Početna stranicaPortalPretraľnikLatest imagesRegistracijaLogin

'Zlocesti decki' ipak nisu 'na cijeni' kako se mislilo

Go down 
+4
Archangel
Svjetloisjena
Gea
Alpha
8 posters
Autor/icaPoruka
Alpha
Admin
Alpha

Female
Aries Goat
Broj postova : 29076
Registration date : 30.09.2007

'Zlocesti decki' ipak nisu 'na cijeni' kako se mislilo Empty
PostajNaslov: ''Zlocesti decki'' ipak nisu ''na cijeni'' kako se mislilo   'Zlocesti decki' ipak nisu 'na cijeni' kako se mislilo Icon_minitimečet svi 14, 2009 12:41 pm

Studija provedena u jednom amazonskom plemenu, inače poznatom po nevjerojatno visokoj stopi ubojstava, pokazuje da tamo najveći agresivci završe s manje žena i djece od dobrica.

Istraživanje, koje je vodio Stephen Beckerman s Državnog sveučilišta Pennsylvanija, provedeno je među pripadnicima ekvadorskog plemena Waorani (Huaorani / Waodani ili Waos), kojima je to bio prvi miroljubivi susret s vanjskim svijetom nakon 1958. godine.

Waorani su na zlu glasu po ubojstvima stranaca i jednako agresivnom ponašanju prema drugim suplemenicima, a antropologija ne poznaje pleme s tako visokom stopom ubojstava.
Tijekom pet generacija Waorana čak je 42 posto ukupne populacije izgubilo život u međusobnim okršajima, a još 8 posto ih je nastradalo u sukobima s drugim plemenima.
I nisu ugroženi samo muškarci. Ubojstvo je glavni uzrok smrti 54% muškaraca, ali i 39% žena.

Hrabri istraživači razgovarali su s muškarcima u 23 plemenska naselja, tražeći bilo koga tko je dovoljno star za sudjelovanje u sukobima prije pacifizacije posljednjih godina, a tko je spreman govoriti o svom životu i obiteljima.
Otkrili su da agresivniji muškraci nisu imali više žena, da nemaju više djece i da njihova djeca i žene ne preživljavaju duže. Zapravo, otkrili su da ratnici imaju manje djece koje prežive do reproduktivne dobi.
To je u potpunoj suprotnosti s ranijim studijama o ratničkim plemenima, poput Yanomamoa u Venezueli, gdje muškarci koji sudjeluju u više ubijanja imaju više žena.

Odakle ta razlika?

Nasilje se u oba plemena vrti oko osvete, ali istraživači su otkrili da se Yanomamoi bore sve dokle nema podjednaki broj mrtvih na obje strane i tada imaju mirna razdoblja između dva ratna ciklusa.
U razdoblju "mirovanja", koje može potrajati i nekoliko godina, Yanomamo ratnici mogu uživati u obiteljskom životu, ženiti se više puta i podizati više djece.
Waorani, s druge strane, nemaju mirne predahe i pokrenut će sukob zbog nečeg što se dogodilo u generaciji pradjedova. Njihov cilj nije ravnoteža s protivnicima, nego eliminacija druge strane.

"Ako neko ubojstvo nije osvećeno istog trenutka, to samo znači da je tugujuća strana premlada, isuviše preplašena za uzvrat ili je vjerovala da će steći taktičku prednost čekanjem sve dok neprijatelji ne postanu neoprezni", stoji u izvještaju američkih istraživača. (IZVOR)

Ovaj clanak mi je vrlo interesantan jer sam se uviek pitala kako su, kroz povijest, uopce prezivljavali 'dobri decki'. Naime, izbor partnera je evolucijski objasnjen tako da je prednost imao snazniji, izdrzljiviji muzjak/zenka, a taj je obicno bio agresivniji i sebicniji primjerak. Cinilo se da su fizicke osobine ono sto se najvise, ako ne i jedino, vazilo.
I tako sam se prosto pitala, ako je sve evolucija i materijalizam i dnk, kako se progurao neki dobri, samilosni gen.
Danas je sve vise dokaza kako evolucija, kako covjeka tako i cjelokupnog Planeta, mozda bas i nije onakva kavu i dalje ucimo u skoli.

Ne znam da li je ovo pravi PDF za ovu temu pa ako netko smatra da bi bolje odgovarala negdje drugdje neka kaze da se premjesti.

Moderator
Gea

Female
Scorpio Snake
Broj postova : 10254
Registration date : 21.04.2009

PostajNaslov: Re: 'Zlocesti decki' ipak nisu 'na cijeni' kako se mislilo   'Zlocesti decki' ipak nisu 'na cijeni' kako se mislilo Icon_minitimečet svi 14, 2009 10:57 pm

ako nikome ne staneš na žulj nitko ti neće zamjeriti i to je način preživljavanja
u biti ova "krvna" osveta je magični krug i završava istrebljenjem

negdje sam čitala da su postojala i tolerantna plemena, tako je moguće da su upravo ona preživjela izmješajući se s jadnim ostacima ratnika, jer mislim da to razdoblje barbarstva nije moglo dugo trajati pošto se ne mogu razmnožavati toliko koliko se mogu poubijati
scratch

Legenda foruma CE-4
Svjetloisjena

Female
Aquarius Dragon
Broj postova : 29065
Registration date : 15.09.2007

PostajNaslov: Re: 'Zlocesti decki' ipak nisu 'na cijeni' kako se mislilo   'Zlocesti decki' ipak nisu 'na cijeni' kako se mislilo Icon_minitimepet svi 15, 2009 12:16 am

Tema sasvim lijepo pripada ovamo :)

Mislim da su manje agresivni ljudi spšremniji pomoći drugima pa im se stoga povećava šansa da prežive i imaju i očuvaju potomstvo. Žene su upućene u tu činjenicu :)
[Vrh] Go down
Archangel
Pračovjek
Archangel

Male
Leo Rooster
Broj postova : 2973
Registration date : 15.08.2009

PostajNaslov: Re: 'Zlocesti decki' ipak nisu 'na cijeni' kako se mislilo   'Zlocesti decki' ipak nisu 'na cijeni' kako se mislilo Icon_minitimepon lis 04, 2010 2:18 pm

Stvar je u sledecem: cijenu neke robe odredjuje trziste na osnovu dostupnosti i potrebe. U vremenima i situacijama velike opasnosti, tada su vise na cijeni agresivniji pojedinci, koji su sposobniji da se izbore za opstanak, i tada njih zene vise biraju jer ovi imaju moc da odbrane svoje zene i djecu od opasnosti. U suprotnom slucaju, kad nastupi period blagostanja, mira, relativne bezbriznosti, tada prvi tip gubi na znacaju i postaje opasan po sebe, potomstvo i samu zenu - stoga tada zene preferiraju mirne, dobrocudne i bezopasne omega-muzjake. Sto je taj period mira duzi, veca je opasnost sveopste pacifizacije covjeka, sto u uslovima statusa quo moze donijeti veliki socio-ekonomski prosperitet - medjutim, kao sto kaze jedan aforizam, "Mir - kratko razdoblje izmedju dva rata"; tada prijeti opasnost izumiranja, jer se jednom vrstom "obrnute eugenike" omogucava "opstanak najnjeznijih", koji ce da se sapletu o prvu neravninu na putu. 8)

Superforumaš CE-4
Blizzard

Male
Sagittarius Snake
Broj postova : 15088
Registration date : 01.10.2007

PostajNaslov: Re: 'Zlocesti decki' ipak nisu 'na cijeni' kako se mislilo   'Zlocesti decki' ipak nisu 'na cijeni' kako se mislilo Icon_minitimepon lis 04, 2010 2:29 pm

Archangel je napisao/la:
stoga tada zene preferiraju mirne, dobrocudne i bezopasne omega-muzjake.

Di si baš mene našao da me žene preferiraju, naročito s obzirom na opisanu kvalitetu robe koja se traži! face zubi

Nego, ima nešto u tome što si napisao ;)
[Vrh] Go down
Archangel
Pračovjek
Archangel

Male
Leo Rooster

PostajNaslov: Re: 'Zlocesti decki' ipak nisu 'na cijeni' kako se mislilo   'Zlocesti decki' ipak nisu 'na cijeni' kako se mislilo Icon_minitimepon lis 04, 2010 3:14 pm

A jel te trebam podsjetiti da ti vise nisi @Omega? zubi A za ostalo - jbg, trudim se da ima rezona kad sta pisem... ;)

Pračovjek
biga

Male
Taurus Cat
Broj postova : 2861
Registration date : 28.08.2009

PostajNaslov: Re: 'Zlocesti decki' ipak nisu 'na cijeni' kako se mislilo   'Zlocesti decki' ipak nisu 'na cijeni' kako se mislilo Icon_minitimepon lis 04, 2010 4:15 pm

ma bravo!!! izveli su ispitivanje na nekom plemenu za kojeg nitko nikad nije čuo.. s obzirom na njihovu reputaciju tko zna jesu li našli 15 ljudi živih. od tih 15 je 8 žena od kojih je 5 izgubilo muževe u svađi oko toga čija je kokoš poćukala ispred čije kolibe. stoga, 5 žena je reklo da voli miroljubljive, a onih 3 (čiji su muškarci ohladili ovih 5) su ponosne izjavile da vole ratoborne jer se sad mogu puhat pred susjedama kako one imaju muža koji je jednom bio jači od njihovog muža...

tko ovo ne razumije, slažem se s Archangelovim prvim postom na ovoj temi... ;)

edit: žene općenito vole loše momke... provjereno milijun puta... ;)
[Vrh] Go down
Alpha
Admin
Alpha

Female
Aries Goat
Broj postova : 29076
Registration date : 30.09.2007

PostajNaslov: Re: 'Zlocesti decki' ipak nisu 'na cijeni' kako se mislilo   'Zlocesti decki' ipak nisu 'na cijeni' kako se mislilo Icon_minitimepon lis 04, 2010 5:12 pm

U uvodnom postu iznjela sam slicnu teoriju koja se ujedno pita kako je uopce prezivio ikakav dobrocudni gen i kako danas nismo svi ludi agresivci jer evolucija je evolucija - prezivljavanje najjacih. Ili mozda IPAK nije?

Ne bih se slozila da zene preferiraju agresivce. U nekoj odredjenoj dobi (redovito mladjoj) je to ucestalije ali sa godinama se to mijenja.

@Arch...kaze se beta muzjak :P

@Biga...provjerio si prakticki na polovini zenske populacije u HR? Jel si igdje objavio to istrazivanje? :P

Majmun
Cinderella

Female
Aquarius Cat
Broj postova : 1675
Registration date : 01.11.2009

PostajNaslov: Re: 'Zlocesti decki' ipak nisu 'na cijeni' kako se mislilo   'Zlocesti decki' ipak nisu 'na cijeni' kako se mislilo Icon_minitimepon lis 04, 2010 6:02 pm

Meni su uvijek bili draži mirni dečki, možda jer sam i sama takva (iako i ja znam ponekad poludit :P )
[Vrh] Go down
Archangel
Pračovjek
Archangel

Male
Leo Rooster

PostajNaslov: Re: 'Zlocesti decki' ipak nisu 'na cijeni' kako se mislilo   'Zlocesti decki' ipak nisu 'na cijeni' kako se mislilo Icon_minitimepon lis 04, 2010 8:35 pm

@Alpha, nisam siguran da se tu radi o nekom "dobrocudnom genu". Da bi takav gen prezivio, prije toga je morao nastati, a u doba kad je nastajao covjek, bez civilizacijskih tekovina koje bi nas stitile od divljih zivotinja, takav gen ne bi ni mogao nastati, jer je suprotan opstanku. Ako on postoji, on se mogao pojaviti samo u novijoj istoriji, paralelno sa izmjestanjem tezista prezivljavanja sa agresivnosti na pasivnost, takoreci. A ja znam da se kaze beta-muzjak - Omege bi bile samo dno hijerarhije, receno narodski - papucari. ;)

Moderni čovjek
Legionar

Male
Gemini Dog
Broj postova : 8711
Registration date : 27.07.2008

PostajNaslov: Re: 'Zlocesti decki' ipak nisu 'na cijeni' kako se mislilo   'Zlocesti decki' ipak nisu 'na cijeni' kako se mislilo Icon_minitimepon lis 04, 2010 10:38 pm

Možda je evolucijski shvaćeno da na određenom stupnju razvoja neke vrste taj gen više škodi nego li pomaže, Arch?
Ili općenito smatraš da bi taj gen zadužen za agresivnost prije značio jakog i snažnog alpha-mužjaka dok danas znači aktivnog i sposobnog čovjeka koji ne mora nužno biti agresivan i nerazuman?

Pračovjek
biga

Male
Taurus Cat
Broj postova : 2861
Registration date : 28.08.2009

PostajNaslov: Re: 'Zlocesti decki' ipak nisu 'na cijeni' kako se mislilo   'Zlocesti decki' ipak nisu 'na cijeni' kako se mislilo Icon_minitimepon lis 04, 2010 10:53 pm

Alpha je napisao/la:

@Biga...provjerio si prakticki na polovini zenske populacije u HR? Jel si igdje objavio to istrazivanje? :P
paaa istraživanje je još u tjeku... treba mi ono 50%+1... e 50% sam riješio... ako ima ta jedna dobrovoljka nek se javi, pa ćemo početi polako sa objavljivanjem rezultata istraživanja.... ;)
[Vrh] Go down
Archangel
Pračovjek
Archangel

Male
Leo Rooster

PostajNaslov: Re: 'Zlocesti decki' ipak nisu 'na cijeni' kako se mislilo   'Zlocesti decki' ipak nisu 'na cijeni' kako se mislilo Icon_minitimepon lis 04, 2010 11:42 pm

Legionar je napisao/la:
Možda je evolucijski shvaćeno da na određenom stupnju razvoja neke vrste taj gen više škodi nego li pomaže, Arch?
Ili općenito smatraš da bi taj gen zadužen za agresivnost prije značio jakog i snažnog alpha-mužjaka dok danas znači aktivnog i sposobnog čovjeka koji ne mora nužno biti agresivan i nerazuman?
Mozda je moje shvatanje Alfe nekonvencionalno, ali za mene je Alfa vodja koji je mocan i tijelom i duhom, ali, bitnije, takvim se i osjeca. Ako neko vec zna da je na vrhu, ne mora se dokazivati nikome, te na osnovu toga je izrazito nenasilan - sama njegova pojava jasno govori svima oko njega ko je on, i on to zna... za razliku od cimpanza i gorila, s kojima nas antropolozi rado porede, zanemarujuci ili stavljajuci u drugi plan cinjenicu da smo mi primarno "misleci" homo sapiens i da je nas um nase glavno oruzje i orudje, a ne kandze i zubi kao kod ostalih primata.

Moderni čovjek
Legionar

Male
Gemini Dog
Broj postova : 8711
Registration date : 27.07.2008

PostajNaslov: Re: 'Zlocesti decki' ipak nisu 'na cijeni' kako se mislilo   'Zlocesti decki' ipak nisu 'na cijeni' kako se mislilo Icon_minitimepon lis 04, 2010 11:49 pm

Razumijem te i slažem se s tobom ;)

PostajNaslov: Re: 'Zlocesti decki' ipak nisu 'na cijeni' kako se mislilo   'Zlocesti decki' ipak nisu 'na cijeni' kako se mislilo Icon_minitime

[Vrh] Go down

'Zlocesti decki' ipak nisu 'na cijeni' kako se mislilo
[Vrh] 
Stranica 1 / 1.
 Similar topics
-
» Sto decki naj vole...
» Decki ne placu...ili?
» Rtanj je, ipak - piramida!
» Ipak dolaze 2012?!?!