Nizozemci ove godine počinju gradnju 'Pametne autoceste'
2 posters
Autor/ica
Poruka
Skulptura Guardian
Broj postova : 6015 Age : 39 Location : Earth Registration date : 05.09.2009
Naslov: Nizozemci ove godine počinju gradnju 'Pametne autoceste' uto sij 08, 2013 10:50 pm
NIZOZEMCI OVE GODINE POČINJU GRADNJU 'PAMETNE AUTOCESTE' PAMETNE PROMETNICE
Nizozemska će sredinom godine početi s gradnjom futurističke autoceste, koja će aktivno komunicirati sa sudionicima prometa.
Koncept nazvan 'Smart Highway' (Pametna autocesta) razvio je Daan Roosegaarde iz tvrtki Studio Roosegaarde i Hijemans Infrastructure.
'Vozio sam se tako jednog dana i ostao zapanjen cestama u koje ulažemo milijune, ali nikoga očito nije briga kako one izgledaju i kako se ponašaju. Počeo sam razmišljati o futurističkom Route 66, u kojem tehnologija iskače iz računala i postaje dio nas', kaže Roosegaarde.
Njegova ideja osvojila je nagradu Dutch Designer za najbolji futuristički koncept, a već su poduzeti koraci kako bi se ta futuristička cesta počela proizvoditi. Studio Roosegaarde razvio je i posebnu foto svijetleću boju, koja se puni na dnevnom svijetlu i svijetli do 10 sati tijekom noći.
'Slična je svijetlećim bojama kojima smo se igrali kao djeca, ali smo se mi udružili s proizvođačem boja i unaprijedili originalni koncept te boje', pojasnio je Roosegaarde.
Pametna autocesta prikazivat će indikatore vremena poput pahulja direktno na cesti, u trenucima kad će temperatura doseći određenu razinu te će na taj način vozače upozoravati na mokar i sklizak kolnik.
Studio Roosegaarde se nada kako će te inovacije pokrenuti potrebu za razvojem novih prometnica u budućnosti, jer danas se većina koncentrira na to kako napraviti naprednija vozila. Roosegaarde se nada i kako će se njegova ideja proširiti i na ostatak Europe, Aziju te s vremenom i na SAD. (Izvor)
_________________ When you have eliminated all which is impossible, then whatever remains, however improbable, must be the truth.
Alpha Admin
Broj postova : 29076 Age : 45 Registration date : 30.09.2007
Naslov: Re: Nizozemci ove godine počinju gradnju 'Pametne autoceste' sri sij 09, 2013 1:58 pm
Nekako mi se čini da bi ovo moglo više ometat nego pomagat...mislim ovi indikatori pahulja i to...
_________________ Respect
Nizozemci ove godine počinju gradnju 'Pametne autoceste'