Labirinti su neke vrste inicijacijska putovanja u malom, čitala sam o tome u knjizi o katedrali u Chartresu. Oni u krajoliku mogu pojačati energetske točke mjesta na dobrobit svih, ako se ispravno postave. Svatko može imati neke koristi ako prolazi kroz takav labirint, no vjerojatno bi u njega trebalo ući spreman i bar dijelom u meditativnom stanju, po mogućnosti u grupi. Ona knjiga o katedrali u Chartresu je bila naizgled suhoparna ali odlično napisana. Čini se da su prave gotičke katedrale sagrađene na točno određenim mjestima i ništa u njima nije slučajno. Autor knjige tvrdi da su one bile neke vrste pojačala za energije zemlje, a služile su zapravo za inicijacije, točnije za ubrzavanje duhovnog razvoja svakog pojedinca koji bi u njih ušao. Od stupnja razvoja ovisio je onda i mogući napredak. Labirint je dio te priče.
Da ipak dodam mali offtopic o gotici koja je moja velika ljubav otkako znam za svijet oko sebe. Prije dvadeset i nešto godina provela sam dva tjedna u Bourgesu, francuskom gradiću tristotinjak kilometara južno od Pariza. Taj mali, jako lijepi grad ima nevjerojatnu gotičku katedralu koja je na mene ostavila vrlo jak dojam. No bilo je to puno više od dojma - sve slobodno vrijeme provela sam tamo i nisam znala što me u njoj više privlači - kamenje od kojeg je sagrađena, prekrasni vitraži, pogled s tornja... Naprosto se nisam mogla maknuti od tih preljepih kamenih lukova koje sam često gladila rukom pazeći da me nitko ne gleda. I sad dok to pišem osjećam njihovu prijatnu zrnatu strukturu pod prstima, kao da je jučer bilo. Onda sam mislila da je u pitanju svojevrsna glad za lijepim, jer iza mene je bilo nekoliko jako teških i neujednačenih godina. Danas vjerujem da je bilo puno više od toga.
Moram samo naglasiti da me katedrala nije uopće privukla kao sakralni objekt jer sam u to vrijeme bila u takvoj fazi da se to nalazilo pri dnu moje ljestvice zanimanja.