| Noćno nebo | |
|
+30Athena orca Q Lyra Chakotay kika13 MisteryManiac v1p3r Wayne_Myth Casper Kruno10 Sandrock vedran MoW Dantalion Dragony schmizzl Indigo_girl Skulptura orange biga Cuppycake.Disaster Legionar Alpha silver veronika30 floridana zvezda Svjetloisjena Blizzard 34 posters |
|
Autor/ica | Poruka |
---|
zvezda Guardian
Broj postova : 3245 Age : 42 Location : Gore Registration date : 23.09.2007
| Naslov: Re: Noćno nebo pet pro 28, 2007 3:09 am | |
| - PhoeNiX_ReMinD je napisao/la:
- Alhena je Gama Geminorum. Hvala svjetloisjena
TO je zvezdica koja me veoma zanima!!! Moze neka njena fotka ili fotka na kojoj cu je moci prepoznati, molim te...? * | |
|
| |
Blizzard Superforumaš CE-4
Broj postova : 15088 Age : 34 Registration date : 01.10.2007
| Naslov: Re: Noćno nebo pet pro 28, 2007 3:19 am | |
| Zviježđe Herkul je teško pronaći. A također je to jako teško objasniti, no potrudit ću se Moj način pronalaženja Herkula je ovaj: Prvo treba probaći zviježđe Corona Borealis ili Sjevernu Krunu. Izgleda poput prstena,i veoma ju je lako prepoznati. Pomognite si sa zvijezdom Arktur koju se pronalazi pomoću repa velikog medvjeda. Najsjajnija zvijezda Corone jest Gemma. Drugi korak je pronaći Vegu, a nju je lako locirati. I sada točno između Vege i Gemme je ''točka'' koja se nalazi unutar nepravilnog četverokuta Herkula kao što se vidi i na slici. Nadam se da je objašnjenje dobro, jer boljega ću teško pronaći... Koncentrirajte se na najdulju stranicu tog četverokuta i zvijezde koje čine tu dužinu. Na zamišljenoj liniji između te 2 zvijezde nalazi se najpoznatiji kuglasti skup M13Ovaj kuglasti skup lako je vidljiv i golim okom. Odličan za promatranje teleskopom. Tu je i M92Ovaj kuglasti skup je skoro vidljiv golim okom, i svakako lijep objekt za pogledati. Zviježđe LabudLako je prepoznatljivo, i odmah upada u oči njegov oblik križa. Deneb je najsjajnija zvijezda Labuda, i jedan od vrhova ljetnog trokuta. Ova zvijezda je pravi frajer prema ostalima. Veći je od Sunca 220 puta, ima apsolutnu magnitudu čak -8.73 i čak je preko 200 000 puta sjajniji od Sunca. Jedna od sjajnijih poznatih zvijezda. Na dnu ''križa'' labuda nalazi se Albireo, najljepši dvojni sustav zvijezda na noćnom nebu. Odmah pokraj Deneba nalazi se tzv NGC7000 ili Maglica Sjeverna AmerikaIako zauzima poprilično veliko područje, teško ju je uočiti. Boju je nemoguće vidjeti bez filtera. Zviježđe OraoNalazi se južnije od Lire i Labuda, i sliči na zmaja kojega puštamo na vjetru. Altair je najsjajnija zvijezda i član je ljetnog trokuta. M11 ili Jato Divlja PatkaOvaj otvoreni skup sadrži nevjerojatno mnogo zvijezda i jako je gust. Lako je vidljiv golim okom, a kroz teleskop daje stvarno prekrasnu sliku. Nije teško naći ovaj skup. Na donjoj zvijezdi ovog ''zmaja'' izlaze kao još 3 koje čine nekakav ''zub''. Na vrhu tog zuba nataknuta je ova ''patka''. Ovaj skup je dobio ovo ime zbog toga što na prvi pogled daje oblik slova V Svakako pogledati! M26Ovaj otvoren skup je malo teže pronaći, i slabije se vidi jer je gustoća skupa mala... I još zviježđe DelfinDelfin se vidi i na gornjoj karti gdje je i Orao, to je zviježđe DelphinusStavio sam ovo zviježđe zato što je jako lijepo, i mnogim mojim prijateljima ,unatoč tome što je malo, je upalo u oči.
Zadnja promjena: Omega; uto oľu 02, 2010 9:59 pm; ukupno mijenjano 1 put. | |
|
| |
| Naslov: Re: Noćno nebo pet pro 28, 2007 3:26 am | |
| - zvezda je napisao/la:
TO je zvezdica koja me veoma zanima!!! Moze neka njena fotka ili fotka na kojoj cu je moci prepoznati, molim te...? * To je ona dolje sjajna plavkasta zvijezda. Ima 2 imena. Zove se Alhena ili Almeisan | |
|
| |
| Naslov: Re: Noćno nebo čet sij 03, 2008 4:54 pm | |
| Zviježđe StrijelacTo je maleno zviježđe ''ispod'' OrlaU smjeru toga zviježđa prividno se nalazi središte naše galaktike. Ovdje sve vrvi objektima, mnogi su vidljivi i golim okom. M16 ili Maglica OraoJedan od misterioznijih objekata. M17 ili OmegaM18Otvoreni zvijezdani skup pogodan za promatranja teleskopom M23Otvoreni zvjezdani skup vidljiv i golim okom M25otvoreni skup lako vidljiv i golim okom M21 i M20 ili TrifidOno lijevo gore jest otvoreni skup M21, a maglica Trifid se ovdje lijepo vidi. Blizu njih nalazi se i M8 ili LagunaM28Kuglasti skup odmah pokraj zvijezde gama M22kuglasti skup, jedan od ljepših M55Jedan od većih kuglastih skupova Slijedi allmighty Scorpion
Zadnja promjena: Omega; uto oľu 02, 2010 10:04 pm; ukupno mijenjano 1 put. | |
|
| |
veronika30 PraGlodavac
Broj postova : 846 Age : 49 Registration date : 01.11.2007
| Naslov: Re: Noćno nebo čet sij 03, 2008 5:52 pm | |
| Predivan topic... | |
|
| |
Svjetloisjena Legenda foruma CE-4
Broj postova : 29065 Age : 59 Location : Zagreb Registration date : 15.09.2007
| Naslov: Re: Noćno nebo čet sij 03, 2008 5:59 pm | |
| Je, pravi estetski užitak I još naučimo nešto | |
|
| |
| Naslov: Re: Noćno nebo čet sij 03, 2008 11:13 pm | |
| Scorpion King Zviježđe pokraj Strijelca, veoma lako prepoznatljivo. Najsjajnija zvijezda ovoga zviježđa jest Antares, moja najdraža zvijezda. To je zapravo dvojna zvijezda, ali glavna koja se vidi jest superdiva, jedan od većih poznatih. Čak je 700 puta veći od Sunca i 15.5 puta masivniji! On će napraviti impresivnu crnu rupu. M4Ovo je kuglasti skup blizu Antaresa vidljiv i golim okom M80Još jedan kuglasti skup. Tvore ga uglavnom starije zvijezde. Nešto slabija sjaja... M6 or Butterfly clusterJedan prekrasan otvoren skup, veoma sjajan M7 or Ptolemy clusterVeoma sjajan otvoren skup. Stvarno je lijep za promatranje, nalazi se u ugodnom pozadinskom društvu
Zadnja promjena: Omega; uto oľu 02, 2010 10:12 pm; ukupno mijenjano 1 put. | |
|
| |
| Naslov: Re: Noćno nebo čet sij 03, 2008 11:26 pm | |
| Koliko zvijezda na zadnjoj slici! | |
|
| |
floridana Legenda foruma CE-4
Broj postova : 27984 Age : 62 Registration date : 22.09.2007
| Naslov: Re: Noćno nebo čet sij 03, 2008 11:29 pm | |
| nisu to zvijezde, to je šljunak a ono su stakalca | |
|
| |
| Naslov: Re: Noćno nebo čet sij 03, 2008 11:41 pm | |
| - svjetloisjena je napisao/la:
- Koliko zvijezda na zadnjoj slici!
To je zato jer je u blizini prividno središte Mliječne Staze | |
|
| |
| |
| |
| Naslov: Re: Noćno nebo pet sij 04, 2008 12:15 am | |
Zašto prividno? Zapravo sve što vidiš je prividno Sa Zemlje je prividno u smjeru zviježđa Strijelac,a sa nekog drugog mjesta nebi bilo u tom smjeru. Čak su i zviježđa prividna. Sa ovoga mjesta Orion izgleda ko... Orion,ali da promatramo sa Aldebarana, tada to uopće nebi bio Orion... | |
|
| |
| Naslov: Re: Noćno nebo pet sij 04, 2008 12:19 am | |
| Vrlo korisne, te spoznaje, ima toga posvuda oko nas | |
|
| |
| Naslov: Re: Noćno nebo pet sij 04, 2008 12:25 am | |
| Ima još nešto...
Znaš li da nikada ne vidiš sadašnjost? | |
|
| |
| Naslov: Re: Noćno nebo pet sij 04, 2008 12:30 am | |
| - PhoeNiX_ReMinD je napisao/la:
- Ima još nešto...
Znaš li da nikada ne vidiš sadašnjost? Znam, ali ne razmišljam o tome | |
|
| |
| Naslov: Re: Noćno nebo sub sij 12, 2008 7:56 pm | |
| Ovo je Eta Carinae. Najvjerojatnije se radi o staroj zvijezdi pri kraju života, i lako moguće sljedeća supernova. Zvijezda je druga najmasivnija poznata, poslije Pistol Star. Nekoć je bila druga najsjajnija zvijezda na nebu magnitude oko -0.8, ali tada je po pretpostavci ispustila vanjske dijelove atmosfere, pa ju je plin zaklonio, i zato je jako izgubila na prividnom sjaju. | |
|
| |
| Naslov: Re: Noćno nebo ned sij 20, 2008 1:21 pm | |
| | |
|
| |
silver Majmun
Broj postova : 1439 Age : 34 Registration date : 25.10.2007
| Naslov: Re: Noćno nebo sri sij 23, 2008 9:35 pm | |
| misliš, onaj dio neba odnosno svemira o kojem imamo saznanja? | |
|
| |
| Naslov: Re: Noćno nebo čet sij 24, 2008 4:17 pm | |
| - silver je napisao/la:
- misliš, onaj dio neba odnosno svemira o kojem imamo saznanja?
Na onaj dio koji se nalazi bliže nama. Znaš kako kažu: ''metar iznad naših glava počinje nepoznato'' | |
|
| |
| Naslov: Re: Noćno nebo sub sij 26, 2008 1:24 am | |
| - Dark Angel je napisao/la:
- Evo jedan zanimljiv link
Tu se može pogledati čitavo noćno nebo, uglavnom skupovi, maglice i pojedinačne zvijezde Malo se teško snaći, ali hvala, poslužit će | |
|
| |
| Naslov: Re: Noćno nebo čet vel 14, 2008 10:33 am | |
| Danas ću vjerojatno napisati kada se može promatrati satelit. Vidljiv je na kratko, ali je sjajan. | |
|
| |
| Naslov: Re: Noćno nebo uto vel 19, 2008 7:01 pm | |
| Baš dovršavam jednu radnju koju sam započeo još prošle godine. Rad se zove ''Određivanje prostornog izgleda Plejada pomoću Pickeringove metode''. Prvo sam si odabrao 10 zvijezda Plejada. Moj prvi cilj bio je odrediti njihovu prividnu magnitudu pomoću 6 poredbenih zvijezda i Pickeringove metode. Tada sam pomoću izvedene formule izračunao udaljenost pojedine zvijezde Plejada u parsecima. Sljedeći cilj bio mi je odrediti 3D koordinate svih zvijezda Plejada uz pretpostavku da se zvijezda Merope nalazi u ishodištu s koordinatama 0,0,0. Za to sam si morao izvoditi formule, i na kraju sam dobio 3 formule, svaka za jednu od koordinata. Sada kada imam koordinate za svaku od 9 zvijezda Plejada (Merope se ne računa jer ima 0,0,0), sutra idem prijatelju koji će mi to izmiksati u 3D studio maxu pa ćemo ''snimiti'' pogled sa svih strana na tako dobivene Plejade. Ako nekoga zanima ovo što sam napisao, neka kaže i rado objasnim korake kojima sam dolazio do rezultata pa da tako možete napraviti svoju radnju ako želite, pa bismo usporedili rezultate. I ako netko želi, mogu slike dobivene u maxu ovdje postati pa da vidite što smo dobili. Naravno jednu sliku ćemo napraviti pomoću izračunatih koordinata na temelju pravih rezultata, te tako usporediti slike i točnost. Naravno pretpostavljam da će uspjeti to napraviti u maxu. Radnja je lagana, najteži dio bilo je izvođenje formula za koordinate. Tu sam se malo napatio, ali ok. I da. Ako netko ima ideju za neku zgodnu radnju, neka kaže. Nedostaje mi ideja, a rado bih nešto radio | |
|
| |
| Naslov: Re: Noćno nebo uto vel 19, 2008 10:11 pm | |
| Sorry, Phoenix, ovo kužim samo napola... | |
|
| |
| Naslov: Re: Noćno nebo uto vel 19, 2008 10:32 pm | |
- Sorry, Phoenix, ovo kužim samo napola...
Bez brige, budem pojednostavio. Napravit ću skicu na kojoj će se vidjeti cijela stvar s koordinatama. Pickeringovu metodu je lako objasniti, ali teško izvježbati. Skicu ću napraviti čim ću naći vremena za to. Trenutno pišem referat o crnim rupama za maturu | |
|
| |
| Naslov: Re: Noćno nebo uto vel 19, 2008 10:47 pm | |
| Može | |
|
| |
Sponsored content
| Naslov: Re: Noćno nebo | |
| |
|