Početna stranicaPortalPretraľnikLatest imagesRegistracijaLogin

Buducnost

Go down 
+4
Alpha
Chakotay
Athena
Fantom
8 posters
Go to page : Previous  1, 2
Autor/icaPoruka
Chakotay
Guardian
Chakotay

Male
Scorpio Dragon
Broj postova : 8409
Registration date : 28.12.2007

Buducnost - Page 2 Empty
PostajNaslov: Re: Buducnost   Buducnost - Page 2 Icon_minitimesri svi 18, 2011 10:22 pm

Alpha je napisao/la:
Hm, znam da sam definitivno za tehnologiju. Meni su te mogucnosti predobro nesto. Ja bih teleporter, trikoder i ostale gadgete iz Zvjezdanih staza. Da se razumijemo. Ja sam odrasla igrajuci se vani. Ako bi izostali iz skole zadace smo prepisivali rukom, skripte su se kopirale. Komp sam dobila sa nekih 22. Obozavam prirodu, more, zivotinje i kontakt sa svime navedenim. Ne bih mijenjala igre iz djetinjstva ni za sta na svijetu. Ni za kakvu kompjutersku igricu ili tako sta. I eto...nemam problema sa idejom tehnoloskog svijeta. Ne vidim da se to ni na koji nacin kosi sa icim. Govoriti protiv mi je kao kad katolicka crkva govori protiv svih drugih vjera i vjerovanja. Cak ako bi svi ljudi bili primorani da imaju sve navedeno to bi znacilo apsolutni porast standarda. Znacilo bi da nema siromastva i gladi. Istodobno mi smo dio prirode i ne mozemo se odvojiti od nje cak i da zelimo jer bi umrli. Dakle, od prirode nas nitko ne moze odvojit.
Alpha jel mogu ja ovaj tvoj post prepisati bez navodnika, jer se slažem baš sa svime što si napisala, još si spomenula i Zvjezdane staze lovely U Star treku su mi super i oni medicinski uređaji za skeniranje osobe, pa ono uštrcavanje lijekova bez igli i pikanja, a warp pogon da i ne spominjem :)

Stvarno me iznenadilo Blizovo i Legijevo mišljenje jer Bliz studira fiziku, a Legi je jedan od najboljih fizičara u Hrvatskoj u svojoj generaciji. Hm izgleda da niste svjesni koliko nam je napredak tehnologije dobroga donio i olakšao živote i ne samo olakšao nego i promijenio na bolje. Tehnologija je sredstvo koje se treba pažljivo koristiti. No meni tehnologija ništa ne oduzima, ja sam primjerice i danas odvozio 20 km bicom po Maksimiru, jednako tako trčao 15 tak minuta, a i u pravilu se odazivam na kave ili druženja kad me ljudi pozovu na bilo koji način. Ne vidim zašto bi te bilo koja tehnologija u tome spriječavala.

Na kraju krajeva da nema te tehnologije, mi sada ne bi mogli uopće izražavati ovdje svoja mišljenja ;)

@Athena jel te mogu pitati koliko si pročišćenih zakona do sada pročitala i da li si ih sama pročistila ili si ih pak skinula sa neta? To je primjerice kad sam ja studirao bilo jako teško naći, a danas je pročišćeni tekst zakona udaljen samo nekoliko klikova mišem, ja sam pak to morao sam raditi. Čisto sumnjam da današnji studenti prava uopće znaju koliko je to težak posao.

Superforumaš CE-4
Blizzard

Male
Sagittarius Snake
Broj postova : 15088
Registration date : 01.10.2007

Buducnost - Page 2 Empty
PostajNaslov: Re: Buducnost   Buducnost - Page 2 Icon_minitimesri svi 18, 2011 10:51 pm

Ne znam kakav dojam sam ostavio svojim upisima na ovoj temi, ali nisam negirao to da je tehnologija uvelike pomogla i znanosti i nama i svemu ostalome niti imam nešto protiv razvoja tehnologije, štoviše nadam se napretku i svemu što će to donijeti. Druga je stvar što mi se trenutno ne dopada misao da bismo mogli raditi sve samo pomacima prstiju, s čim ne negiram da je to ludilo fora i zakon. Jeste fora i zakon i rado bih isprobao takvu tehnologiju. Od svih potencijalnih stvarčica budućnosti, jedina za koju sam čuo, a koja me nekako ne privlači, jest ona surogat ideja gdje mi imamo svoje robote koji rade sve za nas, a mi od fotelje upravljamo njima. S čim naravno ne kažem da ne potičem takav razvoj tehnike, pa koliko bi bilo korisno to od rudara, eksperimentalaca nadalje.

Na kraju krajeva, mi smo gospodari tehnologije, a ne ona nas, i ništa nam ne oduzima, to su jedino ljudi sami krivi.
[Vrh] Go down
MoW
Čovjek
MoW

Male
Libra Dog
Broj postova : 6339
Registration date : 26.05.2009

Buducnost - Page 2 Empty
PostajNaslov: Re: Buducnost   Buducnost - Page 2 Icon_minitimesri svi 18, 2011 11:12 pm

Tehnologija je posljedica ljudskih težnji za napretkom i ja svakako pozitivno gledam na tehnologiju. Isto tako, ne smatram se robom tehnologije, iako je to dobrim dijelom i moje zanimanje. Mogao sam i nešto drugo izabrati, ali nisam, od malena sam bio okružen tehnologijom i to me jako zanimalo.
Ono što je međutim problem to je postavljanje tehnologije ispred naše prirode bez dooobrog razumijevanja kako mi funkcioniramo. Primjer toga su neispitani lijekovi ili genetski modificirana hrana.Takva tehnologija je loša, ali ne loša zato što je ona sama po sebi takva, već zato što nije provjerena. Tehnologija bi uvijek trebala ići malim koracima naprijed i to tek kad se utvrdi kao sigurna.

Admin
Alpha

Female
Aries Goat
Broj postova : 29076
Registration date : 30.09.2007

Buducnost - Page 2 Empty
PostajNaslov: Re: Buducnost   Buducnost - Page 2 Icon_minitimesri svi 18, 2011 11:15 pm

@Chak... 5

@MoW...A sto je uopce sigurno? Nista nije sigurno. A i ono sto se cini sigurno na kraju se ispostavi da nije.

Čovjek
MoW

Male
Libra Dog
Broj postova : 6339
Registration date : 26.05.2009

Buducnost - Page 2 Empty
PostajNaslov: Re: Buducnost   Buducnost - Page 2 Icon_minitimesri svi 18, 2011 11:17 pm

Pa dobro, ništa nije apsolutno sigurno, ali se tehnologija gradi postepeno kad se utvrdi da nije značajno štetna i da je ujedno korisna. :)

Guardian
Chakotay

Male
Scorpio Dragon

Buducnost - Page 2 Empty
PostajNaslov: Re: Buducnost   Buducnost - Page 2 Icon_minitimesri svi 18, 2011 11:36 pm

Teslu su pitali da li se boji da će se njegovi izumi iskoristiti za nešto loše, on je odgovorio da je njegovo da radi i otkriva, a kako će netko to što je on otkrio koristiti to je na drugima.

Sve se može zloupotrijebiti, pa i tehnologija bez obzira bila ona nova ili stara. I nož se može koristiti u kuhinji za pripremanje hrane, ali se može koristiti i kao oružje. Istina je da se danas puno novih stvari nastoji što prije progurati na tržište iako uopće to nije ispitano i ne zna se kako će to utjecati na ljude. No mislim da je tu pitanje želje za profitom i velikom zaradom, a ne opasnosti od tehnologije.

@Bliz iz tvojih postova se stekao dojam da si kontra tehnologije, ali dobro sad si to malo objasnio, tebi se u stvari ne dopada samo taj dio koji se prikazuje u onom video ;)

Moderni čovjek
Legionar

Male
Gemini Dog
Broj postova : 8711
Registration date : 27.07.2008

Buducnost - Page 2 Empty
PostajNaslov: Re: Buducnost   Buducnost - Page 2 Icon_minitimečet svi 19, 2011 12:49 am

Slažem se s Blizzovim i MoWovim razmišljanjem. Ne znam gdje ste pročitali da sam protiv tehnologije. Naravno da nisam, ali onaj video isječak me upravo podsjeća na film Surogat gdje ljudi imaju svoje robote koji rade sve umjesto njih.

Ovo što je Tesla izjavio po mojim kriterijima krajnje je neodgovorno i ja ću se nastojati ne tako ponašati. Znanstvenici koji tako razmišljaju sudjelovali su u stvaranju nuklearne i pridonijeli smrti više stotina tisuća ljudi. Uopće me ne zanima to što odluka o lansiranju bombe nije bila na njima nego na vojsci. Znali su kako može biti upotrijebljena i što rade. Tesla je radio na zrakama smrti za koje pretpostavljam da mogu uzrokovati potrese. Mislim da nije trebao te dokumente predati nikome. Mislim da je Tesli puno falila sociološka komponenta osobnosti i da je zato bio, iako ne namjerno i usprkos nenadmašivim pozitivnim izumima, opasna osoba za svijet.

Da malo pojasnim svoj stav oko video isječka. Tehonologija je dobra stvar, ali ljudi ju ne znaju koristiti. Mislim da smo si dozvolili uzimanje prevelikog rizika po pitanju toga.
Evo jednog primjera. Čovjek ima svoj bioritam i mentalne stadije. Obično je čovjek ujutro nervozniji i nižeg raspoloženja. Meni je neprihvatljivo ujutro gledati Dobro jutro, Hrvatska jer su tamo ljudi nasmijani, odmorni i prezvonki. Znam da je to dobro za buđenje i da ne gledate na taj način, ali probajte razmisliti malo ovako:"Hej, stani, kako bi izgledalo buđenje da nema ove tehnologije?" Uklonite svu kavu, sve TV-e i dobru glazbu, buku s ulice i dodajte nekoliko tmurnih ljudi iz svojeg čopora, izlazak prvih zraka Sunca i pjev ptica. Tako izgleda biološki normalno buđenje.
Mi si mislimo:"I što sad, glazba i kava mi pomažu da se probudim i budem bolje volje", ali što ako tako ne treba biti? Samo postojanje od rođenja u društvu s normama je ispiranje mozga. Naš mozak jest ispran, a mi ne znamo kako. Zato radimo krive stvari kojih nismo niti svjesni. Ja ne tvrdim za sigurno da je krivo gledati TV dok se budimo, ali što ako je? Kako bi tek onda na nas utjecalo gledanje TV-a u ogledalu dok peremo zube?

Previše se zaletavamo s tehnologijom i ne promišljamo dovoljno. Jel vam ikad dolaze WTF blicovi? Nikome nije palo na pamet da će računalo u klinaca početi izazivati i fizičku ovisnost. Ajmo na banalnije stvari... tko od vas dok kuha razmišlja o tome kako (u većini slučajeva) uništava vitamine povrća? Tko razmišlja o tome koliko je prepečeno ulje kancerogeno? Ali sve je to fino i praktično i naizgled bezazleno. Kako osvjetljenje na ulicama gradova utječe na poremećaje spavanja? Čak i kada nas ulična lampa ne osvijetljava izravno, svjetlost se odbija od atmosfere i oblaka i daje psihološki efekt da nije potpuni mrak. No... zašto da nabrajam... svi znamo da je nešto krivo sa ljudima. Ne smatrate li da je za to velikim dijelom krivo korištenje tehnologije bez svih poznatih posljedica?

Npr. Chak smatra na temi o tužbi protiv pape kako nije tako strašno što se rođenjem krstimo. Ja smatram da je. Zbog unutarnjih borbi i utjecaja društva. Također smatram da pojedinci nisu krivi za pogrešno korištenje tehnologije. Zašto? Jer ne znamo drugačije. Lako je pričati o alijenaciji kroz kompjuterske igre... ali što je s alijenacijom za koju uopće niti ne znamo?? Što više i duže koristimo tehnologiju bez razmišljanja, to je veća mogućnost da dođe do alijenacije koju nećemo biti sposobni prepoznati. I to ne vrijedi samo za tehnologiju nego sve ostale društvene norme. Pojedinac nema sposobnost nositi odgovornost cijelog društva. Negdje mora puknuti. I puknut će tako da će se netko alijenirati baš zbog krivog korištenja tehnologije.

Zato se oštro protivim bilo kakvom uzimanju prevelikog rizika u ime napretka tehnologije.

Superforumaš CE-4
Fantom

Male
Gemini Pig
Broj postova : 10363
Registration date : 23.06.2009

Buducnost - Page 2 Empty
PostajNaslov: Re: Buducnost   Buducnost - Page 2 Icon_minitimečet svi 19, 2011 1:03 am

Evo kako pobornci tehnoloskog napretka medju kojima sam i ja sam gledaju na ovu temu:

Velike se rasprave vode u svijetu što tehnologija i sve ono što ona donosi ili će tek donijeti znači za čovječanstvo. Stvari se vrte uvijek oko istih pitanja, od onoga u naslovu ovog okvira, preko onoga zbližava li tehnologija ljude međusobno ili ih udaljava, do ekstrema hoćemo li se pretvoriti u Borga ili u degenerirano tijelo sposobno samo za pritiskanje komandi na tastaturi. Nama se čini da su sva ova pitanja sasvim suvišna, usudili bi se reći i pomalo glupa. I to ne mislimo zato jer ćemo u budućnosti upravljati računalima glasom, a ne tastaturom. Razvoj tehnologije zapravo je sasvim neutralan. Problem je u činjenici da se ona često zloupotrebljava. Istina je da daljnja ekspanzija tehnologije otvara sasvim legitimna pitanja o budućnosti čovječanstva ako zloupotrijebi i samo polovicu od tech čuda o kojima smo pisali u glavnom tekstu ili koje zbog nedostatka prostora nismo spomenuli. Međutim, naše je uvjerenje da se to neće dogoditi, već da će se svi napori u razvoju tehnologije usmjeriti prema tome da ona učini našu kvalitetu i način života boljim, i to više od očekivanja okorjelih optimista. Činjenica da ćemo imati računala i robote koji će nam olakšavati posao neće nas ulijeniti. Baš naprotiv, ostaviti će nam više vremena za hobije, rekreaciju, osobno usavršavanje ili provođenje vremena sa dragim ljudima. Činjenica da ćemo imati robota koji će kositi travu ili obrađivati vrt ne znači da mi to više nikada nećemo raditi. Opet, baš naprotiv, raditi ćemo to s većim zadovoljstvom, znajući da ako i ne stignemo napraviti sve, nema štete, robot će završiti. Posao će biti obavljen bez frustracije što niste sve stigli i bez razmišljanja čega se odreći da ga završite. Edukativni roboti igračke bit će s djecom u doba kada su oni kao spužva, upijaju sve što vide i čuju. Učimo li djecu u toj dobi, kroz zabavu, stvarima kao što su osnove raznih predmeta, bontonu i slično, to ostaje u njima zauvijek. Internet i ostali moderni načini komunikacije samo će otvoriti nove mogućnosti upoznavanja ljudi svuda po svijetu, a novi, brzi i jeftini načini prijevoza će biti i dobar razlog da onda odete upoznati tu osobu ili posjetiti taj dio svijeta. 3D slike ili filmovi koje ćete tamo snimiti i ponosno pokazivati prijateljima bit će i njima motiv da odu i oni na put. I tako dalje, za svaku spomenutu tehnologiju mogli bi navesti barem pet razloga zašto mislimo da će poboljšati svijet. U tehnološkim i socijalno razvijenim zemljama svijeta, poput Švedske, to se već događa. Svi invalidi ili stariji ljudi dobiju od države električna invalidska kolica i automobile prilagođene invalidima, Ericsson i Telia nude besplatnu ugradnju mobitela u kolica i tako dalje. Priče o tome zbližava li tehnologija ljude ili ih udaljava u Švedskoj ne postoje, jer je odgovor jasan. I mi se s njim slažemo. Gledajući u budućnost sigurni smo da će tehnologija pretvoriti svijet u bolje mjesto, a ljude učiniti još ljudskijim, sretnim i zadovoljnim. Zvuči utopistički? Sigurno. Ali zvuči li i nemoguće? Nikako!

IZVOR
[Vrh] Go down
Legionar
Moderni čovjek
Legionar

Male
Gemini Dog

Buducnost - Page 2 Empty
PostajNaslov: Re: Buducnost   Buducnost - Page 2 Icon_minitimečet svi 19, 2011 1:14 am

Ovom tekstu postavljam samo jedan protuodgovor: ako na svaku lošu stvar po pitanju tehnologije postoji pet dobrih, i ako je čovjek toliko savitljiv da usprkos svojim nesavršenostima tehnologiju većinski koristi za dobrobit, zašto se takav utopistički pogled na tehnnologiju već nije ostvario?
Naime, ljudima koji su živjeli prije dvjesto godina mogli smo našu budućnost predstaviti ovako: Imamo automobile koji nas voze do posla i dućana u kojima kupujemo ama baš sve što nam treba za kuću, imamo telefone i internet da se čujemo se prijateljima koji žive daleko, imamo grijanu kuću i pitku vodu koja teče iz pipa. Pa mi živimo u utopiji!

Žalosno i poražavajuće je to da pojam utopije za čovjeka koji je živio prije dvjesto godina izjeda i sistematično psihički, socijalno, fizički, duhovno i emocijalno uništava čovjeka koji živi danas.
Kakva je onda utopija 2200.?

Superforumaš CE-4
Fantom

Male
Gemini Pig

Buducnost - Page 2 Empty
PostajNaslov: Re: Buducnost   Buducnost - Page 2 Icon_minitimečet svi 19, 2011 1:28 am

Ovako govori Papa Benedikt XVI

'Čovječanstvo je uspjelo postići toliko toga: letimo! Vidimo, čujemo i razgovaramo jedni s drugima s kraja na kraj svijeta. A ipak je moćna sila teža koja nas vuče dolje', rekao je.

Veliki napredak tehnologije unaprijedio je čovjekov život, rekao je Papa, ali povećale su i mogućnosti za zlo, a nedavne prirodne katastrofe podsjetnik su, ako je podsjetnik uopće potreban, da čovječanstvo nije svemoćno.

Želi li čovjek s Bogom uspostaviti odnos, prvo mora 'napustiti ponos i želju da postane Bogom'..

Kao sto se da primjetiti,Crkva je protiv tehnoloskog napretka... neides
A zasto je protiv,valjda je jasno svakom ko misli svojom glavom... ides

Legi ti se izjasnjavas kao Ateist a iznosis stavove koji vise prilice vjernicima... confused
[Vrh] Go down
Chakotay
Guardian
Chakotay

Male
Scorpio Dragon

Buducnost - Page 2 Empty
PostajNaslov: Re: Buducnost   Buducnost - Page 2 Icon_minitimečet svi 19, 2011 10:03 am

@Legi sad si malo razjasnio svoje stavove.

Ne mogu govoriti u Teslino ime, ali razumijem njegov stav. Naime sve što god se proizvede, izmisli, konstruira... se može zloupotrijebiti, tako kad bi znanstvenici razmišljali da neće nešto "otkriti" i to svoje otkriće ne bi podijelili sa svima drugima tada bi jako malo toga bilo uopće otkriveno.

Legi što se tiče tvoje primjedbe da mi danas i banalne stvari koristimo na krivi način kao npr. gledanje televizora rano ujutro ili pretjerano igranje igrica, tu se slažem s tobom da se to ne bi trebalo raditi, jer se to vrijeme svakako može puno bolje iskoristiti za nešto kvalitetnije bilo za neki rad ili učenje

No dali je to problem samo sa tehnologijom ili je ipak problem u čovjeku? Dat ću jedan primjer, svi mi koji živimo u gradovima, a vjerujem da je tako i u manjim sredinama možemo vidjeti da se ljudi u jutro okupljaju u kafićima i ispijaju kavu i u većini slučajeva pričaju o nekim trivijalnim stvarima. E sad da li bi i oni mogli to vrijeme upotrijebiti na bolji i kvalitetniji način?

Da li mi doista živimo u utopističkom svijetu u odnosu na ljude od prije 200 ili 300 godina. Pa i ne baš. Prvo tehnologija nije baš toliko napredna da može obavljati poslove umjesto nas, dapače ljudi i danas moraju raditi po 8,9 ili više sati. Za svoju plaću si ne mogu kupiti ne samo ono što bi željeli nego i neke osnovne stvari npr. stan ili mjesto za stanovanje. Tako da mislim da smo mi još jako daleko od utopističkog društva. Iako bi možda nekome iz prošlosti to tako izgledalo na prvi pogled ;)

@Fantom mislim da si mogao i sam izreći svoje mišljenje ;)

Pračovjek
biga

Male
Taurus Cat
Broj postova : 2861
Registration date : 28.08.2009

Buducnost - Page 2 Empty
PostajNaslov: Re: Buducnost   Buducnost - Page 2 Icon_minitimečet svi 19, 2011 10:12 am

heh... nisu svi vjernici zatucani... neki od većih znanstvenika u povijesti su bili vjernici.. postoje samo ljudi što misle svojom glavom i ovce što sljede onog tko najjače bleji, druga je stvar što najviše tih ovaca ima među vjernicima... :P

Citat :
Činjenica da ćemo imati računala i robote koji će nam olakšavati posao neće nas ulijeniti. Baš naprotiv, ostaviti će nam više vremena za hobije, rekreaciju, osobno usavršavanje ili provođenje vremena sa dragim ljudima. Činjenica da ćemo imati robota koji će kositi travu ili obrađivati vrt ne znači da mi to više nikada nećemo raditi. Opet, baš naprotiv, raditi ćemo to s većim zadovoljstvom, znajući da ako i ne stignemo napraviti sve, nema štete, robot će završiti.

ne bi se složio...uzmi samo dosadašnji napredak... prije se kuhalo na vatri, kopao duhan, lovila se riba ili brao štir za jelo(u mom mjestu), i uvečer je svatko išao na sjelo kod druge obitelji... družili se ljudi malo...

danas kuhamo na struju 3x brže, uzgaja tko šta hoće malo za sebe a to se ne treba kopati, samo utjeraš frezu što je 10x brže od kopanja, riba udarila preko zuba, hrana se kupuje što još donosi slobodnog vremena. i uvečer kad se sjedne u kuću upali se tv iako nikad ništa nema na programu gleda se u tv kao tele u šarena vrata. susjede tek vidiš u prolazu, nekad im se javiš neka ne...

nije samo u mom selu tako, tako je u većini svijeta. tako da to da ćemo imati više vremena za prijatelje pada u vodu jer kako se čini počinjemo živiti u čoporima...

a da ne govorim za hobije i rekreaciju u svijetu gdje je jedna pola ljudi predebela zbog nezdrave hrane koju je isto tako donjela tehnologija, dok druga polovica umire od gladi... doslovno..

isto tako kao kad se kupi auto pa u susjeda udaljenog 300 metara idemo s autom. čovjek postaje sve ljeniji, sve se više oslanja na tehnologiju koja mnogo ljudi košta glave. kad bi meni netko obrao krastavce ili paprike, misliš da bih se ja ikad zaželio ući među njih??

evo pazi ovo. prije se auto zaključavalo ručno, lijepo kao i vrata. onda dođu oni daljinski. jel itko više ručno zaključava auto ako mu daljinski radi?? nitko...

tako da se ovdje potpuno slažem sa Legiom...

And the fact that I haven't put a gun in my mouth, makes me a winner!
[Vrh] Go down
Alpha
Admin
Alpha

Female
Aries Goat

Buducnost - Page 2 Empty
PostajNaslov: Re: Buducnost   Buducnost - Page 2 Icon_minitimečet svi 19, 2011 10:24 am

Ma, Crkvi ne odgovara tehnologija radi mogucnosti prijenosa znanja. A njima je cilj da ovce budu neuke. Netko tko ima kompleks Boga imat ce ga sa i bez tehnologije. Toga je uvijek bilo. Prema tome baljezgaju bezveze. Bilo bi bolje da poruke koje salju budu konstruktivne, a ne samo ta negacijska sranja i sijanje straha. Ako se Isus ikad supusti na zemlju bas doslovno kako je napisano u Bibliji onda bi prvo trebao spaliti vecinu crkvaske sekte.

Slazem se sa Chakom. Tehnologija nas ne cini cudovistima. Sami to radimo. Kao sto rekoh i kompleks Boga je postojao odvijek. Samo sto su ti ljudi to manifestirali na razne nacine. Recimo serijski ubojice, doktori, u danasnje doba svaki mali primitivni nepismeni sef koji je do polozaja doso preko rodjaka...i td.

Na razvoj tehnologije gledam kao na spas jer ocekujem da ce to biti cista tehnologija. Dakle da ce se maksimalno reducirati zagadjenje. Takodje sa vremenom se razvija i sigurnost koju spominje MoW. Znaci smanjenje zracenja i td.

Razvoj tehnologije koristene na pravi nacim mogao bi omoguciti razvoj ljudske vrste na visim planovima jer bi umanjilo masu obaveza koje se moraju odraditi. Evo, danas imamo internet bankarstvo i bankomate. Jel itko od mladjih generacija uopce ima ideju koliko je to pomoglo u svakodnevnici? Na taj nacin se otvaraju mogucnosti za bavljenje onim sto zelimo. Ako netko hoce kuhat (to je bilo negdje spomenuto) imat ce vremena bas za to. A s druge strane oni kojima to ne ide imati ce mogucnost doci do rucka relativno jednostavno i onda se bavit npr. slikanjem.

Naravno, mozemo biti zloguki proroci i sve gledati negativno. Sve proglasiti navodjenjem na grijeh. Moze bit i to. Jer ima puno istine u onoj "besposlen um, djavolje igraliste". Ipak, racunam da ce i odgoj i mentalitet i sve tome slicno uznapredovati. Bar se nadam. Jer ako bi isli sa negativizmom ne bi se nikada od spilja maknuli.

Moderni čovjek
Legionar

Male
Gemini Dog

Buducnost - Page 2 Empty
PostajNaslov: Re: Buducnost   Buducnost - Page 2 Icon_minitimečet svi 19, 2011 11:56 am

Vidim po komentarima da nikako da polovite što hoću reći :( :P
Nisam govorio o kvalitetnijem provođenju vremena, nego onome što je zdravo i prirodno, i onome što je nezdravo i neprirodno za nas. Mislim da tehnologija na način koji ju koristimo unosi poremećaje u naš bioritam, ravnotežu i energiju. Plus, kada nadodamo sociološku komponentu o kojoj Biga i Athena pričaju to nije dobro.

@Alpha NARAVNO da je internet bankarstvo nezamislivo olakšalo stvari, ali internet sa sobom povlači još masu drugih stvari i ne može se to gledati tako odvojeno.

Tehnologija nam neće donijeti nikakav spas ako se ne promijeni naš mentalitet. Tehnologija je upravo odraz čovjeka jer mi stvaramo tehnologiju. Ona ne dolazi sa strane pa se mi na nju prilagođavamo, nju mi stvaramo. Zato se odgoj i mentalitet ne mijenjaju s tehnologijom, nego obrnuto. Mislite da nije? Mislite da je internet promijenio odgoj? E, pa... da naš mentalitet nije imao potrebu za internetom on ne bi niti nastao. I tako u krug.

Kakav je današnji čovjek? Površan, korumpiran, ne razumije dubinu svojeg postojanja i ključne procese u samom sebi. A ako je tehnologija odraz čovjeka, kakva onda može biti tehnologija koju stvaramo? Isključivo neprilagođena onoj osnovnoj ljudskoj biti.

Zato trebamo promijeniti pristup u stvaranju tehnologije. Trebamo promijeniti sebe za početak. Budućnost u video isječku je tehnologija kakvu želi NAŠ DANAŠNJI mentalitet. A on je fuj i bljak. Barem meni. Možda vama nije. I zato mi se ta tehnologija uopće ne sviđa.

Guardian
Chakotay

Male
Scorpio Dragon

Buducnost - Page 2 Empty
PostajNaslov: Re: Buducnost   Buducnost - Page 2 Icon_minitimečet svi 19, 2011 12:24 pm

Da i mislio sam da će te zbuniti moj post, ali po meni je kvalitetno provođenje vremena ujedno i zdravo i prirodno. Ako je nešto nezdravo ili neprirodno onda je po meni i nekvalitetno.

Što se tiče tehnologije koja nas neće spasiti, hm ali od koga bi ona nas i trebala spasiti, možda od nas samih. Da to je malo teže, ali zašto bi nas uopće i spašavala od nas samih ;)

Ti krećeš od teze da su potrebne revolucionarne promjene, ali nikad ne znaš što to revolucionarno nosi i kakve bi to pak loše stvari donijelo. Ja sam više pobornik malih, sitnih evolucionalnih promjena :)

Moderni čovjek
Legionar

Male
Gemini Dog

Buducnost - Page 2 Empty
PostajNaslov: Re: Buducnost   Buducnost - Page 2 Icon_minitimečet svi 19, 2011 12:26 pm

Ne govorim o revoluciji nego promjeni pristupa u stvaranju tehnologije, za početak da barem budemo pažljiviji i više istražujemo kako nešto utječe na nas. :)

Admin
Alpha

Female
Aries Goat

Buducnost - Page 2 Empty
PostajNaslov: Re: Buducnost   Buducnost - Page 2 Icon_minitimečet svi 19, 2011 12:30 pm

Ne slazem se. Tehnologija nam je omogucila puno toga. Covjek je povrsan, korumpiran i sto sve vec ne prakticki od pocetka svojeg postojanja. Medjutim, bez tehnologije koja znaci i informaciju bilo je puno gore. Lakse su se skrivale najcrnije osobine poput pedofilije. Sve se moglo puno lakse zataskat. Istina, tehnologija je dala mogucnost i za neke lose stvari ali istodobno ih ta ista tehnologija pomaze raskrinkat sa npr. bazama podataka sa otiscima prstiju, dnk i td.
Isto tako je razvoj tehnologije donio i brze sirenje informacija. Kada sam ja bila tvojih godina nisi mogo doc do literature vezane uz ono sto se zove alternativa skoro pa nikako. Dakle i za duhovni razvoj onih koji ga traze tehnologija je tu.
Ljudi i mentalitet su takvi kakvi su. Mislis da je bolje onima u nekim istocnim zemljama koji imaju samo limitiran pregled internet sadrzaja da se ne bi slucajno educirali. Mislis da su oni duhovniji, da se vise bave pravim stvarima (sto god to bilo)? Ne, jos su gori.
Sve ovisi o kutu gledanja kako bi se nesto koristilo. A sve se moze gledati iz fuj i bljak kuta gledanja. Vatra i voda su dobre sluge ali losi gospodari. Tako i tehnologija.

Superforumaš CE-4
Blizzard

Male
Sagittarius Snake

Buducnost - Page 2 Empty
PostajNaslov: Re: Buducnost   Buducnost - Page 2 Icon_minitimečet svi 19, 2011 12:42 pm

Chakotay je napisao/la:
Što se tiče tehnologije koja nas neće spasiti, hm ali od koga bi ona nas i trebala spasiti, možda od nas samih. Da to je malo teže, ali zašto bi nas uopće i spašavala od nas samih ;)

Nadovezao bih se. Ja se uopće pitam kojega smisla ima da se brinem oko tehnologije zbog ljudi na svijetu. Lijepo je brinuti se za nekoga, ali sve ima svoje granice. Meni nije lijepo kada netko danas vidi smisao života u kompjutorskim igricama, ništa ga ne zanima, ne izlazi van svoje sobe i usput si kvari vid. Ali, treba li mene biti briga zbog toga? Ne treba. Tehnologija bude utjecala na nas jer smo mi takvi kakvi jesmo, ali trebam li se ja osobno brinuti zbog toga što će od 10 ljudi 8 njih biti ovisno o tehnologiji i plašit će se mačka kada izađu van kuće? Mogu im nešto savjetovati, ali se ne mislim brinuti zbog toga što su si oni sami izabrali takav život kakav im je pružila tehnologija. Pa nek rade što hoće, ja ću si skuhati ručak u 2 minute, najesti u 10 i đada van na nogomet sa onima koji će jasno htjeti igrati, a ovi koji će visiti cijele dane po facebooku ili će sve raditi rutinirano od 0-24 sa tehnologijom vezano za posao i pare i što li već, me se osobno ne tiče niti se mislim brinuti zbog toga.
[Vrh] Go down
Legionar
Moderni čovjek
Legionar

Male
Gemini Dog

Buducnost - Page 2 Empty
PostajNaslov: Re: Buducnost   Buducnost - Page 2 Icon_minitimečet svi 19, 2011 12:57 pm

Evo, za početak, internet je super stvar. Sada smo prešli preko toga. 8)

Standardi koje nam je tehnologija donijela su pitka voda, ugodan dom, prijevoz, medicinska zaštita i kolko tolko zdrava prehrana. Sve ostale stvari nisu dovele do podizanja standarda, samo smo si mi takvu iluziju predočili. Usprkos takvom nevjerojatnom dizanju standarda, jer mi kao imamo internet, mobitel i glazbu svaki dan, nekako nitko ne smatra da je ovo vrijeme bolje od onoga koji su imali generacija naših roditelja. Niti su ljudi zadovoljniji makar im je standard porastao, niti su ljudi zdraviji makar žive duže, niti su pametniji jer imaju internet.
Misliš da je internet pridonijeo napretku u znanju? Varaš se. Ja znam da nije. Kada gledam starija natjecanja iz raznih predmeta testovi su bili puno teži, složeniji, a po rang listama vidim da su natjecatelji imali više bodova nego što mi sada imamo na testovima. Radnje bivših učenika su složenije i naprednije. Trebali su znati puno više korisnih, praktičnih stvari za koje ja sada ne znam. Je, internet je meni osobno pomogao u pravljenju radova, ali ako je internet tako koristan, zašto su općenito radovi sve lošiji? Očito nešto ne štima. U sustavu obrazovanja? A što je to? Opet naš mentalitet. A odakle on? Opet ima veze s tehnologijom.

Alpha je spomenula da je i za one koji traže duhovni razvoj tehnologija ovdje. Dobro, i? To su pojedinci. Mene ne zanimaju pojedinci. Zašto cijelo društvo ne koristi tehnologiju za duhovni razvoj? Ne prihvaćam odgovor da postoje pojedinci uporniji od drugih. Postoje pojedinci koji su se sticajem olakotnih okolnosti riješili malim dijelom odgovornosti cijelog društva. Ali u pravilo to se ne može. Jel itko uspio? Društvo je neodvojivo povezano s tehnologijom, a ova tehnologija nam omogućuje način života koje diktira naše društvo. U globalu gledano. Ne gledamo iznimke. A naše društvo ne diktira način života koji je u skladu s prirodom ili znanjem. Ono samo želi porast standarda... više mobitela i slatkiša. I TV u kupaonici.

Da pitam još nešto... odakle onima koji su pisali Vede i onima od kojih je kopirana Biblija takvo iznimno duhovno znanje kada nisu poznavali internet? Očito to dolazi iz drugih izvora. Da meni daš da pročitam alternativne knjige koje ti čitaš, ja ih ne bih shvatio. Jer ti si prošla put do njih. Čak je i nedostatak interneta bio olakotna okolnost za tebe jer si dio bila prisiljena sama shvatiti, a drugi dio je dao dodatnu težinu konačno nađenoj knjizi.

U konačnici, ako i ignoriramo psihološki i sociološki utjecaj čovjeka na tehnologiju i obrnuto, jednu stvar nikako ne možemo poreći. Što smo više tehnologije stvarali, to smo više uništavali svoj svijet. Stvarno mislite da će ljudi izumiti čistu tehnologiju 2050.? Meni se čini da neće ako ne promijene pristup. A uz današnju tehnologiju (u globalu) neće tako brzo promijeniti pristup. Je, treba nam nova tehnologija. Čista tehnologija. Ali prvo moramo prihvatiti da je ova sadašnja loša tehnologija (uz naravno, itekako korisne iznimke).

P.S. Ovo što Blizz kaže. Lako onima koji će se ponašati kao on. Ali što s onima koji neće?

Superforumaš CE-4
Blizzard

Male
Sagittarius Snake

Buducnost - Page 2 Empty
PostajNaslov: Re: Buducnost   Buducnost - Page 2 Icon_minitimečet svi 19, 2011 1:10 pm

Oni će muku mučiti rofl2
[Vrh] Go down
Chakotay
Guardian
Chakotay

Male
Scorpio Dragon

Buducnost - Page 2 Empty
PostajNaslov: Re: Buducnost   Buducnost - Page 2 Icon_minitimečet svi 19, 2011 1:27 pm

Legi problem je u tome što će ljudi zloupotrijebiti sve što god im daš i ljudi će se okrenuti ovisnosti za bilo čime, to može biti net, igrice, alkohol, kladionice, nije uopće važno jel u tome ima ili nema tehnologije. Mali broj ljudi će se baviti nećime što je zdravo za njih kao recimo nogomet ili pak vožnja biciklom. Evo ja se primjerice volim voziti biciklom, kao i ti uostalom, e sad pogledaj bicikle na kojima su se vozili naši očevi i djedovi i pogledaj naše. Ovi naši su superlagani jer se koriste novi materijali, imamo puno bolje kočnice, imamo hrpu brzinu za lakše penjanje i brže spuštanje, no princip je isti, ti sam moraš pedalirati i u konačnici uživaš u vožnji. Dakle ovdje je tehnologija samo pomoć ili sredstvo da ostvarimo nešto na malo bolji i kvalitetniji način.

Naravno da znanja i mudrosti ne izviru iz neta, ali se njih može lakše i brže prenositi, pa ti netko može poslati neku knjigu u par sekundi, ali opet je na tebi da li ćeš ju pročitati i da li ćeš pročitano razumjeti. To se ne može promjeniti, pa čak i kad bi moglo, ne znam da li bi to bilo dobro, jer bi se tada ljudima oduzela sloboda izbora.

Ja kužim što ti govoriš o novim mobitelima, slatkišima, TV u kupaonici i sličnim stvarima. Ali to je tako ljudi će uvijek nači način zloupotrijebiti ono što imaju i to nije samo sa novih tehnologijama nego i sa ostalim stvarima.

Moderni čovjek
Legionar

Male
Gemini Dog

Buducnost - Page 2 Empty
PostajNaslov: Re: Buducnost   Buducnost - Page 2 Icon_minitimečet svi 19, 2011 1:54 pm

I meni je onda to razlog da se ljudima ne da takva tehnologija jer je ona odraz nas samih :)

Superforumaš CE-4
Fantom

Male
Gemini Pig

Buducnost - Page 2 Empty
PostajNaslov: Re: Buducnost   Buducnost - Page 2 Icon_minitimečet svi 19, 2011 2:07 pm

Chakotay je napisao/la:

@Fantom mislim da si mogao i sam izreći svoje mišljenje ;)

Chak,ja svoje misljenje dijelim sa pametnim ljudima.

Kao sto sam vec rekao,ja sam pobornik tehnoloskog napretka i zelim da budemo ponosni i
zelim da postanemo Bogovima tj. svemogucim i besmrtnim bicima sto ce se i desiti u
daljnjoj buducnosti.

Bas suprotno od onog sto rece Papa Benedikt XVI:
Želi li čovjek s Bogom uspostaviti odnos, prvo mora 'napustiti ponos i želju da postane Bogom'..

Ti i dalje vozi bicikl,ja cu i dalje da vozim zenske,drugi ce da filozofiraju i mlate praznu slamu
ali ce ipak nase posijano sjeme iznjedriti blistave umove u buducnosti koji ce nas odvesti do krajnjeg cilja a to je,zajednica svemogucih bica ili Bogova. 8)
[Vrh] Go down
Chakotay
Guardian
Chakotay

Male
Scorpio Dragon

Buducnost - Page 2 Empty
PostajNaslov: Re: Buducnost   Buducnost - Page 2 Icon_minitimečet svi 19, 2011 3:23 pm

Eh Legi, a tko će na kraju, krajeva oduzeti ljudima tu tehnologiju, nije da imamo nekog tutoru u obliku izvanzemaljca koji onda odlučuju što i kako ćemo mi koristiti. Doduše negdje npr. u Kini se ograničava upotreba interneta i televzizije pa ljudi mogu gledati samo ono što im vlada odredi, a to je, kao što znaš, ludilo program :)

Fantom je napisao/la:
Ti i dalje vozi bicikl,ja cu i dalje da vozim zenske...
Sudeći prema postu koji si uputio Alphi na kavi, nekako si se zasitio te aktivnosti zubi

Buducnost - Page 2 Empty
PostajNaslov: Re: Buducnost   Buducnost - Page 2 Icon_minitime

[Vrh] Go down

Buducnost
[Vrh] 
Stranica 2 / 2.Go to page : Previous  1, 2
 Similar topics
-
» Strah od buducnosti ili nada u buducnost...