Početna stranicaPortalPretraľnikLatest imagesRegistracijaLogin

Duša

Go down 
+15
zvezda
biga
Skulptura
arhont
Berny_Sinara
Blizzard
tomi
Michael Wittmann
Gea
gloria_g
Svjetloisjena
Thor
Goran
Stripy
Alpha
19 posters
Go to page : Previous  1, 2, 3
Autor/icaPoruka
MoW
Čovjek
MoW

Male
Libra Dog
Broj postova : 6339
Registration date : 26.05.2009

Duša - Page 3 Empty
PostajNaslov: Re: Duša   Duša - Page 3 Icon_minitimeuto stu 10, 2009 2:53 pm

Napisao sam ti. Percepcija je DRUGAČIJA. :)
Nema ti tu ispravnog ili neispravnog. Kad pristupaš fenomenu svijesti trebao bi biti jako oprezan oko "ispravnog" i "neispravnog". :)
[Vrh] Go down
Skulptura
Guardian
Skulptura

Male
Leo Buffalo
Broj postova : 6015
Registration date : 05.09.2009

Duša - Page 3 Empty
PostajNaslov: Re: Duša   Duša - Page 3 Icon_minitimeuto stu 10, 2009 2:56 pm

A jbg kad ne postoji drugi izraz za "pogrešno" i "ispravno".
Ovo "drugačija" ništa ne znači. Bilo da je u pitanju svijest ili bilo šta drugo. Što znači drugačija?
[Vrh] Go down
MoW
Čovjek
MoW

Male
Libra Dog

Duša - Page 3 Empty
PostajNaslov: Re: Duša   Duša - Page 3 Icon_minitimeuto stu 10, 2009 5:42 pm

Drugačija znači da nije ista kao svakodnevna, treća, tzv. budna razina svijesti.
Da ponovimo, postoje tri osnovne razine svijesti. Prva je duboki san, druga je sanjanje, treća je budno stanje.

Napredna stanja svijesti uključuju 4., 5., 6. i 7. razinu svijesti.
4. razina svijesti (1. napredna razina) je svijest praznog uma, u kojoj se ni o čemu ne misli niti postoje osjećaji. Ne sudi se. Postoji samo bivanje.
5. razina svijesti (2. napredna razina) je razina u kojoj su moguće astralne projekcije, micanje duše izvan tijela pa tako i na način da se dođe do naprednih informacija. Svijest je izmijenjena, može biti da se tog događaja sjećamo ili ne.
6. razina svijesti (3. napredna razina) je razina naprednih manipulacija stvarnošću - telekineza, multilokacija, telepatija, kontrola fizikalnih zakona
7. razina svijesti je prosvjetljenost - potpuno razumijevanje i djelovanje u skladu s onim što svemir zaista želi.
[Vrh] Go down
Skulptura
Guardian
Skulptura

Male
Leo Buffalo

Duša - Page 3 Empty
PostajNaslov: Re: Duša   Duša - Page 3 Icon_minitimeuto stu 10, 2009 6:08 pm

Dali se ti slazes samnom da je vecina ovoga glupost?
Ako ne, onda bi volio znati vise o tome jer me zanima.

Puno ljudi prica o astralnim projekcijama, vantjelesnim iskustvima, telekinezi. Ja osobno neznam za niti jedan slucaj kontrole fizikalnih zakona i mislim da su takve stvari nemoguce. Fizika je - fizika i njeni zakoni prestaju vaziti jedino u snovima i masti.

Od svih stanja svijesti podrzavam jedino lucidne snove.
Nemoguce je "iskljuciti" mozak. Cak i u najdubljem snu razmisljamo. Posljedica toga su snovi. Sanjati mozemo tek u REM/dubokom snu do 4-5-6 snova u jednoj noci.
Neki ljudi nece se sjecati niti jednoga, dok ce se neki sjecati svih 5 ili vise "sanova". Snovi ne traju dugo, od 5 do 45 minuta sa time da se nemoramo sjecati cjelog sna vec samo njegovog djela.

Znaci, sanjamo u dubokom snu i to je ujedno i dokaz da razmisljamo u tom stanju svijesti.
[Vrh] Go down
Blizzard
Superforumaš CE-4
Blizzard

Male
Sagittarius Snake
Broj postova : 15088
Registration date : 01.10.2007

Duša - Page 3 Empty
PostajNaslov: Re: Duša   Duša - Page 3 Icon_minitimeuto stu 10, 2009 6:10 pm

Vidim da ste zapeli oko pojma pogrešnog i drugačijeg :D

Da je nešto pogrešno, procjenjuje se naprema nečemu što se smatra ispravnim. Moguć je i obratan proces, iako je puno rjeđi. Dakle, pojam pogrešnog se koristi u određenoj domeni stvarnosti s obzirom na neke uvjete. Zato valja biti oprezan kod korištenja te riječi.
U danom slučaju, kada su prisutne halucinacije, pojam pogrešnog je rezultat usporedbe sa onim što smatramo ispravnim, a to je viđenje drugih članova koji nemaju te probleme. Izravan primjer bi bio kada bi netko ispred sebe vidio neku blijedu osobu, a ostali oko te osobe ne. Isto tako i sa zvukom. Naravno, dani uvjet u ovoj situaciji bio bi uzimanje haluciogenih tvari ili čudno ponašanje pojedinca, nesvakidašnje.

To što taj pojedinac vidi i čuje, a ako to nitko dugi ne vidi i ne čuje, tada se njegovo viđenje često definira kao pogrešno. Ali, kako je pojam pogrešnog dosta ovisan o samoj domeni promatranja i uvjetima, prisutne su i pretpostavke, tako mi zapravo ne bismo mogli znati ima li zbilja nešto u tome što taj pojedinac vidi, jel vidi neku drugu frekvenciju i čuje, ili mu se jednostavno sve izmiješalo u glavi pa je sam proizveo to viđenje i zvuk. Možda halucinacije uopće ne postoje, možda je sve što vidimo i čujemo itekako realno i postojano, iako možda pod nekom drugom ''dimenzijom'' stvarnosti. Takvo mišljenje osobno ne dijelim, mislim da su to malo previše nategnute teorije na jednu stranu, a premalo argumentirane i eksperimentom potvrđene.

@ MoW
Koliko sam shvatio, dao si razna stanja svijesti. Ako bih se ravnao po ovome, tada bi moje mišljenje bilo da halucinacije spadaju najčešće između 2. i 3. razine svijesti. Ali spada li neka halucinacija na neko više stanje, recimo koje naprednije, mislim da bismo to definirali s obzirom na uvjete. Iako smatram da je moguće da nam određene tvari otvore ove naprednije razine svijesti, a isto tako mislim da je moguće da je istovremeno prisutno više razina svijesti, recimo 2., 3. i 4... U nekim trenucima možemo reći da sanjamo, u nekima da smo budni, a poslije u 4. Dakle, izmjena.

Ma, to je sve toliko... ne znam kako da kažem... nedefinirano, valjda.
[Vrh] Go down
zvezda
Guardian
zvezda

Female
Capricorn Rooster
Broj postova : 3245
Registration date : 23.09.2007

Duša - Page 3 Empty
PostajNaslov: Re: Duša   Duša - Page 3 Icon_minitimeuto stu 10, 2009 7:35 pm

"To što taj pojedinac vidi i čuje, a ako to nitko dugi ne vidi i ne čuje, tada se njegovo viđenje često definira kao pogrešno."

Onda ja stalno vidim "pogrešno"... Ali mislim da to nije dobar termin. Vidim drugačije, otprilike "šire" nego većina, bar ako ne lažu.
SVE je stvar percepcije. Ne bih nipošto baratala poređenjima,.. *
[Vrh] Go down
Blizzard
Superforumaš CE-4
Blizzard

Male
Sagittarius Snake
Broj postova : 15088
Registration date : 01.10.2007

Duša - Page 3 Empty
PostajNaslov: Re: Duša   Duša - Page 3 Icon_minitimeuto stu 10, 2009 8:35 pm

Pa... Vjerujem da iz konteksta znaš na što sam mislio :)
[Vrh] Go down
zvezda
Guardian
zvezda

Female
Capricorn Rooster

Duša - Page 3 Empty
PostajNaslov: Re: Duša   Duša - Page 3 Icon_minitimeuto stu 10, 2009 8:46 pm

Naravno... ;) *
[Vrh] Go down
MoW
Čovjek
MoW

Male
Libra Dog

Duša - Page 3 Empty
PostajNaslov: Re: Duša   Duša - Page 3 Icon_minitimeuto stu 10, 2009 9:33 pm

Skulptura je napisao/la:
Dali se ti slazes samnom da je vecina ovoga glupost?
Ako ne, onda bi volio znati vise o tome jer me zanima.

Puno ljudi prica o astralnim projekcijama, vantjelesnim iskustvima, telekinezi. Ja osobno neznam za niti jedan slucaj kontrole fizikalnih zakona i mislim da su takve stvari nemoguce. Fizika je - fizika i njeni zakoni prestaju vaziti jedino u snovima i masti.

Od svih stanja svijesti podrzavam jedino lucidne snove.
Nemoguce je "iskljuciti" mozak. Cak i u najdubljem snu razmisljamo. Posljedica toga su snovi. Sanjati mozemo tek u REM/dubokom snu do 4-5-6 snova u jednoj noci.
Neki ljudi nece se sjecati niti jednoga, dok ce se neki sjecati svih 5 ili vise "sanova". Snovi ne traju dugo, od 5 do 45 minuta sa time da se nemoramo sjecati cjelog sna vec samo njegovog djela.

Znaci, sanjamo u dubokom snu i to je ujedno i dokaz da razmisljamo u tom stanju svijesti.

Vjerojatno si neke stvari krivo čuo pa ću ti objasniti... :)

Dakle, postoje dvije glavne faze sna, NREM i REM.
NREM faza se još naziva faza dubokog sna.
Točnije, sam duboki san predstavlja samo jedan dio NREM faze (3. stupanj NREM-a). Karakteriziran je dugim delta valovi i drastično smanjenom moždanom aktivnošću.
Nakon NREM faze dolazi REM faza ili faza kad se jače aktivira mozak, dolazi do naglog pomicanja očnih jabučica (Rapid Eye Movement) i sanjanja. Tu prevladavaju alfa i theta valovi. Nakon toga opet dolazi NREM faza i tako otprilike 5 puta u jednoj noći se ciklus ponavlja.

Istraživači su proučavajući snove došli do zaključka da se većina sanjanja događa u REM fazi, tu su snovi intenzivni. Neki istraživači su procijenili da postoji čak oko 250 tema snova u samo jednoj noći. face
Iako snovi postoje i u NREM fazi (dubokom snu), većina ljudi ih se ne sjeća kad ih se probudi u toj fazi. Jedno pažljivo provedeno istraživanje u novije vrijeme, mislim da je iz 2001. je došlo do zaključka da se nijedan ispitanik nije sjetio sna, ako ga se probudilo iz dubokog sna, a da se oni koji se sjećaju sna iako su bili probuđeni nakon dubokog sna sjećaju ga se samo zato što su na njih utjecali snovi iz prethodnih REM faza.
Dakle, upitno je da li delta aktivnost omogućuje snove. U svakom slučaju su vrlo slabi.

E sad, što se tiče teorije razina svijesti, istraživači danas smatraju da NREM i REM faze nisu razine svijesti, već samo različiti "programi" mozga u NESVIJESTI. Razlog tome je definicija svijesti u kontekstu budnosti.
Dakle, većina se drži toga: ako si budan, onda si svjestan. To je samo stvar perspektive. :)
[Vrh] Go down
Skulptura
Guardian
Skulptura

Male
Leo Buffalo

Duša - Page 3 Empty
PostajNaslov: Re: Duša   Duša - Page 3 Icon_minitimeuto stu 10, 2009 9:35 pm

@zvezda

Kako ti to sire vidis? Ne razumijem.
Jel to nesto kao Wide Screen ili...? scratch

Salim se zubo Al stoji pitanje na koji ti to nacin sire vidis.
[Vrh] Go down
MoW
Čovjek
MoW

Male
Libra Dog

Duša - Page 3 Empty
PostajNaslov: Re: Duša   Duša - Page 3 Icon_minitimeuto stu 10, 2009 9:38 pm

Omega je napisao/la:
@ MoW
Koliko sam shvatio, dao si razna stanja svijesti. Ako bih se ravnao po ovome, tada bi moje mišljenje bilo da halucinacije spadaju najčešće između 2. i 3. razine svijesti. Ali spada li neka halucinacija na neko više stanje, recimo koje naprednije, mislim da bismo to definirali s obzirom na uvjete. Iako smatram da je moguće da nam određene tvari otvore ove naprednije razine svijesti, a isto tako mislim da je moguće da je istovremeno prisutno više razina svijesti, recimo 2., 3. i 4... U nekim trenucima možemo reći da sanjamo, u nekima da smo budni, a poslije u 4. Dakle, izmjena.

Ma, to je sve toliko... ne znam kako da kažem... nedefinirano, valjda.

Hmm... kažeš da bi halucinacije spadale negdje između snova i budnosti. misli
Mislim da bih se složio. Svako stanje svijesti ili "nesvjesti" je određeno određenim fiziološkim pojavama. Tako da, ako hoćeš tako gledati, onda bi halucinacije bile bliske snovima, jer je budno stanje iskrivljeno.
Priznajem da ne znam kako izgleda električna aktivnost za vrijeme halucinacija, ali to bi se moglo malo istražiti.
[Vrh] Go down
Skulptura
Guardian
Skulptura

Male
Leo Buffalo

Duša - Page 3 Empty
PostajNaslov: Re: Duša   Duša - Page 3 Icon_minitimeuto stu 10, 2009 9:42 pm

Nije elektricna aktivnost, ali pise svasta ako nekog zanima.

Neurobiology of a hallucination
[Vrh] Go down
zvezda
Guardian
zvezda

Female
Capricorn Rooster

Duša - Page 3 Empty
PostajNaslov: Re: Duša   Duša - Page 3 Icon_minitimeuto stu 10, 2009 10:22 pm

Skulptura je napisao/la:
@zvezda

Kako ti to sire vidis? Ne razumijem.
Jel to nesto kao Wide Screen ili...? scratch

Salim se zubo Al stoji pitanje na koji ti to nacin sire vidis.

Vidim bukvalno više nego većina ljudi.
Vidim sve ono što vide i drugi i još ponešto. Volim misliti da je to još ponešto energija u različitim oblima, ali to ništa ne objašnjava, a ima i prilično forme za energiju... :) *
[Vrh] Go down
MoW
Čovjek
MoW

Male
Libra Dog

Duša - Page 3 Empty
PostajNaslov: Re: Duša   Duša - Page 3 Icon_minitimeuto stu 10, 2009 10:27 pm

Skulptura je napisao/la:
Nije elektricna aktivnost, ali pise svasta ako nekog zanima.

Neurobiology of a hallucination

Zanimljivo. :)

A ovo mi se isto jako svidjelo. :D

http://scienceblogs.com/neurophilosophy/2007/07/the_incredible_case_of_phineas.php
[Vrh] Go down
Legionar
Moderni čovjek
Legionar

Male
Gemini Dog
Broj postova : 8711
Registration date : 27.07.2008

Duša - Page 3 Empty
PostajNaslov: Re: Duša   Duša - Page 3 Icon_minitimepet kol 20, 2010 6:12 pm

Pazite ovo. Mi smo tijelo s dušom. Naše tijelo oživi kada duša uđe u njega, no naša svijest je vezana za naše tijelo. Nakon smrti duša nastavlja svoj put u druga tijela, a mi umiremo. Što mislite zašto netko vjeruje u takvo što? Koliko je to moguće?
[Vrh] Go down
Chakotay
Guardian
Chakotay

Male
Scorpio Dragon
Broj postova : 8409
Registration date : 28.12.2007

Duša - Page 3 Empty
PostajNaslov: Re: Duša   Duša - Page 3 Icon_minitimepon kol 23, 2010 12:21 am

Nisam baš potpuno skužio Legi, da li samo tijelo ima svjesnost ili ga ima i duša, samo kad je u tijelu mi ne osjećamo tu svjesnost duše jer je "zamagljena" tjelesnim. Pa kad duša napusti tijelo, ona opet postane svijest sama sebe?
[Vrh] Go down
Legionar
Moderni čovjek
Legionar

Male
Gemini Dog

Duša - Page 3 Empty
PostajNaslov: Re: Duša   Duša - Page 3 Icon_minitimepon kol 23, 2010 12:50 am

Mi smo tijelo, a duša je neko strano tijelo koje nas nastanjuje. Mi nemamo veze s dušom.
Prema takvom vjerovanju, naravno ;)
[Vrh] Go down
Chakotay
Guardian
Chakotay

Male
Scorpio Dragon

Duša - Page 3 Empty
PostajNaslov: Re: Duša   Duša - Page 3 Icon_minitimepon kol 23, 2010 7:01 pm

Malo mi je čudna ta teorija, jer tu se više govori o energiji nego o duši, kad duša napusti tijelo umire. Duša je ta koja omogućuje tijelu da živi, ali nema veze sa tijelom tj. s nama. Malo čudna teorija, ne slažem se baš s time.
[Vrh] Go down
Legionar
Moderni čovjek
Legionar

Male
Gemini Dog

Duša - Page 3 Empty
PostajNaslov: Re: Duša   Duša - Page 3 Icon_minitimepon kol 23, 2010 11:22 pm

Samo sam htio iznijeti neka tuđa vjerovanja :)
Možda je teško to shvatiti jer smo se navikli gledati na našu dušu kao na nas :)
[Vrh] Go down
Chakotay
Guardian
Chakotay

Male
Scorpio Dragon

Duša - Page 3 Empty
PostajNaslov: Re: Duša   Duša - Page 3 Icon_minitimepon kol 23, 2010 11:30 pm

Misliš da je to samo navika i da su nas tako učili ili to doista tako i jest?
[Vrh] Go down
Legionar
Moderni čovjek
Legionar

Male
Gemini Dog

Duša - Page 3 Empty
PostajNaslov: Re: Duša   Duša - Page 3 Icon_minitimepon kol 23, 2010 11:33 pm

Za početak, puno ljudi odvojeno gleda i na svoje tijelo i na svoju dušu. Meni je glupo uopće pričati o podjelama nas na više nas.

Ajde, Chakotay, kada pomisliš na sebe, na riječ Ja, što ti pomisliš tada? Koja je tvoja prva asocijacija?
[Vrh] Go down
Chakotay
Guardian
Chakotay

Male
Scorpio Dragon

Duša - Page 3 Empty
PostajNaslov: Re: Duša   Duša - Page 3 Icon_minitimepon kol 23, 2010 11:45 pm

Ja kad pomislim na sebe mislim na svoju svjesnost, svoje misli, na nekoga tko promatra svijet oko sebe. Definitivno ne pomislim na svoje tijelo. Tijelo je više kao sredstvo kroz koje se ja ostvarujem u ovom svijetu. Kroz koje mogu ostvariti svoje misli, ideje ili pak izreći kroz razgovor ono što mislim i ćuti ono što drugi misle. Ali isto tako ne pomislim niti na dušu, duša mi je nekako apstraktan pojam, kao da ju ne mogu osjetiti dobro ili možda i ne zna što ona jest.
[Vrh] Go down
Legionar
Moderni čovjek
Legionar

Male
Gemini Dog

Duša - Page 3 Empty
PostajNaslov: Re: Duša   Duša - Page 3 Icon_minitimeuto kol 24, 2010 1:06 am

Čuti, ne ćutiti :D
Ja isto prvo pomislim na nešto što ima svoje misli. Baš kao i ti. Na svoj tok misli, na nekakvo bijelosivo klupko nekakvih niti unutar kojih se nalazim, tj. čije izmjenjivanje dovodi baš do mene i mojih misli, moje svijesti. :)
Isto ne pomislim niti na dušu niti na tijelo ;)
[Vrh] Go down
Gea
Moderator
Gea

Female
Scorpio Snake
Broj postova : 10254
Registration date : 21.04.2009

Duša - Page 3 Empty
PostajNaslov: Re: Duša   Duša - Page 3 Icon_minitimeuto kol 24, 2010 3:22 pm

neznam kao vi ja kad mislim na sebe mislim na više osoba... svako od njih ima svoje lice koje prepoznajem, svoje obilježje.. svoju vizualizaciju
ali to ih ne čini odvojienima od onoga što predstavljaju spojeni u jedan organizam koji i je tijelo i je misao.. a to sam ja
i bez tog tijela i bez te misli .. duše to onda ne bi bila ja... bila bi nešto drugo

to je isto ako gledamo.. vlas kose...
ona je dio tijela dok je vrhom u koži.. kad pokazujemo osobu, pokazujemo sve čak i tu vlas..
što je vlas kad opadne?
više nije dio?
[Vrh] Go down
Sponsored content

Duša - Page 3 Empty
PostajNaslov: Re: Duša   Duša - Page 3 Icon_minitime

[Vrh] Go down

Duša
[Vrh] 
Stranica 3 / 3.Go to page : Previous  1, 2, 3
 Similar topics
-