| Kabala | |
|
+6zvezda cmcool Svjetloisjena Merkurica vladimir Annon Imus 10 posters |
|
Autor/ica | Poruka |
---|
Annon Imus Dinosaur
Broj postova : 360 Age : 35 Location : Out of Space Registration date : 13.01.2008
| Naslov: Kabala pet svi 02, 2008 6:35 pm | |
| tko zna nesto vise o tome pokretu | |
|
| |
vladimir banned
Broj postova : 10694 Age : 54 Location : Paris Registration date : 19.09.2007
| Naslov: Re: Kabala pet svi 02, 2008 6:39 pm | |
| Kabala je drevni židovski ezoterijski svjetonazor koji se oslanja na dublje tumačenje Tore (prvog petoknjižja Starog Zavjeta). Prenosila se isključivo usmenim putem sve do III. stoljeća, kada je napisan Sefer Jetzirah (Knjiga stvaranja) koji tumači stvaranje svijeta putem mistične simbolike deset brojeva (1 - 10) i dvadeset dva slova hebrejskog pisma. Daljnji razvoj Kabale kao učenja nastavlja se u španjolskoj židovskoj zajednici, gdje u XIII. stoljeću nastaje Sefer ha-zohar (Knjiga obilja) i kada se prvi puta jasno definira simbol drveta života.Kabala postaje temeljem zapadnog misticizma zaslugom Britanaca Dion Fortune (1890 - 1946), Aleistera Crowleya (1875 - 1947) i Isreala Regardiea (1907 - 1985) koji koriste simbol drveta života kao sredstvo praktične magije. Sa njima i prestaje uloga Kabale kao tajnoga židovskog učenja i počinje nova era shvaćanja kabalističke simbolike kao snažnog psihičkog motivatora, oslobođenog religijske pozadine.Praktičnu Kabalu proučavam sedamnaest godina i iz svog iskustva mogu potvrditi nenadmašnu snagu tog sustava kao sredstva osobne transformacije i dublje samospoznaje. Put sazrijevanja kroz Kabalu je dug i postepen, zahtijeva vrijeme i zrelost, a rezultati su cijelo vrijeme razvoja izuzetno snažni i upečatljivi.Ninoslav ŠafarićSeminari se organiziraju individualno, simbolika drveta života, praktična ritualna magija, meditacije na drvo života...Tečaj je moguće provesti preko interneta; polaznik prima lekcije na web stranici čija je adresa poznata samo njemu i nama, a pitanja, odgovori i savjeti šalju se e-mailom. | |
|
| |
vladimir banned
Broj postova : 10694 Age : 54 Location : Paris Registration date : 19.09.2007
| Naslov: Re: Kabala pet svi 02, 2008 6:40 pm | |
| | |
|
| |
Merkurica Čovjek
Broj postova : 3886 Age : 36 Registration date : 24.12.2007
| Naslov: Re: Kabala pet svi 02, 2008 6:57 pm | |
| što te konkretno zanima o kabali? ako želiš malo proučiti osnove mistične kabale, onda bih ti preporučila od richardsona uvod u mističnu kabalu. | |
|
| |
Annon Imus Dinosaur
Broj postova : 360 Age : 35 Location : Out of Space Registration date : 13.01.2008
| Naslov: Re: Kabala sub svi 03, 2008 11:34 am | |
| - Binah je napisao/la:
- što te konkretno zanima o kabali?
ako želiš malo proučiti osnove mistične kabale, onda bih ti preporučila od richardsona uvod u mističnu kabalu. pitam cisto onako informativno jer sam dosta puta cuo za kabalu pa ono da znam hvala svima na odgovorima | |
|
| |
Svjetloisjena Legenda foruma CE-4
Broj postova : 29065 Age : 59 Location : Zagreb Registration date : 15.09.2007
| Naslov: Re: Kabala sub svi 03, 2008 12:06 pm | |
| Pa u osnovi su to židovska ezoterijska učenja. Sve religije uz općepoznate egzoterijske, dakle vanjske smjerove, imaju takve ezoterijske ogranke koji su unutarnji i skriveni, a ponekad se kao zabranjeni potpuno odvajaju od učenja ili religije kojoj su prvobitno pripadali. Radi se dakle zapravo o tajnim učenjima, samo danas su mnoga od njih postala poznata širokim krugovima, donekle i zahvaljujući slavnim osobama koje su im se priklonile (mislim da je za širenje kabale i opće znanje o tom pokretu vrlo zaslužna pjevačica Madonna). | |
|
| |
cmcool Stanica
Broj postova : 19 Age : 31 Registration date : 26.08.2008
| Naslov: Re: Kabala sub kol 30, 2008 6:33 pm | |
| ovak imam neku knjigu kod koje je naslov poglavlja ovak : Kabala, tajna židovska nauka ; tajanstvena snaga broja to je kolko sam ja skužil i pročital numerologija | |
|
| |
zvezda Guardian
Broj postova : 3245 Age : 42 Location : Gore Registration date : 23.09.2007
| Naslov: Kabala sub kol 01, 2009 12:30 am | |
| Imala sam Ključ za istinsku Kabalu na starom hardu koji je... uništen. Videću mogu li ponovo da je pronađem, ne sećam se odakle sam je daunlodala. Ako ne uspem, zamoliću te da mi pošalješ englesko izdanje (ipak srpski malo brže čitam). *
Zadnja promjena: zvezda; sri kol 05, 2009 11:19 am; ukupno mijenjano 1 put. | |
|
| |
Hexenkind banned
Broj postova : 278 Age : 52 Location : Zagreb Registration date : 01.07.2009
| Naslov: Re: Kabala pon kol 03, 2009 5:48 pm | |
| Imam stvarno gomilu knjiga na kompu...i u ormaru okultizam, ezoterija, magika, you name it...imam sve..e.vo, baš sam neki dan nabavil kompletnu literaturu od Kennetha Granta npr... | |
|
| |
zvezda Guardian
| Naslov: Re: Kabala pon kol 03, 2009 5:52 pm | |
| "Ključevi Tarota", Maja Mandić I've named it. * | |
|
| |
Hexenkind banned
| Naslov: Re: Kabala pon kol 03, 2009 6:00 pm | |
| vjerojatno misliš na "Ključevi arkana" iste autorice...imam, al na polici...to je nova knjiga u kojoj je objašnjen Crowleyev tarot...bolja je The Book of Thoth, a imaš je i u super prijevodu od Ezoterije...meni osobno nije trebala niti jedna druga knjiga o tarotu osim Crowleyeve...masterpiece...ne znam dal je Mandićkina knjiga stavljena u pdf, iskreno sumnjam... | |
|
| |
zvezda Guardian
| Naslov: Re: Kabala pon kol 03, 2009 6:06 pm | |
| Jbg, bilo bi dobro da je u elektronskoj formi... Znam da je Ezoterija ponovo izdaje, ali malo je gnjavaža doći do nje... U pravu si, izgleda da je nema još kao ebook... Bar ja ne mogu da je pronađem. A pošto mi je stari hard dead, nemam više ni Kroulijevu... Da nemaš nju na srpskom kao ebook?... * | |
|
| |
Hexenkind banned
| Naslov: Re: Kabala pon kol 03, 2009 6:35 pm | |
| Knjigu Tota sam već više puta tražio po Zagrebu, al je jednostavno nemaju...nisam siguran da je imaju i u Ezoteeriji, ali nešto sam isto čuo da će napravit novo izdanje, tak da se treba strpit...dakle NE, imam samo englesku verziju... ...zapravo imam relativno malo knjiga na našim jezicima, uglavnom engleski...pdf ili word... | |
|
| |
zvezda Guardian
| Naslov: Re: Kabala pon kol 03, 2009 6:43 pm | |
| Ja sam imala dosta Kroulijevih knjiga na srpskom... Sada ih moram ponovo pronaći po netu... Nije mi problem engleski, samo mi je brže da čitam srpski... Da probamo ovako: Šta bi mi ti preporučio?... * | |
|
| |
Hexenkind banned
| Naslov: Re: Kabala pon kol 03, 2009 7:07 pm | |
| Pa ovisi za što... ...imam nekoliko knjiga koje svima preporučam: The Complete Golden Dawn System of Magic-Israel Regardie; Mystical Qabballah-Dion Fortune; The Book of Thoth-Aleister Crowley; QBL or The Bride's Reception-Frater Achad; Hands of Light-Barbara Ann Brennen; i naravno sve moguće svete knjige od Veda, Zend Aveste, Biblije, Kurana... | |
|
| |
zvezda Guardian
| Naslov: Re: Kabala pon kol 03, 2009 7:10 pm | |
| Pa, nešto o kabali što imaš na kompu, da bi mi mogao poslati... * | |
|
| |
Hexenkind banned
| Naslov: Re: Kabala pon kol 03, 2009 7:23 pm | |
| O kabali imam dosta toga i sve bi ti mogao poslat pošalji mail na private, ili adresu pa ti pošaljem CD... | |
|
| |
Svjetloisjena Legenda foruma CE-4
Broj postova : 29065 Age : 59 Location : Zagreb Registration date : 15.09.2007
| Naslov: Re: Kabala pon kol 03, 2009 8:06 pm | |
| Bilo bi zgodno da ovih nekoliko postova preselite na temu o KABALI koja je dosta zapuštena, a i da nastavite tamo pisati, tema je više nego zanimljiva i šteta što nije na svom vlastitom topicu | |
|
| |
zvezda Guardian
| Naslov: Re: Kabala pon kol 03, 2009 8:22 pm | |
| Prebaciću večeras... Sad sam uhvaćena u odlasku... * | |
|
| |
zvezda Guardian
| Naslov: Re: Kabala sri kol 05, 2009 11:13 am | |
| Kabala nije numerologija, iako je vrlo moguće da ju je "izrodila", tj. da je numerologija pokupila delove kabale i onda ih simplifikovala da budu široko dostupni... Pa, da na ovu lepu temu prebacimo ono čemu je ovde i mesto... * | |
|
| |
Hexenkind banned
| Naslov: Re: Kabala čet kol 06, 2009 10:30 am | |
| Numerologija je vedska spika, a kabala biblijska...dogmatički židovski kabalisti tvrde da kabala datira od Abrahama ili čak Adama, međutim u praktičnu uporabu dolazi tek u 12. i 13. stoljeću među Židovima u Španjolskoj...no, s obzirom da je kabala zapravo gnostička znanost, moja pretpostavka je da se razvila kao i druge gnostičke grane poput gnostičkog kršćanstva ili indijske advaite, u prvih nekoliko stotina godina nove ere...najbitniji tekstovi za kabalu su svakako židovski Torah, Petoknjižje, odnosno prvih 5 knjiga Starog zavjeta, pa Sefer Jecirah, Sefer ha-Zohar i Sefer ha-Bahir...Sefer Jecirah je najstariji, pretpostavlja se da je nastao u 1. stoljeću, a objašnjava odnose slova hebrejskog alefbeta (nije tipfeler) i astroloških planeta, znakova i elemenata. Boljim poznavateljima će biti neobično što se atribucije navedene u Sefer Jecirahu ne poklapaju s današnjim, međutim to je zbog toga što se svaka nauka razvija, a to nepoklapanje čini glavnu razliku između židovks dogmatske kabali i moderne zapadnjačke hermetičke kabale. Sefer Jecirah znači Knjiga Oblikovanja...Bahir i Zohar su mistični komentari na Torah... ...u ranom srednjem vijeku je kabala gotovo isključivo bila vezana iz Židove i judaizam, dok kasnije njenu vrijednost otkrivaju i drugi, te u 19. stoljeću postaje sastavni dio zapadnjačkih okultnih znanosti, te ju prihvaća Hermetičko društvo Zlatna Zora i druge alkemijsko-okultne grupacije u Evropi i Americi... ...najznačajniji kabalisti su možda Šimon bar Johai, Moses Cordovero, Isak slijepi i Isak Luria od Židova, te kasnije Alphonse Louis Constant (Eliphas Levi), Samuel Liddell MacGregor Mathers, Aleister Crowley, František Bardon i Charles Stansfeld Jones (frater Achad)...neka mi oproste svi oni koje nisam naveo...kabalom su se bavili i neki poznati kršćani, poput svetog Jeronima kome se pripisuje popis 10 svetih imena božjih, te Athanasius Kircher koji je u svojem djelu Oedipus Aegyptiacus prvi puta prikazao kako izgleda dijagram Drveta Života s nazivima i atribucijama... ...danas postoje dvije glavne struje u kabali...jedna je židovska dogmatička kabala veza isključivo uz judaizam, koja je pomalo i rasistička te seksistička s obzirom na nipodaštavajući odnos prema ne-Židovima i zabranu bavljenja kabalom ženama...druga je zapadnjačka hermetička kabala koja takve zabrane i odnose ne priznaje... ...kabala je sustav znanja koji omogućuje jedinstveni mistični put i razvoj...neki je nazivaju mističnom matematikom, drugi zapadnjačkom jogom, a zapravo je fuzija filozofije, matematike, astrologije i drugih ezotreričkih znanosti... | |
|
| |
zvezda Guardian
| Naslov: Re: Kabala čet kol 06, 2009 4:37 pm | |
| ...a u korelaciji je i sa filozofijom, psihologijom, anatomijom.
Dijagram Drveta Života se smatra jednom od najboljih kosmičkih mapa. On predstavlja sistem simbola koji svojim relacijama deluju na nesvesne delove onih koji s' njim rade. * | |
|
| |
Hexenkind banned
| Naslov: Re: Kabala sub kol 08, 2009 9:48 am | |
| Anatomija, sjajna primjedba...baš kao i čakre, i Sefire predstavljaju određene dijelove (ne samo) ljudskog tijela, te se i na taj način odnose prema njima...primjerice Tifaret će tako biti povezan s želucem i gušteračom, a Jesod sa spolnim organima i žlijezdama... ...također, kao što je Zvezda navela, OTz ChIIM (oc hajim), Drvo Života je kosmička mapa, na kojoj nalazimo gotovo sve mistične simbole koji su u oporabi, pentagram, heksagram, svastiku, razne križeve...dijagram koji je stavljen na ovaj topic je dijagram koji je opisao i nacrtao Athanasius Kircher, a prihvatilo ga je Hemetičko društvo Zlatna Zora, te preko njega i druge hermetičke organizacije, no ima ih i koji koriste drugačije dijagrame....primjerice Kenneth Grant je zamislio 11 Sefirota (10+Daat), te je svakom od njih pridružio po jednu planetu sunčevog sustava uključujući i Uran, Neptun i Pluton...Achad je okrenuo staze tako da prva staza počinje od Malkuta, a ne od Ketera...a tu je i Drvo Života koje je opisao Isak Luria, pa se taj smjer u judaističkoj kabali naziva i lurijanskom kabalom....no, Zohar izrijekom spominje da ima 10 Sefira, a ne 11, 10, a ne 9, dok se staze mogu postaviti individualno ili prihvatiti jedan od postojećih sistema...ja sam osobno najviše radio s "Kircherovim" drvom dok nisam naletio na Achada | |
|
| |
zvezda Guardian
| Naslov: Re: Kabala sub kol 08, 2009 11:46 am | |
| Mislim da razlika u postavljanju staza zavisi od toga odakle krećemo na Drvetu Života. Od gore ili od dole. Od gore kreće božanska energija, zgušnjavajući se u Keteru nakon prolaska kroz 3 vela beskonačnog nepostojana, dobijajući prvu kristalizaciju. Odatle se preliva kroz sefire, ispunjavajući ih i u svakoj ispoljavajući po jedan os svojih aspekata (negde opisan kao ime Boga), nastavljajući da teče ne ispoljavajući dalje osobinu koju je "ostavila", sve do Malkuta. Ali svaka sefira ipak sadrži u sebi sve osobine, jer jednu ispoljava, neispoljene sadrži u potencijalu, a ispoljene reflektuje... Ja sam prvi put kada sam videla dijagram Drveta zamislila da se kreće od Ketera... Da, ako si Bog! Mi krećemo (ako ikad i krenemo) od Malkuta pa naviše, ostavljajući za sobom svoje iluzije u Jesodu i pokušavajući da se penjemo uz "Stairway to Heaven"... Poznati su i mnogi drugi sistemi Kosmičkih Dijagrama. U njima su sfere često koncentrične, a kada se prođe prvih 10, stiže se (iako se tamo ne može stići) u područja nemanifestovanog u kojima, po nekim opisima, pada srebrna kiša i čuju se pesme anđeoskih sfera... Jedan Kosmički Dijagram koji nam je svima poznat (iako je pitanje da li smo ga posmatrali u ovom svetlu) je Dante opisao u svojim delima... * | |
|
| |
Hexenkind banned
| Naslov: Re: Kabala sub kol 08, 2009 12:41 pm | |
| Kad sam ja prvi puta vidio dijagram Drveta, prvo što mi je palo na pamet je dječja igra školice...kad se na pod kredom nacrtaju kvadrati, na vrhu je nebo, a bit je igre da se baci kamenčić na svaki kvadrat i onda s jednom il dvije noge hopše...tako da mi je odmah palo na pamet da se kreće od Malkuta... ...proces stvaranja se obično opisuje kao da se AIN (Ništavilo) manifestiralo u AIN SVP (beskonačnost), te počelo vibrirati kao AIN SVP AVR (beskonačna svjetlost)...ta se svjetlost onda koncentrirala u jednu točku koja je Keter...da bi ta točka mogla biti objašnjena potrebna nam je druga točka, te sad imamo dvije kojima možemo definirati dužinu ili pravac...treća točka se objašnjava u odnosu s prethodne dvije, te njome dobivamo najjednostavniji geometrijski lik, trokut...sada dolazimo do bezdana koji predstavlja granicu između zamišljenog i stvarnog...četvrta točka izlazi u materiju, dakle više nije dvodimenzionalna kao tekst koji čitate, te je sad o b jašnjena s 3 koordinatne osi...peta točka objašnjava kretanje, šesta je svijest, 7., 8. i 9. su ideje, o ljubavi, ciljevima i samom postojanju, a 10. je cjelovito biće...da bi shvatili božansku kreaciju moramo krenuti u suprotnom smjeru... | |
|
| |
Sponsored content
| Naslov: Re: Kabala | |
| |
|
| |
| Kabala | |
|