Početna stranicaPortalPretraľnikRegistracijaLogin

 

 Referendum o pojmu braka

Go down 
Go to page : Previous  1, 2, 3  Next
Autor/icaPoruka
Skulptura
Guardian
Skulptura

Male
Leo Buffalo
Broj postova : 6015
Age : 35
Location : Earth
Registration date : 05.09.2009

Referendum o pojmu braka - Page 2 Empty
PostajNaslov: Re: Referendum o pojmu braka   Referendum o pojmu braka - Page 2 Icon_minitimened pro 01, 2013 2:32 pm

@Chak, mislim da ovdje treba imati agresivan pristup jer je sam čin agresivan. Tako da pristaše protiv u stvari nemaju agresivan napad nego agresivnu obranu. Athena je već rekla da od Ustava ne smijemo raditi lakrdiju. Ako ovo prođe onda može proći bilo što. Svaki savjesni građanin bi trebao izići na referendum i bez obzira na druge zaokružiti ono što misli da je ispravno.

@Korplikan, hvala, odgovorio si na moje pitanje, djelomično glasaš ZA zbog toga što te pristaše PROTIV nerviraju, a djelomično zato što te zabrinjava širenje gej kulture. Samo bi napomenuo da će pederi uvijek biti pederi, a oni koji to nisu neće. Ovaj referendum neće pedere pretvoriti u hetero niti obrnuto, po tom pitanju sve ostaje isto.

@Archangel, mislim da je već objašnjeno da primarna funkcija braka nije razmnožavanje i time stvaranje nove radne snage. Dalje, pedofili i pederi nisu ista stvar pa ih ne bi niti uspoređivao. Oboje vjerojatno imaju neki poremećaj, ali pederi ne nanose nikome zlo, loša okolnost je što se ti poremećaji ne mogu liječiti, a i pitanje je da li bi svi htjeli biti izliječeni jer je većina njih zadovoljna svojom seksualnom orijentacijom.

Ljudi, moramo znati da nemamo pravo nekome nešto uskraćivati, nije mi jasno zašto neke toliko brine to što će se gej parovi možda imati pravo oženiti, to ne mijenja ništa, ne postoji nikakav lobij, nikakav klan, a ako i postoji besmislen je.

Za kraj, sve pohvale Rijeci i Zagrebu, sve ostalo za kulac ;)

_________________
When you have eliminated all which is impossible, then whatever remains, however improbable, must be the truth.
[Vrh] Go down
Athena
Superforumaš CE-4
Athena

Female
Gemini Buffalo
Broj postova : 12345
Age : 35
Registration date : 09.09.2009

Referendum o pojmu braka - Page 2 Empty
PostajNaslov: Re: Referendum o pojmu braka   Referendum o pojmu braka - Page 2 Icon_minitimened pro 01, 2013 4:45 pm

Archangel je napisao/la:
Kod onih koji su u braku a ne mogu imati djecu - oni su anomalija, propust u sistemu, ali, donekle se i oni mogu izjednačiti sa ovim istospolnim parovima, tj. da i oni onda ovise o tuđoj roditeljskoj nepodobnosti da bi mogli zadovoljiti svoje vlastite roditeljske nagone. S tim da oni, za razliku od ovih drugih (pretpostavimo da je to slučaj) nisu znali za svoje reproduktivno stanje pa nisu zbog toga svjesno zloupotrijebili brak, već sticajem okolnosti, eto, tako je ispalo...
Ne bi se složila da su oni koji ne mogu imati djecu "anomalija društva", a isto vrijedi i za one koji biraju ne imati djecu, bilo da su u izvanbračnoj ili bračnoj zajednici.
Nikako se ne slažem s time da se za ljude koji su neplodni pa uđu u brak, bez obzira jesu li znali za svoje "stanje" ili nisu, tvrdi da oni zloupotrebljavaju brak.confused 
Čime su oni to zloupotrijebili svoj brak i ako imaju problema sa neplodnošću ili nečim drugim, zašto oni ne bi imali pravo na društveno-formalno priznanje svoje zajednice tako da sklope brak, za razliku od drugih?
Ne zloupotrebljavaju brak oni koji ne mogu ili odluče da ne žele imati djecu (što isto spada u intimni sadržaj nekog braka kojeg kreiraju sami partneri kako žele), već oni koji u braku šire obiteljsko nasilje, nisu uzorni supružnici itd.
Citat :

Dočim, ovi koji uđu u brak i ne žele djecu, postavlja se pitane zašto su uopšte ulazili i nj? Brak bi trebao da djeci ponudi sigurnost u vidu društvenog priznanja i zaštite - a ne bi trebao da bude sredstvo prisilnog vezanja nekoga za sebe. Ako se vole, brak im ne treba.
Zato jer su htjeli društveno i formalno priznanje svoje zajednice, na što imaju pravo?
Zato jer su smatrali da će ulaskom u brak njihov odnos biti blagoslovljen pred Bogom ili im je brak dodatna potvrda snaga njihove veze ili su željeli dodatne benificije koje brak nosi?nezna 
Postoji puno razloga i svi oni su sasvim opravdani sa gledišta onih koji ulaze u brak, a mislim da netko sa strane nije kompetentan površno zaključiti kako njihovi razlozi nisu "opravdani". :P

Citat :
Ja predviđam da će pobijediti strana PROTIV. Razlog? Pa, za očekivati je, ako je suditi po nedavnoj istoriji sa jednim nedavnim referendumom.
Mislim da će pobijediti ZA. :P
Hrvati su u globalu jako konzervativno-nacionalistički obojen narod i ankete na većem uzorku su pokazale da će većina biti ZA.
Naravno, to mnogi neće niti priznati, jer ispada da se iz nekog razloga srame osude (zašto, jer su i sami svjesni da su nacionalisti ili u mnogočemu zadrti?) svog stava kojeg skrivaju kao zmija noge.
Zanimljivo je da ankete na gotovo svim portalima pokazuju sasvim drukčije omjere opredjeljenja (rezultate), nego što je to realno.

Ja se samo mogu upitati zašto se većina srami izreći svoj stav, ako su uvjereni da je on ispravan i tolerantan. zubi

_________________
"Riječi…spajaju ljude kao mostovi, stvarajući u isto vrijeme između čovjeka i čovjeka nepromostivosti vrlo često dublje od najmračnijega ponora."
[Vrh] Go down
Archangel
Pračovjek
Archangel

Male
Leo Rooster
Broj postova : 2973
Age : 39
Location : Leonberg
Registration date : 15.08.2009

Referendum o pojmu braka - Page 2 Empty
PostajNaslov: Re: Referendum o pojmu braka   Referendum o pojmu braka - Page 2 Icon_minitimened pro 01, 2013 5:09 pm

Skulptura je napisao/la:
@Archangel, mislim da je već objašnjeno da primarna funkcija braka nije razmnožavanje i time stvaranje nove radne snage. Dalje, pedofili i pederi nisu ista stvar pa ih ne bi niti uspoređivao. Oboje vjerojatno imaju neki poremećaj, ali pederi ne nanose nikome zlo, loša okolnost je što se ti poremećaji ne mogu liječiti, a i pitanje je da li bi svi htjeli biti izliječeni jer je većina njih zadovoljna svojom seksualnom orijentacijom.
Jeste, objašnjeno je, i ako si primijetio, ja sam se složio sa tom izjavom, uz obrazloženje da je danas primarna funkcija ulaska u brak strah od usamljenosti, koja ide rame uz rame sa željom za povinovanjem društvenoj konvenciji braka. Oboje po mojem razmišljanju nije dobra podloga - ne samo za odgajanje djece - već ni za zdravu kohabitaciju za što sam već dvaput naveo i razlog. Poanta je da brak kao društvena institucija nije ustanovljen da liječi nečije komplekse, već da osigura stabilnost u igri reprodukcije između natprosječno seksualno poželjnih osoba i onih ispodprosječno poželjnih koji bi inače bili u situaciji da izazivaju trvenje i razne nevolje, agresivne činove (poput silovanja) u nastojanju da se pare. Međutim, pojavom feminizma, naročito drugog i trećeg vala dolazi do redefinicije (i proširenja) raznih pojmova (poput pomentuog pojma "silovanje", "brak", "roditelj"...) koje seksualne manjine doživljavaju kao prijetnju i konstatno podjećanje ne njihovu različitost od  društvene norme kojoj žele da pripadaju - pa, ne mogavši da mijenjaju sebe nastoje da promijene te norme i na taj način sebi osiguraju duševni mir omogućavanjem ekvivokacije između sebe, poremećene osobe, i nazivno "zdrave" odn. društveno prihvaćene. U konačnici, to destabilizira pomenuti instituciju braka, a sletstveno tome i odnos između društvenih frakcija i završava na odnosu muško-žensko - a ovo posljednje se već dugi niz godina nastoji izjednačiti ne samo zakonski, što bi čak moglo i da se opravda, već i na mnogo fundamentalnijoj podlozi, biološkoj, intelektualnoj i psihološkoj. To u daljnjoj progresiji dovodi do destabilizacije društva, kao što možemo vidjeti danas da se dešava svaki put kad ovo pitanje iskrsne, kao i u povećanju stepena razvoda, samohranih roditeljstava, napuštene djece i mnogim drugim posljedicama čije se ishodište često može naći upravo u razorenoj obiteljskoj strukturi.

Za razliku od Korplikana i nekih religijskih para-naučnika, ja ne smatram da se homoseksualci mogu liječiti, niti vidim razloga za to, trebalo bi pustiti da prirodna selekcija odluči da li oni imaju neku vrijednost za našu vrstu ili ne. Vrlo vjerovatno da ima, zapravo, našao sam čak i neke dobre argumente koji idu tome u prilog - no to nema veze sa ovim i ovakvim inicijativama da se zbog zadovoljstva nekolicine agresivaca potkopava stabilnost čitave strukture društva. Popuštanje takvom pristupu stvarima sakrosanktifikuje agresivnost kao legitimno sredstvo postizanja ciljeva, bili politički bili lični, a to, logično, dovodi do daljnjeg rasta agresije i nasilja na širokom pojasu područja a redukcije razuma, diskusije i dogovaranja kao sredstva rješavanja bitnih pitanja.

Ne zaboravi da je danas popularno i prihvatljivo biti gej - dok to nije bilo u prošlosti. Paralelno tome, pedofilija i pederastija su u određeno vrijeme isto tako uživale popularnost u određenim kulturama (čak i danas postoje na nekim pacifičkim ostrvima kao dio kulturnog naslijeđa). U takvim okolnostima, gdje je nešto društveno prihvaćeno, logično je da takvi ljudi neće osjećati da nešto "nije u redu" sa njima i da, shodno tome, će i njihova tendencija da se "promijene" - izostati ili biti  znatno smanjena. Zbog toga nevoljkost homoseksulanih osoba da se "promijene" nije, striktno govoreći, argument niti za neku "intrinzičnu" ispravnost ili niti neispravnog njihovog psihičkog stanja već je motivirana (ili demotivirana, zavisno od situacije) prvenstveno vrijednostima i standardima (neposrednog) kulturnog okruženja.

Citat :
Ljudi, moramo znati da nemamo pravo nekome nešto uskraćivati, nije mi jasno zašto neke toliko brine to što će se gej parovi možda imati pravo oženiti, to ne mijenja ništa, ne postoji nikakav lobij, nikakav klan, a ako i postoji besmislen je.
Moramo isto tako znati da "mi" svakodnevno nekome nešto uskraćujemo a nekome omogućavamo - imali pravo ili ne. Očigledno, ako nečiji interesi  prevagnu u korist jedne ili druge opcije i ako se ima potpora drugih ljudi - imali pravo ili ne - oni će to pravo uzeti. Uostalom, kako se može "imati pravo" ako se isto ne uzme? Tek tada ga jedna strana može imati i, ako joj je to u interesu, davati ga i drugima.

Ne znam šta bi rekao na ovo da "ne postoje gej-lobiji" osim da je to najoštrije negiranje obzervabilnih činjenica, nešto što sam dosad jedino susretao kod duboko religioznih osoba, nikad kod ostalih... možda se i iz tog nešto može naučiti...

Korplikan je napisao/la:
Nedavno sam isto tako naišao ovaj članak, odnosi se na usporedbu uspješnosti djece koju odgajaju strejt i gay parovi. Zemlja u kojoj se vrši istraživanje je Kanada: http://winteryknight.wordpress.com/2013/10/08/new-study-children-of-same-sex-couples-do-less-well-than-those-of-married-couples/
Na početku stranice piše: "…integrating Christian faith and knowledge in the public square" što na Archangelovsko-Nietzscheanskom dijalektu znači: "Preskoči ovaj tekst i potraži eksterne linkove! Or die!" Rečeno-učinjeno! Našao sam nekoliko koji imaju malo veću "težinu":

1. Abstract istraživanja
2. Članak u Washington Timesu
3. Public Discourse

kao i podatke sa pomenutog istraživanja:

Referendum o pojmu braka - Page 2 GLvvPYo

Zanimljivo za proanalizirati, ali mislim da bi bilo još zanimljivije da su ovdje uključene i ostale opcije: homoseksualni očevi, samohrani očevi i samohrane majke. Možda čak i odrastanje bez ikakvih roditelja - da se može bolje komparirati...

EDIT:
Athena je napisao/la:
Zato jer su htjeli društveno i formalno priznanje svoje zajednice, na što imaju pravo?
Zato jer su smatrali da će ulaskom u brak njihov odnos biti blagoslovljen pred Bogom ili im je brak dodatna potvrda snaga njihove veze ili su željeli dodatne benificije koje brak nosi?
Postoji puno razloga i svi oni su sasvim opravdani sa gledišta onih koji ulaze u brak, a mislim da netko sa strane nije kompetentan površno zaključiti kako njihovi razlozi nisu "opravdani".
Nije površno, mislim da je zapravo suprotno. To jasno ukazuje da jedno drugom nisu dovoljni. Sad, koliko je to "opravdano", nek svak sam zaključi...

Athena je napisao/la:
Ja se samo mogu upitati zašto se većina srami izreći svoj stav, ako su uvjereni da je on ispravan i tolerantan. zubi
Peer pressure. Istraživanja su pokazala (ako treba navešću ih i koja) da oko 80% populacije podliježe pritisku okoline i dijeli želju za prihvaćenošću. Tako da bez obzira koliko smatrali da je njihovo mišljenje o ovom ili onom pitanju ispravno, želja da se bude dijelom grupe kod tog dijela populacije gotovo redovno biva jača od vokaliziranja svojeg, individualnog, mišljenja. Možda Hrvati i jesu konzervativan narod, ali na globalnoj slici (imam na umu čitavu Zapadnu civilizaciju) oni spadaju u manjinu, a obzirom da traže svoje mjesto u takvom društvu, za očekivati je da će se povinovati mišljenju većine.

Manje je bitno to kakvi će biti rezultati referenduma - obzirom na ovo što sam rekao, na kraju će pobijediti inicijativa PROTIV, pa makar trajalo godinama. U tom slučaju, biće žalbi, osporavanja, stranih utjecaja - zapravo, ja bi volio da pobijede ovi ZA - ne zbog toga što se slažem sa njima (svaki put kad se moram složiti sa nekim vjerskim fanatikom imam osjećaj kao da se rukujem s gubavcem) već prvestveno da vidim šta će se desiti i kakva će reakcija biti... da vidim koliko tačno sam procijenio situaciju...

_________________
The meek shall inherit the earth, because the strong shall inherit the stars!
[Vrh] Go down
Chakotay
Guardian
Chakotay

Male
Scorpio Dragon
Broj postova : 8408
Age : 44
Location : Zagreb
Registration date : 28.12.2007

Referendum o pojmu braka - Page 2 Empty
PostajNaslov: Re: Referendum o pojmu braka   Referendum o pojmu braka - Page 2 Icon_minitimened pro 01, 2013 6:07 pm

Alpha je napisao/la:
Radi svega toga nije bitno kako su nastupile jedna i/ili druga strana. Nije ovo kviz ili neka igra pa da sad glasamo po tome koji je tim bolje obranio svoju tezu. Zaboli me što su govorili i jedni i drugi. Jedino što je, po meni, bitno jeste da li ja želim nekome oduzeti neko pravo ili ne? Ljudsko pravo. Možda ćeš reći da se ništa bitno (što se samog zakona tiče obzirom je stvar ionako već definirana samo nije u ustavu) neće promijenit. Hoće. Osilit će se budale. Što kaže Đole: "...na barikadama su uvek najbrži al' nikad i najmudriji."

Još nešto...ne vjerujem da nemaš svoje mišljenje. Osjećaj što je ispravno. Ne vjerujem da ti trebaju javne polemike da bi procijenio što je dobro. Zato ne vjerujem da je to razlog zašto nećeš izaći :(
U pravu si Alpha, ipak sam izašao na referendum i glasao protiv. Kod mene je presudilo to što poznajem dvije osobe koje su homo orijentacije i koje su u zadnje vrijeme u velikom strahu da će im se smanjiti ili ukinuti neka njihova prava. Iako ja osobno mislim da ovaj referendum, kako god završio, neće dokinuti ni jedno pravo niti će onemogućiti novi zakon o istospolnom partnerstvu, izgleda da neki misle da ako definicija braka uđe u Ustav da će to imati puno veće posljedice nego što je ta definicija. Meni je žao da se netko osjeća ugroženim i radi tih ljudi sam glasao protiv na referendumu.

Skulptura je napisao/la:
@Chak, mislim da ovdje treba imati agresivan pristup jer je sam čin agresivan. Tako da pristaše protiv u stvari nemaju agresivan napad nego agresivnu obranu. Athena je već rekla da od Ustava ne smijemo raditi lakrdiju. Ako ovo prođe onda može proći bilo što. Svaki savjesni građanin bi trebao izići na referendum i bez obzira na druge zaokružiti ono što misli da je ispravno.
Na žalost lakrdiju od Ustava i referenduma su načinili vladajući u suradnji sa oporbom kod referenduma za Europsku uniju kad su ukinuli kvorum. I sada imamo da koliko god malo ljudi izašlo na referendum on je valjan i obvezuje. Što znači da ako izađu tri osobe i dvije su za nešto, to nešto obvezuje sve u Hrvatskoj. E sad kod ulaska u EU je to odgovaralo svima i oporbi i vladajućima, a ovdje odgovara samo nekima tj. oporbi, a vladajući sada snose posljedice svojim odluka. Iako, ja i dalje mislim da ako na referendumu većina odluči za i definicija braka uđe u Ustav to i dalje ne znači da istospolne zajednice neće moći ući u istospolnu zajednicu koja je regulirana zakonom i registrirana u nekom registru. To Ustav i dalje nigdje ne zabranjuje.

_________________
Ako misliš da možeš ili pak misliš da ne možeš... i u jednom i u drugom slučaju si u pravu.
[Vrh] Go down
Blizzard
Superforumaš CE-4
Blizzard

Male
Sagittarius Snake
Broj postova : 15088
Age : 30
Registration date : 01.10.2007

Referendum o pojmu braka - Page 2 Empty
PostajNaslov: Re: Referendum o pojmu braka   Referendum o pojmu braka - Page 2 Icon_minitimened pro 01, 2013 7:38 pm

Izašao sam i glasao. Ne namjeravam eksplicitno reći što sam glasao.

Ali ću reći da je ovaj referendum totalno van pameti i mozga. 750000 ljudi smatra da je trenutno pitanje definicije braka za ustav bitno pitanje za ovu zemlju, ja tu nemam što za reći. Umjesto da se bavimo konkretnim stvarima i trošimo pamet i energiju na nešto što će imati vidljive pozitivne posljedice na državu, mi se tu borimo s vjetrenjačama. Neka.

A da ne govorim koliko ljudi pojma nema o čemu je referendum, od liberalnih mladih pa do konzervi. Vodile su se polemike o svemu, samo ne o referendumskom pitanju. Pitanje je bilo jasno i glasno: "Jeste li za to da se u Ustav RH unese odredba po kojoj je brak životna zajednica žene i muškarca?"
Referendum NIJE protiv gejeva, NIJE o tome da se gejevima i vanbračnim partnerima onemogući posvajanje djece (oni i sada mogu posvajati djecu btw), NIJE za zaštitu djece, NIJE za zaštitu obitelji. Mnogi misle da jest i ti se bore protiv vjetrenjača. Ima li u ovom referendumu diskriminacije? Ima. Pravnici ovdje će najbolje znati pojasniti zašto i na koji način.
Ustavni sud je jasno rekao da rezultat ovog referenduma NEĆE utjecati na odredbe obiteljskog zakona u kojem će se definirati sve vezano za istospolne zajednice, pa i pitanje posvajanja djece. Oni mogu imati SVA prava ko i svi bračni parovi čak ako referendum prođe. Osim prava na korištenje pojma brak i osim što će jedino zajednica muškarca i žene biti definirana ustavom dok sve druge zajednice neće.

Stoga i strane ZA i strane PROTIV su 95% vremena mlatile praznu slamu. Lijepo od nekog da je liberalan, ali 90% argumenata PROTIV nema veze s ovim referendumom. Isto tako 90% argumenata ZA nema veze s ovim referendumom. Mlatila se prazna slama okolo i naokolo. Zato nisam i ne namjeravam sudjelovati u daljnjem mlaćenju prazne slame o pravima gejeva, posvajanju, pedofilima i ostalim glupostima. Referendumsko pitanje je jasno i glasno, ustavni sud je jasno rekao posljedice, rekli su i neki pravnici. A ostali neka ignoriraju to i neka se i dalje bore sa svojim vjetrenjačama, ja ne mislim. Dok bude referendum o svim tim drugim pitanjima, onda ćemo pričati o tome.

Tako, do sada nisam baš pričao o tome, pa mi je ovo služilo kao wc-papir da obrišem sve medijske gluposti sa sebe.

Over and out.
[Vrh] Go down
MoW
Čovjek
MoW

Male
Libra Dog
Broj postova : 6339
Age : 38
Location : Zagreb
Registration date : 26.05.2009

Referendum o pojmu braka - Page 2 Empty
PostajNaslov: Re: Referendum o pojmu braka   Referendum o pojmu braka - Page 2 Icon_minitimepon pro 02, 2013 12:23 pm

I što reći nakon što je referendum prošao?
Evo nas ekipo nazad u društvu Albanije, Moldavije, Ukrajine, Srbije i ostalih nam dragih naroda istoka i jugoistoka Europe. Braća po krvi, nema šta. zubi
Mislim da je Hrvatska pokazala da nije spremna za Europsku Uniju i da smo po mentalitetu vrlo konzervativni. Je li to klasičan otpor naroda protiv kralja (vlasti)? Je li to strah od katolički definiranog Boga? Ili je to naprosto nazadno razmišljanje: "ako nije ko mi, treba ga ubit?" Svejedno je.
Rezultat je isti. Većina razvijenog svijeta nas gleda sad s čuđenjem i indignacijom. Turizam bi nam zbog toga mogao blago pasti sljedeće godine u odnosu na ovu, pederi će se osjećati još mizernije. Jedino će Crkva i pokret katolika laika likovati.
Iako je rezultat bio očekivan, budući da svi znamo s kakvim ljudima živimo, ne mogu se oteti dojmu da je moglo biti i drugačije da su ljudi pokazali veću suosjećajnost prema manjini. To dolazi s određenim stupnjem duhovnog razvoja, slično kao i suosjećajnost prema životinjama, biljkama i općenito bilo kome drugome osim samog sebe i nama sličnima. Jbg. Tako je, kako je. Možda će se stvari popraviti u budućnosti, a za utjehu LGBT manjini ostaje ipak nada da je više mladih glasalo PROTIV, iako o tome koliko znam podataka nema, no za očekivati je, s obzirom na to da su mladi uvijek bili pokretači promjena.

_________________
"Let food be thy medicine" - Hippocrates
[Vrh] Go down
lera
Žaba
lera

Female
Cancer Pig
Broj postova : 227
Age : 49
Registration date : 26.09.2012

Referendum o pojmu braka - Page 2 Empty
PostajNaslov: Re: Referendum o pojmu braka   Referendum o pojmu braka - Page 2 Icon_minitimepon pro 02, 2013 12:55 pm

S naglaskom na bili.
Sad samo kritiziraju i to samo kroz statuse, a ništa ne poduzimaju.Zombi -generacije. Od 7-107.
Stvarno me plaši ovaj svjetonazor koji vlada u mojoj zemlji. Mi smo zla i ogorčena nacija, sitne duše, valjda se ovdje inkarniralo puno bivših jezuita i pripadnika inkvizicije koji su nekad proganjali vještice.
Naši ljudi su takvi, ne bi ti ništa dali, ali sve bi ti uzeli, uživaju u zabijanju noža u leđa. Zato nam i je tak kak nam je. Ne može bit prosperiteta u zemlji gdje vlada nazadnost. A ko zna kaj nas sve čeka. Bit će sad još referenduma. Doći će na red i zabrana abortusa i ko zna kaj sve ne zmisle naši nadobudni kršćani. Da ih nije tak malo čitalo bibliju, možda bi se mogli nać u onoj rulji kaj je zamalo kamenovala Magdalenu. Puni su moralnih postulata, a sami žive u baruštini mržnje, netolerancije, egocentričnosti. Taj sveti brak koji zagovaraju i štite? Tema za sebe. Na žalost. Trideset žena godišnje u hrvatskoj skonča od ruke muževa i partnera. Toliko nasilja, zastrašivanja, silovanja, torture ima u tim našim svetim brakovima. Toliko istraumatizirane djece prošivi horore u sklopu takvih svetih heteroseksualnih obitelji...Pa ajmo onda govorit o uvrnutosti i izopačenosti. Tko god misli da je ona ekskluziva homo parova, sam sebi maže oči. Živimo u laži i strahu da se ta laž ne razotkrije. Kako priznati da ni mi nismo savršeni i da je cjelokupna postavka i temelji naše civilizacije iluzija, prevara, jedna velika laž. Priznati to bilo bi srušiti naš ego, a to se ne smije ni pod koju cijenu; treba ga naprotiv hraniti, lažnim moralom, predođbom vlastite kreposti, ispravnosti i veličine.
[Vrh] Go down
Athena
Superforumaš CE-4
Athena

Female
Gemini Buffalo
Broj postova : 12345
Age : 35
Registration date : 09.09.2009

Referendum o pojmu braka - Page 2 Empty
PostajNaslov: Re: Referendum o pojmu braka   Referendum o pojmu braka - Page 2 Icon_minitimepon pro 02, 2013 1:16 pm

Istra nije podbacila miga, kao niti Primorsko-goranska županija.
Kao i uvijek, separirali su se od ostatka Hrvatske, što mi je drago i mislim da su opet pokazali da imaju svoj identitet koji je drukčiji, rekla bi napredniji od ostatka Hrvatske.

Rezultati su bili očekivani, iako nisam mislila da će omjer biti 2:1. Mislim da je žalosno što je većina ljudi ravnodušna kad je u pitanju budućnost zemlje, o čemu god da se odlučuje.
Ovom pobjedom Inicijative neće se puno toga promijeniti, kvaliteta brakova se neće poboljšati, kao niti natalitet, a neće biti niti manje razvoda. Ipak, jako je indikativno što Hrvate pokreće netrpeljivost- bilo prema osobama druge seksualnosti ili nacionalnim manjinama, a ne gorući problemi.
Slažem se da tu neće biti mjesta za prosperitet, dokle god prevladava glasna i značajna skupina onih koji i dalje žive u prošlosti i napajaju se mržnjom.
Sreća da ipak postoji kakva-takva kontrola i pritisak izvana, jer mislim da bi u protivnom jedni druge doslovce satrli.
Također, mislim da je ovoj pobjedi "za", jednim dijelom pridonijela i politika vlade koja je propagirala stav "protiv", a s kojom je nezadovoljna većina građana i koji su se ovim putem pokazali da se neće solidarizirati sa vladajućima.

Jako sam protiv bilo kakvom popuštanju oko mogućih novih referenduma kojima bi se srezala prava manjinama.
Referendum bi trebao biti vrhunac demokracije, ali mislim da je njegovo održavanje ponekad bolje onemogućiti razularenoj masi koja nije dostigla određeni stupanj zrelosti i očito srlja unatrag.
Na tome će sigurno neki profitirati, jer će moći uvelike kontrolirati društvo, ali to je cijena koja se plaća za nezrelost.

_________________
"Riječi…spajaju ljude kao mostovi, stvarajući u isto vrijeme između čovjeka i čovjeka nepromostivosti vrlo često dublje od najmračnijega ponora."
[Vrh] Go down
Blizzard
Superforumaš CE-4
Blizzard

Male
Sagittarius Snake
Broj postova : 15088
Age : 30
Registration date : 01.10.2007

Referendum o pojmu braka - Page 2 Empty
PostajNaslov: Re: Referendum o pojmu braka   Referendum o pojmu braka - Page 2 Icon_minitimepon pro 02, 2013 2:21 pm

Iako nema veze s referendumom, prokomentirat ću neke stvari. I to na slobodan seljački način. Samo zato jer se uglavnom o takvim stvarima pričalo kao da su dio referenduma, a nisu ni bile.

Što se tiče odmosa prema gejevima, vladaju licemjerje, selektivnost i netolerancija. Iako se i ja nadam da većina mladih nije bilo ZA, ostaje i dalje problem da mnogi jesu bili ZA. Starije mogu razumijeti, konzerve, tradicija itd itd. Ali mlade mogu manje razumijeti. Kod njih je tradicija manje zastupljena, a više je zastupljena nepodnošljivost prema gejevima. Ove čvrste kršćane neću uzimati u obzir, njihov svjetonazor je u skladu sa svjetonazorom njihove vjere pa su se držali toga.

I mladi i stari su selektivni po pitanju gejeva, prvenstveno muška populacija. Svi govore kontra pedera, pederi ovo, pederi ono, odvratno je to što rade, gdje ga guraju itd itd. No, rijetko tko od njih uopće spominje lezbe. Svi samo pedere. A što je sa lezbama? A da, one su žensko, a muškima je lijepo zamišljati dvije ženske u krevetu (uglavnom!), pa su one ok. Pederi nisu.
Onda dok krene rasprava, onda kao spomenu da im se i lezbe gade jer znaju da će inače ispasti obični hejteri. Lezbe ti se gade? Gadi ti se zamišljati dvije ženske u akciji? Kaj si ti, peder?! Ne, ti nisi peder, ti si pe-der-či-na. To si. Jer lažeš. Iako neki muški doista ne vole zamišljati ili maštati o dvije ženske u akciji, ali da baš svaki s kojim ideš pričati koji ne voli pedere to kaže... Sorry stari moj, ali lažeš. Da bi prikrio to da nemaš pametan razlog zašto ne toleriraš pedere, a lezbe su ti ok. Da bi prikrio da si selektivan. Aj reci u muškom društvu da ne voliš ženske u akciji. Nećeš. Jer ćeš ispasti upravo ono što i jesi.

Drugo, licemjerje. Pederima se zamjera što se karaju tamo gdje se karaju. Boleštine, bakterije, ovo ono. Ok, to možda i jest istina da je to izrazito nehigijenski i to stoji. No, problem je u tome što to idu govoriti neki koji doma ženu, povremeno, karaju... ko i pederi... u šupak. Boleštine, bakterije? Yes please. Možda i možeš reći da nije isto karati ženu u šupak i muškog u šupak, ali onda nemoj pričati o nekim bolestima i bakterijama da bi ocrnio pedere, a radiš to isto.

Što se tiče lezba, tu vlada jedna tišina. Tu i tamo se netko sjeti spomenuti i njih, no uglavnom su muški gejevi ti koji su na meti. One da ne spadaju pod homoseksualce ko i muški, njima se ne bi prigovaralo. Nema im se za što prigovarati. Možda na temelju svjetonazora, no ne pričam sada o tome. Prigovara im se samo zato jer spadaju pod homo ko i muški koji zdižu želudac. Zbilja, kad god počinje rasprava, na meti su prvo, ili gotovo isključivo gejevi. I tijekom rasprave na meti su oni. Lezbe su u pozadini.

Od tih mladih koji su glasali ZA, ne znam koliko njih se stavilo u poziciju da je moguće da će jednog dana i njihov sin biti gay. Ili kćer lezba. Oni koji jesu, već imaju "briljantna" rješenja. "Zapret ću ga u kotec s kurvama pa više nebu gej". Super rješenje! Isto tako ćeš svoju kćer zatvoriti u kotec sa muškim kurvama da ju dobro pročačkaju pa više ne bude lezba, jel tako? Samo ti daj. Pazi da te taj sin ne prijavi policiji pa ćeš završiti u buksi - zbog sina.
Ostali će ili probati neku svoju "medicinu" na svojim sinovima i kćerima, a neki će ih se odreći. Jer su gay. A oni koji o tome ni ne razmišljaju, oni valjda uzimaju zdravo za gotovo da će njihova djeca biti "savršena". A djeca njihovih prijatelja? A djeca njihove braće? Super ako budu svi "savršeni". Možda to nije ni bitno, svi će tjerati svoju medicinu na njima da ih izlječe ako nisu. Ili će ih otjerati. Ili natjerati ih da se srame i šute o tome što su ko i većina dosad. Jer ih je strah društva.

Neki od njih ne žele priznati da su homofobi već izmišljaju n-te razloge da opravdaju svoje stajalište, iako je sasvim očito što su. Neki koji priznaju da jesu homofobi, njima je logično da to budu i da tako treba i biti. Dobro je, ako ti je to logično, onda ti je isto tako logično da te oni koji to ne toleriraju osuđuju ili, nedaj bože, se prema tebi odnose isto kao i ti prema gejevima - s mržnjom. Ne, to im odjednom nije ok. Da, tebe nitko ne smije mrziti, ali tebi je logično da mrziš druge. Razmisli malo. Nemaš problema s tim da te netko mrzi samo zato da ti imaš pravo mrziti nekog drugog? Vidli bismo kako to u praksi funkcionira. A praksa je takva da, dok odbrusiš nešto homofobu, onda se nakostriješi ko dikobraz. Nakon što izgovori 10 puta gore stvari i još neistinite vezano za gejeve.

No, isto tako je istina da se riječ "homofob" koristi na svaku sitnicu koja nema veze s tim. Ali pustimo sad to.

Naposljetku, rijetko koga je briga za nešto, dok se to nešto ne počne ticati njega samoga. E pa probaj se staviti u poziciju da te se to tiče, pa o tome pričaj. Lako je pričati o nečemu s druge strane električne ograde. Idi unutra pa da vidimo što ćeš onda reći. Ne, česti princip razmišljanja je da ako si van električne ograde, onda pobjegni još i dalje, izgradi novu ogradu, pa onda pričaj o tome. Lako je tako. Nedostaju li ti novci, nemaš posao? E vidiš, bogatuna zaboli, on ima, briga njega što će tebi još više skidati plaću, što ćeš eventualno izgubiti i posao. To ti je ok? Nije? E pa onda nemoj i ti tako razmišljati o nekom drugom. Ovaj primjer nije ekvivalentan primjeru gejeva, on je samo primjer specifičnog načina razmišljanja.

I završna riječ. Tebi ne treba nešto biti drago da bi ti to poštovao. Ti ne trebaš voljeti gejeve i da ti odjednom postanu ne znam kako dragi, pa da ih toleriraš. Lako je tolerirati nešto što ti je drago, to svaka budala radi. Tebi može biti i mrsko to što rade, može ti dizati želudac, ali to ne znači da ih trebaš mrziti zbog toga. Ili ih smatrati građanima drugog reda ili što već. Ovo nije post o tome kako voljeti geja, nego kako se naučiti odnositi prema njima. Čak i ako ti nisu dragi. Meni se isto gadi analni sex. Još više mi se gadi analni sex dok muško kara žensku pogotovo zato jer ona ima onu stvar. Ali bože moj, svatko ima svoje i to nije razlog za mržnju, netoleranciju i ne znam što sve ne. Čim prije naučiš živjeti s tim, prije ćeš pronaći svoj mir. Ako ne želiš i ako ti je štoviše logično iz više razloga da njih ne treba tolerirati ili poštivati, time samo daješ zeleno svjetlo da će se netko i prema tebi tako odnositi jer će nalaziti razloge zašto da ne tolerira ili ne poštuje tebe.

Ima i tolerancija svojih granica, ali to je preopširna tema da se o tome piše. Najteže je prepoznati svoju netoleranciju, a još teže ju je i priznati. To se ne radi selektivnošću, licemjerjem ili pozivanjem na vjeru.Rezultat referenduma:

Referendum o pojmu braka - Page 2 2i74hv9

Ne znam zašto se slika ne pokazuje, pa evo link.
https://fbcdn-sphotos-e-a.akamaihd.net/hphotos-ak-prn2/q84/1461171_10202068996440671_230956581_n.jpg


Bilo je poprilično jasno što će biti čim je došlo do toga da bude referenduma. Iako bi to moj post dao nasutiti, ja ne kažem da su za opciju ZA glasali samo bedaki. Naprotiv, naravno da su ljudi imali svakakvih razloga da glasuju. Isto tako je bilo bedaka u opciji PROTIV sa svojim kvaziargumentićima. Ovaj referendum neće utjecati na društvo. Ili ako hoće, utjecaj bude mali. Što se mene tiče, mogli su definirati brak kao zajednicu muškarca i žene koji slijede kršćanski nauk. Meni dobro. Kršćani imaju brak, ateisti bi imali raznospolnu zajednicu, a gejevi istospolnu. Nema probljemova. Prava će se gejevima definirati u obiteljskom zakonu i vjerujem da će imati sva prava kao i svi bračni parovi. S razlikom da neće biti u braku, nego u istospolnoj zajednici. Prema zakonu. Ljudi će ionako pričati da su u braku, pa nema veze.

Sam rezultat referenduma je manje bitan, bitnije je zašto se glasalo tako kako se glasalo, a razlozi su... uglavnom homofobni ili konzervativni. Vjerski? Da, bilo je i toga, ali ne bez mješavine prvo dvoje. Stvari će u Hrvatskoj i dalje biti iste. Mi ćemo bacati pare na referendum o abortusu, a broj nezaposlenih će rasti, a plaće padati. To je hrvatska logika razmišljanja. Ne mora do toga doći, no već najavljuju neke gluposti. Bitno da se mi Hrvati bavimo pravim pitanja u ovim vremenima. Koga briga za posao, plaće, bitno da imamo referendumčiće i moralne polemike cuga
[Vrh] Go down
Skulptura
Guardian
Skulptura

Male
Leo Buffalo
Broj postova : 6015
Age : 35
Location : Earth
Registration date : 05.09.2009

Referendum o pojmu braka - Page 2 Empty
PostajNaslov: Re: Referendum o pojmu braka   Referendum o pojmu braka - Page 2 Icon_minitimepon pro 02, 2013 7:02 pm

Ma rezultat referenduma je očekivan, ali sa tolikom razlikom?! shock 

No, nema ih mnogo ZA, nije nikad niti bilo. Niti 40% birača nije izišlo na referendum, to je presudilo, a ne ova "grupica" ljudi koja je sa Thompsonovog koncerta otišla u Crkvu pa poslije na glasanje. To je stvarno manjina, i uopće ne bi trebali biti bitni, ali ispada da su svi oni bili složni u namjeri da pokažemo svijetu da u našoj zemlji nema tolerancije za manjine. Izgleda da većina ljudi nije bila zadovoljna samom pojavom ovog referenduma (što je i razumljivo), ali kad je već došlo do njega, trebali su svi izići i dati svoj glas.

Vjerujte mi na riječ kad vam kažem da bi ti isti ljudi koji su zaokružili ZA, bili jednako netolerantni prema nekoj drugoj rasi, svjetonazoru i općenito svemu što se protivi Crkvi, Thompsonu i politici HDZ-a. To su ljudi ispranih mozgova koji ne znaju ništa osim onoga što im je svećenik ispričao. Ovaj moj post možda malo i jest bezobrazan, ali neću reći da mi je žao jer znam da je sve što sam rekao istina.

No, nema velike štete za nikoga osim za reputaciju Hrvatske u svijetu, ali nadam se da ćemo se i mi kad-tad opametiti i civilizirati pa ispraviti sva ta sranja.

_________________
When you have eliminated all which is impossible, then whatever remains, however improbable, must be the truth.
[Vrh] Go down
wanderer
Majmun
wanderer

Male
Cancer Cat
Broj postova : 1462
Age : 33
Registration date : 24.05.2010

Referendum o pojmu braka - Page 2 Empty
PostajNaslov: Re: Referendum o pojmu braka   Referendum o pojmu braka - Page 2 Icon_minitimepon pro 02, 2013 9:36 pm

Htio sam nešto napisati ali kad sam malo bolje razmislio odustao sam od komentara jer što god mi je palo na pamet nije imalo smisla zubo 
Citat :
No, nema velike štete za nikoga osim za reputaciju Hrvatske u svijetu.....
Nema štete ni za reputaciju Hr u svijetu jer je nije ni imala :)
[Vrh] Go down
Archangel
Pračovjek
Archangel

Male
Leo Rooster
Broj postova : 2973
Age : 39
Location : Leonberg
Registration date : 15.08.2009

Referendum o pojmu braka - Page 2 Empty
PostajNaslov: Re: Referendum o pojmu braka   Referendum o pojmu braka - Page 2 Icon_minitimepon pro 02, 2013 11:19 pm

Mene su rezultati pomalo iznenadili, ali su svejedno zanimljivi. Štaviše! Na primjer, kad se pogleda karta koliko je koja županija glasala protiv ili za, može se primijetiti izvjesna gradacija od maksimalno za do maksimalno protiv, idući respektivno od istoka prema zapadu. Neka pitanja su dobila odgovore - ali su se istovremeno postavila neka nova.

Konkretno, ja čitam ovdje i slušam na TV-u kako se većina protivi/la tom referendumu, pa me neke stvari zbunjuju...

Primjera radi, zašto bi se itko protivio bilo kakvom referendumu, izuzev one "to jako puno košta", kad je referendum ne samo sastavni dio demokratije, već i najčistiji oblik iste? Oni koji se tome protive izgleda da smatraju da se narod ne treba pitati šta misli o ovom i onom, već sve prepustiti eliti da odlučuju. Pa da poslije cendraju kako ih niko ništa ne pita, kako vlada diktatura i tako dalje.

Nisam imao informaciju o tome da je ovo pitanje već riješeno u Obiteljskom zakonu, ali u svjetlu toga - zašto, kad se to unosilo u Obiteljski zakon, nije bilo referenduma i/ili ovakvih reakcija kao u ovom slučaju? Ne sjećam se da je toga bilo, pa makar se ispostavilo da sam zaboravio. Jer, bez obzira na to da li je samo u zakonu ili je i u ustavu, prema retorici homo-lobista i to je isto oblik "diskriminacije", "uskraćivanje prava", "napad na ljudsku slobodu", itd. itd. I u čemu je sad ta neka razlika?

MoW je napisao/la:
Evo nas ekipo nazad u društvu Albanije, Moldavije, Ukrajine, Srbije i ostalih nam dragih naroda istoka i jugoistoka Europe. Braća po krvi, nema šta. zubi
"A mislili smo da smo toliiiiiiiko bolji od njih da seremo zlato i pišamo mlijeko... Kvragu, koji udarac na ego... Jest da mi, napredni, nemamo ego, mi smo ono, odozgo, sa "viših sfera"  - ali svejedno, boli ko da ga imamo..." lolcina

O...M...G! no

Skulptura je napisao/la:
No, nema ih mnogo ZA, nije nikad niti bilo. Niti 40% birača nije izišlo na referendum, to je presudilo, a ne ova "grupica" ljudi koja je sa Thompsonovog koncerta otišla u Crkvu pa poslije na glasanje. To je stvarno manjina, i uopće ne bi trebali biti bitni, ali ispada da su svi oni bili složni u namjeri da pokažemo svijetu da u našoj zemlji nema tolerancije za manjine.
:D
Ovo je jako... hm... "zanimljivo" razmišljanje. Moram to negdje uokviriti pa na zid staviti... Znači, imamo bitne i nebitne manjine? Jedne treba podržavati a druge osuđivati? Ok... informacija asimilirana!


_________________
The meek shall inherit the earth, because the strong shall inherit the stars!
[Vrh] Go down
Skulptura
Guardian
Skulptura

Male
Leo Buffalo
Broj postova : 6015
Age : 35
Location : Earth
Registration date : 05.09.2009

Referendum o pojmu braka - Page 2 Empty
PostajNaslov: Re: Referendum o pojmu braka   Referendum o pojmu braka - Page 2 Icon_minitimepon pro 02, 2013 11:30 pm

@wanderer, ma nema veze, i tako pola toga u ovoj temi nema smisla, zapravo niti referendum nema smisla. Trebao si napisati što si htio :P

@Blizzard, meni su OK "ženske u akciji", nije mi ih odvratno vidjeti, pedere je. Što ću sad ja tu kad sam takav. Al nije uopće stvar u tome, stvar je u tome da me živo zaboli neka stvar za homoseksualce/ke, a pošto me živo zaboli neka stvar onda me živo zaboli i za to što će raditi. Neka se žene, neka se karaju, neka se... ne znam, što god žele, mene se to ne tiče pa im zato i ne želim to braniti. eto, u tome je stvar :)

@Arch, opaska stoji, slobodno ju uokviri. Prihvaćam pogrešku i znajući da znaš da ne serem, bilo bi mi drago da si me malo blaže upozorio. Naime, time sam mislio (ali sam se pogrešno izrazio) da "oni ne bi trebali biti bitni za ishod referenduma", pošto su zapravo u manjini, a ne da ne bi trebali biti bitni kao ljudska bića u društvu. Makar, moram priznati, ima puno ljudi koji uopće nisu bitni nego su samo smetnja, ali nevezano za ovu temu :P

_________________
When you have eliminated all which is impossible, then whatever remains, however improbable, must be the truth.
[Vrh] Go down
Archangel
Pračovjek
Archangel

Male
Leo Rooster
Broj postova : 2973
Age : 39
Location : Leonberg
Registration date : 15.08.2009

Referendum o pojmu braka - Page 2 Empty
PostajNaslov: Re: Referendum o pojmu braka   Referendum o pojmu braka - Page 2 Icon_minitimeuto pro 03, 2013 12:51 am

Skulptura je napisao/la:
@Arch, opaska stoji, slobodno ju uokviri. Prihvaćam pogrešku i znajući da znaš da ne serem, bilo bi mi drago da si me malo blaže upozorio. Naime, time sam mislio (ali sam se pogrešno izrazio) da "oni ne bi trebali biti bitni za ishod referenduma", pošto su zapravo u manjini, a ne da ne bi trebali biti bitni kao ljudska bića u društvu. Makar, moram priznati, ima puno ljudi koji uopće nisu bitni nego su samo smetnja, ali nevezano za ovu temu :P
Ha čuj, možda i jesam malo prešao granicu dobrog ukusa, ali shvati da sam se svačega i naslušao i načitao o ovome i neprestano nailazim na, blago rečeno, bizarne modele razmišljanja da više ni sam ne znam koliko netko nešto stvarno misli a ko se samo "pogrešno izrazio"... Kud god pogledam, sve sami dvostruki standardi... Jbg.

_________________
The meek shall inherit the earth, because the strong shall inherit the stars!
[Vrh] Go down
Chakotay
Guardian
Chakotay

Male
Scorpio Dragon
Broj postova : 8408
Age : 44
Location : Zagreb
Registration date : 28.12.2007

Referendum o pojmu braka - Page 2 Empty
PostajNaslov: Re: Referendum o pojmu braka   Referendum o pojmu braka - Page 2 Icon_minitimeuto pro 03, 2013 12:59 am

@Arch radi se o strahu od nepoznatog, što znači da tu ima puno neznanja i kod jednih i kod drugih. Kao što si ti uočio postoji ta ista definicija već desetljećima u našem Obiteljskom zakonu i usprkos toj definiciji i tom zakonu nitko nije postavljao pitanje neusklađenosti sa definicijom izvanbračne zajednice ili sa istospolnim zajednicama. Dapače već 10 tak godina imamo i zakon o istospolnim zajednicama koji će postojati i dalje. Štoviše iako definicija braka od jučer piše u Ustavu i dalje će biti potreba za zakonskom regulacijom braka, jer neće baš svaka žena i muškarac moći sklopiti brak, npr. brat i sestra neće moći sklopiti brak, osobe bez poslovne sposobnosti ili maloljetnici tako neće moći ući u brak. Osobe koje već jesu u braku ne mogu sklopiti novi brak. Dakle usprkos ovoj definiciji u ustavu, pretpostavke, postupak, prava i obveze će i dalje biti razrađene u zakonu.

Strah je u ovom slučaju glavni motivator svih ovih ljudi koji su jučer hitali na referendum da kažu što imaju za reći. Strah jednih da će im nešto biti oduzeto i strah drugih da će im se nešto time zabraniti. No, niti je ovim prvima nešto oduzeto niti je ovim drugima bilo što zabranjeno.

Athena je napisao/la:
Jako sam protiv bilo kakvom popuštanju oko mogućih novih referenduma kojima bi se srezala prava manjinama.
Referendum bi trebao biti vrhunac demokracije, ali mislim da je njegovo održavanje ponekad bolje onemogućiti razularenoj masi koja nije dostigla određeni stupanj zrelosti i očito srlja unatrag.
Zanimljivo, a tko bi onda trebao odlučivati u demokraciji? Zar ne odlučuje većina o sastavu sabora, o predsjedniku itd. Zar nisu u Ustav unesene prava svih nas upravo voljom većine, teško da bi bilo Ustava da nije bilo volje većine. Ne bi ušli ni u EU da nije većina bila za to, niti bi bilo bilo koje vlade do sada. Moje je mišljenje da većina u pravilu donosi dobre odluke. Iako se ja ponekad s njima ne slažem, ali mislim da svatko ima pravo izreći svoje mišljenje. Ima tu anomalija i nelogičnosti, ali ne toliko koliko ih ima kad se donošenje odluka prepusti jednoj osobi ili maloj skupini ljudi.

_________________
Ako misliš da možeš ili pak misliš da ne možeš... i u jednom i u drugom slučaju si u pravu.
[Vrh] Go down
Athena
Superforumaš CE-4
Athena

Female
Gemini Buffalo
Broj postova : 12345
Age : 35
Registration date : 09.09.2009

Referendum o pojmu braka - Page 2 Empty
PostajNaslov: Re: Referendum o pojmu braka   Referendum o pojmu braka - Page 2 Icon_minitimeuto pro 03, 2013 1:17 am

Chakotay je napisao/la:

Zanimljivo, a tko bi onda trebao odlučivati u demokraciji? Zar ne odlučuje većina o sastavu sabora, o predsjedniku itd. Zar nisu u Ustav unesene prava svih nas upravo voljom većine, teško da bi bilo Ustava da nije bilo volje većine. Ne bi ušli ni u EU da nije većina bila za to, niti bi bilo bilo koje vlade do sada. Moje je mišljenje da većina u pravilu donosi dobre odluke. Iako se ja ponekad s njima ne slažem, ali mislim da svatko ima pravo izreći svoje mišljenje. Ima tu anomalija i nelogičnosti, ali ne toliko koliko ih ima kad se donošenje odluka prepusti jednoj osobi ili maloj skupini ljudi.
Mislim da većina zapravo uopće ne odlučuje u sastavu vlade i ostalom, većina ignorira bilo kakvo odlučivanje, iako onda imamo većinu koja presuđuje svojom inercijom.
Odlučuje glasna masa koja očito otvara pitanja koja su većinom štetna ili nebitna za poboljšanje sadašnjeg stanja u Hrvatskoj, a sve se vrti oko nacional-patriotizma i crkvenih dogmi.nezna 
U Švicarskoj su nedavno imali referendume povodom kojeg su odlučivali o najvećoj plaći koju menadžer može imati, u Hrvatskoj vlada nezaposlenost, ljudi šutke trpe šikaniranja od strane vladajućih.
Rezultat takvog stanju su referendumi o braku, valjda i ćirilici, a uskoro možemo očekivati i onaj o spolnom odgoju i abortusu. misli

Demokracija ili glasna masa u Hrvatskoj, već preko 20 godina bira uporno istu garnituru i opet će to raditi, jer su se pokazale tako dobrima i neškodljivima.
Ako to nije bedasto, onda ne znam što jest. zubi Gdje toga ima?
Sve u svemu i obzirom na klimu u Hrvatskoj, mislim da su Hrvati dobre sluge, a loši gospodari.
Zato, sve manje vjerujem u pozitivan ishod takve "demokracije" i sve više vjerujem da ona nije uvijek najbolja, tj. da je za neke zemlje aristokracija (kao u staroj Grčkoj), daleko bolji sistem. :P

Iako, netko mora izabrati i tu "aristokraciju".

_________________
"Riječi…spajaju ljude kao mostovi, stvarajući u isto vrijeme između čovjeka i čovjeka nepromostivosti vrlo često dublje od najmračnijega ponora."
[Vrh] Go down
Chakotay
Guardian
Chakotay

Male
Scorpio Dragon
Broj postova : 8408
Age : 44
Location : Zagreb
Registration date : 28.12.2007

Referendum o pojmu braka - Page 2 Empty
PostajNaslov: Re: Referendum o pojmu braka   Referendum o pojmu braka - Page 2 Icon_minitimeuto pro 03, 2013 1:39 am

Ja mislim da nije, iako si i sama dobro zaključila da netko mora izabrati tu vladajuću elitu (aristokraciju) ta elita također može donijeti loše odluke i u pravilu ih donosi. Kod ovog referenduma je HDZ bio za ovu promjenu ustava. Lako je za zamisliti da su kojim slučajem oni bili na vlasti ili da se isto pitanje postavilo prije 5 godina dok su oni bili na vlasti da može referenduma ne bi ni bilo već da bi oni rekli, eto kad je već 750 tisuća ljudi za to, mi ćemo to unijeti u ustav bez trošenja novca za referendum. Tada bi svi mi rekli da je to jako važno pitanje i zašto se o tome nije odlučivalo na referendumu pa da i oni koji su protiv toga imaju mogućnost izreći svoj stav. Primjer je bio ulazak u NATO, iako je referendum bio najavljivan u predizbornoj kampanji, na kraju ga nije bilo radi skupoće. E sad meni je pravednije da je Hrvatska ušla u EU ili da je ova odredba unesena u ustav odlukom svih ljudi na referendumu nego da je to odlučila određena skupina ljudi. Ovako nitko od nas ne može reći da nije dobio priliku da kaže svoje mišljenje, a oni koji su u manjini jednostavno trebaju prihvatiti da većina misli drugačije od njih. Oni koji nisu izašli na referendum se ne mogu žaliti da nisu imali priliku, imali su, ali nisu htjeli reći što misle, što je isto njihovo pravo. Jedna od mogućnosti prava na izražavanje mišljenja je upravo da ga se ne izrazi ;)

_________________
Ako misliš da možeš ili pak misliš da ne možeš... i u jednom i u drugom slučaju si u pravu.
[Vrh] Go down
Athena
Superforumaš CE-4
Athena

Female
Gemini Buffalo
Broj postova : 12345
Age : 35
Registration date : 09.09.2009

Referendum o pojmu braka - Page 2 Empty
PostajNaslov: Re: Referendum o pojmu braka   Referendum o pojmu braka - Page 2 Icon_minitimeuto pro 03, 2013 2:54 pm

Demokracija i predstavlja neku kontrolu donesenih odluka, što je njena najbolja osobina, ali ovakva demokracija se po mom mišljenju bavi minornim stvarima.
Uz sve to, nije dovoljno aktivna, a izuzetno je slaba onda kad treba reagirati.

E sad...da tu aristokraciju čini zaista "najbolji ljudi" koji ne zastupaju svoje interese, već imaju znanje, stručnjaci koji nisu samo teoretičari, već imaju hrabrosti i za primjenu u praksi, za rješavanje i obračunavanje sa problemima i problematičnim skupinama, mislim da bi ta grupica bila svakako korisnija od masovnih stranaka koje se vrte u krug i koje će narod opet birati.
Mislim da bi bili bolji od ovakve uspavane demokracije xD koja i sada štošta podržava, a opet to moje trenutno razmišljanje proizlazi i radi razočaranja očitim prioritetima ove zemlje, mnogih starijih, ali i mladih ljudi.miga

_________________
"Riječi…spajaju ljude kao mostovi, stvarajući u isto vrijeme između čovjeka i čovjeka nepromostivosti vrlo često dublje od najmračnijega ponora."
[Vrh] Go down
Athena
Superforumaš CE-4
Athena

Female
Gemini Buffalo
Broj postova : 12345
Age : 35
Registration date : 09.09.2009

Referendum o pojmu braka - Page 2 Empty
PostajNaslov: Markić protiv zakona o životnom partnerstvu   Referendum o pojmu braka - Page 2 Icon_minitimeuto pro 03, 2013 5:25 pm

Vezano uz ovaj referendum i ulogu gospođe Markić, uslijedila je njena reakcija na prijedlog zakona o životnom partnerstvu.
Markić traži izmjenu dotičnog zakona koji je trenutno u javnoj raspravi, jer tvrdi da se njime zaobilaznim putem želi dozvoliti posvajanje djece istospolnim partnerima.
Također, naglašava da su birači na referendumu glasali "za" brak isključivo između muškarca i žene, ali da to podrazumijeva i zaštitu prava koja proizlaze iz takve zajednice.

"Ako vi sada pokušavate tumačiti nama, koji smo glasali 'za', da smo mi mislili samo na formu, a ne na sadržaj braka, onda nam nastavite to objašnjavati. Baš me zanima tko će vam povjerovati"- rekla je Markić.

Prema prijedlogu zakona o životnom partnerstvu, istospolnim partnerima ne omogućava se posvajanje djece, ali ako u životnoj zajednici živi dijete kojem je jedan od partnera biološki ili posvojiteljski roditelj, drugi partner ima pravo suodlučivanja o svim pitanjima vezanim uz skrb, odgoj, obrazovanje, zdravlje i uzdržavanje djeteta.

LINK
http://www.jutarnji.hr/markic-protiv-zakona-o-zivotnom-partnerstvu--to-je-zaobilazni-nacin-da-im-se-dozvoli-posvajanje-djece--/1144202/

Maske su pale, iako još nije jasno rečeno na koji se način htjelo referendumom htjelo utjecati na "sadržaj braka", točnije kakve posljedice taj sadržaj treba ima za ostale "kategorije", primjerice zajednicu istospolnih partnera.nezna 

Inače, prema sadašnjem obiteljskom zakonu, posvojenje djece nije "rezervirano" isključivo za bračne partnere, već i za osobe koje nisu u braku, ukoliko je to od posebnog interesa za dijete (čl. 133 ObZ).


Komentari?

_________________
"Riječi…spajaju ljude kao mostovi, stvarajući u isto vrijeme između čovjeka i čovjeka nepromostivosti vrlo često dublje od najmračnijega ponora."
[Vrh] Go down
Chakotay
Guardian
Chakotay

Male
Scorpio Dragon
Broj postova : 8408
Age : 44
Location : Zagreb
Registration date : 28.12.2007

Referendum o pojmu braka - Page 2 Empty
PostajNaslov: Re: Referendum o pojmu braka   Referendum o pojmu braka - Page 2 Icon_minitimeuto pro 03, 2013 11:25 pm

Kao što rekoh ništa posebno se nije promijenilo, nikome se ništa nije zabranilo. Šteta što nitko ne želi ljudima objasniti da ovim novim zakonom hetero parovi neće ništa izgubiti niti će im se bilo što oduzeti. Po mom mišljenju novi zakon je u skladu sa ustavom i sa postojećim obiteljskim zakonom. Meni je žao što nitko ne govori o pravima djece, a kod posvajanja je upravo to najbitnije. Nisu prava posvojitelja bitna nego djeteta koje se posvaja.

_________________
Ako misliš da možeš ili pak misliš da ne možeš... i u jednom i u drugom slučaju si u pravu.
[Vrh] Go down
Skulptura
Guardian
Skulptura

Male
Leo Buffalo
Broj postova : 6015
Age : 35
Location : Earth
Registration date : 05.09.2009

Referendum o pojmu braka - Page 2 Empty
PostajNaslov: Re: Referendum o pojmu braka   Referendum o pojmu braka - Page 2 Icon_minitimesri pro 04, 2013 12:02 am

Koliko znam, za sada zakon ne uključuje mogućnost posvajanja djece. Doduše, postoji mogućnost skrbništva nad djetetom od preminulog ili razvedenog partnera koji "otprije" ima dijete. Ne tvrdim to sa stopostotnom mogućnošću, ali tako sam informiran. teško je izabrati kome vjerovati jer više-manje svatko piše što želi.

_________________
When you have eliminated all which is impossible, then whatever remains, however improbable, must be the truth.
[Vrh] Go down
Athena
Superforumaš CE-4
Athena

Female
Gemini Buffalo
Broj postova : 12345
Age : 35
Registration date : 09.09.2009

Referendum o pojmu braka - Page 2 Empty
PostajNaslov: Re: Referendum o pojmu braka   Referendum o pojmu braka - Page 2 Icon_minitimesri pro 04, 2013 12:29 am

Skulptura je napisao/la:
Koliko znam, za sada zakon ne uključuje mogućnost posvajanja djece. Doduše, postoji mogućnost skrbništva nad djetetom od preminulog ili razvedenog partnera koji "otprije" ima dijete. Ne tvrdim to sa stopostotnom mogućnošću, ali tako sam informiran. teško je izabrati kome vjerovati jer više-manje svatko piše što želi.
To je istina, iako mislim da se ne mora nužno raditi o djetetu partnera koji je prethodno bio u braku.

Zasad ne postoji nikakav plan da se istospolnim partnerima dozvoli posvajanje djece, iako je jedan LGBT predstavnik u današnjoj emisiji otvoreno rekao da će se zalagati da u budućnosti dobiju to pravo.
Spomenuo je da već sada imamo situacije da djecu podiže lezbijski par, kad jedna partnerica posvoji dijete kao osoba koja nije u braku (samac), a kasnije počne živjeti sa partnericom.
To je sigurno teže ostvariti homoseksualcima, ali tvrdi da se radi toga ne bi ništa puno promijenilo u praksi, ukoliko bi se dozvolilo posvojanje.

Vlada je rekla da zasad ništa od posvojenje, jer su svjesni da bi to ipak bio prevelik zalogaj, ali Markić napada ovaj prijedlog zakona i postaje sve očitije da joj uopće smeta poboljšanje LGBT prava.
Za mnoge, referendum o braku ipak nije bio "samo" referendum kojom se htjelo brak rezervirati za muškarca i ženu i ništa više.

Chak je u pravu da se ne razmišlja o pravima djece i u kakvoj se poziciji mogu naći biološka djeca npr. neke lezbijke koja živi sa partnericom i djecom, a postavilo se i pitanje zaštite takve djece.
Takvi slučajevi su realnost, ta djeca već sada žive u obitelji sa dvije mame nezna, iako se o toj kombinaciji baš ne govori, jer nije direktno predviđena zakonom.

_________________
"Riječi…spajaju ljude kao mostovi, stvarajući u isto vrijeme između čovjeka i čovjeka nepromostivosti vrlo često dublje od najmračnijega ponora."
[Vrh] Go down
Blizzard
Superforumaš CE-4
Blizzard

Male
Sagittarius Snake
Broj postova : 15088
Age : 30
Registration date : 01.10.2007

Referendum o pojmu braka - Page 2 Empty
PostajNaslov: Re: Referendum o pojmu braka   Referendum o pojmu braka - Page 2 Icon_minitimesri pro 04, 2013 5:57 pm

Athena je napisao/la:

Komentari?
Namjerno se pravi grbava. Točno se znalo o čemu je referendum, i ona je to znala. To što je namjerno lagala kako bi prikupila simpatije javnosti njena je stvar. Mnogi ljudi zbilja nisu znali o čemu je zapravo referendum jer iako je u javnosti bilo jasno napisano o čemu je, bilo je i toliko nevezanih gluposti da nije ni čudno da se toliko ljudi zbunilo jer su vjeruju da glasuju za nešto o čemu referendum nije ni bio.

Ili neka krenu s novim referendumom o posvajanju djece budući da ovaj o tome nije ni bio. To što su mnogi pali na tu njihovu zvučnu parolu "u ime obitelji, zaštitimo obitelj" (od koga?), njihov problem.

Archangel je napisao/la:

Primjera radi, zašto bi se itko protivio bilo kakvom referendumu, izuzev one "to jako puno košta", kad je referendum ne samo sastavni dio demokratije, već i najčistiji oblik iste? Oni koji se tome protive izgleda da smatraju da se narod ne treba pitati šta misli o ovom i onom, već sve prepustiti eliti da odlučuju. Pa da poslije cendraju kako ih niko ništa ne pita, kako vlada diktatura i tako dalje.
Ljudi se protive ovom referendumu iz više razloga. Prvo, neki smatraju da s mozgom veze nema, da je to kršenje prava i da se o tome ne može odlučivati referendumom. Drugi poput mene se protive tome da imamo jedan ovakav referendum u razdoblju kada nam nimalo ne treba. Ako već imamo referendum, treba nam konkretan, što će donijeti konkretne rezultate u korist građana, nešto što će omogućiti zapošljavanje, više para itd. O tome treba imati referendum, a ne da se napravi copy-paste iz obiteljskog zakona u ustav. Zato je to bilo bacanje novaca. Super, imali smo referendum koji nije napravio baš ništa. Jer je o tome referendum i bio, o ničemu. Pjesnički rečeno. Dok bude referendum o nečemu, super. Ok, bio je i ovaj o nečemu. Da se zaštiti riječ. O tome je bio referendum. O slovima na papiru. Čitaj: ništkoristi.

No, vidim da se ovi iz "u ime obitelji" prave grbavi pa će možda nešto i ispasti iz svega toga, vidjet ćemo.

A o demokraciji bi se moglo filozofirati. To je jedno nužno zlo. Nužno jer se ljudi osjećaju nebitnima ako se njih ne pita i bune se, a zlo jer demokracija ne pita za logiku i razum, samo za broj.
[Vrh] Go down
Skulptura
Guardian
Skulptura

Male
Leo Buffalo
Broj postova : 6015
Age : 35
Location : Earth
Registration date : 05.09.2009

Referendum o pojmu braka - Page 2 Empty
PostajNaslov: Re: Referendum o pojmu braka   Referendum o pojmu braka - Page 2 Icon_minitimesri pro 04, 2013 10:29 pm

@Athena, vjerojatno mi je pobjeglo ono "razvedeni", mislio sam na sve one koji otprije imaju djecu, neovisno o tome da li su bili u braku ili ne.

@Blizzard, naravno da se pravi grbava. Takva je od prvoga dana sakupljanja glasova za referendum, samo ne možeš ti ljudima dokazati na čiju stranu su stali. Nadam se da će im bar sada doći iz guzice u glavu, makar je glupost već počinjena i 50 milijuna otišlo u vjetar samo da bi dokazali sami sebi koliki su/smo "katolici", nadasve netolerantni prema svima koji nisu poput nas.

_________________
When you have eliminated all which is impossible, then whatever remains, however improbable, must be the truth.
[Vrh] Go down
Athena
Superforumaš CE-4
Athena

Female
Gemini Buffalo
Broj postova : 12345
Age : 35
Registration date : 09.09.2009

Referendum o pojmu braka - Page 2 Empty
PostajNaslov: Re: Referendum o pojmu braka   Referendum o pojmu braka - Page 2 Icon_minitimečet pro 05, 2013 12:04 am

Blizzard je napisao/la:

Ili neka krenu s novim referendumom o posvajanju djece budući da ovaj o tome nije ni bio. To što su mnogi pali na tu njihovu zvučnu parolu "u ime obitelji, zaštitimo obitelj" (od koga?), njihov problem.
Mislim da neće, a osim toga to im (još) nije niti dozvoljeno pa ne vidim baš neki smisao. Tu bi bilo jako puno propitivanja od raznih sudova, a mislim da bi se inicijativa odbila. confused
Citat :

A o demokraciji bi se moglo filozofirati. To je jedno nužno zlo. Nužno jer se ljudi osjećaju nebitnima ako se njih ne pita i bune se, a zlo jer demokracija ne pita za logiku i razum, samo za broj.
Slažem se, dobro si to sročio.

Skulptura je napisao/la:
@Athena, vjerojatno mi je pobjeglo ono "razvedeni", mislio sam na sve one koji otprije imaju djecu, neovisno o tome da li su bili u braku ili ne.
Ma razumijemo se. Ionako su oni koji otprije imaju djecu uglavnom bili ubračeni.miga 

Čini mi se da su se sad mediji nešto stišali oko referenduma i ovog novog prijedloga zakona. Ne piše se više o kritikama, o tome što je tko rekao iz udruge.
Vidjet ćemo da li spremaju nešto novo, mislim da su sad mnogi koji su podržali inicijativu razočarani, jer se u njihovo ime govori što se zapravo htjelo postići referendumom.nezna 
Čini mi se da nam slijede prepirke oko spolnog odgoja.  zubi

_________________
"Riječi…spajaju ljude kao mostovi, stvarajući u isto vrijeme između čovjeka i čovjeka nepromostivosti vrlo često dublje od najmračnijega ponora."
[Vrh] Go down
Sponsored content
Referendum o pojmu braka - Page 2 Empty
PostajNaslov: Re: Referendum o pojmu braka   Referendum o pojmu braka - Page 2 Icon_minitime

[Vrh] Go down
 
Referendum o pojmu braka
[Vrh] 
Stranica 2 / 3.Go to page : Previous  1, 2, 3  Next

Permissions in this forum:Ne moľeą odgovarati na postove.
CE-4 Misterije i neobjašnjivi fenomeni ::  Svijet oko nas :: Politika i Ekonomija-
Forum(o)Bir: