Početna stranicaPortalPretraľnikLatest imagesRegistracijaLogin

Astronomska zbivanja

Go down 
+39
Q
MisteryManiac
Athena
Sin_Nanna
primitive101
Collector604
Archangel
randajad
Dantalion
Melkior
OneTwo
Green
Chakotay
mEN_iN_WHite
Indigo_girl
Skulptura
biga
Ofca
josip21
tomi
bluegene
v1p3r
Goran
Fantom
MoW
Berny_Sinara
Gea
zvezda
gloria_g
kayser
Legionar
urbanaaa
Jaykof
Blizzard
Neo
Svjetloisjena
Groinx
floridana
Alpha
43 posters
Go to page : Previous  1, 2, 3, ... 11, 12, 13  Next
Autor/icaPoruka
Alpha
Admin
Alpha

Female
Aries Goat
Broj postova : 29076
Registration date : 30.09.2007

Astronomska zbivanja - Page 2 Empty
PostajNaslov: Re: Astronomska zbivanja   Astronomska zbivanja - Page 2 Icon_minitimesub sij 17, 2009 8:30 pm

Aha...novi fotic na djelu cerek
[Vrh] Go down
floridana
Legenda foruma CE-4
floridana

Other / Decline to state
Aries Tiger
Broj postova : 27984
Registration date : 22.09.2007

PostajNaslov: Re: Astronomska zbivanja   Astronomska zbivanja - Page 2 Icon_minitimened sij 18, 2009 12:40 am

a je raspa
[Vrh] Go down
Alpha
Admin
Alpha

Female
Aries Goat

PostajNaslov: Re: Astronomska zbivanja   Astronomska zbivanja - Page 2 Icon_minitimened sij 18, 2009 1:22 am

A dobar je, majku li mu njegovu, dobar je :ljubomorna:

Ja imam stativ ali kad sam snimala konjunkciju sam samo stavila fotic na ogradu i stavila tajmer tako da kad okine bude posve miran...i naravno expozicija malo duza...iz ruke to ne ide...
[Vrh] Go down
floridana
Legenda foruma CE-4
floridana

Other / Decline to state
Aries Tiger

PostajNaslov: Re: Astronomska zbivanja   Astronomska zbivanja - Page 2 Icon_minitimened sij 18, 2009 1:24 pm

i ja sam ga sa ograde upucala. sa mjesecom ne treba duga ekspozicija, ide se na kratku jer je ionako presvjetal, a stativ je potreban zbog zuma.
[Vrh] Go down
Alpha
Admin
Alpha

Female
Aries Goat

PostajNaslov: Re: Astronomska zbivanja   Astronomska zbivanja - Page 2 Icon_minitimened sij 18, 2009 4:58 pm

Zavisi. Ja sam snimala konjunkciju kada je Mjesec bio samo tanki srp plus sam lovila Veneru i Merkur...exspozicija je bila nuzna...o zoom-u da ne govorim :)
[Vrh] Go down
floridana
Legenda foruma CE-4
floridana

Other / Decline to state
Aries Tiger

PostajNaslov: Re: Astronomska zbivanja   Astronomska zbivanja - Page 2 Icon_minitimened sij 18, 2009 5:01 pm

je, imaš pravo.
[Vrh] Go down
Alpha
Admin
Alpha

Female
Aries Goat

PostajNaslov: Re: Astronomska zbivanja   Astronomska zbivanja - Page 2 Icon_minitimesub sij 24, 2009 11:21 pm

26.01. - Mladjak...kad bi bilo vedro bilo bi prigodno za gledati zvjezde :)
[Vrh] Go down
floridana
Legenda foruma CE-4
floridana

Other / Decline to state
Aries Tiger

PostajNaslov: Re: Astronomska zbivanja   Astronomska zbivanja - Page 2 Icon_minitimesri sij 28, 2009 11:47 pm

Komet Lulin
Komet Lulin snimljen 8. siječnja 2009. iz Ellisvillea u amriškoj državi Missouri
Sunčev sustav ima 'novog' posjetitelja – komet Lulin, koji bi u veljači mogao biti vidljiv golim okom s tamnog, svjetlom nezagađenog neba. Pogledajte gosta iz dubokog svemira sada ili čekajte još 1000 godina!

Komet Lulin je otkriven još u srpnju 2007. godine, no tek sada putuje unutarnjim dijelom Sunčevog sustava.

Specifičan je jer se kreće ravninom ekliptike kojom putuju svi planeti, ali u suprotnom smjeru!

Dosadašnja predviđanja kažu da bi mogao doseći sjaj od 6. zvjezdane veličine (magnitude), što znači da bi ga vješti promatrač uz malo truda mogao vidjeti golim okom s nekog tamnog mjesta bez svjetlosnog onečišćenja.

Karakteristike njegove putanje govore nam da je komet Lulin prvi puta u posjeti unutarnjim dijelom Sunčevog sustava pa bi se moglo dogoditi da bude sjajniji nego što se predviđa.

Kometi koji se prvi puta toliko približe Suncu su prilično nepredvidivi.

Doduše, komet Lulin je već prošao perihelion, točku najbližu Suncu, ali će najbliži Zemlji biti 24. veljače pa će tek tada imati najveći sjaj gledano sa našeg planeta.

Nema opasnosti od udara budući da će komet tada biti na udaljenosti od 0.41 AJ (astronomske jedinice – prosječne udaljenosti Zemlje od Sunca), odnosno 14.5x udaljenosti od Zemlje do Mjeseca.

Komet Lulin se trenutno nalazi u zviježđu Vage, a sredinom veljače biti će u Djevici. To znači da će ga biti najbolje promatrati u jutarnjim satima pred izlazak Sunca. Za lakše snalaženje na nebu preporučam program Stellarium.

Budući da se komet kreće u suprotnom smjeru od naše putanje oko Sunca, za vrijeme najbližeg prolaska Zemlji prividno kretanje na nebu će mu biti vrlo brzo – to možemo usporediti sa dva automobila koja se mimoilaze krećući se u suprotnim smjerovima.

Prividno kretanje na nebu će mu iznositi čak 5 stupnjeva dnevno! Za usporedbu, Mjesec na našem nebu je velik tek pola stupnja. Promatrači koji imaju dalekozor će u razmaku od 30 minuta vidjeti da se pomaknuo u odnosu na zvijezde u pozadini.

Još jedna zanimljivost je da će komet, osim repa, imati i anti-rep koji se proteže u suprotnom smjeru. Naime, rep kometa je često lepezast, a zbog perspektive ćemo ga u ovom slučaju moći vidjeti s obje strane kometa. Ipak, za to će biti potreban teleskop.

Ne propustite priliku vidjeti ovaj neobični komet – sljedeću turneju unutarnjim Sunčevim sustavom komet Lulin će ponoviti tek za više od tisuću godina…

net.hr
[Vrh] Go down
Alpha
Admin
Alpha

Female
Aries Goat

PostajNaslov: Re: Astronomska zbivanja   Astronomska zbivanja - Page 2 Icon_minitimečet sij 29, 2009 12:27 am

Ja koristim Planetarium...zgodan programcic lovely ...ali pogledat cu i kakav je Stellarium :)
[Vrh] Go down
Legionar
Moderni čovjek
Legionar

Male
Gemini Dog
Broj postova : 8711
Registration date : 27.07.2008

PostajNaslov: Re: Astronomska zbivanja   Astronomska zbivanja - Page 2 Icon_minitimečet sij 29, 2009 7:21 pm

Alpha je napisao/la:
Ja koristim Planetarium...

Ja isto. Ali starija verzija mi je puno bolja od ove nove!
Microsoft je napravio novi 'svemirski' program, samo se ne mogu sjetiti kako se zove scratch nešto-telescope
[Vrh] Go down
Svjetloisjena
Legenda foruma CE-4
Svjetloisjena

Female
Aquarius Dragon
Broj postova : 29065
Registration date : 15.09.2007

PostajNaslov: Re: Astronomska zbivanja   Astronomska zbivanja - Page 2 Icon_minitimepet sij 30, 2009 12:35 am

Gdje se to može skinuti? Ako se može, ili se plaća...
[Vrh] Go down
Legionar
Moderni čovjek
Legionar

Male
Gemini Dog
Broj postova : 8711
Registration date : 27.07.2008

PostajNaslov: Re: Astronomska zbivanja   Astronomska zbivanja - Page 2 Icon_minitimepet sij 30, 2009 12:41 am

Svjetloisjena je napisao/la:
Gdje se to može skinuti? Ako se može, ili se plaća...

To su ti jednostavni programi. Naravno da se ne plaća. Ne mogu naći link za planetarium, ali evo ti za stellarium.

http://www.stellarium.org/
[Vrh] Go down
Svjetloisjena
Legenda foruma CE-4
Svjetloisjena

Female
Aquarius Dragon

PostajNaslov: Re: Astronomska zbivanja   Astronomska zbivanja - Page 2 Icon_minitimepet sij 30, 2009 12:42 am

Hvala hug
[Vrh] Go down
Alpha
Admin
Alpha

Female
Aries Goat

PostajNaslov: Re: Astronomska zbivanja   Astronomska zbivanja - Page 2 Icon_minitimepet sij 30, 2009 12:09 pm

Ja imam jos i Stargaze koji mi nije nesto i Copernicus koji je namjenjen za Linux pa ga jos nisam isprobala ali je navodno super...sve su free programi...

Ako treba mozda mogu dignut neki ovdje? :)

EDIT: Evo LINK za Planetarij Astronomska zbivanja - Page 2 89
[Vrh] Go down
Alpha
Admin
Alpha

Female
Aries Goat

PostajNaslov: Re: Astronomska zbivanja   Astronomska zbivanja - Page 2 Icon_minitimepet sij 30, 2009 3:14 pm

E, isprobah i Stellarium i totalno mi se svidja na prvi pogled...a i na drugi...morat cu bacit jos pokoji Astronomska zbivanja - Page 2 130 ... miga
[Vrh] Go down
Alpha
Admin
Alpha

Female
Aries Goat

PostajNaslov: Re: Astronomska zbivanja   Astronomska zbivanja - Page 2 Icon_minitimepon vel 02, 2009 12:42 am

03.02. u 00:14 - Prva cetvrt :)
[Vrh] Go down
Alpha
Admin
Alpha

Female
Aries Goat

PostajNaslov: Re: Astronomska zbivanja   Astronomska zbivanja - Page 2 Icon_minitimečet vel 05, 2009 4:17 pm

09.02. u 15:50 - Ustap lovely ...ujedno ce biti i djelomicna pomrcina Mjeseca. Prva u ovoj godini :) Biti ce vidljiva za vecinu podrucja istocne Europe, Aziju, Australiju... Graficki prikazano radi se o slijedecem:

Astronomska zbivanja - Page 2 Le2009feb09ndl0

16.02. u 22:38 - Zadnja cetvrt...

Zadnja promjena: Alpha; čet vel 05, 2009 4:49 pm; ukupno mijenjano 1 put.
[Vrh] Go down
Alpha
Admin
Alpha

Female
Aries Goat

PostajNaslov: Re: Astronomska zbivanja   Astronomska zbivanja - Page 2 Icon_minitimečet vel 05, 2009 4:27 pm

22.02.2009. - Konjunkcija Jupitera, Merkura i Marsa... :)

Konjunkcija se moze vidjeti pred zoru. Sunce ce tada izlaziti oko 06:40h, a jedno pola sata ranije trebali bismo moci vidjeti sva tri planeta jedan za drugim lovely

Evo, namjestila sam u Planetariju kako bi to trebalo izgledati...najblize horizontu je Mars, 'iznad' njega je Jupiter i 'na vrhu' Merkur...a cak se vidi i tanki srp Mjeseca lovely ...slikica:

Astronomska zbivanja - Page 2 78696134qc9
[Vrh] Go down
floridana
Legenda foruma CE-4
floridana

Other / Decline to state
Aries Tiger

PostajNaslov: Re: Astronomska zbivanja   Astronomska zbivanja - Page 2 Icon_minitimečet vel 05, 2009 5:09 pm

bojim se da će mi zgrade smetati da vidim to tuzni
[Vrh] Go down
Alpha
Admin
Alpha

Female
Aries Goat

PostajNaslov: Re: Astronomska zbivanja   Astronomska zbivanja - Page 2 Icon_minitimečet vel 19, 2009 3:34 pm

25.02. u 02:36 - Mladjak Astronomska zbivanja - Page 2 Mjesecmladjakmn0 ...ovih dana ce se lijepo moci gledati zvjezdano nebo lovely ...naravno ako ne bude oblacno... :)
[Vrh] Go down
Alpha
Admin
Alpha

Female
Aries Goat

PostajNaslov: Re: Astronomska zbivanja   Astronomska zbivanja - Page 2 Icon_minitimečet vel 19, 2009 4:52 pm

Na sedmodnevnoj prognozi za Split pise da bi 22.02. (nedjelja) trebala biti suncana tj. vedra :) ...znaci pogodna zagledanje konjunkcije lovely
[Vrh] Go down
Alpha
Admin
Alpha

Female
Aries Goat

PostajNaslov: Re: Astronomska zbivanja   Astronomska zbivanja - Page 2 Icon_minitimesri oľu 04, 2009 3:29 pm

NAREDNIH nekoliko noći će na nebu golim okom biti vidljiv zeleni dvorepi komet Lulin. U svom prolasku uz Zemlju, kojoj se najviše približio noćas, na 61 milijun kilometara, Lulin će biti vidljiv sve do 1. ožujka.

NASA je izvijestila kako je komet astronomima poznat posljednje dvije godine i kako mu je ovo prvi ulazak u unutrašnjost sunčeva sustava. Komet je 2007. godine otkrio jedan kineski student.

Osim spektakularnog svjetlosnog prizora, astronomi najavljuju i kako su "moguća iznenađenja" jer će Lulin po prvi put biti izložen intenzivnoj sunčevoj svjetlosti.

Lulin prolazi pored Saturna i vidljiv je na jugoistočnoj strani neba.

Veličine je Jupitera, a intenzivnu zelenu boju mu daju plinovi koje ispušta.

(Izvor)
[Vrh] Go down
kayser
Moderator
kayser

Male
Taurus Tiger
Broj postova : 1149
Registration date : 03.12.2007

PostajNaslov: Re: Astronomska zbivanja   Astronomska zbivanja - Page 2 Icon_minitimesri oľu 04, 2009 3:31 pm

Citat :
Veličine je Jupitera
scratch
[Vrh] Go down
Alpha
Admin
Alpha

Female
Aries Goat

PostajNaslov: Re: Astronomska zbivanja   Astronomska zbivanja - Page 2 Icon_minitimesri oľu 04, 2009 3:59 pm

Gle zbilja...nisam ni skuzila taj dio...mislim da se pjesnik nesto zeznuo kad je to napisao...ili?
[Vrh] Go down
Svjetloisjena
Legenda foruma CE-4
Svjetloisjena

Female
Aquarius Dragon

PostajNaslov: Re: Astronomska zbivanja   Astronomska zbivanja - Page 2 Icon_minitimesri oľu 04, 2009 4:01 pm

kayser je napisao/la:
Citat :
Veličine je Jupitera
scratch

Prividne veličine Jupitera, očito. Mene više muči onaj prvi ožujak, danas je već četvrti, možda su mislili da je vidljiv do 1. travnja?
[Vrh] Go down
Sponsored content

PostajNaslov: Re: Astronomska zbivanja   Astronomska zbivanja - Page 2 Icon_minitime

[Vrh] Go down

Astronomska zbivanja
[Vrh] 
Stranica 2 / 13.Go to page : Previous  1, 2, 3, ... 11, 12, 13  Next
 Similar topics
-
» Utjecaj Velike Britanije na zbivanja na prostorima ex-Yu