Početna stranicaPortalPretraľnikRegistracijaLogin

 

 Obraćanje predsjednika Josipovića u izraelskom parlamentu

Go down 
Autor/icaPoruka
Sedežničar
PraGlodavac
Sedežničar

Male
Aquarius Rat
Broj postova : 566
Age : 35
Location : Balograd, glavni grad Mitonije.
Registration date : 08.10.2009

Obraćanje predsjednika Josipovića u izraelskom parlamentu Empty
PostajNaslov: Obraćanje predsjednika Josipovića u izraelskom parlamentu   Obraćanje predsjednika Josipovića u izraelskom parlamentu Icon_minitimesub vel 18, 2012 7:17 pm

Citat :
Poštovani predsjedniče Knesseta, Predsjedniče Peres, Predsjedniče Vlade, uvaženi zastupnici, Članovi diplomatskog zbora, Ministri, dame i gospodo, Shalom! Velika je čast biti pozvan održati govor pred ovim najvišim domom izraelske demokracije. Za mene kao predsjednika Republike Hrvatske ovo je prigoda složenog značaja i velike važnosti. Ona zahtijeva visoki stupanj osjetljivosti i odgovornosti.
Jesu li one veće s obzirom na prošlost ili s obzirom na budućnost moje države i, slijedom toga, hrvatsko-židovskih odnosa i odnosa Hrvatske i Izraela? Moj je odgovor:
„U tom pogledu prošlost i budućnost trebale bi biti neizbrisivo utkane u našu sadašnjost mudrošću i dobrotom, istinoljubljem, miroljubivošću i pomirbom.“
Pravda i pomirba dva su lajtmotiva moga političkog angažmana u životu moje države stvorene u ratu. Osjetljivost, odgovornost, pravda, pomirba. Smrtonosno iskustvo ratova te postulate moje političke etike čini još i akutnijim, oštrijim u tonu nasuprot tupe boli ranjenih srca pojedinaca i brazgotina na tkivu postkonfliktnog društva. Ovo je primjerena prigoda i mjesto da ih se preispita, ovaj put u odnosu na zastrašujuću pozadinu Holokausta.
Prije nekoliko godina na ovome istom mjestu moj je prethodnik izrazio duboko žaljenje za zločine počinjene nad Židovima tijekom Drugoga svjetskog rata na području kvislinške tvorevine zvane Nezavisna Država Hrvatska. Njegova je izjava pomogla da se led otopi; dala je važan poticaj hrvatsko-izraelskim odnosima. Namjera ovog što ću danas reći nije ni da ugodi niti da otopi led. Jer – među nama prijateljima nema leda. Ono što ću reći treba pojasniti istinu, učiniti je vidljivom.
Da, postojao je široki antifašistički pokret otpora u Hrvatskoj. Da, svi predsjednici moderne Hrvatske bili su antifašisti. I sâm sam sin Titova partizana. Ali, da, istina je da se, bez obzira na devijantne okolnoste u Europi, unutar korpusa hrvatskoga naroda pojavio i bio prihvaćen, kako potporom tako i bezobzirnim nehajem, jedan od najužasnijih zločinačkih nacističko kolaboracionističkih režima u Europi.
U iskrivljenim umovima ustaša, ne-Arijevci – Srbi, Židovi i Romi, kao i politički protivnici ustaša – morali su biti zbrisani s lica zemlje. Ustaška je brutalnost bila strašna, njihovi zločini odvratni. Mi to znamo, ali znati nije dovoljno. Neprestano se moramo suočavati s neugodnom činjenicom da je – stavljajući na stranu slavan antifašistički otpor – bilo pripadnika našega naroda koji su bili sistemski organizirani u izvršenju groznog zločina protiv čovječnosti.
Otrovna je guja puštena da izgmiže iz srca naše nacije u pokušaju da se istrijebe Srbi, Židovi i drugi samo zbog toga što oni jesu ili što zastupaju. Trebamo se zagledati u svoje srce i pomiriti se s najtamnijom mrljom u svojoj povijesti i političkoj kulturi. Trebamo znati: zmija je sad oslabljena, ali je još uvijek tu. Tu je, duboko u našim srcima, tamo gdje počinje stvarna pomirba. Uvijek se trebamo sjećati i, živjeti zajedno sa žrtvama, u sjećanju. To je naša odgovornost. Jer, naša djeca trebaju znati što je dobro, a što zlo, što je pravo, a što krivo.
To je mjesto gdje počinje istinska pravda. I evo me ovdje, pred Parlamentom židovske države, i još važnije, pred djecom Hrvatske i ja se, nedvosmisleno, ispričavam i molim za oprost one koji su preživjeli Holokaust, Vas i sve žrtve. Dame i gospodo, Sad je vrijeme kad je budućnost jasno pred nama kao prilika. Osjetljivost i odgovornost, pravda i pomirba – tu se ne radi samo o priznanju vlastitih nedjela i isprikama. Radi se i o ispravljanju nepravdi gdje god je to moguće. U stvarnosti, naravno, ništa nije jednostavno.
Nakon kriminalne pljačke imovine žrtava Holokausta tijekom Drugoga svjetskog rata uslijedilo je, nažalost, revolucionarno komunističko nepoštovanje privatnog vlasništva. Proces denacionalizacije dosad je obuhvaćao samo žrtve komunističkog razvlaštenja. Sveukupni razmjer nanesene nepravde bio je tako velik da se pravdi potpuno nikad ne može udovoljiti. Ali bilo bi pravedno kad bi se žrtve Holokausta također uključilo u hrvatske zakone o povratu oduzete imovine. Rekavši to čvrsto sam uvjeren da bi izmjene zakona o povratu oduzete imovine koje će uskoro uslijediti isto tako trebale uključivati žrtve Holokausta, bilo pojedince ili njihove nasljednike bilo lokalne zajednice, te da bi i njima trebalo odobriti najprikladnije načine povrata oduzete imovine ili pravedne naknade za nju.
Dame i gospodo, Da se vratimo u budućnost, tijekom posljednja dva dana moga posjeta Izraelu dvije riječi koje su najčešće ponavljane bile su: mir i suradnja. Mir Izraelu, mir Palestini. Suradnja naših zemalja. Naše nas iskustvo uči da mir nije moguć ako se sve strane ne pomire sa stvarnošću. Uči nas da mir nije moguć bez kompromisa. U današnjemu malom i međuovisnom svijetu ne bi trebalo biti klasične podvojenosti između dobitnika i gubitnika. Ako želimo mir, svi bi trebali biti dobitnici. Inače neće biti mira. Rješenje krize u Izraelu koje predviđa postojanje dviju država stoga treba započeti i završiti uzajamnim priznanjima: Palestinci bi trebali priznati židovsku Državu Izrael, a Država Izrael bi trebala priznati Palestinsku Državu.
Naučili smo bolnu lekciju i dužnost nam je upozoriti: san o uništenju drugih završava se životom koji je noćna mora. Tisućljeća skupljene mudrosti naroda Izraela u savladavanju kriza jača naše uvjerenje da ćete znati kako postići trajan mir i kada uhvatiti Kairosa u njegovu brzom letu. Prilika se obično ne ukazuje zadugo. Hrvatska nije ni velika niti moćna. Za razliku od Izraela mi nemamo presudnu odgovornost za oblikovanje svijeta. Ali stvoreni u ratu, čvrsto se zalažemo za pravedan mir u kojemu su svi dobitnici.
Hrvatska se iduće godine treba priključiti Europskoj uniji. Izrael koji čezne za mirom time dobiva još jednog prijatelja i saveznika u EU-u. Hrvatska je upravo izabrala novu Vladu. U ovom je trenutku vrlo veliki intenzitet prilika koje se pružaju. Zajedno bismo trebali iskoristiti ovaj zamah. Složili smo se da moramo intenzivirati našu suradnju. Hrvatska se divi uspjehu Izraela u stvaranju jednog od najuspješnijih gospodarstva znanja na svijetu.
Želimo se okoristiti izraelskim čudom znanja i učinit ćemo sve kako bismo našu suradnju na polju ekonomije zasnovane na znanju što je moguće više olakšali. Očekujemo povećanje izraelskih ulaganja i složili smo se da valja otkloniti birokratske prepreke kako bismo vašim ulagačima prokrčili put u Hrvatsku. Nudimo prijateljstvo i partnerstvo za buduću dobrobit naših zemalja i naroda. Hvala Vam.

http://www.hkv.hr/vijesti/jugo-ostavtina/10656-ivo-josipovi-zmija-je-oslabljena-ali-je-jo-uvijek-tu.html


Kako vi tumačite ovaj govor predsjednika Josipovića u izraelskom parlamentu?

Evo što misli Tihomir Dujmović o ovome:

Da u Hrvatskoj još ima ustaša i ustaštva, uglavnom smo čuli u srbijanskoj retorici, no sad smo doživjeli da je predsjednik Josipović u izraelskom parlamentu posvjedočio kako je u Hrvatskoj i danas "ustaška zmija oslabjela, ali je još uvijek tu". Strahote ustaških zločina doista su bile takve da je posve razumljivo što se Josipović imao potrebu ispričati za te zločine, premda je to već učinio Mesić.
No, postavlja se pitanje razumije li predsjednik države kakvu je osudu, zapravo presudu izrekao zemlji koju predstavlja rekavši "ustaška zmija još uvijek je tu"? Nije li nam nakon tog otkrića on dužan ukazati na ostatke te ustaške zmije da je već jednom zauvijek uništimo? Pokažite gdje je da je toljagama zatučemo, predsjedniče!
No, nakon njegova otkrića koje je dosta teško vidjeti u zemlji u kojoj nema ni ozbiljne parlamentarne desnice, a kamoli fašističke zmije, nema više potrebe da se naši razni neprijatelji muče s time ma li u Hrvatskoj ustaštva jer je tu tvrdnju točno u izraelskom parlamentu izgovorio hrvatski predsjednik. No, zašto nam predsjednik ne pokaže gdje se skriva zmija? Kad je u Knessetu o tome govorio, bio bi red da se o tome oglasi i u Saboru, zar ne? Nije li sad i jednom i drugom parlamentu dužan otkriti detalje o postojanju fašizma usred Europe? Ako pak to ne napravi, je li ta dramatična izjava imala neku drugu svrhu?
Naime, baš kad se počelo ozbiljno raspredati o komunističkim zločinima nakon rata, predsjednik države daje izjavu koja svu pozornost i energiju ponovo privlači prema "ustaškoj zmiji koja je još tu". Tko će se nakon te izjave usuditi nastaviti procesuiranje slučaja Boljkovac kad se u jeku te afere nije samo tvrdilo da se utvrđuje tko je bez suda ubijao civile nakon rata već se tvrdilo da tim procesom poražene snage mijenjaju povijest?
U svakoj zemlji ima luđaka pa će se i u Hrvatskoj naći onih koji će staviti ustašku kapu na glavu. Ali ima li u Hrvatskoj takvih problema s ustaštvom da se imalo potrebe ravno u Knessetu reći da je danas "ustaška zmija oslabjela, ali je još tu"? No, kad ste u Knessetu rekli da ustaštva još ovdje ima, onda će svaki angažman u tome da se slučajevi poput Boljkovca ne procesuiraju sada imati međunarodnu legitimaciju. Jer se predsjednikova izjava iz Knesseta i teza da se u slučaju Boljkovac, ali i drugdje, ne procesuiraju krivci za zločine, nego poražene snage revidiraju povijest biti zapravo ista rečenica.
Sad svaku akciju za utvrđivanjem postkomunističkih zločina možete oglasiti dizanjem oslabjele, ali ipak žive ustaške glave! Samo ćemo mi koji tu živimo znati da utvrđivanje komunističkih zločina nije siktanje ustaške zmije! Imamo 600 masovnih grobnica komunističkih zločina, a nemamo ni jednu završenu istragu! A paralelno s Josipovićevom izjavom u Knessetu jedva formirani ured za istrage poratnih komunističkih zločina pokušava se neutralizirati, sutra zacijelo i ukinuti. Naime, nakon punih pet godina borbe zahvaljujući enormnoj Hebrangovoj upornosti Sabor je izglasao zakon o ovom uredu. Zakonu se protivio SDSS, no točno je i to da je Sanader morao sići s vlasti da bi zakon uopće došao u Sabor. Baš da bi se izbjegla politizacija, Hebrang je u Saboru tražio konsenzus, a ured je postavljen kao neovisna javna ustanova, a ne privjesak ministarstvu!
Dakle, točno se znalo zašto ni tada ured nije pripojen nekom ministarstvu! I baš za takvu odluku su Milanović i SDP digli ruku! Sada se ured želi pripojiti Ministarstvu branitelja čime se neovisno zamišljena javna ustanova stavlja pod direktan nadzor izvršne vlasti. Iako je u radnim verzijama proračuna Ured dobio samostalnu stavku, kao javna ustanova i proračun od tri milijuna kuna, preko noći ga je Ministarstvo branitelja pripojilo sebi. Nakon što je preko noći usisao njihovu financijsku stavku u svoje ministarstvo, poslao je u hitnu proceduru prijedlog promjene zakona nakon kojeg će samostalne, neovisne istrage masovnih grobnica komunističkih žrtava ostati samo san.
No, ova diverzija je "metak" Milanovićevoj vladi! Naime, pred njegovim uredom već stoji biskup Kosić koji je poslao oštar prosvjed navodeći kako je očito da se time neutralizira budući rad ureda. Valja se sjetiti da je još Račanova vlada naredila MUP-u istrage komunističkih zločina i one su dijelom i provedene.
Nakon toga je Sanaderova vlada godinama opstruirala formiranje ovog ureda da bi Hebrang, baš uz podršku SDP-a, uspio konsenzusom donijeti zakon! Jesu li ovdje u pravu oni koji tvrde da je ovo tek epizoda rata Milanović-Josipović u kojem je Fred Matić kao džoker s Pantovčaka samo poslušao svog pravog gazdu?


http://www.vecernji.hr/kolumne/predsjednice-dajte-nam-toljage-da-zatucemo-tu-ustasku-zmiju-kolumna-378306
[Vrh] Go down
Einar
Majmun
Einar

Male
Capricorn Broj postova : 1241
Location : Daleko od zdravog razuma...
Registration date : 27.04.2010

Obraćanje predsjednika Josipovića u izraelskom parlamentu Empty
PostajNaslov: Re: Obraćanje predsjednika Josipovića u izraelskom parlamentu   Obraćanje predsjednika Josipovića u izraelskom parlamentu Icon_minitimeuto tra 03, 2012 4:21 pm

:x treba ih sve pobit. I partizanee i ustaše. Da, još ima ustaštva, big deal. Još ima i partizanstva, to je po meni veći zločin.
[Vrh] Go down
 
Obraćanje predsjednika Josipovića u izraelskom parlamentu
[Vrh] 
Stranica 1 / 1.

Permissions in this forum:Ne moľeą odgovarati na postove.
CE-4 Misterije i neobjašnjivi fenomeni ::  Svijet oko nas :: Politika i Ekonomija-
Forum(o)Bir: