Početna stranicaPortalPretraľnikRegistracijaLogin

 

 Da li smo dobra ili rdjava osoba

Go down 
Autor/icaPoruka
leont
Dinosaur
leont

Male
Libra Monkey
Broj postova : 495
Age : 40
Registration date : 16.12.2011

Da li smo dobra ili rdjava osoba Empty
PostajNaslov: Da li smo dobra ili rdjava osoba   Da li smo dobra ili rdjava osoba Icon_minitimeuto tra 09, 2013 2:29 pm

Kratak i jednostavan test za proveru da li smo dobra ili rdjava osoba.

Autor testa: Buda
Anguttara nikāya IV.73
Sappurisa sutta
Dobar čovek
Prevod Branislav Kovačević
Samo za besplatnu distribuciju, kao dar Dhamme


Monasi, kada poseduje četiri osobine, čovek se može smatrati rđavom osobom. Koja četiri?

(1) Monasi, ima slučajeva kada rđava osoba govori o manama drugih, čak i kada je ne pitaju, a kamoli kada je pitaju. A kada je pitaju o tome, tada, podstaknuta pitanjima, govori o manama drugih bez rezervi i ograda, nadugačko i naširoko. Po tome se zna: "Ova osoba jeste rđava".

(2) Takođe, rđava osoba ne govori o vrlinama drugih, čak i kada je pitaju, a kamoli kada je ne pitaju. A kada je pitaju o tome, tada, iako podstaknuta pitanjima, govori o vrlinama drugih s rezervom i ogradom, ni nadugačko, niti naširoko. Po tome se zna: "Ova osoba jeste rđava".

(3) I opet, rđava osoba ne govori o svojim manama, čak i kada je pitaju, a kamoli kada je ne pitaju. A kada je pitaju o tome, tada, iako podstaknuta pitanjima, govori o svojim manama s rezervom i ogradom, ni nadugačko, niti naširoko. Po tome se zna: "Ova osoba jeste rđava".

(4) Na kraju, rđava osoba govori o svojim vrlinama, čak i kada je ne pitaju, a kamoli kada je pitaju. A kada je pitaju o tome, tada, podstaknuta pitanjima, govori o svojim vrlinama bez rezervi i ograda, nadugačko i naširoko. Po tome se zna: "Ova osoba jeste rđava".

Onaj ko poseduje ove četiri osobine, može se smatrati rđavom osobom.

Monasi, kada poseduje [druge] četiri osobine, čovek se može smatrati dobrom osobom. Koje četiri?

(1) Monasi, ima slučajeva kada dobra osoba ne govori o manama drugih, čak i kada je pitaju, a kamoli kada je ne pitaju. A kada je pitaju o tome, tada, iako podstaknuta pitanjima, govori o manama drugih s rezervom i ogradom, ni nadugačko, niti naširoko. Po tome se zna: "Ova osoba jeste dobra".

(2) Takođe, dobra osoba govori o vrlinama drugih, čak i kada je ne pitaju, a kamoli kada je pitaju. A kada je pitaju o tome, tada, podstaknuta pitanjima, govori o vrlinama drugih bez rezervi i ograda, nadugačko i naširoko. Po tome se zna: "Ova osoba jeste dobra".

(3) I opet, dobra osoba govori o svojim manama, čak i kada je ne pitaju, a kamoli kada je pitaju. A kada je pitaju o tome, tada, podstaknuta pitanjima, govori o svojim manama bez rezervi i ograda, nadugačko i naširoko. Po tome se zna: "Ova osoba jeste dobra".

(4) Na kraju, dobra osoba ne govori o svojim vrlinama, čak i kada je pitaju, a kamoli kada je ne pitaju. A kada je pitaju o tome, tada, iako podstaknuta pitanjima, govori o svojim vrlinama s rezervom i ogradom, ni nadugačko, niti naširoko. Po tome se zna: "Ova osoba jeste dobra".

Onaj ko poseduje ove četiri osobine, može se smatrati dobrom osobom.

Monasi, [1] kada je nevesta dovedena u kuću, bilo po noći ili u sred dana, ona u početku razvija brižan karakter moralnog stida i moralnog straha prema svojoj svekrvi, svekru, mužu i čak njegovim robovima, nadničarima i slugama.Ali posle izvesnog vremena, kao rezultat zajedničkog života, u bliskosti sa njima, ona kaže svojoj svekrvi, svekru i mužu: 'Beži! Šta ti znaš?'

Isto tako, kada neki monah napusti domaćinski život i ode u beskućnike, bilo po noći ili u sred dana, on u početku razvija brižan karakter moralnog stida i moralnog straha prema monasima, monahinjama, nezaređenim sledbenicima, nezaređenim sledbenicama i čak prema manastirskim radnicima i iskušenicima. Ali posle izvesnog vremena, kao rezultat zajedničkog života, u bliskosti sa njima, on kaže čak i svom učitelju i onome ko ga je zaredio : 'Beži! Šta ti znaš?'

Zato, monasi, sebe ovako treba da vežbate: 'Živećemo sa umom poput tek dovedene neveste'. Na taj način sebe treba da vežbate.
[Vrh] Go down
Fantom
Superforumaš CE-4
Fantom

Male
Gemini Pig
Broj postova : 10363
Age : 49
Location : Salzburg
Registration date : 23.06.2009

Da li smo dobra ili rdjava osoba Empty
PostajNaslov: Re: Da li smo dobra ili rdjava osoba   Da li smo dobra ili rdjava osoba Icon_minitimeuto tra 09, 2013 4:07 pm

'Živećemo sa umom poput tek dovedene neveste'

Ma,beži Leont! Šta ti znaš...!?
[Vrh] Go down
primitive101
Majmun
primitive101

Male
Sagittarius Cat
Broj postova : 1764
Age : 33
Registration date : 20.10.2010

Da li smo dobra ili rdjava osoba Empty
PostajNaslov: Re: Da li smo dobra ili rdjava osoba   Da li smo dobra ili rdjava osoba Icon_minitimeuto tra 09, 2013 4:10 pm

pa slozio bi se,stvarno danas malo ko spada u grupu dobrih osoba prema te cetiri osobine.Cak imam osjecaj da bi se neki ljudi maltene raspali po shavovima kad bi duboko sami sebi priznali koliko su zli,bahati,ograniceni,manipulativni i zeljni da ih druge vide kao 'kraljeve i kraljice'...

A i ovo za nevjestu je istina...Ma 90posto svih akcija prosjecnog covjeka se može povezati sa ponašanjem nevjeste jer su lažne u smislu da ih ne radi zato jer smatra da je to Ispravno i zato jer ga cine Zivim,nego zato jer se ugodno osjeca kada ide,koraca,razmislja i osjeca se kao pripadnik ljudskog krda i čopora oko njega.

Probudjeni nije budista...Budista koji se smatra da pripada bilo čemu je i dalje u vezan za samsaru.

Možda izgleda da pripadanje Učenju(dharmi),grupi monaha i monahinja(sanghi) i Probudjenome (Buddha) predstavlja vezanost ili pripadanje nečemu konkretnom,ali to samo tako izgleda na prvi pogled.Temelj Uma,dharmakaya ne pripada nikome,i kako neko ko to realizuje može da pripada bilo sanghi,bilo dharmi,bilo Buddhi ?

Ako nemaš Oko koje vidi Tao,nećeš ga iznenada dobiti tako što pristupiš 'dharmi,sanghi i Buddhi' jer to nije pristupanje na koje se misli.Kad neko vidi da su sve forme iluzija i realizuje temelj Uma postaće član dharme,sanghe i Buddhe.Sve ostalo je samo splav koji nam pomaže da pređemo sa obale samsare do obale Nirvane,da bi tada vidjeli da te dvije obale nisu ni bile razdvojene,i da su od pocetka vremena i prostora zapravo Nedualno Jedno.Splav je iluzija.Dharma,sangha i Budha su iluzija,i ako ih neko vidi neka ode kod doktora i pregleda oči hahaha

Ta nevjesta su i mnogi praktikanti koji nece sebi da priznaju svoje trenutno stanje a glume radi mame,tate,svekrve i okoline da imaju nesto sto zapravo nemaju...
[Vrh] Go down
leont
Dinosaur
leont

Male
Libra Monkey
Broj postova : 495
Age : 40
Registration date : 16.12.2011

Da li smo dobra ili rdjava osoba Empty
PostajNaslov: Re: Da li smo dobra ili rdjava osoba   Da li smo dobra ili rdjava osoba Icon_minitimeuto tra 09, 2013 5:34 pm

primitive101 je napisao/la:

Kad neko vidi da su sve forme iluzija i realizuje temelj Uma postaće član dharme,sanghe i Buddhe.Sve ostalo je samo splav koji nam pomaže da pređemo sa obale samsare do obale Nirvane,da bi tada vidjeli da te dvije obale nisu ni bile razdvojene,i da su od pocetka vremena i prostora zapravo Nedualno Jedno.Splav je iluzija.Dharma,sangha i Budha su iluzija,i ako ih neko vidi neka ode kod doktora i pregleda oči hahaha

Prim vidi ovo:


Samyutta nikāya XXIII.2

Satta sutta / Biće

Kraj Sāvatthija. [1] Sedeći sa strane, poštovani Rādha ovako upita Blaženog:

“‘Biće, biće’, gospodine, kažu. U kom smislu se, gospodine, neko naziva bićem”?

Rādha, kada je neko obuzet, snažno obuzet željom, strašću, ushićenjem i žudnjom za oblikom, taj se otuda naziva “bićem”. Kada je neko obuzet, snažno obuzet željom, strašću, ushićenjem i žudnjom za osećajem… opažajem… mentalnim obrascima… svešću, taj se otuda naziva bićem.

Zamisli, Rādha, dečake i devojčice koji se igraju, te prave kule i gradove od peska. Sve dok u njima nije nestala strast, želja, vezanost, žeđ, opsednutost, žudnja za tim kulama i gradovima od peska, oni su njima zaokupljeni, čuvaju ih, cene i vole. A kada, Rādha, u tim dečacima i devojčicama više nema strasti, želje, vezanosti, žeđi, opsednutosti, žudnje za tim kulama i gradovima od peska, oni ih rukama i nogama rasture, poruše, poravnaju i učine neprikladnim za igru.

Isto tako i ti, Rādha, rasturi oblik, poruši ga, poravnaj i učini neprikladnim za igru; kreni putem iskorenjivanja žudnje. Osećaj rasturi… Opažaj rasturi… Mentalne obrasce rasturi… Svest rasturi, poruši, poravnaj i učini neprikladnom za igru; kreni putem iskorenjivanja žudnje. Jer, Rādha, iskorenjivanje žudnje jeste nibbāna.

-------------------------------------
Beleška (Thanissaro Bhikkhu)

[1] Dobar broj govora (među njima SN 35.191; AN 6.63) ukazuju na to da je um okovan, ne stvarima kakve su pet sastojaka bića ili objekti šest čula, već strašću i ushićenjem njima. Postoje dva načina da pokušamo uklanjanje tih okova. Jedan je da se fokusiramo na probleme koji se javljaju sa strašću i ushićenjem kao takvima, da jasno vidimo nemir i patnju koji oni unose u um. Drugi je da analiziramo same objekte strasti i ushićenja na takav način da nam više ne izgledaju vredni našeg interesovanja. Ovaj drugi pristup se preporučuje u ovom govoru: kada Buda govori „rasturi oblik, poruši ga, poravnaj i neprikladnim za igru…“, on govori o praksi analiziranja oblika do detalja, njegovom razlaganju na sastavne delove, sve dotle dok ne izgleda prikladnim kao objekat strasti i ushićenja. Kada je moguće svih pet sastojaka bića tretirati na ovakav način, um ostaje bez ijednog uslovljenog objekta koji bi mu služio kao tačka fokusa za njegovu strast i time biva oslobođen – na samo kraju – do nivoa probuđenja koje se naziva stupnjem ne-povratnika.
[Vrh] Go down
primitive101
Majmun
primitive101

Male
Sagittarius Cat
Broj postova : 1764
Age : 33
Registration date : 20.10.2010

Da li smo dobra ili rdjava osoba Empty
PostajNaslov: Re: Da li smo dobra ili rdjava osoba   Da li smo dobra ili rdjava osoba Icon_minitimeuto tra 09, 2013 11:08 pm

leont je napisao/la:


Kraj Sāvatthija. [1] Sedeći sa strane, poštovani Rādha ovako upita Blaženog:

“‘Biće, biće’, gospodine, kažu. U kom smislu se, gospodine, neko naziva bićem”?

Rādha, kada je neko obuzet, snažno obuzet željom, strašću, ushićenjem i žudnjom za oblikom, taj se otuda naziva “bićem”. Kada je neko obuzet, snažno obuzet željom, strašću, ushićenjem i žudnjom za osećajem… opažajem… mentalnim obrascima… svešću, taj se otuda naziva bićem.

Ovo je genijalno,najvise iz razloga barem po meni sto je ovo cista fizika.Temelj Uma,Buddha,dharmakaya,je kao nulti potencijal,koji je prazan od svega stvorenog(tu sad ostaje pitanje zasto i kako je Budha pokazivao da je i Svjest kao peti agregat tj atman/Brahman zapravo iluzorna i stvorena kreacija i na sta se to odnosi i kako se to povezuje sa tathaghata-garbhom,tj Maternicom Matrixa Stvarnosti koja je Ultimativna stvarnost po Buddhi),a sve stvoreno tj pet agregata je svejedno samo lazno stvoreno i lazno postoji,a UVJERENJE da su ti agregati stvarni nastaju kad god investiramo nepresusnu energiju iz nultog potencijala u neki od tih tvorevina,i onda vezemo tu energiju a rezultat je patnja.

To je kao opruga.Kad je nategnes,investiro si energiju,kineticku,koja se pretvorila u potencijalnu.Dok opruga stoji zategnuta,postoji trenje,pritisak tj patnja,jer potencijalna energija tezi da se manifestuje i vrati u kineticku,u novo kretanje,novi zivot(iako je to lazni zivot).

Neko moze imati neispravan stav(sto je takodje oblik djelovanja) prema svim od pet agregata i dok god ga ima ili tacnije kad god ga ima,on zapravo biva prisiljen da se makne iz Ultimativne stvarnosti u nesto iluzorno i da ga zahvati kotac karme.Cista fizika.U ultimativnoj stvarnosti Buddha je sam po sebi cjela kreacija i on je svuda u toj kreaciji,i ima uvid u nju,jer cjela Kreacija je samo lazna fluktuacija u temelju Uma.Ali tu je genijalno nesto sljedece.

Koja je prva funkcija temelja Uma ? Tj sta to moze neko ko je potpuno Probudjen i slobodan od vezanosti za svih pet agregata da 'iskoristi' da bi pomogao bicima u samsari da se oslobode iluzije,na nacin da postane JEdno sa cjelom kreacijom sastavljenom od 4 elementa ali da bude slobodan,da se ne izgubi u svemu tome ?

Odgovor je prajna,transcendentalna mudrost,koja ima nevezujuci Uvid u sve agregate i ne moze karma da je prevari.Od pocetka do kraja Buddha savjetuje prajnu.Jedan momenat prajne,i svi agregati padaju.Prajnu je stvarno tesko otkriti a jos teze vjezbati a jos teze postici savrsenstvo u njoj.Kundalini,cakre,nadiji,4elementa itd sve spada u forme i nema veze sa prajnom.Prajna vidi stvarnost takvu kakva jeste bez da se veze.
Ispravno djelovanje ne dovodi do stvaranja tih iluzornih energija koje se pretakaju iz potencijalne u kineticku i obrnuto stvarajuci ciklicni svjet Samsare,jer Ispravno djelovanje dolazi iz temelja Voljnog djelovanja,temelja Uma.

leont je napisao/la:

Zamisli, Rādha, dečake i devojčice koji se igraju, te prave kule i gradove od peska. Sve dok u njima nije nestala strast, želja, vezanost, žeđ, opsednutost, žudnja za tim kulama i gradovima od peska, oni su njima zaokupljeni, čuvaju ih, cene i vole. A kada, Rādha, u tim dečacima i devojčicama više nema strasti, želje, vezanosti, žeđi, opsednutosti, žudnje za tim kulama i gradovima od peska, oni ih rukama i nogama rasture, poruše, poravnaju i učine neprikladnim za igru.

Isto tako i ti, Rādha, rasturi oblik, poruši ga, poravnaj i učini neprikladnim za igru; kreni putem iskorenjivanja žudnje. Osećaj rasturi… Opažaj rasturi… Mentalne obrasce rasturi… Svest rasturi, poruši, poravnaj i učini neprikladnom za igru; kreni putem iskorenjivanja žudnje. Jer, Rādha, iskorenjivanje žudnje jeste nibbāna.

Ovdje je sve jako lako shvatiti i logicno je.Ako se agregati i vezanost za njih nepostojani,odvezivanjem ce ostati nesto sto je permanentno i pocetno stanje bice,Tao,od kojeg se nista ne moze oduzeti niti dodati i meni iskustvo pokazuje da je to Istina.Ali tu je uzasno problematican taj odnos Temelja Uma sa Svjescu,i sam Shakyamuni je okljevao da o tome prica jer je to uzasno visoka stvar za direktno iskusiti.

U Surangama sutri koji preporucujem svima,on spominje deset demonskih stanja koje praktikanti svi manje ili vise prodju kada prolaze kroz agregat Svjesti(kao i po deset stanja za druge agregate) i nacin da se ne zajebu.

Ali cak i probijanje agregata svjesti u tome kontekstu NE ZNACI da je Svjest iztransformisana u pocetno,neiluzorno stanje,jer to je uzasno tesko postici i u Zenu to zovu Great Mirror Wisdom.Tu se vec ta svjest shvata kao Osmi Um i transformise se zajedno sa prvih pet chula u Mudrosti.Kada se to postigne uvo moze da vidi,oko da cuje i slicno,jer sva cula imaju isti neizdiferencirani temelj iz kojeg poticu,a temelj cjele percepcije je nesto sto je jako blizu temelju Uma.

Iskreno,ako bih se necim sljedece krenuo baviti to je analiza upravo toga,i ti djelovi Surangama sutre su mi fascinantni i jako zajebani za shvatiti.Buddha tu Svjest koju upanishade zovu atman/Brahman naziva Skladisna Svjest,koja izgleda kao mirno nesto ali zapravo non stop postoji transmigracija u njoj i sve dok se ne pretvori u mudrost ona ce biti u iluzornome stanju.On dava tri osobine Svjesti : 1.Percepcija 2.Forme 3.Samosvjedocenje,i u Surangama sutri sve te tri osobine on vraca u temelj Uma da bi otkrio Ultimativnu Stvarnost.Uzasno tesko za iskustveno ukapirati o cemu se koji kurac tu radi lolcina hug

Dok postoji uvjerenje da postoji neko ja koje je posebno u odnosu na nesto drugo u Kreaciji koja pluta u Svjesti,to znaci da se gubi veliko Ja,temelj Uma,koje je Sve,Svako,Svuda i Uvjek,i zbog toga nastaje patnja i lazno bice.To je naravno lazno nastajanje i lazno nestajanje patnje.

Meni onda nirvana cak i po logici stvari ne zvuci kao nesto negativno niti kao stanje nakon kojeg si smoren i neces djelovati nego ces lebdjeti u samadhiju/Umnoj apsorbciji.Ne.To je stanje kada si Sve i Svako i shvatas da sta god da si radio nekome drugome radio si samome sebi,nebitno jeli mrznja ili ljubav u pitanju.To je stanje kad po prvi put vidis Stvarnost i pocinjes djelovati na Ispravan nacin.

I to je najveca sreca! Djelovati na Ispravan nacin i biti slobodan od posljedica svojih djela,jer djeluje Sklad kroz tebe.

To je jako tesko shvatiti ako si npr Hriscanin monoteista jer se ne uklapa u njihov model,barem prema njihovim dogmama.

Jahve po tome moze biti Probudjeno bice,koje je obgrlilo cjelu Kreaciju sastavljenu od 4 elementa(a mozda je cak i On napravio tu laznu kreaciju),a Isus je njegovo transformaciono tjelo koje je Jahve iskoristio da pokaze ljudima sta je to 'Put,Istina i Život',odnosno kako djelovati a biti oslobodjen posljedica djela,kao malo djete.

Temelj Ispravnog djelovanja,tj temelj Volje/Uma,Ispravne Namjere,nije stvoreno,to je nulti potencijal.Dakle pocetno i osnovno stanje Stvarnosti je red,sklad,dobrota,pravednost,ispunjenje,blazenstvo,sreca,ekstaza i permanentnost.Jahve to NIJE stvorio jer je nestvoreno po toj logici(mada se radi o tome da se sve ovo o cemu pricam moze i treba iskusiti i samome sebi dokazati kako i Shakyamuni predlaze).A Svjest je kao nesto u cemu se kreacija vrti,ali pravilno 'vrcenje' toga Matrixa je zagarantovano time sto energiju crpi iz temelja Uma/Volje,iz temelja Ispravnosti.

Poenta je da svi mi stvaramo male univerzume unutar univerzuma,ali nismo svi oslobodjeni posljedica toga stvaranja.

Sad tu mozemo doci do pitanja kako to da je Jahve prvo probudjeno bice i kako smo mi zaspali i zgrjesili prvi put i da li tome ima uzroka i smisla.Sta god da se tu kaze je kontraproduktivno.

A da ne spominjemo jedan totalno barem meni ocigledan vid manipulativne astralne energije koja zarobljava duse na Zemlji i tjera ih dalje od Temelja Uma...

A na to zadnje cu poslje odgovorit...

[Vrh] Go down
Sponsored content
Da li smo dobra ili rdjava osoba Empty
PostajNaslov: Re: Da li smo dobra ili rdjava osoba   Da li smo dobra ili rdjava osoba Icon_minitime

[Vrh] Go down
 
Da li smo dobra ili rdjava osoba
[Vrh] 
Stranica 1 / 1.

Permissions in this forum:Ne moľeą odgovarati na postove.
CE-4 Misterije i neobjašnjivi fenomeni ::  Svijet oko nas :: Psihologija-
Forum(o)Bir: