Početna stranicaPortalPretraľnikRegistracijaLogin

 

 Liberalizam i neoliberalizam

Go down 
Autor/icaPoruka
petarbosni4
Riba


Male
Scorpio Rat
Broj postova : 157
Age : 72
Registration date : 01.12.2010

Liberalizam i neoliberalizam Empty
PostajNaslov: Liberalizam i neoliberalizam   Liberalizam i neoliberalizam Icon_minitimepet pro 28, 2012 9:17 pm

Liberalizam i neoliberalizam

Reći koju suvislu riječ o ovim stvarima nije tako lako kako se može učiniti na prvi pogled. No to je zadatak, a odnekud se mora početi.

Recimo, dakle, za početak, da je liberalizam nekakav ekonomsko-društveni poredak. Obično se misli na liberalni kapitalizam. Sama riječ (lat. libertas – atis - sloboda i liber, a , um – pridjev slobodan) ukazuju na to da se radi o društvu koje je utemeljeno u nekakvoj slobodi.

No, što je Sloboda?

Promišljanje slobode ozbiljno počinje sa Rousseauom, nastavlja se sa Kantom, Fichteom, Schellingom i Hegelom u kojem dostiže vrhunac, da bi se kasnije opetovalo prvenstveno u Marxovim radovima i radovima njegovih sljedbenika.

Prvo eksplicitno definiranje slobode dugujemo Kantu. On smatra da je sloboda pojava koja nastaje prekidanjem lanca prirodnog kauzaliteta i uspostavljanjem kauzaliteta koji se korijeni u ljudskoj volji.

Jednostavnije rečeno, sloboda nastaje suspendirnjem prirodnih zakona i uspostavljanjem nekih zakona koji su utemeljeni u svrsi. Ove zakone ili kauzalitet slobode uspostavlja čovjek. Moć ljudske volje da prekine prirodni kauzalitet i uspostavi svoj, umjetni i svrsishodni je tzv. sloboda volje – sposobnost volje da djeluje u suprotnosti sa prirodnim zakonima.
Eto, samo toliko, ako i ovo nije bilo previše.

Korak natrag ka teologiji.

Čudo.

Teolozi su čudo definirali kao moć da se suspendiraju prirodni zakoni i da se usprkos njima djeluje na neki čovjeku poželjan način.

Nije li to zapravo definicija slobode, i nisu li sloboda i čudo ista stvar.

Naravno da jesu, ali teolozi koji, po svom običaju, nisu razumjeli ono što govore, čak ni onda kad su iznosili brilijantne stvari, pomišljali su da je čudotvornost nekakva supremađionoćarska vještina, a sam Bog supermađionočar prema kome su Houdini i Coperfielld prosti mačji kašalj.

No vratimo se sad korak naprijed

Kreativnost

To je također moć da se suspendiraju zakoni prirode i da se stvori nešto što opstoji na temelju zakona koje stvorio čovjek – ljudski um i ljudska volja.
Kreativnost je sposobnost ljudske individue i ljudske vrste da stvori nešto bićevito.
Raniji mislioci su tu ontogeničku (bićetvornu) sposobnost pripisivali isključivo Bogu. Meni se čini da se ona može pripisati i čovjeku, a razlika između božanske i ljudske kreativnosti je u tome što Bog - ako nešto stvara – onda stvara prirodno biće, prirodu, a čovjek umjetno – umjetnost, znanost, društvo, kapital, civilizaciju...

Sloboda je, dakle, kreativnost – moć stvaranja umjetnog bića.
O božanskoj moći stvaranja nekom drugom prilikom.

Sloboda, dakle, čudotvornost, i kreativnost su ista stvar.

Ta je spoznaja minimalni preduvjet za razumijevanje liberalizma.

Jedna živa slika

Na jednom malom plavkastom planetu, koji kruži u trećoj orbiti oko zvijezde Sol, planetu kojeg sami njegovi urođenici zovu Zemljom, a sebe ljudima, u zadnjih pedesetak tisuća godina kontinuirano se zbiva čudo. Mi danas, nakon tih pedeset tisuća godina živimo usred toga čuda kojeg - i ne znajući sasvim jasno njegovu pravu narav - zovemo civilizacijom. Zbivanje čuda bio je zapravo ontogenički proces, proces stvaranja umjetnog bića, koje treba poslužiti kao oruđe samooslobađanja ljudske vrste, vrste koja je pokazala da ima neke božanske osobine, i moguće je da će se ovaj proces samooslobađanja kreativnog duha proširiti na velik dio univerzuma oko onog sićušnog plavog planeta.

Umjetno biće

To je, dakle, ono što je čovjek, na ovom planetu stvarao u zadnjih nekoliko desetina tisuća godina. Stvaranje umjetnog bića dovršava se i uspješno privodi kraju zadnjih nekoliko stoljeća. Ono je poznato, a i nepravedno ozloglašeno, pod nazivom „kapital“. Govoriti da je kapital nekakvo zlo jest pravo zlo, jer taj kapital nije ništa drugo do civilizacija, a ta civilizacija je pak nešto bićevito, autopoietično, ponos svih čovjekovih napora i žrtava u zadnjih pedesetak tisuča godina i dokaz božanstvenosti, numinoznosti ljudskih gena. Osim toga, govoreći jezikom starih mislilaca, kapital je „oruđe spasa“ ljudske vrste.
Glavni elementi umjetnog bića su: Novac, tehnika, znanost, tehnologija i društvo.
Novac mu je krv; tehnika muskulatura i kostur; znanost mozak; tehnologija mu je genitalni aparat, koji stvara nove generacije elemenata od kojih se ono sastoji, a društvo je umjetni organizam koji sve to nosi i čini sposobnim za svrsishodno djelovanje.

Da ne bi bilo zabune, ponavljam i naglašavam da je stvaranje umjetnog bića je bio cilj povijesti, a taj povijesni cilj koji je uspješno ostvaren bio je: stvoriti bićevito oruđe kojim će ljudska vrsta moći ostvariti svoje ultimativne ciljeve.
Ciljevi povijesti i ciljevi vrste su dvije različite stvari. Čovjek je ostvario tek povijesne ciljeve. Tek je stvorio oruđe kojim kani ostvariti one svoje najvažnije ciljeve.

Ljudska vrsta u svom prirodnom obliku ne može stvoriti ništa. A da bi mogla stvoriti nešto - a to nešto jest i treba biti bićevite naravi - mora se transformirati u društvo. Mora postati umjetni organizam – političko ili organizacijsko oruđe za ostvarivanje svojih ultimativnih ciljeva.
Društvo - umjetni organizam, nije uvijek bio ovakav kakav je danas, nego se razvijao. Najprije je opstojao kao plemenska zajednica, zatim kao robovlasništvo i tek na kraju kao liberalno građansko društvo. Prethodni stupnjevi razvoja odbačeni su zato jer nisu bili dovoljno svrsishodna politička ili organizacijska oruđa za ostvarivanje ciljeva ljudske vrste. Istu je sudbinu dijelio i komunizam koji je nastao naknadno.

Liberalno građansko društvo je ozbiljeni cilj društvenog razvoja - zgotovljeno političko ili organizacijsko oruđe pomoću kojega se mogu ostvariti ciljevi vrste.

Zašto'

Zato što je slobodu, kreativnost ili čudotvornost stavio u temelje svog opstanka i djelovanja. Otklonio je sve zapreke kreativnom djelovanju na bilo kojem području sadašnje i buduće ljudske djelatnosti.

Koja je djelatnost kreativna, čudotvorna ili slobodotvorna?
To je ona pomoću koje neki društveni subjekt ostvaruje svoje interese i ciljeve tako da tom djelatnošću istovremeno ostvaruje i ciljeve ljudske vrste, tj, doprinosi njihovom ostvarivanju.

Sloboda je moguća isključivo u društvu, a društvo može opstati isključivo ako se transformira i skruti u nekakvu državu – svoj nužni epitetički oblik. Sloboda je, dakle, moguća jedino u državi. Državni zakoni (ako su ontogenični i eunomični) su zakoni na kojima opstoji sloboda. Ne priznavati ili kršiti te zakone znači odreći se slobode, što se - ha, ha, ha - jasno vidi i dokazuje time da takvi subjekti završavaju zatvorima, u kojima su čak i na najbnalnije moguće načine lišeni slobode.

Ovo će vam potpisati svaki ozbiljniji mislilac od Aristotela do Marxa

Da se vratimo građanskom društvu ili liberalnom kapitalizmu. Ako je ono ostvareni cilj društvenog razvoja, onda bi se moralo moći održati u postojanju, jer sinteza razvoja svakog bića je moć samoodržanja, Što nema tu moć, to propada, ili se mora dalje razvijati dok ju ne stekne. Liberalni kapitalizam mora, dakle, dokazati da je cilj povijesnog razvoja, a to dokazuje sposobnošću da se održi. Održati se pak može jedino ako je sposoban razvijati sve bolje načine samoodržavanja, dakle, ako je sposoban evoluirati.

A sad jedna druga melodija.

Vlasništvo – ključna društvena funkcija o kojoj direktno ovisi opstanak, napredak ili propast društva.
Umjetno biće razvilo se najviše zahvaljujući institutu privatnog vlasništva. Ono je i motiviralo i prisiljavalo ljude na rad i razvoj - stvaranje umjetnog bića. No umjetno biće je zgotovljeno. Uloga i posao privatnih vlasnika se radikalno mijenja. Živi privatni vlasnik, s druge strane, više nije sposoban obavljati svoje vlasničke funkcije, jer su postale suviše kompleksne

Dalje, prioritetni zadatak više nije stvaranje umjetnog bića, nego njegova upotreba, Ono počinje raditi umjesto čovjeka i za čovjeka. Potrebno je - šta potrebno!!??- najpotrebnije je - kontrolirati pravednost raspodjele dobara koje stvara umjetno biće, što živi privatni vlasnici više ne mogu, jer su faktično već razvlašteni. Političari to ne žele, jer su upravo njihove ruke uvijek u tuđim džepovima. Oni su ti, društveni ili politički manageri koji „raspolažu tuđim novcem bez vlastite odgovornosti.“

Društveno vlasništvo je iluzija koja ne može funkcionirati. Arisotel je do te spoznaje došao deduttivnim putem, a istinitost njegove spoznaje je ksnije puno puta pokazala i praksa. Propast raznih filantropskih i utopističkih pokreta i komunizma. Communio est mater rixarum a ja dodajem – et miseriae. Zajedničko je vlasništvo majka svađa ...i bijede.

Što, dakle?

Potrebno je stvoriti umjetnog vlasnika. Jedino je on sposoban dalje voditi razvoj civilizacije i doprinositi ostvarivanju ciljeva vrste. Stvaranje umjetnog vlasnika je ključna stvar. On može držati na oku i pod šapom ne samo bussines managere koji vode i pljačkaju poduzeća, nego i političke ili društvene managere koji vode i (upropaštavaju) cijele države. A kontrolirati će i efikasnost svjetske vlade kad bude oformljena.

Stvaranje umjetnog vlasnika je onaj ključni akt kojeg liberalni kapitalizam mora učiniti da bi istinski evoluirao i da bi mogao ljudske ciljeve ostvarivati bitno bolje od klasičnog liberalnog kapitalizma, utemeljenog na vlasnikovanju živog privatnog vlasnika.

To do sada nije učinjeno i zato živimo u jednom anomičnom „društvu“ , točnije, na ruševinama liberalnog kapitalizma, ruinama koje sebe bezobrazno nazivaju neoliberalinm društvom, a zapravo su ništa, degeneracija društva, sranje.

Govoriti o neoliberalizmu znači govoriti o nečemu što ne postoji, a trebalo bi postojati. Kritizirati ga, također znači obrušavati se na nešto čega nema.
Eto, samo toliko o neoliberalizmu, a i to je, s obzirom na njegovo nepostojanje, bilo previše.

Ovdje ističem da ne treba zamjerati povijesti ili ljudskoj vrsti što još nije stvorila neoliberalizam, post-kapitalizam, ili, kako ja kažem: antropotehnološko društvo i antropotehnološku civilizaciju.
Ne može nestrpljivost individue određivati brzinu povijesnog zbivanja. No, ako su već spoznati i znani putevi daljnjeg napretka, vrsta ne bi smjela biti inertna i rigidna, nego bi se trebala prihvatiti nužnog posla.
[Vrh] Go down
Archangel
Pračovjek
Archangel

Male
Leo Rooster
Broj postova : 2973
Age : 39
Location : Leonberg
Registration date : 15.08.2009

Liberalizam i neoliberalizam Empty
PostajNaslov: Re: Liberalizam i neoliberalizam   Liberalizam i neoliberalizam Icon_minitimesub pro 29, 2012 1:48 am

shock

Vo imja Oca i Sina...

U strašnom sam iskušenju da odmah donesem sud o ovih 50-ak teza, ali odoljeću... zasad. Molim te, objasni mi barem ovo:

petarbosni4 je napisao/la:

1. Sloboda je moguća isključivo u društvu, a društvo može opstati isključivo ako se transformira i skruti u nekakvu državu – svoj nužni epitetički oblik. Sloboda je, dakle, moguća jedino u državi.
2. Državni zakoni (ako su ontogenični i eunomični) su zakoni na kojima opstoji sloboda.
3. Ne priznavati ili kršiti te zakone znači odreći se slobode, što se - ha, ha, ha - jasno vidi i dokazuje time da takvi subjekti završavaju zatvorima, u kojima su čak i na najbnalnije moguće načine lišeni slobode.

Za početak, ove tri teze, svaku ponaosob, lijepo molim, navedi argumente koji dokazuju ili upućuju na taj i taj zaključak.

Hvala.

_________________
The meek shall inherit the earth, because the strong shall inherit the stars!
[Vrh] Go down
petarbosni4
Riba


Male
Scorpio Rat
Broj postova : 157
Age : 72
Registration date : 01.12.2010

Liberalizam i neoliberalizam Empty
PostajNaslov: Re: Liberalizam i neoliberalizam   Liberalizam i neoliberalizam Icon_minitimesub pro 29, 2012 5:22 pm

Arhangele, Već otprije znam da se s tobom može dobro razgovarati. I zato te molim da slijedeće riječi ne shvatiš kao omalovažavanje. To da je sloboda moguća isključivo u državi i drugo je samorazumljiva stvar, ali samo za one koji su čitali ključna filozofska djela od Rousseaua do Marxa i k tome Država i sloboda od Bakunjina, koji niječe dostignuća svojih velikih prethodnika.

Ovo naprosto nije stvar za raspravu.
[Vrh] Go down
Archangel
Pračovjek
Archangel

Male
Leo Rooster
Broj postova : 2973
Age : 39
Location : Leonberg
Registration date : 15.08.2009

Liberalizam i neoliberalizam Empty
PostajNaslov: Re: Liberalizam i neoliberalizam   Liberalizam i neoliberalizam Icon_minitimesub pro 29, 2012 9:21 pm

petarbosni4 je napisao/la:
Ovo naprosto nije stvar za raspravu.

To nisam znao. Ako je tako, zaboravi da sam išta pitao... Ne bum više...

_________________
The meek shall inherit the earth, because the strong shall inherit the stars!
[Vrh] Go down
petarbosni4
Riba


Male
Scorpio Rat
Broj postova : 157
Age : 72
Registration date : 01.12.2010

Liberalizam i neoliberalizam Empty
PostajNaslov: Re: Liberalizam i neoliberalizam   Liberalizam i neoliberalizam Icon_minitimesub pro 29, 2012 11:43 pm

Ne brini, nitko ne zna sve, bitno je imati otvoren duh za nove spoznaje, a tebi toga ne fali.
[Vrh] Go down
waldox
Majmun


Male
Virgo Broj postova : 1669
Registration date : 18.03.2014

Liberalizam i neoliberalizam Empty
PostajNaslov: Re: Liberalizam i neoliberalizam   Liberalizam i neoliberalizam Icon_minitimeuto oľu 01, 2016 4:55 pm

detroit grad koji propada, 2008 ga je uništila recesija.mislim da je najopasnii grad na cijelom snajper svijetuhttps://www.youtube.com/watch?v=QwqCzQ8_csQ
[Vrh] Go down
waldox
Majmun


Male
Virgo Broj postova : 1669
Registration date : 18.03.2014

Liberalizam i neoliberalizam Empty
PostajNaslov: Re: Liberalizam i neoliberalizam   Liberalizam i neoliberalizam Icon_minitimeuto oľu 01, 2016 4:56 pm

[Vrh] Go down
Jedi Mind Tricks
Majmun
Jedi Mind Tricks

Male
Aquarius Monkey
Broj postova : 1448
Age : 28
Registration date : 10.08.2012

Liberalizam i neoliberalizam Empty
PostajNaslov: Re: Liberalizam i neoliberalizam   Liberalizam i neoliberalizam Icon_minitimeuto oľu 01, 2016 9:46 pm

Uz Oakland i St.Louis najopasniji je grad u americi, ali ne u cijelom svijetu.
[Vrh] Go down
waldox
Majmun


Male
Virgo Broj postova : 1669
Registration date : 18.03.2014

Liberalizam i neoliberalizam Empty
PostajNaslov: Re: Liberalizam i neoliberalizam   Liberalizam i neoliberalizam Icon_minitimeuto oľu 01, 2016 10:01 pm

ja sam pročitao da je detroit najopasniji u americi a i u top 5 uz kabul,rio ,bagdad, caracas,tamo non stop pucnjave usrede bijelog dana,pun o je ljudi iodselilo a i izgubilo posao,pa je stopa kriminala vrlo visoka
[Vrh] Go down
Mediterano Blanco
Majmun
Mediterano Blanco

Male
Leo Snake
Broj postova : 1082
Age : 31
Registration date : 18.06.2015

Liberalizam i neoliberalizam Empty
PostajNaslov: Re: Liberalizam i neoliberalizam   Liberalizam i neoliberalizam Icon_minitimepon oľu 14, 2016 8:14 pm

Neoliberalizam kao sto ime samo kaze je podkategorija i moderni termin za liberalizam i uz Kapitalizam i Komunizam su najgori i najdekatentniji socio-geo-politicki sistemi funkcionisanja u Istoriji Covecanstva i planete Zemlje.A dokaz za ovu konstataciju smo mi i svet u kojem danas zivimo.Liberalizam je mozda cak za nijansu gori od Kapitalizma i Komunizma,ali videcemo,vreme ce pokazati. ;) .
[Vrh] Go down
waldox
Majmun


Male
Virgo Broj postova : 1669
Registration date : 18.03.2014

Liberalizam i neoliberalizam Empty
PostajNaslov: Re: Liberalizam i neoliberalizam   Liberalizam i neoliberalizam Icon_minitimepon oľu 14, 2016 8:26 pm

liberalizam nije opasnost nego konzerv ativiziam
[Vrh] Go down
web dust
Majmun
web dust

Male
Capricorn Broj postova : 1629
Age : 2019
Location : suha tinta
Registration date : 07.10.2015

Liberalizam i neoliberalizam Empty
PostajNaslov: Re: Liberalizam i neoliberalizam   Liberalizam i neoliberalizam Icon_minitimesri stu 09, 2016 6:38 pm

ima i jedan inteligentni komentar na trumpa i debakl liberalizma koji ukazuje na potrošenost takve civilizacijske strukture.
Citat :
Fizičar Dejan Vinković, doktorirao je na Sveučilištu Kentucky i radio na Institutu za napredna istraživanja u Princetonu u SAD-u. Jedan od poslova kojim se trenutno bavi su, među ostalim i predikcije izbora u tvrtci Oraclum Intelligence Systems iz Cambridgea, UK, kojoj je suosnivač.
"Pobjedom Trumpa postalo je sasvim očito da društvene znanosti sada pred sobom imaju velik zadatak da, uz pomoć velike količine podataka koje su nam u današnje doba dostupne, naprave iskorak iz uhodanih metoda rada i stvore preduvjete za bolje razumijevanje društvenih procesa. A akademska zajednica mora shvatiti da je i ona percipirana kao dio tzv. establišmenta protiv kojeg se dižu narodne mase i s populističko-lijevog i populističko-desnog političkog spektra."
http://www.index.hr/vijesti/clanak/vrhunski-znanstvenici-za-index-komentiraju-pobjedu-trumpa-/930963.aspx
još bi nadodal:
dokadgod [lobisti onih 2% ljudi koji su vlasnici 99% svega] političari i naučnici budu za dobru plaču, malo pikulanja i neš masnih povlastica slijepi za činjenicu da "održivi rast" nepostoji -štoviše taj održiv rast samo je tepanje "exponencijalnoj propasti", dotad su uzlet malog adolfa i implodija civilizacije zagarantirani oblik budučnosti.

[Vrh] Go down
waldox
Majmun


Male
Virgo Broj postova : 1669
Registration date : 18.03.2014

Liberalizam i neoliberalizam Empty
PostajNaslov: Re: Liberalizam i neoliberalizam   Liberalizam i neoliberalizam Icon_minitimesri stu 09, 2016 7:37 pm

sretno im
[Vrh] Go down
Sponsored content
Liberalizam i neoliberalizam Empty
PostajNaslov: Re: Liberalizam i neoliberalizam   Liberalizam i neoliberalizam Icon_minitime

[Vrh] Go down
 
Liberalizam i neoliberalizam
[Vrh] 
Stranica 1 / 1.

Permissions in this forum:Ne moľeą odgovarati na postove.
CE-4 Misterije i neobjašnjivi fenomeni ::  Svijet oko nas :: Politika i Ekonomija-
Forum(o)Bir: