Malo sa zakašnjenjem, no ipak:
Al Gore i IPCC dijele Nobelovu nagradu za mir
Obratite Međuvladin panel o klimatskim promjenama, tijelo Ujedinjenih naroda koje se bavi promjenama klime (IPCC), i bivši američki potpredsjednik Al Gore podijelit će ovogodišnju Nobelovu nagradu za mir, objavljeno ...
... je u Oslu. Gore i IPCC "trude se oko izgradnje i širenja znanja o klimatskim promjenama koje izaziva čovjek, te polažu temelje za mjere potrebne kako bi se djelovalo protiv tih promjena", objavio je norveški Nobelov odbor.
Nobelova nagrada u iznosu deset milijuna norveških kruna, što je otprilike deset milijuna kuna, bit će uručena 10. prosinca na svečanosti u Oslu, a dobitnici će je podijeliti na dva jednaka dijela.
Nekadašnji američki potpredsjednik Al Gore rekao je u petak da mu je čast dijeliti Nobelovu nagradu za mir s UN-ovim međuvladinim panelom za klimatske promjene te da će svoj dio nagrade donirati Savezu za zaštitu klime.
"Velika mi je čast primiti Nobelovu nagradu za mir", kaže se u Goreovu priopćenju.
"Ova nagrada ima još više smisla jer imam čast dijeliti je s najuglednijim znanstvenim tijelom posvećenim razumijevanju klimatske krize, skupinom čiji članovi neumorno i predano već godinama rade", rekao je.
Gore je dodao i da će donirati sve što je dobio.
"Moja žena Tipper i ja donirat ćemo cjelokupni iznos nagrade Savezu za zaštitu klime, dvostranačkoj neprofitnoj organizaciji koja se posvetila stvaranju mišljenja javnosti u SAD-u i diljem svijeta o hitnoj potrebi rješavanja klimatske krize".
(Hina)