Početna stranicaPortalPretraľnikRegistracijaLogin

 

 airsoft

Go down 
Autor/icaPoruka
Slip
Stanica
Slip

Male
Leo Rooster
Broj postova : 25
Age : 26
Location : Osijek
Registration date : 06.03.2013

airsoft Empty
PostajNaslov: airsoft   airsoft Icon_minitimesri oľu 13, 2013 8:22 pm

pozdrav svima ja sam novi na forumu pridruzio sam se prije par dana i tako malo cito sta sve ima pa sam tako doso i ovdje pod sportove i vidio da mi nesto fali, to bi bio airsoft, relativno nov i nepoznat sport u hrvatskoj i okolici kojim se osobno bavim nesto vise od godinu dana pa sam odlucio napisat temu da vas malo upoznam s time :)

pa da vas malo upoznam s time ako ste zainteresirani :D
(ovaj teks koji opisuje sta je airsoft nisam napiso ja osobno)

Što je airsoft ?


Malo informacija za sve novopridosle u svijet airsofta :)

Airsoft je visokoadrenalinska timska igra u kojoj se imitacijama oružja (tzv. replikama) borimo jedni protiv drugih, oponašajući vojne, policijske i druge oružane akcije. Koristimo imitacije oružja koje su, uz pridržavanje pravila, bezopasne.

Ako vam je tako lakše, zamislite da igrate Counterstrike, America s Army ili Battlefield 2 uživo.

Što mi sve treba za bavljenje airsoftom ?

Dovoljna je replika (preporučljivo puška), opremljena baterijom, kuglice i obvezno zaštitne naočale.

Što znače pojmovi AEG, AEP, NBB i GBB ?

AEG - engl. automatic electric gun (automatska električna puška)AEP - engl. automatic electric pistol (automatski električni pištolj)NBB - engl. non blow back (plinska replika, najčešće pištolj, bez trzajnog efekta zatvarača)GBB - engl. gas blow back (plinska replika, najčešće pištolj, s trzajnim efektom zatvarača)EBB - engl. electric blow back (električna replika, pištolj ili puška, s trzajnim efektom zatvarača)

Koje su razlike električnih i plinskih replika ?

Električne replike pogonjene su baterijom, koja okreće elektromotor koji pak potiskuje klip u cilindru i time potiskuje kuglice iz cijevi. Ogromna većina današnjih replika upravo su električno pogonjene. Prednosti električnih replika su - visok broj kuglica koje se mogu ispaliti jednim punjenjem baterije (mjeri se u tisućama), konstantnost rada pri različitim uvjetima (neovisno o vanjskojh temperaturi, vlazi i sl., performanse i preciznost ne variraju), sigurnost po korisnika. U posljednje vrijeme električne replike dobivaju i blow back efekt, nešto što je do ranije bilo rezervirano samo za plinske replike.

Plinske replike koriste stlačeni plin kojim se potiskuju kuglice. Prednost je blow back efekt kod GBB replika. Mane su velika ovisnost o vanjskim uvjetima (ako je hladnije, replika će imati bitno slabije performanse, ako je prevruće, tlak plina može čak postati poguban po repliku), manji broj kuglica koje se mogu ispucati jednim punjenjem (nekoliko desetaka).

Što su hicap, midcap i lowcap ?

Hicap - engl. high capacity magazine - spremnik od nekoliko stotina kuglica (250-600), često dovoljan za cijeli susret. Ipak, nakon svakih nekoliko desetaka komada potrebno je naviti oprugu, što traje nekoliko sekundi. Kuglice unutar spremnika su slobodne, što kod trešnje uzrokuje zveckanje. Najekonomičnije rješenje.

Midcap - engl. mid-capacity magazine - spremnik od 100-150 kuglica, koje su poredane u cik-cak redu. Prednost im je veći kapacitet nego kod lowcapa, no nešto im je manja pouzdanost, ovisno o modelu i proizvođaču, te kompatibilnosti s pojedinom replikom. Kuglice su pritisnute oprugom, pa nema zveckanja pri manipulaciji.

Lowcap - engl. low capacity magazine - spremnik od 50-100 kuglica, najpouzdaniji, ali i najneekonomičniji (potrebno je nekoliko ovakvih spremnika za cijeli susret, za razliku od jednog hicapa). Kuglice su pritisnute oprugom, pa nema zveckanja pri manipulaciji.


Koji je domet pušaka i pištolja ?

Domet primarno ovisi o izlaznoj brzini kuglice, ali i o ostalim elementima replike (hopup, kvaliteta cijevi, kompresija) i kvaliteti kuglica ? Načelno, što je veća izlazna brzina, veći je i domet i preciznost na tom dometu.

Efektivni domet (udaljenost na kojoj se s određenom sigurnošću može pogoditi protivničkog igrača) za puške s 350-400fps iznosi 50-60m, onih s 500fps oko 70, dok one s 600fps imaju efektivni domet od oko 80m. Efektivni domet pištolja je 20-35m, ovisno o modelu. Krajnji domet je svakako veći za sve replike, no preciznost i sigurnost pogotka drastično opadaju.

Što je hopup ?

Hopup je mehanički sklop unutar replike koji daje rotaciju kuglice okomito na smjer gibanja (tj. kuglica rotira "unatrag"). Tzv. Magnusov efekt uslijed rotacije održava kuglice dulje u zraku i putanja se izravnava. Efekt hopupa je vrlo izražen, pa tako npr. kuglice koja bez hopupa leti 40m, s pravilno podešenim hopupom leti 60m.

Kako se podešava hopup ?

Počnemo od isključenog hopupa i promatramo putanju svake ispaljene kuglice. Postupno uključujemo hopup dok putanja ne postane ravna. Ako pretjeramo, putanja će imati parabolu prema gore, što znači da treba lagano "oduzeti" hopup.

Kolika je dopuštena izlazna brzina ?

Na susretima u Hrvatskoj trenutno se koriste pravila da replike s opcijom rafalne paljbe ne smiju imati izlaznu brzinu veću od 400fps (feet per second), poluatomatske puške ne smiju imati brzinu višu od 500fps, dok puške na repetiranje ne smiju imati brzinu jaču od 600fps. Također, sva oružja na 500fps ne smiju se koristiti na udaljenostima manjima od 20m, a oružja na 600fps na udaljenostima manjim od 30m.

Što je fps ?

Ustaljen način mjerenja brzine i posredno energije kuglica, izražen u Feet per second (stope u sekundi) brzine na ustima cijevi, uz korištenje kuglica mase 0.2g. U slučaju korištenja kuglica druge mase, brzina će varirati, ali energija će biti ista. Zapravo je energija bitan faktor, no kako uređaji mjere brzinu, energija se svodi upravo na brzinu radi lakšeg rada i razumijevanja.

Koje kuglice koristiti ?

Osim kvalitetne izrade, bitno je da je masa kuglica primjerena snazi replike. Ako je kuglica preteška, letjet će sporo i imati mali domet, a ako je prelagana bit će neprecizna a domet će biti manji od optimalnog. Zabluda je da najlakše kuglice lete najdalje. Najdalje lete kuglice čija masa odgovara snazi replike (vidi preporučene izlazne brzine za svaku vrstu kuglica u katalogu ove trgovine). Osim toga, kuglice veće mase manje su osjetljive na vjetar, kišu i prepreke kao trava, lišće i sl.

Kakve baterije koristiti ?

Uz većinu replika dobivaju se baterije i nije ih potrebno dodatno kupovati, osim ako ne želite podizati brzinu paljbe (ne izlaznu brzinu, nego broj ispaljenih kuglica u minuti). Postoje NiCd (Nikal-kadmij) u NiMH (Nikal metal hidrid) baterije. Razlike su relativno male, a vrijedi spomenuti tek da NiMH baterije imaju manji memorijski efekt od NiCd baterija.Takodjer postoje i Li-Po baterije koje su se do sada pokazale iznimno izdrzljivim kod niskih temperatura.

Kako puniti i održavati baterije ?

Idealno, baterija se mora potpuno napuniti, te prije novog punjanja isprazniti. Ako se baterije prepuni, oštetit će se i izgubiti kapacitet ili čak postati neupotrebljiva. Ako se potpuno isprazni, također će postati neupotrebljiva. Punjači koji dolaze s replikama nemaju mogućnost odrediti kad je punjenje gotovo, pa je potreban stalan nadzor. Ukoliko se baterija ostavi na punjenju bez nadzora, moguće su i opasnije posljedice (ekplozija baterije). Također, isti punjači nemaju opciju pražnjenja baterija. Spomenute punjače su isključivo pomoćne punjače za slučaj nužde, a nikako dio opreme koji treba redovito koristiti. Svako se preporučuje nabavka softisticiranog punjača koji ima opcije punjenja i pražnjenja baterije podesivim jakostima struje, ima ugrađen sklop za prekid punjenja i pražnjenja, te sam prepoznaje vrstu baterije (NiCd ili NiMH). Na taj način čuvaju se i baterije i izbjegavaju se potencijalno opasne situacije.

Treba li mi optički ciljnik ?

Optički ciljnik najviše koristi pri praćenju i korigiranju ciljanja na većim airsoft dometima (moguće je vidjeti kuglicu i na 80m te izvršiti korekciju), te za osmatranje terena. Za bliske borbe optički ciljnik je uglavnom beskoristan.

Treba li mi prigušivač ?

Iako efekt nije izražen kao kod pravog oružja, airsoft prigušivač prigušuje i čini zvuk replike težim za lociranje. Efekt prigušivača je primjetniji kod replika s kraćom cijevi. Osim svoje primarne uloge, prigušivač može poslužiti za smještaj cijevi dulje od standardne.

Koja je osnovna zaštitna oprema ?

Osnovno i nezaobilazno - zaštitne naočale. Preporuka je nikad ih ne skidati dok je airsoft replika u blizini. Preporuča se i zaštita meke kože vrata (marama, šal, zakopčana kragna) i zubiju (šal, marama i sl.).

Kako održavati airsoft repliku ?

Nakon kupnje i nakon svakih nekoliko stotina ispaljenih kuglica očistiti cijev. Čišćenje cijevi započinjeme tako da OBVEZNO isključimo hopup, te na šipku koja se dobije s replikom stavimo komad krpe ili WC-papira, taman toliko da šipka s krpicom ulazi u cijev uz blagi otpor. Ako je otpor prevelik, smanjite krpicu, da se šipka ne zaglavi u cijevi. Krpicu lagano nauljite silikonskim uljem u spreju (može se nabaviti na svakoj benzinskoj pumpi), te tako očistite cijev. Nakon toga čistite cijev suhim krpicama koje mijenjajte tako dugo dok ne počnu čiste izlaziti iz cijevi. Nakon čišćenja ne zaboravite uključiti i podesiti hopup, najbolje tek prije sljedećeg gađanja.

Izvana se replika samo očisti od grube prljavištine i po potrebi lagano zaštiti silikonskim uljem.

NIKAKO ne koristite ulje za pravo pružje, jer će nagristi plastične i gumene dijelove unutar airsoft mehanizama.

Što su metalni buhsinzi i shimovi ?

Nazivi dolaze iz engleskog i označavaju metalne ležajeve i distancere zupčanika. Metalni ležajevi povećavaju trajnost replike, pogotovo kod onih povećane snage. Distanceri služe za pravilan raspored zupčanika. Sama ugradnja nije jednostavna i ne preporuča se osobama bez iskustva.

Zašto jača opruga ?

Jača opruga - viši fps, ali i veće naprezanje za mehaniku replike. MS120 - 400fps, MS150 - 500fps. Preporučljivo je uz jaču oprugu ugraditi i metalne bushinge, shimove, te jače zupčanike.

Zašto jači zupčanici ?Jači zupčanici dulje traju, te time doprinose pravilnom radu i pouzdanosti replike, pogotovo kod replika povećane snage.
[Vrh] Go down
 
airsoft
[Vrh] 
Stranica 1 / 1.

Permissions in this forum:Ne moľeą odgovarati na postove.
CE-4 Misterije i neobjašnjivi fenomeni ::  Svijet oko nas :: Sport-
Forum(o)Bir: