Početna stranicaPortalPretraľnikLatest imagesRegistracijaLogin

Papa- iza velikog praska bio je bog?!

Go down 
+12
Skulptura
Legionar
biga
Alpha
Zona
Chakotay
Blizzard
Star
MoW
Green
primitive101
whitelady
16 posters
Go to page : Previous  1, 2, 3, 4  Next
Autor/icaPoruka
Legionar
Moderni čovjek
Legionar

Male
Gemini Dog
Broj postova : 8711
Registration date : 27.07.2008

Papa- iza velikog praska bio je bog?! - Page 2 Empty
PostajNaslov: Re: Papa- iza velikog praska bio je bog?!   Papa- iza velikog praska bio je bog?! - Page 2 Icon_minitimesri sij 12, 2011 3:06 pm

Može, ali ne mora biti tako. Ljudi su skloni zamišljanju i usmenoj predaji koja se može pretočiti u svete knjige. Zanimljivo nam je čitati o mističnom pa to ne mora vući korijenje iz stvarnog života.

Uvijek mi padne na pamet nečije proročanstvo da će smak svijeta doći kada na nebu počnu letjeti ptice bez krila. To su avioni. Ali sama ta ideja o ptici koja leti bez krila je jeziva, čak i morbidna. Možda je to proročanstvo uisitnu proročanstvo, ali jednako tako moglo je nesmetano proći kao plod nečije mašte.
[Vrh] Go down
Alpha
Admin
Alpha

Female
Aries Goat
Broj postova : 29076
Registration date : 30.09.2007

PostajNaslov: Re: Papa- iza velikog praska bio je bog?!   Papa- iza velikog praska bio je bog?! - Page 2 Icon_minitimesri sij 12, 2011 3:46 pm

Pardoncek ali avioni imaju krila. Svemirski brodovi nemaju zubi
[Vrh] Go down
Legionar
Moderni čovjek
Legionar

Male
Gemini Dog

PostajNaslov: Re: Papa- iza velikog praska bio je bog?!   Papa- iza velikog praska bio je bog?! - Page 2 Icon_minitimesri sij 12, 2011 3:58 pm

Uhvatila si me, kako ću se sada izvući rofl2
Baš sam se pitao trebam li naglasiti da se kod ptica vidi da mašu i lepetaju krilima i da im ispada perje, a da avioni imaju dva štapa koji izgledaju kao da je ptica slomila oba krila i taman je u onom zamahu prije nego što će se strmopizdit dole :P
[Vrh] Go down
Alpha
Admin
Alpha

Female
Aries Goat

PostajNaslov: Re: Papa- iza velikog praska bio je bog?!   Papa- iza velikog praska bio je bog?! - Page 2 Icon_minitimesri sij 12, 2011 4:09 pm

Hm, da...samo sto meni nije bio cilj tebe "hvatat". Ja sam to napisala bas zato da naglasim ono sto sam naglasila - NLO-e. Naime, avioni postoje vec prilicno dugo, a smak se jos nije desio. Naravno avion moze bacit atomsku ali mozemo se mi unistit i bez toga. Smatram da se misli na NLO-e kada se prica o "pticama bez krila" i "smaku svijeta". Jer je logicno da bi ondasnji (a bome i danasnji) covjek smatrao da dolazi smak svijeta kada vidi nesto poput scene iz filma Dan nezavisnosti. Mozda bi to, kao u filmu, i mogao biti kraj svijeta u smislu smaknuca nase vrste ali mozda bi znacilo "prelazak na iduci level" jer oni su nas doveli i do ovog levela.
[Vrh] Go down
Legionar
Moderni čovjek
Legionar

Male
Gemini Dog

PostajNaslov: Re: Papa- iza velikog praska bio je bog?!   Papa- iza velikog praska bio je bog?! - Page 2 Icon_minitimesri sij 12, 2011 4:23 pm

To "uhvatila si me" se baš odnosilo na to da je tvoja tvrdnja o NLo-ima ispravnija od moje o avionima, naravno, u šali, jer stvarno nije važno ko ima bolju teoriju ;)
Da, slažem se s tobom. Ovo što sam citirao je samo dio tog proročanstva. Pokušat ću proguglati da ga dam cijeloga, jer u cijelosti se vidi da se odnosi na avione.
Uostalom, poanta mog posta nije bila ova konkretna, vezana za sudnji dan, nego kako ljudi znaju tako bubnuti i pogoditi. Tim bolje ako se radi o NLO-ima, a ne avionima ;)
[Vrh] Go down
biga
Pračovjek
biga

Male
Taurus Cat
Broj postova : 2861
Registration date : 28.08.2009

PostajNaslov: Re: Papa- iza velikog praska bio je bog?!   Papa- iza velikog praska bio je bog?! - Page 2 Icon_minitimesri sij 12, 2011 4:29 pm

kad ste već kod uništenja vrste, mislim da će čovjek živiti sve dok bude uvijeta za život na Zemlji. nije tako lako istrijebiti vrstu koja je svugdje rasprostranjena i inteligentna. tako da sve dok bude kisika i hrane najizdržljivije jedinke će preživiti...
[Vrh] Go down
Legionar
Moderni čovjek
Legionar

Male
Gemini Dog

PostajNaslov: Re: Papa- iza velikog praska bio je bog?!   Papa- iza velikog praska bio je bog?! - Page 2 Icon_minitimesri sij 12, 2011 4:30 pm

Naravno da će ljudi preživjeti. Pitanje je koliko ljudi.
EDIT: Zapravo, važnije je pitanje hoće li se i na odvratne načine boriti da preživi u što većem broju i kako će izgledati njegov život poslije. "kataklizme".
[Vrh] Go down
biga
Pračovjek
biga

Male
Taurus Cat

PostajNaslov: Re: Papa- iza velikog praska bio je bog?!   Papa- iza velikog praska bio je bog?! - Page 2 Icon_minitimesri sij 12, 2011 4:47 pm

da. a borit će se na sve moguće načine vjeruj.
i lisica kad se uhvati u zamku sama sebi pregrize nogu da pobjegne.

a i mnogo je slučajeva kad su ljudi bili suočeni sa naizgled neizlaznom situacijom da su se okrenuli čak i kanibalizmu, samo da prežive..

aživot poslje bi mogao biti teži nego za vrijeme "kataklizme"...
[Vrh] Go down
wanderer
Majmun
wanderer

Male
Cancer Cat
Broj postova : 1462
Registration date : 24.05.2010

PostajNaslov: Re: Papa- iza velikog praska bio je bog?!   Papa- iza velikog praska bio je bog?! - Page 2 Icon_minitimesri sij 12, 2011 5:27 pm

whitelady je napisao/la:
Što vi mislite o tome ?!
I jel papa doista takav veliki učenjak i znanstvenik da i o tome može govoriti-tvrditi i uvjeravati ljude, ili se boji gubitka svojih ovćica pa mu treba novi materijal da ih ponovo privuće u svoje stado...

Index Librorum Prohibitorum ("popis zabranjenih knjiga")

Popis publikacija koje je Katolička crkva cenzurirala zbog opasnosti za sebe i za vjeru svojih članova. Razne edicije također sadrže crkvena pravila koja se odnose na čitanje, prodavanje i cenzuriranje knjiga. Cilj je popisa bio zabrana čitanja nemoralnih knjiga ili djela koje sadrže teološke greške a i kako bi se onemogućilo iskvarivanje vjerne pastve. Popis nije po prirodi bio tek reaktivno djelo - katolički su autori imali mogućnosti braniti svoja pisanja i pripremiti novo izdanje sa potrebnim korekcijama ili elizijama bilo u svrhu izbjegavanja zabrane ili njenog ograničenja. Poticala se cenzura prije publikacije.

Addison Joseph, Alembert Jean le Rond d', Bacon Francis, Honoré de Balzac, Berkeley George, Bruno Giordano, Calvin, Jean, Casanova Giacomo, Comte Auguste, Crijević Tuberon Ludovik, Darwin Erasmus, Defoe Daniel, Descartes René, Diderot Denis, Dumas Alexandre (otac), Dumas Alexandre (sin), Erazmo Roterdamski, Eriugena Ivan Skot, Flaubert Gustave, France Anatole, Fridrih II pruski, Galilei Galileo, Gibbon Edward, Gide André, Gioberti Vincenzo, Greene Graham, Heine Heinrich, Hobbes, Thomas, Hugo, Victor, Hume David, Jansen Cornelius, Kant Immanuel, Kazanzakis Nikos, Kopernik Nikola, Lamennais Hugues, Félicité Robert de, Larousse Pierre, Leydecker Melchior, Locke John, Luther Martin, Machiavelli Niccolò, Maeterlinck Maurice, Majmonid, Malebranche Nicolas, Marx Karl, Michelet Jules, Mill John Stuart Principles of Political Economy, Milton John, Montesquieu Charles-Louis de Secondat, Moravia Alberto, Novotny Rudolf, Pascal Blaise, Rabelais François, Renan Ernest, Richardson Samuel, Rousseau Jean-Jacques, Sand George, Sartre Jean-Paul, Spinoza Baruch de, Sterne Laurence, Swedenborg Emanuel, Swift Jonathan, Velde Theodoor Hendrik van de, Voltaire, Walschap Gerard, Zola Émile, Zwingli Huldrych, Kokslap Meh….

LINK
[Vrh] Go down
Skulptura
Guardian
Skulptura

Male
Leo Buffalo
Broj postova : 6015
Registration date : 05.09.2009

PostajNaslov: Re: Papa- iza velikog praska bio je bog?!   Papa- iza velikog praska bio je bog?! - Page 2 Icon_minitimesri sij 12, 2011 8:11 pm

Alpha je napisao/la:
@Skulp...mozda krivo citas Bibliju ;) Kao i mitovi i legende tako je i Biblija nastala iz neceg sto je vuklo korjene iz neceg sto je imalo uporiste u necem stvarnom...kao sto su recimo vanzici samo sto su ih oni nazivali Andjelima, Bogom i td. ;)

Ja zapravo ne čitam Bibliju niti sam ju ikada čitao niti me zanima. Malo sam preletio neke linkove tj. citate iz Biblije koje sam dobio na email kao "dokaz" da Bog postoji. Ali dobro si rekla, Biblija je nastala baš kao i većina drugih mitova. Što se tiče čitanja Biblije, kako misliš da ju krivo čitam? Znam kako koje slovo izgleda i za sada sam uspješan u čitanju. Glupo je da se Biblija mora čitati na neki drugi način, zapravo na 100 drugih načina. Neki ju tumače ovako, neki onako, nitko nije u pravu jer svi to tumačenje okreću ka svojim uvjerenjima. Ali ne bi se više htio previše petljati u vjeru na način da pokušavam nešto dokazati jer u tome ne mogu biti uspješan. Vjernici imaju svoju bibliju a ja svoju. Moju je napisala znanost a njihovu je napisao... hmm... nitko ne zna tko ju je napisao :P
[Vrh] Go down
Blizzard
Superforumaš CE-4
Blizzard

Male
Sagittarius Snake
Broj postova : 15088
Registration date : 01.10.2007

PostajNaslov: Re: Papa- iza velikog praska bio je bog?!   Papa- iza velikog praska bio je bog?! - Page 2 Icon_minitimesri sij 12, 2011 8:28 pm

Kako ne znaš, pa Bog ju je napisao. :P
[Vrh] Go down
Legionar
Moderni čovjek
Legionar

Male
Gemini Dog

PostajNaslov: Re: Papa- iza velikog praska bio je bog?!   Papa- iza velikog praska bio je bog?! - Page 2 Icon_minitimesri sij 12, 2011 11:38 pm

@wanderer, e, to je sramotno... Očito je da se boje tih djela i jadno je kako su uvjereni da su apsolutno u pravu, da se ne trebaju poboljšavati. Užasno kada pomislim koji umovi stoje iza toga i namjerno ograničavaju druge ljude. Jel to još na snazi? Nadam se da nije...

@Skulp, daj pročitaj opet šta ti je Alpha napisala :P
@Omega, rofl2
[Vrh] Go down
biga
Pračovjek
biga

Male
Taurus Cat

PostajNaslov: Re: Papa- iza velikog praska bio je bog?!   Papa- iza velikog praska bio je bog?! - Page 2 Icon_minitimesri sij 12, 2011 11:49 pm

Legionar je napisao/la:
@wanderer, e, to je sramotno... Očito je da se boje tih djela i jadno je kako su uvjereni da su apsolutno u pravu, da se ne trebaju poboljšavati. Užasno kada pomislim koji umovi stoje iza toga i namjerno ograničavaju druge ljude. Jel to još na snazi? Nadam se da nije...
misliš na onaj popis gore??? mislim da nije više zabranjen, al zato zabranjuju druge stvari.
ovako to rade: zabranjuju, a kad vide da im je uzalud zabranjivati, dozvole.

zato sad je 'zabranjeno' Da vincijev kod, i onaj drugi film, čini mi se Anđeli i demoni...
[Vrh] Go down
Legionar
Moderni čovjek
Legionar

Male
Gemini Dog

PostajNaslov: Re: Papa- iza velikog praska bio je bog?!   Papa- iza velikog praska bio je bog?! - Page 2 Icon_minitimesri sij 12, 2011 11:55 pm

I Avatar...
Nisi ti tako fanatičan, biga, ipak cerek ;) Zezam malo. Krivo sam te shvatio. Sorry.
[Vrh] Go down
biga
Pračovjek
biga

Male
Taurus Cat

PostajNaslov: Re: Papa- iza velikog praska bio je bog?!   Papa- iza velikog praska bio je bog?! - Page 2 Icon_minitimesri sij 12, 2011 11:59 pm

zar su Avatar zabranili?? eto to nisam znao...
ma nikakav problem.. nije mene tako lako naljutiti... :)

al dobro, Avatar se ni meni ne sviđa... al nije loš u 3D... al to je neka druga tema... :P
[Vrh] Go down
Skulptura
Guardian
Skulptura

Male
Leo Buffalo

PostajNaslov: Re: Papa- iza velikog praska bio je bog?!   Papa- iza velikog praska bio je bog?! - Page 2 Icon_minitimečet sij 13, 2011 12:57 am

Legionar je napisao/la:
@Skulp, daj pročitaj opet šta ti je Alpha napisala :P
Za čudo, ovaj put nisam ništa pokušavao demantirati, samo sam se "kao" nadovezao :D
Uglavnom poanta je bila da Bibliju ne možeš krivo tumačiti jer nemaš što tumačiti, to što ja tu i tamo ubacim neku nevezanu misao... to sam samo ja :)
Tok misli mi je ono... go with the flow, nekad ni sam ne razumijem zašto sam nešto napisao :P
[Vrh] Go down
Alpha
Admin
Alpha

Female
Aries Goat

PostajNaslov: Re: Papa- iza velikog praska bio je bog?!   Papa- iza velikog praska bio je bog?! - Page 2 Icon_minitimečet sij 13, 2011 11:59 am

@Skulp...pa, u tome i jeste problem sto ne citas sam Bibliju nego citas ili slusas sto je netko drugi kazao da tamo pise :)
Pod time "kako citati Bibliju" mislim na hrpu prenesenih znacenja jer ako se citaju "samo slova" pa procitas "bezgresno zacece" pa to shvatis doslovno onda tu nema logike. Mislim, znanstveno gledano to bi cak i bilo moguce ako bi se zena spontano klonirala na neki nacin ali tada bi morala roditi istovjetnu jedinku sebi samoj. Medjutim, ona je rodila musko dijete. Dakle bila je oplodjena. Kako? Lijepo. Umjetnom oplodnjom. Ko je tada radio umjetnu oplodnju? Vanzici. Naravski, to sve pod predpostavkom da je zacece uistinu bilo "bezgresno". Ali recimo da jeste. Jer ima logike da jeste. Ali ta logika onda vuce ovo drugo...i tako ;)
[Vrh] Go down
wanderer
Majmun
wanderer

Male
Cancer Cat
Broj postova : 1462
Registration date : 24.05.2010

PostajNaslov: Re: Papa- iza velikog praska bio je bog?!   Papa- iza velikog praska bio je bog?! - Page 2 Icon_minitimečet sij 13, 2011 3:02 pm

Mit predstavlja vrstu arhetipa. On se pojavljuje u svim kulturama, a simboli kojima se mitovi interpretiraju tumače se različito od kulture do kulture.
Bezgrješna oplodnja ili začeće je simbol rađanja duhovnog iz tjelesnog. Marija je začela od riječi. Riječ je stvorila svijet.
Mit o Isusu je simbol duhovne transformacije čovjekove svijesti i ponovnog rađanja ljudskijeg i boljeg čovjeka koji djeluje i suosjeća s drugima.
To je proces unutarnjeg pročišćenja kojim se čovjek ponovo ''vraća Ocu svom''odnosno svojoj izvornoj prirodi.

Misliti Krista kao povijesnu ličnost i tumačiti ga tako znači zanemarivati njegove poruke, a time i njega samoga.
Doslovno čitanje i shvaćanje simbola u mitovima dovodi do nerazumijevanja duhovne poruke koja je upućena.

[Vrh] Go down
Skulptura
Guardian
Skulptura

Male
Leo Buffalo

PostajNaslov: Re: Papa- iza velikog praska bio je bog?!   Papa- iza velikog praska bio je bog?! - Page 2 Icon_minitimečet sij 13, 2011 8:36 pm

Alpha je napisao/la:
@Skulp...pa, u tome i jeste problem sto ne citas sam Bibliju nego citas ili slusas sto je netko drugi kazao da tamo pise :)
Pod time "kako citati Bibliju" mislim na hrpu prenesenih znacenja jer ako se citaju "samo slova" pa procitas "bezgresno zacece" pa to shvatis doslovno onda tu nema logike. Mislim, znanstveno gledano to bi cak i bilo moguce ako bi se zena spontano klonirala na neki nacin ali tada bi morala roditi istovjetnu jedinku sebi samoj. Medjutim, ona je rodila musko dijete. Dakle bila je oplodjena. Kako? Lijepo. Umjetnom oplodnjom. Ko je tada radio umjetnu oplodnju? Vanzici. Naravski, to sve pod predpostavkom da je zacece uistinu bilo "bezgresno". Ali recimo da jeste. Jer ima logike da jeste. Ali ta logika onda vuce ovo drugo...i tako ;)

Mene prvenstveno zanima postanak, jer ako taj dio Biblije nema smisla onda nema niti ostatak.
Prema Bibliji, Zemlja je nepomična, svi današnji oblici života postoje oduvijek, Zemlja je stvorena prije Sunca i zvijezda a izmjena dana i noći prije pojave Sunca, biljke, naravno također postoje prije Sunca i životinja.

Eto kako je to navodno bilo:

Postanak 1,1 U početku stvori Bog nebo i zemlju.

Postanak 1,2 Zemlja je bila još pusta i prazna. Tama je ležala nad bezdanom. Duh je Božji lebdio nad vodama.

Postanak 1,3 Tada reče Bog: "Neka bude svjetlost!" I postade svjetlost.

Postanak 1,4 I vidje Bog, da je svjetlost bila dobra. Tako rastavi Bog svjetlost od tame.

Postanak 1,5 Svjetlost nazva Bog dan, a tamu nazva noć, postade večer, i postade jutro - prvi dan.

Postanak 1,6 Tada reče Bog: "Neka bude svod posred voda, i neka rastavi vode od voda!"

Postanak 1,7 Tako stvori Bog svod i rastavi vode pod svodom od onih nad svodom. I tako se dogodi.

Postanak 1,8 Svod nazva Bog nebo. I postade večer, i postade jutro - drugi dan.

Postanak 1,9 Tada reče Bog: "Voda pod nebom neka se skupi na jednom mjestu, i kopno neka se pokaže!" I tako se dogodi.

Postanak 1,10 Kopno nazva Bog zemlja, skupljenu vodu nazva more. I vidje Bog, da je bilo dobro.

Postanak 1,11 Tada reče Bog: "Neka pusti zemlja iz sebe travu, bilje, što nosi sjeme, i plodonosno drveće, što rodi plodove po vrsti svojoj, plodove, što u sebi samima svoje sjeme nose na zemlji!" I tako se dogodi.

Postanak 1,12 Zemlja pusti iz sebe svakovrsno zeleno bilje, što nosi sjeme, i drveće, što rodi svakovrsne plodove, u kojima je sjeme. I vidje Bog, da je bilo dobro.

Postanak 1,13 I postade večer, i postade jutro - treći dan.

Postanak 1,14 Tada reče Bog: "Neka budu svjetlila nebeska na svodu, da rastavljaju dan od noći, kao znakovi neka ona služe i pokazuju vremena, dane i godine.

Postanak 1,15 Neka svijetle na svodu nebeskom, da rasvjetljuju zemlju!" I tako se dogodi.

Postanak 1,16 Bog stvori dva velika svjetlila nebeska, veće, da vlada danom, i manje, da vlada noću, uz to još zvijezde.

Postanak 1,17 Bog ih postavi na svod, da rasvjetljuju zemlju,

Postanak 1,18 Da vladaju danom i noću, te rastavljaju svjetlost od tame. I vidje Bog, da je bilo dobro.
Postanak 1,19 I postade večer, i postade jutro - četvrti dan.

Postanak 1,20 Tada reče Bog: "Neka vrvi voda posvuda od živih bića, i ptice neka lete iznad zemlje svodom nebeskom!"

Postanak 1,21 Tako stvori Bog velike morske nemani i sva živa bića, što se miču, od kojih vrvi voda, po vrstama njihovim, i sve ptice krilate u vrstama njihovim. I vidje Bog, da je bilo dobro.

Postanak 1,22 Bog ih blagoslovi riječima: "Rađajte se i množite se! Napunite vode u morima! I ptice neka se množe i napune zemlju."

Postanak 1,23 I postade večer, i postade jutro - peti dan.

Postanak 1,24 Tada reče Bog: "Neka zemlja proizvede živa bića svake vrste: stoku, životinje, što gmižu, i zvijeri zemaljske, sve po vrsti njihovoj!" I tako se dogodi.

Postanak 1,25 Tako stvori Bog zvijeri zemaljske po vrsti njihovoj, stoku po vrsti njezinoj i sve, što gmiže na zemlji, po vrsti njihovoj. I vidje Bog, da je bilo dobro.

Postanak 1,26 Tada reče Bog: "Načinimo čovjeka na sliku i priliku svoju! Neka on vlada nad ribama morskim, nad pticama nebeskim, nad stokom, nad svim zvijerima zemaljskim i nad svim, što gmiže po zemlji!"

Postanak 1,27 Tako stvori Bog čovjeka na sliku svoju, na sliku Božju stvori ga, muško i žensko stvori ih.

Postanak 1,28 I Bog ih blagoslovi, i reče im Bog: "Rađajte se i množite se, napunite zemlju i podvrgnite je sebi! Vladajte nad ribama morskim, nad pticama nebeskim i nad svakim živim bićem, što se miče na zemlji!"

Postanak 1,29 I Bog reče: "Eto, predajem vam sve na svoj zemlji bilje, što nosi sjeme, i sve drveće s plodovima, u kojima je sjeme; neka vam bude za hranu!

Postanak 1,30 Sve zeleno bilje dajem za hranu svima zvijerima zemaljskim, svima pticama nebeskim i svemu, što se miče na zemlji i ima život u sebi." I tako se dogodi.

Postanak 1,31 Kad vidje Bog sve, što je bio učinio, nađe to za veoma dobro. I postade večer, i postade jutro - šesti dan.

Ja u ovome stvarno ne mogu pronaći nikakvo smisleno preneseno značenje jer jednostavno ništa napisano nema smisla.
Ako netko može napisati nekakvo smisleno tumačenje, bilo bi mi drago :)

Edit:
Skoro zaboravio pitati, kako se u to sve uklapa papin Big Bang? lolcina
[Vrh] Go down
biga
Pračovjek
biga

Male
Taurus Cat

PostajNaslov: Re: Papa- iza velikog praska bio je bog?!   Papa- iza velikog praska bio je bog?! - Page 2 Icon_minitimečet sij 13, 2011 9:20 pm

Skulptura je napisao/la:

Prema Bibliji, Zemlja je nepomična, svi današnji oblici života postoje oduvijek, Zemlja je stvorena prije Sunca i zvijezda a izmjena dana i noći prije pojave Sunca, biljke, naravno također postoje prije Sunca i životinja.

samo mali ispravak. iz ovog šta si stavio, biljke su nastale poslje Sunca.

ja mislim da je tu mislio na sunce. a ostale zvijezde su nastale iza sunca... to ono ga popuni noću crno nebo, da Adam i Eva imaju malo romantike...
[Vrh] Go down
Skulptura
Guardian
Skulptura

Male
Leo Buffalo

PostajNaslov: Re: Papa- iza velikog praska bio je bog?!   Papa- iza velikog praska bio je bog?! - Page 2 Icon_minitimečet sij 13, 2011 10:38 pm

biga je napisao/la:
samo mali ispravak. iz ovog šta si stavio, biljke su nastale poslje Sunca.

ja mislim da je tu mislio na sunce. a ostale zvijezde su nastale iza sunca... to ono ga popuni noću crno nebo, da Adam i Eva imaju malo romantike...
Znao sam da neki neće razmisliti -.-
Sa time nije mislio na Sunce, ovdje je nastalo:

Postanak 1,14 Tada reče Bog: "Neka budu svjetlila nebeska na svodu, da rastavljaju dan od noći, kao znakovi neka ona služe i pokazuju vremena, dane i godine.

Postanak 1,15 Neka svijetle na svodu nebeskom, da rasvjetljuju zemlju!" I tako se dogodi.

Postanak 1,16 Bog stvori dva velika svjetlila nebeska, veće, da vlada danom, i manje, da vlada noću, uz to još zvijezde.

Postanak 1,18 Da vladaju danom i noću, te rastavljaju svjetlost od tame. I vidje Bog, da je bilo dobro.

"Dva velika svjetlila" su Mjesec i Sunce.
[Vrh] Go down
biga
Pračovjek
biga

Male
Taurus Cat

PostajNaslov: Re: Papa- iza velikog praska bio je bog?!   Papa- iza velikog praska bio je bog?! - Page 2 Icon_minitimečet sij 13, 2011 10:44 pm

a ja, sorry, nisam pročito do kraja... znam taj dio onako ofrlje, pa nisam ni čitao...
u pravu si...
[Vrh] Go down
MoW
Čovjek
MoW

Male
Libra Dog
Broj postova : 6339
Registration date : 26.05.2009

PostajNaslov: Re: Papa- iza velikog praska bio je bog?!   Papa- iza velikog praska bio je bog?! - Page 2 Icon_minitimečet sij 13, 2011 11:17 pm

Skulptura je napisao/la:

Postanak 1,1 U početku stvori Bog nebo i zemlju.

U početku stvori Bog nebesa (druge dimenzije) i zemlju - ove dimenzije.
Ovdje se hoće reći da je Bog udario dimenzijske temelje razvoju Svemira (plural).

Skulptura je napisao/la:

Postanak 1,2 Zemlja je bila još pusta i prazna. Tama je ležala nad bezdanom. Duh je Božji lebdio nad vodama.

Nije još bilo ničega u ovom koordinativnom sustavu, samo ne-prostor. Želja i potencijal postanka je već bio tu i čekao.

Skulptura je napisao/la:

Dogodio se Veliki prasak.

Skulptura je napisao/la:

Postanak 1,4 I vidje Bog, da je svjetlost bila dobra. Tako rastavi Bog svjetlost od tame.

Bog je podijelio materiju od antimaterije, odredio je princip dualnosti nad svim što postoji.

Skulptura je napisao/la:

Postanak 1,5 Svjetlost nazva Bog dan, a tamu nazva noć, postade večer, i postade jutro - prvi dan.

Alegorijski - yang-dan-svjetlost-sunce-pozitivni princip, yin-noć, tama, vakuum, negativni princip

Skulptura je napisao/la:

Postanak 1,6 Tada reče Bog: "Neka bude svod posred voda, i neka rastavi vode od voda!"
Postanak 1,7 Tako stvori Bog svod i rastavi vode pod svodom od onih nad svodom. I tako se dogodi.
Postanak 1,8 Svod nazva Bog nebo. I postade večer, i postade jutro - drugi dan.

Odjeljenje ovog Svemira od drugih Svemira je postignuto barijerom nazvanom "svod". To su dimenzijske granice koje dijele nas od viših sfera.

Skulptura je napisao/la:

Postanak 1,9 Tada reče Bog: "Voda pod nebom neka se skupi na jednom mjestu, i kopno neka se pokaže!" I tako se dogodi.
Postanak 1,10 Kopno nazva Bog zemlja, skupljenu vodu nazva more. I vidje Bog, da je bilo dobro.
Postanak 1,11 Tada reče Bog: "Neka pusti zemlja iz sebe travu, bilje, što nosi sjeme, i plodonosno drveće, što rodi plodove po vrsti svojoj, plodove, što u sebi samima svoje sjeme nose na zemlji!" I tako se dogodi.
Postanak 1,12 Zemlja pusti iz sebe svakovrsno zeleno bilje, što nosi sjeme, i drveće, što rodi svakovrsne plodove, u kojima je sjeme. I vidje Bog, da je bilo dobro.
Postanak 1,13 I postade večer, i postade jutro - treći dan.

Stvaranje Zemlje postupnim skupljanjem materijala (prašine i plina), rani evolucijski stadij Zemlje.
Zatim stvaranje prve vegetacije, zatim drveća i plodova.

Skulptura je napisao/la:

Sunce i Mjesec svjetle nad takvom Zemljom i osvjetljavaju vegetaciju. Zanimljivo je da su dani 3. i 4. obrnuti u odnosu na evolucijski proces. Moguća zabuna autora pri zapisivanju.

Skulptura je napisao/la:

Postanak 1,20 Tada reče Bog: "Neka vrvi voda posvuda od živih bića, i ptice neka lete iznad zemlje svodom nebeskom!"
Postanak 1,21 Tako stvori Bog velike morske nemani i sva živa bića, što se miču, od kojih vrvi voda, po vrstama njihovim, i sve ptice krilate u vrstama njihovim. I vidje Bog, da je bilo dobro.
Postanak 1,22 Bog ih blagoslovi riječima: "Rađajte se i množite se! Napunite vode u morima! I ptice neka se množe i napune zemlju."
Postanak 1,23 I postade večer, i postade jutro - peti dan.

Stvaranje riba, vodozemaca, ptica.

Skulptura je napisao/la:

Postanak 1,24 Tada reče Bog: "Neka zemlja proizvede živa bića svake vrste: stoku, životinje, što gmižu, i zvijeri zemaljske, sve po vrsti njihovoj!" I tako se dogodi.
Postanak 1,25 Tako stvori Bog zvijeri zemaljske po vrsti njihovoj, stoku po vrsti njezinoj i sve, što gmiže na zemlji, po vrsti njihovoj. I vidje Bog, da je bilo dobro.

Stvaranje gmazova i sisavaca. Konkretno, nije jasno zašto se spominju prvo ptice, a zatim gmazovi. Moguće je da je autor krivo zapisao informaciju koju je primao.

Skulptura je napisao/la:

Postanak 1,26 Tada reče Bog: "Načinimo čovjeka na sliku i priliku svoju! Neka on vlada nad ribama morskim, nad pticama nebeskim, nad stokom, nad svim zvijerima zemaljskim i nad svim, što gmiže po zemlji!"
Postanak 1,27 Tako stvori Bog čovjeka na sliku svoju, na sliku Božju stvori ga, muško i žensko stvori ih.
Postanak 1,28 I Bog ih blagoslovi, i reče im Bog: "Rađajte se i množite se, napunite zemlju i podvrgnite je sebi! Vladajte nad ribama morskim, nad pticama nebeskim i nad svakim živim bićem, što se miče na zemlji!"
Postanak 1,29 I Bog reče: "Eto, predajem vam sve na svoj zemlji bilje, što nosi sjeme, i sve drveće s plodovima, u kojima je sjeme; neka vam bude za hranu!
Postanak 1,30 Sve zeleno bilje dajem za hranu svima zvijerima zemaljskim, svima pticama nebeskim i svemu, što se miče na zemlji i ima život u sebi." I tako se dogodi.
Postanak 1,31 Kad vidje Bog sve, što je bio učinio, nađe to za veoma dobro. I postade večer, i postade jutro - šesti dan.

Bog načinio čovjeka vrlo sličnog Njemu. To bješe dan šesti. :)
[Vrh] Go down
Chakotay
Guardian
Chakotay

Male
Scorpio Dragon
Broj postova : 8409
Registration date : 28.12.2007

PostajNaslov: Re: Papa- iza velikog praska bio je bog?!   Papa- iza velikog praska bio je bog?! - Page 2 Icon_minitimepet sij 14, 2011 10:59 am

Lijepo si ti objasnio. Pogotovo mi se sviđa ovaj dio:

MoW je napisao/la:
Odjeljenje ovog Svemira od drugih Svemira je postignuto barijerom nazvanom "svod". To su dimenzijske granice koje dijele nas od viših sfera.
[Vrh] Go down
Alpha
Admin
Alpha

Female
Aries Goat

PostajNaslov: Re: Papa- iza velikog praska bio je bog?!   Papa- iza velikog praska bio je bog?! - Page 2 Icon_minitimepet sij 14, 2011 12:16 pm

@MoW...mislim da sam se upravo zaljubila cerek hail
[Vrh] Go down
Sponsored content

PostajNaslov: Re: Papa- iza velikog praska bio je bog?!   Papa- iza velikog praska bio je bog?! - Page 2 Icon_minitime

[Vrh] Go down

Papa- iza velikog praska bio je bog?!
[Vrh] 
Stranica 2 / 4.Go to page : Previous  1, 2, 3, 4  Next
 Similar topics
-
» Zbog velikog varana uzbuna u Kominu
» Papa dolazi u Hrvatsku
» Papa suspendirao hrvatskog biskupa