Početna stranicaPortalPretraľnikRegistracijaLogin

 

 Sve je zapravo san

Go down 
Go to page : Previous  1, 2, 3 ... , 11, 12, 13  Next
Autor/icaPoruka
leont
Dinosaur
leont

Male
Libra Monkey
Broj postova : 496
Age : 40
Registration date : 16.12.2011

Sve je zapravo san - Page 12 Empty
PostajNaslov: Re: Sve je zapravo san   Sve je zapravo san - Page 12 Icon_minitimepet ruj 08, 2017 3:21 pm

Sve je zapravo san - Page 12 Gurjiev


NA KRAJU, NISTA NECE OSTATI

08 Petak ruj. 2017

Smrt, bauk kojeg se svi bojimo, koji pokazuje smjer našeg života, cilj našeg života, koji uništi sve motive koje smo u pozadini imali, obezvrijedi svaku težnju, svaki smisao koji smo pronašli, sve što smo postigli u tzv. “životu”, trenutak u kojem živi leš postane mrtvo truplo. Točka na ono što je živjelo mrtvi život. Možda ste bili adrenalinski ovisnik, možda ste bili dobra i humana osoba, dobar susjed i prijatelj, dobar ljubavnik i partner, a možda i dobar i primjeran duhovnik. Nebitno. Smrt će povući u prazninu sve što ste bili, što ste sada i što ćete biti. I sve to što ste prosto će nestati u ništavilu kao i u dubokom snu koji vam ukazuje na ono što ćete postati u bliskoj ili dalekoj budućnosti. Kako nas nema u dubokom snu, neće nas biti ni u tom trenutku smrti. Dobro, malo će se utisci prazniti, izlaziti van u vidu svjetla, dobrih prijatelja koji vas dočekuju, tunela kao kada naglo upadate u san i sanjate da padate, možda još koja lampica na jelci smrti da neki posmrtni smisao, i onda NIŠTA. Kao i u dubokom snu. Vezat ćete se za njih, odbacit neke, neke ćete razumjeti, neki će vas uplašiti, baš kao i što to čine snovi. Uvijek se pitamo kako izgleda trenutak smrti i nikad ne vidimo ono što nam život pokazuje kao odgovor na to što će biti. Svi znate kako tonete u san. Mnogo slika, utisaka koji se pojavljuju i tumače se kao snovi, memorija utisaka, slika, tonova, osjetilnih senzacija koji izlaze i ulaze u svjesni dio uma koji još nije zaspao daje dojam da sanjamo. Možemo se boriti protiv sna, mnogi su to probali, kao i ja recimo, ali na kraju san vas prevlada baš kao i smrt.

Ako ima sreće proći ćete kroz proces umiranja tokom života. Pojavljivat će se kao osjećaj da umirete prilikom ulaska u san, morit će vas, borit ćete se, pokušavat ćete se održati svjesnim, da ne zaspete a onda samo nagli prekid, nakon sati i sati borbe, pokušaja da se održite u osjećaju da ste živi, da postojite. Nagli prekid čak i osjećaja Postojanja koji osjećate, koji vam je bio jedina točka sa kojom ste se mogli povezati tokom te borbe sa naglim upadanjem u duboki san, naglim gašenjem umova (centara) koji daje dojam da naglo nestajete. Nekad ta borba traje nekoliko mjeseci, a nekad i nekoliko godina. I neki sretnici koji su je prošli napokon su prihvatili taj osjećaj umiranja, smrti, nestajanja. Ostali se i dalje bore protiv toga.

Smisao, besmisao, nemoć, strah, ljubav, pomoć duhovnih izreka i nauka, drugi kraj vas koji su tu, sve to je nemoćno protiv trenutka kada se gasite. Svi naši anđeli, bogovi, projekcije na više, duhovne ideje, galaktičke federacije, duhovni učitelji, majstori sve to je nemoćno u momentu kada upadate u taj duboki san, kada on prekine rad svih umova, kada se sila života povuče, ugasi. Sve što ćete znati jeste ništavilo koje vas čeka, neumorno, postojano, trenutačno prije no što vam ugasi i percepciju tog ništavila. Ponavljanje imena boga, Allaha, Krišne, Šive, Isusa neće dati rezultat, baš kao što nije davalo rezultat u momentu kada upadate u duboki san. Sve što može da ponavlja to ime, da vjeruje, da imaginarno zamišlja, bit će ugašeno. I to trenutačno.

Nestat će i nada u reinkarnaciju, čakre, kundalinii shakti, savjeti duhovnih velikana, mantre neće pomoći, vizualizacije će se ugasiti, bog će se sakriti. Ostat ćete vi sami sa sobom, bez ikoga u vama, bez moći, snage, projekcije. Samo vi i trenutak u kojem se gasite. Baš kao i u dubokom snu. Nema vas, postoji samo duboki san i o njemu prosuđujete tek kada se probudite, jer tek tada znate da ste bili u dubokom snu. Neki kažu da Samadhi liči na dubok san. Da, na neki način. U dijelu u kojem ne znate da ste vi upravo vi, u dijelu u kojem nema nikog da prosudi u čemu se nalazi, u trenutku kada se vid percepcije unutarnjeg usmjeri na tu prazninu i ona ga ugasi jer vid ne može gledati u prazninu, ništavilo. To je trenutak koji svi poznajete i za razliku od sna iz kojeg se budite iz ovog trenutka se ne budite. Osoba koja ste bili NIKAD VIŠE NEĆE POSTOJATI. Da, jasno je da je to vaš posljednji život, znam, mnogi mi dođu sa tom idejom i što je najbolje, potvrdim je, sada znate i zašto. Vaši interesi, voljenja, sviđanja, bojazni, projekcije NIKAD VIŠE NEĆE BITI VI, to što nazivate kod sebe OSOBOM. Jer ona ZAUVIJEK UMIRE. Ideja duše za koju se nadate da će preživjet je kao i svaka ideja koja preživi kada upadnete u duboki san. Zar ne? Sjećate se?
NEMA je. Time i duša, za koju ni ne znate šta znači osim nagađanja i misli u koju ste uvjereni da imate dušu. Gurđijev vam je rekao da se duša mora stvoriti. Lagao vas je. Ne postoji nešto takvo što vi zamišljate pod tim izrazom “duša”. Postoji program koji sam sebe pokreće i koji nije vi ali vam daje dojam da ste do vi. Jedan divan trik Stvarnosti kao način da vas vezuje da odradite ono što ona smatra bitnim, potrebnim i u njenu je korist. Taj čovjek, Gurđijev vam je također rekao da je bitno tko će vas pojesti, mjesec ili sunce. Mislili ste da se on zeza, da vas plaši, da želi da vi radite na sebi. Da i ne. Istina je to što je rekao, netko će vas pojesti, ali tko? Ako ste osoba onda mjesec, ako ste svjesnost onda sunce. Šta god da postignete netko će se nahraniti vama. Većina duhovnjaka će pojesti mjesec jer on je stvorio osobnost koja je duhovna, to mu je poslastica. Ono malo ljudi koji su nešto postigli pojest će sunce jer ono je stvorili te ideje, te ljude, tu svijest. Kozmologija vam to govori. Ali nitko to ne vidi, niti želi vidjeti. Pitanje je šta ostaje, šta je to što ostaje i vi se time možete identificirati?

Ništa. To jedino ostaje. A ništa nije vi jer vas čak i u dubokom snu pojede. Kažem, ako ima sreće, tokom života dostići ćete to iskustvo. Dogodit će vam se taj trenutak u kojem ćete bez svoje volje, svoje moći, svoje želje osjetiti kako to izgleda. Ne govorim u imaginarnoj samospoznaji koju imate, već o stvarnom trenutku kada se umovi naglo ugase, iz običnog svakodnevnog ili svkonoćnog prebiranja po sjećanjima, osjećaju ugode dok pokušavate zaspati i u tom momentu, iznenada i bez najave, umovi se ugase. I točka percepcije koja to za trenutak percipira, koja doživljava to “iskustvo” naglo se ugasi. Vidi ništavilo oko sebe, odumiranje u sekundi i ne može ništa učiniti. NIŠTA. Pokušava da se uhvati za nešto, osjećaj života, osjećaj postojanja, mantru, boga i ne uspijeva u tome jer u tom momentu nikakav bog ne postoji, nikakva mantra ne djeluje, nikakav majstor vam ne može pomoći. Vi ste tu koju stotinku sekunde i tada ništa. Možete biti strastveni vjernik, veliku duhovnik, poslušni sluga imaginarnog boga, imaginarne tradicije, kao što ste u svom svakodnevnom imaginarnom životu, ali to ne pomaže u tom momentu. (Znate vi to, samo se pravite da ne znate).

Oni koji poznaju sebe, koji su doživjeli tu samospoznaju, taj mistični zanos kako ga opisuju (a lažu vas), taj osjećaj blaženstva, čistoće svijesti, koji god opis vam dali a vi povjerovali u njega – oni koji su probuđeni tako to ne nazivaju ali… – oni znaju o čemu pišem, šta govorim i vjerujem smješkaju se na ovo što piše. Oni znaju da ne postoji čovjek, osoba koja je spoznala sebe. Takvo nešto ne preživljava spoznaju sebe, probuđenje. To niste vi, nije vaše, niti je ikad bilo vaše. Kažete, često mi to govore oni koji dođu, da su spremni na sve što se od njih traži. Hm. Vjerujte ja znam šta mi govori, znam tko mi govori, a taj koji mi govori nije onaj koji radi na sebi, nije onaj koji će preživjeti smrt. Da sada ovo ne preokrenete protiv mene, kao kontradiktornost. Ovo sam samo tako rekao. Nema toga što preživljava smrt. To je laž religije, laž duhovnosti, laž majstora kako bi vas utješili. Religija, duhovnost, ezoterično to je laž s ciljem da osjećajem sigurnosti koji cijelo vrijeme tražite a nazivate ga SMISLOM, bude utješen. Spoznati sebe znači spoznati da vas nema. Da se na površini dešava pokret misli, emocija, procesa fokusiranih oko imaginarnog “ja” koji nije vaš, jer ga vi ne znate stvoriti, ne znate ga održavati to se dešava “spontano”, djelovanjem sila ovog univerzuma. Neću vam pokušati opisivati šta je to što ostane tokom te spoznaje, ali to sliči tom ništavilu koji vas proguta kada padnete u duboki san. Ali s jednom veoma bitnom razlikom. Niste se vi ugasili, Ništavilo je ugasilo vas, svoju projekciju vas. U biti, religija, duhovnost, ezoterično točno opisuje taj trenutak, točko ukazuje na njega, ali vas onda prevari u slijedu riječi na koji je to rečeno, smislu koji je tome dat. Kako nemate objektivnu percepciju, objektivnu viđenje onog što tamo piše, prevarite sami sebe, pomislite da ćete vi doživjeti ništavilo, boga, postojanje, raj. To je zato što samo objektivno viđenje može da vidi što tamo točno piše, na što vas usmjeravaju, baš kao i što znači ono što Tantričko učenje govori: “Razumjeti ‘Ja sam Brahman’ znači razumjeti Istinsku Prirodu”. Probuđenje o kojem se toliko govori, kojim vas navlače da krenete na ovaj “put”, a kojim manipulatori manipuliraju vama, vašim strahom, nadanjem, očajem nije ono što vi zamišljate, nije ono što vi stvarno želite. Najviše vas navlače oni koji ga nisu ni “doživjeli”, koji nemaju pojma šta to znači, koji su MOŽDA probuđenje Agje proglasili stvarnim probuđenjem. Trenutak u kojem osjećate sjedinjenje sa svim NIJE PROBUĐENJE. To je buđenje Agje, ako je STVARNO, ali mnogi sa tim manipuliraju. Vaši najveći učitelji, majstori, sveti spisi, sve je to manipulacija, post-mortem patologija. Možete biti pozitivni u odnosu na to, možete biti negativni u odnosu na to, SVEJEDNO JE. Možda možete imitirati lažnu balansiranost i “ravnodušnost” kao lažnu sattvičnu osobinu, i to je svejedno. Suočiti se sa onim što ostaje, izgubiti sve što poznajete, sve što je dobro i loše (a dobro i loše ne postoje, sjetite se), znači umrijeti za života. Kažu postat ćete Jiivanmukta, lažu vas. Nećete vi ništa postati kao što ni sada niste. To će prestati da se interesira za vas, To će prestati da bude vi. Cijelo vrijeme vam daju pogrešne smjerove, upute. Ali to je ono što smo i tražili zar ne?
Nismo mi tražili spoznaju, probuđenje, smisao mi smo tražili osjećaj sigurnosti, osjećaj nastavka života, tzv. besmrtnost. Tražili smo imaginaciju smisla, besmrtnost tog osjećaja “ja” koji imate, tog osjećaja “postojanja” kojeg “imate”, osjećaj sigurnosti, snage, moći, zadovoljstva. To je ono što pokušava da preživi i kada se sve karte života sruše, život vam pokaže da nema smisla, da je sve to laž, da vi niste bitni, dođete na vrata nekog duhovnika, Majstora, učitelja u liniji (specifična liga lažnjaka), i tražite smisao svega, želite postati duhovni, spoznati sebe, sjediniti se sa bogom. To je patologija, to nije duhovnost. Ali su vam rekli da je to duhovno, da ste vi bogom dani da postanete duhovni, da vas bog zove, da vas prepoznaju kao buduće budne ili probuđene ljude. To čak i rade oni autentični majstori, jebiga. Nisu oni prepoznali vas, jer oni znaju da ste nitko i ništa i da ste samo umišljeni. Oni prepoznaju da je vrijeme da se Praznina probudi u vama. I pripremaju vas na to. Ali to ni približno nije ovako kako sam opisao. Ovo “u vama” ne postoji, ali nemamo bolje riječi za to. “Bog je zaspao u čovjeku i sanja da je čovjek”. Ovo je zanimljivo. Ako razumijete. Ako riječ “Bog” izbrišete i stavite riječ “praznina”, “ništavilo”, “stvarnost”, “svijest bez atributa (guna)” tada postaje još zanimljivije, jer “bog” je lik kojem ste vi dali stvarnost. Ja ne pričam o ovoj Sili koja održava sve ovo, ja pričam o vašim idejama “boga”, o onom što religija, duhovnost, ezoterično govori, sliku o “bogu” koja nam je prodana i a mi jedna dočekali da je kupimo. (A što je najgore riječ “bog” u religiji ne znači to što su vam rekli, ne označava Boga kojeg vi zamišljate ili vas je pop naučio da zamišljate). Nimalo u boljem stanju nisu ni tzv. “ateisti” to je posebna vrsta idiota. Oni su vezani sa još gorim slojem, još gorom razinom, ali nema veze i oni umiru, baš kao i vi, kao i mi. Njihova smrt je gora u pripremi, vaša je malo bolja u pripremi, moja i sličnih meni, NEMA PRIPREME, to je prosto to, bez ikakvog značenja i vrijednosti, smislenosti i besmislenosti.

Rekli su vam da je sve iluzija, maya. Pa sam vam rekli da tantrici tako ne govore, da Tantričko učenje govori da je sve Apsolut i da sve postoji i da nema iluzije, ali sve to je laž.  Dvije vrsti laži s ciljem dodatnog prolažavanja a ne probuđenja. Niti jedni, niti drugi nisu u pravu, to su prilagođene laži u skladu sa tradicijom iz koje dolaze. Sve jeste iluzija a ujedno sve jeste Apsolut i stvarno je. A pošto ne razumijete šta vam govore, dodajete ono što vam se sviđa, što projicirate. Nije ovo iluzija MI SMO ILUZIJA. Sve jeste APSOLUT, ali nas nema u tome, jer mi smo njegov san. Spoznati to, doživjeti to kao “iskustvo”, to je probuđenje. Umantrati to, umisliti to, to je laganje sebe. A pošto “sebe” ne postoji, ne brinite nema nikakvo značenje.

Probuditi se ne znači da će san nestati, već samo znači da ste budni u snu. Više ne spavate i ne kupujete proizvode duhovnosti, koja god ona bila. Ja znam šta u vama ponavlja duhovne postulate, znam tko šta traži u vama, znam tko ste vi jer znam tko sam ja, vidim vaš san jer vidim i svoj san, ali za razliku od vas ja ne vjerujem u taj san. Znam da je san, znam da sam san, znam šta je Stvarnost i ona nema veze sa ovom osobom koja ovo opisuje. Ideja probuđenja za mene je divan, ugodni san. Ni ta ideja više ne živi u meni. Prodajem li duhovne snove? Da, naravno. Prodajem li duhovni smisao? Da, naravno. Prodajem li manipulaciju? Da, naravno. Dok traje potražnja, trajat će i ponuda. Imam li neke koristi od toga? Ne, naravno.

Neki su mi došli na razgovor i rekli da su im drugi rekli, uvijek neki drugi, da će ima rad sa mnom uzeti dušu. Da, naravno. Ali i ne, naravno. Nemate dušu, imate ideju o njoj. Imate program koji je umislio da ima dušu. To vam i Rad na Sebi uzme. Kada shvatite da nema duše, da nema vas, da nema smisla, to je radost, to je ekstaza, to je blaženstvo. Ali to nije vaše, niste vi. To je trenutak kada se opustite i razumijete. A možda je to duša????
Kada to što jeste skine okove koje je samo sebi nametnulo u nekom kozmičkom vicu, velikoj univerzalnoj šali, i uvidi da je sve to imaginacija, laž, iluzija, shvati da ono nikada nije bilo u nekom malom bezvrijednom tijelu, ili možda vrijednom tijelu, humanom umu, duhovnom umu osmjehne se svom snu, baš kao što se i vi osmjehnete noćnoj mori kada se probudite (zanimljivo sve nam govori o svemu) onda možda kao Nisargaadtta, kao Ramana, kao Gurđijev kažete “ja nikad nisam rođen, niti ću ikad umrijeti”, ili možda ovo “ovo nisam ja, ovo nije moje”, ili “ja sam Gurđijev i nikad neću umrijeti (ako je to uopće on rekao)” ili prosto budete potpuno mirni kao Buddha, sa osmjehom na licu, znajući iluziju u najmanji atom. Možda.

Smrt. To je točka na nas. Točka iza koje nema ideje reinkarnacije. Točka iza koje bilo koja ideja duhovnosti ne prolazi. Jer ni mi ne prolazimo iza nje. Ona je kraj osobe koja je umislila da nešto može napraviti, da je vrijedna, da ima smisao. Neki mudriji od nas su rekli da je smrt ono što životu daje smisao, dobra laž. Zaboli smrt za smisao života koji smo strahom od smrti učinili. Smrt je prosto smrt. Nema smisao u njoj, iza nje, ispred nje. Uostalom šta je to stvarno, šta je to što nestaje smrću? Živo se nikad ne rađa, nikad ne umire, nikad ne živi tjelesnim i umnim životom. To što je živo u “vama”, a nije vi, niste vi, to nije vezano životom projekcije i sna, nije vezano strahom od smrti, nije ni smrtno, nema ni ideje smrti. I to su vam rekli u nekim spisima. Šteta je što to niste bukvalno shvatili. Osjećaj Postojanja koji imate, nije vaš, i niste vi. To je izraz tog Živog koje je vi. Ali vi nikad niste dio njega. Vi ste njegov san. Kažemo sanjate, spavate, morate se probuditi. Mislite da to kažemo vama. Ne. Kažemo TOME, što je živo, to što je zaspalo i sanja san o vama, o vašem životu. Krivo ste sve shvatili. Krivo su shvatili pa vam krivo prenijeli. Tražite istinskom majstora. To je traženje istinske smrti. Majstor, ako je autentičan, on je smrt za učenika, a to je i jedno od značenja posla ili uloge gurua. To je samo posao, uloga, kazališni komad u kojem želite da provedete život, tražeći smisao izvan toga, izvan sebe. Uvidjeti “sebe” znači vidjeti da vas nema. Da imaju misli, procesi, emocije, ali TO NISTE VI, nije ONAJ KOJI TO VIDI. I to je prvi korak u kojem se postepeno budi TO što ŽIVI kao vi. Možda će to još koji put da zaspe, ponovi tzv. “inkarnaciju”, ali to niste vi. Kao što ujutro teško ustajete, pa zaspete, pa se probudite, itd., tako i TO ujutro ustane, pa zaspe, pa ustane, pa zakasni na posao (to je ideja reinkarancije). Na isti način i TO na sebe navuče programe čim se razbudi (nova inkarnacija?). Program osobe koja ima kuću, posao, djecu, roditelje, kućne ljubimce, baš kao što vi buđenjem iz sinoćnjeg sna navučete na sebe unutarnje odore, rituale, mentalno-emotivne programe, tijelo a naposljetku i odjeću i odete na posao, ili prošetati kućne ljubimce.

Sada ima tu još neki trik. Osjetiti ovo kroz intelekt to je depresija, bol, trenutak bez emocije. Osjetiti ovo emotivno, to je ŽIVOT. Neki, tj. većina ovo doživi kroz intelekt i padnu u depresiju, presjeku cijeli život i probude se u novom snu života, suhi, prazni, nemoćni, kao većina probuđenih. Nema emocije – ne govorim o vitalnom ili onom što nazivate “emocijom”. Kada se to doživi EMOTIVNO, osjećajem bivanja i postojanja, to je ZAČIN, vegeta, ili neki sličan začin koji da okus jelu. Osjećate Bivanje – tj. to se tako naziva ali se nikad ne vidi – znate sve ovo, opijeni ste Bhavom, prožeti ste tim do najmanjeg atoma tijela i NA ISTI način doživite iskustvo smrti. Emotivno, prožeto tim što nazivaju SOBOM (ne osobom kao sobom), bez sna, bez snivanja, potpuni, cjeloviti, smisleni besmislom, postojani bez postojanja, osobom bez osobe. Ako ovo doživite bez intelekta postanete sentimentalni, ali probuđeni, idiot kao Mooji recimo, bez mogućnosti da intelektom pojasni o čemu se radi.
Kada sam pitao bivšeg Majstora šta je napravio kada je “doživio” probuđenje, iako me je slagao (ali to više nije bitno), rekao je “otišao sam na kavu”. Možda ćete vi promijeniti vodu u akvariju za psa, mačku natjerati da leti, a odvesti zlatnu ribicu u šetnju. Nebitno. Postat ćete toliko obični – ovo je idealizacija – da oni obični neće htjeti biti kao vi. Pričekat ćete smrt da dođe, možda malo obolite, doživite nesreću, dobijete rak, možda bubrezi prestanu da rade, ostanete sa pola glave, ali čemu davanje značaja?

Kako to kaže Ričard Bah u knjizi “iluzije”: “Perspektiva – ili ćeš je upotrijebiti ili ćeš izgubiti; ako si došao do ove strane zaboravio si da ono što se dešava oko tebe nije stvarnost. Razmisli o tome. Sjeti se odakle si došao gdje ideš, i zašto si napravio gužvu u koju si prvo upao.
Umrijet ćeš strašnom smrću, upamti. Sve je ovo dobra vježba, i više ćeš u njoj uživati ako stalno imaš na umu činjenice.
Ipak, primi svoju smrt sa nešto ozbiljnosti. Podsmijevanje načinu svog smaknuća nije lako razumljivo manje razvijenim životnim formama, i oni će te zvati ludim.”

Smrt. Da li je kraj? Čega? Koga? Stvarno?
Da, jeste. Programa. Nikoga. Stvarno.
Bojite li se toga? Nemate razloga. Ne možete ništa povodom toga učiniti. Da li će vam učenje pomoći, neki majstor? Ne neće, to je utjeha da proživite to što zovete sobom i životom. Pa koji je onda smisao učenja? Nemate veze sa smislom. Smisao toga je da se Bog probudi iz sna o čovjeku. Ali vi niste Bog, sorry. Koji klinac onda tražim ovdje? Odlično pitanje, sam naprijed, ne gubite vrijeme na ovo. Da li si ti pravi čovjek za moj Rad? Ja nisam čovjek, ja sam program koji je shvatio šta je on. Time ja nisam čovjek za tvoj rad, nisi na pravoj adresi (iskoristih pitanje od prije neki dan). Odoh kod drugog majstora (čitaj: manipulatora prodavača u generalnoj duhovoj potražnji) ti nemaš pojma! Hvala i zbogom. (Ustanem, izvedem ribicu u šetnju).

Želite li takvu vrstu istine kada dođete kod Majstora, duhovnika, gurua, ašram, manastir? Naravno da ne. Želite novi san. Duhovni san. Probuđeni san. Dobijete tehniku, ime, molitvu, mantru, yantru, smisao i odete svojim putem ostavljajući nekoliko stotina dolara kako bi Majstor, guru, ašram preživio. Tada pokrećete jogicu, meditaciju, prodajete snove koje ste popušili, pojebete se sa nekim idiotom ili kresnete neku lujku, govorite da je to tantrički sex, ili odete u celibat jer to je film vaše “škole” ili “linije”. Svejedno. Sutra će smrt. Ne brinite. Jer ni ona ne brine za vas.

Ne želimo mi istinu. Ona je previše bolna. Mi želimo novi san (stan). Ovaj stari san (stan) nam je previše prljav, zagušljiv, smrdljiv. Novi će biti bolji. Slobodno u njega ubacite zdrav život, vegetarijanstvo, veganstvo, borbu za prava životinja, biljaka i ljudi, sirovu hranu, borbu protiv vakcina, želju za probuđenjem, srodnu dušu, budnost, rad, duhovnost, boga, đavola, anđele, kanaliziranje, sve što želite, da ne nabrajam, imam preča posla, moram šetati zlatnu ribicu. Al ZNATE SVI kada smrt zakuca na vrata VAS VIŠE NEĆE BITI. Znam da znate, zato je se i bojite. Zato su vas neki Inteligentni Majstori pozvali da umrete za života. Ili kao Dino Merlin da “živite prije smrti”. BhK
[Vrh] Go down
leont
Dinosaur
leont

Male
Libra Monkey
Broj postova : 496
Age : 40
Registration date : 16.12.2011

Sve je zapravo san - Page 12 Empty
PostajNaslov: Re: Sve je zapravo san   Sve je zapravo san - Page 12 Icon_minitimened ruj 10, 2017 12:24 pm

"Kada bi čovek bio u stanju da shvati sav užas života prosečnih ljudii koji se okreću u krugu beznačajnih interesovanja i ciljeva, kada bi mogao da shvati šta gube, razumeo bi da postoji samo jedna stvar koja je ozbiljna za njega - da pobegne od opšteg zakona, da se oslobodi."
Gurđijev
[Vrh] Go down
leont
Dinosaur
leont

Male
Libra Monkey
Broj postova : 496
Age : 40
Registration date : 16.12.2011

Sve je zapravo san - Page 12 Empty
PostajNaslov: Re: Sve je zapravo san   Sve je zapravo san - Page 12 Icon_minitimepon ruj 18, 2017 4:33 pm

Sve je zapravo san - Page 12 Bhhhhhhhhh


"Suština ograde

Elem, mladog lava uhvatiše dok je lutao u potrazi za hranom i ženkom. I naravno, strpaše ga u logor. Obično su hvatali mlade životinje radi lakšeg "obradjivanja" i usadjivanja novih ideja, učenja, navika i slično. Čim su ga ubacili u žicu, lav se već osjećao kao u svom domu. Tu je imao sve, hranu, žene, dom, zanimacije, filozofije, religije.. Ukratko sve što mu je trebalo u životu. Još ako se malo potrudi možda i još više. Tih prvih par dana šetao je logorom i upoznavao se sa prilikama, običajima, stanovnicima logora. Primjetio je da su stanovnici logora imali grupacije. Tu je naišao na religije i njihove priče o sudnjem danu, o povratuku Lava (Božijeg sina), o potrebi pridržavanja pravila i morala, o samilosti i ljubavi ka bližnjem svom. Posle predavanja ih je posmatrao i gledao da niko ništa od toga ispričanog ne koristi, ali zato ih njihov sveštenik drugi dan razriješi svih grijehova koje su nakupili.
Zanimljivo mu je bilo, ali odluči da prošeta još malo.
Iza slijedećeg ugla grupa uglednih ovaca i koza osnovala je Bridž klub. Nasmijao se i krenuo dalje. Malo dalje od toga, ugledao je grupu hijena kako skupljaju potpise za osnivanje političkih partija, koje bi trebale da se brinu o cijelom logoru i onom sto je svakom slobodnom stanovniku logora potrebno.
Stresao se na pomisli na hijene i njihovu politiku. Krenuo je dalje. U toj šetnji upadao mu je u oči Lav koji je sjedio izdvojen pored ograde logora i taman kada mu je htio prići, naleti na dame noći. Kada su ga ugledale ponudile su mu svoje usluge. Bilo ih je raznih životnih oblika. Tako da je u nekoliko dana isprobao sva zadovoljstva koja one pruzaju. Izašao je iz tog okruženja i opet ugledao Lava kraj ograde. Taman htjede da mu pridje, kad ono.. pretpostavljate??
- Ne idi njemu, on je osobenjak. Crna ovca logora. S nikim se ne druzi, ništa ne traži niti nudi. Mani ga se. Ništa korisno od njega nećeš dobiti. - reče Žirafa.
- Ti si najveća od svih. I vidiš preko ograde. Ima li tamo što? - upita je Lav koji je već zaboravio slobodu izvan ograde.
- Ah mado lavče. Naravno da nema ništa. Ograda je kraj. Sve što valja ovdje je. Veruj mi, ja najbolje znam ima li šta izvan ove ograde, vidim najdalje od svih.
Lav ju pogleda, osjećajući prizvuk laži u glasu.
Nekako uspije se izvuče ispod njenih nogu dok je na bila obuzeta pričom o ljepotama logora i dodje do Lava koji je sjedio kraj ograde.
Sjede kraj njega, dugo ga posmatrajući. Žirafa je bila u pravu, on je stvarno osobenjak - pomisli dok ga je posmatrao - još nije primjetio da sjedim kraj njega.
Nakašlja se ne bi li prenuo starog Lava.
- Reci?
- Ja sam nedavno stigao u ovaj logor i od svih zanimacija koje sam vidio, ti po cijeli dan i noć sjediš kraj ograde i posmatraš ju. Zar nema ništa zanimljivo za tebe u logoru? Zašto si odvojen i sa nikim ne komuniciraš? Što u stvari radiš po cijeli dan i noć ispred ograde?
Lav se nasmiješi.
- Prvo, logor jeste zanimljiv i nudi mnogo štošta. Ali svakim tim zadovoljstvom kojim si očaran gubiš znanje i sjećanje na slobodu. Vjerujem da se više i ne sjećaš kako je bilo izvan ograde?
- Pa... sjećam se nečeg, ali mi je kroz maglu. Znam da ima nešto zanimljivo što ovdje nisam vidio, ali ne znam što.
- Drugo, nisam odvojen, samo me stvari koje oni pričaju ne zanimaju. Oni imaju bridž klubove i pričaju o slobodi u kavezu u kojem se nalaze. Oni organizuju političke partije da stanovnicima daju slobodu izražavanja i dostojanstvo u kavezu u kojem se nalaze. Oni nude razna zadovoljstva i užitke o kojima ne možeš ni sanjati da postoje, veruj mi probao sam ih sve, kao i ti, koliko sam primjetio, ali uvijek mi je ostajao gorak ukus u ustima. Oni imaju ustanove za liječenje od alkohola i droge, a s druge strane birtije gdje prodaju alkohol i drogu. Oni se svim silama trude da te zarobe još više nego sto već jesi, a onda rješavaju probleme nastale od toga. Sami ih stvore pa ih rješavala. Oni obećavaju da ćeš biti slobodan kada umreš i u raju, ako poštuješ pravila, moral, zakone, one koji te zakone pišu, Lavove koji riču i koje su proglasili Božijim sinovima, a ako ne poslušaš ići ćeš u pakao. A pakao je sve što oni sada imaju. Može li biti veći pakao od ovoga gdje se nalaziš, znajući da si tamo bio slobodan, ali dovoljno glup da dopustiš da te uhvate? Znaj! Ne može. Oni su idioti koji te ubjedjuju da ćeš putem riječi i njihovog ponavljanja steći slobodu. A znaš da ono što jesi nema riječi i nema ograničavajućih tehnika. Oni mnogo štošta obećavaju i znaju jer imaju dugačke vratove, ali su slijepi kod očiju. Oni ne mogu da vide, jer ne znaju što bi to mogli da vide.
- Hm... frknu lavić. Posmatrao ga je i već htio nekoliko puta da ode od njega, ali nešto je bilo u držanju tog starog Lava, nešto što mu je davalo dojam da on zna što priča. A taj dojam nije nigdje vidio do sada. - A što ti radiš kraj ograde? Kada to sve znaš, što još čekaš?
- Šta ja radim? Zar nije očigledno? Proučavam SUŠTINU OGRADE. Ja znam ko sam i znam što sam. Ali da bih se oslobodio zatvora i kaveza u kojem se nalazim, moram znati suštinu ove ograde. Kada je uvidim, oslobodjenje je pitanje trenutka. Sve što trebaš znati jeste - što je to što te drži u kavezu? To nisu Čuvari, jer ih nema. Ali su zato uredili kavez na način da nikada ne pomisliš o bjegstvu iz njega, a da izlaz tražiš cijelog života. Svaka vrata vode dublje i dublje u dubinu kaveza.
- Pa što bi mi savjetovao?
- Ništa, sjedi i POSMATRAJ. Možda kavez ni ne postoji, možda si ga izmislio i sada se vrtiš u svom vlastitom filmu. Kažem, MOŽDA!!! Samo sjedi i posmatraj. Uvidi suštinu ograde i izadji van."BhK
[Vrh] Go down
web dust
Majmun
web dust

Male
Capricorn Broj postova : 1636
Age : 2020
Location : suha tinta
Registration date : 07.10.2015

Sve je zapravo san - Page 12 Empty
PostajNaslov: Re: Sve je zapravo san   Sve je zapravo san - Page 12 Icon_minitimepon ruj 18, 2017 7:14 pm

leont je napisao/la:
"Kada bi čovek bio u stanju da shvati sav užas života prosečnih ljudii koji se okreću u krugu beznačajnih interesovanja i ciljeva, kada bi mogao da shvati šta gube, razumeo bi da postoji samo jedna stvar koja je ozbiljna za njega - da pobegne od opšteg zakona, da se oslobodi."
Gurđijev

gurđijev gunđa, o gunđanju konfucije ovako zbori:
Citat :
Lako je biti bogat i ne praviti se važan, teško je biti siromašan i ne gunđati.
- samo zamjeni bogat sa bogat duhom, siromašan sa siromašan duhom i san o uzoritima majstorima se rasplinjava ko sapunični balon u realnosti (obilju kisika).
[Vrh] Go down
leont
Dinosaur
leont

Male
Libra Monkey
Broj postova : 496
Age : 40
Registration date : 16.12.2011

Sve je zapravo san - Page 12 Empty
PostajNaslov: Re: Sve je zapravo san   Sve je zapravo san - Page 12 Icon_minitimeuto ruj 19, 2017 11:56 am

web dust je napisao/la:
leont je napisao/la:
"Kada bi čovek bio u stanju da shvati sav užas života prosečnih ljudii koji se okreću u krugu beznačajnih interesovanja i ciljeva, kada bi mogao da shvati šta gube, razumeo bi da postoji samo jedna stvar koja je ozbiljna za njega - da pobegne od opšteg zakona, da se oslobodi."
Gurđijev

gurđijev gunđa, o gunđanju konfucije ovako zbori:
Citat :
Lako je biti bogat i ne praviti se važan, teško je biti siromašan i ne gunđati.
- samo zamjeni bogat sa bogat duhom, siromašan sa siromašan duhom i san o uzoritima majstorima se rasplinjava ko sapunični balon u realnosti (obilju kisika).

Forumsko gundjalo se projektovalo pa gundja o gundjanju.
[Vrh] Go down
leont
Dinosaur
leont

Male
Libra Monkey
Broj postova : 496
Age : 40
Registration date : 16.12.2011

Sve je zapravo san - Page 12 Empty
PostajNaslov: Re: Sve je zapravo san   Sve je zapravo san - Page 12 Icon_minitimened ruj 24, 2017 12:18 pm

Sve je zapravo san - Page 12 Djavo

" “Najveći trik đavola je u tome da vas je ubjedio da on ne postoji”.
Ali vam nisu rekli šta to znači. Vjerujte mi Gospodin Đavo nema ništa lično protiv vas. A to ćete doživjeti tek onda kada odbacite ideju da ste vi neko sopstvo, neki identitet, neki um koji shvaćate lično. Tada ćete shvatiti da je Žig Zvijeri odavno utisnut u vas i zovete ga “sobom”. I da će finalni proizvod toga biti samo ono što ćemo željeti jer će nam dati sve ono što nismo ostvarili Sobom.

Da sam ja Đavo, nekim čudom – a neki vjeruju da jesam – ja bih vas recimo ubjedio da ostvarite svoje snove, da slobodno maštate, da stvoriti sliku o sebi i da koristite imaginaciju da je pojačate i ostvarite sve što ste zamislili u svojoj glavici. Onda bi vam rekao da ste vi već Probuđeni i da “ste spiritualno biće sa iskustvom čovjeka” ili da na sebi ne morate Raditi jer nemate na čemu da radite do da shvatite da ste Osjećaj Ja Jesam i ne obraćate pažnju na nivoe Ličnosti ili Uma. Onda bih vam pričao o Kosmičkoj Ljubavi, Kosmičkoj Svijesti i slično ne dajući vam ono što bi vam pokazalo da ste zaglavili ovdje u blatu ove realnosti. Naravno da vi jeste sve to, ali koliko ste sposobni BITI TO??"BhK
[Vrh] Go down
web dust
Majmun
web dust

Male
Capricorn Broj postova : 1636
Age : 2020
Location : suha tinta
Registration date : 07.10.2015

Sve je zapravo san - Page 12 Empty
PostajNaslov: Re: Sve je zapravo san   Sve je zapravo san - Page 12 Icon_minitimečet ruj 28, 2017 10:22 am

p.k.dick _kad istražuje srž totalitarne nacinalističko/rasističke države, ovako veli: je napisao/la:
Ovo je interval, ein Augenblick(Trenutak; prim. prev).
Kosmički proces žuri dalje, mrveći život ponovo u granit i metan; točak se okreće za celokupni život. On je sav privremen.
A ti - ti ludaci - odgovaraju granitu, prašini, čežnji neživog; oni žele da pomognu Natur( Priroda;prim. prev). I, mislio je dalje; znam ja zašto. Oni žele da budu pokretači, a ne žrtve, istorije. Poistovećuju se sa božjom moći i veruju da su bogu slični. U tome je njihovo osnovno ludilo. Savladao ih je neki arhetip; njihova ega su se psihotično raširila, tako da ne znaju gde počinju oni a prestaje božanstvo.To nije obest, nije ponos; to je naduvavanje ega do krajnje granice - mešanje onoga koji obožava ionoga što se obožava. Čovek nije pojeo Boga; Bog je pojeo čoveka.
Ono što oni ne shvataju jeste čovekova bespomoćnost. Ja sam slab, mali,bez ikakvog značaja za vasionu. Ona me ne primećuje ja i dalje živim neprimećen. Ali zašto je to loše? Zar nije tako bolje?
[Vrh] Go down
leont
Dinosaur
leont

Male
Libra Monkey
Broj postova : 496
Age : 40
Registration date : 16.12.2011

Sve je zapravo san - Page 12 Empty
PostajNaslov: Re: Sve je zapravo san   Sve je zapravo san - Page 12 Icon_minitimeuto lis 03, 2017 5:43 pm

Sve je zapravo san - Page 12 Sila_imaginacije

'Sila Imaginacije vam daje značenje stvari, daje vam značenje koje vi sebi dajete, ubjeđuje vas u razne vrijednosti ili nevrijednosti svijeta oko vas ili unutar vas, ona stvara laganje samog sebe i često puta Imaginacija u Ezoteričnom se tumači kao Laganje sebe.
Vaša posebnost ili egoizam je sama sila Imaginacije. Slika o sebi je Sila Imaginacije. Kada pričate o nečemu o čemu nemate svoje iskustvo je Laganje ili Sila Imaginacije. Kada maštate o onom što bi voljeli ili što ne bi voljeli da se desi je Laganje a i samim tim Sila Imaginacije. Smisao koji ste nečem dali ili nečem oduzeli je Sila Imaginacije. Bogovi i boginje kojima se klanjate su sama Imaginacija. Mišljenje, Emocija, vitalna kretanja se nalaze pod Silom Imaginacije. Vaš partner je projekcija vaše Imaginacije i samim tim Laganje samog sebe.

Mogu da idem dalje, ali ću se ovdje zaustaviti. Pametnom je dosta da krene u samo-istraživanje."BhK
[Vrh] Go down
web dust
Majmun
web dust

Male
Capricorn Broj postova : 1636
Age : 2020
Location : suha tinta
Registration date : 07.10.2015

Sve je zapravo san - Page 12 Empty
PostajNaslov: Re: Sve je zapravo san   Sve je zapravo san - Page 12 Icon_minitimesri lis 04, 2017 4:04 pm

Citat :
Hrvaš li se sa snovima?
Boriš li se sa sjenama?
Osjećaš li se kao da spavaš?
Vrijeme je isteklo.
Život ti je ukraden.
Potrošio si ga na sitnice,
ti žrtvo vlastitih ludosti.
[Vrh] Go down
primitive101
Majmun
primitive101

Male
Sagittarius Cat
Broj postova : 1764
Age : 33
Registration date : 20.10.2010

Sve je zapravo san - Page 12 Empty
PostajNaslov: Re: Sve je zapravo san   Sve je zapravo san - Page 12 Icon_minitimečet lis 05, 2017 12:10 am

web dust je napisao/la:
leont je napisao/la:
"Kada bi čovek bio u stanju da shvati sav užas života prosečnih ljudii koji se okreću u krugu beznačajnih interesovanja i ciljeva, kada bi mogao da shvati šta gube, razumeo bi da postoji samo jedna stvar koja je ozbiljna za njega - da pobegne od opšteg zakona, da se oslobodi."
Gurđijev

gurđijev gunđa, o gunđanju konfucije ovako zbori:
Citat :
Lako je biti bogat i ne praviti se važan, teško je biti siromašan i ne gunđati.
- samo zamjeni bogat sa bogat duhom, siromašan sa siromašan duhom i san o uzoritima majstorima se rasplinjava ko sapunični balon u realnosti (obilju kisika).

!!!
On point,odlicno povezivanje,bash...Ak si ti povezao?

Mada,naravno,ajmo gledat kontekst.Gurdjivef je covjek koji se bash uvaljivao u sve slojeve drustva i ima dosta drugaciji pristup ljudima,nego konfucije iz pradavnih vremena.Sljam i ludilo je mnogo vece u vremenu i periodu gdje je zivio G,nego za vrijeme konfucija.

Zapadni svjet je previse prljav za Konfucija,koji je zivio i pricao o najsuptilnijim oksimoronima i paradoksima,koji su naravno tacni,logicki besmisleni,al razbijaju sve suptilne iluzije. G je morao gundjati,moras gundjati ak ostanesh upleten u 'moderni' zivot kakav je zivio G,a opet svi znaju i svi su znali da je taj mjenjao licnosti i forme i energiju za 2min,i mogao se pretvoriti u sta je htio.

A i mislim da Konfucije ovdje misli bash na materijalno bogatsvo i prosjake,i tu mi je primjenljivo to.Cak i da gledam kroz tvoj kontekst, gdje on misli na bogate i siromasne duhom,ocigledno da ak nemas Uvid u nerodjeni duh,da si prinudjen da gundzash,nemoguce je negundjati,jer nisi sloodan,jer samo slobodan moze da ne gundja,jer nema ni potrebe.

U nekom trecem smislu,mozda Konfucije samo mirno i stalozeno u njegovom stilu,izjavljuje tu recenicu,sa kojom zapravo,bez emocija,sa suosjecanjem konstatuje jednu univerzalnu istinu:

-------------Slobodni nema patnje i njemu je lako da ne gundja,a zarobljeni je prepun patnje i njemu je uzasno tesko da ne gundja.-------------

Prevedi to u neki input i output sistem jednacina i varijabli,i dobija se velika dubina,kod konacnih rjesenja :D

Al opet ne vidim nikakvu vezu sa uzoritim Majstorima? Tu ocigledno Konfucije veci fokus stavlja na muku onih bez slobode duha.


[Vrh] Go down
primitive101
Majmun
primitive101

Male
Sagittarius Cat
Broj postova : 1764
Age : 33
Registration date : 20.10.2010

Sve je zapravo san - Page 12 Empty
PostajNaslov: Re: Sve je zapravo san   Sve je zapravo san - Page 12 Icon_minitimečet lis 05, 2017 12:12 am

leont je napisao/la:
web dust je napisao/la:


gurđijev gunđa, o gunđanju konfucije ovako zbori:

- samo zamjeni bogat sa bogat duhom, siromašan sa siromašan duhom i san o uzoritima majstorima se rasplinjava ko sapunični balon u realnosti (obilju kisika).

Forumsko gundjalo se projektovalo pa gundja o gundjanju.

Sitni mucitelj :)
[Vrh] Go down
primitive101
Majmun
primitive101

Male
Sagittarius Cat
Broj postova : 1764
Age : 33
Registration date : 20.10.2010

Sve je zapravo san - Page 12 Empty
PostajNaslov: Re: Sve je zapravo san   Sve je zapravo san - Page 12 Icon_minitimečet lis 05, 2017 12:20 am

web dust je napisao/la:
p.k.dick _kad istražuje srž totalitarne nacinalističko/rasističke države, ovako veli: je napisao/la:
Ovo je interval, ein Augenblick(Trenutak; prim. prev).
Kosmički proces žuri dalje, mrveći život ponovo u granit i metan; točak se okreće za celokupni život. On je sav privremen.
A ti - ti ludaci - odgovaraju granitu, prašini, čežnji neživog; oni žele da pomognu Natur( Priroda;prim. prev). I, mislio je dalje; znam ja zašto. Oni žele da budu pokretači, a ne žrtve, istorije. Poistovećuju se sa božjom moći i veruju da su bogu slični. U tome je njihovo osnovno ludilo. Savladao ih je neki arhetip; njihova ega su se psihotično raširila, tako da ne znaju gde počinju oni a prestaje božanstvo.To nije obest, nije ponos; to je naduvavanje ega do krajnje granice - mešanje onoga koji obožava ionoga što se obožava. Čovek nije pojeo Boga; Bog je pojeo čoveka.
Ono što oni ne shvataju jeste čovekova bespomoćnost. Ja sam slab, mali,bez ikakvog značaja za vasionu. Ona me ne primećuje ja i dalje živim neprimećen. Ali zašto je to loše? Zar nije tako bolje?

bravo bravo

to i je 'prokletstvo' Boga kada ozivi u svim slojevima simulacije koje se vrte u Njemu. To i jesu pravi i ozbiljni duhovni problemi i 'licna' usmjeravanja Bica u visim fazama alhemije,to i je globalni problem svuda,a kod 'probudjenijih' ljudi pogotovo.

Ja bih to mojim rjecnikom rekao:

"Ne mozesh zajebati onoga koji je napravio tebe iz zajebancije."

Pritom,to nije monoteisticka spika,nego beskonacno politeisticka. Neki dopuste da ih neki dublji nivo pojede,malo se prosire,al onda bi oni htjeli da gutaju neki jos dublji dio sebe. Nekakvo ekstremno ponasanje programa po razinama astralne imaginacije :)
[Vrh] Go down
Sedežničar
PraGlodavac
Sedežničar

Male
Aquarius Rat
Broj postova : 566
Age : 36
Location : Balograd, glavni grad Mitonije.
Registration date : 08.10.2009

Sve je zapravo san - Page 12 Empty
PostajNaslov: Re: Sve je zapravo san   Sve je zapravo san - Page 12 Icon_minitimečet lis 05, 2017 11:41 am

Za san spremni!
[Vrh] Go down
web dust
Majmun
web dust

Male
Capricorn Broj postova : 1636
Age : 2020
Location : suha tinta
Registration date : 07.10.2015

Sve je zapravo san - Page 12 Empty
PostajNaslov: Re: Sve je zapravo san   Sve je zapravo san - Page 12 Icon_minitimepet lis 06, 2017 9:13 am

sitna boranija: stup dima za dana, plamena kula u noći
[Vrh] Go down
web dust
Majmun
web dust

Male
Capricorn Broj postova : 1636
Age : 2020
Location : suha tinta
Registration date : 07.10.2015

Sve je zapravo san - Page 12 Empty
PostajNaslov: Re: Sve je zapravo san   Sve je zapravo san - Page 12 Icon_minitimepet lis 06, 2017 9:49 am

primitive101 je napisao/la:
web dust je napisao/la:


gurđijev gunđa, o gunđanju konfucije ovako zbori:

- samo zamjeni bogat sa bogat duhom, siromašan sa siromašan duhom i san o uzoritima majstorima se rasplinjava ko sapunični balon u realnosti (obilju kisika).

!!!
On point,odlicno povezivanje,bash...Ak si ti povezao?

Mada,naravno,ajmo gledat kontekst.Gurdjivef je covjek koji se bash uvaljivao u sve slojeve drustva i ima dosta drugaciji pristup ljudima,nego konfucije iz pradavnih vremena.Sljam i ludilo je mnogo vece u vremenu i periodu gdje je zivio G,nego za vrijeme konfucija.

Zapadni svjet je previse prljav za Konfucija,koji je zivio i pricao o najsuptilnijim oksimoronima i paradoksima,koji su naravno tacni,logicki besmisleni,al razbijaju sve suptilne iluzije. G je morao gundjati,moras gundjati ak ostanesh upleten u 'moderni' zivot kakav je zivio G,a opet svi znaju i svi su znali da je taj mjenjao licnosti i forme i energiju za 2min,i mogao se pretvoriti u sta je htio.

A i mislim da Konfucije ovdje misli bash na materijalno bogatsvo i prosjake,i tu mi je primjenljivo to.Cak i da gledam kroz tvoj kontekst, gdje on misli na bogate i siromasne duhom,ocigledno da ak nemas Uvid u nerodjeni duh,da si prinudjen da gundzash,nemoguce je negundjati,jer nisi sloodan,jer samo slobodan moze da ne gundja,jer nema ni potrebe.

U nekom trecem smislu,mozda Konfucije samo mirno i stalozeno u njegovom stilu,izjavljuje tu recenicu,sa kojom zapravo,bez emocija,sa suosjecanjem konstatuje jednu univerzalnu istinu:

-------------Slobodni nema patnje i njemu je lako da ne gundja,a zarobljeni je prepun patnje i njemu je uzasno tesko da ne gundja.-------------

Prevedi to u neki input i output sistem jednacina i varijabli,i dobija se velika dubina,kod konacnih rjesenja :D

Al opet ne vidim nikakvu vezu sa uzoritim Majstorima? Tu ocigledno Konfucije veci fokus stavlja na muku onih bez slobode duha.naravno konfucije je u ovom zaključku zaključivao doslovno, no mala sintagmička izmjena i imamo dobru poveznicu na suštinu fašističko-rasističkog sklopa duha (potpunog odsustva duhovnosti: "Čovek nije pojeo Boga - Bog je pojeo čoveka") koji se generira u mističnoj ali praznoj osobnosti.
konfucijev uzvišeni čovjek bogate duhovnosti sa stalnom namjerom usklađivanja sa moralnom pravednošću kao što u pitanjima duha neče tražiti osobnu materijalnu korist znati će i umjerenom skromnošću, u svojem unutrašnjem bogatstvu prepoznati "završetak boga i početak sebe" - za razliku od "uzoritih majstora" tipa g.i. gurdjieff  i e.a.crowley koji su na svojim "mističkim kursevima" za solidnu naknadu otvarali zabranjena vrata nedostojnim osobnostima koje u svojem unutrašnjem siromaštvu nisu mogli vidjeti sebe već samo neobjašnjivi apsulut. puneći tako siromašne duhovnosti definicijama uzvišenih sadržaja stvoren je veliki debalans pravednosti u civilizacijskoj svakodnevnici pa su duhovni prosjaci nakaradne moralnosti, adepti tipa hitler i staljin u svojim halucinacijame uzvišenih sebe okrenuli par bespotrebnih okretaja kotača karme u povijesti svijeta. pa kad veliš "Ne mozesh zajebati onoga koji je napravio tebe iz zajebancije." pravi problem je zapravo u tom da ak u tu vrstu "zajebancije" ulaziš sa namjerom da zajebeš - zajebancija će pobjediti tebe i sve  unaokolo, u tu vrstu "zajebancije" valjda valja uči radi što bolje zajebancije i što kvalitetnije ekipe zajebanata ,kao što konfucije veli : "... čujem priča se - da kockam i pijem sa graničarima, spavam po tržnicama i kuplerajima, diskutiram sa piljarima i seljacima po poljima i mlinovima ... točno. uzdizanje i brušenje u jednoj vrlini nije moj cilj, pronalaženje  i iskušavanje  u novim porocima sada je predmet mog interesa"
[Vrh] Go down
primitive101
Majmun
primitive101

Male
Sagittarius Cat
Broj postova : 1764
Age : 33
Registration date : 20.10.2010

Sve je zapravo san - Page 12 Empty
PostajNaslov: Re: Sve je zapravo san   Sve je zapravo san - Page 12 Icon_minitimepon lis 09, 2017 6:47 pm

nemres porediti Gurdj i Crowleyija,stepen realizacije im se drasticno razlikuje,al ok,nije mi jasno sto napadash G-a za to,al ajde.

"pa kad veliš "Ne mozesh zajebati onoga koji je napravio tebe iz zajebancije." pravi problem je zapravo u tom da ak u tu vrstu "zajebancije" ulaziš sa namjerom da zajebeš - zajebancija će pobjediti tebe i sve unaokolo, u tu vrstu "zajebancije" valjda valja uči radi što bolje zajebancije i što kvalitetnije ekipe zajebanata ,kao što konfucije veli : "... čujem priča se - da kockam i pijem sa graničarima, spavam po tržnicama i kuplerajima, diskutiram sa piljarima i seljacima po poljima i mlinovima ... točno. uzdizanje i brušenje u jednoj vrlini nije moj cilj, pronalaženje i iskušavanje u novim porocima sada je predmet mog interesa""

ye,ye...

No koja je tema ove teme? :) ja bih malo back to subject ak ga ima...
[Vrh] Go down
web dust
Majmun
web dust

Male
Capricorn Broj postova : 1636
Age : 2020
Location : suha tinta
Registration date : 07.10.2015

Sve je zapravo san - Page 12 Empty
PostajNaslov: Re: Sve je zapravo san   Sve je zapravo san - Page 12 Icon_minitimeuto lis 10, 2017 8:59 am

primitive101 je napisao/la:
....nemres porediti Gurdj i ....
problematiziram upotrebu obredno-magijskog kao isplative "svjetovne karijere" i realni utjecaj tih praksi i učenja na razvoj najuspješnijih diktatora-revolucionara modernog vremena. istih situacija zasigurno bilo je i u drevnom egiptu (a i prije i poslije egipta) no ova dva lika i njhov direktni utjecaj na diktatore su nam najinteresantniji po vremnskoj liniji i impactu na oblik naših realnosti (naših snova).

primitive101 je napisao/la:

ye,ye...
No koja je tema ove teme? :)  ...
;) tema ove teme je promjenjiva tema. promjenjiva u zavisnosti od posebnosti pojedinačnog životnog sna ili kao i svaka druga tema promjenjiva u zavisnosti od pojedinačnog pristupa i poimanja imena teme.
[Vrh] Go down
leont
Dinosaur
leont

Male
Libra Monkey
Broj postova : 496
Age : 40
Registration date : 16.12.2011

Sve je zapravo san - Page 12 Empty
PostajNaslov: Re: Sve je zapravo san   Sve je zapravo san - Page 12 Icon_minitimečet pro 28, 2017 4:27 pm

primitive101 je napisao/la:


Sitni mucitelj :)


Hahaha ... ulovio si to!
Bas sam ga tako i eksploatisao neko vreme.
Koristio sam njegovu karakternu strukturu i to sto pazljivo prati i cita moje postove. Namerno bih bacio neki post i eto ga, zaleti se on, nesto kefce, novi post on rezi, novi post - on laje, laje.
Sve mozes da okrenes u svoju korist samo ako znas kako.
U svakom slucaju njemu ide moja zahvalnost.
[Vrh] Go down
web dust
Majmun
web dust

Male
Capricorn Broj postova : 1636
Age : 2020
Location : suha tinta
Registration date : 07.10.2015

Sve je zapravo san - Page 12 Empty
PostajNaslov: Re: Sve je zapravo san   Sve je zapravo san - Page 12 Icon_minitimečet pro 28, 2017 5:17 pm

Sve je zapravo san - Page 12 8_20_92_p809tenement
živiš u oblacima mala
[Vrh] Go down
leont
Dinosaur
leont

Male
Libra Monkey
Broj postova : 496
Age : 40
Registration date : 16.12.2011

Sve je zapravo san - Page 12 Empty
PostajNaslov: Re: Sve je zapravo san   Sve je zapravo san - Page 12 Icon_minitimepon sij 01, 2018 6:47 pm

Nastavak

"Mnogi od vas u svom osobnom snu žele budnost, ali ne shvaćaju šta to znači. Budnost je fin cilj sna u kojem se nalazite. Problem budnosti kojoj težimo unutar našeg sna jeste što ono u čemu se možete probuditi ne mora biti lagodno, pozitivno, ispunjavajuće. I u početku, pri prvim prosjajima budnosti, zbog uma koji je još uvijek okrenut starom životu, ili zbog navike svijesti da se vezuje sa niže procese, procese života, buđenje zna biti ispunjeno bolom, patnjom, još većom nemoći. Jer iako vidite, znate gdje ste, i dalje ne znate ili ne možete da se izvučete iz sna u kojem živite. Svi aspekti tog sna koji ste prihvatili kao sebe pripadaju snu a ne vašem budnom stanju, dijelu vas koji je budan. On je viši aspekt, viša svijesti i nema veze sa ovom razinom. Ali vi sami ste povezani i sa tom višom realnosti i sa tom nižom realnošću od koje želite pobjeći. Zato je jako bitno naučiti ostati pasivan u početku, ostati umiren iza procesa koji će se javljati i ZNATI da ti procesi nisu vi. Znanje da oni nisu vi temelji se na promjeni točke percepcije, tj. specifičnoj točki susreta starog (ljudskog) vas - umnog, fizičkog, čulnog, instinktivnog, seksualnog, vitalnog - sa novim (višim, božanskim) dijelom vas. Oboje ste vi. Niste vi samo božansko, vi ste i ljudsko i životinjsko. Sve to je vaša priroda, a ona je pojašnjena razinom vašeg bića. Razina bića koju imate određenu razinu života koji ćete živjeti. Iako kažemo da dijelovi od kojih se trebate distancirati nisu vi - i to vas možda posebno zbunjuje naročito kada kažemo da ste i to vi - to je rečeno u odnosu na cilj kojem težite. Kada je taj cilj postignut, ono što ste "postali" tim postizanjem treba biti vraćeno nazad u ljudsku prirodu, obogatiti je, transformirati je do kraja, ispuniti je Sobom, ili Sviješću o Sebi. No, nije potrebno čekati ispunjenje tog cilja jer se obogaćenje, transformacija, promjena starog može vršiti svakim korakom Rada na Sebi, svakog trenutka. Tako da ćete u procesu razbuđivanja - koliko god se odvajali od tzv. "nižeg" sebe, od poistovjećenja sa tim - isto toliko ćete morati spuštati tu svjesnost u svakodnevno, u osobnost, osobu, tijelo i stvarati novo "ja", novo manifestiranog "sebe". Razlika je što u tom procesu više nećete biti u zabludi, iluziji o sebi, svijetu i drugima."BhK
[Vrh] Go down
leont
Dinosaur
leont

Male
Libra Monkey
Broj postova : 496
Age : 40
Registration date : 16.12.2011

Sve je zapravo san - Page 12 Empty
PostajNaslov: Re: Sve je zapravo san   Sve je zapravo san - Page 12 Icon_minitimesri sij 10, 2018 12:26 pm

Sve je zapravo san - Page 12 San4

"San je “iluzija” u koju vjerujemo, kojoj dajemo značenje, koju farbamo asocijacijama koje imamo i za koje vjerujemo da su stvarne.
Iluzija ili Maya nije svijet koji vidimo, već NAČIN na koji ga vidimo.
Kada su tantrički majstori govorili o tome da sanjamo, da je svijet iluzija, nismo ih razumjeli i pomislili smo da svijet materije nije stvaran. Oni nisu govorili o tome. Oni su govorili da je ono što smatramo “našim”, ono čemu smo dali značenja koja su “naša”, vjerovanja i uvjerenja koja su “naša”, da je to san, iluzija, Maya. Ali um koji nije odrastao, um djeteta u tijelu odraslih ljudi projicira ka van i samim tim značenje koje je on dao tim riječima odgovara ludilu koje oko nas, među duhovnim i tzv. ne-duhovnim ljudima caruje.
Iluzija svijeta ne postoji, ali postoji iluzija značenja koja ste dali svijetu, sebi, drugima, univerzumu, bogu.
Da ne vjerujete u iluziju bili bi ste odrasli. Ali niste.

To u što vjerujete, to što vidite svojim očima koje spavaju, umom koji daje značenja TO JE ILUZIJA, TO JE SAN."BhK
[Vrh] Go down
web dust
Majmun
web dust

Male
Capricorn Broj postova : 1636
Age : 2020
Location : suha tinta
Registration date : 07.10.2015

Sve je zapravo san - Page 12 Empty
PostajNaslov: Re: Sve je zapravo san   Sve je zapravo san - Page 12 Icon_minitimečet sij 11, 2018 11:44 am

Citat :
"Mnogi od vas u svom osobnom snu žele budnost, ali ne shvaćaju šta to znači. Budnost je fin cilj sna u kojem se nalazite...bla,bla..."
Citat :
 "San je “iluzija” u koju vjerujemo, kojoj dajemo značenje, koju farbamo asocijacijama koje imamo i za koje vjerujemo da su stvarne.
Iluzija ili Maya nije svijet koji vidimo, već NAČIN na koji ga vidimo....bla,bla..."

svjesnost i usredotočenost pažnje su san onog čiju svakidašnjicu usmjerava ego
a svjesnom i usredotočenom san je moć, moć sanjanja i moć samousmjeravanja.
[Vrh] Go down
web dust
Majmun
web dust

Male
Capricorn Broj postova : 1636
Age : 2020
Location : suha tinta
Registration date : 07.10.2015

Sve je zapravo san - Page 12 Empty
PostajNaslov: Re: Sve je zapravo san   Sve je zapravo san - Page 12 Icon_minitimepet sij 12, 2018 7:42 pm

Citat :
Citat :
"Mnogi od vas u svom osobnom snu žele budnost, ali ne shvaćaju šta to znači. Budnost je fin cilj sna u kojem se nalazite...bla,bla..."
Citat :
 "San je “iluzija” u koju vjerujemo, kojoj dajemo značenje, koju farbamo asocijacijama koje imamo i za koje vjerujemo da su stvarne.
Iluzija ili Maya nije svijet koji vidimo, već NAČIN na koji ga vidimo....bla,bla..."


Sve je zapravo san - Page 12 26731010
[Vrh] Go down
leont
Dinosaur
leont

Male
Libra Monkey
Broj postova : 496
Age : 40
Registration date : 16.12.2011

Sve je zapravo san - Page 12 Empty
PostajNaslov: Re: Sve je zapravo san   Sve je zapravo san - Page 12 Icon_minitimepon sij 22, 2018 10:45 am

Sve je zapravo san - Page 12 Bh3

"Tvoja razina razumijevanja određuje dubinu, širinu i visinu univerzuma.
A on nije ni dubok, ni širok, ni visok. Nije ni vrijeme ni prostor."BhK
[Vrh] Go down
web dust
Majmun
web dust

Male
Capricorn Broj postova : 1636
Age : 2020
Location : suha tinta
Registration date : 07.10.2015

Sve je zapravo san - Page 12 Empty
PostajNaslov: Re: Sve je zapravo san   Sve je zapravo san - Page 12 Icon_minitimepon sij 22, 2018 11:42 am


krivo. u zabludi si slike o sebi. može važiti za san: tvoja razina razumijevanja određuje tvoj san. a on nije ni dubok, ni širok, ni visok. Nije ni vrijeme ni prostor -ono je tvoja mogučnost sanjanja.
razumjevanje nemože određivati dubinu, širinu i visinu univerzuma. takvim određivanjem bavi se tvoja slika o sebi, tvoje razumijevanje može učestvovati u univerzumu ali univerzum je nezavisan proces koji koji je za tebe i prostor i vrijeme i tvoja iluzija sebespoznavajućih nivoa i tvoja mogučnost stvarnosti.

leont je napisao/la:
Sve je zapravo san - Page 12 Bh3

"Tvoja razina razumijevanja određuje dubinu, širinu i visinu univerzuma.
A on nije ni dubok, ni širok, ni visok. Nije ni vrijeme ni prostor."BhK

Sve je zapravo san - Page 12 Poulet_une_vvimv8-360x240
[Vrh] Go down
Sponsored content
Sve je zapravo san - Page 12 Empty
PostajNaslov: Re: Sve je zapravo san   Sve je zapravo san - Page 12 Icon_minitime

[Vrh] Go down
 
Sve je zapravo san
[Vrh] 
Stranica 12 / 13.Go to page : Previous  1, 2, 3 ... , 11, 12, 13  Next

Permissions in this forum:Ne moľeą odgovarati na postove.
CE-4 Misterije i neobjašnjivi fenomeni ::  Svijet oko nas :: Duhovnost-
Forum(o)Bir: