kako su Arapi živjeli relativno blizu ekvatora i podjela astroloških kuća kod njih nije toliko funkcionalna, stvorili su cijeli sustav formula kojim su precizirali sva područja života. Ove točke obično pomažu astrolozima u slučajevima kad u nečijem horoskopu neka tema govori i „za“ i „protiv“, pa je potrebno vagati. Tad nam arapska točke iste teme znatno pomaže i precizira što će se zapravo dogoditi.

ASCENDENT – podznak. To je znak koji se u trenutku nečijeg rođenja uzdiže na istočnom horizontu. Izračunava se u stupanj i uz pomoć svih podataka nečijeg rođenja, a posebno je tu važno vrijeme rođenja. Obilježava osobu izvana, njene fizičke karakteristike i ponašanje.

ASPEKTI – kutovi koje između sebe čine planete u krugu od 360 stupnjeva zodijaka u nečijoj natalnoj karti. Npr. ako je Sunce na 2 stupnja Jarca, a Uran na 3 stupnja Djevice, radi se o kutu od 120 (još preciznije 121) stupanj, što predstavlja trigon. Orbis koji se tolerira kod aspekata obično iznosi plus, minus 5 stupnjeva, a za veće planete uzima se i do 7, čak i 8 stupnjeva. Znači ako je kut između Sunce i Urana čak 128, to je također trigon. Neki toleriraju čak i do 10 stupnjeva, ovisno o veličini planete i tome da li je aspekt ulazeći ili izlazeći.

GLAVNI ASPEKTI SU: KONJUKCIJA (0 stupnjeva), SEKSTIL (60 stupnjeva), KVADRAT (90 stupnjeva), TRIGON (120 stupnjeva) I OPOZICIJA (180 stupnjeva). Sekstili i trigoni su harmonični ili tradicionalno dobri aspekti koji osobi pomažu, dok su kvadrati i opozicije neharmonični aspekti koji osobi stvaraju konflikte, prepreke ili slično, ali joj i pomažu da se kroz to razvija. Konjukcija može biti i dobra i loša, ovisi o tome koje planete su u kombinaciji i u kakvim aspektima prema ev. drugim planetima. Npr. konjukcija Venere i Jupitera obično je vrlo dobra, dok je konjukcija Marsa i Satruna (ili Urana) vrlo izazovna, no sve to treba pažljivo sagledati u kontekstu cijele natalne karte. SPOREDNI ASPEKTI SU: Inkonjukcija (150 stupnjeva), plusekstil (30), polukvadrat (45), kvintil (72), bikvintil (144), a neki nabrajaju još (paralel, kvadrat i pol, etc). Nisu od posebnog značaja.

BENEFIK – harmonični aspekt (60, 120). Negdje se tako nazivaju i tradicionalno dobri planeti (Venera, Jupiter, Sunce, Mjesec), no ovi nazivi za planete ne drže vodu, jer sve ovisi u kakvim su aspektima iste planete. Mogu one biti tradicionalno dobre, ali ako su u lošim aspektima, bit će i lošijih utjecaja.

BRZI PLANETI – Mjesec, Merkur, Venera, a po nekima i Mars i Sunce. Radi se o planetima koje se brže kreću i brže mijenjaju mjesta u krugu zodijaka.

CIKLUS PLANETE – vrijeme koje prođe dok neko nebesko tijelo obiđe cijeli krug od 360 stupnjeva zodijaka i vrati se na isto mjesto. Obično označava novu fazu energije planeta ili to da je osoba prošla prvi ciklus i svladala prve lekcije određenog nebeskog tijela. Npr. Mjesečev ciklus iznosi 28 dana, Sunčev 365, Marsov oko 2 godine, Jupiterov 12 godina (svake godine mijenja znak), Saturnov 29,5 godina, Uranov 84 godine, itd…

ČVOROVI – to su točke na kojim planete prelaze iz jedne nebeske hemisfere u drugu ili bolje rečeno to su mjesta presijecanja ekliptike. Najznačajniji su MJESEČEVI ČVOROVI, a povezuju se s KARMIČKIM PUTEM. Postoje JUŽNI MJESEČEV ČVOR (neki ga zovu i Zmajev rep) čije pozicija govori o tome otkud osoba dolazi, ukazuje ne njen razvoj iz prošlih života, te SJEVERNI MJESEČEV ČVOR (ili Zmajeva glava) koja pokazuje kako i gdje bi se osoba trebala usmjeriti u ovom životu a da bi se najbolje razvijala i bila sretnija.

DESCENDENT – točka nasuprot nečijeg ascendenta ili os 7. kuće horoskopa. Označava odnose s drugima. Istovremeno je to (suprotno ascendentu) stupanj u krugu zodijaka koji u trenutku nečijeg rođenja zalazi na zapadnom horizontu.

DETRIMENT – pozicija kad se planet nalazi na takvom stupnju (ili znaku) zodijaka na kojem ima teškoća da izrazi svoju pravu prirodu. Obično je to suprotan znak od znaka egzaltacije (ushićenja). Npr. Sunce je u Ovnu u egzaltaciji, a zato je u Vagi u detrimentu. Postoje najjače točke detrimenta ili pada, a to su: Sunce na 19 Vage, Mjesec na 3 Škorpiona, Merkur na 13 Riba, Venera na 27 Djevice, Mars na 28 Raka, Jupiter na 15 Jarca, Saturn na 20 Ovna, Uran na 11 Bika, Neptun na 21 Lava, Pluton na 3 Bika. Ako imate neku od navedenih pozicija, vaš planet se jako muči da se izrazi. Obratno od toga su egzaltacije.

DIREKCIJA – jedna od astroloških metoda predviđanja. Najpoznatije su PRIMARNE direkcije (kad se pomiče pozicija planeta ili osi kuće 1 stupanj za 1 godinu) i SEKUNDARNE (1 dan za 1 godinu).

DIREKTNO KRETANJE – kad se nebesko tijelo kreće uobičajeno, „normalno“, za razliku od retrogradnog hoda, kad „ide naopačke“, tj. „kao unatrag“.

DISPOZITOR – to je planet vladar ili vladalac znaka. Npr. vladar Ovna je Mars, Bika i Vage Venera, Blizanca i Djevice Merkur, Raka Mjesec, Lava Sunce, Škorpiona Pluton, Strijelca Jupiter, Jarca Saturn, Vodenjaka Uran, a Riba Neptun.

DOBA VODENJAKA – period koji slijedi nakon 2000-godišnjeg perioda Ribe s mogućom greškom od plus, minus 150 godina. Kako era Ribe prolazi, mnogi drže da smo sad na početku ere Vodenjaka kad bi se ljudi trebali sve više odmicati od riblje idolatrije i slijepe religioznosti, te okretati humanizmu, napretku, ali i određenoj revolucionarnosti koja je u prirodi Vodenjaka. Sve ovo povezano je s PRECESIJOM, tj. sporim procesom promjene pozicije zemljine osi.

DOMICIL – pozicija planeta gdje on najbolje izražava svoje osobine, a to je u znaku kojim vlada. Kad npr. netko ima Mars u Ovnu kažemo da je Mars u svom sjedištu, jer on vlada Ovnom i ispoljava svoju pravu prirodu, ili npr. kad je Saturn u Jarcu, ili Jupiter u Strijelcu, etc… Kad je u domicilu, planet je jači.

EFEMERIDE – precizne tablice s pozicijama planeta na nebu za svi pojedini dan. Dragocjen alat za astrologa.

EGZALTACIJA – stupnjevi u krugu zodijaka na kojim određene planete doživljavaju svoje ushićenje i ispoljavaju svoje najbolje osobine. Sunce je u ushićenju ili egzaltaciji na 19 stupnjeva Ovna, Mjesec na 3 Bika, Merkur na 13 Djevice, Venera na 27 Riba, Mars na 28 Jarca, Jupiter na 15 Raka, Saturn na 20 Vage, Uran na 11 Škorpiona, Neptun na 21 Vodenjaka, Pluton na 3 Škorpiona. Obratno od toga je detriment.

EGZIL – takva pozicija planeta kad se on nalazi u izgonu, a samim tim teže ispoljava svoje osobine, teže se izražava. To su pozicije obratne od sjedišta. Tako je Sunce u izgonu ili egzilu u Vodenjaku (jer je u sjedištu u Lavu), Mjesec je u izgonu u Jarcu, Merkur u Strijelcu i Ribama, Venera u Ovnu i Škorpionu, Saturn u Raku, Uran u Lavu, Neptun u Djevici, a Pluton u Biku.

EKLIPSA – pomrčina. Sunčeva se događa kad Mjesec prolazi između Sunce i Zemlje i svojom sjenom on zaklanja Sunce. Mjesečva se događa kad Zemlja prolazi između Sunca i Mjeseca i baca svoju sjenu na Mjesec. Zovu se još i solarna ili lunarna pomrčina, a u astrološkom smislu su značajne jer obično označavaju ili prekretnice (kraj jedne faze i početak nove) ili posebno osjetljive dane, pa ako nekom trenutna pomrčina padne na neku važnu točku iz njegove natalne karte, to svakako može prouzročiti određene događaje. Također ako je netko i rođen za vrijeme pomrčine, ovisno o kući gdje se ista zatekne, aspektima i ostalom, to također ima značaj. Isto je važno kad se pomrčina zatekne u solaru (godišnjem horoskopu) kad obično označava određenu životnu prekretnicu. U periodu od jedne tekuće godine na nebu se može dogoditi između dvije i sedam eklipsi. To su redovne pojave, no ovisno o pozicijama, osobi, natalanoj karti, za nekog mogu biti vrlo važne.

EKLIPTIKA – krug po kojem se Sunce naizgled giba oko Zemlje.

EKVIDISTANC – jedna od metoda predviđanja i analize za astrologe. To su centralne točke (u krugu zodijaka) na kojim se sastaju planete (po „prosjeku“). Npr. ako vam je Sunce na 0 stupnjeva Ovna, a Mjesec na 0 stupnjeva Bika, onda je točka ekvidistanca između Sunca i Mjeseca na 15 stupnjeva Ovna. Znači uzme se razmak između dvije planete i podijeli sa dva, te odbroji od prve i tako nađe njihov „prosjek“, tj. središnje mjestu (točka ekvidistanca). Tradicionalno su ga razvili njemački astrolozi, a posebno je koristan u uspoređivanju horoskopa kad se radi KOMPOZIT horoskop, pa se računaju svi ekvidistanci svih srodnih planeta i kuća. Npr. nečije Sunce i Sunce druge osobe, pa Mjeseci, pa osi 1.-vih kuća i tako sve. Dobije se kompozit koji gotovo nepogrešivo pokazuje u kojim će se područjima života osobe naći (ili se neće naći u temi koju možda žele, nego u nečem drugom).

ELEMENTI – vatra, zemlja, zrak i voda. Prema njima razlikujemo vatrene znakove (Ovan, Lav, Strijelac), zemljane (Bik, Djevica, Jarac), zračne (Blizanac, Vaga, Vodenjak), i vodene (Rak, Škorpion, Ribe).

ELEVACIJA – pokazuje koliko se visoko nalazi planet u odnosu na horizont. Astrološki to znači koliko je blizu vrhu horoskopa ili Zenitu, tj. osi 10. kuće horoskopa.

ELONGACIJA – prividna kutna udaljenost planeta od Sunca. Unutrašnji planeti (oni između Sunca i Zemlje) ne mogu daleko odstupati od Sunca: Merkur najviše do 28 stupnjeva, a Venera do 48. To znači ako netko npr. ima Sunce u Ovnu, Merkur može od njega odstupati samo do 28 stupnjeva, znači može biti samo u Ovnu ili u susjednim znacima, dok Venera može ići do 48, znači po dva znaka još sa svake strane. Svi drugi planeti mogu odstupati od Sunca od 0 do 180 stupnjeva, što znači da se mogu zateći bilo gdje u krugu zodijaka, a da bi to znali, potrebni su Efemeridi.

FAZE MJESECA – kao nebesko tijelo koje stalno mijenja svoj položaj, Mjesec se sa Zemlje uvijek vidi drukčije. Najupečatljivije su njegove faze: Mlađak (to je zapravo konjukcija Sunca i Mjeseca), Prva četvrt (to je zapravo kvadrat Sunca i Mjeseca kad je Mjesec „ispred“ Sunca), Pun Mjesec ili Uštap (to je zapravo opozicija Sunca i Mjeseca), te Posljednja četvrt (to je kvadrat Sunca i Mjeseca kad je Mjesec „iza“ Sunca). Mjesec raste od Mlađaka do Uštapa, a pada od Uštapa do Mlađaka. Kad Mjesec raste, raste i količina tekućina u tijelu, dok je u slučaju njegova pada obratno. U astrološkom smislu Mlađak, tj. konjukcija Sunca i Mjeseca, potencira značaj polja i znaka u kom se zatekne, može donijeti glavobolje, mučinu ili probleme s vidom ukoliko je konjukcija u nekom izazovnom aspektu s još nekom planetom. Kvadrati Sunca i Mjeseca mogu donijeti lakše probleme s vidom i nesklad između fizičkog i emocionalnog dijela ličnosti u mladosti, pa ima onih koji to teže proživljavaju (ako imaju u kombinaciji uz to povezan još neki nezgodan aspekt), dok opozicija redovno donosi preispitivanja muško-ženskih odnosa i ovisno o drugim aspektima, sklonost da se isti dovedu u pitanje, a također je moguć i konflikt između emotivne strane ličnosti (Mjesec) i ega (Sunce). Ukoliko Mlađak ili Uštap pada u konjukciju s mjesečevom čvorovima, dobiva se pomrčina (Sunčeva ili Mjesečeva, ovisno o položaju) i ljudi rođeni s takvom pozicijom redovno svojim životom donose snažne promjene kako drugima, tako i sebi.

FIKSNE KUĆE – kuće koje su ekvivalenti fiksnim znacima, a to su druga, peta, osma i jedanaesta.

FIKSNI ZNAKOVI – 2.,5.,8. i 11. po redu, a to su Bik, Lav, Škorpion i Vodenjak. Radi se o zajedničkoj osobini stabilnosti, a kao drugi znaci u nizu kvadranata (prvi iniciraju, drugi stabiliziraju, a treći dovršavaju, pa onda opet ispočetka), oni predstavljaju postojanost.

GODIŠNJI HOROSKOP – vidi SOLARNI HOROSKOP

GRANUĆI ZNAK – znak u koji pada nečiji ascendent (podznak), to je onaj koji se diže na istočnom horizontu u trenutku nečijeg rođenja.

HARMONIČNI ASPEKTI – vidi ASPEKTI

HIRON – planetiod smješten između Saturn i Urana, a neki mu astrolozi pridaju značaj i osobine Saturna i Urana (kombinacija mudrosti i nezavisnosti). Postoje tablice s njegovim izračunatim položajima u kojim možete vidjeti u kom vam je znaku smješten. Neki ga zovu i Chiron.

HORIZONT – u astrološkom smislu to je linija koja povezuje Ascendent i Descendent, znači os između 1. i 7. kuće natalne karte, odnosno označava smjer istok-zapad.

HOROSKOP – karta neba u trenutku nečijeg rođenja i s mjesta gdje je rođen. U doslovnom prijevodu znači „prikaz satova, vremena“.

HYLEG – životodavni planet ili točka u natalnoj karti, a uglavnom se njim smatra Sunce, potom Mjesec, te Ascendent.

IMUM COELI – vrh 4. kuće, „dno“ horoskopa, točka suprotna Zenitu u nečijoj natalnoj karti. Drugi naziv je Nadir, a obično označava prapočela, korijenje, početak i kraj života.

INDIJSKA ASTROLOGIJA – stara i vrlo cijenjena disciplina u Indiji. U njoj se natalna krata prikazuje u obliku kvadrata, a osnova joj je Mjesec, za razliku od zapdne astrologije gdje je u središtu interesa Sunce.

IZGON – pozicija planeta u kom je on u egzilu, tj. na mjestu suprotnom od njegova sjedišta. Tako je npr. Sunce u izgonu u Vodenjaku (jer je u sjedištu u Lavu kojim vlada), Mjesec je u izgonu u Jarcu, Merkur u Strijelcu i Ribama, Venera u Ovnu i Škoripionu, Saturn u Raku, Uran u Lavu, Neptun u Djevici, Pluton u Biku. Planete u izgonu se ne osjećaju ugodno i teže ispoljavaju svoju prirodu.

IZLAZEĆI ASPEKT – vidi SEPARACIJA

IZOLIRANI PLANET – planet bez aspekata u nečijoj natalnoj karti. Jedni tvrde da se u tom slučaju još više ispoljava, drugi da je zanemaren, no u svakom slučaju, njegove osobine (ili osobine područja kojim on vlada) nisu dobro povezane s ostalim temama života, pa na neki način kod osobe djeluje poput satelita i jedino s drugim ljudima u kombinaciji (koji svojim drugim planetama stvaraju aspekte s tim planetom i na taj ga način aktiviraju i provociraju) on zaživi.

KARDINALNI ZNACI – prvi znaci u nizu u kvadrantima, to su oni kojim započinju godišnja doba, tj. 1., 4., 7. i 12., odnosno Ovan, Rak, Vaga i Jarac. Ujedno su to i osjećajni znaci, a daju osobinu pokretanja stvari, pa su ovo ljudi koji uvijek iniciraju stvari uz veliko nadahnuće i entuzijazam.

KARMA – to je zapravo zakon uzroka i posljedice. Što si u prošlom životu posijao, sada ćeš žeti. Osnovni pravac karmičkog puta u natalnoj karti može se očitati uz pomoć pozicija MJESEČVIH ČVOROVA, te retrogradnih planeta.

KINESKI HOROSKOP – bazira se na legendi o 12 životinja koje su došle Budi, pa je tako svaka godina u znaku jednog od tih znakova (Štakor, Bivol, Tigar, Zec/Mačka, Zmaj, Zmija, Konj, Koza, Mjamun, Pijetao, Pas, Svinja). Poklapa se s kretanjem Jupitera koji također ima 12-godišnji ciklus.

KOMBUSTO – planet koji je u bliskoj konjukciji sa Suncem (do 8 stupnjeva razlike ili i manje). Za njega se kaže da je „spaljen“ od Sunca, pa se teže ispoljava. No ima i astrologa koji se ne slažu s ovom teorijom, nego to tumače baš suprotno, tj. da je isti udružen sa Suncem još jači.


http://nk-aquarius.blogspot.com/p/astroloski-rjecnik.html


_________________
南無 妙法 蓮華 経


Zadnja promjena: Lyra; pet pro 23, 2011 5:16 pm; ukupno mijenjano 1 put.
[Vrh] Go down
Lyra
Majmun
Lyra

Female
Leo Snake
Broj postova : 1398
Age : 42
Registration date : 09.06.2011

Astrološki rječnik Empty
PostajNaslov: Re: Astrološki rječnik   Astrološki rječnik Icon_minitimepet pro 23, 2011 5:12 pm

KOMPOZIT – jedna od metoda analize dvaju horoskopa, a bazira se na EKVIDISTANC sistemu. Uzima se točna sredina istih pozicija i stvara „nova“ natalna karta, na neki način presjek za dvije osobe. Znači stupanj na kom je Sunce jedne osobe i stupanj na kom je Sunce druge osobe, pa se izračuna srednje mjesto u krugu Zodijaka za „zajedničko“ Sunce. Npr. 5 Ovna i 5 Blizanca, naći će se na 5 Bika. Ako su npr. dvije iste točke ne udaljenosti od 180, računa se na onu stranu koja je bliža, tj. kraća (npr. 1,2 Ovna i 1,4 Vage, onda će evkdistanc te točke ipak biti na 1 i nešto Jarca, jer je to bliže). Tako se izračunaju sve točke iz dva horoskopa (iste planete, iste osi polja, znači npr. os 2. polja jedne osobe, i os 2. polja druge, podznaci, Zeniti, čvorovi, sve) i dobije se „nova“ natalna karta, prosjek za dvoje, tj. KOMPOZIT. Ona gotovo nepogrešivo pokazuje u kom će se području života i kojim temama dvije osobe naći. Npr. ako je naglašena 5. i 7. „zajednička“ kuća radi se o ljubavi i mogućem braku, ako je 6. ili 10., radi se o odličnim poslovnim mogućnostima suradnje, ako je sve raspršeno, osobe će se baviti svime pomalo, ako je 3. ili 9. putovat će, etc. Dakako da je za odnos dviju osoba osim kompozita potrebno pogledati i sinastriju, tj. usporedne aspekte, kako bismo imali potpunu sliku, no kompozit gotovo nepogrešivo pokazuje teme u kojim bi se osobe mogle naći.

KONCEPT HOROSKOP – raspored planeta na nebu u trenutku nečijeg začeća. Obično se nagađa, a neki na osnovu njega predviđaju spol i osobine budućeg djeteta.

KONFIGURACIJA PLANETA – prepoznatljivi gometrijski likovi koje tvori više planeta u aspektima i koje se lako vizualno uočavaju u nečijoj natalnoj karti. Najpoznatije su T-KVADRAT (dvije planete u opoziciji, a obje u kvadratu s trećom – kad se ispoljava aspekt, u njega se odmah uključuje i onaj treći planet i sve obično djeluje zajedno), VELIKI KVADRAT ili KRIŽ (četri planeta povezana kvadratima tvore križ – napeta kombinacija koju je dobro dublje proanalizirati, može dati pečat karaketra osobi), STELIJ ili STELLIUM (konjukcija tri ili više planeta – jako mjesto u horoskopu, osoba je usmjerena na područje gdje se stelij nalazi ili je to polje jedno od dominantnijih), JOD (dva planeta u sekstilu i oba u inkonjukciji (150 stupnjeva) s trećim – opet sve djeluje zajedno, sekstil se fino ispoljava, no planet ili točka koja je u inkonjukciji treba se prilagođavati), VELIKI TRIGON (bar tri planeta u trigonu s drugima, zapravo se radi o skladnom trokutu koji se ispoljava kao zaštita i povoljnost u svakom pogledu). Postoje još i ZMAJ (kombinacija velikog trigona i jedne opozicije unutar njega), BUMERANG (to je jod u kom planet koji prima inkonjukciju ima još i jednu opozciju), VELIKI SEKSTIL (šest sekstila u kombinaciji), te MISTIČNI KVADRAT (dva trigona, dva sekstila i dvije opozicije između 4 planete).

KONJUKCIJA – vidi ASPEKTI

KRUG SREĆE – najpoznatija arapska točka. Formula za nju je Ascendent + Mjesec – Sunce. Znači ako imate 360 stupnjeva u krugu Zodijaka, odredite pozicije, izračunajte i ono što dobijate odbrojite od 0 stupnjeva na stranu od Ovna prema Ribi. Ukoliko vam je rezultat veći od 360 ili je u minusu, korigirajte ga oduzimajući ili dodajući 360, te opet rezultat odbrojte od 0 stupnjeva. Tamo gdje padne krug sreće, čovjek doživljava svoje najintimnije ispunjenje.

KUĆE – dvanaest podijeljenih područja u natalnoj karti koja označavaju i pokrivaju gotovo sve segmente života. Zovu se i POLJA. Pojednostavljeno rečeno, 1. kuća predstavlja ličnost, vanjski izgled, 2. imovinu, 3. komunikacije, rodbinu, 4. dom, majku, 5. djecu, mladnačke ljubavi, zabavu, 6. službu, zdravlje, 7. brak, 8. promjene, podršku drugih, 9. viša shvaćanja, dalja putovanja, 10. status i karijeru, oca osobe, 11. prijatelje, 12.skrivene stvari, podsvijest.

KULMINACIJA – pozicija planeta u natalnoj karti koji je na navišoj točki neba, a to je onaj koji je najbliži Zenitu (MC-u) horoskopa. Zovu ga još i kulminantni planet. On je točka na „i“, i na neki način zaokružuje sliku o nekom.

KUTNE ILI UGAONE KUĆE – kuće koje startaju od kutnih pozicija podjele polja (os Ascendenta, Nadira, Descendenta i Zenita). To su 1., 4., 7. i 10. Planete koje se u njima zateknu mogu djelovati još jače.

LEDIRANI PLANET – planet koji je u neharmoničnom aspektu s nekim drugim. Neki ga zovu i „oštećeni“ planet.

LILIT – navodno još jedan Zemljin satelit, često nazvan i Crni Mjesec. Po nekima se radi samo o projekciji na Mjesečevoj orbiti. No postoje i razrađene tablice njegova kretanja, pa ga iz njih možemo locirati u svih 12 znakova. Kreće se brzinom od oko 10 mjeseci po jednom znaku. Ime je dobio po prvoj Adamovoj ženi koja je zahtjevala ravnopravnost s njim, posvađala se i odmetnula. Položaj Lilita u natalnoj karti obično označava stil senzulanosti, erotike, no i kakva je emancipiranost osobe, te dopunjuje informaciju kakav je njen odnos prema suprotnom spolu.

LOTOS KONSTELACIJA – takva kombinacija planeta na nebu kad bar tri od njih (ili i više) zatvaraju stabilan trokut, tj. međusobno se podržavaju pod kutevima od 120 stupnjeva. Planete u lotos kombinaciji ispoljavaju vrlo pozitivno djelovanje, pomažu jedna drugoj i doprinose zaštiti i sreći osobe u čijoj se natalnoj karti nađu.

LUMINARI – Sunce i Mjesec. Oba ta nebeska tijela zrače svoju svjetlost.

LUNARNI HOROSKOP – mnogi ovu metodu predviđanja brkaju sa solarnim horoskopom. Radi se zapravo o mjesečnom horoskopu prema kretanju nečijeg Mjeseca. Kao i kod Sunca, tako i Mjesec svakih 28-30 dana prelazi preko one točke Zodijaka gdje se nalazio u trenutku nečijeg rođenja. Svaki idući prelazak preko iste točke i kombinacije planeta na nebu u tom trenutku mogu se uzeti kao još jedna informacija za predviđanje do idućeg Mjesečevog prelaska preko iste točke. Neki uzimaju prelazak Mjeseca za iduću cijelu godinu, ali najispravnije bi bilo da je svaki idući prelazak zapravo informacija za idućih mjesec dana u životu osobe kojoj se gleda.

LJETNO VRIJEME – svima dobro poznato pomicanje sata koje se obično događa posljednju nedjelju u 3. mjesecu oko 2 po noći, te traje do posljednje nedjelje u 10. mjesecu (nekad je bilo do posljednje nedjelje u 9. mjesecu). Zašto je to astrološki važno? Zato što vam je u rodnom listu možda upisano ljetno vrijeme, a „pravo“ vrijeme rođenja tih osoba bi se dobilo kad bi se oduzeo jedan sat od upisanog. Važna je informacija da je praksa računanja ljetnog vremena u bivšoj Jugoslaviji počela 1983. i nastavila se do danas. Po provjerite, jer ukoliko vam se natalna karta računa po ljetnom vremenu, moguće je da imate pomak polja i pogrešno izračunat Podznak, te da vam planete padaju u neka druga polja i cijela priča i tumačenje se bitno mijenja. U tom slučaju prije davanja podataka astrologu, oduzmite jedan sat. Znači ako ste rođeni npr. 1.7.1985. u 8 ujutro (tako piše i to je po ljetnom vremenu, službenom, dogovorenom), vi ste zapravo rođeni u 7 sati ujutro i prema tom „prirodnom“ vremenu bi se trebala računati i vaša natalna karta. U praksi to znači da se podznak i polja pomiču za oko pola znaka (ugrubo 15-tak stupnjeva) unazad.

LJUDSKI ZNACI – Blizanac, Djevica, druga polovina Strijelca i Vodenjak.

MALEFIK – u tradicionalnoj astrologiji tako se obično nazivao „loš“ planet, a njim se obično smatrao Mars, Saturn, Uran, Pluton, a koji put i Neptun. Takva se interpretacija danas više ne koristi, jer se dobro zna da svaki od tih planeta u dobrim aspektima može i te kako biti koristan i pomoći osobi u životu.

MEDIUM COELI – os desete kuće u natalnoj karti, „vrh neba“, najviša točka u nečijoj natalnoj karti. Zove se i Zenit. Obično označava vrhunac, staus, karijeru, a planet koji mu je najbliži zaokružuje sliku o osobi.

MUNDANA ASTROLOGIJA – grana astrologije koja proučava utjecaj planeta na zemlje, države, svjetske događaje, narode, politiku. Naziv je uzet iz latinskog „mundus“, što znači svijet. Zovu je i svjetskom astrologijom.

MUŠKI ZNACI – Ovan, Blizanac, Lav, Vaga, Strijelac, Vodenjak, tj. svi vatreni i zračni znaci.

NADIR – os četvrte kuće u nečijoj natalnoj karti, „dno neba“. Vidi IMUM COELI.

NATALNA KARTA – prikaz rasporeda planeta i polja u trenutku nečijeg rođenja. Neki je zovu i karta neba ili čart, kozmogram. Predstavlja matricu osobe i iz nje možemo vidjeti njene predispozicije kroz život, a još više obilježja njenog karaktera.

NEHARMONIČNI ASPEKTI – vidi ASPEKTI

http://nk-aquarius.blogspot.com/p/astroloski-rjecnik.html

_________________
南無 妙法 蓮華 経


Zadnja promjena: Lyra; pet pro 23, 2011 5:15 pm; ukupno mijenjano 1 put.
[Vrh] Go down
Lyra
Majmun
Lyra

Female
Leo Snake
Broj postova : 1398
Age : 42
Registration date : 09.06.2011

Astrološki rječnik Empty
PostajNaslov: Re: Astrološki rječnik   Astrološki rječnik Icon_minitimepet pro 23, 2011 5:13 pm

NOĆNO ROĐENJE – u astrološkom smislu to je rođenje kad se Sunce osobe nalazi ispod horizonta (ispod linije koja se proteže od Ascendenta do Descendenta) u natalnoj karti, tj. pada između 1. i 6. kuće. Obratno od toga je DNEVNO ROĐENJE, kad Sunce osobe pada između 7. i 12. kuće natalne karte, odnosno nalazi se iznad linije horizonta.

NODE – eng. čvor, pa se tim nazivom često u oznakama u natalnoj karti označava pozicija sjevernog mjesečevog čvora. Suprotno do njega, znači 180 stupnjeva od njega, nalazi se južni. Detaljnije o njihovom značaju vidi pod ČVOROVI.

OKULTACIJA – drugi naziv za pomrčinu.

OPOZICIJA – vidi ASPEKTI

ORBIS – sfera utjecaja oko nekog planeta. Ovisno o veličini i udaljenosti planeta svaki planet ima svoj orbis. U krugu Zodijaka on se proteže na svaku stranu po par stupnjeva. Važan je da bi se odredila granica da li su neke planete u aspektu ili više nisu. Za Sunce se tolerira orbis na svaku stranu oko 8 stupnjeva (neki računaju i do 10), a slično je i s Mjesecom. Znači ako je npr. nekom Sunce na 2 stupnja Jarca, njegova sfera utjecaja dosezat će plus, minus 8 stupnjeva na svaku stranu, pa će se planet koji je npr. na 28 stupnjeva Lava još uvijek računati da je u trigonu s tim Suncem. Manje ili dalje planete imaju i manje orbise, a obično se uzima plus, minus 5 stupnjeva.

PAD – vidi DETRIMENT

PADAJUĆE KUĆE – kuće koje su ekvivalenti padajućim znacima u slijedu 12 kuća ili 12 znakova. To su treća, šesta, deveta i dvanaesta kuća. Uglavnom se vežu uz fleksibilnost, prilagođavanje ili intelektualnost.

PADAJUĆI ZNAKOVI – 3.,6.,9. i 12. znak, odnosno Blizanac, Djevica, Strijelac i Ribe. Funkcioniraju kroz život najviše se služeći svojim osobinama prilagodljivosti, inteligencije i fleksibilnosti. Neki ih zovu i intelektualni znaci.

PEREGRIN – neutralna pozicija planeta u nekom znaku, znači kad on nije niti u sjedištu, niti u izgonu, niti u kulminaciji, niti u padu. Npr. Mars u Blizancu.

PLANETI – nebeska tijela u Sunčevu sustavu: Merkur, Venera, Zemlja, Mars, Jupiter, Saturn, Uran, Neptun i Pluton. Sunce je zvijeda, Mjesec je Zemljin satelit.

POLJA – vidi KUĆE

POZITIVNI ZNACI – vidi MUŠKI ZNACI

PRAZNA KUĆA – kuća ili polje u natalnoj karti u kojem nema planeta. To ne znači da je to područje zanemareno ili da se o njemu nema što reći. Svaka kuća, pa tako i prazna, pada u neki znak, a taj ima planet koji tim znakom vlada. Uvijek se gleda gdje je u natalnoj karti lociran taj planet i u kakvim je aspektima. Npr. ako je neka kuća u Jarcu, njom vlada Saturn, pa se gleda gdje je on smješten i kakoje aspektiran. To puno govori o tome kako će se razvijati stvari povezane s praznom kućom u nečijoj natalnoj karti.

PRAZAN HOD – period kretanja Mjeseca kad on nema aspekata. Ukoliko se zatekne takva situacija u nečijoj natalnoj karti, osoba obično (ukoliko druge stvari ne govore suprotno) ima monoton život.

PRECESIJA – pomicanje Zemljine osi koje se događa polako i na način njihanja. Otkrio ga je Hiparh prije oko 2000 godina. Zbog precesije čini se da se točke ekvinocija kreću retrogradno. Jedan takav (naizgled retrogradan) ophod precesije kroz svih 12 znakova zove se ERA ili VELIKA GODINA, a da bi se okrenulo svih 12 znakova potrebno je 25800 godina. Sada je vrijeme kad prelazimo iz 2000-ljetne faze Ribe u otprilike jednako dugu fazu Vodenjaka, pa svi spominju DOBA VODENJAKA.

PRIMARNE DIREKCIJE – jedna od astroloških metoda predviđanja. Bazira se na pomicanju pozicije planeta ili neke točke za po jedan stupanj za godinu u krugu Zodijaka. To znači npr. da ako je nekom Sunce na 5 stupnjeva Vodenjaka, da će pomicanjem stupanj za godinu to isto Sunce biti na 15 stupnjeva Vodenjaka kad osoba napuni 10 godina, ili npr. na 25 kad napuni 20 godina. Tako se pomaknu sve točke planeta ili osi kuća (ili ono što nas zanima) i sagleda se njihova pozicija za određenu godinu života. Još jedan primjer radi jasnoće: Ako je npr. nekom MC (Zenit, vrh 10. kuće karijere) na 10 stupnjeva Vodenjaka, a Sunce npr. na 12 stupnjeva Ribe, to znači da će po primarnim direkcijama MC doći u konjukciju sa Suncem kad osoba napuni 32 godine, što će se manifestirati kao da ima Sunce na MC-u, a to znači da će dobiti neki važan položaj u karijeri. Ili npr. ako je npr. razmak između nečije Venere i Marsa 19 stupnjeva, to znači da će ove dvije planete po primarnim direkcijama doći u konjukciju kad osoba napuni 19 godina i utjecati na nju na način tog aspekta – kroz strastvenu ljubav, jake emocije ili slično. Naravno da treba gledati i u kojoj se kući to odigrava, kao i povezati sve s drugim metodama predviđanja kako bi se imala cjelovita slika.

PROGRESIJE – isto što i direkcije.

PROGRESIVNI HOROSKOP – vidi SEKUNDARNE DIREKCIJE

RECIPROČNI UTJECAJ – takva pozicija planeta u nečijoj natalnoj karti kad su one međusobno u izmijenjenim sjedištima. Na primjer, ako je nečiji Uran u Ribama, a Neptun u Vodenjaku, tad su ove dvije planete u recipročnom utjecaju ili u recipročnoj razmjeni. Naime, Uran inače vlada Vodenjakom, a Neptun Ribama. U ovom slučaju je Uran u Ribama, a Neptun u Vodenjaku. Smatra se da su planete u recipročnom utjecaju gotovo kao da su u svojim sjedištima, tj. da djeluju ojačane i mogu dobro izraziti svoju pravu prirodu. Još jedan primjer (radi lakšeg shvaćanja): npr. Merkur (koji vlada Blizancem i Djevicom) u Jarcu, a Saturn (koji vlada Jarcem) u Blizancu ili Djevici.

RETROGRADNO KRETANJE – u astrološkom smislu to je obratno kretanje planeta. One uobičajeno imaju kretanje od Ovna prema Ribama, a retrogradne planete u svom retrogradnom hodu idu obratno (znači od Riba prema Ovnu). U efemeridima su označene slovom R. Obično svaka osoba ima poneki R planet. Takva kretanja planeta ukazuju na specifičan doživljaj svega što je povezano s prirodom planete koja je R kod osobe u čijoj se natalnoj karti nalazi takva pozicija, a još bolje ukazuju na KARMIČKE DUGOVE IZ PROŠLIH ŽIVOTA. Ako npr. uzmete efemeride i pratite dan po dan nakon nečijeg rođenja R kretanje određenog planeta (kojeg ta osoba ima R u svom radixu), uzimajući dan za godinu, onog dana kad planeta krene direktno (to je u tablicama označeno s D) u toj godini osoba otplaćuje svoj karmički dug što se tiče teme povezane s tom planetom i poljem. Npr. ako netko ima R Veneru u 5. kući, a rođen je npr. 1.7., pa uvidom u efemeride vidimo da 25.7. Venera kreće D (direktno), to znači da će ta osoba s 25 godina otplatiti svoj karmički dug povezan s ljubavlju i na neki način se osloboditi te karme. Dakako treba uzeti u obzir i sve druge utjecaje (možda neki govore suprotno), sve odvagati, povezati i onda zaključiti. Isto tako npr. ako nečiji R planet tek 190.-ti dan nakon rođenja kreće D, osoba će vjerojatno cijeli život otplaćivati dug povezan s R planetom i poljem u kom se nalazi.

SEKSTIL – vidi ASPEKTI


http://nk-aquarius.blogspot.com/p/astroloski-rjecnik.html

_________________
南無 妙法 蓮華 経


Zadnja promjena: Lyra; pet pro 23, 2011 5:15 pm; ukupno mijenjano 1 put.
[Vrh] Go down
Lyra
Majmun
Lyra

Female
Leo Snake
Broj postova : 1398
Age : 42
Registration date : 09.06.2011

Astrološki rječnik Empty
PostajNaslov: Re: Astrološki rječnik   Astrološki rječnik Icon_minitimepet pro 23, 2011 5:14 pm

SEKUNDARNE DIREKCIJE – još jedna metoda astrološkog predviđanja. Neki ih zovu i progresivnim horoskopom. Metoda se sastoji u tome da se za određenu godinu života neke osobe (npr. što će joj se događati s punih 30 godina, odnosno u 31. godini) gleda taj isti dan po redu nakon dana rođenja (znači 30.-ti dan nakon dana rođenja). Npr. ako je netko rođen 29.3. onda će 29 plus 10 biti (3. mjesec ima 31 dan) 8.4. Pogledamo li pozicije planeta na taj datum u efemeridima, dakako iste te godine, one će nam ukazivati na događaje koje će osoba proći s 10 godina, odnosno u 11.-toj godini. Jasno da sekundarne direkcije treba dopuniti sa svim ostalim metodama, no one su također jedan od pokazatelja budućnosti.

SEPARACIJA – izlazeći aspekt. Takva pozicija kad jedan planet koji je brži napušta aspekt s onim sporijim. Izlazeći aspekti uvijek su slabijeg utjecaja nego ulazeći koji su jači.

SINASTRIJA – usporedni horoskop dviju osoba u kom se prije svega analiziraju usporedni aspekti njihovih planeta međusobno. Da bi je napravili, trebate dva horoskopa dvije osobe koje vas zanimaju. I tad jednostavno gledate njihove međusobne aspekte, svaki planet sa svakim (npr. nečije Sunce sa Suncem druge osobe, ako su uopće u aspektu, pa opet Sunce prve osobe s Venerom druge, i tako svaki planet prve sa svakim planetom druge, dakako ako su im planete koje gledate uopće u aspektima). Analizirate one planete koje korespondiraju, u kakvim su aspektima (poticajnim ili izazovnim), kakav je karakter planeta i zaključujete kako će se to manifestirati na odnos te dvije osobe. Ukoliko imaju dosta međusobnih aspekata između Venera, Mjeseca, Marsa, pa i Sunca vjerojatno će doći do nekog ljubavnog kontakta i povezanosti. Ukoliko se radi o Merkuru, Saturnu, Suncu, pa i Marsu, vjerojatno će se razviti poslovna suradnja. Dakako treba pogledati i u kojim poljima osoba se aspekti događaju, a ne zaboravite proučiti i kompozit.

SIZIGIJ – pozicija kad se neki planet nalazi u konjukciji ili opoziciji sa Suncem.

SLJEDUJUĆE KUĆE – one koje slijede ugaone (kutne kuće). To su druga, peta, osma i jedanaesta kuća, a one su po svojoj prirodi stabilne.

SOLARNI HOROSKOP – horoskop koji se izračunava kad Sunce dođe točno na isto mjesto gdje je bilo u trenutku rođenja. Pokazuje glavne tendencije idućih godinu dana (tj. dok Sunce ne dođe opet na isto mjesto) za osobu kojoj se radi, pa ga mnogi zovu i godišnji horoskop. U njemu je Sunce egzaktno na istom mjestu kao i u trenutku rođenja, dok sve ostalo može biti drukčije, pa tako i polja za godinu za koju se radi.

SPORI PLANETI – Jupiter, Saturn, Uran, Neptun i Pluton.

STACIONARNOST – pozicija planete u kom ona naizgled staje, a događa se obično kad ista mijenja pravac u retrogradno iz direktnog ili iz direktnog u retrogradno kretanje.

STELIJ, STELLIUM – nakupina više planeta na jednom mjestu u natalnoj karti. Da bi se govorilo o stelliumu potrebno je da budu najmanje tri planete (dakako ili i više) jedna blizu druge. Samo dvije tvore običnu konjukciju.

SUNČEV ZNAK – znak u kom se nalazi Sunce u nečijoj natalnoj karti. Pojednostavljeno rečeno obično se prema njemu i kaže da je netko u horoskopu Ovan, Bik, Blizanac, itd…

SVJETLA – Sunce i Mjesec.

SJEDIŠTE – vidi DOMICIL

TRANZITI – kretanje planeta nebom, odnosno u astrološkom smislu, krugom Zodijaka. Tranzit u praktičnom smislu znači prelazak planeta preko nekog važnog mjesta u natalnoj karti osobe. Tranzit planete npr. može biti preko mjesta neke natalne planete ili preko određenog polja. Uvijek su na dnevnom redu tranziti, jer ako planete i ne prelaze preko područja bliskog točki gdje je u radixu neki planet, sigurno je da prelaze preko polja u istom tom radixu. Tad se prema karakteru planete, prirodi tranzita i uspoređivanjem s pozicijama u natalnoj karti može tumačiti kako oni utječu na osobu. Ova metoda vrlo je učinkovita kod predviđanja, jer tranzite gotovo svi osjetimo u svom životu. To su periodi kad nam oni (tranziti) svojim utjecajem pomažu ili, ako su nepovoljni, blokiraju stvari. Dobro je što se može dosta jasno odrediti koliko dugo će određeni tranzit trajati, pa se možemo pripremiti da njegov dobar utjecaj iskoristimo ili da ga, ako je izazovan, pregmimo.

TRIGON – vidi ASPEKTI

UGAONE KUĆE – vidi KUTNE KUĆE

ULAZEĆI ASPEKT – vidi APLIKACIJA

UMETNUTI ZNACI ILI UMETNUTE KUĆE – kod rasporeda polja u natalnoj karti može se dogoditi da neka kuća (ili polje) obuhvati cijeli jedan znak, pa kažemo da je on umetnut ili da je ta kuća umetnuta (ili da je to polje umetnuto). Npr. nekome može neka kuća počinjati na 20 stupnjeva Djevice, a završavati na 3 stupnja Škorpiona, što znači da je u tom slučaju umetnut znak Vage ili da je ta kuća umetnuta. To ima i svoj poseban značaj. Umetnute kuće ostvaruju se tek u drugom dijelu života, znači svakako poslije 30.-te godine života, a još sigurnije poslije 35.-te, pa i kasnije. U spomenutom primjeru da se radi npr. o 5. kući, značilo bi da će osoba imati djecu nešto kasnije, tj. tek u drugom dijelu života.

USPOREDNI HOROSKOP – vidi SINASTRIJA I KOMPOZIT

UZLAZNI ZNAK – znak koji se uzdiže na horizontu u trenutku nečijeg rođenja. To je zapravo znak Podznaka ili Ascendenta.

VLADALAC, VLADAR – to je planet koji vlada znakom. Tako Mars vlada Ovnom, Venera Bikom i Vagom, Merkur Blizancem i Djevicom, Mjesec, Rakom, Sunce Lavom, Pluton Škorpionom, Jupiter Strijelcem, Saturn Jarcem, Uran Vodenjakom, a Neptun Ribama.

VRH – OS KUĆE

ZENIT – vidi MEDIUM COELI.

ZNAKOVI ZODIJAKA – Ovan, Bik, Blizanac, Rak, Lav, Djevica, Vaga, Škorpion, Strijelca, Jarac, Vodenjak, Ribe. Filozofiju Zodijaka poznavali su već odavno stari narodi, no ovdje smo samo nabrojali znakove koji su nazive dobili po sazviježđima na nebeskom svodu.

ZVIJEZDE NEKRETNICE – zvijezde koje vidimo na nebu i koje zbog velike udaljenosti od Zemlje naizgled stoje. Ipak, neke od njih mogu itekako utjecati na nečiju natalnu kartu ako se nađu u nekoj važnoj konjukciji s nekim planetom ili osjetljivom točkom u horoskopu.

ŽENSKI ZNACI – Bik, Rak, Djevica, Škorpion. Jarac i Ribe, tj. svi zemljani i vodeni znaci.


http://nk-aquarius.blogspot.com/p/astroloski-rjecnik.html

_________________
南無 妙法 蓮華 経
[Vrh] Go down
Alpha
Admin
Alpha

Female
Aries Goat
Broj postova : 29076
Age : 41
Registration date : 30.09.2007

Astrološki rječnik Empty
PostajNaslov: Re: Astrološki rječnik   Astrološki rječnik Icon_minitimesri lis 03, 2012 4:12 pm

Super tema Lyra ides Nisam ju prije skužila oops

_________________
Respect
[Vrh] Go down
Sponsored content
Astrološki rječnik Empty
PostajNaslov: Re: Astrološki rječnik   Astrološki rječnik Icon_minitime

[Vrh] Go down
 
Astrološki rječnik
[Vrh] 
Stranica 1 / 1.

Permissions in this forum:Ne moľeą odgovarati na postove.
CE-4 Misterije i neobjašnjivi fenomeni ::  CE-4 prošireno :: Astrologija-
Forum(o)Bir: