Početna stranicaPortalPretraľnikRegistracijaLogin

 

 Sve je zapravo san

Go down 
Go to page : 1, 2, 3 ... 11, 12, 13  Next
Autor/icaPoruka
Fic
Prašina


Male
Aries Broj postova : 2
Age : 1993
Registration date : 12.03.2012

Sve je zapravo san Empty
PostajNaslov: Sve je zapravo san   Sve je zapravo san Icon_minitimepon oľu 26, 2012 10:35 pm

Jeli moguće da je ovo zapravo san , te kada umreš se zapravo probudiš u nekom drugom snu te je sve to začaran krug , ako me razumijete . Mslm ljudski mozak se koristi 20% (ovo je otprilike te sam zaboravio) te nasa masta nema granice stoga zašto ne ? Te ovo što ja mislim nije zapravo san - metafora ;)
[Vrh] Go down
Kahali
PraGlodavac
Kahali

Male
Capricorn Dragon
Broj postova : 584
Age : 44
Registration date : 19.10.2011

Sve je zapravo san Empty
PostajNaslov: Re: Sve je zapravo san   Sve je zapravo san Icon_minitimeuto oľu 27, 2012 3:04 am

Inače ideaj koju si ovdje iznio doktorska je disertacija nekoliko velikih imena kroz povijest filozofije kao i radova i literature okupljene oko Antropozofije i sa tom idejom ja sam prvi put zakoračio na put Metafizike i uopće poimanja Ezoterije.
Vrlo je zanimljivo pitanje kada se susretneš prvi puta sa njim intuitivno ili kada te netko bocne sa takvim pitanjem il iidejom sličnoj tome i ja bih ti preporučio da pročitaš primjericce "Orlov Dar" ili "aktivna strana beskraja", obe knjige su jako čitk oštivo i jako zanimljivo, a znat ćeš zašto ti ih preporučih vrlo brzo nakon što ih počneš čitati.
Inače mnogo autora iz različitih Mističnih tradicija Afrike i Indije sa različitom terminologijom objašnjavaju upravo ovo isto pitanje koje si ti tu naveo.
Moderna Kvantna fizika pjev asličnu pjesmu jer govori kako o promatraču ovisi promatranje fizičke stavrnosti pa tako proizlazi da ju promatrač (svaki ponaosob) i kreira samo se slučajno sve (ili barem većina) podudaraju. Mnogo stvari u najnovijim Znanstvenim (ne)zakonitostima upravo su mind-blowing (kao recimo kada gledaš vektor ili polarnost neke jako male čestice koristiš svijetlost to jest foton koji ode tamo gdje si ti mislio da će otići to jest tamo gje si pogledao a ne tamo gdje bi trebao biti, ako uzmemo u obzir da je neka svijetlost koja je sada ovdje krenula prema nama prije više miliona godina a mi ju u ovom trenutku promatramo na uzorku nekih takvih jako malih veličina to znači da mjenjamo prošlost univerzuuma jer smo promijenili poziciju jednog fotona svojim promatranjem istog)
Medjutim ova znanstvena dostignuća samo su početak i uvod u jednu malo ozbiljniju Znanost kojom se bave malo ozbiljniji znanstvenici a koja se danas smatra Mističnom ostavštinom drevnih Tantrika ili primjerice neke ShivaShankara-Charya tradicije koja sve ovo zna u detalje.
Za mene to je samo potvrda da ono što učim ima puno više smisla neo što ljudi misle i da ono što prakticiram daje odgovore i zna gdje i kako za razliku od pomenutih koji tek počeše tapkati po mraku na prvih metar - dva kvadratna po prostoriji koja ima dimanzije 40 X 80 miliona milja površine...
No da ne bih davio u nedogled, osim tih istinski Mudrih drevnih tradicija postoji puno više novih (i ne tako mudrih, ali barem dijelom temeljenih na starim) i postoji nekoliko čudnih i posebnih koji pokušaše pomiriti i zbližiti te različite terminologije i pristupe pod zajednički nazivnik i na taj način potencijalnim tragačima koj bi nekada u nekom trenutku u budućnosti mogli postaviti pitanje koje si ti ovdje postavio pa su od drugih inih stvari sačinili i ovaj dijagram koji djelomično i odgovara na to tvoje promišljanje:


Ovo je preliminarna hijerarhija koja se koristi u nekoliko Okutlnih i Mističnih tradicija, pa čak i u Antrpozofskim i nekim filozofskim pravcima nekih malko egzotičnijih autora (neću nabrajati i imenovati imena svih podsvijetova i karakteristike svakog od njih u tančine, ali čisto radi okvirno i radi lakšeg sporazumijevanja tj. radi toga da ti se malo razjasne termini koji se spominju na moru mjesta uokolo po raznim forumima i knjigama). Dakle najniži je pod brojem 1, najviši pod brojem 8 (iako se već na 4-tom sva hijerarhija za onog koji je na tom nivou ruši i više ne postoji jer doživljava sve kao istovjetnu Mokshu, kao Kensho, Satori, Nirvi Kalpa Samadhi...)8. - II -
7. - II -
6. (tri neimenovana svijeta potpuno nemoguća za razumjeti ljudskom intelektu ili logici, u nekim tradicija svejedno nose imena ili odredjene nazive)
_________________________

5. Pravi dom duše - Samo ime kaže- 'Utpati Prakaranam' Sam Izvor prakreacije, Vječni Bljesak beskonačne svijesti bez prostora i vremena, neomedjen, netaknut, neuprljan, nerazdvojen ali sa beskonačnim potencijalom i težnjom da počne sa "pucanjem" rastavljanjem.. kreacijom miliona Univerzuuma i nebrojenih ciklusa.. Brahma(n)....
_________________________

4.Super Kauzal - Dom Fizičke i sve ostale Kauzalnosti, Pra ideja, manifestacija same Akashe, Suština bića kao odvojene gotovo beskonačne Svijesti i bljeska proviđenja... Sve u svemu-- Bog, stvaralačka, održavalačka i razaračka suština i izvor Iluzije i "igre sa samim sobom" ...
_________________________

3.Kauzal - Anđeoska hijerarhija i podvijestovi - svako fizičko postojanje ima svoj 'Raport' ovdje - za čovjeka vrlo sofisticiran svijet - Osvijštavanje Kauzala obično uzrokuje krajem Tonalnog postojanja ali ne mora uvijek.. oni koji ostanu na Zemlji su proroci i Sveci... Veoma čist svijet...
_________________________

2.Astral - san fizičkog postojanja - veliki prekid od viših ka nižim - medju'svijest' - puno podsvijetova, entiteta, bića, čak elementala i larvi, još uvijek prljav ali ne kao Tonal... 'Lucidan san' je čisti Astral .
---------------------------------

1.Fizičko postojanje - Tonal - najniži oblik svijesti od svijesnih - san u snu, čista Iluzija sa primejsima sjećanja na Sebe...
---------------------------------
[Vrh] Go down
rikoset
Prašina
rikoset

Male
Aquarius Tiger
Broj postova : 7
Age : 46
Location : Istočno Sarajevo
Registration date : 07.08.2012

Sve je zapravo san Empty
PostajNaslov: Re: Sve je zapravo san   Sve je zapravo san Icon_minitimeuto kol 07, 2012 12:49 pm

A postoji i druga varijanta toga da je ovo samo san a to je da ništa oko nas ne postoji.Samo smo mi stvarni i u svom mozgu formiramo svet oko sebe, odnosno, sam mozak ga formira i nama se čini da je to oko nas stvarno a u stvari nam mozak fingira osjećaje tipkanja dok tipkamo tastauru,ljude i okolinu koju vidimo,bol koji osjećamo kada se udarimo i slično.
A kada o tome razmislim onda dođem do filma matrix i do toga da smo mi uskladišteni negdje u nekoj ogromnoj spavonici ili frižideru i da sve samo sanjamo, odnosno, mozak nam sve projektuje?
[Vrh] Go down
2pac
Majmun
2pac

Male
Virgo Broj postova : 1053
Age : 1020
Location : 4life
Registration date : 10.04.2012

Sve je zapravo san Empty
PostajNaslov: Re: Sve je zapravo san   Sve je zapravo san Icon_minitimeuto kol 07, 2012 3:04 pm

@rikost
Da... O tome sam katkad znao razmišljati satima i onda bih mi se pojavile misli tipa, da uopće ne postoji raj nego da svatko ima jedinstvenu dušu koja prelazi iz jednog tijela u drugo. I na času smrti se odvajamo iz trulog materijalnog svijeta i tada nadilazimo fizičke zakone i prelazimo u druge Svemire, druga stanja i tamo se ponovno rađamo. Naravno netko nam je izbrisao memoriju prijašnjega života. Ne znam ima dosta takvih stvari koje se možemo zapitati, ali to su sve Božji misteriji koju su teško dokučivi ljudskom umu...

Ali ovaj Gospodin Kahali stvarno ima znanja, svaka mu čast. Usput @Kahali, jer ova knjiga što si spomenuo "Orlov Dar" ima nekakve veze s drevnim Anasazima???
[Vrh] Go down
Q
Riba
Q

Male
Sagittarius Rat
Broj postova : 170
Age : 108
Location : u kontiniumu
Registration date : 14.12.2009

Sve je zapravo san Empty
PostajNaslov: Re: Sve je zapravo san   Sve je zapravo san Icon_minitimeuto kol 07, 2012 3:12 pm


Bez brige budite. Prije ili poslije svi čemo saznat jel je život san ili java.
[Vrh] Go down
Mediterano Blanco
Majmun
Mediterano Blanco

Male
Leo Snake
Broj postova : 1082
Age : 31
Registration date : 18.06.2015

Sve je zapravo san Empty
PostajNaslov: Re: Sve je zapravo san   Sve je zapravo san Icon_minitimesri stu 11, 2015 7:31 pm

Ma zivot je java. ;) .
[Vrh] Go down
Jedi Mind Tricks
Majmun
Jedi Mind Tricks

Male
Aquarius Monkey
Broj postova : 1448
Age : 29
Registration date : 10.08.2012

Sve je zapravo san Empty
PostajNaslov: Re: Sve je zapravo san   Sve je zapravo san Icon_minitimesri stu 11, 2015 9:01 pm

"Danas je jedan mladic na LSD-u shvatio da je sva materija samo energija kondenzirana u sporoj vibraciji, da smo mi svi jedna svjesnost koja se dozivljava subjektivno. Smrt ne postoji, zivot je san, a mi smo imaginacija nas samih. A sad ce Tom procitati vrijeme"
[Vrh] Go down
Mediterano Blanco
Majmun
Mediterano Blanco

Male
Leo Snake
Broj postova : 1082
Age : 31
Registration date : 18.06.2015

Sve je zapravo san Empty
PostajNaslov: Re: Sve je zapravo san   Sve je zapravo san Icon_minitimesri stu 11, 2015 9:51 pm

Jedi Mind Tricks je napisao/la:
"Danas je jedan mladic na LSD-u shvatio da je sva materija samo energija kondenzirana u sporoj vibraciji, da smo mi svi jedna svjesnost koja se dozivljava subjektivno. Smrt ne postoji, zivot je san, a mi smo imaginacija nas samih. A sad ce Tom procitati vrijeme"
Hahaha,bas na LSD-u,nekako je to i logicno,LSD ti otvara vidike i vidis stvar u potpunosti kakve jesu,pricao mi je jedan decko koji je konzumirao LSD a i bivsi pajdoman.Bukvalno kao da si nadohvat viseg nivoa postojanja,slicnog fazona onome sto Teozofi propagiraju.Ipak sam pristalica teorije,starih Latina-Rimljana,COGITO ERGO SUM,MISLIM DAKLE POSTOJIM. ;) .
[Vrh] Go down
Novus ordo seclorum
Pračovjek
Novus ordo seclorum

Male
Libra Rooster
Broj postova : 1881
Age : 27
Registration date : 16.11.2011

Sve je zapravo san Empty
PostajNaslov: Re: Sve je zapravo san   Sve je zapravo san Icon_minitimesri stu 11, 2015 10:16 pm

Jedi je aludirao na događaj kako je sin jednog glazbenika pod LSD-om pao s litice i umro. Naravno da je to dobar poticaj manipuliranim mass medijima da dodatno uvjere narod u "štetnost" LSD-a.
Naravno, narod će zaboraviti na jednu bitnu činjenicu -> bitna je odgovornost onoga koji konzumira i sve će biti u redu.
[Vrh] Go down
web dust
Majmun
web dust

Male
Capricorn Broj postova : 1636
Age : 2020
Location : suha tinta
Registration date : 07.10.2015

Sve je zapravo san Empty
PostajNaslov: Re: Sve je zapravo san   Sve je zapravo san Icon_minitimečet stu 12, 2015 1:04 pm

˘˘˘˘spavanje je superiška˘˘˘˘
ko je pajdoman - zaš se tak zove?
[Vrh] Go down
leont
Dinosaur
leont

Male
Libra Monkey
Broj postova : 496
Age : 40
Registration date : 16.12.2011

Sve je zapravo san Empty
PostajNaslov: Re: Sve je zapravo san   Sve je zapravo san Icon_minitimečet stu 12, 2015 1:35 pm

"Sve je zapravo san"

Ako je sve san onda je SVE san.
I svet oko nas i mi u tom svetu.
Sve nase misli, sva osecanja, sve sto nam saopstavaju cula.
Sve sto mislimo da znamo i sto mislimo da ne znamo.
Sva Ucenja, sve religije, svi bogovi i boginje.
Planete, galaksije, citav svemir.
Nase misli da smo neko i nesto.
I shvatas da si niko i nista jer ne znas ni ko si ni sta si i ne znas  ko ili sta je to sto sanja i zasto sanja i zasto sanja bas to sto sanja?

ONo sto se moze je da se sve ali zaista SVE pogleda kao san koji sanjamo.
Ukus iskustva koje usledi je vrlo poseban.
[Vrh] Go down
Ariadne_1
Višestanični organizam


Female
Capricorn Monkey
Broj postova : 51
Age : 28
Location : Sarajevo
Registration date : 09.10.2014

Sve je zapravo san Empty
PostajNaslov: Re: Sve je zapravo san   Sve je zapravo san Icon_minitimečet stu 12, 2015 4:03 pm

leont je napisao/la:
"Sve je zapravo san"

Ako je sve san onda je SVE san.
I svet oko nas i mi u tom svetu.
Sve nase misli, sva osecanja, sve sto nam saopstavaju cula.
Sve sto mislimo da znamo i sto mislimo da ne znamo.
Sva Ucenja, sve religije, svi bogovi i boginje.
Planete, galaksije, citav svemir.
Nase misli da smo neko i nesto.
I shvatas da si niko i nista jer ne znas ni ko si ni sta si i ne znas  ko ili sta je to sto sanja i zasto sanja i zasto sanja bas to sto sanja?

ONo sto se moze je da se sve ali zaista SVE pogleda kao san koji sanjamo.
Ukus iskustva koje usledi je vrlo poseban.

slažem se study
[Vrh] Go down
leont
Dinosaur
leont

Male
Libra Monkey
Broj postova : 496
Age : 40
Registration date : 16.12.2011

Sve je zapravo san Empty
PostajNaslov: Re: Sve je zapravo san   Sve je zapravo san Icon_minitimečet stu 12, 2015 7:15 pm

Sve je zapravo san Bh1

"Gurdijev je koristio neprestano ovaj metod. Njegov prvi ucenik P. D. Uspenski je izjavio da je Gurdijev radio sa njim pomocu ove metode. On se neprekidno za tri meseca prisecao "Ja sam, ja sam, ja sam", a posle tri meseca je sve stalo. Misli, snovi, sve je stalo. Samo je jedan ton ostao unutra nalik vecnoj muzici: "Ja sam, ja sam, ja sam." Ali to tada više nije bio neki napor. To je postala jedna spontana aktivnost koja je sama donosila to "Ja sam". Tri meseca je tako Uspenski boravio u kuci i praktikovao tu tehniku. Jednoga dana ga je Gurdijev pozvao da izade vani sa njim. Oni su tih dana boravili u ruskom gradicu Tiflisu. Gurdijev ga je pozvao, i oni su izašli na ulicu. Potom je Uspenski napisao u svom dnevniku: "Tada sam po prvi put razumeo ono što je Isus govorio da je covek uspavan. Citav grad mi je tada delovao uspavano. Ljudi su se kretali kao u snu; prodavci su nudili robu pospano; kupci su kupovali spavajuci. Citav grad je bio uspavan. Pogledao sam Gurdijeva: samo je on bio budan. Citav grad je bio uspavan. Svi su bili ljutiti, tukli su se, voleli se, kupovali, prodavali, radili, sve."
Uspenski tada rece: "Sada mogu videti njihova lica, njihove oci: oni su bili uspavani, oni nisu bili tu. Njima je nedostajao njihov unutarnji centar; on nije bio tu." Uspenski je tada rekao Gurdijevu: "Više ne želim da dolazim ovde. Šta se dogodilo sa ovim gradom? Svi mi izgledaju pospano, drogirano." Gurdijev mu na to odgovori: "Ništa se nije dogodilo sa ovim gradom. Sa tobom se nešto dogodilo. Ti si bio drogiran. Grad je ostao isti. To je isti grad kojim si se kretao pre tri meseca. Nisi mogao uociti da su ljudi uspavani jer si i ti bio uspavan. Sada to sve možeš da vidiš jer si postigao odredeni kvalitet svesti. Nakon tri meseca praktikovanja "Ja sam", postao si nešto svesniji. Deo tvoje svesti je otišao iz sna. Zbog toga možeš da uociš kako su drugi uspavani, tupi, agresivni; kao da su drogirani, hipnotisani."
Uspenski rece: "Ne mogu da shvatim taj fenomen da su svi uspavani! Sve što rade, oni za to nisu odgovorni. Nisu! Kako oni mogu biti odgovorni?" Potom se vratio i upitao Gurdijeva: "Šta je ovo? Da li sam obmanut? Jesi li mi ti nešto uradio kako bih ja mogao videti da je citav grad uspavan? Ne mogu verovati svojim ocima."
Gurdijev mu rece: "Ovo se dogada svima. Ako se možeš prisetiti sebe, ti ceš spoznati da se niko ne trudi da se priseca sebe i zato se i ponašaju na taj nacin. Citav svet je uspavan. Ali pocni sa time dok si budan. Bilo kog trenutka da se setiš, pocni sa "Ja sam".
Ne kažem da treba da ponavljaš te reci "Ja sam", zapravo to mora biti odredeni osecaj sebe samoga, svoje prisutnosti. To ne smeju biti reci. Kada se kupaš, oseti da si to ti, da "Ja jesam". Zapamti, nisam ti rekao da trebaš verbalno da ponavljaš "Ja jesam". To možeš ponavljati i verbalno, ali to nece doneti svesnost.
Ponavljanje može cak proizvesti još više pospanosti. Postoji mnogo ljudi koji su ponavljali mnoge stvari, mnoge reci. Oni su ponavljali molitve i mantre "Ram, Ram, Ram", ali ako su to ponavljali bez ukljucivanja svesti o sebi, kao svedoka tela i uma, to ponavljanje ce postati droga, hipnoza. Oni, zaista, mogu spavati dobro pomocu toga.
Za pet ili šest sekundi ceš osetiti da si vec zaboravio da se secaš sebe. Iznenada ceš otkriti kako su mnoge sekunde u meduvremenu prošle, a ti se nisi setio da si tu. Cak je veliko cudo setiti se toga i za jedan minut. Ako se toga možeš bez prestanka prisecati tokom jednog minuta, onda je to tehnika za tebe. To tada treba da koristiš. Kroz tu tehniku ceš biti u mogucnosti da odeš iza snova i da spoznaš da su snovi samo snovi."
[Vrh] Go down
Mediterano Blanco
Majmun
Mediterano Blanco

Male
Leo Snake
Broj postova : 1082
Age : 31
Registration date : 18.06.2015

Sve je zapravo san Empty
PostajNaslov: Re: Sve je zapravo san   Sve je zapravo san Icon_minitimečet stu 12, 2015 9:23 pm

leont je napisao/la:
"Sve je zapravo san"

Ako je sve san onda je SVE san.
I svet oko nas i mi u tom svetu.
Sve nase misli, sva osecanja, sve sto nam saopstavaju cula.
Sve sto mislimo da znamo i sto mislimo da ne znamo.
Sva Ucenja, sve religije, svi bogovi i boginje.
Planete, galaksije, citav svemir.
Nase misli da smo neko i nesto.
I shvatas da si niko i nista jer ne znas ni ko si ni sta si i ne znas  ko ili sta je to sto sanja i zasto sanja i zasto sanja bas to sto sanja?

ONo sto se moze je da se sve ali zaista SVE pogleda kao san koji sanjamo.
Ukus iskustva koje usledi je vrlo poseban.
Starogrcka cuvena elejska skola i koncept Matriksa,ne volim ovu tematiku,iskreno jeziva mi je.Kada sam u potpunosti shvatio celu poentu filma Matriks,u 4-toj godini srednje,2007 godine,nisam mogao 3 dana da spavam od razmisljanja,da li je sve ovo stvarno i ako nije,sta je onda stvarno i sta je uopste stvarnost kao najkrucijalniji aspekt postojanja.Posle sam jednostavno resio da ne razmisljam o ovoj veoma kompleksnoj temi,mozda najkompleksnijoj u Istoriji postojanja,vec sam nastavio dalje da zivim svoj zivot.
[Vrh] Go down
leont
Dinosaur
leont

Male
Libra Monkey
Broj postova : 496
Age : 40
Registration date : 16.12.2011

Sve je zapravo san Empty
PostajNaslov: Re: Sve je zapravo san   Sve je zapravo san Icon_minitimečet stu 12, 2015 9:29 pm

Haha ... kazes svoj zivot
[Vrh] Go down
leont
Dinosaur
leont

Male
Libra Monkey
Broj postova : 496
Age : 40
Registration date : 16.12.2011

Sve je zapravo san Empty
PostajNaslov: Re: Sve je zapravo san   Sve je zapravo san Icon_minitimečet stu 12, 2015 9:32 pm

[quote="leont"]Sve je zapravo san Bh1
[Vrh] Go down
Mediterano Blanco
Majmun
Mediterano Blanco

Male
Leo Snake
Broj postova : 1082
Age : 31
Registration date : 18.06.2015

Sve je zapravo san Empty
PostajNaslov: Re: Sve je zapravo san   Sve je zapravo san Icon_minitimečet stu 12, 2015 9:33 pm

leont je napisao/la:
Sve je zapravo san Bh1

"Gurdijev je koristio neprestano ovaj metod. Njegov prvi ucenik P. D. Uspenski je izjavio da je Gurdijev radio sa njim pomocu ove metode. On se neprekidno za tri meseca prisecao "Ja sam, ja sam, ja sam", a posle tri meseca je sve stalo. Misli, snovi, sve je stalo. Samo je jedan ton ostao unutra nalik vecnoj muzici: "Ja sam, ja sam, ja sam." Ali to tada više nije bio neki napor. To je postala jedna spontana aktivnost koja je sama donosila to "Ja sam". Tri meseca je tako Uspenski boravio u kuci i praktikovao tu tehniku. Jednoga dana ga je Gurdijev pozvao da izade vani sa njim. Oni su tih dana boravili u ruskom gradicu Tiflisu. Gurdijev ga je pozvao, i oni su izašli na ulicu. Potom je Uspenski napisao u svom dnevniku: "Tada sam po prvi put razumeo ono što je Isus govorio da je covek uspavan. Citav grad mi je tada delovao uspavano. Ljudi su se kretali kao u snu; prodavci su nudili robu pospano; kupci su kupovali spavajuci. Citav grad je bio uspavan. Pogledao sam Gurdijeva: samo je on bio budan. Citav grad je bio uspavan. Svi su bili ljutiti, tukli su se, voleli se, kupovali, prodavali, radili, sve."
Uspenski tada rece: "Sada mogu videti njihova lica, njihove oci: oni su bili uspavani, oni nisu bili tu. Njima je nedostajao njihov unutarnji centar; on nije bio tu." Uspenski je tada rekao Gurdijevu: "Više ne želim da dolazim ovde. Šta se dogodilo sa ovim gradom? Svi mi izgledaju pospano, drogirano." Gurdijev mu na to odgovori: "Ništa se nije dogodilo sa ovim gradom. Sa tobom se nešto dogodilo. Ti si bio drogiran. Grad je ostao isti. To je isti grad kojim si se kretao pre tri meseca. Nisi mogao uociti da su ljudi uspavani jer si i ti bio uspavan. Sada to sve možeš da vidiš jer si postigao odredeni kvalitet svesti. Nakon tri meseca praktikovanja "Ja sam", postao si nešto svesniji. Deo tvoje svesti je otišao iz sna. Zbog toga možeš da uociš kako su drugi uspavani, tupi, agresivni; kao da su drogirani, hipnotisani."
Uspenski rece: "Ne mogu da shvatim taj fenomen da su svi uspavani! Sve što rade, oni za to nisu odgovorni. Nisu! Kako oni mogu biti odgovorni?" Potom se vratio i upitao Gurdijeva: "Šta je ovo? Da li sam obmanut? Jesi li mi ti nešto uradio kako bih ja mogao videti da je citav grad uspavan? Ne mogu verovati svojim ocima."
Gurdijev mu rece: "Ovo se dogada svima. Ako se možeš prisetiti sebe, ti ceš spoznati da se niko ne trudi da se priseca sebe i zato se i ponašaju na taj nacin. Citav svet je uspavan. Ali pocni sa time dok si budan. Bilo kog trenutka da se setiš, pocni sa "Ja sam".
Ne kažem da treba da ponavljaš te reci "Ja sam", zapravo to mora biti odredeni osecaj sebe samoga, svoje prisutnosti. To ne smeju biti reci. Kada se kupaš, oseti da si to ti, da "Ja jesam". Zapamti, nisam ti rekao da trebaš verbalno da ponavljaš "Ja jesam". To možeš ponavljati i verbalno, ali to nece doneti svesnost.
Ponavljanje može cak proizvesti još više pospanosti. Postoji mnogo ljudi koji su ponavljali mnoge stvari, mnoge reci. Oni su ponavljali molitve i mantre "Ram, Ram, Ram", ali ako su to ponavljali bez ukljucivanja svesti o sebi, kao svedoka tela i uma, to ponavljanje ce postati droga, hipnoza. Oni, zaista, mogu spavati dobro pomocu toga.
Za pet ili šest sekundi ceš osetiti da si vec zaboravio da se secaš sebe. Iznenada ceš otkriti kako su mnoge sekunde u meduvremenu prošle, a ti se nisi setio da si tu. Cak je veliko cudo setiti se toga i za jedan minut. Ako se toga možeš bez prestanka prisecati tokom jednog minuta, onda je to tehnika za tebe. To tada treba da koristiš. Kroz tu tehniku ceš biti u mogucnosti da odeš iza snova i da spoznaš da su snovi samo snovi."
Zanimljivo jeziva prica,koliko sam ja shvatio ovde se radi o istinskoj spoznaji sebe,sveta oko tebe i tvoje uloge u istom.Meni je ova prica vise kao metafora,ali ne mora da znaci,mozda je tvoja prica upravo bukvalno da smo svi mi hipnotizirani,zavedeni,izmanipulisani,sa izvitoperenim stanjem svesti i da ne vidimo svoje i celokupno postojanje naseg sveta pravim ocima,kako jeste.Leonte iskreno naveo si me na razmisljanje,mislim da je cak pre ovo 2 sto sam spomenuo,moguce je da mi zivimo u stvarnom svetu,ali kao da ga ne zivimo,jer ne percepciramo svet u pravom-iskonskom-komplentnom obliku,zbog poremecenog stanja svesti-UMA.
[Vrh] Go down
Mediterano Blanco
Majmun
Mediterano Blanco

Male
Leo Snake
Broj postova : 1082
Age : 31
Registration date : 18.06.2015

Sve je zapravo san Empty
PostajNaslov: Re: Sve je zapravo san   Sve je zapravo san Icon_minitimečet stu 12, 2015 9:45 pm

leont je napisao/la:
Haha ... kazes svoj zivot
COGITO ERGO SUM.Moj i niciji vise,cak i ako ne daj Boze ustvari zivim u nekoj hibernacijskoj kapsuli a tripujem se da je ovaj svet oko mene,koji me okruzuje stvarnost a ustvari je ILUZIJA.Mislim da je to najvazniji aspekt koji imamo i niko nam to ne moze oduzeti,osecaj postojanosti sebe i svesti o sebi,odnosno zdrav-razum(SVEST) i logiku.Mozda sam previse konvecionalan i ogranicen,ali to je moj stav.Imam jednu tajnu kako sam provalio da je ovo ipak stvarni svet a za divno cudo moze se dokazati,odnosno taj aspekt nije metafizickog,ili ezoterijskog koncepta,vec tipicnog,banalnog,trivijalnog,odnosno svakodnevnog koncepta,samo sto je fora u tome sto je taj aspekt skoro neprimetan,pa ga mi uglavnom jednostavno ne registrujemo.Kao sto sam sada vec rekao,veoma je moguce da zivimo u stvarnom svetu,ali ga jednostavno mi ne dozivljavamo pravim ocima-formi-obliku,iz jednostavnog razloga zato sto generalno imamo poremeceno stanje svesti-UMA.


Zadnja promjena: Mediterano Blanco; čet stu 12, 2015 9:49 pm; ukupno mijenjano 1 put.
[Vrh] Go down
leont
Dinosaur
leont

Male
Libra Monkey
Broj postova : 496
Age : 40
Registration date : 16.12.2011

Sve je zapravo san Empty
PostajNaslov: Re: Sve je zapravo san   Sve je zapravo san Icon_minitimečet stu 12, 2015 9:47 pm

Rad na sebi je dobar horor ali ne raditi na sebi je mnogo veci horor samo sto ga ovi prvi vide a ovi drugi ne.
[Vrh] Go down
Mediterano Blanco
Majmun
Mediterano Blanco

Male
Leo Snake
Broj postova : 1082
Age : 31
Registration date : 18.06.2015

Sve je zapravo san Empty
PostajNaslov: Re: Sve je zapravo san   Sve je zapravo san Icon_minitimečet stu 12, 2015 9:51 pm

leont je napisao/la:
Rad na sebi je dobar horor ali ne raditi na sebi je mnogo veci horor samo sto ga ovi prvi vide a ovi drugi ne.
Zanimljiva filozofska dubokoumna misao.Veoma moguca i verodostojna-istinita-tacna.Vidi se Leont-e da ste veoma izuzetan filozof i to je za svaku pohvalu i iskreno to veoma cenim i postujem. ;) .
[Vrh] Go down
Kahali
PraGlodavac
Kahali

Male
Capricorn Dragon
Broj postova : 584
Age : 44
Registration date : 19.10.2011

Sve je zapravo san Empty
PostajNaslov: Re: Sve je zapravo san   Sve je zapravo san Icon_minitimepet stu 13, 2015 10:32 am

leont je napisao/la:
Sve je zapravo san Bh1

"Gurdijev je koristio neprestano ovaj metod. Njegov prvi ucenik P. D. Uspenski je izjavio da je Gurdijev radio sa njim pomocu ove metode. On se neprekidno za tri meseca prisecao "Ja sam, ja sam, ja sam", a posle tri meseca je sve stalo. Misli, snovi, sve je stalo. Samo je jedan ton ostao unutra nalik vecnoj muzici: "Ja sam, ja sam, ja sam." Ali to tada više nije bio neki napor. To je postala jedna spontana aktivnost koja je sama donosila to "Ja sam". Tri meseca je tako Uspenski boravio u kuci i praktikovao tu tehniku. Jednoga dana ga je Gurdijev pozvao da izade vani sa njim. Oni su tih dana boravili u ruskom gradicu Tiflisu. Gurdijev ga je pozvao, i oni su izašli na ulicu. Potom je Uspenski napisao u svom dnevniku: "Tada sam po prvi put razumeo ono što je Isus govorio da je covek uspavan. Citav grad mi je tada delovao uspavano. Ljudi su se kretali kao u snu; prodavci su nudili robu pospano; kupci su kupovali spavajuci. Citav grad je bio uspavan. Pogledao sam Gurdijeva: samo je on bio budan. Citav grad je bio uspavan. Svi su bili ljutiti, tukli su se, voleli se, kupovali, prodavali, radili, sve."
Uspenski tada rece: "Sada mogu videti njihova lica, njihove oci: oni su bili uspavani, oni nisu bili tu. Njima je nedostajao njihov unutarnji centar; on nije bio tu." Uspenski je tada rekao Gurdijevu: "Više ne želim da dolazim ovde. Šta se dogodilo sa ovim gradom? Svi mi izgledaju pospano, drogirano." Gurdijev mu na to odgovori: "Ništa se nije dogodilo sa ovim gradom. Sa tobom se nešto dogodilo. Ti si bio drogiran. Grad je ostao isti. To je isti grad kojim si se kretao pre tri meseca. Nisi mogao uociti da su ljudi uspavani jer si i ti bio uspavan. Sada to sve možeš da vidiš jer si postigao odredeni kvalitet svesti. Nakon tri meseca praktikovanja "Ja sam", postao si nešto svesniji. Deo tvoje svesti je otišao iz sna. Zbog toga možeš da uociš kako su drugi uspavani, tupi, agresivni; kao da su drogirani, hipnotisani."
Uspenski rece: "Ne mogu da shvatim taj fenomen da su svi uspavani! Sve što rade, oni za to nisu odgovorni. Nisu! Kako oni mogu biti odgovorni?" Potom se vratio i upitao Gurdijeva: "Šta je ovo? Da li sam obmanut? Jesi li mi ti nešto uradio kako bih ja mogao videti da je citav grad uspavan? Ne mogu verovati svojim ocima."
Gurdijev mu rece: "Ovo se dogada svima. Ako se možeš prisetiti sebe, ti ceš spoznati da se niko ne trudi da se priseca sebe i zato se i ponašaju na taj nacin. Citav svet je uspavan. Ali pocni sa time dok si budan. Bilo kog trenutka da se setiš, pocni sa "Ja sam".
Ne kažem da treba da ponavljaš te reci "Ja sam", zapravo to mora biti odredeni osecaj sebe samoga, svoje prisutnosti. To ne smeju biti reci. Kada se kupaš, oseti da si to ti, da "Ja jesam". Zapamti, nisam ti rekao da trebaš verbalno da ponavljaš "Ja jesam". To možeš ponavljati i verbalno, ali to nece doneti svesnost.
Ponavljanje može cak proizvesti još više pospanosti. Postoji mnogo ljudi koji su ponavljali mnoge stvari, mnoge reci. Oni su ponavljali molitve i mantre "Ram, Ram, Ram", ali ako su to ponavljali bez ukljucivanja svesti o sebi, kao svedoka tela i uma, to ponavljanje ce postati droga, hipnoza. Oni, zaista, mogu spavati dobro pomocu toga.
Za pet ili šest sekundi ceš osetiti da si vec zaboravio da se secaš sebe. Iznenada ceš otkriti kako su mnoge sekunde u meduvremenu prošle, a ti se nisi setio da si tu. Cak je veliko cudo setiti se toga i za jedan minut. Ako se toga možeš bez prestanka prisecati tokom jednog minuta, onda je to tehnika za tebe. To tada treba da koristiš. Kroz tu tehniku ceš biti u mogucnosti da odeš iza snova i da spoznaš da su snovi samo snovi."


hahah... nostalgija me pere;
Nice leont;
Kada sam prvi put otišao putovati i uopće živjeti sam, jedino od stvari koje sam ponio (mimo robe) bila su tri naslova "Susreti s izuzetnim ljudima", "Belzebubovi razgovori s unukom" (i to na ćirlici, nitko ga nije prevodio osim Beograda)" i "Put do istinskog adepta" od majstora Frabato-a (mog prvog mentora i čovjeka koji je ostavio najveći impact na moj životni put);
dakle prve dve od čika "brke" (G.I.Gurdjieff-a)
[Vrh] Go down
web dust
Majmun
web dust

Male
Capricorn Broj postova : 1636
Age : 2020
Location : suha tinta
Registration date : 07.10.2015

Sve je zapravo san Empty
PostajNaslov: Re: Sve je zapravo san   Sve je zapravo san Icon_minitimepet stu 13, 2015 11:43 am

Mediterano Blanco je napisao/la:
leont je napisao/la:
Rad na sebi je dobar horor ali ne raditi na sebi je mnogo veci horor samo sto ga ovi prvi vide a ovi drugi ne.
Zanimljiva filozofska dubokoumna misao.Veoma moguca i verodostojna-istinita-tacna.Vidi se Leont-e da ste veoma izuzetan filozof i to je za svaku pohvalu i iskreno to veoma cenim i postujem. ;) .
ides

Kod:
Rad na sebi je dobar horor ali ne raditi na sebi je mnogo veci horor samo sto ga ovi prvi vide a ovi drugi ne.
nemaš brige vide, vide - neke to smeta, neke grize, a neki bi grizli
[Vrh] Go down
Novus ordo seclorum
Pračovjek
Novus ordo seclorum

Male
Libra Rooster
Broj postova : 1881
Age : 27
Registration date : 16.11.2011

Sve je zapravo san Empty
PostajNaslov: Re: Sve je zapravo san   Sve je zapravo san Icon_minitimepet stu 13, 2015 4:49 pm

@Kahali
Belzebubovi razgovori s unukom su vrlo vjerojatno najpoučniji roman ikada napisan, barem ga ja tako smatram. Fascinantno mi je kako je Gurđijev išao daleko da predstavi svoje učenje i to tako da ga predstavi u obliku romana, a na nama je da ga shvatimo.
Ali to ne čudi, on je bio čovjek van svoga stoljeća, istinski Genij.
[Vrh] Go down
Kahali
PraGlodavac
Kahali

Male
Capricorn Dragon
Broj postova : 584
Age : 44
Registration date : 19.10.2011

Sve je zapravo san Empty
PostajNaslov: Re: Sve je zapravo san   Sve je zapravo san Icon_minitimepon stu 30, 2015 9:38 pm

Hey, ma evo, napisao sam ovo isti dan kada sam vidio ali kao moram ispraviti , skratiti i dotjerati članak ali svaki put kada tako napravim i snimim "za kasnije" nikada ne objavim, pogotovo tebi..
Napisao sam tako i članak na temi Lucidnog sanjanja kada si tamo postavio pitanje pa sam u medjuvremenu promjenio komp i ne mogu vise naci text (a bas sam se bio potrudio oko njega); pa rekoh da objavim ovo što imam prije nego nestanem..
sorry ako ima ponavljanja ili grešaka dakle...

Citat :
Belzebubovi razgovori s unukom su vrlo vjerojatno najpoučniji roman ikada napisan, barem ga ja tako smatram. Fascinantno mi je kako je Gurđijev išao daleko da predstavi svoje učenje i to tako da ga predstavi u obliku romana, a na nama je da ga shvatimo.
Ali to ne čudi, on je bio čovjek van svoga stoljeća, istinski Genij.

Nije to njemu bilo prvi put, a nikako i jedini;
Čitav život G je djelovao slično, možda baš kroz umjetnost najviše, ali na vrlo poseban način
Toliko poseban da se od njegovih ideja do dan danas "proizvodi" vrsta 'lar pur lar-a', te ideje i realizirane izvedbe motiviralo je pojedince da se potpuno predaju proučavanju pa čak i rekapituliranju ili kopiranju takve prakse. Primjerice kod experimentalnog teatra, ili kao psiho-terapeutske prakse, pa sve do novijih, kao onog plesa 5 ritmova ako znaš ili drugih komercijaliziranijih tehnika ...
Sve je to Brko imao u malom prstu medjutim u samim počecima dvojio je i duže vremena kontemplirao kako najbolje prenjeti koncepte poput "Budnost-i", "samo-sjećanja", "de-personalizacije", "efekta začuđenja" i druge slične koncepte, pogotovo što u ono vrijeme gotovo nitko (ili barem većina) nije ni spominjao niti znao za takve koncepte (a pričamo o 20-im godinama u Rusiji i poslije u francuskoj)
Većina ljudi koja je tada poznavala Gurijeff-a osobno, upoznali su ga dok je ovaj svakodnevno ispijao galone konjaka (kalvadosa) i pušio cigare po ruskim gradskim kavanama (i skoro svi ti koji su ga upoznavali bili su sa samih margina tadašnjeg društva, i to ili sa gornje i više aristokratske margine ili sa njegove donje ivice ... dakle ili vrlo bogati buržui, aristokracija, lokalni tajkuni s ili lopovi, varalice i prosjaci sa druge strane).

Svi oni bili su mišljenja da su se stvari slučajno desile te da su ga upoznali potpuno slučajno i zato jer je skretao pažnju na sebe i bio vrlo excentričan u to vrijeme:
Medjutim već tada Gurdijeff je dobro znao šta radi i počeo je ubrzano skupljati odredjenu vrstu ljudi, odnosno pojedinaca oko sebe (koje je čitao bolje nego bilo koji psihijatar ili psiholog danas, a da ne idemo u to kako je sve što mu je bilo potrebno za to bila njihova reakcija na neku od desetina ingenioznih provala koje bi provaljivao tijekom tih druženja..
Iz ovog vremena inače postoji jedan text koji govori baš o ovome i o čudnom "momku s Kavkaza", a napisan je od strane šefa konobara iz Hotela Moskva kojeg G nije poveo sa sobom ali kojeg je upozorio na vrijeme da kupoi prnje prije nego počne "pizdarija", a ona je počela samo nekoliko dana nakon što su i G i svi njegovi "igrači" davno već otišli, a odveo ih je u Francusku (koja je tada bila odredište većem broju Ruskih migranata);
Nekoliko samo dana dakle poslije, počela je masovna čistka i ono što će se poslije razviti u rasplamsali "full blown" Staljinizam ....
On je sve svoje studente dakle, prvo spasio iz horrorističnih okolnosti, a potom ih time namjerno ucjenjivao, nabacivao im i stalno i trljao to na nos kako bi izgubili svaku samo-važnost pa čak i dostojanstvo koje si imali, a često ih je toliko vrijedjao sve dok nebi jednog po jednog doveo do neke vrste katarze ili same granice ili dok nebi izgubili volju, zaboravili na svoje vlastite maske i predali se te ga ili poslali u tri pizde materine ili jednostavno već tada shvatil ikako je sve potpuno trivijalno i nebulozno....
To je defakto bio prvi korak, u njemu je postigao da svi oni potpuno izgube osjećaj i identifikaciju kako drugačiji, bolji ili lošiji od njih, to je bilo njihovo prvo ikustvo na francuskom na kojem nije znao reći ni "F" dobio dvorac (poslije znan kao čuveni "Fontainebleau-Avon" koji je do i do danas u nekoj sličnoj svrsi) a saznali su za njega jer dok je bilo tko bio uz Gurdijeff-a slušao bi ga.
To je bila jedna od njegovih čuvenih maski, napravio je svojevrsnog hrabrog klauna dubokog glasa, simpatičnog, ali inteligentnog cinika, benignog i privlačnog ženama (po ovome su bile poznate i neke druge njegove maske i karakteri koje bi stavljao ili micao po želji , a učenici, kao Uspenski, koji su te promjene vidjali na svoje oči bili bi u nevjerici kada bi Gurdijeff otišao iz sobe i odmah potom se vratio a da nitko ne shvati da je to uopće on !! tolike su bile razlike i zapravo hipnostks moć G-a što se tiče ovoga)
, a duhovitog, zanimljivog i visprenog pa je tako bio doslovno obožavan po Kvanama u kojima su već počele ogromne promjene jer su Boljševici koji su revolucijom došli na vlast polako podpadali pod ono što će se vrlo radnom staležu i suptilnijim licima.....su ga slušali kako priča o realnosti na izuzetan i brutalno iskren način pa je tako od tog njegovog naranijeg spontanog "stand-up-a" isto tako jedan balet, kao i vrstu terapeutskog kazališta (bez publike) po kojem, to jest iz čega su malo pokrali svi Boalovci, a gospodin B.Brecht može pričati te bajke kako je on došao do V-efekta (ili točnije Verfremdungs.effekt-a ili efekt začuđenja koji je kompletno preslikan tj, prepričan Gurdijeff-ov rad sa svojim studentima i na kojem se bazira 90% filozofije "4-tog Puta", iako možda bi bilo preciznije reći NE-filozofije ili A-filo-sofos e-ad-loca practicus recimo ..hahah..)
[Vrh] Go down
Novus ordo seclorum
Pračovjek
Novus ordo seclorum

Male
Libra Rooster
Broj postova : 1881
Age : 27
Registration date : 16.11.2011

Sve je zapravo san Empty
PostajNaslov: Re: Sve je zapravo san   Sve je zapravo san Icon_minitimepon stu 30, 2015 10:03 pm

Što se tiče tih "maski" koje je stavljao po želji, da li misliš pritom na mijenjanje identiteta po želji, tj. identiteta kao koncepta o kojem često možemo čuti u istočnjačkim tradicijama.
Ili pak misliš na nešto drugo?

Ovo me jako zanima u zadnje vrijeme, tj. pokušavam razmišljati na kraju svakoga dana kroz koje pojedine identitete sam imao interakcije taj dan s ljudima
[Vrh] Go down
Sponsored content
Sve je zapravo san Empty
PostajNaslov: Re: Sve je zapravo san   Sve je zapravo san Icon_minitime

[Vrh] Go down
 
Sve je zapravo san
[Vrh] 
Stranica 1 / 13.Go to page : 1, 2, 3 ... 11, 12, 13  Next

Permissions in this forum:Ne moľeą odgovarati na postove.
CE-4 Misterije i neobjašnjivi fenomeni ::  Svijet oko nas :: Duhovnost-
Forum(o)Bir: