|
|
| Ateizam | |
|
+21Adam Weishaupt eldin_p Collector604 Melkior Floridain Legionar maiko zvezda primitive101 InaNNaa MoW wanderer Marko251988 Blizzard randajad Fantom Chakotay Zona Archangel Alpha whitelady 25 posters | |
Autor/ica | Poruka |
---|
Chakotay Guardian
Broj postova : 8409 Age : 48 Location : Zagreb Registration date : 28.12.2007
| Naslov: Re: Ateizam pet tra 22, 2011 10:41 pm | |
| Da, ali i pitanje je koja je to polazna točka i tko ju određuje. Ok svi smo se složili da smo živi, ali se baš nismo složili oko pitanja svijesti, Boga, vremena, beskonačnog Svemira... O tome se još debatira, neki misle da te stvari postoje, neki pak da ne postoje. Stavovi su vrlo kruti i kod jednih i kod drugih. | |
| | | Adam Weishaupt Stanica
Broj postova : 22 Age : 276 Location : Berlin Registration date : 31.08.2011
| Naslov: Re: Ateizam čet ruj 01, 2011 5:36 pm | |
| Nema Boga, svaki normalan covjek s razumnim razmisljanjem to treba uvidjet. Kako si napravis tako ce ti bit, nema tu pomoci Bogova, Isusova, Budhi, Zeusova itd. Ljudi religija je opijum za narod, shvatite to! | |
| | | Archangel Pračovjek
Broj postova : 2973 Age : 43 Location : Leonberg Registration date : 15.08.2009
| Naslov: Re: Ateizam čet ruj 01, 2011 9:24 pm | |
| - Adam Weishaupt je napisao/la:
- Nema Boga, svaki normalan covjek s razumnim razmisljanjem to treba uvidjet. Kako si napravis tako ce ti bit, nema tu pomoci Bogova, Isusova, Budhi, Zeusova itd. Ljudi religija je opijum za narod, shvatite to!
Nije tu problem u "shvaćanju" - ne nedostaje vjernicima znanja (barem ne akademskog). Korijen nije u razumu, već u instinktu - kojeg razum pokušava sebi objasniti - i ne uspijeva. Tada je voljan prihvatiti bilo kakvo objašnjenje i, ako ga se dovoljno dugo drži - ono postane izvor snage za ego, vjernik tad nastoji obraniti svoj stav jer napad na taj stav doživljava kao napad na sebe. To jest - on je postao svoj stav. A najgore od svega - to uopšte nije njegov stav, već ga je samo prisvojio. U efektu, razlike nema, ali u smislu genealogije tog i tog stava - ništa nije presudnije. Svi imaju potrebe, sva živa bića. I učiniće sve što je u njihovoj moći da ih ispune. A imati vjeru u neko biće koje stoji iznad svega pruža zamjenu za u ljudima poljuljani instinkt čopora, koji se danas na krajnje nasilan način, pokušava zamijeniti instinktom krda. Ne kažem da je to nemoguće, ali ni instinkt čopora nije stekla jedna generacija, već je stican milionima godina i trebaće nam neko vrijeme da se prilagodimo. A tada ćemo postati Borg. | |
| | | Alpha Admin
Broj postova : 29076 Age : 45 Registration date : 30.09.2007
| Naslov: Re: Ateizam čet ruj 01, 2011 10:01 pm | |
| Isti je princip i sa slijepim vjernicima kao i sa ateistima. Svi se poistovijete sa nekom pricom koju im je netko plasirao. I tako se stvaraju "ideali". A zna se sta onda slijedi | |
| | | Foto Žaba
Broj postova : 233 Age : 38 Location : Dugo Selo Registration date : 22.06.2011
| Naslov: Re: Ateizam pet ruj 02, 2011 12:21 am | |
| Ja bio dugogodišnji okorjeli ateist, iz istog razloga kao i mnogi; di su dokazi? Međutim, kad ti se dogode neke stvari u životu koje ne možeš objasniti, koje je preplaše, a spadaju pod paranormalno/duhovno/okultno onda se malo čovjek zapita šta je tu šta. Moj zaključak na kraju svega je da viša sila postoji, ali njeno prisustvo se ne vidi, jer jednostavno ima drugog pametnijeg posla nego se brinuti da dobije netko 5 iz ispita, a nije učio, na lotu milijune i slično. To što nam ne radi čuda ne znači da nije tu. Ili okolo il šta već. Dapače, svaka religija koja kaže da je bog ili božji mesija il glasnogovornik bio na zemlji je po meni propaganda da se privuče masa i njezina lova. Ja vjerujem u postojanje reinkarnacije, bez osuđivanja i karme ili sličnih kazni, u postojanje više sile koja vjerojatno je svjesna mog postojanja, ali se ne opterećuje time niti gleda šta radim. Ne mogu dokazati, ali niti ateisti ne mogu osporiti | |
| | | Alpha Admin
| Naslov: Re: Ateizam pet ruj 02, 2011 10:19 am | |
| Karma nije isto sto i kazna iako ne neki nacin se moze i tako gledat.
Nego...kako tocno to zamisljas? Rodimo se, zivimo zivot na neki nacin, umremo i onda se rodimo ponovno nasumce bez obzira na ono sto je bilo u proslom zivotu. Tako nekako? Ali cemu onda uopce sluzi reinkarnacija i cemu sluzi uopce inkarniranje na ovom nivou? | |
| | | Foto Žaba
| Naslov: Re: Ateizam pet ruj 02, 2011 12:56 pm | |
| @Alpha ma naravno da nije nasumično niti bez neke svrhe. Biramo živote za koje mislimo da će nam najviše pomoći da naučimo neke lekcije, da se obrazujemo i usavršavamo. Tu ipak moramo paziti dok biramo, ne možeš samo tako nešto odabrati pa kud puklo da puklo. Bilo bi tako jako teško i kaotično. A sada, šta sam radio u prošlom životu ne utječe na moj izbor na način da mi "netko" kaže da sam bio loš i da sada malo moram imati teži život. Kad umremo, duša vidi kakav je bio život, i normalno da će se osjećati loše ako je taj život bio pun nasilja prema drugima i htjet će se na neki način iskupiti i onda možda odabere život u kojem će se situacija okrenut, on će biti onaj kojeg se zlostavlja. Znači to sebi sami radimo, da se kaznimo i naučimo kako je to kada smo mi bili takvi prema nekome, da budemo svjesni posljedica svojih djela, iako nas nitko ne kažnjava zbog toga. Otprilike tako nekako | |
| | | Alpha Admin
| Naslov: Re: Ateizam pet ruj 02, 2011 2:12 pm | |
| A to je opet karma Jer nismo kazali da nam Bog odredi "kaznu" tj. novi zivot bez nase suglasnosti, odabira, spoznaje i td. Nego, sto mislis...cemu to sve vodi...te sve lekcije i usavrsavanje? | |
| | | Foto Žaba
| Naslov: Re: Ateizam pet ruj 02, 2011 2:33 pm | |
| Ponovnim postajanjem onim što zovemo višom silom ili bogom. Mi služimo tome da se to nešto može manifestirati i nastali smo od toga, a i s vremenom ćemo se natrag uklopiti u to.
Nakon toga pretpostavljam ili ispočetka, ili ostajemo to. | |
| | | Chakotay Guardian
| Naslov: Re: Ateizam pet ruj 02, 2011 4:43 pm | |
| Foto jesu ovo baš tvoja razmišljanja ili si pak to pročitao u nekoj knjizi? | |
| | | Foto Žaba
| Naslov: Re: Ateizam pet ruj 02, 2011 6:06 pm | |
| @Chak i jedno i drugo..Jedan dio je uvjetovan nekim knjigama jer istinu na srce, ne mogu reći da imam puno iskustva u tim stvarima, ali navodno u Samoboru ima neka žena koja te hipnotizira i vraća u prošle živote, samo mi je 500 kn trenutno puno Ali po meni treba vidjeti i iskusiti. A drugi dio mi je nekako zasnovan na toj ideji reinkarnacije i općenito nekog razmišljanja o njenom smislu, jer meni nema smisla da se reinkarniramo stalno bez da to ima neku svrhu. Po tome je to onda vječna agonija jer vidimo da nemaju svi savršene živote. A sada što se tiče mehanike svega toga, ultimativne svrhe i tog što nas je stvorilo, tu ipak idem sa svojim idejama koje izvodim iz nekih svojih razmišljanja i nekako mi ovo za sada ima najviše smisla. Ne tvrdim da sam u pravu, samo da mislim da bi to moglo biti tako nekako ustrojeno i naravno, podložno je promjenama koje skupljam iz iskustva i dijeljenja mišljenja sa drugim ljudima. To je jedini razlog što sam tu registriran, a ne čitam samo kao gost. Kažu da ako želiš bit najpametniji da se trebaš okružiti glupim ljudima, a ako želiš postati pametniji, onda sa pametnim ljudima. S obzirom da ja cijenim intelekt onda više preferiram drugu opciju. Tko zna, možda jako puno naučim | |
| | | Alpha Admin
| Naslov: Re: Ateizam pet ruj 02, 2011 9:44 pm | |
| Da, Zrinka. I ne hipnotizira te. To je nehipnoticka regresija. Ove hipnoticke rade vrlo rijetki i ne znam da li ih radi itko na nasim podrucjima. Takodje one su relativno opasne za razliku od nehipnotickih. Al ne treba ti ici kod nikog. Te tehnike su poznate pa mozes to napraviti i sam. Tocnije s nekim prijateljem. Iako ima i ona varijanta autoregresije ali zahtjeva pripremu poput audio snimke koja ce te voditi. Ali to nije tako zahvalno jer je neprilagodljivo. Bolje je kada je uz tebe neka osoba, nego audio zapis. Inace, slazem se da stalne inkarnacije bez vise svrhe bi bile posve besmislene. I ne vidim zasto bi to itko radio. Hocu reci, cini mi se da je bolje lunjati okolo kao duh nego se inkarnirati bez smisla i cilja. Wow, ovo zadnje je kompliment na racun foruma. Tnx A vjerujem da govorim u ime foruma kad kazem da se i ti jako dobro uklapas ovdje | |
| | | Bozon Riba
Broj postova : 173 Age : 34 Location : Balkan Registration date : 06.05.2012
| Naslov: Re: Ateizam ned svi 06, 2012 6:56 pm | |
| “What can be asserted without proof can be dismissed without proof.” | |
| | | Chakotay Guardian
| Naslov: Re: Ateizam ned svi 06, 2012 8:11 pm | |
| - Foto je napisao/la:
A drugi dio mi je nekako zasnovan na toj ideji reinkarnacije i općenito nekog razmišljanja o njenom smislu, jer meni nema smisla da se reinkarniramo stalno bez da to ima neku svrhu. Po tome je to onda vječna agonija jer vidimo da nemaju svi savršene živote. A sada što se tiče mehanike svega toga, ultimativne svrhe i tog što nas je stvorilo, tu ipak idem sa svojim idejama koje izvodim iz nekih svojih razmišljanja i nekako mi ovo za sada ima najviše smisla.
Ne tvrdim da sam u pravu, samo da mislim da bi to moglo biti tako nekako ustrojeno i naravno, podložno je promjenama koje skupljam iz iskustva i dijeljenja mišljenja sa drugim ljudima. A čuj ne mora biti da reinkarnacija nema svoju svrhu i da stalno patimo. To što mi ne znamo svrhu i što imamo problema u ovom životu ne znači da već do sada nismo ništa naučili. Dapače bit života je u iskustvu, u proživljavanju i u učenju, a to možemo najbolje kroz probleme. Naravno ništa od toga ne znači da Bog postoji ili da postoji život prije i poslije ovog života, ali opet ima jako puno indicija da je to tako @Bozon naravno, vjera je nešto svojstveno svakom pojedincu i ne mora se dokazivati. Znanost je ta koja nam daje odgovore promatranje i mjerenjem i uvijek možemo provjeriti te odgovore u novom pokusu, kod vjere to ne možemo ili vjerujemo ili ne vjerujemo. | |
| | | Bozon Riba
| Naslov: Re: Ateizam pon svi 07, 2012 2:27 pm | |
| Upravo tako, vjera je svojstvena svakome pojedincu, vjerovanje odnosno nevjerovanje bi trebalo biti stvar osobnog izbora pojedinca a ne nešto što mu se nameće. Ne smijemo smetnuti sa uma da se u ime Boga čine djela koja ugrožavaju život ostalih pripadnika zajednice, stoga sam ja izrazito protiv svakog oblika organizirane religije:pop:. | |
| | | Star Dinosaur
Broj postova : 391 Location : Zagreb Registration date : 13.04.2010
| Naslov: Re: Ateizam ned svi 20, 2012 4:33 pm | |
| Zanimljiva razmišljanja. Ateist je onoliko religiozan kao i bilo koji vjernik jer on zapravo vjeruje da Bog ne postoji. Današnja znanost i nije toliko savršena kao što ljudi misle jer su i ljudi sami nesavršeni. Intelekt je od ovog svijeta i nemože pojmiti onaj svijet bez duha. Znanost misli kako je "dokazala" da Bog ne postoji i mnogi se trude to dokazati ali usprkos. Kada krenu u te vode dokažu si samo suprotno od onoga što su prije vjerovali, ja sam živi primjer toga. Sve što nam znanost servira u povijesnom smislu i "metafizičkom" smislu je jedna iluzija enormnih proporcija ali to nitko ne provjerava jer tko se upusti u to riskira da postane meta ismijavanja i riskira cijelu svoju znanstvenu karijeru. Oni koji su progovorili protiv znanstvenih autoriteta i dogmi sa vrlo dobrim dokazima i uvjerljivim i logičnim teorijama su bačeni na rub znanosti i preseljeni u pseudo-znanstvenike.
Ljudska evolucija nikad zapravo nije dokazana, več su autoriteti predstavili par klimavih dokaza i donijeli zaključak na brzinu prije nego se itko snašao. Mi "mlađe" generacije smo zapravo odgajani na tim stvarima i ne zapitkujemo se nešto "što svi več dobro znamo".
Ne radi se zapravo na kraju o tome da je vjera nešto što je tek toliko dio našeg kozmopolitanskog života pa neka ljudi vjeruju što god hoće, to nema smisla. Več je vjera dio našeg bića, a to se zove vjera iz jednog jedinog razloga zato jer intelektom možemo spoznati samo dio svijeta, i to samo materijalni dio svijeta. Duhovni svijet djeluje na sasvim drugim principima ako se to uopče može tako nazvati.
Ivan 3:12 12 Ako mi ne vjerujete kad vam govorim o onome što se događa ovdje na zemlji, kako ćete mi vjerovati budem li vam govorio što se zbiva na nebu?
Nametenja vjere nekome samo zato da bi vjerovao isto je ovosvjetovni čin i nije po duhu, ali ako ti ispriča o svojoj vjeri jer u njoj ima istine onda je to po duhu kako bi se ljudi spasili. Ljudi intelektom nemogu spoznati vjeru jer ona se može spoznati samo duhom.
| |
| Naslov: Re: Ateizam ned svi 20, 2012 9:25 pm | |
| - Star je napisao/la:
- Zanimljiva razmišljanja.
Ateist je onoliko religiozan kao i bilo koji vjernik jer on zapravo vjeruje da Bog ne postoji. Čuo sam već na nekoliko mjesta da se ova dosjetka prostituira kao neki argument, ali htio bi istaknuti da postoji bitna razlika između "vjerovanja da bog ne postoji" i "ne-vjerovanja da bog postoji". Po pitanju nauke, istina je da nauka nema sve odgovore. Ali, u jednom trenutku svoje istorije, nije imala nijedan. A onda je "izgubila junf" i našla prvi odgovor, pa zatim, drugi treći, pedeseti... To je proces. U početku je sve što se dešavalo oko čovjeka djelovalo zbunjujuće i nepoznato, pogotovo što je on misleće biće i ima volju za moć koja se ispoljava kao težnja za širenjem i privajanjem svoje okoline. Kako su sve pojave, počev od gromova, smjene dana i noći, rađanja, umiranja bile obavijene velom misterije čovjek se osjećao nelagodno kraj njih, nije uspijevao da ih obuhvati svojim umom i načini "svojim", da ih apsorbira kao dio sebe, pa je počeo proizvoljno da daje bilo kakvo tumačenje, samo da se ne bi osjećao tako malenim. Malo pomalo, to je prešlo u naviku. Zadatak nauke je polako, korak po korak, činjenicu po činjenicu, uzimati iz mističnog i tajanstvenog i vraćati na Zemlju, među ljude. Otimati od bogova i davati čovjeku, kao Prometej. A tamo gdje se među naučnicima pojavi sklonost dogmatici, e pa, to je samo još jedan argument u prilog tezi da se lijeni i prestrašeni duhovi rado odaju porocima uma, jer je uvijek bilo lakše vjerovati u nešto nego se potruditi saznati. Međutim, to nije prigovor nauci, nego naučnicima. Nauka je potraga za odgovorom, a ne odgovor. Naravno, među slabim i prostijim duhovima ono što najviše djeluje na čula, to i prije opčinjava pažnju takvih umova. Dogma i religija odrješito kažu: "Mi imamo sve odgovore! Samo dođite i napijte se sa našeg izvora!" Nauka kaže: "Ja nemam sve odgovore, već samo neke." I šta mislite, ko će imati više sljedbenika? Evolucija je, opet, daleko vjerojatniji metod nastanka života od "puf!" Što se tiče ovog citata, takođe tu stoji: "Po djelima njihovim ćete ih poznati." Vjera se kači na emocije a nauka na razum. Kad se nekom vjerniku kaže, na primjer, da Isus nije nikada ni postojao kao istorijska ličnost, vjerniku se oči napune krvlju i stane režati ko bijesna džukela, nerijetko i ugrizajući. Kad naučniku kažeš, recimo, da je Zemlja ravna ploča, on će ti pokazati dokaze koji kažu da je okrugla, a ako ti i dalje ne haješ reći će ti da si idiot i otići svojim putem. Ni jednom nisam čuo da je neki naučnik nekoga razapeo na krst ili spalio na lomači zato što se nije slagao sa njim. Ako ćemo "ih" po "djelima njihovim poznati" kako ćemo prepoznati vjernike, konkretno hrišćane? Kao djecu ljubavi ili pritajene krvoloke? Ko ima mozga, neka promisli sam. | |
| | | Bozon Riba
| Naslov: Re: Ateizam ned svi 20, 2012 9:57 pm | |
| - Star je napisao/la:
- Ateist je onoliko religiozan kao i bilo koji vjernik jer on zapravo vjeruje da Bog ne postoji.
Archangel je ovo lijepo objasnio. Ateist ne vjeruje da Bog ne postoji već on uslijed nedostatka dokaza nema razloga vjerovati da Bog postoji. Antiteist recimo vjeruje da Bog ne postoji i po meni je on jednako iracionalan kao i bilo koji vjernik. - Star je napisao/la:
- Današnja znanost i nije toliko savršena kao što ljudi misle jer su i ljudi sami nesavršeni.
Znanost nije i najvjerovatnije nikada neće biti savršena tj. nikada nećemo moći znati apsolutno sve. Znanost je instrument pomoću kojeg dolazimo do novih spoznaja. - Star je napisao/la:
- Znanost misli kako je "dokazala" da Bog ne postoji i mnogi se trude to dokazati ali usprkos. Kada krenu u te vode dokažu si samo suprotno od onoga što su prije vjerovali, ja sam živi primjer toga.
Sve što nam znanost servira u povijesnom smislu i "metafizičkom" smislu je jedna iluzija enormnih proporcija ali to nitko ne provjerava jer tko se upusti u to riskira da postane meta ismijavanja i riskira cijelu svoju znanstvenu karijeru. Oni koji su progovorili protiv znanstvenih autoriteta i dogmi sa vrlo dobrim dokazima i uvjerljivim i logičnim teorijama su bačeni na rub znanosti i preseljeni u pseudo-znanstvenike. "Burden of proof" je na vjernicima i na njima je da dokažu da Bog postoji. Apsurdno je dokazivati nepostojanje nečega, sjeti se Russelova čajnika - Star je napisao/la:
- Ljudska evolucija nikad zapravo nije dokazana, več su autoriteti predstavili par klimavih dokaza i donijeli zaključak na brzinu prije nego se itko snašao.
Kako ljudska evolucija i općenito evolucija nije dokazana? Zar imaš bolju teoriju? Ako imaš, nadam se da ćeš je podijeliti sa ostalima. - Star je napisao/la:
- Ivan 3:12
12 Ako mi ne vjerujete kad vam govorim o onome što se događa ovdje na zemlji, kako ćete mi vjerovati budem li vam govorio što se zbiva na nebu? Cirkularna logika ne pali najprije treba dokazati da je Biblija riječ Božija a zatim se iz nje mogu izvlačiti zaključci. | |
| | | Star Dinosaur
| Naslov: Re: Ateizam ned svi 20, 2012 11:02 pm | |
| Ateist je osoba koje ne vjeruje da postoji Bog. Ovo na što se referirate se zove agnostik, netko tko nije siguran ali nije 100% odbacio, netko tko slijedi dokaze. Ateist jednostavno poriče Boga jer u njegovom viđenju nema dokaza za njegovo nepostajanje. Znanost je pronašla mnogo odgovora istina, jer se slijedi jasnu logiku, ali primjerice tako je i znanost našla odgovore na cijelu povijest pa onda nađemo svako malo da to nije baš to, kao ti dotićni divovi ili bosanske piramide etc. koje znanost jednostavno ne priznaje tj naučnici ne priznaju ali opet...oni definiraju znanost i ostalima govore o tome što znanost jest. Ljudska je pretpostavka da če vjernik iskesiti zube čim se kaže nešto suprotno, ali problem je što to rade ljudi koji su autoritet bilo na znanstvenoj ili religijskoj bazi, ne radi se o "emocionalnoj" povezanosti koliko se misli, bar ne onima koji sami krenu provjeravati. I potpuno se slažem sa dotićnim citatom da če ih se po djelima tj plodovima poznati, što če očito reći da to nisu ljudi Božji ili ljudi od intelekta u znanstvenoj bazi. Ljudi misle kako se religija i znanost kose, istina, ali se ne kose znanost i Bog. Religija je ljudski izum, način na koji se okupljaju zajedno, ali dogme netreba postavljati čovjek. Zapravo je sve vrlo jasno rečeno što se tiće cijele te situacije. Daleko vjerojatniji nije jednako kao i istinit. Ja sam osobno kreacionist tako da vjerujem u "puff" jer smatram da je evolucija teorija koja se drži na iznimno klimavim nogama. Teorija nije nikada dokazana iako svi mislimo da jest i tako nam se govori. Kako je nastala ruža primjerice? nema fosilnih dokaza ili bilo kakvih da je nastala, opčenito biljke...nema nedostajale karike između bakterije i razvijene ruže ili drveta jer nema niti linije nastanka. Kod ljudi postoji tzv nedostjala karika koja nikada nije nađena, a kao stupnjevi su predočene kosti od nekoliko vrsta majmuna sastavljene zajedno. Krščanin nije netko tko na sva zvona vrišti da jest, več onaj tko se toga doista drži, netko tko se krstio u Isusu Kristu po duhu svetome je krščanin. Papa maše zastavom krščanstva iako nema pravo na to. Nadalje ajme što ga pišem i pišem. Biblija je riječ Božja iz više razloga, ne zato što netko tako kaže da je več zato što se Bog očituje u njoj. Vrlo je zapravo jasno onome tko ju je pročitao, ne radi se samo o vjeri več i o onosvjetovnome. Bog je zapravo vrlo jasan, on se ne skriva i djeluje na sasvim drugačiji način. Zato sam dao onaj citat iz Biblije, jer onaj tko u sebi nema duha svetoga...taj je od ovoga svijeta i taj nemože zapravo shvatiti Boga i Božje. Jasna mi je ideja cirkularne logike i doista ti kažem da ovo nije to | |
| Naslov: Re: Ateizam ned svi 20, 2012 11:46 pm | |
| - Star je napisao/la:
- Ja sam osobno kreacionist tako da vjerujem u "puff" jer smatram da je evolucija teorija koja se drži na iznimno klimavim nogama. Teorija nije nikada dokazana iako svi mislimo da jest i tako nam se govori. Kako je nastala ruža primjerice? nema fosilnih dokaza ili bilo kakvih da je nastala, opčenito biljke...nema nedostajale karike između bakterije i razvijene ruže ili drveta jer nema niti linije nastanka. Kod ljudi postoji tzv nedostjala karika koja nikada nije nađena, a kao stupnjevi su predočene kosti od nekoliko vrsta majmuna sastavljene zajedno.
Uh, kreacioniste obožavam! Ukusni su, ali najbolji sa crvenim lukom i žalfijom, krčkani na laganoj vatri 15 minuta i posluženi vrući... Otvori temu ako je već nema, da se malko zabavljamo na temu kreacionizma... Inače, ovo "puf!" je čitav smisao izraza "na klimavim nogama". Evoluciona teorija barem ima noge makar i klimave. Kreacionizam puže ko zmija. Evo još pitanja, kad smo već krenuli u tom smjeru: zašto muškarci imaju bradavice na grudima? zašto se rađaju sa slijepim crijevom? zašto i žene i muškarci imaju dlake po licu i rukama i polnim područjima? Teško je shvatiti period od hiljadu godina jer čovjek taj period može zamisliti samo oko 7%. Ostalih 93% nagađa na osnovu onih 7%. Milion godina, prema tome, može si predočiti sa tačnošću od 0,007%. Dakle, sve ono što se dešavalo na svaki dan tokom tih cijelih milion godina je specifično samo za taj dan, to je 365 250 000 posebnih slučajeva koji se ne daju generalizirati bez ogromne devijacije u rasporedu rezultata. Živi organizmi i prirodnom ciklusu se rađaju, žive, umiru i potom se razgrađuju, pretvaraju u kompost iz kojeg rastu biljke, koje jedu životinje, koje umiru i ponovo se pretvaraju u novi kompost... Čak ni kosti nisu sigurne, jer mnoge životinje se hrane baš koštanom srži ili čak probavljaju svoj plijen čitav, zajedno sa kosturom. Pronaći čak i djelimično očuvan kostur, star 100 miliona godina, znaš li koliko je to nevjerovatno? I ako nije još niko uspio pronaći po makar jedan kostur iz svake vrste ( a bilo ih je na milione miliona u toku istorije) i to sve lijepo posložiti, uklopiti u neku lijepu fabulu, sve lijepo upakirati i poslati na tržište potrošačima - znači da je u krivu? Svi traže gotovu robu, nikoga nije briga koliko muke treba utrošiti na nju... - Citat :
- Biblija je riječ Božja iz više razloga, ne zato što netko tako kaže da je več zato što se Bog očituje u njoj. Vrlo je zapravo jasno onome tko ju je pročitao, ne radi se samo o vjeri več i o onosvjetovnome. Bog je zapravo vrlo jasan, on se ne skriva i djeluje na sasvim drugačiji način. Zato sam dao onaj citat iz Biblije, jer onaj tko u sebi nema duha svetoga...taj je od ovoga svijeta i taj nemože zapravo shvatiti Boga i Božje. Jasna mi je ideja cirkularne logike i doista ti kažem da ovo nije to
Ahm... čitao, iščitavao, učio napamet.. . sve sam to radio. I šta sam na kraju shvatio? Da je to bio moj period narkomanije. Faza odrastanja, koju neki prođu, a neki, izgleda, ne. Poanta je u tome da ako neko negdje hoće da nađe smisao i logiku, on će je naći, kao kad hipnotiziranog čovjeka upitamo zašto svaki put kad onaj čovjek tamo pucne prstima on krene da zavija kao vuk. To se naziva konfabulacija, popunjavanje prazina da bi odgovarale nekoj unaprijed poznatoj slici i pripada šizofreniji. "Taj je od ovoga svijeta..." A boga ti, s kojega bi svijeta bio? I, ako je na tom svijetu toliko bolje, koji k... traži ovdje?! | |
| | | Bozon Riba
| Naslov: Re: Ateizam ned svi 20, 2012 11:50 pm | |
| - Star je napisao/la:
- Ateist je osoba koje ne vjeruje da postoji Bog. Ovo na što se referirate se zove agnostik, netko tko nije siguran ali nije 100% odbacio, netko tko slijedi dokaze. Ateist jednostavno poriče Boga jer u njegovom viđenju nema dokaza za njegovo nepostajanje.
Bilo bi nerazumno reći da Bog sigurno ne postoji jer nemam dokaza za to. Opet dolazimo do apsurda: nepostojanje Boga se ne može dokazati, Na vjernicima je da dokažu da Bog postoji. Ukoliko se pojave dokazi za postojanje Boga ja ću ih objeručke prihvatiti, 99.99% sam siguran da Bog ne postoji. - Star je napisao/la:
- Znanost je pronašla mnogo odgovora istina, jer se slijedi jasnu logiku, ali primjerice tako je i znanost našla odgovore na cijelu povijest pa onda nađemo svako malo da to nije baš to, kao ti dotićni divovi ili bosanske piramide etc. koje znanost jednostavno ne priznaje tj naučnici ne priznaju ali opet...oni definiraju znanost i ostalima govore o tome što znanost jest.
Moraš razlikovati znanost i znanstvenike, znanstvenici su ljudi i stoga mogu imati sve mane koje prosječno ljudsko biće ima. Znanost je objektivno, sistematizirano i argumentirano znanje o zakonitostima, činjenicama, pojavama i njihovim vjerojatnim uzrocima. Stečeno je i provjereno egzaktnim promatranjem, organiziranim pokusom i pravilnim razmišljanjem. Opet ponavljam, nikada nećemo moći doznati apsolutno sve... ja sam bio truthseeker, mislio sam da je moguće doznati apsolutne istine o apsolutno svemu sve dok nisam čuo za Heisenbergovo načelo neodređenosti. http://hr.wikipedia.org/wiki/Heisenbergov_princip_neodre%C4%91enosti - Star je napisao/la:
- Ja sam osobno kreacionist tako da vjerujem u "puff" jer smatram da je evolucija teorija koja se drži na iznimno klimavim nogama.
Možeš li detaljnije argumentirati taj "puff"? - Star je napisao/la:
- Kako je nastala ruža primjerice?
Kao što se kreacionistima inače često objašnjava, puko pobijanje etablirane teorije još uvijek ne nudi pozitivne argumente za alternativnu. Ovako se sve svelo na argumentum ad ignorantiam: “ne vidimo kako se to moglo dogoditi evolucijom; dakle, moralo je biti stvoreno”. Koje je tvoje objašnjenje za nastanak ruže? - Star je napisao/la:
- Biblija je riječ Božja iz više razloga, ne zato što netko tako kaže da je več zato što se Bog očituje u njoj.
Na koji način se Bog očituje u njoj? | |
| | | Star Dinosaur
| Naslov: Re: Ateizam pon svi 21, 2012 1:08 am | |
| @Archangel "Uh, kreacioniste obožavam! lovely Ukusni su, ali najbolji sa crvenim lukom i žalfijom, krčkani na laganoj vatri 15 minuta i posluženi vrući... Otvori temu ako je već nema, da se malko zabavljamo na temu kreacionizma... " Zašto muškarci imaju bradavice? Zašto imaju slijepo crijevo? Volio bih čuti. Nađena su stabla u pustinjama koja su okamenjena, ta stabla postoje dan danas, nisu evoluirala u ništa što nisu bila onda. Postoji mikroevolucija i makroevolucija. Mikorevolucija su malene promjene as in crnac/bijelac, plavook/smeđook etc. a makroevolucija su ogromni skokovi vrste. Ono što se može naći u fosilima su zapravo več gotovo "evoluirane" životinje i oblici, nema onog prijelaza između. Postoje neke sličnosti, recimo mali dinosaur sa pernatim krilima i pterodaktil, ali ne i vrlo jasan prelaz iz jedne vrste u drugu. Pomislili bi da če u tih spomenutih milijone godina biti nešto između ako bi to doista bilo točno, ali eto ne nalazimo ništa takve sorte. Ne postoje fini prijelazi između vrsta več se samo pronalaze več gotovi oblici života. Stoga "puff" ili ti Bog stvori nebo i zemlju. Ono što ti hočeš reći jest da su sve te životinje ili pojedene i njihovi kosturi probavljeni ili kompostirani ne drži vodu. Ljudi kažu kako su sve te životinje postale nafta. Nafta? ajme koliko je to biljnog svijeta kada mi ispumpavamo toliko. Znaš li da se dnevno ispumpava 85 milijuna barela nafte? Napominjem dnevno. *365 je 31025 milijuna barela nafte, jedan barel je oko 100-200 litara, znači uzmimo srednju vrijednost od 150. 4 653 750 litara nafte dnevno se proizvede u svijetu. To je jako jako jako puno biljaka i životinja. Je li doista moguče? razmisli malo. Da ne napominjem da se nafta ispumpava na puno dubljim nivoima nego se iskopavaju kosturi životinja i ostaloga, možda su ti kosturi bili na ondašnjim planinama ili nešto. Također su u Rusiji primijetili da se manji đepovi nafte nadopune nakon izvjesnog vremena, što bi indiciralo nekakve tokove iz još dubljih dijelova planete. Svi su čitali Bibliju ili barem tako tvrde, svi su ju kada ih pitam prostudirali Bibliju samo što nisu otišli na fakultet to ispredavati Što se tiće konfabulacije, pa zar nije upravo to nadopunjavanje teško korišteno u teoriji evolucije? kada nemaju dokaza onda ih imaju tendenciju izmisliti. Sami evolucionisti znaju da im je teorija banana ali ne i obični puk. ""Taj je od ovoga svijeta..." A boga ti, s kojega bi svijeta bio? I, ako je na tom svijetu toliko bolje, koji k... traži ovdje?! lol!" Opet bih ti naveo citat iz Biblije, ali tako i tako mi ne bi vjerovao. Pokušao bi ti objasniti ali bi me odšikanirao. @Bozon Vjernici i pokušavaju dokazati ljudima da Bog postoji, ali Boga nemožeš dokazati ljudima koji vjeruju u fizičko, u kamen i metal. Bog nije kamen i metal, on je u duhu. Ljudi hoče vidjeti čuda i mnogi trebaju vidjeti čuda da bi vjerovali, ja sam jedan od tih. Ja sam dobio čudo i to ne jedno. Dokaz boga je ovo računalo za kojim sjediš, pod pod tvojim nogama. Govorim iz smisla fizike, inteligentan dizajn se vidi u svakom atomu, svakoj kristalnoj rešetci koja čini staklenu površinu monitora. Ljudi ne shvaćaju da samim svojim postojanjem dokazuju Boga. Pokušao sam objasniti da sam napravio razliku između znanstvenika i znanosti, nisam dovoljno naglasio oprosti pogubih se u pisanju. Ljudi su upravo ti koji negiraju Boga, ne znanost. Nisam shvatio točno heisenbergov princip, što si htio reći s time? Pod puff smatram...I Bog stvori nebo i zemlju. Prva stranica Biblije. Jednako tako je nastala i dotićna ruža. Samim pobijanjem evolucije naravno ne dolazimo odmah na kreacionizam, ali u onom dijelu gdje se evolucija pobija, kreacionizam izlazi na vidjelo. Primjerice što sam objašnjavao @Archangelu da nema tih finih prijelaza između oblika, nema "proizvoda u nastanku" znaći nema onog dijela koji bi pokazao tu lepezu kako je nešto nastalo več su promjene nagle i pokazuju "gotovi proizvod" što ide u prilog kreaciji. Bog se očituje u njoj svakom riječju, neznam kako to točno objasniti osim da kažem da se očituje kroz duh sveti. Da bi se pojmilo Boga, čovjek se mora ponovno roditi. | |
| | | Bozon Riba
| Naslov: Re: Ateizam pon svi 21, 2012 1:29 am | |
| - Star je napisao/la:
- Vjernici i pokušavaju dokazati ljudima da Bog postoji, ali Boga nemožeš dokazati ljudima koji vjeruju u fizičko, u kamen i metal. Bog nije kamen i metal, on je u duhu. Ljudi hoče vidjeti čuda i mnogi trebaju vidjeti čuda da bi vjerovali, ja sam jedan od tih. Ja sam dobio čudo i to ne jedno.
Meni nije dovoljno vidjeti vlastitim očima jer i dalje ostaje mogućnost da je to recimo to tako halucinacija. Bitno je pružiti dokaze da se to čudo doista desilo, biti u mogućnosti ponoviti to "čudo" kako bi i ostali to prihvatiti kao činjenicu. Zašto smatraš da Bog nije kamen i metal, ako je Bog stvorio sve onda je i kamen i metal dio Boga, ili? - Star je napisao/la:
- Dokaz boga je ovo računalo za kojim sjediš, pod pod tvojim nogama. Govorim iz smisla fizike, inteligentan dizajn se vidi u svakom atomu, svakoj kristalnoj rešetci koja čini staklenu površinu monitora. Ljudi ne shvaćaju da samim svojim postojanjem dokazuju Boga.
Računalo nije dobra analogija, računalo je dokaz ga je sastavilo par radnika najvjerovatnije u Kini. Kako se vidi inteligentan dizajn u svakom atomu, kako bi onda izgledao atom koji je nastao nelinearnim prirodnim procesom? Ja svojim postojanjem dokazujem postojanje samoga sebe - Star je napisao/la:
- Ljudi su upravo ti koji negiraju Boga, ne znanost. Nisam shvatio točno heisenbergov princip, što si htio reći s time?
Za znanost Bog je nedokazana hipoteza. Sa heisenbergovim načelom sam želio reći da je apsolutna istina nedokučiva, mi homo sapiensi bez obzira koliko napredne i precizne uređaje imali ne možemo otkriti baš sve. - Star je napisao/la:
- Pod puff smatram...I Bog stvori nebo i zemlju. Prva stranica Biblije.
Jednako tako je nastala i dotićna ruža. Samim pobijanjem evolucije naravno ne dolazimo odmah na kreacionizam, ali u onom dijelu gdje se evolucija pobija, kreacionizam izlazi na vidjelo. Primjerice što sam objašnjavao @Archangelu da nema tih finih prijelaza između oblika, nema "proizvoda u nastanku" znaći nema onog dijela koji bi pokazao tu lepezu kako je nešto nastalo več su promjene nagle i pokazuju "gotovi proizvod" što ide u prilog kreaciji. Ti ne razumiješ evoluciju, ona nije vezana za stvaranje već se bavi odnosima među živim organizmima nakon nastanka života... Abiogeneza je odgovorna za prelazak "nežive" materije u "živu". Kako se u kreacionizam uklapa činjenica da posve slijepe životinje koje žive pod zemljom i dalje imaju očne duplje? | |
| | | Kahali PraGlodavac
Broj postova : 584 Age : 47 Registration date : 19.10.2011
| Naslov: Re: Ateizam pon svi 21, 2012 8:24 am | |
| 'Problem' sa ateizmom je što je on angažiran . Agnostici nisu angažirani iako je sam izraz postao exponiran kao trećerazredna prostitutka i to zato jer mnogima "cool zvuči" biti agnostik.. Ono što je smiješno zapravo je što izjaviti za sebe da si agnostik znači govoriti o sebi ili identificirati se kao netko 'bez'-'znanja' ('a'-'gnosis') tj. ići unaokolo i govoriti s ponosom kako si neznalica .. heheh... jer da su su sa tim htjeli reći da ne znaju dali ili tko/što je "Bog" onda bi morali proširiti taj termin na "Agnosticus-theio" što bi značilo da priznaju da nemaju znanja/spoznaje o Bogu kao takvom i ograničavaju svoje NEznanje samo na njega. Mislim da je prilično plitko identificirati se kao Ateista ili kao vjernik jer od prvihj se očekuje angažirana borba protiv 'zatupljenih brainwashed vjernika' a drugi su smiješni . S druge strane vjernici su još plići jer oje njihova vjera nedostatak iskustva ili Znanja... sama riječ Vjera govori o vjerovanju to jest postojanju mogućnosti da nešto je ili nije ali da on vjeruje da jest. Vjera stvarno nije ništa drugo nego nedostatak Spoznaje ! Nijedan Zen Budist primjerice neće reći ja Vjerujem u Zen Budiozam, on će reći ja Nastojim ići Putem Zena, ili Učim Zen, ili Poznajem Zen... Samo u Kršćana, Islama i sličnih religijskih Organizacija je toliko prisutna ta potreba za dokazivanjem da su baš oni u pravu, da je baš njihova religija ta koja je istinita, samo kod njih je izražena potreba za Strahom od Boga pred kojim oni polažu rečune poslije ovog života i "budu najebali ak ne budu dobri.." ... Primjerice u nekim "Lamaserijskim tradicijama" oni Boga zovu "To" (što mi je Btw puno bliže nego riječ "Bog" uopće...) i smiju 'ga' mrziti ili voljeti, smiju 'ga' psovati ili poštovati, plakati mu ili povjeravati se, taražiti ili zaboraviti, ali je jedno jako zabranjeno (što je zapravo i vrlo normalno) a to je Bojati ga se.... povucimo paralelu sa našim vrlim "Moralnim" bogobojaznim Kršćanima i brzo ćemo uvidjeti svašta... ali .. eh.. otom negdje drugdje... Meni su dakle sve te Identifikacije takvih vrsta prilično smiježne, svi IZMI su jako ograničeni i imaju svoje preduvjete (ukoliko ste "član" ijednog od njih), a ako za te preduvjete niste znali a dio ste nekog od 'izama' vjerujte da će vas prije ili kasnije netko optužiti za što niste ni krivi ni dužni, a vjerovatno ni znali da to taj Izam podrazumjeva. Medjutim kako je tema ateizam, evo da dam nešto što će zasigurno razbjesniti vjernike a oduševiti angažiorane ateiste te naravno ostaviti Agnostike ili ravnodušnima ili preporodjenim Ateistima check this out: https://www.youtube.com/user/TheAtheistExperience | |
| | | Bozon Riba
| Naslov: Re: Ateizam pon svi 21, 2012 9:14 am | |
| - Kahali je napisao/la:
- Mislim da je prilično plitko identificirati se kao Ateista ili kao vjernik jer od prvihj se očekuje angažirana borba protiv 'zatupljenih brainwashed vjernika' a drugi su smiješni .
Postojanje ovih drugih nužno povlači i postojanje prvih. Dok god se neko religijsko učenje nameće indoktrinacijom u mladoj dobi ja ću biti ateista. Valja učiti o svim vjerama, ne samo o jednoj za koju se tvrdi(vjeruje) da je istinita. - Kahali je napisao/la:
- Nijedan Zen Budist primjerice neće reći ja Vjerujem u Zen Budiozam, on će reći ja Nastojim ići Putem Zena, ili Učim Zen, ili Poznajem Zen...
Ovo je pošteno, kad bi pripadnici ostalih religija(iako je Budizam za mene više filozofija) na ovaj način nastupali, svijet bi bio puno ljepše mjesto | |
| | | Sponsored content
| Naslov: Re: Ateizam | |
| |
| | | | Ateizam | |
|
| Permissions in this forum: | Ne moľeą odgovarati na postove.
| |
| |
| |
|