Početna stranicaPortalPretraľnikRegistracijaLogin

 

 Što je to umjetnost?

Go down 
Autor/icaPoruka
Korplikan
Pračovjek
Korplikan

Male
Pisces Monkey
Broj postova : 2000
Age : 28
Location : Hrvatska
Registration date : 22.03.2011

Što je to umjetnost? Empty
PostajNaslov: Što je to umjetnost?   Što je to umjetnost? Icon_minitimesub vel 08, 2014 2:32 pm

Estetika je znanost o umjetnosti i umjetničkom stvaralaštvu, i jedna od filozofskih disciplina. Ona, između ostalog, pokušava dati jednu definiciju koja će obuhvatiti cijelu umjetnost. Ovo su neke od teorija:
(Teorije su izvučene iz članka čiji je link na dnu. Koga zanima, preporučujem da pročita. Ovdje nisu sadržane SVE estetičke teorije već samo neke koje je autor smatrao najznačajnijima)

Reprezentacijska teorija - pokušava definirati umjetnost pomoću pojma reprezentacija. Umjetničko djelo je onaj entitet koji je zasićen sadržajem, ono je o nečemu i publika prepoznaje da je ono o nečemu.
Neko X reprezentira neko Y ako i samo ako pošiljatelj namjerava da X stoji za Y i publika prepoznaje da je namjeravano da X stoji za Y.
Neoreprezentacijska teorija: X je umjetničko djelo ako i samo ako X ima subjekt o kojem daje neki komentar (kaže nešto o nečemu, ili izražava neku primjedbu).
Problem ove teorije je što postoje umjetnička djela koja ništa ne reprezentiraju, odnosno nikakav X ne stoji za nešto drugo, za neki Y, niti X ima subjekt a još manje neki komentar ili primjedbu (na primjer neke kompozicije poput orguljaških djela Bacha). Te kompozicije ne prenose nikakav sadržaj već samo posjeduju određenu formu. Prihvaćanjem ove teorije, morali bi smo reći da barem neka od Bachovih djela nisu umjetnička djela.

Ekspresivistička teorija - definira umjetnost pomoću pojmova ljudskih subjektivnih stanja - emocija i osjećaja.
X je umjetničko djelo ako i samo ako je namjeravan prijenos publici istog (tipski istovjetnog) individualiziranog osjećajnog stanja (emocije) koje je umjetnik sam iskusio i pročistio sredstvima kao što su crte, oblici, boje, zvukovi, djelovanja i/ili riječi.
Problem - većina djela nisu o emocijama niti ih pobuđuju. Na primjer renesansne vjerske slike prikazuju svece s ciljem da podsjete vjernike na njih i njihova djela i kako bi potakle vjernike da slijede njihov primjer. Te slike ne prikazuju niti ne analiziraju emocije već samo prikazuju sadržaje vjere i vjerske istine.

Institucijska teorija umjetnosti - Iznio i branio George Dickie. Prvi uvjet da bi X bilo umjetničko djelo jest da neki X bude artefakt. Prema Dickieu, artefakti nastaju obradom nekog već postojećeg materijala ili objekta. Tu se već krije prvi problem jer ima slučajeva kada nije jasno je li neki predmet artefakt (na primjer kada uzmemo neobrađenu granu u svrhu tjeranja psa, radnja od grane čini artefakt -oružje).
Drugi uvjet je da X mora biti napravljen kako bi bio predstavljen publici - jer umjetnost uvijek ima publiku. Čak i ako umjetnik na kraju odustane od prezentacije djela publici, ono je napravljeno s namjerom da bude prikazano publici. Publika su prvenstveno sami umjetnici pa zatim zainteresirane osobe koje posjećuju izložbe, koncerte, itd., kritičari, kolekcionari, itd.
Dickieova definicija je sljedeća: Umjetničko djelo je artefakt koji pripada onoj vrsti koja se izrađuje da bi bila prezentirana publici umjetničkog svijeta.
Umjetnik - osoba koja participira s razumijevanjem u izradi umjetničkog djela.
Publika - skup osoba koje su spremne u nekom stupnju razumjeti objekt koji im je prezentiran.
Umjetnički svijet - sveukupnost svih sustava umjetničkog svijeta.

Sustav umjetničkog svijeta je okvir za prezentaciju umjetničkog djela od strane umjetnika publici.
Problem se javlja u cirkularnosti, sve te definicije su međuovisne i cirkularne. Dickie to pravda kako je sama umjetnost takva da se puno njezinih svojstava pojavljuju zajedno i da ih je nemoguće neovisno definirati. Ipak, mnogima je ta cirkularnost dovoljna za odbacivanje te teorije.
Sljedeći razlog za odbacivanje je taj da institucijska teorija zapravo opisuje konvencionalno i društveno funkcioniranje umjetničkog svijeta, odnosno teorija niti ne pokušava identificirati zajednička svojstva umjetničkih djela.

Teorija otvorenog koncepta - Zagovornici ove teorije smatraju kako se umjetnost ne može definirati.
Kako se umjetnost stalno služi novim tehnikama, formama te se ponekad pojavi i neka nova vrsta umjetnosti, za vjerovati je kako će se to dešavati i u budućnosti, stoga ne možemo predvidjeti nužne i dovoljne uvjete i tako navesti svojstva koja će imati te nove, buduće vrste umjetnosti. Također, smatraju kako je inovacija važan dio umjetnosti i kako bi određivanje nužnih i dovoljnih uvjeta moglo ograničiti razvoj umjetnosti. Ipak, rabeći Witt gensteinov pojam obiteljskih sličnosti, Weitz smatra da umjetnička djela možemo klasificirati upravo prema tome. Naime, pojam obiteljskih sličnosti dopušta sljedeće: uzmimo za primjer tri objekta A, B i C: objekti A i B mogu biti slični prema jednom svojstvu koje imaju (recimo svojstvo X), dok B i C mogu biti slični prema nekom drugom svojstvu koje imaju (recimo svojstvo Y), no, iz toga ne proizlazi da su i A i C slični, oni to uopće ne moraju biti. Naravno, A i C mogu biti međusobno slični zbog nekog trećeg svojstva (recimo Z) koje nije svojstvo objekta B. Prema zastupnicima teorije otvorenog koncepta, takve sličnosti su dovoljne da bismo klasificirali razna djela kao umjetnička djela.
Dva su prigovora ovoj teoriji: 1) Ona je preširoka pošto je svaki objekt u nečemu sličan nekom drugom objektu. Ovom teorijom bi svi objekti mogli biti smatrani umjetnošću pošto svi imaju zajedničko svojstvo mase.
2) Ako zagovornik ove teorije kaže kako nije svako svojstvo relevantno za vrednovanje umjetničkog djela, to znači kako se može napraviti popis relevantnih svojstava a taj popis ne bi bio ništa drugo do popisa dovoljnih uvjeta, što je kontradiktorno sa samom teorijom.

Povijesna definicija umjetnosti - X je umjetničko djelo ako i samo ako stoji u ispravnom odnosu prema svojim umjetničkim prethodnicima.
Glavna poteškoća ove definicije jest ta što ne možemo odrediti početak umjetnosti, odnosno prva djela pošto ona ne stoje ni u kakvom odnosu prema svojim prethodnicima jer prethodnika nema. Ako nije moguće odrediti prva djela, onda ne možemo odrediti ni kasnija djela. Takva definicija bi značila da prva djela moraju biti ili dogovorena što je arbitrarno ili za njih vrijedi neka druga definicija. Tu nema rješenja, a niti je preporučljivo da teorija koja želi definirati ovako veliki pojam mora zavisiti od druge teorije koja mora definirati entitete iste klase pošto, ako se ti entiteti daju drugačije definirati, možda bi ta druga definicija bila dovoljna bez povijesne definicije. Ova teorija dobro opisuje kako umjetnost funkcionira kroz povijest ali ne daje odgovor na pitanje što je umjetnost i umjetničko djelo.


A tu je i formalistička teorija, koju brane autori ovog članka. Poduža je te je bolje pročitati o čemu se zapravo radi i kako ju poravdavaju autori u samom članku. Ali evo u kratkim crtama, iz drugog izvora o čemu se od prilike radi:

Formalistička teorija umjetnosti:
Forma - osnovni oblici
Clive Bell - umjetničko djelo ima značajnu formu
Primarna funkcija umjetničkog djela - iskazivanje forme
Primarna funkcija artefakta - korisnost, formu diktira svrha
- Formalna sredstva se stavljaju u harmoniju, balans, proturječnost ne bi li se umjetnik izrazio - prvenstveno su dizajnirane radi forme - sadržaj je manje bitan
Ikonologija (ikonografija) - disciplina koja se bavi sadržajem
Neki X je umjetničko djelo ako i samo ako je dizajnirano s prvenstvenom namjerom da ima i iskazuje značajnu formu.
Namjera - Ako nema namjere, mnogi prirodni objekti bi bili umjetnost
Umjetničko djelo (klasifikatorno) makar ono bilo i loše (ne iskazuje značajnu formu) (valuatorno), je i dalje umjetnost.
Loša umjetnost ima značajnu formu, ali elementi nisu najbolje složeni.
Što je više formalnih elemenata zadovoljeno, to je bolja umjetnost, ako ih nema onda nije umjetnost.
Formalizam je dosta bolja teorija od prethodnih.
Protuprimjeri:
1) Umjetnička djela bez forme (John Cage - 4'33'') - zapravo djela nemaju konvencionalnu formu (Robert Morris) - Namjera je postojala, sadržaj postoji samo ako postoji namjera
2) Djela gdje je primarna intencija da se iskaže sadržaj a ne forma (slike u renesansi) - formalna sredstva su samo to - sredstva
3) Što je to značajna forma(dogmatičnost)
Neoformalizam - bitan je i sadržaj, ali je forma ono što sadržava a sadržaj je ono što je sadržano - sadržaj je uvjet.
Neoformalizam: X je umjetničko djelo ako i samo ako X ima formu, sadržaj, a forma i sadržaj su stavljeni u međusobnu vezu na odgovarajući (zadovoljavajući) način.
- I dalje je prigovor inzistiranje na sadržaju
Prigovor je da ne bi bila moguća nova umjetnost kada se ove umjetničke vrste iscrpe (ako se iscrpe forme)
- Prigovor joj je i vezano uz sadržaj, jer postoje djela bez sadržaja koja ne predstavljaju problem za formaliste
- Nejasan je kriterij (odgovarajući i zadovoljavajući stupanj)


Izvor i članak:
http://hrcak.srce.hr/file/154902

_________________
Like the fella says, in Italy for 30 years under the Borgias they had warfare, terror, murder, and bloodshed, but they produced Michelangelo, Leonardo da Vinci, and the Renaissance. In Switzerland they had brotherly love - they had 500 years of democracy and peace, and what did that produce? The cuckoo clock. So long Holly.

- The Third Man
[Vrh] Go down
Alpha
Admin
Alpha

Female
Aries Goat
Broj postova : 29076
Age : 41
Registration date : 30.09.2007

Što je to umjetnost? Empty
PostajNaslov: Re: Što je to umjetnost?   Što je to umjetnost? Icon_minitimepon oľu 24, 2014 2:56 pm

Najviše volim kad neki kritičar opisuje neko umjetničko djelo. Može biti likovno ili glazbeno. I onda ga lupi neku rečenicu (tj. obično više njih al nakon te prve više ne slušam) koja ima hrpu kompliciranih tuđica kojima veliča i "objašnjava" kompleksnost djela ali zapravo hoće reći "vidi ja znam riječi koje nitko živ ne razumije i moje zanimanje je fenomenalno kompleksno i zahtjevno" al zapravo mlati praznu slamu.

Malo mi se čini da su sve to oko umjetnosti zakomplicirali radi liječenja nekih kompleksa. Mislim, ne znam drugi razlog. Ono tipa "kad već ljudi ne doživljavaju umjetnost dovoljno ozbiljno onda ćemo zakomplicirat tumačenje da djeluje kompleksnije od atomske fizike".

Najjači su mi oni što imaju "performanse" tipa zuri u bijeli zid pa je to sad umjetnost. Ili apstraktni slikari koji misle da je sve što pljunu na platno umjetnost i drže se ko kurac u sladoledu jer kao "običan puk to ne razumije". Da, običan puk je glup pa zato...jel da... gica

Umjetnost mi je ono što je (nekome) lijepo ili što budi reakciju. Bez puno kompliciranja. Nije sve svakome jednako privlačno. Malo je to teško definirat.

_________________
Respect
[Vrh] Go down
Novus ordo seclorum
Pračovjek
Novus ordo seclorum

Male
Libra Rooster
Broj postova : 1881
Age : 26
Registration date : 16.11.2011

Što je to umjetnost? Empty
PostajNaslov: Re: Što je to umjetnost?   Što je to umjetnost? Icon_minitimepon oľu 24, 2014 7:03 pm

@Alpha, fala bogu da netko dijeli moje stajalište o umjetnosti  :D 
[Vrh] Go down
Michael1
Riba
Michael1

Male
Taurus Broj postova : 161
Age : 1971
Location : Legoland
Registration date : 19.05.2014

Što je to umjetnost? Empty
PostajNaslov: Re: Što je to umjetnost?   Što je to umjetnost? Icon_minitimepet srp 11, 2014 2:06 pm

Umjetnost je kreativni dio ljudskog duha, kojom se covjek uzdize u sfere bozanske kreativnosti, i na taj nacin potvrdjue, da smo mi ljudi kruna stvaranja, jedini sposobni za percepciju i recepciju ljepote i smisla. Umjetnicka djela su ideje, a ne formalizmi.
[Vrh] Go down
Jedi Mind Tricks
Majmun
Jedi Mind Tricks

Male
Aquarius Monkey
Broj postova : 1448
Age : 28
Registration date : 10.08.2012

Što je to umjetnost? Empty
PostajNaslov: Re: Što je to umjetnost?   Što je to umjetnost? Icon_minitimepet srp 11, 2014 2:34 pm

Jbg, trebalo bi biti nesto cemu se divimo, kako kazes uzdizanje do vrha kreativnosti. Ali kako se drustvo mijenja i prihvaca razlicite gluposti, tkao i umjetnost danas zna biti glupost.
[Vrh] Go down
Michael1
Riba
Michael1

Male
Taurus Broj postova : 161
Age : 1971
Location : Legoland
Registration date : 19.05.2014

Što je to umjetnost? Empty
PostajNaslov: Re: Što je to umjetnost?   Što je to umjetnost? Icon_minitimepet srp 11, 2014 3:38 pm

Kreativna umjetnost se razlikuje od pompdarstva.
[Vrh] Go down
Jedi Mind Tricks
Majmun
Jedi Mind Tricks

Male
Aquarius Monkey
Broj postova : 1448
Age : 28
Registration date : 10.08.2012

Što je to umjetnost? Empty
PostajNaslov: Re: Što je to umjetnost?   Što je to umjetnost? Icon_minitimepet srp 11, 2014 5:50 pm

Kod onih koji imaju ukusa naravno :) 
[Vrh] Go down
tinityrannical
PraGlodavac
tinityrannical

Female
Cancer Rooster
Broj postova : 748
Age : 26
Location : Depths of Hell
Registration date : 19.02.2011

Što je to umjetnost? Empty
PostajNaslov: Re: Što je to umjetnost?   Što je to umjetnost? Icon_minitimened srp 13, 2014 3:59 am

Michael1 je napisao/la:
da smo mi ljudi kruna stvaranja


 bag 
[Vrh] Go down
Mediterano Blanco
Majmun
Mediterano Blanco

Male
Leo Snake
Broj postova : 1082
Age : 30
Registration date : 18.06.2015

Što je to umjetnost? Empty
PostajNaslov: Re: Što je to umjetnost?   Što je to umjetnost? Icon_minitimepon kol 10, 2015 8:09 pm

Jedan oblik kreativne ljudske delatnosti,kratko i jasno. ;) .
[Vrh] Go down
Sponsored content
Što je to umjetnost? Empty
PostajNaslov: Re: Što je to umjetnost?   Što je to umjetnost? Icon_minitime

[Vrh] Go down
 
Što je to umjetnost?
[Vrh] 
Stranica 1 / 1.

Permissions in this forum:Ne moľeą odgovarati na postove.
CE-4 Misterije i neobjašnjivi fenomeni ::  Svijet oko nas :: Filozofija-
Forum(o)Bir: